BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Berttrein op 22 December 2018, 16:46:13

Titel: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Berttrein op 22 December 2018, 16:46:13
Beste treingenoten,

Het is weer tijd om aan deel 2 van mijn gelijkstroom treinbaan te beginnen. Hierover heb ik een aantal vragen.

Ik heb een schaduwstation en 2 klimspiralen gemaakt. Nu wil ik beginnen aan het bovenste gedeelte van de baan. Deze wil ik voorzien van een booster en ik heb er een aparte ringleiding voor aangelegd.

Ik gebruik een Fleischmann twin center als centrale en bezetmelders S88-n die via een loconet aangesloten zijn aan de twin center. Wisseldecoders worden via een gewone trafo gevoed.

Nu heb ik de volgende vragen:

1. Ik heb nog een arnold booster liggen met nr 86015 en een trafo arnold 86002.Kan ik deze gebruiken icm Fleischmann twin center?
2. Of kan ik beter een andere booster en trafo aanschaffen en wat adviseren jullie dan?

2. Hoe moet ik deze arnold booster verbinden met de twin center?

3. Op welke wijze moet ik de verbindingen maken/isoleren tussen de twee baandelen? Moet er een overgangszone zijn of kan ik volstaan met een dubbele isolatie tussen twee blokken? En heb ik daarvoor nog andere electronica nodig?

4. Ik gebruik de s88n bezetmelders. Kan ik de laatste bezetmelder van de onderstaande baan verbinden met de volgende bezetmelder voor de bovenbaan of moet dit ook volledig van elkaar gescheiden zijn?


Ik hoop dat mijn vragen duidelijk zijn en dat jullie mij weer een stap verder op weg kunnen helpen zodat ik de komende tijd weer verder aan de baan kan werken.

Bedankt alvast!

Met vriendelijke groet,
Bert



Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: henk op 22 December 2018, 21:20:00
De Arnold booster is van een ander type (zgn. H-brug booster) dan de versterker in het Twincenter (common ground booster). Je kan ze niet ieder een stuk baan laten voeden. Dat gaat mis bij de overgang.

Als het even kan kies je een booster die zo veel mogelijk lijkt op de versterker in je centrale. Tweedehands zijn de boosters die Fleischmann en Uhlenbrock toen leverden nog best te vinden. Anders een common ground booster uit het huidige assortiment van Uhlenbrock?

De overgang bestaat uit niet meer dan een dubbele isolatie.
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Berttrein op 23 December 2018, 09:34:12
Hallo Henk,

Dank voor je bericht. Was mooi geweest maar dan moet ik op zoek naar alternatief.
Is digikeijs ook een oplossing?

Tenslotte nog de laatste vraag: moet je (indien nodig) de bezetmelders voor het bovenste gedeelte nog scheiden van de onderste (voeding TC versus booster).

Wederom dank voor jullie reactie!

Met vriendelijke groet, Bert
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: henk op 23 December 2018, 10:19:29
Digikeijs is ook een H-brug booster.
Voor de minste kans op problemen zou ik een Uhlenbrock aanschaffen, bijvoorbeeld de 63240 Power 4.

S88 kan in één keten.
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Berttrein op 23 December 2018, 10:39:29
Dank Henk,

Ik ga eens op zoek naar een goede booster.
Uit een ander draadje lees ik dat je dezelfde trafo als de voeding voor je TC  moet gebruiken om problemen bij de overgang te voorkomen.
Klopt dit? Dat betekent dan dat ik een tweede trafo fl 6811 moet kopen en niet de arnold trafo kan gebruiken?

Dank voor je reactie!


Met vriendelijke groet,

Bert
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: henk op 23 December 2018, 12:22:01
Die trafo kan je eerst proberen. Kan hooguit leiden tot te vaak ingrijpen van de beveiliging en dan kan je altijd nog een andere trafo kopen. Er gaat niks kapot.

Dit in tegenstellimg tot het combineren van een h-brug en een common ground booster. Dat leidt tot gefrituurde boosters.

Hoeveel treinen wil je tegenlijk aan het rijden hebben? Persoonlijk heb ik het niet op boosterovergangen en heb dus een 5A versterker (Lenz). Dat is genoeg voor mijn baan. Je kan ook één wat zwaardere booster kopen en alleen die op de baan aansluiten. Misschien is die Power4 wel genoeg.
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Timo op 23 December 2018, 14:10:37
Op zich zijn de twee booster types wel te combineren mits de booster ingang van de uitgang gescheiden is. Maar dit is vaak niet zo. Je zou dit zelf kunnen toevoegen maar dan is het niet zo plug en play. Ik zou dus ook voor een zelfde type gaan. Maar ik zou misschien zelf de TC booster überhaupt loskoppelen van de baan omdat in het verleden de booster in een IB/TC nog wel eens gesneuveld is bij een sluiting.

Gelijke trafo's / gelijke spanningen zijn inderdaad aan te raden om overbelasting te voorkomen als je over de scheiding rijdt. Maar inderdaad, je kan het altijd proberen. Heb je in de toekomst wel problemen met overbelasting als je over de scheiding gaat weet je in ieder geval waar je moet zoeken.

Wat betreft S88, een echte S88 terugmelder staat compleet los van het spoor. Jij hebt waarschijnlijk S88 terugmelders gecombineerd met stroom detectie bezetmelding, bijvoorbeeld de DR4088-CS. Ja, de naamgeving wordt vaak door elkaar gebruikt. Maar op alle bezet-terugmelders die ik ken is S88 gescheiden van de railspanning. Deze moet je per module aanbieden of kan je zelfs nog splitsen op één module zoals op de DR4088-CS. Van welke booster deze railspanning dan komt is dan niet van belang. Wel is het van belang dat van de achterliggende secties de andere railstaaf op dezelfde booster zit.[/sup]*[/sup].


Timo


* Of nouwja, dat maakt het overzichtelijk/fool-proof. Met common GND boosters en de bezetmelders in de rode (/niet GND draad) zou het niet uitmaken daar alle bruine (/GND) draden dus aan elkaar zitten (vandaar common).
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Berttrein op 23 December 2018, 16:57:53
Hallo Henk en Timo,

Dank voor jullie reacties. Het is mij weer een stukje duidelijker.
Ik ga op zoek naar een Uhlenbrock of Fl booster.

Henk, ik wil ongeveer 6-8 treinen tegelijkertijd laten rijden waarvan sommige met geluid.

Mbt de trafo snap ik dat het beste is om twee gelijke te hebben. Als je echter in het fleischmann gamma kijkt zie dat de TC wordt aangeboden met een Fl 6811 trafo en de booster met een andere trafo (6812). Of hebben deze exact dezelfde eigenschappen en is de behuizing alleen anders?

Stel dat ik de p4 koop, kan ik dan een 6811 als trafo gebruiken?

Sorry voor mijn vragen maar Gelet op de kosten kan je maar beter in 1x de gode keuze maken en aan opgeblazen boosters of TC heb ik ook niets.

Timo,
Je hebt gelijk mbt de bezetmelders. Sorry voor de onduidelijkheid. Dit zijn S88sd16-n terugmelders die via een S88ln aan het TC zijn verbonden en via loconet naar de pc gaan.  Deze terugmelders kan ik dus gewoon doorlussen met een rj45 kabel en de voeding van de terugmelders aan dezelfde ringleiding zetten als die van het schaduwstatio (niet gedetecteerde stukken) of juist niet en moet dit op een of andere manier aan de booster worden gekoppeld?

Ik merk dat ik het nog lastig vindt om de stroomconsequenties te begrijpen van het werken met een booster.

Maar de aanhouder wint en uiteindelijk moet het gaan lukken!

Bedankt voor jullie geduld.

Met vriendelijke groet, Bert



Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Timo op 24 December 2018, 01:02:45
Hoi Bert,

De voeding voor de melders komt ook via de RJ45 ;D De railspanning naar de melder moet je dus steeds hangen aan de booster van dat stuk van de baan.

Dat zal niet direct de voeding zijn voor de ongedetecteerde stukken daar deze nog een diodeschakeling nodig hebben. Dus gebruikelijk is het om eigenlijk drie draden ringleiding voor de railspanning te hebben. Eén retour (bruin / J), één voor de bezetmelder zonder diode schakeling (rood / K) en één met diodeschakeling voor ongedetecteerde stukken (ook rood / K maar met diodeschakeling).

En dit dan per booster. Maar je hoeft deze leidingen dus niet neer te leggen waar je de booster niet wilt gebruiken. De laatste leiding kan dus ook achterwegen gelaten worden als je geen ongedetecteerde stukken hebt of als je steeds lokaal een diodeschakeling toepast.


Timo
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Patrick Smout op 24 December 2018, 10:29:21
Je kan ook gebruik maken van een gewijzigde keerlusschakeling op basis van bezetmelding om de overgang te maken tussen 2 willekeurige boostersecties. In plaats van de polariteit om te  schakelen wissel je tussen de 2 boosteruitgangen. Vereist een aangepaste bedrading van de contacten van het  Schakelrelais. Werkt al verschillende jaren zo op mijn baan. Aangezien al mijn elektronica zelfbouw is was dit goedkoop te realiseren. Boosteromschakelaar is ook commercieel kant en klaar verkrijgbaar maar heb ik geen ervaring mee.

Mvg, Patrick Smout
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Ronaldk op 24 December 2018, 10:51:36
hoi,

Mbt de trafo snap ik dat het beste is om twee gelijke te hebben. Als je echter in het fleischmann gamma kijkt zie dat de TC wordt aangeboden met een Fl 6811 trafo en de booster met een andere trafo (6812). Of hebben deze exact dezelfde eigenschappen en is de behuizing alleen anders?

Als ik zo naar de specificaties kijk:

Fleischmann 6811: 16v en 2,73A Wisselspanning
Fleischmann 6812: 18v en 4,00A Wisselspanning

Ik gebruik de 6812 voor mijn Lenz LH100 en Intellibox.

Henk, ik wil ongeveer 6-8 treinen tegelijkertijd laten rijden waarvan sommige met geluid.

Je kan ook kijken naar een zwaardere trafo. Een Fleischmann Twincenter kan maximaal 3A op de baan zetten. Met de huidige trafo 6811 zet je mogelijk maar 2 - 2,5A op de baan. Met een zwaardere trafo kan je naar 3A. Dan haal je gemakkelijk de 5 tot 6 treinen rijdend op de baan.

Groet Ronald.
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Timo op 24 December 2018, 11:01:22
Het is overigens überhaupt raar om een lichtere trafo te gebruiken dan de centrale/booster aan kan. Op die manier breng je eerder de trafo in overbelasting dan dat de kortsluitbeveiliging van de booster/centrale aan kan spreken :-\ Ook al is die in een IB/TC dan weer niet heel robuust...


Timo
Titel: Gelijke boosters, voeden uit 1 trafo
Bericht door: trdl op 24 December 2018, 12:28:18
Alle,

ideaal is als alle boosters dezelfde eigenschappen hebben. Als je dan de boosters voedt uit 1 en dezelfde trafo, dan krijgt iedere booster altijd exact dezelfde ingangsspanning, ongeacht de belasting in het verzorgingsgebied van de booster.
Dus geen spanningsverschillen op de overgangen van de verzorgingsgebieden.

In plaats van 1 zware trafo kun je ook meerdere identieke trafo's parallel schakelen.
De trafo's moet je wel met de juiste waarden zekeren, zowel primair als secondair. En de voedingskabels moeten een dikte hebben die passend is voor de maximale stroom en de lengte.

Zelf heb ik drie 3A boosters aan drie parallel geschakelde trafo's van 60 watt.
De centrale heeft een afzonderlijke trafo. De centrale is echter niet aangesloten aan het spoor maar aan een afzonderlijk circuit voor de wissels en seinen.
Het programmeerspoor is galvanisch gescheiden van de baan en omschakelbaar. Voor bedrijf aan een booster, voor programmeren aan de centrale.

Groet, Willem
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Berttrein op 24 December 2018, 15:45:53
Hallo allen,
Dank voor al jullie reacties. Om eerlijk te zijn is mijn verwarring wel iets groter geworden. Ik ben niet onderlegt met electrotechnische kennis dus dit soort fora zijn erg belangrijk voor mijn vorderingen.

Ik rijdt al jaren met de TC en een 6811 trafo. 4 a 5 treinen geen probleem. Echter, omdat ik nu een grotere baan aan het bouwen ben wil ik zeker weten dat ik in de toekomst voldoende capaciteit heb. Daarom de keuze voor een booster voor het bovengedeelte van de baan.

Om te voorkomen dat ik zaken aanschaf die achteraf niet blijken te werken heb ik de vragen gesteld.
Ik begrijp dat er meerdere mogelijkheden zijn en dat in het algemeen dezelfde trafo wordt aanbevolen. Dat betekent dan de 6811 vervangen voor de 6812 en dan dezelfde kopen voor de booster.
Of kan ik ook een  6811 voor de booster kopen?
Ik wil dus geen korsluiting of haperingen op de scheidingsstukken.

Timo, ik heb nu op mijn TC ook de diode ertussen zitten naar de bezetmelders.
Ik werk ook met ongedeteerde stukken.
Dus als ik het goed begrijp kan ik de RJ45 kabel gewoon doorlussen vanaf de vorige terugmelders maar moet ik de aansluiting op de railspanning (de meest twee rechtse uitgangen van de terugmelder) aansluiten op de aan het booster aangesloten gedeelte en dus gescheiden van het gedeelte dat aan de TC is gekoppeld?

Bestaat er ergens een tekening hoe een booster aangesloten moet worden en idem voor een terugmelder in combinatie met het gebruik van een booster? Ik ben nogal beeldend ingesteld dus wellicht begrijp ik het dan sneller. ;)

Wederom bedankt voor jullie geduld!

Met vriendelijke groet, Bert









Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Timo op 24 December 2018, 16:08:27
Timo, ik heb nu op mijn TC ook de diode ertussen zitten naar de bezetmelders.
Ik werk ook met ongedeteerde stukken.
Uhm... Dan doet de diodeschakeling niets ::) De diodeschakeling moet alleen naar de ongedetecteerde stukken. De gedetecteerde stukken direct via de bezetmelder (en die bevat al een diodeschakeling). Als je zowel de ongedetecteerde stukken als de bezetmelders voedt via de diodeschakeling is deze compleet nutteloos.

Dus als ik het goed begrijp kan ik de RJ45 kabel gewoon doorlussen vanaf de vorige terugmelders maar moet ik de aansluiting op de railspanning (de meest twee rechtse uitgangen van de terugmelder) aansluiten op de aan het booster aangesloten gedeelte en dus gescheiden van het gedeelte dat aan de TC is gekoppeld?
Juist (y)
(http://www.rosoft.info/S88SD16_Netwerkaansl.JPG)
Blauw en cyaan moeten dus naar de booster of centrale waar je de rest van de rails op dat deel van de baan hebt.

Waar blauw en cyaan respectievelijk uitgang 1 t/m 8 en 9 t/m 16 voeden. Dus eventueel mag je uitgangen 1 t/m 8 voor het TC deel van je baan gebruiken (blauw gaat naar de TC) en 9 t/m 16 op het booster deel van je baan (cyaan gaat naar je booster).


Timo
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Berttrein op 24 December 2018, 16:37:23
Hallo Timo,
Dank! Voor wat betreft het eerste. Zo heb ik het ook aangesloten. Sorry v verwarring.
Terugmelder is nu duidelijk.
Nu het mysterie van de trafo’s en de booster nog ???
Groeten Bert
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Paul_V op 24 December 2018, 18:09:11

Waar blauw en cyaan respectievelijk uitgang 1 t/m 8 en 9 t/m 16 voeden. Dus eventueel mag je uitgangen 1 t/m 8 voor het TC deel van je baan gebruiken (blauw gaat naar de TC) en 1 t/m 16 op het booster deel van je baan (cyaan gaat naar je booster).


Timo

Timo,
In je laatste zin is volgens mij een foutje geslopen. Ik denk dat je bedoelt: ‘...en 9 t/m 16 op het booster-deel van je baan...’

MvrGr,
Paul
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Timo op 24 December 2018, 18:23:09
@Paul_V, staat er toch ook  :angel: :angel: :angel:

Snel aangepast, dank je! ;D


Timo
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: henk op 24 December 2018, 21:06:02
Nu het mysterie van de trafo’s en de booster nog ???
Groeten Bert

Wat is het misterie dan nog Bert?
Welke trafo heb je bij dat Twincenter?

Anyway, met 6 tot 8 treinen is meer capaciteit wel aan te raden.
Verder verdient het de voorkeur dat de gebruikte trafo/voeding ruimschoots het maximale vermogen van de booster moet kunnen leveren.
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Berttrein op 24 December 2018, 21:57:40
Hallo Henk,

Onduidelijkheid aan mijn kant bestaat nog in de keuze van een booster en een trafo die het beste passen bij mijn configuratie (TC met trafo fl 6811) en waarbij rijzekerheid belangrijk is en ik geen ingewikkelde constructies hoef uit te voeren.

Daarom de vraag of bij de nog aan te schaffen booster (FL6807)zowel de 6811 als de 6812 v fleischmann kan.
In een eerdere ronde kwam naar voren dat de beide trafo’s identiek moeten zijn maar als ik Fleischmann advies volg gebeurt dat niet (6812 met booster en 6811 met TC).
Of kan ik een heel andere booster met trafo gebruiken? Dit laatste wordt mij afgraden in de vorige antwoorden.

Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is?
Groeten Bert
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Ronaldk op 24 December 2018, 22:26:51
Hoi,

Je kan een andere versterker gebruiken. Het is meer dat je niet te groot spanningsverschil tussen de versterker en de centrale wil hebben. Twee identieke versterkers en trafo's kunnen ook verschillen geven. Natuurlijk zullen trafo's en versterkers van één merk dichter bij elkaar liggen dan verschillende merken.

Een andere optie is om 2 versterkers en trafo's te kopen en het twincenter compleet los van de baan te zetten. Je bent wel vrij om te kiezen met versterkers en trafo's ;)

Groet Ronald.
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: henk op 24 December 2018, 23:11:36
We kunnen alleen maar adviseren Bert.
Mijn advies zou zijn om de baan aan te leggen en de boosterscheidingen alvast te maken.
Dan sluit je de hele baan (beide secties) op je Twincenter aan en kijkt of je tekort komt. Denk het wel.
In dat geval zou ik een Power4 kopen met bijbehorende trafo van 16 volt 70VA (bijvoorbeeld Uhlenbrock 20070). Die sluit je in plaats van het Twincenter op de hele baan (beide secties) aan. Kijken of je tekort komt. Denk het niet.
Kom je toch tekort, dan Twincenter en Power4 ieder op een eigen sectie aansluiten. Dat moet kunnen.

Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Berttrein op 25 December 2018, 09:47:59
Hallo Ronald en Henk,

Dank voor jullie hulp. Duidelijk advies. Ik ga eerst de baan verder leggen met een scheiding.

Nog 1 vraag. Ronald, wat bedoel je met het tc compleet los van de baan zetten. De tc stuurt toch koploper aan?
Dank en prettige kerstdagen!
Groeten Bert
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Timo op 25 December 2018, 10:23:03
Hoi Bert,

Daarmee doelt hij er op om de railaansluiting van de TC niet te gebruiken en de baan alleen te voeden met één of twee boosters. De TC wordt daarmee echt alleen centrale. Extra voordeel, zoals ik al eerder zei, er zijn nogal wat mensen die slechte ervaring hebben met de (kortsluitbeveiliging van de) booster in de TC/IB waarbij na een kortsluiting de hele TC/IB niet meer werkte.


Timo
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Remco_Nzo op 25 December 2018, 10:27:05
De TC/IB is eigenlijk twee delen in een :
- 'centrale' (maakt het DCC signaal)
- 'booster' (versterkt het DCC signaal)

Met 'los van de baan' wordt bedoeld dat de rails door de twee boosters + trafo's gevoed worden (elk een sectie van de baan)
De TC/IB stuurt als centrale alleen de boosters aan maar zit zelf niet met de rails verbonden.
Je kunt de ingebouwde booster dan nog wel gebruiken voor bijvoorbeeld aansturen van accessoires zoals wisseldecoders (of gewoon niet gebruiken).

Remco.
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Ronaldk op 25 December 2018, 10:29:18
Inderdaad het is wat Timo, Henk en Remvo aangeven: Het Twincenter puur gebruiken als centrale (het digitale signaal maken) en niet aansluiten op de baan maar de baan van spanning voorzien met één of twee versterkers. Henk gaf ook al zoiets aan met één versterker van bijvoorbeeld 4A of 5A Dat zou bijna voldoende moeten zijn voor 6 a 8 treinen.

Groet Ronald.
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: Remunj op 25 December 2018, 10:45:58
Nog 1 vraag. Ronald, wat bedoel je met het tc compleet los van de baan zetten. De tc stuurt toch koploper aan?
Bijna goed. Koploper stuurt de TC aan.  ;D

Persoonlijk vindt ik de beste oplossing om voor de baan gelijke boosters en trafo's te gebruiken om spanningsverschillen zoveel mogelijk te voorkomen.

De track out van je TC kan je dan gebruiken om wisseldecoders en schakeldecoders aan te sturen.
Daar heb je niet veel vermogen voor nodig en kan je TC prima aan.

De boosters zorgen dan alleen voor het vermogen om je locs te laten rijden.
Titel: Re: Booster en opdelen baan in 2 delen
Bericht door: henk op 25 December 2018, 11:09:36
Henk gaf ook al zoiets aan met één versterker van bijvoorbeeld 4A of 5A Dat zou bijna voldoende moeten zijn voor 6 a 8 treinen.

Groet Ronald.

Ja, ik zou een wat zwaardere booster van 4 of 5 ampère aanschaffen. Dikke kans dat dat genoeg is voor je baan.

Als je het Twincenter niet op de baan aansluit, maakt het ook niet meer uit welk type booster je kiest. Dan kan je een Uhlenbrock Power4 (common ground) of een Lenz LV102 (5A h-brug booster) of twee Digikeijs boosters aanschaffen of ...