BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Ben de Vink op 30 December 2007, 11:20:55
-
Zijn er onder de leden van BeneluxSpoor.net ook personen die het aandurfen / idee hebben om chemische fabriek / Raffinaderij te plaatsen als industrie op de modelbaan? Eventueel of graag gecombineerd met binnenvaart schepen of zee schepen ::)
Op het internet tevergeefs gezocht met 1 uitzondering (zie links: creativ-modellbau.de). Ik weet dat er in de USA enkel modelspoorders moeten rondlopen die dit op hun baan hebben (gezien in de papieren catalogus van Plastruct) maar hier staat verder geen URL bij vermeld, alleen de naam en woonplaats van de bouwer. Lang geleden stond er in de Railmagazine nog een artikel (op 2 pagina's) over de Heavy Haulage & Crane Club.
Je moet echter eerst lid worden van de club om hun site te kunnen bekijken. In zwaar transport& kranen ben ik echter maar zijdelings geïnteresseerd, dus om nou lid te worden :-| Ik ben er wel mee bezig (zie het 'topic' Even voorstellen) maar ben nog niet zover dat ik de boel presentabel genoeg vindt om te fotograferen ;) Hopelijk spoedig ;D
Zoals ik al schreef ben ik ook geïnteresseerd in scheepvaart en bouw mijn eigen schepen. Het viel mij als kenner dan ook op- / tegen dat ik op de modelbaan van Railz Miniworld scheepsmodellen zag van Amerikaanse Lakers. Dit zijn schepen speciaal gebouwd voor de amerikaans / canadese Great Lakes. Wat mij betreft dus een gemiste kans......
Verder geen klagen over Railz :)
-
Dit is mijn inspiratiebron voor de combinatie van chem.industrie en een haven. linkje (http://www.hansebubeforum.de/showtopic.php?threadid=10211&pagenum=1)
Als ik, wegens plaats gebrek, toch 9 v.d. 10 items moet laten vallen,
dan blijft dit alleen over.
Mede omdat ik ook fan ben van zwaartransport.
Zie je het al voor je: trein met oversized lading, welke wordt over geladen
naar boot of industrie. :D
John
-
Hoi John, ;D ;D
Je begrijpt precies wat ik bedoel, ik wist wel dat er meedere 'gekken'
zouden moeten rondlopen met dit idee!
En ik begrijp ook dat dit niet ieders idee is van een industrie op de modelbaan i.v.m. de afwezigheid van beweging. En het bouwen is ook nog ingewikkeld door het niet voorhanden zijn van tekeningen etc.
-
Weet wel waar je aan begint. Procesinstallaties zijn gróót, die Duitse link laat een module zien van twee bij 0,7 meter en dat is nog maar een klein deel van wat je voor een echte raffinaderij nodig hebt. Je hebt een baan van het formaat Railz nodig om iets te kunnen bouwen dat een beetje realistisch oogt en niet als een karikatuur.
Trouwens, zeeschepen zijn in H0 ook al gauw een paar meter lang. Ik weet niet waar die Great Lakes-modellen vandaan komen maar ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat ze niets anders konden vinden dat qua grootte een beetje realistisch overkwam... vrijwilligers voor de bouw van een Europese tanker schaal 1:87 zijn daar vast van harte welkom ;D
Arjen.
-
Arjen,
je hebt vast gelezen dat ik de luxe heb dat ik mijn baan in de 'huis'kamer kan opbouwen en heb zodoende een ruimte van +/- 5 x 5 m tot mijn beschikking ;D. Daarvan is +/- 2 x 4 m beschikbaar voor de containerhaven en een even groot deel voor de raffinaderij / fabriek. Om het modelbouwen een beetje 'in de vingers' te krijgen (lees: ervaring opdoen) ben ik ooit gestart met kleine diorama's. Deze worden nu onderdeel van het grotere geheel. Van die 2 x 4m is ca. 1 x 2m fabriek en de rest opslag (tankpark), leidingstraat, wegen, raccordement en niet te vergeten 'water' met aanlegsteiger (totaal ca. 30 cm x 3m). De reden dat ik het zo groot aanpak is dat ik zodoende wat te doen heb komende jaren ;D. Schaduwstations moeten ergens onder het containerhaven deel komen want de eerder genoemde ferry terminal en districentre bevinden zich ca. 50 cm onder het raffinaderij complex (als afzonderlijke sectie). Hoe ik de aansluiting ga maken van de twee complexen op het schaduwstation, daar ben ik nog niet uit ::)
-
inderdaad. Behalve het 3 eilanden-ding, dat is een amerikaanse resin-kit die zover ik kan beoordelen heel aardig lijkt op het spul dat vanuit hier op Nederlands-Indië voer, al zullen er vast wel weer details afwijken. De grijs/rode tanker is heel erg amerikaans, de rest is voor iemand die geen scheepshobbyist is heel aardig te pruimen (vind ik dan)
Er zijn wel bedrijven die scheepsmodellen maken, maar dat zijn dus geen commerciële bouwpakketten maar stukswerk. Zo'n ding (in schaal 1:200 meen ik) staat ook bij railz, een schitterend model, maar als modelbouwer kun je wel een beetje schatten hoeveel werk erin zit. (en dat is dus veel, heel veel. En dan is het nog de helft kleiner dan H0....)
Het lijkt mij overigens wel leuk om echt kloppende schepen te gaan bouwen, maar je kunt niet alles tegelijk en nu zijn er andere dingen belangrijker.
Ontopic: Er is een raffinaderij van walthers Cornerstone. In hoeverre dat ding klopt weet ik niet, maar de industriedingen die ze leveren zijn over het algemeen heel aardig, al zijn ze misschien verkleind en zijn er een hoop details weggelaten om het betaalbaar te houden, maar die details kun je zelf alsnog toevoegen ;)
-
Tuurlijk zijn werkelijke installaties groot. ::) Ik durf de stelling wel aan dat niemand de werkelijkheid op schaal op zijn zolder/kelder/garage kwijt kan. Afstand tussen 2 plaatsen van ca 5 km in 1op87 op je zoldertje?
Je maakt het toch kleiner, of je neemt er een deel van? Op www.carendt.com (http://www.carendt.com) staan prachtige voorbeelden van het vereenvoudigen en 'stagen' van situaties, soms op schoenendoos formaat. Carl Arendt vergelijkt het opzetten van een baan met het opzetten van een toneel. Het gaat erom de look en feel te creeren. Daar sluit ik me helemaal bij aan. Ik vind het industriethema geweldig en het lijkt me een geweldige uitdaging om het industriele gevoel op een bescheiden oppervlak uit te beelden.
Veel sukses ermee!
Met vriendelijke groet,
Martin
-
@ Ben,
ik wist wel dat er meedere 'gekken' >:(
Het onderwerp is goed, maar jouw associatie gaat me iets te ver. ;)
@ Arjen,
Je stelling is juist. Maar het hoeft niet 1 op 1. :P
Als je ziet hoe bergen en emplacementen worden nagebouwd,
er materiaal in 1:100 rond rijdt, dan moet met fantasie toch e.e.a. mogelijk zijn?
Onderstaand heb ik wat inspiratie plaatjes geplaatst, niet allemaal met chem.industrie, waaruit blijkt dat er mogelijkheden zijn.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wernersbahn2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wernersbahn2_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Raffinaderij_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Raffinaderij_8.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Industerrein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Industerrein.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Industerrein_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Industerrein_2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hafen_1_09.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hafen_1_09.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hafen_1_04.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hafen_1_04.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Haven_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Haven_1.jpg)
John
-
Onderstaand heb ik wat inspiratie plaatjes geplaatst, niet allemaal met chem.industrie, waaruit blijkt dat er mogelijkheden zijn.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Raffinaderij_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Raffinaderij_8.jpg)
En dat is nou net een prachtig voorbeeld van wat ik een karikatuur noem. Paar kolommetjes, paar leidinkjes, paar gebouwtjes... voilà, raffinaderij. De destillatietorens staan nog net niet op het dak van het kantoorgebouw maar het scheelt niet veel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Haven_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Haven_1.jpg)
En een koeltoren die willekeurig ergens op de kade wordt neergezet, maast een betonfabriek. De bouwer hiervan heeft dus echt geen flauw benul gehad van procestechnologie. Ziet er indrukwekkend uit maar voor de kenner slaat het echt helemaal nergens op.
Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam worden elk jaar diverse excursies naar chemische bedrijven georganiseerd, ik kan iedereen aanraden om er eens eentje te boeken ;)
Tuurlijk zijn werkelijke installaties groot. ::) Ik durf de stelling wel aan dat niemand de werkelijkheid op schaal op zijn zolder/kelder/garage kwijt kan. Afstand tussen 2 plaatsen van ca 5 km in 1op87 op je zoldertje?
Je maakt het toch kleiner, of je neemt er een deel van?
Helemaal mee eens. Maar in situaties waar de eerste indruk 'enorm groot en imposant' is, gaat het erg lastig worden om de juiste 'look and feel' te creëren in schoenendoosformaat. Het onderwerp leent zich er gewoon niet voor. Wolkenkrabbers kun je in die schoenendoos ook niet overtuigend nabootsen tenzij je in 1:1000 gaat werken.
inderdaad. Behalve het 3 eilanden-ding, dat is een amerikaanse resin-kit die zover ik kan beoordelen heel aardig lijkt op het spul dat vanuit hier op Nederlands-Indië voer
Hij ziet er uiterst acceptabel uit, al is het meer een bootje voor vervoer binnen Europa.
Ontopic: Er is een raffinaderij van walthers Cornerstone. In hoeverre dat ding klopt weet ik niet, maar de industriedingen die ze leveren zijn over het algemeen heel aardig, al zijn ze misschien verkleind en zijn er een hoop details weggelaten om het betaalbaar te houden, maar die details kun je zelf alsnog toevoegen ;)
De onderdelen zijn prima, maar je moet er inderdaad een hoop bijbouwen om het op een echte raffinaderij te laten lijken. En het wordt wel een heel klein raffinaderijtje zo. Ik heb me ooit door een Russische vertegenwoordiger (met enorme wodkakegel, om elf uur 's ochtends!) laten uitleggen dat ze dit soort dingen in hartje Siberië bouwen: totaal oneconomisch, rendement van nul komma klein beetje, maar nog altijd goedkoper dan tweeduizend kilometer verderop moeten tanken ;D Voor een Europese raffinaderij zul je meer dan één kit moeten kopen.
Arjen.
-
geloofwaardige industrie is inderdaad een vak apart, tip: google earth! daar zie je heel mooi hoe een en ander opgesteld staat, hoeveel ruimte ertussen zit enzovoorts.... en nog blijft het schipperen. Veel oudere industrie zit ook niet helemaal logisch in elkaar omdat het een klein bedrijf is dat groeide en groeide, waarbij men er steeds weer wat bij geflanst en geklonterd heeft in een stijl die liefst zo min mogelijk bij het bestaande spul past. In de chemische industrie geldt dat wellicht minder maar het is wel goed om in je achterhoofd te houden. En vergeet ook niet om overal witte ledjes in te zetten, een flink karwei maar 's nachts is het wel indrukwekkend!
-
Veel oudere industrie zit ook niet helemaal logisch in elkaar omdat het een klein bedrijf is dat groeide en groeide, waarbij men er steeds weer wat bij geflanst en geklonterd heeft in een stijl die liefst zo min mogelijk bij het bestaande spul past. In de chemische industrie geldt dat wellicht minder maar het is wel goed om in je achterhoofd te houden.
Daar geldt het ook, maar het is wat moeilijker te zien omdat al dat roestvaste staal op elkaar lijkt ;D
De fouten die ik aanwees zijn alleen een beetje te fundamenteel, dit haalt geen enkele ingenieur zich in zijn/haar hoofd...
-
Het gaat erom de look en feel te creeren.
Dat is het inderdaad waar het om gaat. Ik heb jarenlang maquettes gebouwd, op de oppervlakte van "een beetje woonwijk" laten wij als modelspoorders sneltreinen rondrijden :-|
Over datgene waar je erg bekend mee bent, vanuit je beroep of interesse, ben je extra kritisch. Heb nog enkele jaren op een touringcar en vrachtwagen gereden. Ik "stoor" me bijvoorbeeld aan helemaal verkeerd geparkeerde wagens....... en zo heeft iedereen wel wat...... ::)
-
Dit is mijn inspiratiebron voor de combinatie van chem.industrie en een haven. linkje (http://www.hansebubeforum.de/showtopic.php?threadid=10211&pagenum=1)
Bedankt voor de Link, heel mooi gemaakt, alleen die kade misschien 1 x een likje verf geven ?
Groetjes,
Robbert
-
Over datgene waar je erg bekend mee bent, vanuit je beroep of interesse, ben je extra kritisch. Heb nog enkele jaren op een touringcar en vrachtwagen gereden. Ik "stoor" me bijvoorbeeld aan helemaal verkeerd geparkeerde wagens....... en zo heeft iedereen wel wat...... ::)
Dat is het grote voordeel van Faller Car System: je wordt tenminste gedwongen om wegen aan te leggen waar een touringcar overheen kan ;D
Het valt me sowieso op dat over dit soort details maar zelden lijkt te worden nagedacht. Iedereen valt over je heen als je een treinsamenstelling laat rijden die niet kan bestaan, maar bijna niemand neemt het je kwalijk als je scenery onlogisch in elkaar zit.
-
Spoorwegmodelbouw is een prachtige hobby maar je moet inderdaad ook het betrekkelijke ervan kunnen inzien. Als dat niet lukt wordt het wel stressen.
Het is altijd wel wat:
- heb je je trein in 1:87, ook qua lengte, staan je bovenleidingmasten te dicht bij elkaar.
- kun je digitaal afremmen, doen we dat (heel mooi overigens) in een schaal-afstand van 200m.
- maakt de industrie top-produkten, zit er toch nog ergens een handgreep 1mm te hoog.
- hebben we alles in H0, blijken de huisjes te klein.
En zo kunnen we nog heel lang doorgaan.........
-
Het is ook niet altijd even makkelijk om via internet uit te zoeken hoe een bepaald bedrijf is opgebouwd. Zeker als je een situatie van een aantal tiental jaar terug wil nabootsen.
-
Daar kom je bij chemische fabrieken ook niet zo snel achter. De bedrijfstak is nogal aan geheimhouding gehecht ;) Hooguit kun je oude luchtfoto's bestuderen om een algemeen idee te krijgen.
-
[Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam worden elk jaar diverse excursies naar chemische bedrijven georganiseerd, ik kan iedereen aanraden om er eens eentje te boeken ;)
@Arjen, dit is een voorwaarde om één en ander goed in model te kunnen omzetten; goed het voorbeeld bestuderen voor je aan de slag gaat. En voor de prijs hoef je het niet te laten 5,- Euro! ;D Ik heb er dan ook al vele gemaakt!!!
En: het klopt inderdaad dat meeste bedrijven niet zitten te wachten op nieuwsgierige mensen met foto toestellen die foto´s willen maken van de installaties maar soms heb je geluk en mag het (oogluikend) ;) En: het is géén kwestie van geheimhouding maar van veiligheid ( verkenning voor het plegen van terroristische aanslagen!!!)
Tot slot je commentaar op de getoonde foto´s van industrie op de modelbaan:
Je hebt hélémaal gelijk ls je zegt dat veel mensen niet weten wat ze op hun baan zetten. ( Nog steeds ) zie ik modelbanen in (sommige) bladen die zo overvol zijn dat het pijn doet aan mijn ogen, maar zoals een wijs iemand eens zei: als je er maar plezier aan beleeft. Dat gezegd hebbende: ik plan mijn ´installaties´ zodanig dat het recht doet aan de werkeljkheid zonder deze te willen kopie-eren >:( (dubbele punt is zoek). Ik maak onderdelen van installaties in model die ik interessant vind en die ik na kan maken.
-
En: het klopt inderdaad dat meeste bedrijven niet zitten te wachten op nieuwsgierige mensen met foto toestellen die foto´s willen maken van de installaties maar soms heb je geluk en mag het (oogluikend) ;) En: het is géén kwestie van geheimhouding maar van veiligheid ( verkenning voor het plegen van terroristische aanslagen!!!)
Ik heb ze ook wel eens de smoes horen gebruiken dat de gemiddelde camera niet explosieveilig is. Dat van die aanslagen is iets van de laatste paar jaar. Daarvoor deden ze ook al moeilijk en geloof me, het heeft echt alles te maken met bescherming van de eigen keukengeheimen. Niet helemaal onterecht overigens, want het verschil tussen winst en verlies maken zit bij chemische processen vaak in de technische uitvoering van kleine details.
Intussen beginnen ze zich te realiseren dat die geheimzinnigheid tegen ze werkt: ze hebben moeite om voldoende personeel te krijgen, en voor de milieubeweging is het vrij schieten. Vandaar die excursies.
Arjen.
-
Hierbij een foto van een gedeelte van mijn baan in aanbouw.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_DSCF0007.jpg)
Zoals te zien op de foto een gedeelte van de chemische fabriek in aanbouw
met rechts en onder een gedeelte van het 'pipe rack' (leiding rek).
De groene dingen zijn pompen op een stellage. Achter op de foto een gedeelte van een kraak sectie. Foto is 's avonds gemaakt (zonder flits want dan kwam de kleuren niet ten goede).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF0005_1.jpg)
Hier nog een foto van de al genoemde kraak sectie (bij daglicht ;)) Zo als te zien is kan een modelbouwer alles gebruiken!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF0010_1.jpg)
Tot slot het raccordement op blauwe parket isolatie materiaal, moet het nog eens bruin verfen en afwerken.
Hierna nog twee foto's van het containerschip voor de containerterminal.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Containerschip_3_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Containerschip__2_1.jpg)
Nog eentje dan; zichtbaar op de achtergrond op de 2e foto van de chemische fabriek.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/modelbouwprojecten__9_11_2003_002.jpg)
Bij behoefte zal ik er nog een paar maken? ::)
-
Ziet er zeer goed uit!
Mooi werk! Complimenten!
mvg,
Sander
-
Dat is wel heel erg mooi hoor! :o Mijn handen beginnen te jeuken.....
Groet Jaap
-
Hallo Ben
Ik ben misschien ook één van die gekken.
Ik ben op kleine schaal ± 2 jaar nu bezig met een moduulbaan met als thema "het logistieke proces van kolen en staal", dit doe ik op 4 moduuls van 50 cm x 100 cm
Zie ook op deze site onder het hoofdstuk "wat zijn we aan het bouwen"
Topic "de Franklin Rail Compagnie"
Voor de meeste onder ons zal mijn opzet aan de kleine kant zijn maar ik probeer een beeld te scheppen in grote lijnnen en toch het geheel niet te druk te maken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0019.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img_0051.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0075_3.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0054_1.jpg)
Hierbij probeer ik om zo min mogelijk bestaande bouwpakketten te gebruiken en maak ik alles zelf van afval en plastic plaat, messing en buis materiaal.
Maar wat ik bij sommige zie ben ik maar een kleine jongen bij
Maar ik zeg altijd, als je maar van de straat bent.
groetjes,
Herwim Frank
-
Zie ik daar een pet-fles als hoogoven ;D
Mooi gemaakt!
Mvg,
Tis
-
Hallo Tis
Ik weet niet wat een pet-fles is maar inderdaad de oven heb ik gemaakt van een doorgesneden sina's fles, een stuk er tussen uit gehaald en weer op elkaar gelijmd.
Viel trouwens niet mee want het is geen gebruiks vriendelijk plastic die flessen. Verder moet ik de hoogoven nog afmaken maar ben momenteel met de afwerking van de rails bezig en dan de elctronica, pendelbanen en detectie systemen.
Maar zodra ik wat verder ben met de scenery maak ik weer wat foto's.
Herwim
-
Ja Ben, meer foto's aub
-
Een pet-fles is van een bepaald soort kunststof gemaakt,
inderdaad vrij stug materiaal ;D
Ben zelf ook maar even gaan kijken od ik niet nog een flesje overhad
want ik ben zelf ook wel geinteresseerd in staalproductie in schaal n
en met zelfbouw kun je zelf de uiteindelijke afmetingen van een gebouw
enigzins zelf bepalen....denk aan de gigantische gieterij van Trix, heb meteen
een kasteelzolder nodig :o :o om alles fatsoenlijk te plaatsen en ik heb
in het Ruhrgebiet wel voorbeelden gezien van vrij kleine gietcomplexen...
mvg,
Tis
-
Een pet-fles is van een bepaald soort kunststof gemaakt,
PET dus... ;D Ofwel Polyetheentereftalaat. 100% recyclebare polymeer.
-
lekker warm als je het aantrekt ;)
-
echt leuk gemaakt
even over het ex verhaal het is het is wel een stuk vieligheid voor de fabriek telefoons,portofoons,piepers,booermachiens en ga zo maar door zijn echt niet veilig in de instalatie. en mens
Ik heb een cursus moet doen als electromonteur over instumenten en alle andere dingen met electra eraan vast wat wel en niet niet niet niet niet mag. Bij deze cursus ook foto,s gezien en een filmpje wat er mis is gegaan door een telefoon die was gevallen uit iemands handen.
en wat er mis ging bij het niet goed dicht maken van electrakast.
was niet leuk om tezien aangezien ik in een hoop bedrijven kom voor mijn werk
en het is zeker zo dat er bedrijfs geheim is
http://images.google.nl/images?gbv=2&hl=nl&q=petrochemie&btnG=Afbeeldingen+zoeken (http://images.google.nl/images?gbv=2&hl=nl&q=petrochemie&btnG=Afbeeldingen+zoeken)
misschien dat hier wat tussen zit voor de geintreseerde
veel bouw plezier
-
.....en het is zeker zo dat er bedrijfs geheim is......
Volgens mij is ook dat geheim.
Harm
-
Wat betreft de oppervlakte van een raffinaderij. Je hebt grote en kleine raffinaderijen. Total Vlissingen is bijvoorbeeld een kleine raffinaderij, ongeveer 1 bij 1 km inclusief kantoren en haven. De raffinaderij zelf is ongeveer 500 bij 300 m, dus Total (Fina) te Antwerpen is een grote raffinaderij van ongeveer 1,5 bij 1,5 km exclusief havens.
Je kan natuurlijk ook iets anders dan een raffinaderij bouwen. Akzo resins aan de synthesebaan te Bergen op zoom heeft een totaaloppervlak van 400 bij 250 meter. En dat zijn 3 chemische fabrieken, inclusief tankpark, magazijnen, werkplaatsen, kantoren, etc.
Oké, het is geen raffinaderij, maar met wat aanpassingen is het wel realistisch na te bouwen in H0.
Groeten,
Johnnie
-
Dank je Smit,
Deze had ik nog niet gevonden bij het Google´n!
Altijd welkom nieuwe foto´s
Enne, foto´s komen er aan, moet alleen even wachten tot het weer licht word :D voor het beste resultaat.
-
Even weer een update met veel plaatjes :-))
Hier enkele foto's van het Maersk container schip bij de container terminal.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Container_terminal.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Container_terminal.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Container_terminal_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Container_terminal_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maersk_containerschip__20_ruim.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maersk_containerschip__20_ruim.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maersk_containerschip__40ruim.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maersk_containerschip__40ruim.jpg)
En deze zijn van het raffinaderij complex, hier met een stukje lichter/shortsea kade.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Raffinaderij_complex_groot_012.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Raffinaderij_complex_groot_012.jpg)
Je ziet rechts een stuk rail liggen dat bedoelt is om de bocht te maken naar het schaduwstation. Daar ligt echter een groot probleem: het stijging/dalings percentage is
te groot: binnen 50 cm 10 cm dalen en daarna een scherpe bocht! :o ::) :-X
Ik zal een (op papier getekend) railplan even inscannen en op de site plaatsen, wellicht kan dan één van jullie mij een gouden idee aan de hand doen om dit probleem op te lossen ??? :-\
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Raffinaderij_complex_groot_013.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Raffinaderij_complex_groot_013.jpg)
Tot binnenkort. Ben
-
Is dat schip ook zelfbouw Ben? Zo ja, petje af. (y)
Groet Jaap
-
;D
Yep, zijn niet in de winkel te koop en anders niet te betalen.
Valt wel mee qua moeilijkheid, is makkelijker dan die elektro schakelingen
die hier zo nu en dan voorbij komen. Daar snap ik nou weer geen jota van.
-
Zier er goed uit!
Hoe heb je die raffinaderij gebouwd :o?
En is dat schip van karton of lijkt dat zo :-[
Mvg.
-
Karton HEERSCHT !!!
Kan je heel mooi afwerken
Mijn pet gaat af voor dit schip ! (y)
-
Dank, zeer veel dank!! ;D ;D
En dan te bedenken dat zij nog niet eens af is.
En inderdaad van karton (kan je meer mee maken dan
alleen pizza bodems ;D) Alleen de containergeleiders en
de dek accomodatie (dekhuis) zijn van plastic plaat).
Volgende foto update zal wel weer enige tijd op zich
laten wachten vrees ik. Tenzij er een paar hardnekkige
problemen worden opgelost. ::)
-
wellicht kan dan één van jullie mij een gouden idee aan de hand doen om dit probleem op te lossen ??? :-\
Ik zie water, waarom leg je er geen (hol gemaakte) boot in? BTW, waarvoor zijn de stippellijnen?
-
dit ziet er allemaal erg super uit (y), gewoon prachtig hoe sommigen zo gouden handjes hebben ;)
groetjes stefan ;D
-
BTW, waarvoor zijn de stippellijnen?
Dat is toch gewoon de zon die door de luxaflex schijnt?
-
Ik dacht al: welke streepjes? De geel/zwarte zijn gewoon geleiding balken.
De steepjes op het `water`komt idd door het zonlicht. ;)
Enne; `gouwe handje`? Neuh, zijn gewoon van vlees en bloed ;D
Maar door veel oefenen en de mist in gaan wordt uiteindelijk toch nog wat! (y)
Het is overgens makkelijker dan het lijkt, het begint met goede documentatie!!!
@Gert: Wat bedoel je met `hol gemaakte boot`?
@Thomas : zoals ik al zei: verzamel veel documentatie; foto´s, tekeingen maten etc.
-bepaal dan of je een werkelijk bestaand voorbeeld wilt bouwen ( en wees
bereid kritiek van kenners te aanvaarden) of
-bouw een fantasie model waarbij je de bestaande werkelijkheid probeert te
benaderen. Deze laatste keuze heb ik gemaakt in het geval van de raffinaderij.
Waarom? Ten eerste omdat een echte raffinaderij te groot en te complex is om na
bouwen en ten tweede omdat je (van een raffinaderij) nooit genoeg informatie kan
vinden vanwege...zie enkele posts terug: hint: beveiliging!
-
Nou, als je te sterk moet dalen om op het juiste nivo te komen en tegelijk je scenery niet te ruïneren gaat er dus iets niet goed in de planning.
Dat betekent 2 mogelijkheden;
a) accepteren dat het zo is en doorgaan (risico dat de locs het niet accepteren) of
2) je scenery aanpassen = ruimte maken om het dalen wat vloeiender laten verlopen.
Concreet betekendt optie 2 dat je ongeveer 'door' het water heen moet om je onder datzelfde water liggende opstelspoor cq schaduwstation te bereiken (dat maak ik tenminste op uit het getoonde plaatje plus jouw commentaar) . Uiteraard ziet dat er niet uit, maar omdat het water uitbeeldt kun je over dat gapende gat maar het best een schip zetten als overkapping van het gat. Daarom het schip uithollen.
-
:-\ Hoi Gert,
Ik begrijp nu wat je bedoelt, en het is inderdaad een mogelijkheid, ik zal er eens serieus naar kijken en bepalen of het de oplossing is van het probleem. Veel alternatieven zijn er
helaas niet dus ik ben in ieder geval erg blij met de suggestie! :D
Wat is de rekenformule van stijgingspercentages ook weer?
-
Wat is de rekenformule van stijgingspercentages ook weer?
1% = 1 cm stijging per 100 cm rijlengte
-
En reken ongeveer op een maximale helling van 3% in de bochten en 4% recht als je echt geen ruimte hebt... Het ligt ook aan wat je achter een lok laat slepen...
-
Hoi Ben,
ik moet eerst even kwijt dat die raffinaderij van jouw heel erg mooi wordt. Maar heb je al gedacht aan een Wobbe Index Meter of een Analyser Shelter voor bij je raffinaderij? Dat zou het echt afmaken. Als je meer info wilt hebben stuur mij dan een PB. Ik kan je daar wel mee helpen. Ik bouw ze namelijk.
Groetjes Dennis
-
Bedankt allemaal voor de reacties!
Even geen updates i.v.m. drukte op het werk >:( maar we blijven er aan werken (al is het dan in gedachten zodat diverse oplossingen wellicht komen bovendrijven).
Ter compensatie enkele foto's van een mede hobbyist - al bouwt deze geen treinen.
Kom ik later op terug, plaatje uploaden lukt niet :'(
-
Eindelijk in de gelegenheid weer wat foto's te plaatsen.
Ok, Ok het is geen trein maar het is wel ontzettend mooi werk. (y) ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_34.jpg)
Dit is niet een werkstuk van mijn hand :-[ maar van een goede kennis van mij.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_37.jpg)
De bouwer van dit schip wil niet met naam en adres genoemd worden, hij zit niet te wachten op bouwopdrachten.........
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_52.jpg)
Een schip van dergelijke kwaliteit zou niet misstaan bij Railz maar helaas.....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_5.jpg)
De bouwer meldde mij desgevraagd dat men bij Railz geen interesse had omdat
men het zelf wel zou bouwen........ik wacht er nog steeds op :-X
Ik krijg een heel apart gevoel van binnen als ik naar zoiets kijk: gevoelens van bewondering en .............hebzucht?? ??? ;D
-
Complimenten aan de bouwer van het schip! Wat ongelooflijk mooi! (y)
Begrijp ik nu uit jouw gevoelens van bewondering en hebzucht dat dit schip niet op / bij jouw baan wordt afgemeerd?
Hoe lang is dit schip en is het in schaal 1:87? Metertje of 2 schat ik?
Gr Marco.
-
in de betuwelijn zit een helling in van 3,5 graden, dus in het echt zijn ook wel echte hellingen.
MVG Fridzie
-
Hoi Marco,
nee helaas het schip ligt niet bij mij afgemeerd, heb er het geld niet voor.
als ik me goed herinner is het schip 2,5 meter lang.
Nog enkele foto's.
Ruim 1 en 2
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_17.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_17.jpg)
Voormast met golfbrekingsscherm.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_30.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_35.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_35.jpg)
Nou de laatste dan.............
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_45.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_45.jpg)
-
Fridzie,
3,5% stijging / dalings percentage; was dat maar zo :-\
Nee, ik heb maar 50 cm om onder het maaiveld te geraken.
Dus 5cm dalen in 50 cm dus een percentage van maar liefst
10 % (als ik het goed heb ???).
Dit gaat het hem dus niet worden en pieker ik me suf voor een
andere oplossing. ??? ::)
-
Even over het voordek van de doosjesboot.
In de ogen van de kunststof meertrossen zitten tegenwoordig (net als vroeger) speciale splitsen. Zij zijn zo ontworpen dat ze nergens achter kunnen blijven hangen en zijn daardoor haast onzichtbaar geworden. Het splitsen van deze trossen wordt dan ook niet meer aan boord gedaan, tenzij het een nood ingreep is, maar zij worden zo door de fabrikant (speciaal bedrijf) aangeleverd. Meestal worden deze trossen en Bressen, vanwege de grote slijtage, door stalen voorlopers vooraf gegaan. Deze stalen voorlopers zijn niet gesplits maar worden dmv een socket geknepen.
Je kan deze info aan je kennis/bouwer doorgeven zodat zijn creatie een nog realistiseer uiterlijk krijg.
SK
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/schip.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/schip.jpg)
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_35.jpg)[/url]
Nou de laatste dan.............
Ik heb het plaatje van de bak nog eens goed bekeken,
Van boven naar beneden;
Deze dwarsop geplaatste winchen zijn bestemd voor de springen. Deze hebben op de trommel een staaldraad die vooraf gegaan kan worden door een kunstsof voorloper met ingesplits oog.
De in het midden van de bak dwars geplaatste winchen zijn voor de Bressen, al of niet vooraf gegaan door kunststof voorlopers (meestal wel)
De drie voorop geplaatste winches zijn voor de lange trossen. Ook hier worden (geloof ik) stalen trossen gebruikt met kunststof voorlopers.
Waarom er aan deze stalentrossen kunststofvoorlopers zitten heeft mede te maken met de handelbaarheid van deze trossen. Vlak voor de kade worden de trossen door de roeiers (=vastmakers) aangevaren. Het gewicht van een uitgelopen stalen tros wat te water licht moet je niet onderschatten. De roeiersvletten kunnen dat gewicht nog wel aan, maar de mannen op de kade, met of zonder winchwagen, kunnen dat dus niet. Daarom laten de mannen de zware stalentros achter de boot in het water hangen en nemen de lichte voorloper in de boot zodat de mannen op de kade deze makkelijk kunnen ophalen en om de bolder leggen.
SK
-
Heren,
Aanvulling op de reactie van Sobat Kras,
De kunstof voorlopers hebben nog een zeer belangrijke extra doel.
Bij t afmeren langs een getijde kade (en tijdens t laden lossen zonder ballast bewaking) gaat t schip ten opzichte van de kade op en neer. De officier van de wacht en meestal een bootsman, moeten geregeld checken of er niet teveel of te weinig spanning op de trossen en de springen staat. Dit gebeurt door een zogenaamd trossen rondje te lopen. De springen en bressen (ik kende die als dwars tros) waren zeer gevoelig voor deze relatieve beweging van het schip ten opzichte van de kade.
Stalen trossen (springen/bressen) rekken over t algemeen niet of nauwelijks. De kunstof trossen (springen/bressen) geven al naar gelang de productie methode meer of minder mee. Door de kombinatie van de twee matrialen krijg je t best uit twee werelden: grote sterkte en weinig slijtage en rekbaarheid zodat je niet elke vijf minuten (Kanaal van Calais havens) al je trossen moet stellen.
De lange trossen van de boeg en hek naar de kade konden door hun lengte een stuk groter verval aan. De bolder op de kade was t vaste punt en plek waar de tros aan boord komt, moet bij gelijk blijvende lengte nood gedwongen een deel van een cirkel boog volgen. Is de lengte kort en dus de straal van de cirkel klein dan moet je dus vaak kabel bij of in nemen. Bij grotere lengte blijft de uitstaande lengte dus lang gelijk.
Tot zover maritieme operaties Z1 periode 3.
Jan-Peter.
-
Hallo meneer Kras,
Je weet duidelijk waarover je praat dus ik zal je commentaar
door sturen. Ik weet niet of de bouwer van de door jouw
genoemde zaken op de hoogte was of dat de situatie zoals
afgebeeld nog veranderd is.
Het verbaasd mij (positief) dat er op dit forum mensen aanwezig
zijn met een dergelijke graad van kennis van scheepsuitrusting.
Is (model)spoorwegen een hobby en scheepvaart het beroep?
Ook lid van modelschepen fora? Zoja, welke? ???
@ Jan-Peter, zeer leerzaam, dank je wel voor je bijdrage. (y)
Ben
-
Net als Jan-Peter, van beroep Mariteam met als hobby treinen. (tot voor kort kapitein op/bij een grote sleepdienst in het Rotterdamse)
SK
-
En wat je op de groote scheepen ook heb is dat de tromels zo gezet kunnen worden dat ze uit zich zelf de tros uit of in halen. als de spanning van de tros daar om vraagt. Dat maakt het een stuk gemakelijker voor de off van de wacht. anders zou hij altijd bij de winch staan tijdens laden en lossen. En het werkt ook een heel stuk beter als het ook nog in een getijden haven is.
-
Dit noemen ze "tension wiches"
SK
-
Heer Kras,
De bouwer van het schip geeft o.a. U gelijk v.w.b. de meertrossen en meldt
dat, ten tijde van het maken van de foto's, het model nog niet volledig klaar was.
I.v.m. tijdsdruk was hij nog niet aan het afwerken van de trossen toe gekomen.
Omdat het schip 2,73 meter langs is, neemt het nogal veel ruimte in beslag
(zoals te zien is op de foto's) en daardoor 'lag het een beetje in de weg'. ;D
Het ligt nu in de etalage van een modelautohandelaar in Venlo. ???
Als decorstuk zeg maar.... ::)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Olga_Maersk_55.jpg)
Ben
Als U meer foto's van andere schepen wil zien, hoor ik het wel ;)
-
Prachtig draadje zeg. Meer foto's zijn altijd erg welkom.
Vooral wat de chemiefabriek betreft en zeker een paar kleine tips hoe je dit allemaal gemaakt hebt.
Geweldig (y)
-
Je moet zoiets opbouwen in stappen (y):
- 1. wat wil je in model gaan bouwen?
- 2. heb je voldoende informatie over het voorbeeld voorhanden:
vaak is het niet voldoende; hoe meer hoe beter. - 3. hoe groot is het beschikbare oppervlak:
zéér belangrijk bij de keuze van je onderwerp:
bedenk dat dingen vaak, zeg maar altijd, groter zijn dan je denkt.
Neem als voorbeeld een gemiddeld perron ::) - 4. Inventariseer de materialen die kunt gebruiken voor de bouw: huis, tuin en keuken-
afval maakt het goedkoper dan als je dingen moet kopen in de winkel. Nu kan je nog je
terug en je plan heroverwegen als het (te) duur blijkt!! (y)li]
- 5. Bekijk en bepaal hoe je bepaalde constructies wilt gaan maken. Gebouwen hebben een
andere opzet dan open constucties. Het Leidingrek is bijvoorbeeld gebouwd door het van
onder de bodemplaat met een schroef bevestigen van een vierkante buis en hierover
hee eentje van grotere diameter. Hierin komen dan weer de H-profiel balken. Deze zijn
van Raboesch en zijn goedkoper dan bijv. Plastruct. Tussen de balken passen I- profiel
balken als dwarsprofiel. - 6. Fantasie! (y)Want je eigen ideeën zijn minstens zo belangrijk om het leuk te houden; niet
alles hoeft exact volgens de originele bouwtekening ;)
Helpt dit je een beetje opweg?? Zoniet vragen staat vrij!!! ;D
-
Zeker wel!
En een idee over hoe en wat is er ook maar met meer vragen zal ik pas komen als ik er daadwerkelijk aan zal beginnen.