BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: oudebiels op 08 February 2019, 12:42:25
-
Hallo,
Ik heb een beginnersvraag voor grootspoor:
ik wil binnenkort met een geprint e-ticket een treinreis (NS) maken
(voordeelkaart van een drogisterijketen).
De laatste keer dat ik met zo'n voordeelkaart treinde, kocht ik naast de dropjes een mapje met daarin een eenmalig pasje. Daarmee scande ik langs perronpaaltjes net voor en na het in-/uitstappen.
In het station zelf kon ik nog ongehinderd binnenkomen (ik maak nooit iets stuk en plas/kots nooit in een hoek, dus ik dacht dat ze me kenden :) ).
Nu koop ik dus blijkbaar bij de dropjes een activatiecode, waarmee ik in het net NS mijn sokkenmaat en nog meer moet opgeven en dan een ook per mail ontvangen bewijs moet uitprinten. (ik mag van NS niet van te voren weten wat ik behalve die sokken nog voor andere persoonsgegevens moet opgeven, minpuntje dus NS!).
Op de NS-pagina https://www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-ov-chipkaart/in-en-uitchecken-poortjes-en-paaltjes.html staat hoe ik het station binnenkom (poortjes) maar niet wat ik met mijn zelf-geprinte A4-blad bij de perronpaaltjes moet aanrichten (de paaltjes met het scangedoe voor aanvang en einde reisgebeuren die ik bij mijn laatste reis nog tegenkwam).
Kan iemand mij hierover informeren?
(ik reis nauwelijks met treinen, heb zelf treinen thuis, vandaar).
Dank van
oudebiels
-
Een e-ticket hoef je niet te scannen. Met een e-ticket hoef je namelijk niet in te checken. Die paaltjes op het perron kunnen die barcode ook helemaal niet lezen
Alleen in situaties waarin je door een dicht poortje moet, scan je de barcode om het poortje te openen. Je checkt dan niet in, alleen het poortje gaat open, dat is alles. En zoals NS al schrijft, kun je met je e-ticket alleen terecht bij een poortje met een barcodelezer, dat is zo'n glazen venstertje met de sticker 'scan ticket'.
-
raar
-
Dat vroeg ik me al af, omdat ik meende dat die kaartpasjes een chip bevatten die contact maakt met dat paaltje.
Mijn printer kan helaas nog geen chips printen.
Dank voor je antwoord trouwens.
oudebiels
-
Misschien heb je hier ook iets aan: https://www.treinreiziger.nl/kruidvat-e-tickets-welke-vooroordelen-kloppen/ (https://www.treinreiziger.nl/kruidvat-e-tickets-welke-vooroordelen-kloppen/).
-
raar
Je bedoelt: "Dank je wel"?
-
Nee, ik bedoelde 'raar'.....
Het was namelijk een post als reactie op Reinier, daar wilde ik in citeren (uit zijn bericht), middels de citaat-knop.
Ik deed het zoals ik wel vaker -met goed resultaat- gedaan heb, maar deze keer kreeg ik een vreemd bericht in de voorbeschouwing.
Omdat ik het niet goed kon krijgen heb ik het gewist, en omdat een leeg bericht gaat zeuren het ik 'raar' geschreven.
Arjan trouwens ook bedankt voor de link met vooroordeelsuitleg. Nuttige info.
(daar ik niet de hele dag continue op het forum afhang nu pas, dit zal wel geen probleem zijn toch??)
Groet van
oudebiels
-
(daar ik niet de hele dag continue op het forum afhang nu pas, dit zal wel geen probleem zijn toch??)
Groet van
oudebiels
Nee hoor! ;D
-
Nee hoor, ben ook aan het "werk".
Maar je bedoelt met "Vooroordeelsuitleg" toch hopelijk "Voordeelsuitleg" ?
-
De gelinkte pagina gaat over vooroordelen ten aanzien van dit soort kaartjes, en geeft uitleg. Daarom blijf ik wel bij mijn woord.
NB ik vond trouwens de eenmalige 'kaartjes' van 'vroeger' handiger, maar het huidige zal wel goedkoper zijn. Er moet tenslotte geld terugkomen i.v.m. recente 'ongelukkige' grondtransacties. >:(
oudebiels
-
Je ziet beren op de weg die er niet zijn. ??? E-ticket uitprinten, en reizen maar. (y) Wel het goede poortje pakken, anders heb je daar frustratie over. ;D
-
En zoals NS al schrijft, kun je met je e-ticket alleen terecht bij een poortje met een barcodelezer, dat is zo'n glazen venstertje met de sticker 'scan ticket'.
Ik ben vast net zo wereldvreemd als OudeBiels, maar weet zeker dat het poortje geen barcodelezer heeft voor e-tickets maar een quertycodelezer. Een quertycode is richting-gevoelig. Dus wordt maar in 1 richting correct uitgelezen.
Als je dat niet weet, kun je eindeloos je uitgeprinte ticket voor het venstertje houden, in tal van richtingen gedraaid, zonder dat er ook maar iets gebeurt.
Printer: een deskjet heeft inkt die uitloopt als het regent. Alleen een laserprinter heeft een watervaste afdruk. Dus daar sta je dan in de regen, met zo'n nat venstertje dat zo blind is als een kip met een verregend stuk papier te wapperen waarop de inkt vrolijk weg druipt.
Leve de OV-chip waarmee je het poortje voor je opent, er door heen loopt, en achter je direct weer uitcheckt. Nu reis je verder per doorgelopen, uitgeprint e-ticket voor een gratis dagje fijn ergeren aan de vertragingen bij het grootspoor.
kan jij het helpen dat je al je geld hebt geïnvesteerd in modelbouwtreintjes in plaats van in een smartphone, tablet of laserprinter? Dat was geen keuze, maar bittere geldnood. ;D
-
Eigenlijk is er altijd wel iemand in de buurt die je in dat geval kan helpen.
Servicemedewerker, Hoofdconducteur , Machinist enz.
Beren.......
-
@ Te 2/2: Wat doet het er nou toe hoe die code precies heet. Je moet je papiertje voor het venster houden en klaar. Bangmakerij over uitgelopen codes is onnodig. Je loopt toch niet de hele dag met je papiertje in de regen? Het systeem werkt prima.
-
Hi All,
Inderdaad geeft het reizen met e-tickets voor zover ik heb meegemaakt nooit problemen en ik doe het met enige regelmaat. Als er poortje genomen moet worden de QR-code (streepjescode in twee richtingen) voor het venstertje houden en je kunt zo doorlopen. Nooit gemerkt dat een op een inktjet printer uitgeprinte ticket problemen gaf. In de trein kan de conducteur ook de QR-code lezen en kun je dus rustig overal naar toe reizen.
Lekker genieten zou ik zeggen.
-
Eigenlijk is er altijd wel iemand in de buurt
Zo wereldvreemd ben ik dus, op een onbemand perron, in de regen ...
Beren? Geen beer te zien, niemand te zien, ik sta daar alleen om 5:20 op de 1e trein te wachten die vermoedelijk nooit komt maar wel nog staat op die gele borden die ze weg wilden halen omdat iedereen op z'n smartphone dat had kunnen uitvinden.
Inderdaad geeft het reizen met e-tickets voor zover ik heb meegemaakt nooit problemen en ik doe het met enige regelmaat.
Zo zie je maar, dat overkomt mij dus alleen; 10 minuten staan pielen in de stromende regen, met zo'n quertycode voor een scanner die 'm hoe dan ook niet pakt ...
-
Snap ik niet. Als je al op het perron staat valt er toch niets meer te scannen?
-
Precies, je hoeft m alleen te scannen om door de poortjes te komen.
-
Mijn vrouw reisde vandaag op een uitgeprinte kaart tussen Groningen en Leeuwarden.
In Groningen staan (nog) geen poortjes, in Leeuwarden wel, maar de Arriva poortjes accepteerden daar de kaart niet, DE NS POORTJES WEL...…. ???
-
Snap ik niet. Als je al op het perron staat valt er toch niets meer te scannen?
Dat zal dan wel een definitieprobleem zijn. Maar ik bedoel dat je eerst een deel van het perron op moet om bij de poortjes te kunnen komen. Anders gezegd, de poortjes staan op een deel van wat vroeger gewoon perron was. Misschien zie jij een perron als iets anders dan ik, namelijk alles achter de poortjes. De situatie waarover ik het heb, is wellicht ook anders dan op andere stations.
-
Ik, ben vandaag met een geprint NS e-ticket vanuit Wijchen naar Dordrecht gereisd.
Wijchen heeft geen poortjes dus direct door naar het perron.
Ingestapt in de stoptrein naar Dordrecht. Geen probleem en niet gecontroleerd.
In Dordrecht zijn wel poortjes. Even het goede poortje uitzoeken en de scan op het glas gedrukt. Goedgekeurd en het poortje gaat open.
Terug idem. Pak dus wel dat ene NS poortje dat de scan kan lezen.
Terug een aardige dame als conducteur.
Ook de dame die zegt waar je bent is heel aardig. Ik weet alleen niet waar ik die kan vinden. ;)
Een afwisseling in de tekst van alleen maar Beste Mensen, goedemorgen etc.. ...te veel van hetzelfde (ja, eigen schuld ook, het is wel een stoptrein met veel stops).
Ronald Visser
-
Eigenlijk is er altijd wel iemand in de buurt die je in dat geval kan helpen.
Servicemedewerker, Hoofdconducteur , Machinist enz.
Beren.......
Dan ben jij zeker nooit in de wingewesten onderweg!?
Op de stations hier zie je geen personeel (Praxis-syndroom??), een machinist zal wel op de lok zitten, maar die zie ik nog niet uitstappen om mij bij het scannen te helpen.
Ik denk dat de hulp van een Beer nog het meest waarschijnlijk zal zijn! (nevenvoordeel van landelijk wonen).
oudebiels
-
Enne, oudebiels kan melden dat de eerste e-ticketreis gelukt is (reisdag zonder regen) en dat poortjes (toegang tot het station of tot het perron) in mijn deel van de wereld niet aanwezig zijn.
Dus effectief in de trein geslopen met het e-ticket zonder toegangscontrole, het later langskomende conducteursteam wilde mijn kaart helemaal niet controleren, ook niet na aandringen.
Trouwens op de hele door NS gespendeerde reis 4 aardige conducteurs (m/v/?) meegemaakt (waarom gaan zulke vriendelijke mensen als conducteur werken??), bij een van hen (v) merkte ik, dat ik niet betonnenbiels ben, maar helaas wel oudebiels.
Groet van
-
Dan ben jij zeker nooit in de wingewesten onderweg!?
Op de stations hier zie je geen personeel (Praxis-syndroom??), een machinist zal wel op de lok zitten, maar die zie ik nog niet uitstappen om mij bij het scannen te helpen.
Ik denk dat de hulp van een Beer nog het meest waarschijnlijk zal zijn! (nevenvoordeel van landelijk wonen).
oudebiels
Ik rij door het hele land ;)
En ik lees dat het helemaal gelukt is, had ook niet anders verwacht hoor.
-
Enne, oudebiels kan melden dat de eerste e-ticketreis gelukt is
Nou gefeliciteerd man, op naar een volgend avontuur in de wilde verhalen van Oudebiels. :P
Max
-
Ik reageer even op het wingewest:
Wij wonen tevreden in de meest noordelijke gemeente in het wingewest Groningen.
Met 50.000 inwoners; drie havens, waarvan één geschikt voor mammoettankers, veerdiensten naar twee Waddeneilanden, een helikoptervliegveld in uitvoering, en voldoende ruimte om onszelf te kunnen zijn. Wanneer we op één van de tien treinstations in onze gemeente in de trein stappen hebben we geen last van poortjes, het treinbedrijf maakt winst en er wonen niet zo veel criminelen als in het westen.
Het station Sauwerd waar we meestal in de trein stappen, is onbemand, maar we worden vriendelijk begroet door de stationskat, wanneer we twintig meter vanaf het treinperron onze auto parkeren.
-
Die kat is in dienst van ProRail,
niet verder vertellen hoor ;D
-
Dat vroeg ik me al af, omdat ik meende dat die kaartpasjes een chip bevatten die contact maakt met dat paaltje.
Het is eerder andersom ;) Het paaltje maakt contact met jouw chip door als kleine radiozender te werken, sterk genoeg om de chip in je pas van stroom te voorzien, die daarop gegevens gaat verzenden en ontvangen van de lezer in de paal of poort.
NB ik vond trouwens de eenmalige 'kaartjes' van 'vroeger' handiger, maar het huidige zal wel goedkoper zijn. Er moet tenslotte geld terugkomen i.v.m. recente 'ongelukkige' grondtransacties. >:(
Ik snap er werkelijk geen klap van. Alles, maar dan ook alles en iedereen moest gevolgd kunnen worden. Elke reiziger moest verworden tot een nummer zodat precies bekend is wanneer en waar iedereen reist. Nou gaat dat bij de spoorwegen en metro's al niet op omdat daar de betaalpunten vast staan (en die poort niet weet dat jij na inchecken die oude schoolvriend tegenkwam waarmee je eerst een uur hebt staan praten voordat je een metro of trein instapte) maar nu zijn eenmalige chipkaarten, waar je nog in ieder geval iets mee kon kwa reizigersgegevens, weer afgeschaft. Die e-tickets bieden geen enkel inzicht in wat dan ook.
Ik geloof niets van de smoesjes dat de distributie een probleem/kostbaar is: dat werd namelijk ook als reden opgevoerd om de prijsverhoging bij overschakeling van papier-zonder-meer naar papier-met-chip uit de automaten op stations goed te praten. Dat er daarvoor ook al op bepaalde tijden een auto voor kwam rijden om een nieuwe rol kaartpapier in die machines te proppen, kwam niet bij Nederlanders op.
Ik ben vast net zo wereldvreemd als OudeBiels, maar weet zeker dat het poortje geen barcodelezer heeft voor e-tickets maar een quertycodelezer. Een quertycode is richting-gevoelig. Dus wordt maar in 1 richting correct uitgelezen.
Als je dat niet weet, kun je eindeloos je uitgeprinte ticket voor het venstertje houden, in tal van richtingen gedraaid, zonder dat er ook maar iets gebeurt.
Een beetje QR-code lezer (een quertycode ken ik niet ;) ) maakt dat niet uit en is unidirectioneel: die vierkantjes die je ziet, zijn namelijk indicators hoe de code gelezen moet worden, die een specifiek elektronisch patroon opleveren. De lezer kan dan de code scannen en die na analyse elektronisch juist 'draaien', of onmiddelijk merken dat de code van links naar rechts, rechts naar links, boven naar beneden of beneden naar boven gelezen moet worden, doordat die vierkantjes eerst 'gezocht' worden door de camera.
Het enige aan dit hele verhaal: ik verwacht dat de QR-code scanners in OV-chipkaartland van belachelijke kwaliteit zijn en bovenstaand verhaal dus niet opgaat. Ik heb het eerlijk gezegd nooit uitgeprobeerd.
Naar analogie met de supermarkt: ook je EAN-code (de streepjescode die zo'n beetje elk product wel heeft in een Nederlandse supermarkt) is op die manier 'beveiligd': een klein stukje van de barcode is namelijk voorzien van een 'startbit': Bij 'verkeerd om' scannen kan het elektronische patroon zodanig zijn dat de elektronica weet: 'verrek, 9876543210 moet 0123456789 zijn'
Dat zal dan wel een definitieprobleem zijn. Maar ik bedoel dat je eerst een deel van het perron op moet om bij de poortjes te kunnen komen. Anders gezegd, de poortjes staan op een deel van wat vroeger gewoon perron was. Misschien zie jij een perron als iets anders dan ik, namelijk alles achter de poortjes. De situatie waarover ik het heb, is wellicht ook anders dan op andere stations.
Dat is zeker het geval. Op Amsterdam CS, Sloterdijk en nog wat stations die ik zo snel bedenk, staan de poortjes in of voor de voetgangerstunnels en niet op de perrons. Op Hoorn, Diemen en vast ook andere stations, staan ze inderdaad op een deel van het perron zelf.
In Dordrecht zijn wel poortjes. Even het goede poortje uitzoeken en de scan op het glas gedrukt. Goedgekeurd en het poortje gaat open.
Terug idem. Pak dus wel dat ene NS poortje dat de scan kan lezen.
Wederom: dat verschilt per station. Amsterdam CS heeft (men heeft goddank geluisterd) er veel meer dan 1 in elke rij poorten. Enkele passages hebben geloof ik zelfs allemaal chiplezers met QR-code mogelijkheid. Gelukkig heeft men afgezien van 1 zo'n poortje per rij op dat station, want dat had de toerist wel weggejaagd (al begrijp ik sowieso niet waarom die nog voor het OV kiest in Nederland...)
Een afwisseling in de tekst van alleen maar Beste Mensen, goedemorgen etc.. ...te veel van hetzelfde (ja, eigen schuld ook, het is wel een stoptrein met veel stops).
Ik vind het zelf ook wel irritant, zeker in de ochtend... De stem zelf vind ik ook een ontzettende achteruitgang sinds Tuffie Vos dat niet meer doet.
Dat soort verschillen hoorde ik overigens wel in de metro in Kiëv bij het sluiten van de deuren. Normaal: 'Opgelet, de deuren gaan dicht' (in het Oekraiëns dan he) maar als er blijkbaar nog te veel mensen aan het instappen zijn, gebeurde het regelmatig dat je dan iets kreeg als:
'Opgelet, de deuren gaan dicht.'
'De deuren gaan dícht, ópgelet'
'Ópgelet, de deuren gáán dicht!'
Het was een beetje een zeldzaamheid maar ondanks dat dat opgenomen bestanden zijn, vond ik het een leuk detail dat het in verschillende intonaties aanwezig is, een detail dat we in Nederland moeten ontberen.
@ Piet Groot: jaja, een treinbedrijf dat winst maakt, gefinancierd met bakken geld van de provincie... ;)
-
Het enige aan dit hele verhaal: ik verwacht dat de QR-code scanners in OV-chipkaartland van belachelijke kwaliteit zijn en bovenstaand verhaal dus niet
Naar analogie met de supermarkt: ook je EAN-code (de streepjescode die zo'n beetje elk product wel heeft in een Nederlandse supermarkt) is op die manier 'beveiligd': een klein stukje van de barcode is namelijk voorzien van een 'startbit': Bij 'verkeerd om' scannen kan het elektronische patroon zodanig zijn dat de elektronica weet: 'verrek, 9876543210 moet 0123456789 zijn'
De truc is dat het laatste getal van een EAN gewoon een controle getal is; een getal dat berekend word door een bepaalde som van de eerdere getallen in de reeks.
Die berekening werkt maar in één richting, verkeerd om bekeken is het laatste getal dan namelijk niet berekend uit de rest van de reeks maar gewoon een gegeven (de eerste 2 is land van herkomst, dan 5 cijfers de producent, dan 5 een artikelvolgnummer en het controle getal).
Interpreteert de scanner een 'lijn' verkeerd, zal ie daar een ander getal voor lezen en dan klopt de berekening ook niet met een fout of géén reactie tot gevolg.
-
Nou Menno,
Zo te lezen vindt je alles aan het reizen met de trein köt ;D 8)
-
Nou gefeliciteerd man, op naar een volgend avontuur in de wilde verhalen van Oudebiels. :P
Max
Nou nou, dat klinkt ook niet aardig :( Ik kan de avonturen van Oudebiels wel waarderen hoor, ik ben zelf immers net zo wereldvreemd als ik met de trein moet reizen ;D
Vr. groet, Martijn.
-
Eigenlijk is het heel simpel.
Een uitgeprint kaartje bevat geen chip, tenzij je een hele speciale printer hebt......
Inchecken hoeft niet, het kaartje staat tenslotte op naam en op datum en kan
alleen op die betreffende datum gebruikt worden om indien nodig door
een gesloten poortje te komen.
(daarbij moet er desgewenst wel een "identiteits"kaart getoond kunnen worden
aan controlerend personeel om aan te tonen dat de drager van het kaartje ook
die gene is die reist, maar goed, dat is theorie v.s. praktijk)
Het kaartje geeft alleen een passage door de poortjes, geen in -of uitcheck.
Het maakt ook niet uit of er aan het begin of einde gebruik gemaakt wordt van de
QR code op de kaart.
Gr,
Robbert Jan.
-
Gelukkig heeft men afgezien van 1 zo'n poortje per rij op dat station, want dat had de toerist wel weggejaagd (al begrijp ik sowieso niet waarom die nog voor het OV kiest in Nederland...)
Die toerist komt vaak met een reisorganisatie en die zorgt voor een chipkaart of zoiets waarmee hij/zij twee weken onbelemmerd door Amsterdam kan crossen.
Voor de toerist die op de bonnefooi komt zal het inderdaad een hele puzzel zijn om er achter te komen hoe het Nederlandse systeem werkt. De informatie die wordt geboden is dan ook ver onder de maat. Ik ben eens in München geweest en daar met de S-Bahn de hele stad doorkruist . Als je daar in een groot S-Bahn station komt staat er een groot bord waarop in 4 talen stap voor stap wordt uitgelegd hoe je met een geldig plaatsbewijs in de trein terecht komt. In Nederland heb ik zoiets nog nooit gezien.
-
Nou nou, dat klinkt ook niet aardig :(
Ik denk dat de een of meerdere personen (m-v-genderneutraal) bij het opstellen van de nickname zich ook wel realiseerden dat daar zo af en toe een opmerking over komt en dat misschien ook wel als prettig ervaren, anders blijft/blijven hij-zij-genderneutrale aanwijzende persoonsvorm/zij niet met de nickname ondertekenen maar met een voornaam of voornamen.
-
Nou gefeliciteerd man, op naar een volgend avontuur in de wilde verhalen van Oudebiels. :P
Max
Onder max z`n foto staat de tekst, voor elk probleem bestaat een oplossing, maar volgens mij creëer je er nu zelf een.
-
Die toerist komt vaak met een reisorganisatie en die zorgt voor een chipkaart of zoiets waarmee hij/zij twee weken onbelemmerd door Amsterdam kan crossen.
Voor de toerist die op de bonnefooi komt zal het inderdaad een hele puzzel zijn om er achter te komen hoe het Nederlandse systeem werkt. De informatie die wordt geboden is dan ook ver onder de maat.
Hoe kan ik dat inschatten over mijn woonland? Ik kom hier nooit met weinig voorkennis binnen.
Overal waar je komt is het ov even uitzoeken en zijn er veel mogelijkheden om de juiste informatie te krijgen. Inderdaad de reisorganisatie, maar ook een reisgids, informatiepunten, hotelpersoneel, Airbnb verhuurder, etc... Binnen de kortste keten heb je het door en dat zal in Nederland echt niet anders zijn.
-
Als nederlander die geemigreerd was en weer eens op vakantie was in nederland en het OV wilde gebruiken na de invoering van de OV kaart .
Dank zij een aardige buschauffeur en een nog aardigere HC in de trein werden de volgende missers mijnerzijds aangepakt en gecorrigeerd
Niet met een Ov pas reizen met 2 personen en steeds 2 keer in en 2 keer uitchecken achter elkaar
Ging 3 dagen goed zonder commentaar
Niet met een OV pas reizen die alleen met de bus accoord was of zoiets
Van een aardige lokettiste die alles in orde bracht kregen we tegoedbonnen voor koffie /koek /gratis 1e klas /en nog een andere tegoed bon
Het bleek voor ons niet handig te zijn om met OV te reizen heel veel tijd verlies door wachten op aansluitingen met een huurauto ging beter en bleek ook nog goedkoper te zijn
En met 5 koffers etc was de trein niet echt handig ook de stations waren voor ons een barriere
Terugkomend op de vraag van oudebiels ,goede vraag en herkenbaar .
opmerking over toerist
Ik kan me levendig voorstellen dat een toerist er af en toe de ballen niet van snapt
groet kees
-
Tja, ik lees wat eigenaardigheden van het Nederlandse ov. Hoewel, is het echt zo abnormaal dat iedereen een eigen kaart moet hebben? Ik lees ook dingen die bijna overal hetzelfde zijn. Als je met vijf koffers een land doorkruist, is de auto meestal praktischer.
In de meeste landen kent het ov wat onhandige eigenaardigheden met die aantekening dat ze per stad of streek ook nog kunnen verschillen.
-
Als ook zijnde een Nedelander woonende in het buitenland vroeg ik me eigenlijk af
- Kun je tegenwoordig dan nog wel op elk station een kaartje kunt kopen of moet dat dan via het internet?
- Hoe zit dat als je met de bus moet heb je dan je ov kaart nodig of kun je nog "iets" kopen in de bus?
Heb laatste keer wel een ov chipkaart aangeschaft dus geen poortjes poblemen meer.
Arjan
-
Dit topic is langzamerhand een topic over eigenaardigheden geworden in het algemeen over reizen per spoor. De oorspronkelijke insteek (de hulp bij een e-ticket) is verlaten.
Misschien daarom een titelaanpassing?
-
Onder max z`n foto staat de tekst, voor elk probleem bestaat een oplossing, maar volgens mij creëer je er nu zelf een.
:police:
Uiteindelijk kunnen we dat prima oplossen.
Klopt de slogan uiteindelijk alsnog, prachtig mooi. (y) :angel:
Max
-
@Arjan, je kan op stations en in de bus nog gewoon een los kaartje kopen. Op stations meestal alleen uit de automaat. In sommige gebieden wordt op de bus geen contant geld meer geaccepteerd. In Nederland is contant geld in het algemeen op zijn retour.
Met die ov-kaart kan je overal terecht mits er genoeg geld op staat. Er zijn niet veel landen waar dat zo is. Ik ken ze in ieder geval niet.
-
Volgens mij is er in Nederland geen enkele vervoerder die nog een vervoersbewijs verkoopt op de trein, althans, niet zonder toeslag van 35 euro ;D
Ik dacht dat een kaartje uit de automaat 50ct duurder dan via de OV Chipkaart, en als je je kaartje aan het loket wilt halen betaal je een toeslag van 1 euro.
Als je met de bus reist kun je altijd een vervoersbewijs bij de chauffeur afrekenen, inmiddels zal dat zo'n 50/50 contact/pinnen zijn. Ook daar ben je met een gekocht kaartje veel duurder uit dan met de OV Chipkaart.
En wat Henk zegt, het is hier echt niet anders dan in het buitenland, alleen ben je het hier gewend hoe het zit en daar niet.
In Duitsland kun je inderdaad vaak wel een ticket kopen wat geldig is voor een groter aantal personen, maar daar moet je als blöde buitenlander uberhaupt maar van op de hoogte zijn dat dat kan :p
Daarnaast kennen ze daar volgens mij de luxe van een OV Chipkaart systeem al helemaaaaal niet...
-
Als je eenmaal aan de OV Chipkaart gewend bent, is die toch wel heel fijn. Met 1 kaart in al het OV. En het OV in Nederland, met in de meeste dorpen in ieder geval 2x per uur een bus (al moet je er soms een kilometer of twee voor fietsen) is ook ongekend.
Ik woon sinds circa 4 maanden in Canada, en ik moet zeggen dat het met OV hier niet tegenvalt. In ieder geval in 'mijn' regio Vancouver. ALs je een compass card hebt, dan reis je het goedkoopst ($2,30 voor 1,5 uur met de bus, ongeacht waar je heen gaat of hoe vaak je overstapt). Contant is iets duurder, $2,95 voor 1,5 uur en als je cash betaalt geven de machines in de bussen geen wisselgeld. Dat kan vervelend zijn als je dat niet weet en net 2 2dollarstukken erin stopt; ben je toch mooi iets meer dan een dollar kwijt. Het staat gelukkig wel op die machines aangegeven; en je kan gewoon contactloos betalen met je pinpas of creditcard.
Die Compass card is ook geldig in de SkyTrain (metro) en in de West-Coast express (forensentrein) al hebben die wel een eigen tariefstelsel. Wat ze hier ook doen, is dat de benzine in de regio een extra belasting heeft van 12 cent, waar het OV uit betaald wordt. Zegt iets over de populariteit van het OV hier ;D
IN Nederland ben ik toch wel verwend met het OV. Woonde in Delft vlak bij de tram; en kon wel overal in het land makkelijk met het OV komen. Nu heb ik een bus in de buurt die 1x per uur gaat; en naar het winkelcentrum 1 stad verderop ben je toch al gauw 1,5 uur verder.
-
Ik woon sinds circa 4 maanden in Canada
Niet gek hoor! (er is helaas geen jaloers emoticon beschikbaar).
Nu heb ik een bus in de buurt die 1x per uur gaat; en naar het winkelcentrum 1 stad verderop ben je toch al gauw 1,5 uur verder.
Je gaat nu ongetwijfeld 200% integreren in je droomland.
Dan hoor je zeer binnenkort te rijden in een dikke (US) doublecab-pickup met een mollige V8 en je middelste vinger op te steken naar de nederlandse ecofreaks.
Ze zien hem niet maar ik begrijp je dan. ;D
oudebiels die het wel van lekker warm houdt (niks met een dikke trui aan naast een uite kachel zitten)
-
Dan hoor je zeer binnenkort te rijden in een dikke (US) doublecab-pickup met een mollige V8 en je middelste vinger op te steken naar de nederlandse ecofreaks.
Zou zo'n dikke pick up nou handig zijn in downtown Vancouver?
-
Graag in een ander draadje... Dit gaat een beetje ver off-topic.
Gr, Bert
Team moderatoren