BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Albert Bas op 03 January 2008, 13:37:29
-
Hallo iedereen,
Momenteel ben ik bezig een plan V om te bouwen naar digitaal, ik doe het net als Maaskant beschrijft met twee decoders. Nu vraag ik me af waarom er in de niet aangedreven bak twee diodes geplaatst moeten worden. Heeft dat wat met de decoder te maken ?
Voor de licht functie rood en wit wisselend is dat niet nodig, daar zorgd immers de decoder voor.
mvrgr, Albert.
-
Als ik me niet vergis staat het antwoord beschreven op Huib Maaskant zijn website. Het heeft te maken met het niet kunnen isoleren van de verlichting van het chassis. Of dit gaat zeer moeilijk.
Er wordt dus geen blauwe retourdraad gebruikt. De stroom vloeit van decoder, naar verlichting, naar spoorstaaf. en daarom heb je bij de functiedecoder, in de niet aangedreven bak, 2 diodes nodig.
Als je daar geen diodes gebruikt gaat je decoder naar de knoppen. Is dus niet waar
Groet,
Roelof
-
Op de website van Huib Maaskant staat inderdaad dat er diodes in de functie-uitgangen moeten als je de retour niet aan blauw maar aan de spoorstaaf aansluit.
Maar in de handleiding van de LF100XF staat daar niets over. Dus waar Huib dat vandaan haalt is mij een raadsel. En ook elektrisch kan ik niet verzinnen waar die diodes voor nodig zijn.
-
Hallo
Vraag me niet naar de electrische achtergrond en ik probeer het niet te snappen, maar dit is waarschijnlijk om te voorkomen dat sluit en kopverlichting gelijktijdig branden. Het is een praktisch en voor mij onverklaarbaar fenomeen waar ik bij ombouw van verschillende plan V tegenaan gelopen ben. De door Huib Maaskant genoemde oplossing werkt. maar waarom, geen idee als het maar werkt.
Gr. Ron
-
@ Klaas Zonderzan
blz. 9 en 35 van de handleiding van de LF100XF van Lenz 5 Aulage 02 05 staat duidelijk beschreven dat er gebruik gemaakt moet worden indien de aan te sluiten functies op A en B niet potentiaal vrij zijn. Oftewel de stroom gaat naar de spoorstaaf terug.
De diodes zorgen ervoor dat er geen stroom terugloopt naar je aansluiting wat voorkomt dat ze gaan branden. Het schema in de handleiding laat dat ook zien. Klik op foto grotere versie :)
(http://i137.photobucket.com/albums/q231/Trainmotion/File0082.jpg) (http://i137.photobucket.com/albums/q231/Trainmotion/File0082.jpg)
Groet,
Roelof
-
Roelof, over welke handleiding heb jij het?
Ik heb op lenz.com een Engelse handleiding gevonden, maar die heeft maar 12 pagina's. En daarin staat dat je de uitgangen A en B alleen maar mag gebruiken in combinatie met de blauwe draad. En niets over diodes.
Overigens begin ik inmiddels een vaag idee te krijgen waarom die diodes nodig zijn, maar ik wacht even met uitleggen totdat ik het zeker weet.
-
@ Klaas
Ik heb een boekje over de Lenz thuis. Deze handleding is van de LF100XF. Dit is handleiding versie 5 uitgebracht op 02-2005. Van elke decoderversie bewaar ik één handleiding. Je weet maar nooit wanneer deze van pas komt. Je kunt hem ook digitaal vinden via de de duitstalige site. Hierbij de rechtstreekse link:
http://www.lenz-elektronik.de/pdf/lf100xf.pdf
De LF100XF is de oude functie decoder.
Ze hebben ook een nieuwere de LF101XF, daar de handleiding van via deze link
http://www.lenz-elektronik.de/pdf/b_10104_def.pdf
Deze laatste lijkt op jou handleiding, waarin dus geen diodes worden gebruikt. Een CV setting (CV49) wordt omgezet om de verlichting (A, B) te gebruiken, bij gebruik van de spoorstaaf voor de retourstroom.
Echter het schakelen met de rijrichting is dan niet meer mogelijk. Dit komt dacht ik omdat digitaal een (soort)wisselstroom is. Deze laat niet toe dat er rijrichting afhankelijk geschakeld kan worden, vandaar de diodes. Deze stoppen de stroom als deze van de verkeerde kant komt.
Groet,
Roelof
-
Roelof, na het lezen van jouw handleidingen snap ik het inmiddels.
Een normale functie-uitgang schakelt aan/uit tegen de min. Maar de uitgangen A en B bij de LF 100 en de LF101 schakelen om tussen plus en min. Dus als A (wit) de min is, dan is B (geel) de plus, en andersom
De bedoeling daarvan is dat je front- en sluitseinen direct antiparallel tussen wit en geel kunt verbinden, zonder gebruikmaking van de blauwe draad.
Ga je nu een lamp tussen de uitgang en de spoorstaaf hangen, dan zal hij altijd branden, ook al staat de betreffende uitgang uit.
Bij de LF100 kun je dit verhelpen door de diodes, bij de LF101 kun je dit wegprogrammeren door CV49 op 0 te zetten. De uitgangen gedragen zich dan als normale uitgangen, d.w.z. ze worden niet meer tegen de plus geschakeld, maar alleen tegen de min.
PS: zonder de diodes gaat je decoder niet naar de knoppen, maar je lampen gaan niet meer uit. Dat is dus minder ernstig.
-
Dus bij de
nieuwste versies van de LF100XF en de LF101XF is gebruik maken van CV49 genoeg om ze zonder blauwe draad toch afhankelijk van de rijrichting te laten schakelen.
Tenminste als ik jou verhaal zo lees.
Groeten,
Roelof
-
He, He, eindelijk een verklaring voor het fenomeen. Nu snap ik het tenminste.
-
Je ziet dat Internet werkt :).
Bedankt voor de reacties en de uitleg, ik kon me ook niet voorstellen dat het ter bescherming van de decoder was zoals hij getekend staat.
Ik ga een Tams ld-g-21 gebruiken, dan zijn de diodes niet nodig denk ik.
mvrgr, Albert.
-
Jazeker.
Ik heb inmiddels een plan V voor mezelf omgebouwd zonder functiedecoder, maar de volgende gaat met functiedecoder. Dan kan die tenminste wel uit elkaar.
-
Dus bij de nieuwste versies van de LF100XF en de 101XF is gebruik maken van CV49 genoeg om ze zonder blauwe draad toch afhankelijk van de rijrichting te laten schakelen.
Tenminste als ik jou verhaal zo lees.
Dan heb je mijn verhaal net niet goed genoeg gelezen. De LF100XF kent CV49 niet, dus daar moet je met de diodes werken.
Bovendien is de LF100XF niet meer in productie, dus ik denk niet dat er een nieuwste versie is. Ik denk eigenlijk dat de 101 een vervanger is voor de 100, met iets meer mogelijkheden.
-
@ Klaas
Duidelijk :) Alleen LF101XF kent CV 49 en bij LF100XF moet je de diodes gebruiken. De decoder gaat niet kapot als je de diodes niet gebruikt, maar dan heb je altijd een brandend lampje
-
Goede morgen iedereen,
Ik heb gisteravond tot 23:00 geknutseld maar het werkt nu flitsend.
Ik heb 2 Tams ld-g-21 gebruikt, kosten maar 15 eu. Aan de gemotoriseerde bak werkte alles in 1 keer, rood en wit wisselend. Gewoon de motor cv's ingesteld en het licht was in 1 keer goed.
Maar nu de andere bak; ook met een ld-g-21, ik had nog een decoder met een defecte X2 uitgang, het werkte zonder diode maar met 1 kleur natuurlijk. Hier kon ik toch niet mee leven dus een nieuwe ld-g-21 ingesoldeerd en inderdaad net als de Lenz branden beide lampjes continu. Later de diodes geplaatst en alles oke.
Nu vraag ik me af waarom het met een decoder met 1 defecte lichtuitgang wel werkte? Is het toch iets meet een loop door de twee licht uitgangen ?
mvrgr, Albert.
-
Hoi, even kort off-topic: ???
Ik heb animo om dezelfde Tamms in te bouwen. Op welke waarden stel je de motor CV's in? Dit scheelt me een hoop testwerk....
en weer on topic ;D
-
Hallo Hans,
De cv's C2 startsnelheid moet je per model uitproberen, begin met 5.
Aanloop snelheid C3 zet ik vaak op 20 of 15, ook per model verschillend.
Afremvertraging ook 20 of 15.
Max C5 bij de Plan V op 150 maar bij een Roco 2200 is dat maar 70.
Maar je begint natuurlijk met C1 om de lok communicatie te regelen.
Ik heb trouwens prima ervaring met de Tams ld-g-21. Voordien heb ik ook een g-9 gehad en dat was troep, (haperende en stotterende lok, heb in diverse modellen geprobeerd) die heb ik terug gestuurd naar Conrad.
Hieruit blijkt dus dat de Elektronica bouwers ook niet stil zitten, ik neem aan dat de 21 nieuwer dan de 8 of 9 is. Ze zouden alleen de oudere minder goede er uit moeten gooien.
Maar de 21 is een prima keus.
mvrgr, Albert.
-
Albert, klinkt bekend. :)
Ik heb ook al een tweetal 21 's en de enige aanmerking die ik heb is dat analoog de lok laat (lees bij een te hoge startspanning) reageerd. Verder alles ok. Ook ik heb een ldg 9, maar deze blijkt analoog geheel niets te doen. Zit in het deceoder type. :(
Ik heb dus gisteren nog twee 21 besteld bij conrad om ze in een sprinter te gaan proberen. Dit scheelt me weer wat ervaringswerk opdoen, bedankt!. 8)
Groetjes Hans.
-
Ha Hans,
Ik moet nog wat toevoegen.
Inmiddels rijd de Plan V keurig zijn rondjes maar ik heb vanwege onregelmatigheid de lastregeling in CV49 uitgeschakeld, sindsdien rijd ie voorbeeldig. Een plan v heeft ook geen lastregeling nodig alleen bergop maar dan gaat een echte trein ook langzamer.
groet, Albert.
-
Hi all,
Zie voor de LF101XF het draadje hierover
Het instellen via CV49 lijkt (nog) niet te werken. De diode oplossing wel.
Peter Kramer
-
Even een vraag die hopelijk bij dit draadje past. Heb een redelijk nieuwe plan V, digitaal voorbereid. Kan ik hier gewoon een decoder insteken en werkt alles dan naar 'wens'?
-
Ja.
-
Let erop dat een plan V en een Sprinter een andere decoderstekker hebben.
De decoderstekker die je nu hebt zien er zo uit :
:::: NEM 652
De decoder stekker voor een V of Sprinter :
...... NEM 651
Dus het is wel een Ja, maar met een kanttekening.
Meer info ? Klik eens hier (http://www.ata-train.be/nederlands/ata_web08d1.htm)
-
Even een vraag die hopelijk bij dit draadje past. Heb een redelijk nieuwe plan V, digitaal voorbereid. Kan ik hier gewoon een decoder insteken en werkt alles dan naar 'wens'?
Nog twee kanttekeningen bij de "ja" van Wim.
1. De NEM651 contra-stekker zit bij een plan V direct op het motorschild. Dat betekent dat decoders waar de NEM651 stekker DIRECT aan de decoderprint zit meestal niet passen. De decoderprint moet nl. belsist vlak zijn aan een kant (en ook nog aan de goede kant, gelet op de polariteit van de stekker).
2. Omdat je toch een decoder moet hebben met een kabeltje kun je ook een H0 decoder nemen met een NEM 651 stekker. Die zijn goedkoper dan de mini's en hebben bovendien een extra functie uitgang waar je de binenverlichting mee kan schakelen. In een plan V is uiteraard plek zat voor de decoder.
Hans
Hans
-
Hans, ik ben aan het kijken in een PlanV waar de decoder kwijt te raken.Volgens jou plek zat. Graag krijg ik een hint waar, aangezien ik het niet erg leuk vint de decoder te zien door de ramen......
???
Groetjes Hans...alweer een? ;D
-
Bovenop de print plakken
Hans
-
Ik heb hem in het portaal bij de deuren tegen het tussenschot aan geplakt. Het voordeel is dan dat je daar ook een eventuele buffercondensator kwijt kan (mocht je die willen plaatsen). Die zie je daar (bijna) niet. Maar dit was wel een decoder zonder NEM-stekker, als je die stekker wilt gebruiken denk ik dat je slechts een mogelijkheid heb, en dat is bovenop de printplaat (je draden zijn denk ik niet lang genoeg om tot in het portaal te kunnen komen).
Jelle.