BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: SanderG op 03 januari 2021, 16:42:39

Titel: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 03 januari 2021, 16:42:39
Beste modelbaan experts,

Voor dit nieuwe jaar heb ik een goed voornemen bedacht : een modelbaan voor mijn vader maken.

Een introductie :
Mijn vader is van jongs af aan al gek op treintjes. Hij heeft in zijn leven vele treinbeurzen en vele model winkels in binnen- en buitenland bezocht. Inmiddels is er een flinke verzameling aan H0 materiaal in huis. Zowel rijdend materiaal als scenery (gebouwen, loc loodsen, bruggen, windmolens, stations, auto's, vliegtuigen, boten etc). Dit is vooral in de periode 1970 t/m 2010 verzameld. Hij heeft altijd gedroomd van een modelbaan. Al jaren is hij ook bezig geweest met het ontwerpen van zijn eigen modelbaan. Tot nu toe is het echter niet verder gekomen dan alleen maar dromen.

In 2015 is mijn vader op zijn fiets door een automobilist geschept. Na een periode waarin hij in coma heeft gelegen en een lange revalidatie periode is hij uiteindelijk weer thuis gekomen. Helaas is hij niet meer de oude geworden. Hij heeft een hersenbeschadiging en kan amper meer lopen of andere activiteiten ondernemen (o.a. door de continue aanwezigheid van pijn). Het maken van een modelbaan is nog steeds een droom echter heeft hij eerst andere onhaalbare doelen voor ogen gesteld (zoals het vernieuwen van de slaapkamer). Daar hij zelf bijna niets meer kan uitvoeren (wat hij voorheen wel altijd kon) en hij een control freak is waardoor het niet in zijn aard zit om werkzaamheden uit te besteden gebeurd er uiteindelijk niets. Zo zal de modelbaan er dus ook nooit komen.

Als zoon wil ik nu een poging wagen om hem toch te kunnen plezieren met een modelbaan. Kan hij misschien toch nog voor zijn dood (hij is inmiddels 75) zijn enorme collectie rijdend kunnen demonstreren aan zijn klein kinderen.

Ik heb zijn modelbaan ontwerp op zijn computer gevonden. Vorig jaar heeft hij hier nog aan gewerkt.

Zijn ontwerp voor de modelbaan :
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Modelbaan.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Modelbaan.png)

Zijn ontwerp voor het schaduwstation :
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Schaduw-station.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Schaduw-station.png)

Het realiseren van dit totale ontwerp zie ik niet gebeuren. Niet door hem zelf en ook niet door mijzelf. Voor het laten rijden van zijn materiaal zou een ovaaltje al genoeg zijn. Ik heb paar jaar geleden al geprobeerd om hem te overtuigen om te beginnen met een starters rail setje. Dit was geen succes. Een modelbaan voor hem moet aansluiten bij zijn ontwerp.

Een modelbaan begint volgens mij bij het schaduwstation. Als ik een werkend schaduwstation kan realiseren dan kan er gereden gaan worden door hem. Ik ben dus voornemens om zijn schaduwstation te gaan realiseren. Niet zijn volledige ontwerp maar wel gelijkend (zal de acceptatie door mijn vader verbeteren). Hij zal de droom blijven houden van een volledige baan en zal niet begrijpen dat dat een utopie is.

Als ik uitga van zijn ontwerp met diagonale sporen dan denk ik dat zijn wissel hoeken te scherp zijn. Of is zijn ontwerp realiseerbaar?

Een mogelijk alternatief van zijn ontwerp met een doorgaand spoor toegevoegd :
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/AnyRail_v6.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/AnyRail_v6.png)
(ik heb gebruik gemaakt van de gratis versie van AnyRail, kan hiermee maar max 50 stukken plaatsen)

Daar hij echter lichamelijk beperkt is lijkt de diagonale opstelling mij geen handig ontwerp. Mocht er een trein ontspoord zijn zou hij daar mogelijk lastig bij kunnen komen. In zijn eigen ontwerp heeft hij gaten in de plaat gemaakt. Daar zal hij lichamelijk echt geen gebruik van kunnen maken.

Een ander alternatief is een horizontale opstelling :
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/AnyRail_v5_1.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/AnyRail_v5_1.png)

Persoonlijk heb ik vroeger gespeeld met een Fleischmann ovaaltje en heb een technische achtergrond. Ik weet dus iets van elektronica af. De laatste weken heb ik mij verdiept in de wereld van de modelbanen. Zo heb ik o.a. geleerd dat een heling max 3cm per strekkende meter mag zijn. Zijn ontwerp met een hellingbaan lijkt mij dus sowiezo niet gaan werken. Ik heb inmiddels ook geleerd wat secties en blokbesturing is. In zijn ontwerp denk ik ook zijn secties en blokken te kunnen onderscheiden. Mijn vader is niet van de automatisering en heeft verouderd materiaal. Het dient dus een analoge baan worden. Ik zit echter wel aan automatisering te denken zodat de baan zelfstandig kan functioneren. Het denkvermogen van mijn vader is door zijn hersen beschadiging flink aangetast. Als ik een oplossing kan realiseren waarmee hij op een computer alleen maar een start commando hoeft te geven zal de baan voor mijn gevoel meer plezier geven dan een baan waarbij handmatig allerlei wissels goed gezet moeten gaan worden wat misschien gaat leiden tot fouten en frustraties.

Na wat speurwerk heb ik op internet het Dinamo systeem gevonden. Met dit systeem kan analoog gereden worden en zijn het aantal benodigde componenten te overzien. Het realiseren van een analoge modelbaan met dit systeem lijkt mij relatief gezien vrij eenvoudig. Geen complex elektronica plan maar een paar modules die eenvoudig met elkaar te verbinden zijn.

Qua software moet het Nederlandstalig zijn. Ik lees veel positieve berichten over Koploper en dit lijkt ook samen te werken met Dinamo.

Voor de rails zie ik dat er veel gebruik gemaakt wordt van de flexibele rails van Peco. Daar het aanwezige materiaal al vrij oud is zal de code 100 rail noodzakelijk zijn. Uiterlijk van de rail vind ik niet belangrijk. Het betreft tenslotte een luxe "ovaaltje".

Mijn doel is om de baan zo snel mogelijk gereed te krijgen. De tijd die mijn vader heeft om er van te genieten zal tenslotte beperkt zijn. De baan zal ik in mijn eigen huis geheel gaan opbouwen buiten het weten van mijn vader om. Als deze gereed is zal deze dan verhuisd moeten gaan worden naar het huis van mijn ouders. Ik denk daarom aan een modulaire opzet bestaande uit 4 segmenten. Als de baan eenmaal beschikbaar is voor mijn vader dan heeft hij de keus : ermee gaan spelen ook al is het niet zijn droombaan of de baan niet accepteren en niet gebruiken. Ik kan een hoop voor hem regelen alleen op zijn sterke (on)wil heeft helaas niemand invloed.

Het beschikbare H0 materiaal bestaat o.a. uit :
- 11 treinstellen
- 11 E-locs
- 12 Diesel locs
- 4 Stoom locs
- 24 Personenwagons
- 71 Goederenwagons

Het materiaal is van de merken : Fleischmann, Kleinbahn, Lima, Piko, Roco, Classic, Holland Rail, Artitec, Mehano
Geen Marklin dus er is geen sprake van een 3 rail systeem.
 
Mijn vragen aan jullie als experts:
- Welk baan ontwerp raden jullie mij aan om zo snel mogelijk een leuke baan gereed te krijgen?
- Welk railsysteem kan ik het beste nemen?
- Is kiezen voor het Dinamo systeem een goede keus? Of zijn er oplossingen waarmee ik sneller/eenvoudiger resultaat kan bereiken?
- Is Koploper een eenvoudig te begrijpen programma voor mijn vader of zijn er eenvoudigere Nederlandstalige programma's?

Alvast bedankt voor jullie hulp!
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Harm Boer op 03 januari 2021, 17:48:25
Als eerst: Je sporenplan in je schaduwstation levert in ieder geval een behoorlijke kortsluiting op!

Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 03 januari 2021, 17:53:21
Niet als je blokgestuurd met Dinamo gaat rijden toch?
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: David Hoogvorst op 03 januari 2021, 17:55:04
Je eerste ontwerp zou ik niet doen. Deze bevat een keerlus, waardoor je het meteen elektrisch ingewikkeld maakt.

Je zegt dat de baan analoog moet werken. Ik denk dat je dan het beste aan een bloksysteem met relais kunt denken, waarbij je de blokken stroomloos kunt maken voor een rood sein. Het idee is dat je het sein achter je op rood zet (en het blok stroomloos), en het daaraan voorafgaande sein op groen (en het blok stroomvoerend). Als je zo tenminste drie blokken/seinen in een lus zet kunnen er twee treinen rondrijden zonder te botsen.

Met relais kun je ook wissels schakelen. Op die manier kun je een schaduwstation besturen waar steeds een trein inrijdt, en een andere trein weer wegrijdt, door roterend door de opstelsporen te gaan. Zo krijg je steeds een andere trein te zien.

Op deze manier houdt je het goedkoop en relatief simpel.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Carl op 03 januari 2021, 17:59:30
Een heftig verhaal Sander, maar wel een leuk initiatief als voornemen een modelspoorbaan voor jou vader te maken, ik vindt een super idee van jou  (y) (y)

Wat ik mij afvraag is , wat de beschikbare ruimte betreft om de baan te plaatsen, als dat bekend is dan zijn er hier vast wel die jou op korte termijn kunnen helpen met een goed baanplan.

Ik ben benieuwd naar de vorderingen, ook eventueel naar foto's van de bouw en uiteindelijk het geheel, en niet te vergeten het rijdend materieel  :)

Sander heel veel succes met de bouw van de modelspoorbaan
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Ferdinand Bogman op 03 januari 2021, 18:15:44
Beste Sander,

Een van de beste voornemens die ik ooit ben tegengekomen; een ontroerend verhaal en een prachtig idee.

Volgens mij kun je je, gezien de conditie en leeftijd van je vader, het beste concentreren op het zo snel mogelijk af krijgen van een eenvoudige baan waarop je vaders materieel kan rijden. Dat betekent dat ik zou kiezen voor de laatste tekening, maar dan zonder schaduwstation: ik zou de sporen gewoon doortrekken tot een ovaal.

Je zult, omdat je weinig ervaring hebt met de bouw van een baan, genoeg problemen tegenkomen die je moet oplossen, voordat je het geheel rijdend hebt en naar je vaders huis kunt verplaatsen. Ik heb zelf heel lang geen baan meer gebouwd, maar lees hier op het forum genoeg over de problemen die mensen moeten oplossen. Tegelijk - en dat merk je misschien al aan de reacties - zijn hier enorm veel mensen bereid je daarbij te helpen.

Het feit dat je geen vaste baan maar een modulebaan bouwt levert alleen maar meer zaken op waarover je moet nadenken, maar het voordeel is dat je, als de ovaal eenmaal bij je vader in gebruik is genomen, bestaande modules kunt vervangen door exemplaren met ingewikkelder sporenplannen, die meer in de buurt komen van wat je vader voor ogen stond. In de tussentijd kan hij genieten van zijn treinen.

Groeten,

Ferdinand.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: gruspoor op 03 januari 2021, 18:41:46
Als eerst: Je sporenplan in je schaduwstation levert in ieder geval een behoorlijke kortsluiting op!
Met Dinamo heb je geen last van welke keerlus dan ook. Dus elk plan kan zonder problemen op dit gebied. Analoge en digitale treinen kunnen zonder problemen door elkaar gebruikt worden. Er is wel een pc met stuurprogramma (b.v. Koploper) nodig.
Of Koploper de meest geschikte is weet ik niet (ik gebruik het zelf wel) ivm de complexiteit van het programmeren. Maar als alles eenmaal geprogrammeerd is, is het makkelijk bedienen.
Groetjes Gert

Soest in H0

Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Rolando op 03 januari 2021, 19:09:13
Wat een mooi gebaar en het lijkt me ook heerlijk om dat voor je Vader te kunnen doen.

Ik zou (net zoals sommige al zeggen) zo makkelijk mogelijk beginnen.
Uitbreiden kun je later altijd nog als je daar de ruimte en tijd nog voor hebt.
je geeft al aan dat je Vader 75 is en ook bepaalde handelingen niet meer makkelijk kan doen.

Op die manier kan hij zo snel mogelijk van zijn materiaal gaan genieten om het te zien rijden.
En het afwerken en perfectioneren kun je dan altijd nog gedeeltelijk samen met hem doen.
Ik denk dat die daar op zijn manier ook heel erg van kan gaan genieten.

Veel succes en hou ons op de hoogte van de vorderingen.
Je zit hier op de juiste plek om al je vragen neer te leggen.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 03 januari 2021, 19:32:35
Wat ik mij afvraag is , wat de beschikbare ruimte betreft om de baan te plaatsen, als dat bekend is dan zijn er hier vast wel die jou op korte termijn kunnen helpen met een goed baanplan.
Ik moet inderdaad nog een keer stiekem met een meetlat langs gaan. De zolder is groot maar ik wil de afmetingen aanhouden van de 2e slaapkamer. Er gaat een periode komen dat de zolder niet meer bereikbaar is.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 03 januari 2021, 19:42:32
Volgens mij kun je je, gezien de conditie en leeftijd van je vader, het beste concentreren op het zo snel mogelijk af krijgen van een eenvoudige baan waarop je vaders materieel kan rijden. Dat betekent dat ik zou kiezen voor de laatste tekening, maar dan zonder schaduwstation: ik zou de sporen gewoon doortrekken tot een ovaal.
Eens! Ik wijk dan echter af van zijn ontwerp. Door een schaduwstation te bieden hou ik zijn droom in stand van een volledige baan. Met het laatste ontwerp kan ik hem nog "verkopen" dat een 2e niveau, de echte baan, nog steeds een optie is. De buitenste 2 sporen worden dan uiteindelijk de helingbaan in zijn plan. Dat dit nooit gerealiseerd zal worden weet ik voor 100% maar dat hij nog een droom heeft is mooi.

Het feit dat je geen vaste baan maar een modulebaan bouwt levert alleen maar meer zaken op waarover je moet nadenken, maar het voordeel is dat je, als de ovaal eenmaal bij je vader in gebruik is genomen, bestaande modules kunt vervangen door exemplaren met ingewikkelder sporenplannen, die meer in de buurt komen van wat je vader voor ogen stond. In de tussentijd kan hij genieten van zijn treinen.
Dat is wel een goed idee. Ik vertaal dit alsvolgt : bij mij thuis ontwikkel ik een werkend ovaal wat eenvoudiger te verhuizen is. Het realiseren van het schaduwstation kan ook na de verhuizing plaats vinden.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 03 januari 2021, 19:51:22
Met Dinamo heb je geen last van welke keerlus dan ook. Dus elk plan kan zonder problemen op dit gebied. Analoge en digitale treinen kunnen zonder problemen door elkaar gebruikt worden. Er is wel een pc met stuurprogramma (b.v. Koploper) nodig.
Of Koploper de meest geschikte is weet ik niet (ik gebruik het zelf wel) ivm de complexiteit van het programmeren. Maar als alles eenmaal geprogrammeerd is, is het makkelijk bedienen.
Dat had ik inderdaad begrepen van Dinamo. Vandaar ook dat deze hardware mij zo aanspreekt. Veel draadjes trekken en solderen (dat kan ik zelf wel). Vervolgens aansluiten op de modues en de rest is kwestie van programmeren. 'k Heb al bedacht dat ik voor het programmeren niet zelf ga prutsen maar hulp ga inhuren. Het gaat mij inderdaad of het door mijn vader eenvoudig te beheren is. Zijn baanontwerp heeft hij in MS Excel gemaakt. Met een computer kan hij dus wel een beetje omgaan.

Een computer regelen lukt mij wel. 'k Heb genoeg oude computers die nog geschikt zijn voor dit doel.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 03 januari 2021, 20:00:11
En het afwerken en perfectioneren kun je dan altijd nog gedeeltelijk samen met hem doen.
Ik denk dat die daar op zijn manier ook heel erg van kan gaan genieten.
Dat zou je denken inderdaad maar zo'n persoon is hij helaas niet. Hij wil niet toegeven dat hij beperkingen heeft en wil daarom ook geen ongevraagde hulp ontvangen. Omgaan met mensen met niet aangeboren hersenschade (NAH) is uitdagend.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Ferdinand Bogman op 03 januari 2021, 20:07:21
Ik vertaal dit als volgt : bij mij thuis ontwikkel ik een werkend ovaal wat eenvoudiger te verhuizen is. Het realiseren van het schaduwstation kan ook na de verhuizing plaats vinden.

Precies wat ik bedoel, Sander. De indruk die zijn - eindelijk! - rijdende treinen zullen maken op je vader valt moeilijk te overschatten.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: tijgernootje op 04 januari 2021, 17:45:46
Dat zou je denken inderdaad maar zo'n persoon is hij helaas niet. Hij wil niet toegeven dat hij beperkingen heeft en wil daarom ook geen ongevraagde hulp ontvangen. Omgaan met mensen met niet aangeboren hersenschade (NAH) is uitdagend.
Wat je zou kunnen doen is hem uitleggen wat je wens is voor je vader.
Vele mensen houden niet van hulp van buitenaf,maar als je hem uitlegt dat het je wens is om hem met zn treinen te zien rijden,en dat prioriteiten soms verlegd/verlaagd dienen te worden om iets te bereiken,wellicht dat dat helpt.
Mensen kunnen vastbijten in een idee,en niks bereiken als men niet bereid is om een soort van compensatie te doen.
Ik denk dat je wens met de uitleg erbij hem er wellicht toe kunnen bewegen om wel te gaan voor iets minder vast bijten in iets wat niet haalbaar meer word..

Hoe dan ook,veel suc6 met je nobele streven  (y)
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 04 januari 2021, 20:12:42

'k Wil graag weten wat voor soort rails toegepast kan worden bij ouder materiaal en ik krijg relatie advies.
Dit is een forum over modelbanen toch?  :laugh:  ;)

Bedankt @tijgernootje voor het meedenken.  (y)
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Overet op 04 januari 2021, 20:28:51
In de situatie van jou en jouw vader zou ik gaan voor het KISS-systeem  ;) Begin simpel analoog met een dubbelsporig ovaal met enkele inhaalsporen. Je kan vanaf het begin met behulp van isolatie raillassen al wel blokken en secties opnemen in de baan, maar deze weer onderling doorverbinden. Mocht je in een later stadium alsnog willen automatiseren of een analoog bloksysteem aanleggen, dan hoef je aan het spoor niets meer aan te passen en alleen de bedrading aan te passen.

Is het een succes, dan kan je de baan verder opbouwen met toeters en bellen. Zo niet, dan is het jammer.

Koploper is mijns inziens een zeer uitgebreid programma waar je best even voor moet gaan zitten om het te doorgronden. Er is wel een beknopte handleiding voor een soepel begin beschikbaar, maar dan nog.

Qua railsysteem zou je eens naar Piko A-gleis kunnen kijken. Dit systeem is relatief betaalbaar en volop nieuw te koop, zowel met als zonder bedding.

Tom
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Edsko Hekman op 04 januari 2021, 20:30:35
Mooi en nobel streven Sander. (y)

Mbt rails, zou ik gaan voor Peco code 100. Daar rijdt ook oud(er) materieel goed op.
Met behulp van lange stukken flex (~92cm) kun je snel een bevredigend resultaat krijgen.

Veel succes met dit liefdevolle project.
En hou ons op de hoogte. Er zijn vast ook mensen die je hier verder mee willen helpen met raad én daad.

Gr.

Edsko
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 07 februari 2021, 15:13:15
Update 7 februari

Mede dankzij de feedback in dit onderwerp ben ik uiteindelijk voor een iets anders ovaaltje gegaan :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ovaal.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ovaal.jpg)

De baan is hierbij opgedeeld in 4 modules. De modules zijn inmiddels gereed en geheel voorzien van kurk. Door de modules geheel te voorzien van kurk kunnen eventuele wijzigingen in het baanplan eenvoudiger doorgevoerd worden. Het geheel staat nu in een kleine slaapkamer opgesteld. Zeer krap en niet ideaal maar het alternatief was de huiskamer.  ::) Bij mijn vader komt de baan uiteindelijk op een ruime zolder te staan. De modules :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_132217.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_132217.jpg)

Voor de aansturing van de baan heb ik gekozen voor het Dinamo systeem. Hiermee kunnen straks analoge treinen geheel computer gestuurd rijden. Mijn vaders trein collectie is geheel analoog en dit bespaard dan op het digitaal maken van alle treinen. De modules van het Dinamo systeem hangen onder 1 van de modules op een plaat :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_131938.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_131938.jpg)

Op de plaat komen rechtsonder (rechts van de voeding) nog een aantal printjes (relais & servo aansturing). De plaat zelf is bevestigd met een scharnier zodat de modules stofvrij en veilig weg geborgen zijn. Dankzij het scharnier kan er wel eenvoudig gemonteerd worden. In dichte toestand is het geheel netjes weg gewerkt :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_132000.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_132000.jpg)

Om het Dinamo systeem aan te sturen zal iTrain gebruikt gaan worden. Hiervoor een touchscreen gekozen van 15,6 inch. De gehele baan is hierdoor straks aan te sturen via een iTrain schakelbord zonder toetsenbord en muis nodig te hebben :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_135404.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_135404.jpg)

De computer zelf is aan de achterzijde van de monitor weg gewerkt :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_135204.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210207_135204.jpg)

Het is nu wachten op de rails. Uiteindelijk gekozen voor Peco 100. Brexit en Corona hebben echter gezorgd voor een schaarste. Ik hoop aankomende week de rails te kunnen ontvangen.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: aad52 op 07 februari 2021, 15:52:56
Zeer netjes gewerkt!!  (y)
M.vr.groet,

Aad
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 14 februari 2021, 21:51:44
Update 14 februari :

Zoals vorige update al gezegd : rails verkrijgen in deze periode is niet eenvoudig. Sommige winkels hebben het gehele jaar nog niets geleverd gekregen van Peco. ANW Modeltreinen zei dat zij een bestelling verwachte van de Belgische importeur. Die zending is helaas nog niet geleverd. Gelukkig wisten ze bij de Nederlandse importeur nog lengtes flex te bemachtigen. Nu ontbreekt alleen nog 1 wissel.

Dit weekend kon ik dus starten met het leggen van de rails. Het werken met de flex rail valt mij niet tegen :   
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Begin.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Begin.jpeg)

Ben erg blij met de tip van Martin Domburg : het gebruik van de hand tacker voor het fixeren van de rails.
Ook de tracksetta's zijn heel fijn om te kunnen gebruiken.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: St00mboy op 14 februari 2021, 21:56:55
Dat ziet er goed uit, Sander, het gaat je goed af!  (y)
Welk wissel ontbreekt er?

Leen.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 14 februari 2021, 23:00:18
Deze ontbreekt nog:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_20210214-225356_Samsung-Internet.jpg)

Wacht nog paar dagen op ANW en anders ga ik ergens anders even shoppen. Bij de concurrentie is er ook nog het nodige beschikbaar. Als ik het laatste wissel vrijdag heb dan kan ik volgend weekend de rails afronden.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: St00mboy op 14 februari 2021, 23:44:08
Is dat een SL-87? Als het niet lukt kan ik evt. een rondvraag doen.

Leen.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 15 februari 2021, 00:24:13

Een Sl-E87 maar komt goed hoor. Hij is nog te koop maar wacht nog even of deze alsnog binnenkomt bij ANW. Scheelt weer annuleren en geld retour krijgen. Bedankt voor aanbod Leen.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: GerardH op 15 februari 2021, 12:31:19
Hallo Sander
Wat fijn dat je dit doet, even nog een tip, neem de langste 2 wagons en pas even of goed naast elkaar door de bogen kunnen. Je kan het nu nog wijzigen.
Vriendelijke groeten Gerard
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 15 februari 2021, 12:41:08

Bedankt Gerard voor dit advies. Gelukkig had St00mboy mij al aangeraden om niet de Peco afstandhouders te gebruiken voor in de bochten en om in de bochten minimaal 5,8cm afstand te houden. Dat ook netjes gedaan (heb een extra inkeping gemaakt in een Peco afstandshouder). Bij het testen met wagons bleek dit geen overdreven luxe. Er past nog net 1 afstandhouder tussen de 2 treinen. Zoals de rails nu dus ligt gaat het precies goed :D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WhatsApp-Image-2021-02-14-at-08.31.50-1.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WhatsApp-Image-2021-02-14-at-08.31.50-1.jpeg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WhatsApp-Image-2021-02-14-at-08.31.50.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WhatsApp-Image-2021-02-14-at-08.31.50.jpeg)
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: nighttrain1 op 15 februari 2021, 12:49:55
Hey Sander,

Dit houdt wel in dat je alleen maar met 1:100 lengte materieel kan gaan rijden.
Ga je met 1:93 of zelfs 1:87 lengte materieel rijden die langer zijn dan 26,4cm, heb je dus een probleem.

Succes met de bouw.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 15 februari 2021, 12:52:17

Eeeuuhhh, wat betekent dit? Zijn er verschillende klasses nog binnen het H0 segment?

En wat moet ik dan veranderen om 1:87 mogelijk te maken? Hoe kan ik zien welk type materiaal er in bezit is?
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: nighttrain1 op 15 februari 2021, 13:02:43
Ja zeker.
1:100 is de lengte van jou rood/gele beneluxrijtuigen van Lima waar je mee test.
1:93 is een compromis lengte van Marklin die o.a. Märklin/Trix hanteert met hun langere rijtuigen, maar ook bij hun koploper.
1:87 zijn de wagens die exact op schaal zijn, dus ook qua lengte overeen komen met de schaal, meestal 30,3cm lang.
En je hebt ook nog 1:106, dat is het oude materieel van Fleischmann met als voorbeeld die blauwe bolkop rijtuigen gelijkende op Plan D of Plan K, ik dacht art.nr. 5106, maar ook hun Plan W rijtuig de 5156 en de 5656.

Het materieel wat je nu gebruikt (in post 25) om mee te testen is 1:100, betreffende die IC-III van Martin-Air en die Benelux-trein.
Is ook niets mis mee en nog volop verkrijgbaar.

Met 1:87 lengte materieel is de minimale boogstraal 42cm, dan moeten je sporen nog verder uit elkaar.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 15 februari 2021, 13:08:27
Ik heb maar een paar treinen uit mijn vaders collectie ontvreemd om mee te starten. De totale collectie bestaat uit de merken Fleischmann, Kleinbahn, Lima, Piko, Roco, Classic, Holland Rail, Artitec en Mehano. Alles zal minimaal 20 jaar geleden al aangeschaft zijn. Gaat de helft straks dan een probleem geven?

Bedoel je aan te geven dat er meer ruimte moet komen tussen de sporen in de bochten? En zo ja, hoeveel meer dan?

Kan ik op de doos lezen welke maatvoering het is?
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: nighttrain1 op 15 februari 2021, 13:18:22
Roco kan 1:87 zijn, maar 20 jaar geleden was het meeste nog 1:100.
Artitec bestaat dat al 20 jaar?? Maar dat is zover ik ken na gaan vrijwel alles 1:87.
Piko kan je alle kanten me op, dat geldt ook voor Lima en Mehano.
Fleischmann heeft het meeste 1:100 en hoger.
Classic zegt mij niets.
Holland rail is juist op schaal, 1:87.
Kleinbahn qua goederen materieel redelijk goed maar met de rijtuigen lijkt het alsof ze uit de wasmachine komen, veel te kort = 1:110 of nog meer.
Märklin doorgaans 1:100 qua lengte, de langere wagens zijn 1:93 en die oude blikken dingen 1:106, maar de kortere rijtuigen als bijvoorbeeld TEE de "Etoile du Nord" kwamen weer wel in de juiste lengte uit, (daar deze rijtuigen in het echt ook korter zijn dan 26,4 meter).

Op de verpakking staat duidelijk de lengte vermeld.
 
Neem de langste rijtuigen mee, en ga daar mee testen.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 februari 2021, 13:19:57
https://morop.org/downloads/nem/de/nem112_d.pdf (https://morop.org/downloads/nem/de/nem112_d.pdf)
Vaak verkorten fabrikanten de rijtuigen in de lengte omdat ze dan makkelijker door de krappe boogstralen kunnen.
En nee, dat zetten ze niet op de doos. Daar moet je zelf achter komen door de lengte van een rijtuig te vergelijken met de lengte van het echte voorbeeld.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: GerardH op 15 februari 2021, 13:26:14
Hallo Sander artitec is allemaal 1:87 ,
mijn langste zijn de TEE resturatie rijtuigen van piko 31 cm
Bij Roco stond het op de doos
Vriendelijke groeten Gerard
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 februari 2021, 13:30:35
Bij Roco was het me nooit opgevallen, maar het staat ook op de website. Blijkbaar heb ik nooit van die verkorte rijtuigen gehad.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 15 februari 2021, 13:49:47
https://morop.org/downloads/nem/de/nem112_d.pdf (https://morop.org/downloads/nem/de/nem112_d.pdf)
Vaak verkorten fabrikanten de rijtuigen in de lengte omdat ze dan makkelijker door de krappe boogstralen kunnen.
En nee, dat zetten ze niet op de doos. Daar moet je zelf achter komen door de lengte van een rijtuig te vergelijken met de lengte van het echte voorbeeld.
De afstand tussen de binnenste spoorstaven is nu 41mm, dit zou dus minimaal 46mm moeten gaan worden volgens deze norm? De radius van de binnenste bocht is echter nog maar 40cm. Met 46mm zou de radius dus 39,5cm worden. Beide niet ideaal. 'k Heb helaas de modules niet breder dan een meter gemaakt.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Ronald Koerts op 15 februari 2021, 14:00:17
Het aansluitende rechte stuk van het binnenspoor iets korter maken. Dan krijg je meer ruimte in de bocht. Dan hoef je de bochtstraal niet aan te passen. Het hoeft maar iets van 10 - 15mm te zijn. Gewoon zagen  ;D

Groet Ronald.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 februari 2021, 14:17:54
De afstand tussen de binnenste spoorstaven is nu 41mm, dit zou dus minimaal 46mm moeten gaan worden volgens deze norm?
Wat bedoel je met de afstand tussen de binnenste spoorstaven? De gegeven maten zijn hart-op-hart spoor.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 15 februari 2021, 14:26:04

Oeps, foto is niet meegekomen zie ik nu :
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210215_133033_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210215_133033_1.jpg)

Hart op hart is 58mm :
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210215_142122.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210215_142122.jpg)

Dus goed?

Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: St00mboy op 15 februari 2021, 14:38:10
Op de foto zie ik 58 mm hart-op-hart. Als dat te weinig is, dan kun je m.i. het beste doen wat Ronald zegt, nl. de binnenste boog iets opschuiven waardoor de beide bogen iets verder uit elkaar komen te liggen. De rijtuigen komen dan alleen aan de uiteinden van de binnenboog nog dicht bij elkaar, maar omdat de buitenste boog daar nog (bijna) recht is heb je wat extra speling. Misschien gaat het dan wel goed.
Je kan natuurlijk ook eerst eens kijken wat de langste rijtuigen zijn in de collectie van je vader.

Leen.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 februari 2021, 14:40:49
De hartafstand is dus 59 mm.
Leen zegt 58, maar ik zie 59. Vanaf het nulpunt van de liniaal, dus de rechterkant van de linker spoorstaaf, tot de rechterkant van de andere linker spoorstaaf.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 15 februari 2021, 14:54:20

'k Heb geprobeerd een de Peco afstandhouder te modificeren naar 58mm. 1e keer van m'n leven dat ik met een Dremelachtig apparaat werk dus een variatie van 1 mm vind ik zelf nog prima  8)

Als ik de norm goed begrijp is 59mm ook de norm dus voldoet de afstand net aan de norm :
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-02-15_14-47-34.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-02-15_14-47-34.png)

Testen met al het materiaal gaat voorlopig niet. Doe dit in het geheim. Kan moeilijk de gehele collectie ontvreemden, dat gaat wel opvallen  ;D
In het slechtste geval zal er achteraf het een en ander bijgewerkt moeten gaan worden. Als een gedeelte van de collectie maar probleemloos gebruikt kan gaan worden dan hebben we al een resultaat wat er anders nooit geweest was.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 februari 2021, 16:52:48
Je hebt de norm niet helemaal goed gelezen. De maten in het grijze vlak moet je (volgens de norm) niet gebruiken.
Bovendien geldt die afstand voor voertuigklasse B. De langste voertuigen, klasse C, komen hier waarschijnlijk niet doorheen zonder elkaar te raken.
Als je bij deze afstand van 59 mm met voertuigklasse C wil rijden moet je 2 regels lager zijn, dus bij een boogstraal van 500 mm voor de binnenboog. Maar aangezien de plaat maar 1 meter breed is gaat dat niet lukken.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: jerrytrein op 15 februari 2021, 17:13:36
 ???
Alsje bij het laatste rechte stuk en het eerste een cm afzaagd,dan win je toch genoeg ruimte
Je boog blijft dan gelijk enkel  2 cm meer ruimte
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 15 februari 2021, 17:22:17

Links en rechts boven heb ik bij de bochten ook de 5,8cm aangehouden. Daar ik het liefst haaks de modulebak overgang heb is het laten "zakken" van het rechte gedeeltes lastiger.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-02-15_17-21-25.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-02-15_17-21-25.png)
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Eegtrain op 15 februari 2021, 17:36:06
Voor het ontwerp van onze bochtmodules hebben we met de langste rijtuigen (1:87 lengteschaal) in de bochten gemeten of ze elkaar zonder problemen konden passeren. Ook al hadden we het eerst eindeloos getekend in Wintrack; we wilden het 100% zeker weten.
(https://abload.de/img/bochtmodulesz6kbc.jpg) (https://abload.de/image.php?img=bochtmodulesz6kbc.jpg)

Groeten Eegtrain
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: St00mboy op 15 februari 2021, 18:47:12
Links en rechts boven heb ik bij de bochten ook de 5,8cm aangehouden. Daar ik het liefst haaks de modulebak overgang heb is het laten "zakken" van het rechte gedeeltes lastiger.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-02-15_17-21-25.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-02-15_17-21-25.png)

Als daar de bogen groter zijn dan 45 cm dan heb je extra ruimte en kom je met 58 mm misschien wel goed uit.

Leen.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 15 februari 2021, 19:12:35
Als daar de bogen groter zijn dan 45 cm dan heb je extra ruimte en kom je met 58 mm misschien wel goed uit.

Leen.
De bak is 60cm breed. De buitenbocht heeft hierdoor een radius van 55cm.

Is dat een SL-87? Als het niet lukt kan ik evt. een rondvraag doen.

Leen.
Net mail gehad van ANW : wissel is binnen, gaat morgen op de post  (y)
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Bert van Gelder op 15 februari 2021, 19:39:56
Hallo Sander,

Vriendelijk verzoek: als je reageert op het LAATSTE bericht, dan NIET de CITAAT-knop gebruiken. Anders kopieer je dat bericht in jouw bericht, en komt alles dubbel onder elkaar te staan.
Graag de REAGEER-knop gebruiken.

Wil je reageren op een bericht dat (veel) eerder is geplaatst, dan kun je wel de citaat-knop gebruiken. Maar dan graag wel de tekst weghalen die niet van belang is.

Met dank.

Gr, Bert
Team moderatoren.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: St00mboy op 15 februari 2021, 21:02:00
Mooi dat het wissel eraan komt en dat je de bovenste bogen groter (550 - 492 - 434 mm) hebt gemaakt. Dat geeft hoe dan ook wat extra ruimte.  (y)

Leen.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 19 februari 2021, 23:52:52
Aanpassing aan de afstand tussen de sporen is gemaakt. Het binnenste spoor is wat verder van buitenste spoor gelegd. Afstand is nu 65mm :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210219_225915.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210219_225915.jpg)

Ik heb het opgelost door aan de linker zijde de bocht wat eerder in te zetten :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210219_230016.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210219_230016.jpg)

Dat kon eenvoudig omdat de sporen aan de rechter zijde nog los lagen omdat het wissel nog ontbrak. Wissel is nu geplaatst en de sporen zijn op maat gemaakt :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210219_230034.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210219_230034.jpg)

Nu veel meer ruimte tussen de treinen :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210219_225945.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210219_225945.jpg)

Hiermee is het spoor links nu gereed. Nu alles spiegelen naar de rechter zijde.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Frank 123 op 20 februari 2021, 10:07:49
Hoi Sander,

Wil niet vervelend doen maar, je hebt over een bakbreedte van 60 cm en een radius van 55 cm. Dat kan niet. Radius is de staal van de boog (dus middelpunt boogcirkel tot hartlijn van de rails).

Dat verklaart denk ik ook waarom jouw wagons elkaar raakten. Let wel op dat met name grotere stoomlocs vaak een minimale boogstraal (radius) van ca 42 cm nodig hebben.

Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: St00mboy op 20 februari 2021, 12:13:13
@Frank
In de boog linksboven op de tekening is er sprake van een 55 cm buitenboog. De buitenboog onderaan op de tekening is 45 cm. Doordat de bakbreedte van 1 meter al vaststond kon de boog niet meer groter gemaakt worden. Hierdoor is de binnenboog noodgedwongen nu iets van 39,2 cm. Het kon niet anders.

@ Sander
Mooi opgelost, beter kan het niet, denk ik.  (y)

Leenn.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021 : een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Te 2/2 op 07 maart 2021, 12:43:10
Ik zie wat testwagons waarbij ik een loc of motorrijtuig met pantograaf verwacht.

Komt er bovenleiding op de baan, en zo ja, waar zet je dan de masten?
En wat voor portaalmasten?

Want als je de rails zo ver opschuift naar de rand, dan wordt dat nog een puzzel apart.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 07 maart 2021, 19:41:48
Er komt geen bovenleiding. Het wordt in feiten niet meer dan een dubbelsporig ovaaltje zonder scenery. Het doel van deze baan : zorgen dat de aanwezige treinen collectie, die de afgelopen 40 jaar verzameld is, een keertje rijdend aanschouwd kan worden.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 25 maart 2021, 23:36:30
Bij de laatste update lag de rails nog vast met de tijdelijke nietjes. Daarna ben ik rails voor rails los gaan halen, elk stukje rail gaan voorzien van bedrading (draden aan de onderkant gesoldeerd), het stuk rails weer terug geplaatst en gaan vastzetten met track pins. Dit heeft wat tijd in beslag genomen.

Uiteindelijk was alle rails voorzien van bedrading. Alle bedrading is doorgetrokken tot aan de module waar de apparatuur hangt. Geen koppelingen/knooppunten dus onder de treinbaan anders dan op 1 centraal punt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210321-102053-605d091582b46.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210321-102053-605d091582b46.jpg)

Omdat de modules nog verhuisd moeten worden naar de zolder van mijn vader heb ik gekozen voor de kroonsteen stekkers. Elke module is aangesloten op 1 kroonsteen stekker die dus zo los getrokken kan worden. De wissels worden bediend met servo motoren. De kabels van de servo motoren heb ik opgelengd met UTP dus van elke module loopt er ook nog een UTP kabel naar het centrale punt. Zo is elke module middels 2 stekker verbindingen gekoppeld aan de module waar alle elektronica is onder gebracht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324-042724-605d09396ee4d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324-042724-605d09396ee4d.jpg)

Het aansluiten van de rails voedingen kostte niet veel tijd om te leren. Het aansluiten van de OC32 (regelunit van Dinamo) en het inregelen van Dinamo (blok definities, blok beperkingen etc) zou mij wel veel tijd kosten om te bestuderen. Dit dus lekker over gelaten aan Dinamo expert Martin :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210325-115244-605d0939089f5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210325-115244-605d0939089f5.jpg)

Na drie uurtjes werk van Martin was het zover : de 1e trein reed op de baan  8)

Met nog wat finetuning en de nodige test rondjes was de baan eindelijk geheel klaar!

Video van een test run : https://youtu.be/0K1xAXnsc50

Dankzij het Dinamo systeem zijn het geen treinen die alleen maar in bepaalde volgorde steeds hetzelfde rondje rijden. Erg leuk om dit zo te zien. Daar er met oud materiaal gereden wordt, niet al het materiaal nu beschikbaar was en we ook niet weten welke wagons mijn vader allemaal achter de loks gaat hangen hebben we er voor gekozen om niet op positie te gaan rijden. Treinen worden dus ook niet geijkt op de baan. Hiermee halen we niet het beste uit Dinamo & iTrain maar is gezien de situatie wel het meest praktisch.

Nu nog een datum zien te vinden dat mijn ouders lang genoeg van huis zijn om de treinbaan, als verrassing, te gaan plaatsen op de zolder van mijn ouders!

Aan allen : bedankt voor jullie tips en adviezen!  (y)
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Martin Domburg op 26 maart 2021, 07:38:25
Was gezellig Sander,  heel veel succes met de verhuizing.

Charmante foto trouwens,  ;D

Groetjes
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Sven op 26 maart 2021, 09:02:14
Ik vind het een fantastisch project en geweldig dat je dit voor je vader maakt. Al zou hij protesteren in het begin, als hij de treinen ziet rijden, is ie vast om!  (y) Mooi werk ook van Martin.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Lars Smelter op 26 maart 2021, 09:02:40
Mooi resultaat! Je hebt snel en netjes gebouwd. Ik ben benieuwd wat je vader ervan vind. Kan niet anders dan dat hij aangenaam verrast zal zijn!
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: Rolando op 26 maart 2021, 09:08:18
Gaaf om te zien dat het tot zover al gelukt is, had je draadje vanaf het begin gevolgd.
En je vader zal het zeker leuk vinden om zijn treinen te zien rijden.
Een heerlijk tijdverdrijf met een goed doel voor ogen, TOP (y)
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: henk op 26 maart 2021, 09:11:09
Leuk.
Ik weet niet of het advies al is gegeven, maar ik zou nadenken over wat antiduikmaatregelen. Treinen die in een boog ontsporen, rijden rechtdoor. En er gaan vroeg of laat treinen in een boog ontsporen. Er zijn een paar plekken waar de treinen dan van de tafel duiken.
Na op die manier een Blokkendoos de afgrond in te hebben zien gaan, heb ik op mijn vorige baan dus wat antiduiklatjes gemaakt. Op mijn huidige baan maar gelijk gedaan.

Kan er best netjes uitzien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/antiduik-605d96eeaa60d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/antiduik-605d96eeaa60d.jpg)
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: ron.kraaijkamp op 26 maart 2021, 09:11:25
Sander,

Wat een mooi gebaar van je om dit te bouwen voor je vader.

Nu kwam een gedachte in me op. Kan je vader op zolder komen? Vermoed dat je daar wel over nagedacht hebt.

Succes en veel plezier.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 26 maart 2021, 10:01:48
Verhuizen is geen bespreekbaar onderwerp. Ze slapen op de 1e verdieping en liever nog een traplift dan verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Naar zolder lopen lukt nog. Mocht dit niet meer kunnen dan zijn er nog slaapkamers op de 1e verdieping. Deze hebben echter nu een andere bestemming en daardoor nu niet beschikbaar voor een treinbaan. T.z.t. zou dit dus kunnen veranderen en zou de treinbaan weer een verdieping lager geplaatst kunnen worden. Dankzij de modulaire opzet is verhuizen/verplaatsen van de treinbaan niet zo complex.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: SanderG op 26 maart 2021, 10:12:43
Ik weet niet of het advies al is gegeven, maar ik zou nadenken over wat antiduikmaatregelen. Treinen die in een boog ontsporen, rijden rechtdoor. En er gaan vroeg of laat treinen in een boog ontsporen. Er zijn een paar plekken waar de treinen dan van de tafel duiken.
Voor uit de bocht vliegende treinen heb ik inderdaad ook een vrees. Gelukkig nog niet gebeurd. We hebben in iTrain ook de snelheid niet te hoog ingesteld. "Antiduikmaatregelen" moet ik inderdaad nog maar eens doen. Eerst de baan maar verhuizen. Dat is zonder opstaande randen nog goed te doen met een normale auto.

Bedankt voor de tip in ieder geval!  (y)
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: hgr op 26 maart 2021, 10:17:44
Ik vind het geweldig wat je doet.
Mijn vader heeft mij (zoals velen) besmet met het treinvirus.

Ik kreeg ergens eind jaren 60 de startset 1040 van Fleischmann met Sinterklaas.
Mocht er vooral naar kijken, later hadden we een opklapbare treintafel en mocht ik ook rijden.

Mijn vader is nu 82, dementerend en slecht ter been
Toen ik een testbaan had uitgelegd, toen was hij 80, en heb hem moeizaam naar boven kunnen helpen om te kijken.
Had via MP het lokje en de wagons uit de startset bij elkaar gekocht en heb deze laten rijden, daarna ook mijn digitale trein.

Dat was een bijzonder moment en mijn vader vertelde gelijk van vroeger.
Titel: Re: Mijn voornemen voor 2021: een modelbaan voor mijn vader maken
Bericht door: St00mboy op 29 maart 2021, 11:46:16
Heel mooi gedaan Sander!  (y)
Ik ben heel benieuwd naar de reactie van je vader als hij het wonder aanschouwt, want zo mag je het toch wel noemen.

Leen.