BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: GD op 10 augustus 2021, 11:07:22

Titel: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 10 augustus 2021, 11:07:22
Hoi,
Ik heb al weer een tijdje behoefte iets nieuws te beginnen. Hoewel mijn belangstelling de afgelopen jaren meer naar Brits spoor en industrie- en smalspoor is (terug)verschoven, heb ik spontaan mijn Duitse h0 spul uit de kast getrokken.
Het idee van “Am Zonengrenze” knaagt al lang aan mijn hersens. Het is niet origineel, het concept komt uit een oude Miba. Het artikel moet nog ergens zijn, de rest van het blad is al lang geleden in het oud papier verdwenen.
Het gaat om een stukje spoorlijn dat is afgesneden door de grens tussen de BRD en de DDR. Er is nog een fabriek met een spooraansluiting, die nog net in de BRD ligt. Door het grillige verloop van de grens is de fabriek lastig over de weg te bereiken en wordt de spooraansluiting nog bediend. Er is na de oorlog nog een perron aangelegd. Dat was vermoedelijk meer politiek gemotiveerd dan dat er noodzaak toe was. Een en ander leidt tot dit “sporenplan”:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/6B0DA8FE-0C1F-455E-AA3E-A32621499E6C-61123d5e4fbab.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/6B0DA8FE-0C1F-455E-AA3E-A32621499E6C-61123d5e4fbab.png)

Het ijzeren gordijn zal ik niet uitbeelden. Dat vind ik toch vrij luguber. Tussen de feitelijke grens en het ijzeren gordijn lag een strook grondgebied van de DDR waar de NVA wel regelmatig op patrouille was. De grens zelf was aangegeven met grenspalen in zwart-rood-geel motief en waarschuwingsborden. Dat komt wel op de baan, met een Robur van de NVA. Hoe ik de fabriek ga uitbeelden, weet ik nog niet. De uitgang naar de fiddle yard moet wel wat verborgen worden. Misschien een deel van het gebouw en een stuk muur langs het spoor.
Rollend materieel zal voornamelijk een schienenbus motorwagen voor het personenverkeer zijn en een v36 voor de goederendienst. Voor de afwisseling heb ik nog een br64 en een beierse gtl4/4  en een V80, de laatste twee zijn wel wat minder passend. Als de railbus uitvalt zijn er nog een paar donderbussen beschikbaar voor de personentrein.
Ik hoop deze week een beginnetje te kunnen maken, maar het kan ook zo maar even duren. Ik ga nog wat schuiven met het wissel. Nu kunnen er een lok en twee wagens achter, dat moet voldoende zijn, maar de langste combinatie moet wel passen. Dus even de doos omkeren en proberen. Wordt vervolgd.

Groeten,
Gerard

Titel: Re: Am Zonengrenze
Bericht door: fissy op 10 augustus 2021, 11:14:03
Beste Gerard,

Het zou dan "An der Zonengrenze" moeten zijn...

Groet

Bernd

Titel: Re: Am Zonengrenze
Bericht door: GD op 10 augustus 2021, 11:23:54
Beste Bernd,
Dank voor je correctie, ik zal kijken of ik het zelf nog kan wijzigen, en anders val ik de moderatoren er wel mee lastig. Mijn Duitse grammatica is helaas niet zo goed, en het is al even geleden dat ik op school zat  :).

Correctie is gelukt.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: Am Zonengrenze
Bericht door: Sander Fondse op 10 augustus 2021, 11:33:54
Interessant idee.

Dit heeft daadwerkelijk bestaan. Zo'n situatie kon je vinden in het plaatsje Heldra (bei Eschwege). Daar eindigde de lijn als doodlopend spoortje, zonder omzetmogelijkheden na het trekken van de binnenduitse grens.

Een ander mooi voorbeeld was Zwinge. Deze plaats had een enkel aansluitspoor dat zich nog in het westen van Duitsland bevond en zelfs nog korte tijd na de oorlog werd bedient, via de dan Anschlussstelle Zwinge-West in zichtafstand van het station Zwinge in de DDR. Mede daardoor was de afstand per spoor tussen beide punten meer dan 300 kilometer, waardoor dit station ook wel gekscherend 'Der längsten Bahnhof von Deutschland' werd genoemd.

Een soortgelijk idee kan je nog vinden in Miba Spezial 73.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 10 augustus 2021, 11:41:13
Gerard,

de halte die je bedoelt heet Zwinge-West. Zwinge zelf lag net over de grens.
Ik heb hier een mooi boek, Grenze über Deutsche Schienen, als je wil kan je dat eens lenen ter inspiratie.
Er staan veel foto's uit de jaren 50 in.
Ik ben morgen in de buurt en kan wel even via  een omweggetje het boek afgeven.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 10 augustus 2021, 13:10:59
Zwinge, dat was het inderdaad. Ik heb nog eens in mijn voorraad bewaarde artikelen gezocht, maar kan het niet terugvinden. Misschien ook weggegooid. Lucien, dank voor je aanbod, ik maak daar graag gebruik van. Ik ben vanmiddag niet bereikbaar, ik bel je begin van de avond even, als het kan.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 10 augustus 2021, 13:32:44
Je kunt de bettreffende MIBA hier downloaden:

Mod: eh nee dus

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Whis op 10 augustus 2021, 14:14:26
Mooi plan!

Zo'n NVA Robur en een paar door verrekijkers en/of Praktica's loerende Grenzaufklärer geeft al een goed hinderlijk sfeertje.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 10 augustus 2021, 17:57:05
Interessant Gerard, ik volg ;)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: ex44 op 10 augustus 2021, 19:14:06
Inderdaad. тьфу!
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 10 augustus 2021, 20:03:32
Helaas zijn NVA grenztruppen figuurtjes met verrekijkers en praktica camera's niet zo makkelijk te krijgen. Preiser heeft ooit een setje uitgebracht (inclusief grenspaal) maar dat is niet leverbaar. Ook de Robur wagentjes van Busch zijn schaars, maar gelukkig heb ik er een. Weliswaar een met een kofferaufbau, en niet een met een dekzeil, maar ik ben al blij dat ik er een heb. Misschien loop ik ergens wel weer eens iets tegen het lijf.
Ik ben nu nog diep aan het nadenken of ik er weer een volledige rondgebogen achtergrond als bij Combe Halt bij ga maken (en zo ja, waarvan) of dat ik het met enkel een achterwandje ga doen (makkelijker te maken en op te bergen). U wordt op de hoogte gehouden.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Reeks77 op 10 augustus 2021, 20:16:42
(https://i.postimg.cc/NMm50FLY/Zwinge-model.jpg) (https://postimages.org/)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 10 augustus 2021, 21:23:48
Kijk, die is ook heel leuk!! (y)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Willem1951 op 10 augustus 2021, 23:26:15
Zoekend op het internet naar figuren voor spoor 0 kwam ik deze site tegen met NVA grenswachten in schaal 1:87.
https://www.lemiso.de/de/Spur-H0--1-87-/Figuren--H0-/NVA-4-Grenzer-mit-Schaeferhund--H0-.html
Niet echt goedkoop, maar misschien heb je er wat aan.
Met vriendelijke groeten.
Wim van der Ent
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 11 augustus 2021, 07:26:46
Dank voor de tip, Willem. Dat soort figuurtjes zoek inderdaad. Voor de prijs kan je 3 of 4 setjes Preiser kopen. Maar ja, die zijn er dan weer niet. Misschien doe ik ter zijner tijd maar eens een diepte-investering.
Als ik het voorstel van Herbert Fackeldey bekijk, moet je daar (ook) in model met een ketting rangeren. Dat lijkt me meer iets voor spoor 0 en groter. Mijn ogen worden er ten slotte ook niet jonger op. Ik ga me daar maar niet meer aan wagen.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 11 augustus 2021, 09:26:57
Doe maar niet, Gerard tenzij je het zicht van een havik hebt  ;D Alle gekheid, die ogen kan idd een groot probleem worden bij toenemen van de leeftijd. Zelfs in 0 is zoiets een crime. Ik weet nog dat ik het materieel van mijn mijn Kennesaw baan in 2013 wilde voorzien van link and pin couplers maar na 1 test was ik er al snel klaar mee, wat een gepiel. Nee, gewoon makkelijk koppelen met Kadee'swas toch een veel fijner idee ondanks dat het niet tijdsperiode-correct was.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: wpinkhof op 11 augustus 2021, 09:57:05
Ik volg dit ook!

Wouter

Verstuurd vanaf mijn Lenovo TB-X304F met Tapatalk

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 11 augustus 2021, 11:21:14
Middenin de NAVO-oefening Atlantic Lion (1983) mochten we als dienstplichtigen kijken bij het IJzeren gordijn. We moesten in burger, om niet te provoceren, en werden vervoerd in een civiele bus. Die mochten we niet verlaten.
Wat me nog bijstaat is de wat desolate sfeer in een vrij open gebied en een paar oplettende figuurtjes in blauwgroengrijs. Dat was ‘de vijand’. En die vijand was op zijn beurt vast niet gecharmeerd van die bussen met jonge jongens van rond de twintig.

Wolter
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 11 augustus 2021, 11:43:45
Middenin de NAVO-oefening Atlantic Lion (1983) mochten we als dienstplichtigen kijken bij het IJzeren gordijn. We moesten in burger, om niet te provoceren, en werden vervoerd in een civiele bus. Die mochten we niet verlaten.

Die heb ik net gemist gelukkig, zwaaide eind augustus af toen... moest wel Young Lion doen, ik dacht dat die toen in maart/april was. Met een touringcar naar Wendisch-Evern waar we in een soort zalencomplex lagen. Lang geleden... als ik Nena hoor met "99 luftballons" denk ik er direct aan terug, die werd toen helemaal grijs gedfraaid daar :)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 11 augustus 2021, 17:07:07
Klopt helemaal, die 99 ballonnen kwamen de hele dag door de ether.  :)

Maar terug naar Gerard.
Qua rangeren zou je die enkele aankomende goederenwagen kunnen meegeven met de VT95 die hier toch een paar keer per dag komt. Voor de terugreis lukt dat ook, maar je hebt ofwel twee motorrijtuigen nodig of als extra een Kleinlok, als hulpmiddel om het tractievoertuig voorop en de wagens achteraan te laten rijden. Natuurlijk kun je ook geduwd terugrijden naar het eerstvolgende station met omloopmogelijkheid, maar dat is voor de voorop staande rangeerder geen pretje.

Groet,
Wolter
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Modellbahnwagen op 11 augustus 2021, 17:22:23
Spannend thema. NAVO en een stukje Warschaupact op 1 baan. En interessante rij mogelijkheden en dat bij één wissel. Komt er aan de "westzijde" een schuiftraverse als fiddle yard?

Nou kan ik me herinneren dat de geel-rood-zwarte betonnen grenspalen van de DDR niet op de daadwerkelijke grens stonden maar op een aantal meter op DDR territorium. Door dat feit zijn er meerdere keren oost-west vluchtelingen neergeschoten en afgevoerd door NVA grenssoldaten omdat deze vluchtelingen dachten al in West-Duitsland te zijn...
Op de daadwerkelijke grens stonden om de +/- 50 meter aan de westkant wel kleine bordjes op een paal met daarop de tekst "HALT HIER GRENZE!" Deze waren door de Westduitsers neergezet met de tekst naar het westen gericht.

Wat Wolter zegt, een goederenwagen kan meegevoerd worden met een railbus als Gmp. Of op een ander tijdstip een korte personentrein die na het uitstappen van de laatste reiziger teruggeduwd wordt naar het eerste station met omloopmogelijkheid, en vandaar weer geduwd terug naar het "grensperron" waar de terugrit officieel kan beginnen...

Uiteraard ga ik de bouw volgen.
Succes!
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: g-j op 11 augustus 2021, 17:31:46
Ook hier wordt met interesse meegelezen. Het is een mooi thema wat je gekozen hebt. Ergens in de krochten van dit forum staat een bouwverslag van mijn baantje Langer Grund. Hetzelfde thema maar aan de andere kant van het hek.
Succes met de bouw!! Gert-Jan
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 11 augustus 2021, 21:09:11
Het thema maakt wel wat los, zie ik. Dank voor al jullie reacties. Ik voel me geroepen enig verwachtingsmanagement te doen. De plaat waar ik het baantje op wil bouwen, blijkt krom te zijn. Dat betekent dus nieuw hout halen. Er moet ook nog enig denkwerk over een achtergrondplaat gedaan worden (wel/niet, en zo ja, hoe). Aangezien er meer dingen in mijn leven moeten gebeuren dan modelbanen bouwen, zal het even duren voor ik wat kan laten zien. Bovendien bouw ik heel langzaam. Mocht het dus even stil zijn, dan is het thema nog niet geruisloos verdwenen, maar ben ik met andere dingen bezig. Ondertussen kunnen we hier natuurlijk wel rustig doorgaan met Ostalgie en aanverwante zaken.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: wpinkhof op 11 augustus 2021, 21:31:37
Niks van aantrekken Gerard. De weg is vaak leuker dan het einddoel. We hebben alle tijd van de wereld!

Wouter

Verstuurd vanaf mijn Lenovo TB-X304F met Tapatalk

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Scratchbuilt op 11 augustus 2021, 22:30:41
Der Weg ist das Ziel.....

Volgen staat aan.

Albert
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 11 augustus 2021, 22:39:22
Ja, ik volg ook.

O ja, op Drehscheibe-on-Line ongeveer 2 maanden geleden een link naar een Youtubefilmpjes over het leven bij de Zonengrenze. Informatief: families die gescheiden werden, elkaar niet meer durven groeten vanwege angst voor represailles, West-Duitsers die drinkwater uit de DDR krijgen, dat soort dingen. En vooral heel mooie filmshots.

Groet,
Wolter

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Benelux795 op 12 augustus 2021, 10:53:04
Je kunt de bettreffende MIBA hier downloaden:

Mod: eh nee dus

Staat mij bij dat dat een verhaal was over een lijn die eindige op de grens? Met nog kalitransport..? Heb 'm denk ik ook ergens liggen, maar staat volgens mij ook als ""Kali-Korridor im Kalten Krieg oder: Hersfelder Grenzspiele" in Das große Gleisplanbuch: die besten Modellbahnanlagen ; Bauten für alle Spurweiten. [mit Ill. von Rolf Knipper .] / MIBA
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: tijgernootje op 12 augustus 2021, 18:22:48
Lang geleden... als ik Nena hoor met "99 luftballons" denk ik er direct aan terug, die werd toen helemaal grijs gedfraaid daar :)
Nena zelf zal ondertussen zelf al wel grijs zijn,en die luchtballonnen verteerd/lek  ;D ;)

Leuk project,zelfs op zo'n kleine schaal,ben benieuwd naar de rest,wanneer die dan ook moge komen.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 12 augustus 2021, 18:31:44
Staat mij bij dat dat een verhaal was over een lijn die eindige op de grens? Met nog kalitransport..? Heb 'm denk ik ook ergens liggen, maar staat volgens mij ook als ""Kali-Korridor im Kalten Krieg oder: Hersfelder Grenzspiele" in Das große Gleisplanbuch: die besten Modellbahnanlagen ; Bauten für alle Spurweiten. [mit Ill. von Rolf Knipper .] / MIBA
Dat was bij Dankmarshausen, waar de kalitreinen voor een kort traject over DDR gebied gingen.
Het fijne kan ik er nu niet van zeggen omdat ik mijn BRD-DDR grensbijbel gisteren aan Gerard uitgeleend heb ;-)

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 12 augustus 2021, 18:32:24
Nena zelf zal ondertussen zelf al wel grijs zijn,en die luchtballonnen verteerd/lek  ;D ;)

Leuk project,zelfs op zo'n kleine schaal,ben benieuwd naar de rest,wanneer die dan ook moge komen.
Zal je nog verbazen hoe goed ze geconserveerd is na 30 jaar. Maar we dwalen af van het topic.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 13 augustus 2021, 07:36:30
Ik heb de grensbijbel even gecheckt. De Kalikorridor was inderdaad bij Dankmarshaussen. Dat ligt een stuk zuidelijker dan Zwinge, iets ten oosten van Bebra. Om een lang verhaal kort te maken, de regio was zowel voor de BRD als de DDR een belangrijk wingebied voor potas (even opgezocht: een mengsel van zouten met voornamelijk kaliumcarbonaat). Door het grillige grensverloop zijn daar een aantal spoorlijnen meermaals door de grens doorsneden. Treinen van de DB en de DR mochten daar over het grondgebied de DDR respectievelijk de BRD rijden. Zwinge ligt ten oosten van Göttingen.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 13 augustus 2021, 10:11:14
Zal je nog verbazen hoe goed ze geconserveerd is na 30 jaar. Maar we dwalen af van het topic.

Nou..... ik zou er nog best iets mee kunnen ;D ;D Maar idd, we dwalen af! :)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ferry As op 13 augustus 2021, 11:09:12
Interessant thema !

De geschiedenis van de 2 Duitslanden heeft me altijd geboeid  :)

Wel eens gedacht om een TT baantje te maken met dit onderwerp maar ik heb al te weinig tijd voor mn spoor 1 baan, dus nog maar even niet.... ::)

Ken je dit boek ?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-1745-6116366ae8c8e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-1745-6116366ae8c8e.jpg)

Ik volg je voortgang zeker !

Succes,

Grt

Ferry
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Benelux795 op 13 augustus 2021, 11:24:07
Slimme oplossing van die Ossies om van 2 kanten treinen tegen te houden...  :police: Beetje trouwe diener aan de knoppen; of de stasie achter hem zetten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ddr-61163a2b313f2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ddr-61163a2b313f2.jpg)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: g-j op 13 augustus 2021, 18:51:06
Hoi,

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/voorbeeld-boek-6116a25b12646.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/voorbeeld-boek-6116a25b12646.jpg)
Ik heb deze en op bladzijde 70 staat de situatie rondom het eerder genoemde Zwinge beschreven. Inclusief tekeningen, schema's e.d.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 13 augustus 2021, 20:31:33
Interessant thema !

De geschiedenis van de 2 Duitslanden heeft me altijd geboeid  :)

Wel eens gedacht om een TT baantje te maken met dit onderwerp maar ik heb al te weinig tijd voor mn spoor 1 baan, dus nog maar even niet.... ::)

Ken je dit boek ?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-1745-6116366ae8c8e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-1745-6116366ae8c8e.jpg)

Ik volg je voortgang zeker !

Succes,

Grt

Ferry
Nee, kende ik niet, even Google gebruikt en een tweedehands exemplaar voor een tientje gescoord...
Nu even wachten tot hij binnen is.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 23 augustus 2021, 17:36:51
Zo, daar ben ik weer, terug van weggeweest. Ik vroeg me af of een wissel in een situatie die mij voor ogen staat, vergrendeld zou zijn en met een sleutel losgemaakt moest worden alvorens het bediend kon worden. Ergens denk ik echter dat het "overengineering" is.
Ik gebruik Tillig railmateriaal (dat ligt er toch nog) en dat wissel wordt met een Tilligmotortje aangedreven. In het verleden deed ik dat los van het DCC-gebeuren via een oude beltransformator met 5V (bij een hogere spanning maken de motortjes van Tillig best wel een hoop herrie). Ik denk dat nu weer zo te doen, en kan dan een sleutelschakelaar in het circuitje opnemen. Om het wissel te stellen moet dan eerst met een sleuteltje het circuit gesloten worden. De schakelaars heb ik voor een aantal euro bij Conrad gezien, niet zoals de echte sleutels er uit zien, maar goed genoeg voor mij.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: tijgernootje op 23 augustus 2021, 18:48:37
Ik gok eerder dat iemand in een wacht toren melde aan een treindienstleider ergens in een stellwerk ofzo,dat een trein aangekomen aan 1 eind van de "muur" gecheckt was en door mocht,waarna de beveiliging op groen werd gezet.
Dit natuurlijk wel nadat de toren van controlerend grenspersoneel in/bij de trein ,had gehoord dat alles gut was  ;)

Dat is in elk geval mijn idee,of t ook zo ging is me een ??
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 23 augustus 2021, 19:01:26
Je maakt toch iets tegen de grens aan West-Duitse zijde, toch geen grensovergang?
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 23 augustus 2021, 19:56:04
Klopt. Het spoor loopt dood op de grens. Het traject liep in deze door mij bedachte situatie wel verder, maar is door de DDR afgesloten (wat overigens best wel veel voorkwam). Ik heb een wat langere plank triplex gevonden, ik zou dat stukje ook kunnen meenemen in een ontwerp. Misschien met een prikkeldraadversperring over het spoor, of een stuk opgebroken spoor. Eerst checken of die plank bruikbaar is.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 28 augustus 2021, 21:03:53
Hoi,
Vandaag mijn houtbewerkingsvaardigheden (die zijn minimaal) eens aangewend:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DE8F89CA-D9DF-4391-A113-FF58D9B170AF-612a86cbccfa6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DE8F89CA-D9DF-4391-A113-FF58D9B170AF-612a86cbccfa6.jpg)

De hoofdbak is gereed. En staat zelfs waterpas. Nog een fiddle yard bouwen, en een verwijderbare achterwand. Ik ben van plan de achterwand door te laten lopen achter de fiddle yard. Links en rechts blijft de bak dan open. De fy moet uit zicht gehouden worden door de fabriek en wat begroeiing. Ik moet nog nadenken over de bevestiging van de verlichting.

Groeten,
Gerard


Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 04 september 2021, 16:48:57
Vandaag eerst wat schuimplaat op de bak geplakt. Daarna eens wat gaan experimenteren met wat onderdelen van het Auhagen baukastensystem. Die liggen ook al jaren in een doos stof te verzamelen en komen hier misschien van pas:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2D9DC44A-05B8-4C50-B2D7-78AD99C27F21-6133856a36f96.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2D9DC44A-05B8-4C50-B2D7-78AD99C27F21-6133856a36f96.jpg)

Het wordt vermoedelijk het enige gebouw op het baantje. Misschien toch wat te massief. Later maar eens verder experimenteren. Eerst maar eens de rails gaan bedraden, en het wissel van een aandrijving voorzien. Het meeste materieel is digitaal, maar ik heb ook nog wat ongechipt spul. Ik wil daarom de baan zowel digitaal als analoog kunnen gebruiken. Dat vraagt om een “systeemonafhankelijke” aandrijving van het wissel. Dus, of mechanisch of met een aparte voeding voor de wisselmotor. Daar ben ik nog niet helemaal uit.

Groeten,
Gerard

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 05 september 2021, 13:28:18
Soms vraag je jezelf wel eens af waar je aan begonnen bent. Gewoon omdat ik het nog heb, gebruik ik Tillig flexrail. De afstand tussen de dwarsliggers is die op hoofdlijnen gebruikelijk is. Op zijlijnen liggen de dwarsliggers verder uiteen. Ik vond het op mijn baantje Croppers Yard toch wat druk uitzien, daar heb ik de bielzen niet verder uit elkaar gelegd. Dus, nu niet gedraald en alle verbindingsstukjes uit de bielsmat gesneden. Je hebt dan allemaal losse dwarsliggers, die schots en scheef op de rails zitten. Met veel gepiel heb ik ze min of meer recht, min of meer op een betere afstand gekregen. Inclusief elke 21 dwarsliggers een dubbel stel waar een nieuwe spoorstaaf begint (in het echie dan):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/7E821316-1F29-43A6-BEF9-16F6CDB14EA9-6134a78ac7501.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/7E821316-1F29-43A6-BEF9-16F6CDB14EA9-6134a78ac7501.jpg)

Ruim 2 uur voor 40 cm spoor, niet slecht  ;D. Nu moet ik wel verder, ik hoef nog maar nog maar 3 keer zo veel.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Reinout van Rees op 05 september 2021, 22:11:55
Wel netjes dat je het zo natuurgetrouw wil bouwen!

Reinout
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 06 september 2021, 11:21:35
Tis een hobby, he?  :)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Stedahult op 06 september 2021, 12:18:15
Ik doe dat anders Gerard. Ruk de twee staven
uit de bielzen zonder de bevestiging te beschadigen
en lijm de bielzen dan met een mal op zijn plek.
Staven terug schuiven en klaar! Dat gaat beter.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 06 september 2021, 12:43:15
Dat is een mooi idee! Heb je een voorbeeld van zo'n zelfgebouwd malletje?
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Edsko Hekman op 06 september 2021, 13:14:35
Denk dat Steef wel een idee heeft idd... moet ik onthouden. (y)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: spoorijzer op 06 september 2021, 14:33:48
Leuk project Gerard en mooi die dwarsliggers zo. Ik ben benieuwd!  (y)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 06 september 2021, 21:18:25
Dank allen. Reinout, het wordt niet exact op de millimeter nauwkeurig. Het gaat mij vooral om hoe het oogt. Steef, ik ben ook benieuwd hoe je zo’n mal maakt, en kan je daar ook mee in een boog leggen? Ik had bedacht om er één spoorstaaf uit te trekken, de “buitenbocht”, en dan te leggen. Maar eerst het wissel installeren.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Stedahult op 06 september 2021, 21:37:32
Dat is een mooi idee!

Gewoon net zoals een kam, alleen geef je de
tanden de breedte die je aan ruimte nodig hebt.
Ik heb er 2 voor elk land waarvan ik iets bouw.
En dan 1 met de afstand voor doorgaand spoor
en 1 voor opstel/rangeerspoor. Ze hebben de
maat van een kwart flexrail. Handzaam en nog
belangrijker stevig. Gemaakt uit 2 mm abs
plaat, geef je bielzen 2 tipjes houtlijm en dan
een minuut of 10 wachten en je kunt verder.

Zoals je de bogen wil doen vind ik wel wat, al
zou ik dan gewoon een duidelijke lijn op de
plaat zetten en daar de bielzen haaks
tegenaan lijmen. Dat schiet nooit meer in de
nul positie. Dus zonder railstaaf.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 06 september 2021, 23:14:08
 (y)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Edsko Hekman op 06 september 2021, 23:28:00
Heb je een foto Steef? Een plaatje zegt meer. ;) Vind het ook een interessante namelijk. Iets dat ik ws ook kan maken.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Stedahult op 07 september 2021, 11:09:05
Met een beetje fantasie kun je dat best
zelf fabrieken Hekman. Ofwel... ik heb
geen zin om op zolder de mal op te zoeken  8)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Edsko Hekman op 07 september 2021, 11:18:02
Luilak...  :-*
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 18 september 2021, 14:27:50
Het is even stil geweest, maar ik heb niet helemaal stilgezeten. Maar dat de satéprikkerwisselaandrijving is gemonteerd en de bedrading is gedaan en dat alles rijdt, geloven jullie vast wel. Dat laatste was overigens nog wel een beetje een meevaller. Een paar loks zijn al ruim 25 jaar oud, en alles lag al een jaar of 8 in een doos stof te vangen. Ik had verwacht dat er hier en daar wel wat stroef zou lopen, maar alles reed direct netjes weg.
Inmiddels de eerste contouren voor het landschap gemaakt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/E199FC3A-88A6-41B5-BF7C-30304D07F9A2-6145d9b82e7cc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/E199FC3A-88A6-41B5-BF7C-30304D07F9A2-6145d9b82e7cc.jpg)

Dit is wat het in grote lijnen gaat worden. Nu eerst een aantal ontbijtgraandozen aan repen snijden, en uit wat wat golfkartonnen dozen extra landschapscontouren snijden. Dan met het lijmpistool een raamwerk voor de helling maken. Ik heb me voorgenomen nu eens systematich van achter naar voor te werken, eens kijken of ik dat vol kan houden. Wordt vervolgd.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 19 september 2021, 10:29:49
Stijlvolle eenvoud, zou een van mijn oude leermeesters zeggen.
Documenteer je stappen maar, daar kun je altijd iets van leren.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Scratchbuilt op 19 september 2021, 14:57:49
"satéprikkerwisselaandrijving"

Dat klinkt goed. Ik durf het bijna niet te vragen.... maar euh.... Hoe ziet dat er uit?

Albert
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 19 september 2021, 16:23:54
Satéprikkerwisselaandrijving.
Albert, hierbij het recept: een satéprikker, schuifschakelaar (het makkelijkst is er een met een plastic knop), een satéprikker, een stukje bloemistendraad of iets vergelijkbaars, twee klosjes hout en twee punaises en een houten kraal. Draai het bloemistendraad strak om de satéprikker. Zorg wel dat je genoeg lengte over houdt om aan de voorkant de boel te kunnen bedienen. Boor een gaatje in de schuifschakelaar en steek het draad daar door heen. Eventueel een klodder hete lijm op het geheel, maar zorg wel dat je de schakelaar niet vastlijmt. Met de punaises de schakelaar aan de klosjes hout vastmaken. Eerste de satéprikker door een gat in de rand van de tafel naar buiten steken en dan de draad (uiteraard via een gat in de grondplaat) door de stelstang van het wissel steken. Ik oriënteer me meestal op de stand waarop de schakelaar naar achter is geschoven. In het geval van deze baan staat het wissel dan afbuigend. De blokjes hout lijm ik dan vast aan de grondplaat. Dan aan de voorkant nog een houten kraal aan de satéprikker lijmen en eventueel de prikker afkorten. Indien nodig kan je de schakelaar ook voor de polarisatie van het hartstuk van het wissel gebruiken. Om een lang verhaal kort te maken:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/139808C9-4CF9-442A-8AD1-0D99EEA7F0E4-6147455fb3f1a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/139808C9-4CF9-442A-8AD1-0D99EEA7F0E4-6147455fb3f1a.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/A5E0650A-966F-4014-A113-B4450C295ABD-6147455fad481.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/A5E0650A-966F-4014-A113-B4450C295ABD-6147455fad481.jpg)
Zolang het wissel niet al te schuin tot de rand van de bak staat, kan je de prikker haaks op de bak monteren. De zijdelingse beweging beperkt zich dan tot een paar millimeter en dat kan de constructie prima aan.

Inmiddels ben ik ook bezig om de contouren van het landschap te maken:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/B72EB71C-0E65-4985-A362-0881FC8EBF2B-61474633e5bdc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/B72EB71C-0E65-4985-A362-0881FC8EBF2B-61474633e5bdc.jpg)

Ik ben sinds kort inderdaad dingen op gaan schrijven, Lucien. Alles wat ik niet op foto heb, raak ik uiteindelijk ergens kwijt in mijn hoofd. Het zal wel de leeftijd horen, of de harde schijf raakt gewoon vol.

Groeten,
Gerard

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 10 oktober 2021, 10:00:39
We zijn al weer een paar weken verder. Ik kom niet ze heel veel aan bouwen toe. Om te laten zien dat er toch enige voortgang in het project zit, een heel saai plaatje:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/9B7981D1-C0B3-4B74-9200-55773CF793DC-6162993f3a992.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/9B7981D1-C0B3-4B74-9200-55773CF793DC-6162993f3a992.jpg)

Ik heb inmiddels de heuvels bekleed. Bij wijze van experiment een oud laken in stukjes gescheurd en in dunne gips gedoopt. Ik ben daar redelijk tevreden over, maar het vergt nog wat oefening. Daarna de hele boel in mijn favoriete kleur ondergrond gezet, clay brown. Het hoofdspoor is inmiddels van ballast voorzien. Op de NL modelspoordagen een zak ballast van Spuren Welten gekocht, kalkstein hellbraun. Het is wel ongeveer de “look” waar ik naar op zoek was. Het fabrieksspoortje laat ik nog even. Ik vind de proefopstelling met onderdelen van de Auhagen Baukasten toch wat dominant worden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/94BB6809-AA84-464A-A798-075A534E0965-61629b90caf66.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/94BB6809-AA84-464A-A798-075A534E0965-61629b90caf66.jpg)

Behalve misschien een golfplaat wachthuisje wordt dit het enige gebouw. Ik overweeg om in plaats van een fabriek een Lagerhaus van een Landhandel te maken, met eventueel een silo van het een of ander. Het blokje hout aan het eind van het spoor moet even verhinderen dat er bij het proefrijden een lok over de rand van de platte aarde duikt. Er is in tegenstelling tot op discworld hier geen magie werkzaam die zorgt dat alles weer onbeschadigd terugkomt als het over de rand stort  :) Ergo, er moet nog een fiddle yard van een of ander komen.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Karben op 10 oktober 2021, 10:31:37
Heel leuk thema! Zoiets zou ik ook wel kunnen overwegen. Vele jaren geleden een voorbeeld hiervan gezien ergens in Duitsland met de grens van Tjecho-Slowakije. Ik kies dan wel voor spoor O. Geeft meer 'treingevoel'.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Benelux795 op 10 oktober 2021, 11:18:33
Die laken-in-gips-methode ga ik proberen.. ! Dank voor de tip (y)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 10 oktober 2021, 11:29:55
 (y)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: tijgernootje op 10 oktober 2021, 12:39:15
Voortgang hoeft ook niet veel/frequent te zijn.
Dat het er is,is het belangrijkste,ook voor jezelf om gemotiveerd te blijven  :angel:
Ben benieuwd of je uit je suggesties voor je zelf een goede keuze zal kunnen maken,dat zien we de volgende keer wellicht wel weer  8)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 10 oktober 2021, 14:20:17
Karel, spoor 0 is zeker mooi. Ik rommel zelf ook wat met 0e (Flm Magic Train) en 0n30. Mijn hand heeft ook al vaak boven de bestelknop van een Dapol Y1/Y3 sentinel in 0 schaal gehangen. Tot nu toe heb ik me kunnen beheersen. Dit project is min of meer spontaan begonnen. Ik had natuurlijk niet in mijn doos met h0 materieel moeten kijken. Maar goed, ik heb het wel gedaan…
Vincent, als je dat gaat doen: het wordt wel een kliederbende. Gelukkig had ik wat oud pakpapier op de vloer liggen om de ergste klodders op te vangen. Het kan natuurlijk ook aan mij liggen, dat ik gewoon niet netjes kan werken.
Dank je, Ronald.
Floris, gelukkig heb ik nog een enorme stapel ontbijtgraan dozen liggen. Ik ga maar eens een paar mock ups maken. Ik heb wel wat ideeën, eens kijken hoe die uitpakken.
Inmiddels heb ik wel de knoop doorgehakt dat het een herfstachtig landschap moet worden. Dat geeft voor mijn gevoel beter de sfeer weer dan een vrolijk zomerlandschap.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Whis op 10 oktober 2021, 16:16:41
Voortgang genoeg toch? Mooi werk!
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 19 oktober 2021, 17:25:36
Een beetje verder. Ik ben begonnen met het pad waar de Robur komt te rijden. Omdat het niet veel gebruikt wordt, is het nauwelijks  meer dan twee platgereden sporen in het gras. Daaromheen beginnen de eerste graslandjes langzaam te ontstaan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/62B69075-845E-4D74-865F-596BBCEC8466-616ee2bcde4bc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/62B69075-845E-4D74-865F-596BBCEC8466-616ee2bcde4bc.jpg)

Foto is niet van de beste kwaliteit, maar het idee moge duidelijk zijn. Dit is de basis, ik ga verder uitzoeken hoe ik hier een wat meer herfstige uitstraling aan ga geven.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 14 november 2021, 10:20:37
Het is hier wat stil geweest, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niets gebeurt. Stapje voor stapje gaat het verder:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/C8663A6C-23AB-48C1-914E-BF7BAAE15493-6190d2009f7f4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/C8663A6C-23AB-48C1-914E-BF7BAAE15493-6190d2009f7f4.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/596D00E0-0C48-4C00-A552-0B9D987A4491-6190d236e7b82.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/596D00E0-0C48-4C00-A552-0B9D987A4491-6190d236e7b82.jpg)

De afgelopen tijd een drietal berken in herfsttooi pogen te maken. Hoewel ik over de individuele bomen nog niet helemaal tevreden ben, vallen de tekortkomingen in een groepje minder op. Ik kan er zo mee leven. De bomen zijn gedraaid uit meeraderig koperdraad wat ik vervolgens vol laat lopen met soldeer. Na wassen de stam en hoofdtakken ingesmeerd met lijm en met chinchillazand bestrooid. Op somminge stukken meerdere malen. Dan op de takken grasvezel van 12mm aangebracht. Alles eerst in de zwarte grondverf en over de takken een vage groene kleur gespoten. De stammen geschilderd en daarna de takken van bruin grasvezel van 4,5mm voorzien. Daar heb ik vervolgens herfstbruin loof van Heki op aangebracht. De kleur van de stammen kan met wat poeder misschien nog wat afgezwakt worden.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: g-j op 14 november 2021, 10:33:29
Ik ben erg gecharmeerd van je groen, erg mooi dat groene wagentje in de West-Duitse velden.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 14 november 2021, 10:54:11
Niks mis met die bomen Gerard!
Zeker niet als groepje.
De sfeer begint er al lekker in te komen.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 14 november 2021, 11:19:14
Mooie bomen, Gerard! (y)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Eric B op 14 november 2021, 11:49:32
Ik ben erg gecharmeerd van je groen, erg mooi dat groene wagentje in de West-Duitse velden.
Eensch voor wat betreft het groen, maar dat groene wagentje staat hopelijk aan de oostzijde van de IDG, zo niet hebben de inzittenden van deze Barkas in NVA livrei wel wat uit te leggen  ;D
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 14 november 2021, 14:15:35
Dank voor de complimenten, heren.  @Eric en G-J, de Robur rijdt inderdaad op grondgebied van de DDR. Als die in de BRD zou rijden, zou het wel eens erger kunnen uitpakken dan “iets uit te leggen”. De bordjes van de Zonengrenze moet ik nog maken en plaatsen. Ik heb nu de boel weer opgeruimd, morgen is mijn hobbyhok weer thuiskantoor.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 25 november 2021, 14:13:39
In dit (https://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/topic/164486-the-skarloey-railway-1942-1960-scaca-fell-forestry-crossing/) topic op RMWeb zag ik wat plaatjes van varens in de herfst (even bladeren in het topic). Volgens mij zijn het lasercut varens van Noch, met wat bruine verf bewerkt. Voor het landschap van de Zonengrenze kan ik zoiets wel gebruiken. Dus vandaag een pakje varens van Noch met Vallejo oranjebruin bewerkt. Het hoeft volgens mij niet netjes en dekkend, dus lekker wat geklodderd:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/7A98AE0D-BD6C-41C3-AAE4-BEEC1C2E4C91-619f8b1f0eadb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/7A98AE0D-BD6C-41C3-AAE4-BEEC1C2E4C91-619f8b1f0eadb.jpg)

Nu laten drogen en eens zien wat het eindresultaat in het landschap is.
Nog even over het topic op RMWeb, Thomas is een serieus thema voor modelbanen. Dit is in mijn ogen een van de betere en het is de moeite waard om dit topic eens door te lezen. Naar mijn mening dan.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 25 november 2021, 22:33:48
‘Even bladeren in het topic’… Dit is wel de ultieme tip geweest om mijn vervroegde weekend mee te starten. Ik gebruik woorden als  flabbergasted en hooked vrijwel nooit, maar ze geven aardig mijn gemoedstoestand weer.
Maar jouw varens en de gehele entourage zijn ook niet mis! (y)

Groet,
Wolter

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Reinout van Rees op 25 november 2021, 23:59:11
Even heel snel door twee pagina's van dat RMweb ding heengebladerd... Ok, die ga ik helemaal bekijken. Ziet er gaaf uit. Bedankt voor de link!

Reinout
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 26 november 2021, 07:04:44
Graag gedaan, Reinout. Wat ik er van mee heb gekregen, wordt het toch slecht weer van het weekend, dan heb je in elk geval iets om onder het genot van een warm drankje of een zak kruidnoten de tijd mee te verdrijven. Wolter, dank voor je complimenten. Ik ga nog een dagje werken. Donderdag is mijn vaste vrije dag. Om vandaag weer aan de slag te moeten is even een mentale uitdaging, maar we gaan er voor. Alles is weer opgeruimd, dus mijn hobbyhok is weer thuiskantoor.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: spoorijzer op 26 november 2021, 08:53:50
Vind het grasland ook erg prachtig! Welke (soort) vezels gebruik je daarvoor?

Groeten,
Rogier
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 26 november 2021, 16:08:06
Ik gebruik vezels van Model Scene, van 2mm en 4,5mm van diverse kleuren. De korte vezels zijn wat meer lente/zomer kleuren en de lange vezels nazomer/herfst kleuren. Daarnaast maak ik pollen van vezels van 12mm die meen ik van Heki komen. Over die pollen spuit ik haarlak en strooi ik Woodland Scenics fine turf burnt grass. Daarna spuit ik (als alles droog is) daar een onbestemd kleurtje groen (death guard green) van Citadel overheen. De pollen plak ik dan weer hier en daar tussen het gras. Ten slotte zitten er nu wat kleine plekken waar ik bruine vezels van Model Scene heb gestrooid. Ook daar weer haarlak op en er vervolgens Heki bladloof "herfstrood" op gestrooid. Tot zover de stand van zaken.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: MiHe op 26 november 2021, 16:25:08
Aardig wat stappen, maar het resultaat mag er zijn  (y)

Groet, Michel
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: spoorijzer op 28 november 2021, 21:11:11
Thanks!
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Benelux795 op 29 november 2021, 07:48:03
Had je dat setje NVA Grenztruppen eigenlijk al.. ?
Staat er 1 op Ebay: "sofort kaufen" 60,-  :o je kan een Preisvorschlag doen..

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 29 november 2021, 08:58:06
Dank voor de tip, Vincent. €60,=? Dat is wel erg veel voor een setje Preisers, er zijn natuurlijk grenzen ;)

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 29 november 2021, 09:27:34

Staat er 1 op Ebay: "sofort kaufen" 60,-  :o je kan een Preisvorschlag doen..

En dan ga je hem echt niet krijgen voor veel minder ;) Ebay is leuk maar soms onzinnig hoge vraagprijzen en dito verzendkosten.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Stedahult op 29 november 2021, 10:56:44
Owww jawel hoor Halma. Gerard, zie pb.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 09 december 2021, 12:00:27
En toen sloeg het noodlot toe:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/886D5A30-57E9-48EE-86F9-C22EE88C0A85-61b1dfe50d1b8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/886D5A30-57E9-48EE-86F9-C22EE88C0A85-61b1dfe50d1b8.jpg)

De stelstang brak middendoor. Eens zien of ik dit gerepareerd krijg. De wisseltongen zitten met een lipje vast in de stelstang, ze moeten er wel uit te tillen zijn. De stelstangen van Tillig zijn fragiele dingetjes. Ik denk dat ik uit een stukje plasticplaat of -profiel zelf een wat steviger stelstang ga proberen te maken. Het hele wissel uit de ballast losweken zie ik niet zitten, behalve als het echt niet anders kan. Een uitdaging dus, zullen we maar zeggen.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 09 december 2021, 12:51:22
Oef, dat is een tegenvaller.

Graaf je hem toch uit, dan kun je wat degelijker repareren, bijvoorbeeld met eeen smal stukje  printplaat.

Succes!


Wolter
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 09 december 2021, 14:37:40
Dat is een echte domper!

Als ik het me goed herinner zaten aan de tongen aan de uiteinden naar beneden gebogen lipjes.
De stelstang in zijn geheel uitbouwen en vervangen door een steviger stukje styreen is denk ik wel te doen.
Het voorstel van Wolter om er dan printplaat voor te gebruiken is dan misschien wel steviger, maar ik betwijfel of dit dan past tussen de onderkant van je rails en de bovenkant van je bodemplaat als je het wissel niet wil uitbouwen.
Volgens mij is het maar een dun stripje, wat je misschien wel iets dikker en breder kan maken in styreen.

Overigens was dit een van mijn redenen om Tillig voor H0e aan de kant te leggen, Het oogt heel mooi, maar Peco was in ieder geval uiterst betrouwbaar en bedrijfszeker.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: eemstede op 09 december 2021, 16:32:55
Kun je er, met secondenlijm, een dun stripje op plakken ?
'Uitgraven' lijkt me inderdaad het laatste dat je wil, want je haalt dan niet alleen de wissel eruit.


Gr. Frank.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 09 december 2021, 19:04:52
Dank voor al het medeleven :). Ik kwam in de doos met (oude) wissels nog een exemplaar tegen waar de lipjes van beide tongen zijn afgebroken. De stelstang is nog heel. Die heb ik nu met wat gefrot inmiddels in het wissel gekregen. Ik moest wel even de satéprikkerwisselaandrijving uit elkaar halen om ook een nieuw stukje ijzerdraad te installeren. Dat moet nog even met een druppel hete lijm vastgezet worden, en de draad nog op de juiste lengte afkorten. Als het goed is werkt alles dan weer en ben ik weer “up and running”.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 11 december 2021, 17:36:39
Vandaag was een zeer frustrerende dag. Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk moest het wissel er toch uit. De beste oplossing leek om het hele wissel maar te vervangen. Maar wat ik ook probeer, ik krijg het er niet meer mooi in. De enige optie die ik nog zie is een grootste deel van de rail losweken en de hele handel opnieuw leggen. Dat kan mijn frustratietolerantie momenteel even niet aan. De Zonengrenze gaat daarom voorlopig in de ijskast. Ik ga er eens over nadenken of ik in de toekomst nog Tillig rails wil gebruiken. Ze zijn wel mooi, maar die wissels heb ik altijd  mee lopen kloten. Een beetje een haat-liefde verhouding. Ondertussen zien we wel weer verder of ik een ander project ga starten. Anders heb ik er te weinig onder handen, en dat kan natuurlijk ook, weer niet. Een beetje modelbouwer heeft er minstens drie tegelijk, toch?

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Dave....... op 11 december 2021, 17:45:32
“Gewoon” voor en na t wissel met een plamuurmes gladmaken.
En als je rustig bent opnieuw leggen, volgende week ergens ofzo.
Komt vast goed  ;) :-*
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Karben op 11 december 2021, 17:49:35
In de werkelijkheid kun je ook wel eens zien dat een wissel is vervangen. Ziet er dan anders uit dan de rest van het spoor.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Scratchbuilt op 11 december 2021, 18:14:32
........" De enige optie die ik nog zie is een grootste deel van de rail losweken en de hele handel opnieuw leggen. Dat kan mijn frustratietolerantie momenteel even niet aan. De Zonengrenze gaat daarom voorlopig in de ijskast."..........

Ik kan jouw situatie natuurlijk niet echt beoordelen want enz. enz. , maar los daarvan: zo erg kan het haast niet zijn.

Niks ijskast. Voor 1 wissel de hele baan afbreken? Nee hoor echt niet. Anders breng hem maar hier, dan maak ik er wel weer een wissel in.


Albert
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 11 december 2021, 19:02:24
Railknipper gebruiken om het wissel rondom vrij te maken. Dan kan de rest van de baan blijven liggen. En dan: beitel onder het wissel en de brokstukken weggooien. Ondergrond vlakmaken en weer opbouwen.
Voor het project doneer ik graag een gebruikt Peco-wissel, medium radius, code 75.

Groet,

Wolter
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 29 december 2021, 13:34:17
Goed, na uiteindelijk een paar uur pielen zit er een nieuw wissel in. Het oude wissel er uit was niet het probleem, maar een nieuw wissel weer passend er in krijgen was een ander verhaal. Maar na veel vijven en zessen werkt het allemaal weer. Dank voor alle aanmoedigingen.
Met Auhagen bouwdelen wilde ik een fabriek maken, maar die werd toch wat te hoog. Ik heb met wat karton even snel een mock-up gemaakt. De wc-rol is even als silo bedoeld (een wc-rol is ook kartonn :P). Een paar oude pijpenragerbomen die ik in een grijs verleden heb gemaakt ook evenals test in het landschap geprikt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/F7C39A15-F09A-4972-9549-C3B33233DDF7-61cc537f10101.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/F7C39A15-F09A-4972-9549-C3B33233DDF7-61cc537f10101.jpg)

Over deze opstelling ben ik wel tevreden. Ik denk dat de wanden van het grote bouwdeel een soort cremekleur krijgen, met een asbest dak er boven. Het kleinere hokje weet ik nog niet. Misschien hout, of metaal. De silo wordt misschien een leuk zelfbouwproject. Ik volg al een tijdje het kanaal van “Boomer diorama’s” op Youtube (ga er eens kijken) en die heeft onlangs laten zien hoe hij een silo bouwt. Dat zag er uit als een leuk project. Het zal voor mij misschien te hoog gegrepen zijn, maar ik ga het gewoon proberen.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 29 december 2021, 15:59:45
Fijn dat je de draad weer hebt opgepakt.

Voor de silo zou ik voor een of twee maatjes groter gaan. Onbewust oriënteren wij ons ook bij bouwprojecten (ik betrap me er zelf ook op) waarschijnlijk aan de afmetingen van commerciële Westduitse, oudere bouwpakketjes. Het zijn in het echt grote dingen met veel inhoud. Dit is bedoeld als opbouwende kritiek, hoor.

Groet,
Wolter
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 29 december 2021, 16:11:45
Dank je, Wolter. Mijn energieniveau was de afgelopen weken erg laag, en eigenlijk nog steeds. Maar nu heb ik een weekje vakantie, en dus geen werk dat me in de weg zit. Het wissel heb ik een dag of drie geleden ingebouwd, maar daarna was ik er ook wel weer even helemaal klaar mee. Nu rommel ik weer langzaam verder.
Hoe groot de silo gaat worden, weet ik nog niet. De wc-rol lag voor het grijpen dus die heb ik maar even gebruikt om te kijken hoe het met of zonder een silo oogt. Met is mooier. Ik moet nog even bedenken wat voor soort fabriek het wordt, ik ben daar nog niet uit. En dus, komen er grondstoffen in, of is het bijvoorbeeld een silo waar bijvoorbeeld zaagsel in wordt opgevangen (deden ze dat al in de jaren 60?)? Maar daar kom ik wel uit en anders is het gewoon "modellers licence".

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 29 december 2021, 16:52:06
Mooi dat je toch verder gaat met dit project.
Je hebt het over een silo, maar misschien kan dit ook een vloeisoftank of gastank zijn voor iets dat in het fabriekje nodig is.
Zonder meteen aan brandstof te denken, maar misschien een of andere chemische vloeistof of een technisch gas? Dat zou ook een ketelwagen kunnen rechtvaardigen.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Benelux795 op 29 december 2021, 18:13:17
Silo is zo groot als je m zelf maakt... maar wellicht inderdaad zo'n mooie heizölbehalter?
https://www.wagenwerk.de/media/image/f8/f5/ae/765_0_600x600@2x.jpg
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: spoorijzer op 30 december 2021, 10:39:31
Hoi Gerard,

Handig, zo'n opstelling met karton. Als je wil dat de fabriek wat moet verbergen (bv een fiddleyard) is misschien een hogere fabriek een optie? Of de bovenste verdieping recht ipv schuin?

Qua soort fabriek moet ik denken aan hout of papier. Beide zouden naar mijn idee wel (enig) spoorvervoer kunnen hebben. En met beide kan je wel iets qua rangeren toch?

Groeten,
Rogier
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 30 december 2021, 11:03:52
Dank je, Wolter. Mijn energieniveau was de afgelopen weken erg laag, en eigenlijk nog steeds.

Heel begrijpelijk, en soms zijn andere dingen ook weer even heel leuk om te doen. Ken het als geen ander ;)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 23 januari 2022, 13:31:36
Het is al weer even geleden. De laatste weken waren erg druk, en ik bruis nog steeds niet van de energie. De voortgang is daarom gering. De laatste week toch weer wat gedaan. Ik heb een nieuwe boom in elkaar gefröbelt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/8F762B81-8134-4F23-9406-F75C10645826-61ed489c4ac99.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/8F762B81-8134-4F23-9406-F75C10645826-61ed489c4ac99.jpg)

Ik twijfel of ik er nog een beetje loof op doe. Eigenlijk wil ik het subtiel houden, met straks op de grond het nodige afgevallen blad. Maar ik vind het nu misschien net iets te subtiel. Voorlopig laat ik het zo. Er bij kan altijd, er af wordt lastiger.

Ik kon het niet laten. Ooit, heel lang geleden, heb ik eens een doosje paddestoelen en varens van Busch gekocht. Daar zitten ook een aantal vliegenzwammen in. De steeltjes waren enigszins beige, die heb ik wit geschilderd. Vliegenzwammen groeien onder andere graag bij berken:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/82D647AB-BF59-44FE-8CD3-88C5CF813983-61ed49420f51b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/82D647AB-BF59-44FE-8CD3-88C5CF813983-61ed49420f51b.jpg)

Ik ga misschien toch maar weer fotos met de camera maken. De Ipad worstelt toch wel met het beperkte licht. De kleuren zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Dan maar wat meer werk.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 23 januari 2022, 13:58:20
De daad meteen maar bij het woord gevoegd:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCN3416-1-61ed509d99d55.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCN3416-1-61ed509d99d55.jpg)

Het is al beter. Nu alleen nog een keer voor beter licht zorgen.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: spoorijzer op 24 januari 2022, 09:16:03
De foto is inderdaad een heel stuk duidelijker/beter!

Groeten,
Rogier
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: tijgernootje op 24 januari 2022, 17:00:39
I.d.d. een betere foto  (y)
Daarom zie je nu ook duidelijk dat de stam van de boom eigenlijk nog een stukje verder "de grond" in moet worden gedrukt  ;D
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 24 januari 2022, 19:23:10
Work in progress, Floris. Voorlopig moet de boom er nog een paar keer uit kunnen omdat de omringende begroeiing nog niet af is.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 30 januari 2022, 10:53:15
De werkzaamheden gaan langzaam verder. Na gisteren eerst even met mijn nieuwe aanwinst voor Croppers Yard te hebben gespeeld, ben ik verder gegaan met de Zonengrenze. Eerst varens gaan schilderen. Ik gebruik voor de verdorde varens die ik in het landschap wil plaatsen, de lasercut varens van Noch. Die worden met licht verdunde red leather van Valejo van een kleurtje voorzien. Doordat de verf wat verdund is en ik niet al te secuur schilder, blijft het groen doorschemeren:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/5A3CE79B-8053-4F82-80D8-31ED63252F63-61f65e39d7dba.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/5A3CE79B-8053-4F82-80D8-31ED63252F63-61f65e39d7dba.jpg)

Er zitten ook wat gebruikte exemplaren tussen, die ik onlangs bij het graven in de rommeldoos nog tegenkwam. Ik plaats ze niet zoals geleverd. Door het papieren ringetje zien ze er wat raar uit, vind ik. Ik snij de individuele blaadjes los en lijm die een voor een op een soort kluitje. Hier een proefexemplaar:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/9C4AC018-5F51-4E6E-8F94-EB784572C8DA-61f65e3999aaa.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/9C4AC018-5F51-4E6E-8F94-EB784572C8DA-61f65e3999aaa.jpg)

Tot slot ben ik aan een nieuwe boom begonnen. Het begin is er, nu nog verder vol laten lopen met soldeer en dan de rest van het proces:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/6533E9F6-A993-41CA-A021-A9E02ACC4ADF-61f65e3b83bb0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/6533E9F6-A993-41CA-A021-A9E02ACC4ADF-61f65e3b83bb0.jpg)

Wordt vervolgd.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Reinout van Rees op 30 januari 2022, 21:41:00
Die varens zijn leuk geworden. Ik denk dat het een goede keus is om de bladen los te snijden en zelf een varen samen te stellen.

Ik heb meerdere banen gezien met dit soort varens en het overtuigde me niet (ik heb zelf ook een setje, volgens mij van een ander merk, liggen en dat heb ik om die reden nog niet gebruikt). Nu ik het bij jou zo zie ziet het er gewoon prima uit! Waarschijnlijk merk je toch dat alle blaadjes netjes even lang zijn en netjes in een cirkeltje egaal aan elkaar zitten. Net een paar een beetje scheef en schuin... Kijk, daar kan ik wat mee :)

Reinout
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 30 januari 2022, 22:52:02
En het boompje wordt leuk.  (y)

Groet,
Wolter

Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 31 januari 2022, 16:47:09
Dank voor jullie bemoedigende commentaar. De voortgang zal de komende tijd in kleine stapjes gaan, vrees ik, maar ik hoop jullie af en toe toch wat kleine vorderingen te kunnen laten zien.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: tijgernootje op 31 januari 2022, 18:26:38
Haastige spoed= ........  ;)
Er zijn er meer waarbij het qua voortgang niet hard gaat hoor,waaronder bij ondergetekende,maar dat geeft helemaal niks.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 01 februari 2022, 21:58:52
Rustig aan Gerard. Zo te zien wordt het mooi.
Bij mij is alles nu even in winterslaap, gebrek aan motivatie en inspiratie. Maar het zal wel weer terugkomen. In de tussentijd geniet ik van alle mooie dingen die anderen maken.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: spoorijzer op 02 februari 2022, 08:35:44
Fraai die boom Gerard! Ik (denk) bloembindersdraad te herkennen? Maar maak je dat dan kaal en soldeer je dat? Ik ben even benieuwd  ;D
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 06 februari 2022, 13:48:55
Gistermiddag een tijdje zitten prutsen. De boom is af, soort van. Niet helemaal geworden wat me voor ogen stond, maar ik vind hem goed genoeg:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/08CC172A-217F-41AF-B754-909AE19CC220-61ffc172e38aa.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/08CC172A-217F-41AF-B754-909AE19CC220-61ffc172e38aa.jpg)

Op de achtergrond het geraamte voor een wat jonger boompje. Het zal wel een berk worden. Verder nog meer varenbladeren geplant.
Rogier, ik maak mijn bomen van dit soort veeladerig stroomkabel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/5EE5CF0A-57E6-4233-B6FB-38CFC6BEC90F-61ffc20d03c40.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/5EE5CF0A-57E6-4233-B6FB-38CFC6BEC90F-61ffc20d03c40.jpg)

Voor niet al te dikke bomen gebruik ik 1 à 2 strengen en voor dikkere bomen 3, en soms 4. Daarna wordt het een te grote kluwen aan koperdraad. In elkaar draaien en takken  maken. Dan de boel met soldeer vastmaken. Afhankelijk van de boom gaat er dan spuitlijm over, waarna ik er chinchillazand op strooi voor de schors. Bloembindersdraad staat op de boodschappenlijst.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 07 februari 2022, 11:03:25
Ik vind de boom op de voorgrond boom heel behoorlijk. Om hem wat voller te krijgen zou je (bij een volgende boom) de takken verder kunnen vertakken. Maar dan zit je al op koperdraadjesniveau de boel uit elkaar te trekken.


Succes en groet,
Wolter
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 07 februari 2022, 13:06:14
 (y)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 07 februari 2022, 13:48:39
Dank, Wolter en Ronald. Je legt bij wijze van spreken de vinger op de zere plek, Wolter. Zo als alleenstaande boom op de voorgrond vind ik het bladerdek ook wat iel. Zou de boom samen met wat andere bomen staan, dan valt dat minder op, denk ik. Ik kijk er nog eens een tijdje tegenaan. Als het me te veel stoort, dan gaat dit exemplaar gewoon naar de achtergond en maak ik weer wat nieuws voor de voorgrond. Er is nog draad, ten slotte.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Noordernet op 07 februari 2022, 19:36:33
Ik denk dat het dat is. Iets te iel en te doorkijkerig. Mijn eigen probeersels lijden daar ook onder.

De berk is trouwens prima zoals hij is.

Wolter
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: spoorijzer op 08 februari 2022, 10:43:55
Dank voor de tip!

Ik gebruik zelf boekbindersdraad, maar dat is wel wat dikker. Ik heb vijverwatten gebruikt voor een bedektere boom. Alleen staan mijn bomen meer aan de rand/achteraan. Het boekbindersdraad heb ik met klei weggewerkt, maar om dat mooi bij de takken te doen, is toch lastiger. Dan zou ik toch een spuitbus bruin moeten kopen denk ik, voor een betere basiskleur dan het groen.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 27 maart 2022, 10:57:34
Het is al een tijdje stil aan de grens. Zelfs de NVA is er vandaag niet. De voortgang is langzaam. In de afgelopen periode is de begroeiing wat opgerukt rond het perronnetje:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/08A88445-0027-4878-BFEE-E69E4534A180-624023b1db95d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/08A88445-0027-4878-BFEE-E69E4534A180-624023b1db95d.jpg)

De boom die er eerst stond is naar achteren verhuisd, de boom die ik daar had staan staat beter bij het perron. Ik denk dat ik onder de boom toch iets van een bouwsel wil maken waarin mensen bij regen kunnen proberen droog te blijven. Misschien iets met golfplaat. Ik ga eens een speurtocht op het www maken.
Ik worstel nog met de fabriek die ik wil maken. Er staat nu een soort mock-up:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/27A6AC62-BA39-4096-89AD-406376E4EB1C-6240261c4e9e9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/27A6AC62-BA39-4096-89AD-406376E4EB1C-6240261c4e9e9.jpg)

Mijn eerste probeersels met het baukastensystem van Auhagen vond ik te groot. De hoogte zoek ik wel, maar het gebouw werd te massaal. Dat haalt voor mijn gevoel de balans uit het baantje. Dit probeersel vind ik alleen ook nog steeds wat mèèh. Aan het kleinste gebouwtje zou nog een niet te hoge schoorsteen kunnen, waarmee het een soort ketelhuis wordt. Dat brengt wat hoogte zonder direct massief te worden. De olietank heeft verder geen verband met het gebouw, die was ik vergeten weg te halen. Daar zou nog een hok met steenkool voor de ketel kunnen komen, dat zou logischerwijs niet te ver van de ketel moeten zijn. Wordt vervolgd.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 27 maart 2022, 11:38:29
Het fabrieksspoortje laat ik nog even. Ik vind de proefopstelling met onderdelen van de Auhagen Baukasten toch wat dominant worden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/94BB6809-AA84-464A-A798-075A534E0965-61629b90caf66.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/94BB6809-AA84-464A-A798-075A534E0965-61629b90caf66.jpg)


Zet 'm nog eens neer op die 2e foto die je net geplaatst hebt... ik vind het eigenlijk helemaal niet uit de toon valle. KAn best, dat soort fabriekjes stonden ook in de landelijke delen van veel landen waaronder Duitsland.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Lucien op 27 maart 2022, 11:50:08
Op die foto die Ronald post ziet het er inderdaad niet verkeerd uit. Ik zou toch gaan voor die fabriek.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Ronald Halma op 27 maart 2022, 11:57:48
Die foto en dan met de begroeing nu... dat zou denk ik best een leuke sfeer kunnen worden. Zeker als Gerard het echt op zijn Oost-Duits rommelig inricht.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Edsko Hekman op 27 maart 2022, 12:13:59
Die hoge fabriek staat er idd prima bij.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Benelux795 op 27 maart 2022, 13:27:04
Formaat fabriek vind ik niet storen; bouwwerken op modelbaan zijn mijns inzienz vaak (te) klein, een groot pand maakt de trein en zijlijn zelf juist ook weer kleiner. En hij 'camoufleert' ook een beetje het einde van het spoor erachter..

Ik denk dat ik onder de boom toch iets van een bouwsel wil maken waarin mensen bij regen kunnen proberen droog te blijven. Misschien iets met golfplaat. Ik ga eens een speurtocht op het www maken.

Suggestie:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bahnhof-Ehr-03-624049f461d32.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bahnhof-Ehr-03-624049f461d32.jpg)
http://www.hunsrueckbahn.info/18.Ehr/Bahnhof_Ehr_frame.htm

Staat mij bij dat de Bundesbahn ook een variant van deze gebruikte:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/S0028913Rotesluch-62404abb31f57.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/S0028913Rotesluch-62404abb31f57.jpg)

EDIT 2: Realiseer mij net dat je Tp III hanteert, dus dit is wellicht te modern...
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: 741230 op 27 maart 2022, 15:20:42
Voor uitbeelden van groen in de herfst zou u kunnen overwegen een paar mooie heesters na te bouwen met hefstkleur zoals bijv. een krentenboompje, een Fluweelboom, of zoiets als een wilde wingerd dat is ook fraai om over een muurtje of hek te draperen.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: Stedahult op 27 maart 2022, 15:47:51
Je achtergrond is ten opzichte van het groen
te frivool. En in je groen zou je meer olijf en
donkerbruin (highligts) kunnen plaatsen. Het
is het nu net niet. Er is geen sfeer zoals de
tijd die je wilt uitbeelden. De ballastkleur doet
er ook afbreuk aan. Dat terwijl het baantje
uitnodigd om desolaatheid uit te stralen. Een
gebouw zou ik scratch bouwen, dat doe jij met
twee vingers in je neus.  (y)
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: 741230 op 27 maart 2022, 17:14:11
Je achtergrond is ten opzichte van het groen
te frivool. En in je groen zou je meer olijf en
donkerbruin (highligts) kunnen plaatsen. Het
is het nu net niet. Er is geen sfeer zoals de
tijd die je wilt uitbeelden. De ballastkleur doet
er ook afbreuk aan. Dat terwijl het baantje
uitnodigd om desolaatheid uit te stralen. Een
gebouw zou ik scratch bouwen, dat doe jij met
twee vingers in je neus.  (y)
Geen sfeer zoals de tijd die je doet uitbeelden? En waarom zou het desolaat moeten zijn? Ook in de voormalige DDR bloeiden bloemen, scheen de zon en floten de vogels. Je moet ook niet willen vervallen in stemmingmakerij vind ik dan.
Titel: Re: An der Zonengrenze
Bericht door: GD op 27 maart 2022, 17:37:32
Dank voor alle reacties, ik heb weer veel om over verder te denken. Om maar met het fabrieksgebouw te beginnen, ik ga daar nog eens verder naar zoeken. Of eigenlijk, het gebouw zal wel deel zijn van een grotere fabriek. Zelfbouw kan, maar ik sluit het baukastensystem niet op voorhand uit. Een soort expeditieruimte lijkt me het meest logisch en rechtvaardigt de ligging aan het aansluitspoor. Overigens is dit nog net de BRD, van de DDR zien we nu nog alleen het wat hoger gelegen pad. Tegenover het perron komen wat van die bordjes met Halt hier Zonengrenze en een DDR grenspaal. De hekwerken en wachttorens beeld ik niet uit. Zoiets als dit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/34205270-3E15-4413-92A1-63329C5DC75F-624084067b44d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/34205270-3E15-4413-92A1-63329C5DC75F-624084067b44d.jpg)
Bron: Forum-DDR-grenze.de

Vincent, van dat hokje op de tweede foto is een goede kandidaat. Ik heb ik vanochtend nog iets soortgelijks gevonden van een hokje van golfplaat (of misschien wel dezelfde). Dat spreekt me erg aan en is niet heel ingewikkeld. Je moet bij een flinke regenbui volgens mij goed je best doen om daar in droog te blijven.

Een herfstlandschap blijkt nog niet zo makkelijk, althans dat vind ik. Het is nu inderdaad nog wat monotoon. Niet alleen qua kleur, maar ook qua structuren. Er moeten nog wat struiken en dergelijke in. Achter de fabriek wil ik nog een paar naaldbomen, om ook wat groen in het geheel te hebben. Voldoende uitdagingen dus.

De achtergrond op de foto heb ik overigens even tijdelijk tegenaan gezet. Die was nog over van Combe Halt. Jullie weten inmiddels wel dat ik ook de boeken van Discworld in mijn kast heb staan, dus ik heb die maar even verstopt achter dit achtergondje. Het plan is uiteindelijk iets met een meer grijzige wolkenlucht te maken, maar zover ben ik nog niet.

Wordt vervolgd. Het kan even duren, ik ben ook nog af en toe bezig met Bad Bimmelberg en er zijn nog wat ideetjes die ik misschien veder ga uitwerken.

Groeten,
Gerard