BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: Menno 1846 op 24 January 2008, 11:24:08
-
Ik zie steeds een vaker een terug komend stukje text of een variant erop:
We moeten oppassen met het gemierenneuk (over het correct zijn van) dat de fabrikanten niet stoppen met nederlandse modellen.
Hoe denken we hier nou over?
Zijn wij nou echt zo kritisch?
Zijn we ehte NL-ers....Hoge kwaliteit voor weinig geld?
Zouden de fabrikanten nou echt stoppen als we te zeurderig zijn?
Greetz:Menno
-
Ik denk niet dat ze zullen stoppen met het produceren van modellen omdat we "zeuren" over de afwerking of kwaliteit van een model. Vermits de meeste modeltreinen toch niet goedkoop zijn, verwachten wij nu ook eenmaal een goede afwerking...
Ik denk eerder dat de fabrikanten dergelijke feedback verwachten, zodat hun volgende modellen beter aangepast worden aan de wensen van hun kopers. Natuurlijk moet de feedback op een goede manier worden gegeven en niet door uitspraken als "het trekt op niets" of enkel slechte punten opnoemen zonder even de moeite te nemen om toch een paar positieve punten te zeggen!!
-
Ik denk eerder dat een heleboel modelspoorders een pak boter op hun hoofd hebben. Wel hoge eisen stellen aan de natuurgetrouwheid van de modeltrein, en die vervolgens in een kermisattractie/achtbaan laten rijden... Er is meer dan alleen de modeltrein natuurlijk.
-
Beetje waarde voor t geld kan natuurlijk wel.
Maar muggenzifterig......
Greetz:Menno
-
Ik denk niet dat fabrikanten zullen stoppen met Nederlandse modellen omdat "wij" te veel zeuren. Stoppen met Nederlandse modellen doen ze als ze er niets meer aan kunnen verdienen.
Wat het zeuren op zich betreft: soms is het terecht, soms niet. Maar wat ik gezeur vind, vinden anderen misschien terecht.
Verder moet je je bedenken, dat modelspoorders een band kunnen hebben met een bepaald type lok, rijtuig of treinstel. Die mensen zitten misschien al jaren op dat model te wachten. Als dat model dan eindelijk wordt uitgebracht en bepaalde eigenschappen mist, dan kan het voorkomen dat mensen daar heftig op reageren.
-
Fabrikanten en importeurs vinden het niet erg dat we kritisch zijn.
Maar we kunnen met zijn allen zo lekker doorschieten.
Het is hoe je de kritiek over wilt brengen.
BV : Aha, ik zie dat het dak zilver is, wellicht dat we dat aan de fabrikant kunnen overbrengen, want dat is foutief, ipv....
Ik zie dat het dak weer zilver is, wat een stelletje sukkels, ik ga echt geen trein van 320 euro lopen overspuiten hoor, ik koop em niet, ik ga ze mailen, ik ga ze bellen dat het sukkels zijn.....
Dan staat een fabrikant ook niet echt te trappelen zeg maar.
Die lezen mee, diverse bladen lezen mee, en soms halen we de bladen zelfs als forum, zijnde een stelletje zeurpieten (destijds naar aanleiding van de Piko hondekop)
Kijk.....kritiek (dus verwoestende kritiek) op een prototype.....niet slim, geef opbouwende kritiek. Geef tips, waarschuwingen.
Kritiek op een bestaand model, prima, maar ook daar schieten enkele af en toe goed door.
Reacties als, ik ga ze boycotten, ik ga ze massmailen, ik zet hier het email adres van de vertegenwoordiger neer, is not done.
-
Te kritisch of niet, dat doet niet zo heel erg veel ter zake denk ik.
Het is de manier waarop kritiek gebracht wordt bij de fabrikant van modelspoor artikelen waarvan ik er ook eentje ben.
Afkraken kunnen we allemaal wel, dat behoeft niet zo erg veel moeite om dat te doen.
Echter, een enigzinds nette omschrijving van hetgeen beter zou kunnen en waarom klinkt al een stuk positiever, al dan niet gepaard gaande met foto's van de werkelijkheid waarop een bepaald detail wel te zien is of anders is dan wat er zich op het model bevindt.
Dergelijke goed omschreven argumenten, op- of aanmerkingen op een artikel heb ik als fabrikant ook meer aan omdat datgene als goede 'feedback' kan dienen en desnoods op het model in kwestie bijgesteld kan worden.
Nogmaals, alleen afkraken en geen goed onderbouwde be-argumentering waarom het in die of gene ogen niet goed is, heb ik, en al mijn andere collega modelspoor artikelen fabrikanten niks aan en daar kunnen we als fabrikant zijnde ook niks mee.
Kritiek, op- en aanmerkingen mag, maar onderbouw het, dan hebben we er met zijn allen iets aan en kunnen we de hobby nog beter maken.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Ik denk eerder dat een heleboel modelspoorders een pak boter op hun hoofd hebben. Wel hoge eisen stellen aan de natuurgetrouwheid van de modeltrein, en die vervolgens in een kermisattractie/achtbaan laten rijden... Er is meer dan alleen de modeltrein natuurlijk.
Vele hebben geen(ruimte) modelspoorbaan maar hebben een vitrine
-
Bob, een verzamelaar is doorgaans niet zo kritisch, die wil persé alle modellen van dit of van dat hebben... ;)
-
Een boel modelspoorders hebben zeker een heel pak boter op hun hoofd.
Leveren ze een boel kritiek op bv. Plan E van Artitec met de naden op dak.
En degene die het hardste schreeuwen kopen deze natuurlijk wel.
Wees dan een kerel en laat ze liggen, of ga ze vebouwen!
Maar er zijn vast veel meer voorbeelden.
Maar als ik zie hoe de Silverlingen van Roco zijn ontvangen in Duitsland, was de kritiek ook niet van de lucht.
Dus onze Duitse vrienden kunnen zeker net zo goed zeuren - en terecht-
als wij hier.
Je betaald een bak met geld dan mag een model verwachten die goed is, en als de mensen het er niet mee eens zijn, gewoon laten liggen.
Het is zo simpel, de fabrikanten denken: ze kopen het toch wel.
Je moet gewoon zeggen: zoek het uit met je rommel. En dat geldt voor elke fabrikant, niet allen modelspoor.
Het zal wel weer negatief klinken, maar dan moeten de heren fabrikanten eindelijk maar eens gaan luisteren naar de echte wensen van de klanten.
En niet altijd van die verkorte rommel maken, of slechte aandrijving enz enz...
En ik mag voor de firma M dus ook hopen dat LSM of de firma R een zelfde treinstel gaat maken als door firma M is aangekondigd, maar dan wel exact 1:87.
Goed, dit is maar een voorbeeld.
Maar je mag toch kritisch zijn, het is mijn geld tenslotte wat ze willen hebben.
Rob
-
Wat het zeuren op zich betreft: soms is het terecht, soms niet. Maar wat ik gezeur vind, vinden anderen misschien terecht.
En dit lijkt me de hele kern. De één vindt dit belangrijk, de ander dat. Vandaar dat het woord 'gezeur' of iets in die geest nooit op zijn plaats is. Vertel gewoon wat je van een model vindt en waarom en accepteer dat andere mensen er anders over denken. De fabrikanten visser er tussen de bedrijven door wel de kritiek uit waar ze wat mee kunnen.
-
Het zal wel weer negatief klinken, maar dan moeten de heren fabrikanten eindelijk maar eens gaan luisteren naar de echte wensen van de klanten.
En niet altijd van die verkorte rommel maken, of slechte aandrijving enz enz...
....
Maar je mag toch kritisch zijn, het is mijn geld tenslotte wat ze willen hebben.
De fabrikanten zullen heus wel luisteren als er op een goede manier commentaar wordt gegeven, met onderbouwing, en niet bv roepen dat de kleur van het een of ander niet grijs genoeg is, nee stuur dan een mailtje naar de fabrikant, met voldoende uitleg waarom dat je dat vindt, en stuur er desnoods een foto bij van het echte model...
Hoe zouden wij het vinden als we wat op de markt brachten en er enkel een hoop commentaar op kwam, zonder suggesties om het beter te maken?
Dus commentaar is goed, heel goed zelfs, maar het moet goed overgebracht worden.. En jammer genoeg zijn er veel mensen die dat niet kunnen, niet enkel op dit forum, maar ook op vele andere fora!!
-
Er is een verschil tussen kritisch zijn en muggenzifterij,
Kritisch zijn is het hele model nagaan, zowel de voordelen als de nadelen opnoemen, en eventueel zelf verbeteren.
Muggenzifterij is steen en been klagen over een rooster dat 0.005 milimeter te laag zit, maat tóch 6 dezelfde locs aanschaffen.
-
dat klopt
Ik kan begrijpen dat mensen die veel geld neertellen voor een modeltrein willen dat die er perfect uit ziet zoals in het echt, maar ik vraag me af of ze wel rekening mee houden dat veel machinaal gemaakt wordt en dat machines maar nauwkeurig zijn tot op x tienden van een mm...
Maar ja, er zijn altijd mensen die muggenziften over de kleinste dingen
-
Inhakend op Stig,
Het is altijd een stuk makkelijker kritisch naar anderen te kijken, dan naar jezelf in de spiegel. Kan je wel in de spiegel kijken, dan kan je op modelbouw gebied tot grote hoogte stijgen.
Als ik zie wat voor vragen er hier gesteld worden met betrekking tot het grootspoor én wat dan vervolgens de "gissende"antwoorden zijn, dan heeft de gemiddelde modelspoordert, uitzonderingen daargelaten, een diep bedroevende baan, simpelweg omdat het niet strookt met de werkelijkheid, afgezien van het al aanwezige RUIMTE COMPROMIE!
Wie so 1 op 87 , er zijn maar weinig mensen die in bijvoorbeeld de Pur of te wel de Fine-Scale bouwen en ook consequent, met alle uitsluitingen werken. Vraag hier op het forum is, wat bouwen in Fine-Scale precies inhoud, pas het vervolgens toe en ga dan niet lopen zeuren dat dit of dat model beperkingen vertoont, maar kies voor 1 kwaliteits lok 1 op 87, met een paar wagonnetjes.
Ik denk, dat de grote modelspoorfabrikanten absoluut niet achterlijk zijn, wat wij met z'n allen vragen, dat krijgen we ook.
Wil, let op!, de overgrote meerderheid dat het volgende model nog steeds door radius "veels te krap" rijdt dan zal de modelspoor fabrikant wel achterlijk zijn als hij zegt dat doe ik niet, dat is dus een keus.
Waarom zijn er dan producenten die wel 1 op 87 leveren, dat heren en dames zijn de strijders die onze hobby naar een hoger plan willen brengen en hun nek uitsteken, samen met een groep hobyisten die zo goed mogelijk trachten realistisch te bouwen. Dat is een andere keus.
Ooit weleens opgevallen, dat de modelspoorbranche al jaren voorop loopt wat betreft "Marktwerking" t.o.v. het grootspoor.
Dat deze marktwerking een feit is en dat je hierover tal van zinnige en onzinnige discussies kan voeren, lijkt mij duidelijk en ook gewenst (vooral de zinnige en opbouwende discussies) omdat dat "onze"hobby brengt naar het punt waar wij met z'n allen (lees de meerderheid) willen dat hij belandt.
Punt ter overdenking voor een ieder die het past:
Ga eens bij jezelf te rade en bedenk hoeveel tijd je per weer besteed aan het "klagen" dat dit of dat model niet klopt of etc., de zogenaamde "klaag tijd"
Er zijn mensen die niet "klagen" en toch niet tevreden zijn, wat doen zij?
Hun "klaagtijd"zetten ze om in "Feedback tijd" , door modelspoorproducenten te benaderen met gerichte vragen; is het mogelijk dat, dit model ontwikkeld zou kunnen worden en daarna Feedback geven in de vorm van informatie van het betreffende model (foto's/ beschrijvingen)
Misschien is het de "klagers" nog niet opgevallen, maar er lopen dus al heel veel mensen rond die hun tijd besteden aan de lobby en de Feedback.
Wat zou het mooi zijn als er steeds meer en meer "klaagtijd" omgezet zou worden in "Feedback tijd"
Groetjes,
Ries
-
@Bob
Ik heb nog nooit een "echte trein" in een vitrinekast zien hangen, zéér onrealistisch ;D
-
Inhakend op Stig,
Het is altijd een stuk makkelijker kritisch naar anderen te kijken, dan naar jezelf in de spiegel. Kan je wel in de spiegel kijken, dan kan je op modelbouw gebied tot grote hoogte stijgen.
Als ik zie wat voor vragen er hier gesteld worden met betrekking tot het grootspoor én wat dan vervolgens de "gissende"antwoorden zijn, dan heeft de gemiddelde modelspoordert, uitzonderingen daargelaten, een diep bedroevende baan, simpelweg omdat het niet strookt met de werkelijkheid, afgezien van het al aanwezige RUIMTE COMPROMIE!
Wie so 1 op 87 , er zijn maar weinig mensen die in bijvoorbeeld de Pur of te wel de Fine-Scale bouwen en ook consequent, met alle uitsluitingen werken. Vraag hier op het forum is, wat bouwen in Fine-Scale precies inhoud, pas het vervolgens toe en ga dan niet lopen zeuren dat dit of dat model beperkingen vertoont, maar kies voor 1 kwaliteits lok 1 op 87, met een paar wagonnetjes.
Ik weet niet of het je bedoeling was, maar jouw uitspraak komt bij mij over alsof alleen mensen, met een baan die perfect is zoals ze in het echt is, echte modelspoorders zijn.... Ik hoop dat je het zo niet bedoelde, want dan vind ik het toch wel een erg schokkende opmerking...
Er zijn nu eenmaal verschillende soorten mensen, dus ook mensen die tevreden zijn met een mooie baan, waar ze kunnen rijden, ook al is die niet zoals het in het echt is....
groetjes
Nick
-
Wat leuk zeg, een heel draadje met 1 en de zelfde mening alleen anders verwoord.
Wat me op zich wel interessant lijkt, en dat werd net al een beetje genoemd… is een antwoord op de volgende vraag:
Hoeveel mensen bouwen een dusdanig kwalitatief hoogstaande baan, dat een model van de grote fabrikant er gebrekkig uit ziet wanneer deze op zo’n baan rijdt?
Aan Nick,
Ik denk dat Ries de bovenstaande vraag ook zo bedoelde maar het wat omslachtig bracht.
En om dan maar meteen antwoord te geven op je vraag...
Of je nu met hout en pieschuim huisjes maakt, bouwpakketten koopt, of de meest pure maquettes neerplant op je baan... we zijn allemaal modelspoorders!... Het punt is alleen en dat is ook meteen de achterliggende gedachte van de bovenstaande vraag... Hoe handig is het om een modelspoorfabriekant helemaal de grond in te stampen over een bladveer uit een draaistel dat net niet helemaal de juiste kleur heeft terweil je huizen knal rode muren hebben en de grasmat aan de zijkanten je spaanplaat weer oprolt en daarmee de koeien ook ampasant mee neemt ;D
Snap je?.. die tegenstelling is wat krom...
Overigens als iemand nog zo'n grasmat wil hebben? ;D gewoon doen hoor! ;) we zijn immers allemaal modelspoorders!
Maar nog even over die vraag bovenaan mijn bericht.. iemand suggesties? ;)
m.v.g.
Mark
-
Tuurlijk, je bent modelspoorder als je dat wilt. Het gaat om de tegenstelling: perfecte loc - niet perfecte baan irt. klagen.
@Ries: Bis bis!
-
Waarom zijn er dan producenten die wel 1 op 87 leveren, dat heren en dames zijn de strijders die onze hobby naar een hoger plan willen brengen en hun nek uitsteken
Voor mijn gevoel heeft dat minder met strijders of een hoger plan te maken, dan met een gat in de markt vullen.
Hoeveel mensen bouwen een dusdanig kwalitatief hoogstaande baan, dat een model van de grote fabrikant er gebrekkig uit ziet wanneer deze op zon baan rijdt?
Nou, om eerlijk te zijn, mijn blikken Marklin Maxi startsetloc ziet er wat ongedetailleerd uit naast de plastic huizen. ;D
-
Wel twee aanvullingen ter overdenking Mark.
1. Een baan bouw ik zelf. Is het voor mijn gevoel niet goed genoeg geworden, dan heb ik daar alleen mezelf mee. Ik vraag niemand geld voor mijn bouwsels. Zo'n fabrikant wil het model echter alleen maar afstaan als ik daar een vaak fiks bedrag voor betaal. Dan ga ik me dus afvragen of ik het model dat geld wel waard vind. Die argumenten delen we hier.
2. Dat model staat ook naast de producten van andere fabrikanten. Ik vind het gek als een ICM viertje een stuk korter is dan vier ICR-rijtuigen. Dat staat zelfs op een spaanplaatbaan vreemd.
-
Ja ik snap het wel Mark, en waarschijnlijk bedoelde Ries het wel op dezelfde manier :)
Over je vraag:
Ik denk heel weinig mensen. Ik wil hiermee zeker niemand voor het hoofd stoten, want er zijn heel goede en kwalitatief mooie banen, maar het is ook gwn niet mogenlijk om alles uit grootspoor naar schaal over te brengen, dus of de buffer van die loc nou 2 tinten lichter grijs is dan een andere, nou het zal niet meteen opvallen denk ik op een modelspoorbaan waar niet alle kleuren net zoals in het echt zijn...
Maar op zich blijft het gewoon een feit dat kritiek steeds opbouwend moet zijn, zelf heb ik ook geen problemen met kritiek, als het op een goede en constructieve manier gebracht wordt...
-
Van mij hoeft een model niet perfect te zijn. Alleen vind ik wel dat er sommige domme fouten worden gemaakt. Ik hoef denk ik geen voorbeelden te noemen. Maar dan denk ik als je even 10 seconden de moeite neemt om een foto te bekijken dan had je gezien dat het er niet zo uit ziet.
-
@ Chris D:
Je haalt me de woorden uit de mond!! ;D
Greetz:Menno
-
ik denk dat het irritant is dat er modellen uitkomen die Met Dezelfde Moeite beter hadden kunnen zijn.
Denk even aan de Roco Northlander met recht hoekje in het blauw. Beetje jammer. Het lijkt muggezifterij om hier erg op te focussen, maar ondertussen had een simpel fotoonderzoek van het voorbeeld alle ellende voorkomen.
Dan bestaat er zoiets als de voorbeeldsnelheid, daar heeft de digitale spoorder vast minder last van. Maar soms twee keer of meer de maximum modelsnelheid bereiken is toch wel jammer. En met enige moeite bij het samenstellen van motor+overbrenging m.i. wel te voorkomen (zonder extra onderdelen, let wel).
Te dikke lasnaden en klinknagels (die zijn volgens mij altijd te dik) zijn al minder de discussie waard, hooguit dat je kan zeggen dat sommige fabrikanten het beter beheersen dan andere.
Groet, Sicco Jan
-
De enige zaken waar ik me soms echt aan irriteer zijn de volgende twee.
- Fouten die voorkomen hadden kunnen worden door een betere verdieping in het model. Hiermee doel ik voornamelijk op zaken als foutieve trapjes, ramen of de lakering. Geldt vooral voor de nieuwe ontwikkelingen. Sommige heruitgaves zijn al zo oud dat daar (terecht) wat minder streng naar gekeken wordt.
- De schaal. Ooit had eens een forumlid het het volgende spreekwoord in zijn handtekening staan: "Een op zevenentachtig: das prachtig, een op honderd: voel je bedonderd". Die discussie is al vaker gevoerd en ik blijf er bij dat tegenwoordig al het H0 materieel in exact 1:87 (dus ook`qua leîGte) kan worden uitgevoerd. Dat gaat dan voornamelijk oöEr treiÎótellen en rijtuigen. Loks en goederenwagens worden meeÃTal redåLijk goed op schaal uitçEvoerd. Ëomt een model in de knïÅi met RA, omdat de draaistelleN€niet vEÒ genoeg kunnen draaien, zorg dan dat het model wel door R2 kan en maak dit ook bekend.
Tegen mensen die de 'propaganda' voor 1:87 een beetje beu aan het worden zijn, zeg ik: zet eens een 1:87 rijtuig naast een 1:100 of 1:93 rijtuig en zeg eens eerlijk wat je mooier vindt. Als ik geen ruimte heb, rij ik liever met een trein met 4 fatsoenlijke 1:87 rijtuigen dan 5 in 1:100.
Gelukkig wordt tegenwoordig meer en meer (lees: bijna alles) wat nieuw uitkomt in H0 meteen in 1:87 uitgebracht. H0, zoals het ooit bedoeld was. ;)
Toch is het jammer om soms te horen dat je favoriete trein eigenlijk te kort is...
-
kritiek mag!! en moet!!
voor mij hoeft een trein niet exact 1:87
ben ook tevreden met 1:100.
het gaat er mij om dat een model geloofwaardig
overkomt. dus dat de verhoudingen goed zijn.
de daken en de wanden vind ik dan ook een
belangrijk iets, omdat je op een modelbaan toch
vaak van schuin-boven op een model kijkt.
ook dubbelproducties vind ik bijzonder jammer.
neem bv de lint...voor hetzelfde geld had je bv een
lint en een wadloper kunnen hebben. er zijn nu 2
fabrikanten aan 't investeren geweest in hetzelfde
model en er zal er altijd een beter verkopen of uit de
test komen, wat de verkoop ook weer kan beinvloeden.
tinus .
-
Mag ik dan kritiek hebben op de manier van het boven ingetikte bericht ?
Want dat leest erg lastig zo.
-
Van mij hoeft een model niet perfect te zijn. Alleen vind ik wel dat er sommige domme fouten worden gemaakt. Ik hoef denk ik geen voorbeelden te noemen. Maar dan denk ik als je even 10 seconden de moeite neemt om een foto te bekijken dan had je gezien dat het er niet zo uit ziet.
Hoi
Het klinkt misschien raar, maar zelfs als je extra oplet maak je toch nog fouten.
Kijk bijvoorbeeld maar eens naar mijn ACTS klaas . Hiervan kreeg ik ook de (overigens terechte) opmerking dat het logo aan de zijkant te klein zou zijn.
Achteraf vraag je je dan weer af hoe dit in godsnaam mogelijk is.
Heel eenvoudig,.. je hebt geen binding met het voorbeeld, je bent teveel op andere details gefocused etc.
Als thuisprutser heb je dan een klein probleem, bij de tweede verander je het gewoon. Als grootseriefabrikant is het dan vaak al te laat, en geldt de economiewet. Uitleveren dus zoals het is.
Je kunt ook niet verwachten dat er voor ieder model steeds nieuwe onderdeeltjes gemaakt gaan worden. Er wordt gewoon in de schappen gekeken wat onderling bruikbaar is, met de nodige compromissen als gevolg.
(De koploper heeft toch in het echt ook een zilverkleurig dak ??? ???)
http://www.bahnstatistik.de/Bilder/NS/Koploper2.jpg
Bart
-
(De koploper heeft toch in het echt ook een zilverkleurig dak Verbaasd Verbaasd)
Nope, grijze zilverglimmerverf. Da's grijze verf met kleine metaalsplintertjes er doorheen.
*zie discussie dak Roco 1823*
groet,
Wim
-
Het is qua bijstellingen van een detail, indien dit gepaard gaat met wijzigen van spuitgietmallen, als volgt bij de fabrikanten:
Er wordt weldegelijk geluisterd naar de wens van de klant, maar.......het is ook een punt van of een bepaald model op het punt van marktverzadiging is aangekomen of niet.
Een fabrikant weet dit veelal eerder dan dat de hobbyist dit weet.
Het maken of wijzigen van een spuitgietmal kost veel geld, en het is maar de vraag of indien na wijziging, het model zichzelf terugverdient of niet.
Als een bepaald model op de ontwikkelingstafel ligt en er moet een mal voor gemaakt worden dan kost dit gemiddeld tussen de 50.000 en 80.000 Euro per mal als dit extern gedaan wordt.
Dat betekent simpelweg dat een model, even uitgaande van een afzet van 5.000 modellen, dat een model alleen om de kosten van de mal dekkende te krijgen zowieso een meerwaarde moet hebben van 10-16 Euro.
Maar je bent er hier nog niet mee, grondstoffen en dergelijke moeten ook in de prijs meegerekend worden, alsmede de onderdelen die niet met een spuitgietmal gemaakt kunnen worden, zoals assen met wielen, tandwielen, wormwielen en de kleine electromotoren.
Dan krijg je nog de nodige beletteringen, kleurstellingen, enzovoorts om het model completer te maken.
Dan is het alleen nog maar een kwestie van het berekenen van de man-uren, welke besteed worden aan het model om het tot een compleet ge-assembleerd en rijdend model te krijgen, laten we dit stellen op een uurtje.
Een man-uur kost in Nederland tussen de 25-50 Euro per uur, wat in bijvoorbeeld Duitsland niet veel lager of hoger zal zijn.
Als al deze kosten opgeteld zijn kost het model om de nabij de 80 Euro(afhankelijk van het model), nog voor ie de fabriek gaat verlaten.
Dan moet het nog naar de importeur of vertegenwoordiger toe die het in een land verder verdeelt.
Deze wil ook zijn kosten dekkende krijgen en als het kan er nog een boterham aan verdienen, dus gaat de prijs al omhoog naar de 100 of 120 Euro.
Voodat een model in de winkel ligt om door een plaatselijke klant gekocht te worden is er al minstens 30 euro op de prijs gekomen.
Maar goed, dat even wat prijs-opbouw betreft maar dat mag duidelijk zijn.
Een fabrikant zal als het enigzinds kan aan bezuinigingen doen wat er simpelweg toe kan leiden dat een bepaald nieuw model afgeleidt wordt van een bestaand model, waarvan alleen het kleurtje veranderd wordt om het model lijkende te krijgen voor een bepaalde markt in een bepaald land.
Immers, als voor alle verschillende soorten produkten een mal gemaakt moet worden is dit een zeer kostbare aangelegenheid waarbij het maar de vraag is of de kosten ervan dekkend zouden zijn.
Hetzelfde geldt ook voor een wijziging in een mal, zoals eerder genoemd.
Een fabrikant moet zeker weten dat ie genoeg afzet heeft, eer dat hij een wijziging gaat aanbrengen in detail aan een model.
Een klein detail-wijziging wat door de hobbyist als klein en makkelijk gezien wordt, betekent in het produktie proces vaak een drastische bijstelling of wijziging in de manier waarop er geproduceerd wordt.
Neem dat even in gedachten om na te gaan waarom een model mogelijk niet gewijzigd wordt....
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
zet eens een 1:87 rijtuig naast een 1:100 of 1:93 rijtuig en zeg eens eerlijk wat je mooier vindt.
Als ik kan kiezen tussen 1:87, 1:93 en 1:100, dan kies ik voor 1:100.
Als ik geen ruimte heb, rij ik liever met een trein met 4 fatsoenlijke 1:87 rijtuigen dan 5 in 1:100.
Dit is een mooi voorbeeld van "zoveel mensen, zoveel wensen". Ik heb liever 5 rijtuigen 1:100 dan 4 rijtuigen 1:87. Dat het rijtuig dan 8 in plaats van 9 ramen heeft, boeit mij nauwelijks. Als ik er het rijtuig in herken, dan ben ik tevreden.
We moeten 1 ding niet uit het oog verliezen:
Het eerste doel van een fabrikant (modelspoor of iets anders) is om geld te verdienen.
Modelspoorfabrikanten moeten soms een afweging maken. Bijvoorbeeld: Maak ik een exact model, of kies ik voor boogstraal R1. Kiest men voor R1, dan zullen er mensen zijn die zeggen: "Ik hoef het model niet, want het is geen exacte weergave". Maar kiest de fabrikant voor een exacte weergave en R2 bogen, dan zeggen er mensen: "Ik hoef het model niet, want hij kan toch niet op mijn baan rijden".
Jammer voor mensen die een exact model willen, maar als de doelgroep met R1 bogen groter is dan de groep die een exact model wil, zullen er niet correcte modellen blijven verschijnen.
-
@Bob
Ik heb nog nooit een "echte trein" in een vitrinekast zien hangen, zéér onrealistisch ;D
Spoorwegmuseum
-
Ik heb nogal wat van dat oude Fleischmann-spul in huis en dat is nog deels in schaal 1:82. Soms lijken de modellen bijna karikaturen als je dat vergelijkt met een zelfde model wat recentelijk is geproduceerd.
Toch is het mooi, dat oude spul. Geweldig als er een halve kilo oud ijzer over die rails dendert. Maar de techniek is vooruit gegaan, vandaar de vele mooie modellen. Dat er hier en daar eens wat misgaat, een opdrukje, een klinknageltje, een iets te klein raampje etc. etc., het zij zo.
En hoeveel commentaren lezen we daarover ten opzichte van al die duizenden verkopen die de fabrikanten realiseren?
Soms lees ik hier "als ie niet 1:87 is qua lengte, dan koop ik 'm niet". Het enige wat ik dan denk is "mooi, geen probleem; maar zouden de bovenleidingsmasten op zijn spoorbaan wel op de juiste afstand staan ? Want het is echt geen gezicht als dat niet klopt met die lange wagens.......". ;)
Het hele modelspoorgebeuren beleeft ieder op zijn eigen manier, laat horen wat je ervan vindt, laat iedereen in zijn waarde, en vooral......
GENIET VAN JE HOBBY !!!
-
Ik kan op het stephersons mooi op de daken vd koplopers zien.
Lijken mij toch echt grijs /mat zilver/aluminium achtig.
De zilver/aluminium splinters er door heen gemengd deden ze (vroeger) wel vaker het
zogenaamde Hammerite effect maar dan mat.Later door weing / slecht onderhoud gewoon dof dus.
Greetz:Menno
________________________________________________________________
Excuus voor het stads fiese textieuze overlast!! ;D
-
gemongen
???
-
De zilver/aluminium splinters er door heen gemongen deden ze (vroeger) wel vaker het
zogenaamde Hammerite effect maar dan mat.Later door weing / slecht onderhoud gewoon dof dus.
Greetz:Menno
Gewat ??
-
'T zal wel iets Friesigs zijn. Koeien uitmongen ofzo... ;D
-
T is al weer recht getrokken!! ;D
On topic weer graag!! 8)
Greetz:Menno
__________________________________________________
Stads fries!!
-
maak er gemengd van en we zijn weer bij
-
T is al weer recht getrokken!! ;D
On topic weer graag!! 8)
Greetz:Menno
__________________________________________________
Stads fries!!
Gemengd schrijf je met een "d" op het eind. ;D
-
________________________________________________________________
Excuus voor het stads fiese textieuze overlast!! ;D
Overlast is 1 ding, kritisch blijven iets geheel anders
Alleen vind ik wel dat er sommige domme fouten worden gemaakt. Ik hoef denk ik geen voorbeelden te noemen. Maar dan denk ik als je even 10 seconden de moeite neemt om een foto woord te bekijken dan had je gezien dat het er niet zo uit ziet.
Grrout'nis, Gerrt oet Grrunn'