Ik vind het wel sneu voor die bolkoppen al waren die al jaaaaren uitgefaseerd voordat ik mijn eerste treinrit ooit maakte.
En iets is al snel subsidie. Wanneer bijvoorbeeld een gemeente een pand verhuurd aan een museumorganisatie onder de marktprijs dan heet dat ook al subsidie. Wat strikt genomen natuurlijk gewoon klopt.
Er gaan niet veel mensen over 20 jaar janken dat er geen ICR-stam bewaard is gebleven.
Wat Tim schrijft is nu precies de spijker op zijn kop! Zes museumclubs met elf 2200’n. Daar zou je er dus ook vijf van weg kunnen doen, want naast deze 2200’n zijn er ook nog 2400’n, een 2530, Locomotoren en Bakkies en twee 2000’n (nog niet rijvaardig geloof ik). Er zijn dus echt diesels zat om mee te rangeren en op rustige dagen mee te rijden. Als je van de ene locserie landelijk gezien wat minder bewaard, hou je tijd en geld over om van een andere locserie ook een exemplaar in stand te houden.
De organisaties schermen steeds met te weinig handjes, maar ze beseffen niet dat ze met elkaar ontzettend inefficiënt bezig zijn. Precies de reden waarom ik met dat vrijwilligerswerk gestopt ben. Door dat inefficiënte werk hebben we nu geen ruimte, tijd en geld voor een stammetje ICR en over 20 jaar lopen we te janken dat we geen ICR stammetje meer hebben. Maar we hebben dan wel 11 2200’n, 4 2400’n, 3 Plan U’s, etc…….
Teveel loks van een type? Zie ze deels als rijvaardig (te houden) en een deel als onderdelenleverancier voor de toekomst en het plaatje wordt ineens heel anders. Dat er veel loks bewaard zijn ? Er zijn ook veel verschillende types geweest... En met een rijtuig kan je rijden , maar dan moet er wel iets voor. Ook als je ergens een wagen op gaat halen, naar je collega's gaat met een treinstam of roest gaat rijden , het begint met tractie. Maar bijna elk museum, in welke vorm dan ook, is een bedrijf dat geld moet binnenhalen voor haar voortbestaan. Je bent dus afhankelijk van subsidies, giften en betalende bezoekers. En die willen vaak heel andere dingen ervaren dan jij en al die andere vrijwilligers. Een simpel verhaal van vraag en aanbod. Marktonderzoek en nieuwe concepten verzinnen om in te spelen op de vraag van het moment en die van morgen.Het heeft weinig zin om iets op te knappen als het niet op een of andere manier zijn geld terug kan verdienen of in ieder geval de kosten van het onderhoud dekt. Dus je gaat er mee rijden of zet het neer als toegevoegde waarde in een ( statische ) collectie. Iets wat men interessant vindt, voor wilt betalen om het te zien.Lukt het je om te voldoen aan de vraag , dan blijft er misschien wat geld over voor die ene lok ,wagen ,rijtuig, of loods waar jij en je collega's van dromen.Als je op een andere manier naar dingen kijkt.. dan is de NSM stam van Plan D, K, E en W geen allegaartje , maar een mooi verhaal over spoorwegbouw in Nederland , veranderingen in comfort, bouwtechniek en kleur . Er wordt veel meer samen gewerkt dan de hier getoonde foto's ( smullen toch, die combinaties) laten zien. Materieel , kennis en onderdelen worden uitgewisseld. En personeel en treinen gaan heel Nederland door om elkaar te helpen bij evenementen. Dat het niet zou leven bij de jeugd... Elke keer als ik bij de VSM binnenloop zie ik nieuwe gezichten, de volgende generatie met de zelfde liefde en inzet voor museumspoor.
Vrijwel alle museumbedrijven krijgen een vorm van subsidie van overheden en/of vaste partners als loterijen, fondsen etc. Soms zijn het doelsubsisides, maar ook die staan vaak jaren achtereen ieder jaar weer op de begroting. Helemaal goed wat mij betreft.
... Deze rijtuigen zijn voor mij beeldbepalend geweest voor het Nederlandse spoor en zeker wat getrokken reizigerstreinen betreft en ik zal vast niet de enige zijn die er zo over denkt. ...
Misschien is het een idee om de ICR rijtuigen, die terzijde worden gesteld en niet tot museumstam worden bevorderd, als tijdelijke woning te gebruiken in deze tijd van woningkrapte. Dit is in de jaren 50 van de vorige eeuw ook op redelijke schaal gebeurd en volgens mij zijn er geen schadelijke isolatiematerialen (zoals asbest) in verwerkt. Ook een ventilatiesyteem is in ieder rijtuig al aanwezig... . Als ik grofweg de binnenmaten neem (24,5 x 2,75 m), dan kom ik op een bruikbare ruimte van 67,375 m2). Toch best een aardig oppervlak om in te leven...Rob