Doel:€250.00
Donaties:€187.50

Per saldo:€-62.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 28-06-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Toon hier je (model)TRAM foto's. door martijn v m
Vandaag om 22:31:31
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door martijnhaman
Vandaag om 22:23:09
Mijn garagebaan door NS264
Vandaag om 22:21:32
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Bram S
Vandaag om 22:03:19
Rondom Charlois door TonM
Vandaag om 21:53:28
N-rijder in spe. 2,80 mtr x 60 cm. door NS264
Vandaag om 21:37:34
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door Benelux795
Vandaag om 21:08:15
SNCF Bar/Toiletrijtuig SR555 SNCF voor de 'Zonexpres' door Rob Ellerman
Vandaag om 21:07:25
DR4018 of DK50018 door Hasenwald
Vandaag om 20:35:43
Nieuw boek: NS Stoomlocomotieven serie 3500 en 4500 door Eelco Storm
Vandaag om 20:34:53
NS-200 Sik. Bouwproject in Spoor- 0 en Spoor-1. door 1795
Vandaag om 20:20:22
Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
Vandaag om 20:20:05
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door hervé
Vandaag om 20:13:47
Alt Wutachbahn - Sau-Schwänzle-bahn Weizen - Zollhaus - Blumberg door Eric v C
Vandaag om 19:06:21
Wie maakt de Nedmag trein compleet met de juiste wagens? door Blausee-Mitholz
Vandaag om 17:36:04
Baanbouw: NL Baan Kleindrecht in H0 door SteeF_NS92
Vandaag om 17:29:55
Voordelige treinkaartjes door 4020 281-4
Vandaag om 17:09:01
Sik Steinweg. Foto's gezocht voor omspuitproject. door San-Markos
Vandaag om 17:05:02
Sluitlichten schakelbaar maken via functiemappen Marklin 37765 BR218 door Martijn193
Vandaag om 16:59:56
Artitec Hondekop IC-uitvoering, model 2020, materieelbespreking. door AdLoc
Vandaag om 16:48:53
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland 2e wereldoorlog door Edgy
Vandaag om 16:10:22
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door 1795
Vandaag om 16:00:11
Sankt Georgen. door william_2
Vandaag om 15:24:38
Toon hier je (model)treinfoto's door hrp
Vandaag om 15:17:17
LS models ICR door Rob Ellerman
Vandaag om 15:07:32
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
Vandaag om 15:04:30
Tekening gezocht VAM wagens 2e type door Pauldg
Vandaag om 15:01:12
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 14:57:45
BNLS modulebaan Werkspoor-Kathedraal hervat. door NS264
Vandaag om 14:23:40
Bouw van een materieel 46 vierwagenstel door AB 7216
Vandaag om 14:11:40
  

Auteur Topic: FX2 Etecmo programmeren?  (gelezen 706 keer)

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 114
FX2 Etecmo programmeren?
« Gepost op: 12 mei 2022, 16:29:01 »
Hi,

Ik ben eindelijk toegekomen aan de FX2 decoders om deze in rijtuigen te bouwen.  Verlichting (led strip) werkt + front / backlight..  picodeluxe zou je zeggen...

Maar nu wil ik het adres wijzigen. Heeft iemand hier ervaring mee met deze decoder want een ander adres erin zetten werkt helaas niet.

De documentatie geeft aan dat de decoder wel belast moet zijn om te programmeren: sluit een 150 ohm weerstand (6x 1k weerstande paralel ivm warmte dissipatie) aan op een functie uitgang.  (6x 1k paralel is idd 166 ohm en niet 150... Dat zou niet echt moeten uitmaken denk ik maar die vraag ligt bij de leverancier momenteel) )
(ik heb F1 genomen)  F1 geactiveerd echter nog steeds niet mogelijk om adres te wijzigen.  Front / backlight werkt prima en de 166 ohm weerstanden worden behoorlijk warm dus ook die uitgang werkt  :-)

Ik heb een z21 (kleine z)  Ik heb de multimaus geprobeerd om te programmeren en ook de Roco app (in handmatige mode) maar met geen van beide werkt het helaas..

Andere locs & CV's wijzigen gaat overigens prima. Alleen de FX2 wil niet lukken

Heeft iemand een goede tip of ervaring hiermee?

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 7350
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #1 Gepost op: 12 mei 2022, 17:27:53 »
F1 heeft niets met het adres te maken.  Het adres verder je in CV1 (kort adres) of CV 17 en 18 voor een lang adres. Dan ook CV29 aanpassen zodat het lange adres gebruikt wordt
Gr.
Eric

Fritsprt

  • Online Online
  • Berichten: 2250
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #2 Gepost op: 12 mei 2022, 17:52:51 »
Als je gaat programmeren moet je F1, waar de weerstanden aan zitten, niet activeren. Anders staan je weerstanden alleen maar warm te worden. Staat er in de handleiding nog aan welke functie-uitgang de weerstanden aangesloten moeten worden? Overigens maakt het niet uit of het 150 Ohm of 166 Ohm is. De weerstand heeft alleen als functie om een bevestigingssignaal aan de programmeer unit te geven. Dus als je bijvoorbeeld CV1 is 33 programmeert dan zorgt de weerstand er voor dat je centrale zegt dat het OK is. De decoder gebruikt de weerstand nl om gedurende een korte tijd van zo'n 60ms een stroom van minimaal 60mA te laten lopen. Als je baanspanning bijvoorbeeld 15V is en je weerstand 166Ohm dan zal er gedurende 60ms een stroom lopen van 15/166= 90mA. Dat is dus ruim voldoende om de cetrale te laten weten dat de programmering geslaagd is.

Zonder deze weerstand kan je ook programmeren. Echter je centrale zal geen OK geven of een error geven. Als je daarna de cv uitleest zal je zien dat die toch aangepast is.
Groet Frits

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 221
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #3 Gepost op: 12 mei 2022, 18:14:40 »
Lees ook even dit bericht
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=102670.msg3222306910#msg3222306910

Hier heb ik kortgeleden nog het adres aangepast van FX2 met JMRI.
Je krijgt inderdaad een foutmelding van de centrale maar die kan je negeren.

Aanvulling: met de z21 zou het ook moeten kunnen. JMRI werkt in dat opzicht niet anders dan de z21.
Gewoon de foutmeldingen negeren en een ander adres programmeren. Er zit een standaardconfiguratie in FX2 decoder (zie handleiding) waardoor ie meteen werkt (bij nromaal aansluiten)
.
Ik heb het ook gedaan zonder enige belasting of zonder er een weerstandje aan te hangen. Zou jou ook moeten lukken!
« Laatst bewerkt op: 12 mei 2022, 20:38:30 door erikkral »

Hasenwald

  • Offline Offline
  • Berichten: 552
    • Mijn andere hobby; een vijver webshop
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #4 Gepost op: 12 mei 2022, 21:08:58 »
Ik heb tientallen FX2 decoders ingebouwd in mijn rijtuigen, alle met LED binnenverlichting en soms ook nog met front-/sluitverlichting.
Het programmeren doe ik meestal met iTrain en soms rechtstreeks met de IBII.
Ik hoef dus geen lampjes of weerstanden aan te sluiten. De LEDstrip voldoet.

Overigens gaat het uitlezen vaak wat moeizamer. Lees: ik krijg foutmeldingen.
Maar het programmeren lukt gewoon. Korte adressen (CV1), lange adressen (CV17 en 18 + CV 29) aanpassen. Geen probleem.

De helderheid van de verlichting kan overigens niet aangepast worden met de FX2. Wellicht is dat iets voor een toekomstige FX3. Daar is namelijk een andere chipset voor nodig.
« Laatst bewerkt op: 13 mei 2022, 16:02:38 door Hasenwald »
Groet, Enrico

Hasenwald  |  Epoche III-IV-V  | H0 Roco-Line 2.1  |  BMD16N-SD  |  Digikeijs 4018  |  IB II  |  Power 4  |  iTrain Plus

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 114
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #5 Gepost op: 13 mei 2022, 13:10:15 »
Hartelijk dank voor de reacties....  Ik heb een aantal dingen geprobeerd echter zonder succes. De decoders hebben 4x adres 18 en 4x adres 19. Dat had ik ooit eens ingesteld maar wil ze nu allemaal een ander adres geven.  De decoders werken afzonderlijk allemaal prima.

Getest met een aantal mogelijke aansluitingen. eerst 1.  daarna 2. een laatste 3.
1. 160 ohm op FX2 draad zwart / rood aangesloten (= rijspanning) maar dat heeft geen effect.
2.  160 ohm aangesloten op F1
3.  ledstrip aangesloten op F1

Geprogrammmeerd met de multimaus (programeer mode ingesteld in CV of POM mode) of de Roco app (optie tab handmatig) op tablet op de separaat angesloten rollenbaan met de FX2 eraan

Alles zonder resultaat.  Ik heb in totaal 3x  FX2 decoders geprobeerd. Allen reageren gelijk, geen adres wijziging.  Ik ben even zonder ideeen hoe nu het adres te wijzigen.  Ook CV8 op 33 (fabrieks reset) zetten werkt niet. De decoder is standvastig en blijft #18...  Ze blijven wel werken op de F0 en F1 commando's

Controller is z21 (witte) maar dat mocht de pret niet drukken volgens Etecmo..

Heeft iemand nog een goede tip  :-)  ?
« Laatst bewerkt op: 13 mei 2022, 16:32:04 door ronaldvd2000 »

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 604
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #6 Gepost op: 13 mei 2022, 15:00:02 »
Mailwisseling met de maker/ontwerper over programmeren van de Etecmo:
Wil je de de CV waarde terug lezen, dan moet je in dat geval een uitgang (ongeacht welke, maar ik neem meestal AUX4, die met een paarse draad)) met een gloeilampje belasten.
Hierdoor wordt het stroom verbruik tijdens het programmeren ongeveer 50mA, wat doorgaans voldoende is om de CV waarde te kunnen terug lezen.
Mocht het met 1 lampje niet lukken, kun je eventueel een tweede uitgang belasten met een 2e gloeilampje.
Wil je geen gloeilampje gebruiken, kun je ook tijdelijk even een weerstand van 150 of 120 ohm aansluiten op een uitgang.

Bij mij lukt het meestal wel om met de rode Multimaus+DIGITAL STATION 10764 om adressen te stellen, te resetten of cv te wijzigen. Uitlezen is altijd wat lastiger maar na programmeren met de Multimaus meteen het nieuw adres proberen werkt natuurlijk ook. Een Esu programmer geeft echter rare foutmeldingen.
Ik heb al heel wat van deze lekker goedkope dingen gemonteerd, in wagons en stuurstanden.
François
« Laatst bewerkt op: 13 mei 2022, 15:09:04 door 008200 »

Hasenwald

  • Offline Offline
  • Berichten: 552
    • Mijn andere hobby; een vijver webshop
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #7 Gepost op: 13 mei 2022, 16:04:24 »
Ronald, uit welke regio kom je?
Groet, Enrico

Hasenwald  |  Epoche III-IV-V  | H0 Roco-Line 2.1  |  BMD16N-SD  |  Digikeijs 4018  |  IB II  |  Power 4  |  iTrain Plus

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 114
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #8 Gepost op: 13 mei 2022, 16:28:17 »
ik heb een pb gestuurd  ;-)

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 114
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #9 Gepost op: 13 mei 2022, 16:37:19 »
Mailwisseling met de maker/ontwerper over programmeren van de Etecmo:
Wil je de de CV waarde terug lezen, dan moet je in dat geval een uitgang (ongeacht welke, maar ik neem meestal AUX4, die met een paarse draad)) met een gloeilampje belasten. 
François

Ik heb aux1 (F1) gebruikt met 160 ohm...   Er staat dan 13V over de weeerstand (maar dat zal ik nog even gaan meten) maar er loopt dan zeker 13V / 160 ohm = 81mA   Bij 120 ohm wordt dat dan ongeveer 108mA...    Zou dat verschil de trigger kunnen zijn ?

Dat ga ik proberen  :-)
« Laatst bewerkt op: 16 mei 2022, 15:59:51 door ronaldvd2000 »

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 114
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #10 Gepost op: 16 mei 2022, 16:05:56 »
Ik heb aux1 (F1) gebruikt met 160 ohm...   Er staat dan 13V over de weeerstand (maar dat zal ik nog even gaan meten) maar er loopt dan zeker 13V / 160 ohm = 81mA   Bij 120 ohm wordt dat dan ongeveer 108mA...    Zou dat verschil de trigger kunnen zijn ?

Dat ga ik proberen  :-)

Ik heb gemeten dat op de uitgang van de decoder exact 16V staat.  Zowel een weerstand van 160 ohm (16V / 160 = 100mA)  als 120 ohm (133mA)  maakt geen verschil. De decoder(s) willen niet van adres wijzigen. Ze schakelen wel op het oude adres.

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 114
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #11 Gepost op: 20 mei 2022, 15:54:13 »
Na contact met de zeer vriendelijke en behulpzame meneer van Etecmo (die heeft geprobeerd te achterhalen wat er nu anders is, diverse centrales heeft geprobeerd) heb ik de decoders opgestuurd, zijn ze gereset en zoals verwacht...   Alles werkte gewoon prima dus de decoders zijn nu omnummerd.

Fantastisch dus ik kan ze nu inbouwen....

Als techneut heb ik nog wel zoiets van   "alles werkt maar ik weet niet wat er mis is gegaan of hoe ik dit nu anders kan doen" 

Enfin, eind resultaat is dat ze allemaal een uniek adres hebben  :-)

Allen hartelijk dank voor de reacties  :-)