BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: thevandijks op 07 May 2017, 11:57:57
-
Heeft het niet meer in zijn van onze mooie hobby ook niet te maken met het totaal onzichtbaar zijn van dit soort winkels in de winkelstraten? Ik heb pas nog een vader van een jochie op de Marklin jeugd treinen gewezen, maar dan moet je echt veel moeite doen om dit te kopen. Sinds het verdwijnen van onze modeltreinwinkel in Gouda koop ik ook of online, in Houten, of ik ga soms naar dichtbij gelegen winkels, een winkel zijn erg vriendelijke mensen, maar de voorraad en prijzen zijn hopeloos! De andere winkel heeft zelfs wel een aardige voorraad, maar niet wat ik allemaal op de Duitse webshops zie staan, prijzen zijn ook vaak ok, maar de verkopers zijn gewoonweg horken! Dan nog iets anders, waar je ook komt de voorraad is altijd laag, en de beloofde artikelen zijn nooit in voorraad, misschien moeten de fabrikanten ook eens op de schop? Bij een goede voorraad, en betaalbare producten kan men veel meer verkopen, en gaat de verkoop ook veel beter voor dit soort bedrijven?
Groet Hans
-
misschien moeten de fabrikanten ook eens op de schop?
Dat lijkt me een goed plan. Om te beginnen Roco. Op hun website kun je amper de wat oudere modellen terugvinden, waardoor een goed overzicht ontbreekt.
Hoe kan een beginnende hobbyist zich oriënteren als fabrikanten niet eens de moeite nemen om alles wat ze gemaakt hebben te laten zien?
Steyn
-
Dan nog iets anders, waar je ook komt de voorraad is altijd laag, en de beloofde artikelen zijn nooit in voorraad, misschien moeten de fabrikanten ook eens op de schop? Bij een goede voorraad, en betaalbare producten kan men veel meer verkopen, en gaat de verkoop ook veel beter voor dit soort bedrijven?
Leg me dat eens uit ?
-
Leg me dat eens uit ?
Nou gewoon wat er staat, fabrikanten moeten gewoon zorgen dat er voldoende in de winkels staat, zodat mensen geen jaar op een gewilde locomotief hoeven te wachten. Of dat je gewoon naar de winkel kan gaan en een startset kan kopen. En anders moeten ze niet klagen dat het zo slecht gaat met de verkoop.
Een lege vitrine spreekt niet aan tot kopen!
Groet Hans
-
Heeft het niet meer in zijn van onze mooie hobby ook niet te maken met het totaal onzichtbaar zijn van dit soort winkels in de winkelstraten?
Geloof ik niets van. Meubelzaken, fietsenwinkels, keukenboeren, doe-het-zelf zaken en autodealers zijn ook al jááren niet, of nauwelijks, meer in winkelstraten te vinden maar op van die 'gezellige' bedrijventerreinen aan de rand van de stad. Geloof niet dat hun omzet daar onder lijdt.
The times they are a changin. Always.
-
Nou gewoon wat er staat, fabrikanten moeten gewoon zorgen dat er voldoende in de winkels staat, zodat mensen geen jaar op een gewilde locomotief hoeven te wachten. Of dat je gewoon naar de winkel kan gaan en een startset kan kopen. En anders moeten ze niet klagen dat het zo slecht gaat met de verkoop.
Een lege vitrine spreekt niet aan tot kopen!
Groet Hans
Beetje rare gedachte, gewoonlijk moet een winkelier zijn inkoop in orde hebben. Dat heeft geen ene reet met fabrikanten te maken. Als mijn dealers hun voorraad niet aanvullen is dat hun probleem..niet de mijne.
-
Dat laatstgenoemde bedrijven uit de winkelstraten verdwenen zijn heeft andere redenen: ruimtegebrek door het grote aantal vierkante meters dat ze nodig hebben, te weinig parkeerplaatsen en deels het niet meer krijgen van een hinderwetvergunning. Weinig mensen zullen tegenwoordig blij zijn met een autogarage in de binnenstad, de dealer zelf ook niet.
Ik zeg dan maar dat we weer in de jaren tachtig zijn beland, maar dan omgekeerd: vroeger waren er veel winkels die alles op voorraad hielden en jarenlang dezelfde modellen verkochten, nu zijn er weinig winkels die niet veel voorraad aanhouden en modellen verkopen met een korte doorlooptijd. Zeker kleine merken worden nog maar door een paar winkels in heel Nederland verkocht of helemaal niet vanwege de hoge verzendkosten. Heb zo mijn set Heljan-rijtuigen dan maar zelf rechtstreeks in Denemarken besteld.
-
Dat laatstgenoemde bedrijven uit de winkelstraten verdwenen zijn heeft andere redenen: ruimtegebrek door het grote aantal vierkante meters dat ze nodig hebben, te weinig parkeerplaatsen en deels het niet meer krijgen van een hinderwetvergunning.
Yep, maar het uit het straatbeeld verdwijnen werd als oorzaak van het veroonderstelde niet meer 'in' zijn van onze hobby aangevoerd.
-
... deels het niet meer krijgen van een hinderwetvergunning.
De 'hinderwet' bestaat al niet meer sinds 1993.
Fabrikanten gaan ook regelmatig failliet; Arnold, Roco, LGB, Märklin bijna, Fleischmann bijna... Het is gewoon een uitstervende hobby waar commercieel gezien niet veel meer te halen is.
-
*zucht*
Genoeg nieuwe fabrikanten die er wel brood in zien. LS Models, Artitec, om er maar een paar te noemen.
-
Nou gewoon wat er staat, fabrikanten moeten gewoon zorgen dat er voldoende in de winkels staat, zodat mensen geen jaar op een gewilde locomotief hoeven te wachten.
Ik ben bezig met de uitlevering van een type locomotief, en tot nu toe heb ik er 8 van de bestelde 20 binnen gehad en uitgeleverd.
We praten dan wel over bestellingen van winkeliers / klanten uit 2012 !
Maar jij hebt blijkbaar genoeg ontwikkelcapaciteit (dus geld) en voldoende levermogelijkheid (voorfinanciering, dus geld) om spullen in de winkels te zetten? En je kunt er ook nog genoeg geld mee verdienen ?
He he, eindelijk, daar zitten we al jaren om te springen. Eindelijk iemand die het veel beter weet en ook veel beter kan. (maar niks doet).
Maarten van der Burgt,
opdrachtgever, importeur, distributeur, voorraadhoudend, voorfinancierend
(maar de miljoenen zijn helaas al lang op)
-
Maarten, jij bent geen fabrikant.
Daarom is het misschien wel interessant om een deel van het risico bij de fabrikant te leggen, in plaats van alleen bij de winkelier/importeur.
Zal alleen praktisch onuitvoerbaar zijn, vermoed ik..
Gr, Bert
-
Ja idd Bert aangezien het inkoop beleid bij de winkelier ligt..
-
Ik heb een paar jaar een computerwinkel gehad. Als we iets wilde bestellen dan deed je dat voor 16 uur, hadden we het de volgende dag in huis. Een trouwe klant wil best een week wachten, maar niet weken, hoe trouw deze ook is. Begrijp ik helemaal. Toen ik zo'n tien jaar geleden bij een modelspoorzaak aan de rand van Den Bosch kwam, waren de vitrines zeer leeg. Ze vertelde me dat ze één keer per jaar de bestelling plaatsen. Als ik bij Lippe iets bestel heb ik het binnen twee dagen in huis en betaal €1 verzendkosten boven de €100. Zeer goede en duidelijke webshop. Iets niet goed of kapot, zonder gezeur retour. Daar kun je zaken mee doen. Het lijkt me duidelijk: fysieke of Internetwinkel, beiden moeten voor elkaar zijn en je moet snel kunnen leveren.
Onze computerwinkel ging uiteindelijk onderuit o.m. omdat er slecht geleverd werd en klanten dus elders gingen kopen. Er was genoeg vraag.
-
Ik ben bezig met de uitlevering van een type locomotief, en tot nu toe heb ik er 8 van de bestelde 20 binnen gehad en uitgeleverd.
We praten dan wel over bestellingen van winkeliers / klanten uit 2012 !
Indien dit symptomatisch is dan is het triest gesteld bij de winkeliers/importeurs die neen moeten verkopen. Zelf loop ik er soms ook tegenaan. Het zaagt aan de poten van onze hobby.
-
Het probleem is een beetje dat zelfs als er heel erg veel vraag naar een bepaald model is, dat je dan als winkelier nog niet zeker bent van een goede verkoop. Bijvoorbeeld de ACTS 1200 van Roco. > heel veel vraag naar > veel winkeliers hebben hem besteld > eindelijk gemaakt > langzame uitlevering > wij (de kopers) speuren elke winkel af naar de laatste exemplaren > winkeliers doen hun best om toch nog exemplaren binnen te krijgen > die komen dan uiteindelijk van Roco > blijkt dat iedereen er al een heeft > nu staan ze dus in de vitrines te verstoffen bij wijze van spreken :( Het moment dat er vraag naar een model is, is maar heel kort. Heb je die piek net gemist als winkelier dan blijf je met je voorraad zitten en daar gaat je spaargeld dan.
*zucht*
Genoeg nieuwe fabrikanten die er wel brood in zien. LS Models, Artitec, om er maar een paar te noemen.
Maar die produceren dus echt hele gelimiteerde series, één omdat ze niet van die grote investeringen kunnen doen en twee omdat ze niet met hele voorraden willen blijven zitten. In principe sluit dat dan weer wel aan bij de modeltreinmarkt. Die krimpt ook nog steeds dus logisch dat steeds kleinere series straks alleen nog winstgevend zijn.
-
Ben ik helemaal met je eens Martijn. De fabrikanten proberen door die gelimiteerde uitgaven continuiteit te realiseren Het verdien model van vroeger, zoveel mogelijk grote series en jaren lang ongewijzigd te krijgen is structureel veranderd. Dat komt ook nooit meer terug, dus die reorganisatie gaat door.
Niet alles kan je aan internet ophangen, de hobby neigt steeds meer naar exclusiviteit en dat betekend automatisch een kleinere markt. Het is een beetje kip en ei verhaal aan het worden.
Er zal heus wel een groep overblijven die de hobby blijft uitoefenen er blijft dus een boterham te verdienen alleen moet het aantal aanbieders dan nog verder krimpen. Of dat dan een goede boterham wordt of eigenlijk eentje zonder beleg is nog koffiedik kijken.
Overigens vind ik de website van Wapstad er helemaal niet zo slecht uitzien er zijn wel slechtere voorbeelden op internet.,
-
Zou het, de hele keten, kunnen helpen indien klanten bestellen, de bestelling wordt gezien als een koopovereenkomst waardoor er in de keten "producent- event, importeur- detaillist- klant" zekerheid gaat ontstaan? Als je een auto koopt werkt het ook zo.
-
Dat zou kunnen maar dan wil ik ook een garantie dat er geleverd wordt, en binnen een bepaalde termijn :) [ Edit: hoeft niet binnen een week natuurlijk maar wel binnen bijvoorbeeld 1 a 1,5 jaar ] Alleen dat kan de winkelier dus weer niet garanderen want die weet ook nooit wanneer en hoeveel hij geleverd krijgt.
-
Binnen een bepaalde (redelijke) termijn, mee eens. Ik schat in dat het wel kan helpen bij het voorfinancieren door winkeliers.
-
@Sven.
Dat klopt. Alleen het komt nu nog voor dat men lang op een bestelling moet wachten. Ik denk dat een goede winkelier, die netjes zijn zaken op orde heeft en goede contacten met zijn leveranciers heeft, hier erg weinig aan kan doen. Fabrikanten hebben er een handje van om nu een nieuw model aan te kondigen maar in de folder staat dan bijvoorbeeld als levertijd 1e kwartaal 2018... ??? Kondig het dan nog niet aan!
Maar ik denk dat het voor winkels ook niet altijd makkelijk is. Er zullen naar mijn idee nog meer winkels sluiten en alleen de sterkste blijven over.
Groet,
Dennis
-
Jup, bij de fabrikant werkt het exact zoals bij de winkelier in feite... alleen moet de fabrikant (of nouja, china-importeur ;D) wel voorraadrisico nemen omdat de voorbestellingen vaak zo mager zijn dat je er nauwelijks uit kunt halen hoe bij meerdere kleurvarianten de verhouding van de te maken aantallen moet zijn.
Maar goed, modelspoorspul wordt steeds meer "bederfelijke waar", misschien is t beter om alles straks in koelvitrines te zetten, met van die rijtjes groen landschapsfluf ertussen.
http://static.upcoming.nl/static/images/7cc3157ac9_1403790728_Een-ode-aan-die-goeie-ouwe-snackbar__shre.jpg
-
Ik dacht dat dat echte sla was... :'(
Bedankt Floris...
-
Ik heb het nu met een paar sets van LS Models, REE en ACME. Deze zijn aangekondigd, een ervan is al als handmonster verschenen, maar nog geen enkele zekerheid wanneer ze worden uitgeleverd. Zomer 2017? Herfst? Winter? 2018? Sterker nog, zelfs wanneer ze worden uitgeleverd moet je daar zelf nog achteraan gaan want vaak wordt het niet eens aangekondigd op de sites of via email. En als je dan een week te laat bent vis je ook weer achter het net ;D
Voor die sets heb ik nu een importeur/winkelier die er het dichtste bij zit, die in het verleden ook kon leveren, die er zelf actief achteraan gaat en die ik regelmatig een mailtje stuur of hij al iets gehoord heeft. Een beetje vreemd maar ik hoop dat het zo werkt. In het verleden heb ik er best wel eens naast gezeten. Ook wel doordat ik niet alle sites en facebook en uitleverlijsten en zo in de gaten hield, dat dan weer wel.
@Floris: bedankt, nu heb ik trek >:( ;D
-
Ik ben bezig met de uitlevering van een type locomotief, en tot nu toe heb ik er 8 van de bestelde 20 binnen gehad en uitgeleverd.
We praten dan wel over bestellingen van winkeliers / klanten uit 2012 !
Maar jij hebt blijkbaar genoeg ontwikkelcapaciteit (dus geld) en voldoende levermogelijkheid (voorfinanciering, dus geld) om spullen in de winkels te zetten? En je kunt er ook nog genoeg geld mee verdienen ?
He he, eindelijk, daar zitten we al jaren om te springen. Eindelijk iemand die het veel beter weet en ook veel beter kan. (maar niks doet).
Maarten van der Burgt,
opdrachtgever, importeur, distributeur, voorraadhoudend, voorfinancierend
(maar de miljoenen zijn helaas al lang op)
Ik ben een consument, en ik zit op Internet te kijken wat er allemaal gemaakt is en wat er te koop moet zijn, maar als ik in een winkel ben zie ik lege vitrines en kan ik niet gelijk kopen wat ik wil hebben. Ben ook een heel moderne consument, zien is kopen bij mij. Zaken doen is inspelen op wat de mensen willen, en als je in een grote modelbouw zaak komt en ze hebben geeneens een startset voor een vader met zoontje, die dan teleurgesteld de winkel na een lange reis maar weer verlaten, ja dan is er toch iets helemaal mis in deze branche. Dan is het geen wonder dat fabrikanten over de kop gaan en winkels sluiten lijkt me zo! Daar kan ik als consument niets aan doen, als de nieuwste Iphone niet afkomt kan ik hem moeilijk zelf gaan maken. Zelfbouw is prachtig, maar niet iedereen kan dit, of heeft er tijd voor. Mensen zijn druk in deze tijd, werken, sport van alles voor familie zorgen vrijwilligerswerk, later met pensioen tijd voor hobby staat ook onder druk. Jammer is het wel, is een mooie hobby! Maar met deze instelling van de grote merken komt het niet meer goed!
Groet Hans
-
en waarom die verwachting niet realistisch is is net uitgebreid door iedereen beschreven.
-
Het is gewoon een uitstervende hobby waar commercieel gezien niet veel meer te halen is.
Goh, is dat zo ???
-
Werk al een tijdje met de instelling 'het komt als het er is'. Lucht enorm op. :)
-
En toch...................................................
Mijn persoonlijke mening is, dat wij als modeltreinspoorders zelf de modelbouwwinkels de nek omdraaien.
Als we allemaal nou eens een keer de webwinkels links lieten liggen, en onze bestellingen bij de winkels zouden plaatsen, dan zouden er niet zoveel de deuren hoeven sluiten.
De laatste paar jaren zijn er genoeg dicht gegaan.
Het is en blijft ook een kwestie van gunnen, om de winkelier zijn kostje te laten verdienen.
Persoonlijk bestel ik voor mijn treinbaan niets maar dan ook niets op het internet, maar ga naar de winkelier en onder het genot van een kopje koffie geef ik hem mijn bestelling.
Dit wilde ik toch even kwijt.
Gr, Arie
-
Ik moet ook een beetje aan de eigen portemonnee denken ;)
Nieuwe locs die ik graag wil bestel ik weliswaar via internet, maar wel bij een winkelier.
Er zijn ook spullen die niet meer via de reguliere handel verkrijgbaar zijn en daar zijn sites zoals ebay en marktplaats weer geschikt voor en soms tref je online gewoon iets voor de helft van de prijs in de winkel.
Ik wil de lokale winkelier best steunen, maar ik moet ook aan mijn eigen economie denken.
Overigens vind ik het jammer dat wapstad sluit, ik kwam hier af en toe nog wel eens voor spullen die bij andere winkeliers niet te verkrijgen zijn en dan gelijk even snuffelen in de winkel voor andere leuke dingen :)
Dat is toch wel een stukje charme wat online winkelen mist.......
-
Wanneer wij met z'n allen kolenkachels hadden gehouden ,waren er nog kolenboeren.Groente en brood ,melk gekocht bij de bakker melk en groenteboer op de hoek.
Wanneer er geen pil was geweest,was er nu geen vergrijzing en hoefden niet langer door te werken.
Als al die middenstanders een korting geven evenredig de gestegen lasten en premies voor de burger ,dan blijft het consumiepatroon waarschijnlijk gelijk.
Groet Rene.
-
Dit is appels met peren vergelijken.
Slaat nergens op.
Gr, Arie
-
Doordat er steeds meer consumptieartikelen via de internetmarkt word gekocht ,sluiten er winkels .Mensen zonder werk.
Aan de andere kant is er een groei van banen iin de logistiek.
In de nieuwbouwwijken in veel dorpen en steden ziet men de hele dag een komen en gaan van de bezorgers.
Al eeuwenlang is het wonen en werken van de mens een proces van verandering.
B.v Werken en dan in de vrije tijd een hobby :Modelspoor.
Groet Rene.
-
Dit is appels met peren vergelijken.
Slaat nergens op.
Gr, Arie
Of er nou een mannetje in een winkel staat, of treintjes in een loods inpakt. Als ze beiden er een boterham aan verdienen?
Iedereen roept altijd, ja maar als je nou iets kleins nodig hebt, dat hebben die dozenschuivers niet. Klopt, daar heb je ook weer een webshop voor. Die heeft weer verstand van kleine dingetjes.
Maar goed, als jullie nou allemaal weer je bankafschriften per post zouden willen ontvangen... Dan krijg ik het weer druk... :laugh: (over krimpmarkt gesproken...)
-
Dat wil ik wel, maar volgens mijn bank ben jij te duur (en te langzaam) en daarom doen zij het nu per meel. :)
-
Ik heb vaker dat de mail niet werkt, dan dat de postbode niet is komen opdagen. :police:
(maar als de mail wel werkt, is ie inderdaad sneller...)
-
Ben volledig afhankelijk van internet maar snuffelen in een winkel blijft leuk ,
vindt het daarom ook leuk om als ik in nederland ben te kijken in een winkel en als die ook een webshop heeft helemaal goed
De eerste indruk is voor mij bepalend zowel in de winkel als bij een webshop
Wat eddyK doet is ideaal denk ik bestellen via internet ,uren grasduinen zonder dat je je opgejaagd voel door parkeermeters en sluitings tijden en ophalen in de winkel ,en dan weer wat leuks zien .
slim van marnan trouwens
groet kees
-
En doordat ik vooraf besteld heb wat ik echt nodig heb graai ik niet mis naar wat ik zoek ;)
In Roosendaal gratis parkeren trouwens! Waar zie je dat nog in de steden? Vind ik zelf toch ook wel belangrijk, niets makkelijker dan met de auto voor de deur parkeren... zeker als je een en ander mee te sjouwen hebt of (zoals ik meestal als ik daar langs ga) op doorreis bent naar elders.
Maar goed dat kan bij de huidige locatie van de Wapstad ook :)
Eddy.
-
klinkt goed eddy
ga het in juli zien ,tot dusver laten afleveren op ons vervoersadres
groet kees
-
Hallo allemaal,
Erg jammer dat de Wapstad gaat stoppen.
Op de vorige locatie was het een winkel waar altijd wel iets bijzonders te vinden was.
Was ook een winkel met Amerikaans materieel.
De huidige winkel mist dat voor mij, helaas.
Maar ik had meer verwacht op deze goedkopere locatie, en meer parkeergelegenheid.
Of het internet echt de oorzaak is weet ik niet zo zeker.
Veel webshops, zoals Coolblue, openen ook stenen winkels, en bv Media Markt zie je ook meer buiten het centrum vanwege parkeergelegenheid.
Een winkel succes verhaal zonder internet in Nederland is bv Action.
Maar de modelbouw wereld heeft behoefte aan een marketing talent / formule als LEGO.
Jammer van de Wapstad, toch bedankt voor de jaren plezierige bezoeken met onverwachte aankopen !
Groeten, Alexander
-
Wat een onzin om de schuld alleen bij internet te leggen, ik vind dat zelfs een gevaarlijke constatering. Economie en markten veranderen nu eenmaal, die vergelijking met kolenboeren vind ik prachtig, niemand zit daar meer op te wachten.
Veel winkeliers hebben het moeilijk, maar dat is volgens mij nooit anders geweest. Onze hobby zit dan ook nog in de hoek van een sterk krimpende markt. Dus dubbel effect,dan ook nog niet echt bepaald innoverende winkels, dat komt ook deels door gebrek aan geld om te investeren en dan zit het in de vicieuze cirkel.
Hoogeveen, Wapstad er zullen er nog meer volgen en wij gunnen allemaal hun bestaansrecht maar dat hebben ze in feite niet meer. Ben alleen bang dat mensen die zo tegen internet zijn dat ook tegen winkeliers gaan zeggen en daardoor gebeurt er niets en sluit er weer een winkel. Het werkt niet meer, die kop koffie helpt dan ook niet, tenminste niet als je er 50 of meer km voor moet gaan rijden en dat is voor velen van ons het geval.
Ik vind het heerlijk om via internet alles te verkennen en weetjes op te doen en ook te bestellen, wordt aan huis bezorgd, service is prima en vaak ook voor een goede prijs. Als ik dan toevallig in de buurt van een treinwinkel ben vind ik het leuk om even binnen te lopen maar niet meer dan dat.
Er zullen een paar winkels met goede websites overblijven en daarnaast de beurzen zoals in Houten waar heel de handel bij elkaar komt, daar moet je, je dus als winkelier ook laten zien.
Beter denken in kansen dan in bedreigingen.
Zo dat moest ik even kwijt.
-
.......
Maar goed, als jullie nou allemaal weer je bankafschriften per post zouden willen ontvangen... Dan krijg ik het weer druk... :laugh: (over krimpmarkt gesproken...)
Krijg ik nog steeds per post. Ik hou je wel aan het werk. ;)
-
paul gauwes, ik sluit mij 100% bij u aan !!!
mvg aad
-
Pauw
Je hebt het kort en bondig beschreven,
We hebben het gezien met de electronica /audio zaken.
Het is net de dag des oordeels :Velen geroepen weinig uitverkoren.
Er zullen altijd gespecialiseerde modelzaken overblijven minder,maar goed.,die een breed spectrum van de markt voorzien.
Volkomen onzin om de stelling te bezigen,dat de consument met zijn koopgedrag de winkels kapot maakt.
De winkel blijft bestaan in andere vorm of combinatie.
Alleen de aardappelstjes blijven als vroeger smaken.
Groet Rene.
-
Ik zie de laatste tijd verdacht weinig trekschuiten.
-
Het probleem is dat de klanten steeds minder naar een fysieke winkel gaan. Dan moet je als winkelier zorgen dat je winkel naar de klanten gaat, maak van je website een gezellige winkel, ook met weetjes, overzichtelijk en snelle leveringen, dan kom je terug.
Sommigen doen dat al en dat heeft heus effect. Wie dat niet doet kan vast gaan bepalen wanneer hij de winkel gaat sluiten
Groet,
Pauw
-
Wat ik wel weer een voordeel vind wanneer een modelspoorwinkel geen website heeft, is dat ze vaak nog bijzondere modellen hebben liggen. Puur omdat ze niet op internet in een webshop staan. Zo kom je nog wel eens zeldzame LS Models of Artitec rijtuigen tegen :)
-
Bij de winkel met webshop zijn ze allang uitverkocht.
Groet Rene.
-
klopt! zo kocht ik 1,5 jaar geleden bij Wapstad enkele LS-Models rijtuigen en Kombimodell wagens die overal allang weg waren en ook nog eens met 40% korting! volgens het kleine (en niet zo vriendelijke) mannetje omdat ze al te lang in de winkel stof lagen te happen...
-
In een museum zie je ook vaak dingen liggen die nergens meer te koop zijn, maar dat is toch een heel andere tak van sport dan treinwinkels.
Kortom het is pure armoede als je geen goede website hebt tegenwoordig.
-
Tsjah, laat ik wel wezen. Als ik iedere keer naar een winkel moet rijden voor spullen die ik wil hebben, moet ik op en neer naar Italië. Beetje duur en ondoenlijk, wel leuk maar ja :P. Veel dingen die ik moet hebben zijn alleen te krijgen via kleinere shops in Italië, soms alleen bij de fabrikanten zelf. Treinen van een merk als ViTrains zijn buiten Italië zelfs amper verkrijgbaar. Ligt aan de fabrikant zelf, een importeur wil zich er niet meer aan branden maar dat brengt mij automatisch bij winkels in Italië. Merken als LE Models, Rivarossi of ACME zijn in Italië beduidend goedkoper. Sterker nog, bij een nog te plaatsen bestelling ben ik sowieso 70 euro goedkoper uit dan in Nederland op een bedrag van rond de €500,-. En dat is inclusief de verzending. Ik gun in Nederland ook een winkelier zijn boterham, maar ik heb ook een eigen portemonnee en dat gaat op de eerste plaats. Ik kan niet anders dan bekennen dat ik dus veel in shops in Italië koop, omdat er voor mij eigenlijk geen reden is om dat hier in een fysieke winkel te doen, hoe zeer ik iedereen zijn boterham gun. Het prijsverschil is te groot op het bedrag dat ik uitgeef. Tegenwoordig is €70,- gewoon ruim een rijtuig dat ik hier extra kwijt ben aan goodwill. Nog afgezien trouwens van de extra kosten die ik kwijt ben om met de auto naar een winkel te gaan.
Ik begrijp best dat men sentimenteel internet van alles de schuld geeft, maar bij een toch al dure hobby als modeltreinen is dat niet meer dan een logisch economisch gevolg. Kijk, als ik kleding wil hebben ga ik naar de winkel, ik ga dan passen wat mij staat, wat goed zit en waarvan ik vind dat de prijs/kwaliteitverhouding goed is. Bij een modeltrein die ik koop, en dat is tegenwoordig zeer specifiek ga ik niet eerst 5 treinen in de winkel uitproberen... Ik weet van te voren al wat ik hebben wil. Winkelbezoek maakt dat dus niet logisch, ook omdat winkels zelden tot nooit hebben wat ik zoek. Als ik al bij een winkel ben is dat in Vlaardingen, omdat die wel een klein gedeelte hebben wat ik bij mij graag in de kast zie liggen. Ook voor de gebruikelijke dingen hop ik daar een aantal maal per jaar langs. Maar zoals gezegd, het meeste aan rollend materieel en scenery komt toch echt via de post uit Italië.
Is het dan jammer dat er steeds meer winkels verdwijnen? Ja, natuurlijk! Vind ik mijzelf daar "schuldig" aan zoals men nogal pleegt te zeggen? Nee. Ik ben geen liefdadigheidsinstelling, zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Als de vooruitgang inhoudt dat we in de toekomst met veel minder fysieke winkels te maken krijgen, dan is dat zo. Het is in het verleden met iedere vooruitgang zo geweest. Het zou mooi zijn als men zich eens wat meer in het internet ging storten met de voordelen die het brengt, en daarin te zorgen dat je verder komt, dan krampachtig vast te blijven houden aan een stuk historie dat in de huidige tijd niet langer levensvatbaar lijkt, hoe graag sommige mensen dat ook willen.
-
Kijk, als ik kleding wil hebben ga ik naar de winkel, ik ga dan passen wat mij staat, wat goed zit en waarvan ik vind dat de prijs/kwaliteitverhouding goed is.
Ook daar is hetzelfde te zien.
Niet voor niets zijn Charles Vögele, MS Mode, McGregor, Cora Kemperman, HoutBrox bv, Unlimited Sports Group (USG), La Ligna, V&D, Macintosh (schoenen), Ardenberg bv, Geddes & Gillmore, Miss Etam, Schoenenreus, House of Shoes, Thom Broekman, Taft en Mexx de afgelopen paar jaar failliet gegaan...
-
Bij je opsomming zitten bedrijven tussen die ik niet eens ken, dus wellicht ligt het dan ook aan een stukje marketing.
Mvg, Arjan
(draagt dagelijks kleren)
-
Beste allen,
Ik heb een aantal berichten afgesplitst uit het draadje "Modelbouw Wapstad gaat sluiten"
Gr, Bert
-
Ook daar is hetzelfde te zien.
Niet voor niets zijn Charles Vögele, MS Mode, McGregor, Cora Kemperman, HoutBrox bv, Unlimited Sports Group (USG), La Ligna, V&D, Macintosh (schoenen), Ardenberg bv, Geddes & Gillmore, Miss Etam, Schoenenreus, House of Shoes, Thom Broekman, Taft en Mexx de afgelopen paar jaar failliet gegaan...
Euh, niet bij stil gestaan maar het ging mij alleen om een voorbeeld wanneer ik wel naar een fysieke winkel ga ;)
-
Waarom de website versus winkel discussie
voorbeeld ulla popken
kleding winkel
Een zeer actieve website maar ook een winkelbestand die klantgericht is .Goede combi
Persoonlijke mail bv verjaardag ,op basis eerdere bestellingen .
Als ik een treintjessite bezoek kan ik op mn gemak snuffelen maar in een winkel zie je het voor je ,kan je vragen of dat wagon deurtje open kan ,zie je die poppetjes en denk je misschien ,goh net anders dan op de website etc .
Wat wil ik van een website
Goede onderverdeling in schaal ,fabrikant, scenery huisjes ,locs etc
Snel, Actueel houden van je site
Ruime betaalmogelijkheden en snelle levering ,gratis boven een bepaal bedrag
Maar dan
snel reageren op vragen per mail, telefonisch goed bereikbaar ,voldoende voorraad ,persoonlijk ,geen openingstijden van 2016 zomervakantie op de site.
Ik kan in een paar uur half nederland met internet afzoeken lukt me niet met fysieke winkels.
Maar ik merk bij me zelf dat ik toch steeds terugkom bij 1 of 2 sites reden misschien toch klantenbinding ,vertrouwdheid en het bovenstaande .
Wat ook leuk is een spaarsysteem o.i.
Waarom stoppen fysieke winkels eigenlijk?
geen opvolging ,te hoge huur,onoverzichtelijk,geen parkeerplek bij de winkel ,te weinig aanbod ,horkerig personeel ,
Als ik winkels bezoek vind ik het een absolute pre dat ik gewoon even kan zitten , en om me heen kijken en uitrusten
groet kees
-
Voordeel van fysieke winkel: kunnen bekijken of de kleuren en opdrukken kloppen.
Nadeel van webshop: verkeerde, misleidende, gesjopte, verouderde foto waardoor je een verkeerde indruk krijgt van het gebodene.
Voorbeeld is de nieuwe turkooize Roco 1100, in diverse webshops te zien met een foto van de oude mintgroene....
-
Nadeel van webshop: verkeerde, misleidende, gesjopte, verouderde foto waardoor je een verkeerde indruk krijgt van het gebodene.
Voorbeeld is de nieuwe turkooize Roco 1100, in diverse webshops te zien met een foto van de oude mintgroene....
Waarschijnlijk bedoel je; "Nadeel van een slechte webshop........."?
-
Dan zijn zowat alle webshops 'slecht'. Webshops maken vrijwel altijd gebruik van door de fabrikant verstrekte afbeeldingen en bij onder andere Roco geven die vaak niet meer dan een impressie. Oplossing voor de webshopklant is je langs andere weg verdiepen in een product dan alleen de foto.
-
Ik vindt 9 van de 10 webshops erg slecht.
Ik kan niet vaak naar de winkels gaan om zelf te kijken en ben afhankelijk van de info in de webshop en op bijvoorbeeld dit forum.
De info bij de gemiddelde webshop is summier en plaatjes kloppen vaak niet of zijn van slechte kwaliteit.
Als je een (nieuw) model niet kan vasthouden dan is alle info belangrijk bij het maken van een keuze.
Extra informatie van de (web)winkel kan helpen met een besluit, denk aan wagennummers, extra afbeeldingen en voorraadindicatie.
groet hendrik
-
Ben ik grotendeels met je eens Hendrik. Maar die slechte webshops ligt gewoon aan, nog steeds bestaande aversie tegen internet. Zeker in het modelbouwsegment ziet men het nog steeds als een noodzakelijk kwaad, ziet men op tegen het werk.
Die mindsetting moet eens om, inderdaad verkoop je artikel via internet met de meeste mogelijke info dat is werk maar daar moet je toch niet tegen opzien als
je een boterham wilt verdienen. Daar zit nog een goede kans, alleen ja dan moet je uit de stoel komen en stoppen met het beschuldigend vingertje wijzen naar alle nieuwe technologie.
Groet,
Pauw
-
Je kan er lang of breed over praten, maar winkels gaan gewoon verdwijnen uit het straatbeeld. De supermarkt zal nog wel ff blijven, maar veel van het andere gaat op de schop. Reden? Gemak. Betaalbaarheid. Etc. Als ik een wasmachine wil kijk ik op Internet naar recensies of testen, kies dan een model, zoek naar de goedkoopste aanbieder en wat gebeurt er, die komt bij je thuis, neemt de ouwe mee, sjouwt de nieuwe naar zolder, sluit alles aan en 5 minuten later staat de was te draaien. Ik ga echt niet alle winkels aflopen, zelf kijken, daarna vervoeren en dan ook nog ff sjouwen. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons, televisies, maar ook schoenen, kleding, treinen, etc. Waar kom ik dan nog wel? Peperkamp, maar vooral voor het 2e hands spul. Voor de rest een beurs en voor mijn philo's meestal marktplaats. Winkels? Wat zijn dat?
Verstuurd vanaf mijn GT-I9295 met Tapatalk
-
Och, als je een wasmachine in de winkel koopt komen ze hem ook bij je thuis brengen en naar de zolder sjouwen. En ze nemen de oude ook nog mee.
Wat de informatie bij webshops betreft, ik kan me voorstellen dat ze niet bij elk artikel een uitgebreide beschrijving leveren met een fotoshoot. Kijk b.v. naar de site van modeltreinexpress, in mijn ogen de meest volledige webshop. Het lijkt me al een hele kluif om de site up to date te houden. Als ze daar nog meer aan moeten doen mogen ze wel een mannetje (m/v) extra inhuren.
-
Het kan ook andersom: je hebt een goeie webshop en je begint daarnaast toch een fysieke winkel en komt er vervolgens achter dat je dat laatste beter niet had kunnen doen. Voorbeeld is V.d. Burg Beeldprodukties. Die winkel liep kennelijk zo slecht dat hij nu alleen nog maar open is als je van te voren een afspraak maakt om langs te komen. Die toko staat nu trouwens te koop.
Steyn
-
Mannen allemaal goed en wel dus geen stenen winkels meer en wat dan met het overvallers gespuis? ???
-
Die kunnen zich laten omscholen tot cybercriminelen. 8)
Steyn
-
Een zaak als cool Blue opent nu juist fysieke winkels. En die zijn nu juist begonnen als alleen webwinkel. Blijkbaar is een fysieke aanwezigheid ook nodig. Rondneuzen blijft leuk. Dus helemaal alleen webwinkels, daar geloof ik niet in.
Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk
-
Sterker, er zijn ook gewoon modelspoorwinkels die bekijken of er een 2e winkel bij kan komen.
-
MTE vestiging Roosendaal? ;D
Koen
-
De wereld is niet zo zwart/wit dat het alleen of-of moet zijn, maar ook en-en kan prima.
-
Sterker, er zijn ook gewoon modelspoorwinkels die bekijken of er een 2e winkel bij kan komen.
En waar zou die tweede winkel van MTE dan komen? Ergens in Brabant?
Steyn
-
Nee nee, geen MTE.
Ik hoorde dat er andere winkels die plannen hebben (en las ik op facebook)
Wij zitten prima in de Voorstraat. ;)
Koen, dat zou wel heerlijk dichtbij zijn :)
Maar voorlopig blijft Vlaardingen het thuishonk.
-
Of naar Belgie komen want er bestaat wel een site mte.be maar waar is de winkel in Belgie ??? ;)
-
Misschien is de opzet die Hattons (in Engeland) gekozen heeft iets. Een winkel + distributiecentrum op een industrieterrein aan de rand van de stad. Dat zijn, ten opzichte van retaillocaties, goedkopere meters. Bereikbaarheid voor automobilisten is prima en je kunt een groot deel van je assortiment op voorraad hebben.
-
Nee nee, geen MTE.
Daar geloof ik niks van! Je dacht zeker dat we die kloon nog niet gezien hadden ;)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kloon.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kloon.jpg)
Kun je het je voorstellen, dat ze met z'n tweeën zijn? ;D
-
;D ;D ;D
-
Kijk b.v. naar de site van modeltreinexpress, in mijn ogen de meest volledige webshop.
Eerlijk gezegd vind ik dat in deze tijd een van de lelijkste die ik gezien heb. Hij is beter geworden maar de webshop vond ik jaren echt nix..
-
Och, als je een wasmachine in de winkel koopt komen ze hem ook bij je thuis brengen en naar de zolder sjouwen. En ze nemen de oude ook nog mee.
Wat de informatie bij webshops betreft, ik kan me voorstellen dat ze niet bij elk artikel een uitgebreide beschrijving leveren met een fotoshoot. Kijk b.v. naar de site van modeltreinexpress, in mijn ogen de meest volledige webshop. Het lijkt me al een hele kluif om de site up to date te houden. Als ze daar nog meer aan moeten doen mogen ze wel een mannetje (m/v) extra inhuren.
Je snapt het toch niet echt er wordt aangegeven dat het zo makkelijk is om via internet het beste eruit te halen via reviews, tests enz, je kan dat vanuit je luie stoel en je hoeft ook nog niet eens gelijk te beslissen. Alles wordt verder geregeld, dan ga je daarvoor toch niet meer langs een winkel zo werkt nu eenmaal tegenwoordig. In jou voorbeeld moet je toch naar die winkel en is dat wel de beste, daar gaat het om.
Dan wordt er ook nog opgemerkt dat het een hele kluif is om je site up to date te houden en dat ze een extra mannetje moeten gaan inhuren. Nou dat is precies de bedoeling want dat wil een klant, goede en uitgebreide informatie en daar mag best een grote inspanning tegenover staan het is geen speeltje of bijkomstigheid meer, wordt eens wakker Een winkelier voegt niets meer extra toe. Ja behalve misschien die bak koffie.
Tegenwoordig kun je ook steeds meer op de betreffende site chatten of te wel je hebt gewoon persoonlijk contact.
Waarom zo krampachtig vasthouden aan die fysieke winkel, ook die opmerking dat sommigen er over denken een 2e winkel te beginnen, lijkt mij grote fantasie er worden ook geen namen genoemd.
Groet,
PAuw
-
Nee nee, geen MTE.
Ik hoorde dat er andere winkels die plannen hebben (en las ik op facebook)
Kun je die Facebookpagina dan linken, kunnen wij het ook even lezen.
Steyn
-
Ik denk net als enkele eerdere posters dat de fysieke winkel weinig bestaansrecht meer zal hebben in de toekomst. Zoals aangegeven een enkele door het land heen, op een goedkope plek met dan ook gelijk veel ruimte. Wat de belangrijkste oorzaak daarvan is, is in mijn ogen de verwachte ontwikkelingen op technologisch gebied. Nu gaan veel van ons (ik zelf ook nog) naar de winkel om het product in real life te aanschouwen. Tenslotte kan je op geen enkele manier nog scherper beeld krijgen (zolang we onze kersenpit met rust laten). Maar ik zie in de toekomst toch een rol daarin weggelegd voor virtual reality. Of dat nu is met de bekende brillen, of via een hologram, ik vermoed dat we binnen decennia de producten zo goed als in het echt thuis kunnen bekijken. Als het klantencontact dan via een skypeachtige manier gaat plaatsvinden, is dat ook opgelost. En dan laten we de hele discussie van 3D printen met meerdere materialen nog buiten beschouwing...
De winkels die nog bestaan zullen helemaal worden ingericht voor de beleving, zo goed als zonder fysieke verkoop (ik bedoel, tegen die tijd is het toch al thuis voordat je terug bent). Shows, seminars en events om klanten in de watten te leggen, weet ik t wat de marketingafdelingen tegen die tijd verzinnen... Anyway, dit is slechts mijn eigen kijk op de zaak ;)
-
tijden veranderen , en als je als ondernemer niet mee veranderd dan ben je ten dode opgeschreven. Maakt niet uit in welke branche !!. ik kom vaker op beurzen en altijd loopt er volk en uit alle delen van het land, dus er is wel interesse!. Ga ik naar de winkel voor een fleischmann onderdeel krijg je het antwoord : heb ik niet, is erg moeilijk , kan ik niet bestellen, is maar 1 klein ding moet u wachten tot ik daar meer bestel. Goed zo doorgaan winkeliers. Dus boos naar huis, internet op, bestellen in duitsland , geen of bijna geen verzendkosten en binnen 1 a 2 dagen thuis. Moet ik nog meer roepen ??
mvg aad
-
Kun je die Facebookpagina dan linken, kunnen wij het ook even lezen.
Steyn
Steyn,
Ik kan het niet delen, het staat in een prive deel van een bevriende winkelier en dat is niet netjes.
Het was een gesprek onderling. Ik dacht dat het gewoon openbaar stond....
Wie dat verder niet wil geloven, dat zal me aan mijn ... oxideren. :police:
-
Ik volg nu deze discussie al een tijdje en moet nu gelijk denken aan een bekende winkelier in Den Bosch (zal geen namen noemen) waar ik in het verleden wel eens kwam toen hij nog modelspoor in zijn assortiment had (maar heel kort nu alleen maar boten, vliegtuigen en bestuurbare auto's enz).
Maar ik zie dat ze nu ook weer Marklin exclusief verkopen naast die andere enige modelspoor winkel in Den Bosch. Hoewel ik daar nooit meer kom is het volgens mijn wel een winkel die wel bestaansrecht heeft in deze 'moeilijke tijd' (in een andere tak van de sport weliswaar). In 2015 hebben ze zelfs een magazijn geopend in Oisterwijk voor de steeds groeiende webshop.
Dus het kan best die combinatie winkel en webshop naast elkaar. Als ze maar die voorraad en de webshop op pijl houden.
Martijn
-
Je bedoeld niet Modeltreincenter maar Toemen.
Die had 10 jaar geleden treinen geloof ik, maar sinds dit jaar blijkbaar nog en kleine oude voorraad gevonden.
-
nu ik toch zo veel aan de PC zit ga ik denk ik maar een virtuele treinbaan bouwen,
zoals EEP (Eisenbahn.exe) bijvoorbeeld.
Stuk goedkoper, realistische geluiden en geen ruimtegebrek ;D
Maar voorlopig toch maar het nieuwe H0-materieel bij mijn vaste winkelier (met koffie!),
Die heeft uiteraard niet alles op voorraad (hij is geen miljonair), maar besteld het voor me en stuurt een mailtje als het binnen is. Zo blijft er ook een stukje sociaal leven over.
Via internet/websites zoek ik ook naar aanbiedingen. Als ik een leuke zie, bel ik mijn winkelier op of hij die aanbieding ook kan leveren. Vaak is dat het geval, soms zelfs nog goedkoper.
mvg, Erich
-
Altijd leuke discussie als het over fysieke winkel/webshop vergelijk gaat.
Ben het eens dat als je in de modelspoorbranche wil overleven men zeker een goede webshop moet hebben.
Alleen een webshop gaat zeker me dunkt, als daar ook nog een fysieke winkelruimte bijhoord, des te leuker natuurlijk.
Maar wat is een goede webshop ?
Iemand zij dat die van de jongens in Vlaardingen een hele goede is, iemand anders vindt hem er verouderd uitzien.
Ben het daar mee eens, maar laten we ook eerlijk zijn : moet een webshop eruit zien zoals bv bij de mensen van Lippe ?
Een webshop van dat caliber is niet gratis, en om die up to date te houden, heb je een koppeling met je magazijn/stocksoftware nodig, en denk dat bij veel treinwinkels dit 2 losse systemen zijn, want dikwijls gebruikt men voor webshop een gratis of goedkope oplossing, die gewoon zijn ding doet, maar niet kan gekoppeld worden aan de eigen magazijn/stocksoftware, en dat vraagt dan al direct extra werk om die steeds up to date te houden.
En ik vermoed dat de marges in de modeltreinbranche nogal klein zijn dat elke shop een extra werkkracht kan in dienst nemen voor dagelijks de webshop up to date te houden.
Ook naar fysieke winkels is er veel verschil, zelf spring ik graag binnen bij de jongens op de markt in Aken : groot, uitgebreid gamma en ze hebben steeds wel een aantal sets binnen van die one of sets van LS of ACME etc, al moet je er meestal ook wel snel bij zijn. ANderzijds, naar prijzen toe, zitten ze nu niet echt bij de prijsbrekers.
Anderzijds zit er in Gangelt eentje, die meestal op de beurzen staat oa Houten, en zijn winkel in de omgebouwde garage bij hem thuis heeft. Buiten wat rekken met alle dozen opgestapeld per merk etc, valt er niets te beleven, maar overzichtelijke webshop, en hele leuke prijzen.
In Diepenbeek zit er een zaak, en die heeft ook een redelijk groot aanbod in de winkel, maar ook redelijk basic naar mijn mening, speciale modellen/merken vindt je er minder, buiten het eigen fabrikaat dan, maar de gewone Piko, Marklin, Roco etc, vindt je er zonder probleem, en kunnen ze ook snel bestellen/leveren. Echter naar prijs zijn ze ook weer niet echt de prijsbrekers. De webshop is dan weer om te huilen.
In Sint Niklaas zit weer een andere, nog nooit in de zaak zelf geweest, maar geweldige webshop, en regelmatig ook goede prijzen.
Dus tja. Ik denk dat men als modelspoorzaak gewoon moet kijken wat jou het best afgaat. Kleine en specialistisch met een goede shop die makkelijk te onderhouden, of groot met ruim basis aanbod maar minder interessante prijzen, of als je echt op een pot geld zit grote leuke winkel, met groot gamma en geweldige site.
Spijtig genoeg horen niet alle zaken tot die laatste groep, maar toch hebben ze allemaal hun charme.
Als ik zie hoeveel volk er stees naar beurzen zoals Houten komt, denk ik dat er nog steeds voldoende geld rondgaat in de hobby, en dat we nog zeker niet aan het einde zijn van fysieke modeltreinzaken. Ik zou het in elk geval zonde vinden, zeker van de kleine zaakjes, waar je nog altijd een fijne babbel met de zaakvoerder kan doen en praten over koetjes en kalfjes ( of treintjes en wagonnetjes :) )
-
Prima analyse denk ik
Over toekomst hobby ,als ik lees wat er gekocht wordt lijkt me dat er genoeg handel is .
Of zijn dit uitzonderingen?
Ik probeer een vergelijking te maken tussen zeg 6 jaar geleden en nu.
De hobby wordt ook breder denk ik .landschap boompjes etc..een enorme verbetering in assortiment en ruimer aanbod in prijs
allerlei fabrikanten die enorm mooi spul maken en tegen redelijke prijs
Grasmasters ,cursussen in landschap maken enz .
Huisjes ; ook hier een ruimer aanbod qua prijs en kwaliteit en nieuwe technieken
hout patineren etc
Rails idem dito
Rollend materiaal
Soms denk ik bij sommige discussies over 1 of 2 klinknagels op een zijkant van een loc dat dit een luxe discussie is
Digitaal :een continu innovatie lijkt het
In het aanbod is veel verandert ,ook qua aanbieders veel meer kleinere producenten die hun eigen verkoopkanalen zoeken
vaak webshop of in combi aan huis verkoop /reparatie/ tuning etc
Van een leuk restaurant lijkt het nu een complete winkelstraat met een enorme variatie aan aanbod varierend van een snackbar tot een 5 sterrenrestaurant waar je een jaar van te voren moet reserveren
Lijkt me wel toekomst hebben
groet kees
-
Laat mij maar heerlijk naar de fysieke winkel gaan i.p.v. achter die stomme doos te gaan zitten.
Goed het te leveren of te bestellen spul zal iets duurder zijn, het interesseert me geen reet.
Zoals Falcon10 schreef, lekker over treintjes praten geeft mij een grote mate van voldoening, daarnaast een grotere kennis van wat er allemaal mogelijk is in de digitale wereld.
Uitleg over bijvoorbeeld een centrale is er niet in die mate op het web, welke in de modelbouwwinkel wel aanwezig is.
Zo zal ieder zijn voorkeur hebben, ik in ieder geval wel.
Gr, Arie
-
Altijd leuke discussie als het over fysieke winkel/webshop vergelijk gaat.
Ben het eens dat als je in de modelspoorbranche wil overleven men zeker een goede webshop moet hebben.
Alleen een webshop gaat zeker me dunkt, als daar ook nog een fysieke winkelruimte bijhoord, des te leuker natuurlijk.
Maar wat is een goede webshop ?
Iemand zij dat die van de jongens in Vlaardingen een hele goede is, iemand anders vindt hem er verouderd uitzien.
Ben het daar mee eens, maar laten we ook eerlijk zijn : moet een webshop eruit zien zoals bv bij de mensen van Lippe ?
Een webshop van dat caliber is niet gratis, en om die up to date te houden, heb je een koppeling met je magazijn/stocksoftware nodig, en denk dat bij veel treinwinkels dit 2 losse systemen zijn, want dikwijls gebruikt men voor webshop een gratis of goedkope oplossing, die gewoon zijn ding doet, maar niet kan gekoppeld worden aan de eigen magazijn/stocksoftware, en dat vraagt dan al direct extra werk om die steeds up to date te houden.
Voor zover ik weet is de website van die jongens in Vlaardingen wel gekoppeld aan hun magazijn.....
-
Maar wat is een goede webshop ?
Iemand zij dat die van de jongens in Vlaardingen een hele goede is, iemand anders vindt hem er verouderd uitzien.
Het gaat mij er niet om of zo'n webshop er verouderd of flitsend uitziet. Het gaat mij om de inhoud. Bij de jongens uit Vlaardingen is hij naar mijn mening redelijk compleet, alles wat ze hebben staat er in. En er staat ook nog eens bij of ze een artikel op de plank hebben of in bestelling hebben staan of niet meer kunnen leveren.
Ik kom ook wel websites tegen van winkeliers die opsommen welke merken ze allemaal leveren, maar verder geen informatie over wat ze allemaal hebben. Kan het er nog zo mooi uitzien, maar als de inhoudelijke informatie ontbreekt heb ik daar niet veel aan.
-
@Floris : Klopt.
Kan wel eens een foutje inzitten, maar kassasysteem, voorraadsysteem en website zitten aan elkaar gekoppeld.
-
Jup, en dat zie je duidelijk Chris ( waar ik niet wil mee zeggen dat het stoort :) ).
Het is geweldig te zien dat bij nieuwe items enz je de datum ziet dat deze toegevoegd is op de webshop, en dan weet je onmiddellijk ook eigenlijk dat het hele webshop ding aan de stock/kassasystemen gekoppeld is.
En als een webshop er niet zo flashy uitziet zoals die van Lippe, daar maak ik geen drama van, zolang ie maar up to date is met de stock van de winkel, zodat als ik iets bestel en op de shop staat dat het in stock is, dit ook effectief zo is, en ik niet na 3 weken wachten op levring een mailtje moet sturen met de vraag waar die bestelling brlijft en doodleuk terugkrijg : ja, sorry, artikel is niet op stock, we wachtne op levering door fabrikant.
Dan kan je beter je webshop gewoon dicht doen, want dan is je meerwaarde van die webshop gelijk aan nul voor je (potentiele) klanten.
Maar natuurlijk, ook al is de webshop zo flashy en goed opgebouwd, er gaat toch niets naast het fijne praatje in de fysieke winkel met de winkeluitbater.
Die ook meestal over ervaring met zijn aangeboden producten kan praten en je gouden tips en trucks kan geven.
-
Het is ook fijn als een winkel een webshop heeft waar je kan zien welke producten op voorraad zijn. Als je op zoek bent naar een specifiek product weet je dan of een winkel het product op voorraad heeft zodat je niet voor niks naar de winkel gaat. Handig is ook dat het sneller is dan bezorgen, je hebt geen bezorgkosten en je kan het product nog even bekijken in de winkel. Dit geldt voor bijvoorbeeld modelspoorzaken en boekwinkels waar je heen gaat voor een specifiek product.
-
Het voordeel van een winkel vind ik wel dat je ook altijd even kan controleren of een rijtuig of loc niet beschadigd is. Best wel vaak zit er wel een kras of schuin gedrukt nummer op of zoiets. Vaak kijk ik in de webshop of ze iets hebben en dan reserveer ik het om op te halen.
-
kassasysteem, voorraadsysteem en website zitten aan elkaar gekoppeld.
Dit vind ik dus de grote kracht van de MTE webshop.
-
Discussies als deze zullen altijd terug komen en zijn vaak heel persoonlijk. Echter in mijn ogen (even teruggrijpend op de oorspronkelijke vraag) zit hier geen relatie tussen webwinkels versus afnemen interesse voor de modelspoorhobby. Het opkomen van webwinkels zie je namelijk niet alleen in de modelspoorhobby, maar zie je overal. Veel specialistische winkels verdwijnen uit het straatbeeld. Het blijft een cirkelredenatie over oorzaak en gevolg. Winkels verdwijnen, webwinkels verschijnen, maar wat is nu eigenlijk oorzaak en wat is gevolg. Verdwijnen winkels door webwinkels of verschijnen juist webwinkels door het verdwijnen van winkels. Zo eenvoudig ligt het denk ik niet.
Winkels in centra worden steeds duurder en daardoor wordt de winstmarge van een fysieke winkel steeds kleiner. Goedkoper (en dus grotere winstmarge) krijg je gewoon door een goedkopere opslagruimte te huren en dan via een webwinkel te verkopen. Dit is gewoon ondernemerschap.
Dan de hobby. Laten we niet vergeten dat toen treinen nog bij de Hema en Bart Smit te koop waren, de kwaliteit niet bepaald hoog was. Soms viel het technisch nog wel mee, maar een Lima Hondekop ziet er eerlijk gezegd eigenlijk helemaal niet uit. De prijs was echter wel zodanig dat de hobby voor grotere groepen binnen bereik was. In de loop der jaren is de kwaliteit van modellen, zowel technisch als fysiek (hoe ziet het model er uit) met sprongen omhoog gegaan evenals de prijs. De hobby is hiermee volwassener, mooier, beter maar ook duurder en specialistischer geworden. Dat heeft gewoon effect op de bereikbaarheid van de hobby en de hoeveelheid hobbyisten.
De wereld wordt alleen maar digitaler, hoe goed en rechtvaardig ook alle argumenten zijn die pleiten voor een fysieke winkel waar je modellen ook echt kan bekijken, dat gaat echt verdwijnen. Wil je als hobby overleven dan moeten we het in de toekomst echt hebben van de webwinkels in combinatie met beurzen. Vasthouden aan fysieke winkels is echt passé.
-
Ik heb het al eens eerder gezegd, ze zouden meer een soort showrooms moeten inrichten. Daar ga je dan kijken en je bestellingen plaatsen en als het dan uitgeleverd wordt komt het per post naar je huis ;D
-
Tsja, maar werkt dat? Kijkshop is ook al failliet ;D
-
Als ik de moeite al neem om langs te komen om te kijken, wil ik het meenemen ook.
Kijkshop model dat werkt niet meer inderdaad.
-
Grappig, zou deze winkelier die het volgende op Facebook plaatste hier meelezen? Natuurlijk weet ik dat het jullie merk niet is. ;D
We hebben onze extra Märklin voorraden weer goed aangevuld in ons magazijn. 😋 Decoders, rails, extra voorraad van locomotieven etc!
Wij begrijpen maar al te goed dat de klant van tegenwoordig naar een winkel komt om iets te kunnen zien en beleven (goede voorraden), voor kennis, uitleg & klantvriendelijkheid, en wat natuurlijk bij ons voorop staat: Een mooie presentatie en winkel!
Kom je morgen, zaterdag, weer een kop koffie drinken?
Aldus de winkel uit Den Bosch.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1344066082354777&id=330087097086019
-
Wil deze discussie toch weer onder de aandacht brengen en wel door de site van Huider. De webshop is nu bijna een half jaar in de lucht en dit is nu echt een heel goed voorbeeld hoe het zou kunnen in de toekomst.
De fysieke winkel gaat ook nog eens uitbreiden en ze hebben dus ook heel veel energie in de webshop gestopt. Niks vingertje wijzen richting internet maar gewoon de kans pakken. (De beroemde kop koffie blijft dus mogelijk)
Combinatie is dus heel goed mogelijk.
-
Het overtuigende bij Huider zijn de verhalen die hij geschreven heeft over de geschiedenis van de winkel, waar het ook duidelijk wordt waarom het wel werkt: een gedreven ondernemer met goede ideeën. Dan kom je er wel. Ik ben er nooit geweest, maar als ik naar die winkel zou gaan, zou ik hem graag mijn geld gunnen.
-
Combinatie is dus heel goed mogelijk.
Niet alleen mogelijk, tegenwoordig ook noodzakelijk.
Ik ben nog nooit bij Huider geweest, en ook de webshop niet eerder gezien. Maar als je ver weg woont kan ik me voorstellen dat je er 1 keer naar toe gaat. En als je eenmaal hebt geproefd wat voor winkel dat is ga je later dingen per internet bestellen.
-
Wat is er zo speciaal aan die site dan? (vind hem maar schreeuwerig... dat rood/wit is niet mijn ding)
Er zijn toch meerdere sites zo, met een goede webshop en fysieke winkel? (Marnan, Modeltreinexpress, enz.?)
-
... dat rood/wit is niet mijn ding)
En je eigen avatar dan? ;D
De kleurstelling zal mij worst wezen. De webshop lijkt mij tamelijk volledig, de artikelen zijn alleen op een andere manier gesorteerd dan ik van MTE gewend ben.
-
Huider behoort al jaren tot de winkels met het meest uitgebreide assortiment van Nederland. Alleen voor een groot deel van Nederland te ver om het zelf te aanschouwen. De webshop laat het assortiment nu zien. En het is al eerder hier benoemd. Het uiterlijk is bepaald niet het belangrijkste van een webshop. Voorraad, correcte informatie over product en levering, en service zijn veel belangrijker.
-
En je eigen avatar dan? ;D
Das rood/grijs ;)
-
Wat is er zo speciaal aan die site dan? (vind hem maar schreeuwerig... dat rood/wit is niet mijn ding)
Er zijn toch meerdere sites zo, met een goede webshop en fysieke winkel? (Marnan, Modeltreinexpress, enz.?)
Je begrijpt het niet helemaal blijkt wel, de discussie gaat over het feit winkel vs webshop. Huider was een winkel zonder webshop en heeft daar heel veel effort ingestoken om een goed werkende webshop te krijgen. Dus conclusie dat het naast elkaar prima kan werken en dat andere modelspoorwinkels daar ook voor moeten kiezen om nog enige kans op overleving te krijgen.
Als je dan opmerkt "rood/wit is niet mijn ding" voegt dat weinig toe. De site van MTE is ook nog ouderwets en mist behoorlijk wat functionaliteiten maar er is wel moeite voor gedaan en dus kosten gemaakt. Dat kun je veel beter doen dan achteroverhangen tot er een klant in je winkel komt en dan gaan mopperen dat internet alles bederft.
Groet,
Pauw
-
De site van MTE is ook nog ouderwets en mist behoorlijk wat functionaliteiten.....
Bij MTE is het dan ook andersom gegaan. Is als webshop begonnen en heeft pas later een fysieke winkel geopend.
-
Webshop 25 jaar geleden? ??? ;D
Wel begonnen met soort van postorder, afhalen in het plaatselijke Novotel, zoiets.
-
De site van MTE is ook nog ouderwets en mist behoorlijk wat functionaliteiten maar er is wel moeite voor gedaan en dus kosten gemaakt.
Bedoel je de nieuwe of de oude site?
Stephan
-
Tis toch ook geen sinterklaas?
Sinterklaas is wel weer rood/wit ;D :angel:
-
Stephan,
Bedoel van MTE zowel de oude als nieuwe versie al heeft die laatste wel meer mogelijkheden. Heb ik ook een keertje richting MTE opgemerkt maar kreeg toen zoveel bagger over me heen dat ik het verder maar niet op ingegaan ben. Kritiek ook opbouwend schijnt toch moeilijk verteerbaar te zijn.
-
Je begrijpt het niet helemaal blijkt wel, de discussie gaat over het feit winkel vs webshop. Huider was een winkel zonder webshop en heeft daar heel veel effort ingestoken om een goed werkende webshop te krijgen.
Als je dan opmerkt "rood/wit is niet mijn ding" voegt dat weinig toe.
Heus wel, maar waarom juist die winkel noemen terwijl er veel meer zijn die het zo doen. Sluikreclame? ;)
Smaken verschillen, het oog wil ook wat, dat fel rood doet gewoon pijn aan je ogen :P Ik bedoel, als je het doet, doe het dan meteen goed. Maar dat zal je wel niet mogen zeggen dan.
-
Ernst Huider is een gedreven ondernemer, een spoorwegliefhebber en een spoorwegmodelbouwer in één.
Jaren geleden hielp ik in de drukke perioden, vooral in december, in de winkel van Wijlen Rob Libosan, "De Lokotief" in Zuid-Scharwoude.
Ernst Huider runde destijds als werkstudent de treinenafdeling van Intertoys Bouhof, in Heerhugowaard.
Voor Rob, destijds toch wel een pittige concurrent, waar hij alleen op voor had dat hij ook inruilde en gebruikte spullen verkocht.
Rob sprak daar eens zijn visie over uit: "Als Ernst Huider straks klaar is met zijn studie, dan vindt hij een fulltime baan, stopt bij Bouhof en dan is die treinenafdeling zo ter ziele, net als bij de andere speelgoedwinkels hier in de regio (Endel en Groothuizen in Alkmaar)EricB."
Hoe anders is het gelopen...
De treinenafdeling van Bouhof is inderdaad verdwenen na het afstuderen van Ernst, maar niet op de manier die Rob verwacht had...
En nu heeft Ernst Huider een webshop geopend en gaat eind oktober verhuizen naar een prachtig nieuw pand, ca. 1 km zuid van waar hij nu samen met Evelien en hun team de winkel heeft.
Rob Libosan is het helaas slechter vergaan, als gevolg van zeer snel verslechterend gezichtsvermogen, door te laat vastgestelde diabetes heeft hij niet al te lang na de start van Huider, zijn winkel moeten sluiten en is enige jaren geleden van ons heengegaan.
Wat betreft webshop vs winkel... ik kies bij nieuw materiaal/materieel toch meestal voor winkel.
Voor 10-20 euro prijsverschil, geniet ik toch graag van service, garantie, gezelligheid en koffie :)
-
Even een kort berichtje:
We staan geen winkeliersbesprekingen toe, om een aantal redenen. Sluikreclame is één (als men BNLS zou sponsoren wordt het een ander verhaal), en de andere (hier vrijwel niet van toepassing), een winkelier kan zich niet verdedigen.
Als het draadje gaat over de vergelijking modelspoorwinkel vs. webshop IN HET ALGEMEEN dan kan het open blijven, maar als het draadje vol komt te staan met info over één winkel, dan gaat het toch gesloten worden...
Gr, Bert
Team moderatoren.
-
Ik noem er 4 in één post en voel me derhalve niet aangesproken :)
-
Klopt, zo hoort het... ;)
-
Probeerde vandaag een kopje koffie te drinken met een webshop en daarbij een gezellige babbel ging wat moeizaam ,de koffie bedoel ik.
Webshop is overzichtelijk als het goed is ,en je kan gemakkelijk even naar je baan lopen en kijken of het kan wat je wil.
Winkel gaat zeker in mijn geval wat moeilijker .
Ik probeer in nederland een paar winkels te vinden die qua locatie gemakkelijk zijn voor me daarbij is een goede website ideaal.
Combi tweedehands met nieuw en redelijk goedkoop is ook leuk natuurlijk.
Gemakkelijk betalen via paypall etc .
Verzenden en verzendkosten spelen ook een rol.
Wordt alles netjes afgeleverd en doe de winkelier moeite om mee te denken .
Voor mij is het eerste contact al dan niet persoonlijk allesbepalend, een norse reactie /cq benadering blijft hangen en kleurt mijn keuze .
Mijn ideale webshop heeft dus een winkel met vriendelijke terzake kundige medewerkers en lekkere koffie (machiato), leuk aanbod en tweedehands steeds weer wat anders (stimuleert om te snuffelen).
Prijzen zijn aantrekkelijk
Betaalmogelijkheden zijn veelzijdig en het verzenden gaat via track en trace.
Op vragen wordt serieus gereageerd en out of the box denken lukt prima.
Website wordt regelmatig geupdate en pijnpunten wordt aan gewerkt.
groet kees
-
Ik haak altijd meteen af bij Machiato.
Zowel in the flesh als virtueel.
-
Ik lust geen koffie, dus ik shop on-line.
-
Altijd winkel, behalve als nu net dat merk niet in winkel te koop is. Service, aandacht, advies en je kan ook nog even lekker rondneuzen...
En ach, is toch niet de goedkoopste hobby en dan maakt een paar euro meer met wat menselijk contact en goed advies ook niet meer uit.
-
Voor bijna 90% mijn aankopen in de winkel, af en toe wat op een beurs. Maar wat eerder al gemeld werd, vaak geeft een winkel net even dat extra stukje service zoals reparatie, als het niet goed is ruil je hem gelijk om en natuurlijk een bakkie koffie :-) En als je heel veel mazzel heb komt er ook nog een andere klant langs met koek voorbij de koffie!
-
;D
-
Online bestellen doe ik eigenlijk alleen als de winkel niet
op de route binnen mijn bereik ligt. Ik wil de modellen vaak ook even in het echt zien omdat de foto's in de folders of op de websites vaak net even iets anders over komen dan in het echt. Tenzij ik online al foto's heb gezien op sites zoals Groterdam of Reisezugwagen. En bovendien ben ik een enorme zeikert ;D en wil een wagon of lok altijd eerst helemaal controleren op krasjes of andere beschadigingen. En daarvoor rij ik dan soms ook rustig 2,5 uur naar Keulen en weer terug ;D
Overigens, soms neem ik in de winkel wel eens een foto van enkele modellen om thuis nog eens op mijn gemak te kunnen bekijken :)
-
Het is fijn om te zien dat een treinwinkel het zowel met fysieke winkel als een bijkomende (goede) webshop het goed doet !
Bepaalde zaken koop ik steeds op de beurzen, omdat ze gewoon niet meer bij de treinwinkel leverbaar zijn, en dan gaat het eigenlijk altijd over modellen die niet meer gemaakt worden, die je met wat geluk nog op Houten vindt bij een handelaar, en anders komen ze van Ebay/marktplaats/verkoophoekje hier op het forum.
Nieuwe zaken, is afhankelijk van het merk : voor bepaalde merken heb ik ondertussen men vaste treinleverancier, die me steeds een goede prijs geeft omdat ik vaste klant ben. Spijtig genoeg heeft hij niet alle merken.
Voor die andere merken hangt het af hoe of wat, en meestal is het dan ofwel gewoon bestellen in de webshop van een winkel die ze heeft en kijk ik wel naar wie is de goedkoopste. Aangezien we regelmatig in Aken gaan shoppen, spring ik daar ook af en toe bij de gekende zaak binnen, en ga ik daar ook meestal wel buiten met een paar doosjes (trein)materiaal al dan niet voorzien.
En echt hele speciale uitgaves bestel ik altijd bij de handelaar die ze uitbrengt via internet ( speciale uitgaves van bv de Wilde 13 groep ).
Dus beetje mengeling bij mij.
Al heb ik al wel gemerkt dat treinzaken ( al dan niet enkel als webwinkel of als fysieke winkel ) die zich toeleggen op het uitbrengen van speciale modellen, dat het daar meestal wel goed boert.
-
Het overtuigende bij Huider zijn de verhalen die hij geschreven heeft over de geschiedenis van de winkel, waar het ook duidelijk wordt waarom het wel werkt: een gedreven ondernemer met goede ideeën. Dan kom je er wel. Ik ben er nooit geweest, maar als ik naar die winkel zou gaan, zou ik hem graag mijn geld gunnen.
Ik ben twee keer bij Huider geweest (met zo'n Kruidvat treinkaartje) geweldige winkel met heel veel voorraad! En dat maakt het verschil, in deze winkel staat niet een locje of wagen in de kast, nee echt heel veel! Ik ga snel weer eens op reis...
Groet Hans
-
(...) De site van MTE is ook nog ouderwets en mist behoorlijk wat functionaliteiten (...)
Het enige wat ik daar mis is een een filter functie.
Bijvoorbeeld op merk als je voor "Aanbiedingen" kiest. Of op type (locomotief, ...) als je voor voor "Nederlands" kiest.
Ik kende de webshop van Huider niet, net ff bekeken, daar is dat inderdaad wel goed geregeld.
Bij andere modelspoor winkels is de kwaliteit van de webshop erg wisselend is mijn ervaring
Koen
-
Ik heb een aantal dingen die ik wil zien als ik webshop bezoek: prijs, levertijd, verzendkosten en voorraad. Modellen van 10 jaar terug die niet meer op voorraad zijn en niet meer leverbaar vanaf de fabrikant moet je gewoon van je site af halen. Ik ervaar het als zeer irritant dat een Google zoektocht alleen maar hits op levert met status: "uitverkocht bij fabrikant." Je bent een webshop, geen catalogus. In je vitrines zet je ook geen foto's meer van reeds uitverkocht materiaal.
Verder is het kunnen zoeken op trefwoorden een fijne optie, evenals het artikel kunnen aanklikken voor extra informatie. Dat laatste kan bij MTE niet en dat vind ik best wel lastig, zeker als ik niet direct koop, maar wel alvast aan het kijken ben. Bijvoorbeeld bij het bij elkaar zoeken van een set. De site van Huider heb ik daar ook voor gebruikt. Nou is Huider dusdanig dichtbij dat ik het vervolgens gewoon ga ophalen, maar toch.
Een winkel als Harlaar daar moet je gewoon binnenlopen, die linkt, net als Huider vroeger, voor het meeste naar de catalogi van fabrikanten.
Wat ik ook bij veel winkeliers mis, is de voorraad rails. Op dat gebied is de tweede hands afdeling van Marnan voor mij een voorbeeld. Dat staat zelfs het aantal stuks dat ze op voorraad hebben. Zeker bij Märklin handig, want al meerdere keren gehad dat men maar kleine hoeveelheden slank railmateriaal op voorraad houdt, omdat dit niet hard loopt in Nederland. Een dan tref je zo nu en dan lege schappen aan. Ook al eens gehad dat iemand gewoon 20 dezelfde artikelen had gekocht. Toen was de voorraad ook op. :P
MTE is heel compleet, maar ik vind hem niet super overzichtelijk. Een Lippe, Huenerbein, een Modeltreincenter, Huider, Treintje Oost, Marnan, Hattons, een Johan Voermans of een Two4Toys (voor de niet Märklin gebruikers waarschijnlijk vrij onbekend) zijn dat wel/aanzienlijk beter. Hobbyshop Zelhem is nog iets overzichtelijker dan MTE, vooral de zoekfunctie. Voor de rest zit het hem vooral in de combinatie van accurate voorraad weergave, overzicht en natuurlijk prijszetting. Ik ben best bereid te wachten op mijn model, zelfs een week of twee o.i.d., als ik daarmee een scherpe prijs heb en ik weet waar ik aan toe ben. Een dan ook op de hoogte gehouden worden. Betaling ontvangen, pakket verzonden (gaarne met tracking code).
-
....Wat ik ook bij veel winkeliers mis, is de voorraad rails. Op dat gebied is de tweede hands afdeling van Marnan voor mij een voorbeeld. Dat staat zelfs het aantal stuks dat ze op voorraad hebben....
Dat vind ik ook. Pas moest ik bovenleiding hebben en de winkel die er 150+ op voorraad zou hebben bleek alleen een bak met restjes te hebben ::) Op de beurs in Houten heb ik echter bij verschillende handelaren alles bij elkaar kunnen zoeken. Tweedehands artikelen in webshops is een groot risico wat je krijgt.
-
Het grootste probleem is natuurlijk dat het aantal fysieke winkels al jaren afneemt waardoor je gedwongen wordt van andere opties gebruik te maken zoals webwinkels en beurzen. Het gevolg daarvan is dat je ook je andere aankopen online of op beurzen doet, waardoor het aantal winkels nog verder afneemt, een beetje een vicieuze cirkel.
Gelukkig zijn er steeds meer winkeliers die de formules succesvol combineren, dus zowel webwinkel als fysiek, een aantal is zelfs ook op de beurzen te vinden.
Vooral die laatste optie is zo interessant omdat je daar enorm veel bij elkaar vindt en fysiek kunt beoordelen. Voor een stukje rails is dat niet zo belangrijk, maar rijdend materieel wil ik zelf altijd eerst gezien en gevoeld hebben.
Ik denk dat daarom bij winkeliers ook steeds minder rails in grote aantallen op voorraad ligt: mensen weten doorgaans wel wat ze hebben willen aan railmateriaal en bestellen dat net zo makkelijk online. Of op marktplaats, het hoeft namelijk niet altijd nieuw te zijn, zeker wanneer je het in de ballast legt en roestbruin spuit.
-
Ik ben van de generatie die weet dat je met een smartphone ook kan bellen bij twijfel over voorraad. En dat doe ik nog wel eens. :angel:
Gr, Ben.
-
Je kan uiteraard altijd bellen. Maar als een webshop een voorraadindicatie geeft dan moet die wel kloppen.
-
Ik heb een aantal dingen die ik wil zien als ik webshop bezoek: prijs, levertijd, verzendkosten en voorraad. Modellen van 10 jaar terug die niet meer op voorraad zijn en niet meer leverbaar vanaf de fabrikant moet je gewoon van je site af halen.
Niet mee eens. Ik ben er dolblij mee als ik in elektronicaland informatie kan vinden over een product of onderdeel dat al lang niet meer gemaakt of geleverd wordt, maar nog wel als 'discontinued' bij de fabrikant te vinden is op de website. Het uit de webshop verwijderen begrijp ik, maar laat het alsjeblieft ergens online staan.
Ik ervaar het als zeer irritant dat een Google zoektocht alleen maar hits op levert met status: "uitverkocht bij fabrikant." Je bent een webshop, geen catalogus.
Niet zeuren, Google geeft ook alleen maar de resultaten neer waarvan zij denken dat jíj die wil zien. Grote kans dat de resultaten die je ziet betaalde resultaten zijn, dus dan krijg je dit soort dingen.
@ Klaas: het lastige bij grote winkels is dat de voorraad zomaar kan veranderen in de tijd tussen bellen en daarwerkelijk bestellen. In de elektronicazaak waar ik gewerkt heb is het een keer voorgekomen dat iemand belde voor voorraad, maar op ons verzoek tot reservering 'nee' antwoordde.
Had die dus even mooi pech dat iemand anders daarna in de winkel de voorraad meenam...
-
Ik bezoek nog altijd graag fysieke winkels om rond te kijken en het materieel te kunnen bekijken.
Nu heb ik het voordeel dat in het midden van het land nog voldoende winkels zijn.
Maar zelfs daarbuiten wil ik, als ik ergens toevallig in de buurt ben, ook wel eens een andere winkel bezoeken.
Ook om rond te snuffelen en eventueel een impulsaankoop te doen.
Daarvoor heb ik wel een voorkeur voor een winkel met een ruim assortiment, zowel nieuw als tweedehands.
Maar er speciaal een heel eind naar toe rijden doe ik niet.
Mijn meeste materieel aankopen heb ik in fysieke winkels of op een beurs (Houten) gedaan.
Eenmaal heb ik nieuw materieel via een webshop (van een fysieke winkel) gedaan.
Daarbij had ik de modellen al eens elders in het echt gezien, dus ik wist hoe het eruit ziet.
En voor de leuke aanbieding kon ik daarvoor niet op en neer rijden.
Nieuw materieel wat besteld moet worden doe ik via de dichtsbijzijnde winkel.
Ook voor garantie en bij eventuele problemen is het altijd makelijk om er mee terug te gaan.
Een keer wat problemen gehad met een nieuw model en daarmee driemaal terug naar de winkel geweest, waar het uiteindelijk prima is opgelost.
Doordat het uiteindelijk goed kwam, maakt mij meerdere keren teruggaan ook niet uit. Met een winkel op fietsafstand maak ik daarvoor toch geen reiskosten.
Alleen al voor die service blijf ik het liefst mijn aankopen in een winkel doen.
Dat is me ook een enkele euro's hogere prijs t.o.v. online aanbiedingen elders wel waard.
Rails en toebehoren heb ik wel via webshops (o.a. conrad) gedaan.
Verder bezoek ik weinig webshops, dus meer ervaring daarmee heb ik ook niet.
-
Heeft het niet meer in zijn van onze mooie hobby ook niet te maken met het totaal onzichtbaar zijn van dit soort winkels in de winkelstraten? Ik heb pas nog een vader van een jochie op de Marklin jeugd treinen gewezen, maar dan moet je echt veel moeite doen om dit te kopen. Sinds het verdwijnen van onze modeltreinwinkel in Gouda koop ik ook of online, in Houten, of ik ga soms naar dichtbij gelegen winkels, een winkel zijn erg vriendelijke mensen, maar de voorraad en prijzen zijn hopeloos!
Heeft gewoon te maken met verandering van interesse. Zo'n 40 jaar geleden was het normaal dat alle jongens een modeltrein of anders wel een racebaan hadden. Dat is nou niet meer zo.
Winkels of webshop ik zie eigenlijk niet zoveel verschil. Ik heb het altijd een prijzige hobby gevonden. Eerst was je aangewezen op winkels. (Beurzen had je helemaal niet). Van een winkelier kreeg ik te horen "als je het te duur vindt moet je een andere hobby zoeken". Als jongeman zijnde was dit geen prettige opmerking. Al gauw kwamen toen toch allerlei treinbeurzen waardoor de hobby al een heel stuk betaalbaarder werd, zeker als je genoegen nam met gebruikt materiaal. Toen kwam internet en marktplaats met veel mensen die de hobby vaarwel zeiden, toen werd het zelfs helemaal niet meer zo'n dure hobby. Winkels/webshops het kan handig zijn als je alles nieuw wil kopen of op de hoogte wil blijven van de nieuwste modellen. Internet kan prettig zijn maar is onpersoonlijk. Beurzen (hoewel er steeds minder zijn) blijven toch een heel prettige ontmoetingsplek en voor informatie en om zowel nieuwe als gebruikte spullen te kopen. Maar goed tijden veranderen. Ondanks dat in sommige steden het winkelend publiek juist weer toeneemt zal dat wel niet voor deze hobby gelden. Allerlei positieve verhalen met de belangstelling van kinderen voor deze hobby neemt niet weg dat de belangstelling toch steeds meer afneemt.
-
De webshop is de moderne versie van de winkel of een uitbreiding daarvan. Dat is niet het probleem.
De prijzen vind ik tegenwoordig wel meevallen; ook daar is het internet ons van dienst.
(die "Piko 52680 diesellocomotief NS 2200" voor € 116.99 kon ik echt niet laten staan :) )
Decennia geleden verdween onze hobby echter uit de reguliere speelgoedwinkels als Bart Smit, waar de zichtbaarheid groot was. Soms heeft een discounter of een drogist nog een startpakket.
-
Ik zie anders nog steeds Märklin kinder lijnen in de lokale speelgoedwinkel. En ook LEGO - is dat wel modelbouw? - heeft treinen in het assortiment die een opstap kunnen zijn naar de hobby.
De toekomst van de winkel zie ik meer in de toegevoegde waarde die je op internet niet kunt vinden. Denk aan workshops die je misschien kunt doen in een winkel (die ook de benodigdheden hiervoor verkoopt). Of een winkel waar je jouw pas gekochte trein een poosje kan laten rijden op een aanwezige modelbaan. En dan natuurlijk wel ook drankjes en snacks verkopen. Hetzelfde zie ik gebeuren bij fotografie winkels.
-
Er is wel degelijk een verschil tussen webwinkel en gewone winkel, grote merken eisen nog steeds dat je een fysieke winkel hebt en niet alleen een webwinkel, zolang dat de merken zulke eisen stelt is er wel degelijk een verschil. Laatst hoorde ik iemand in Limburg dit zeggen terwijl de laatste jaren steeds meer fysieke winkels zijn deuren sluiten, Rijswijk is daar een goed voorbeeld van.
-
Lego
http://www.lowlug.nl/forum/viewtopic.php?t=2230
Ik zie Lego zelf wel als een soort modelbouw. Je bouwt iets op door middel van bouwstenen. Het is speelgoed. Maar Modeltreinen zijn van oorsprong ook gewoon speelgoed. Die werden dan ook verkocht in speelgoedwinkels en in warenhuizen. Maar omdat kinderen liever steeds meer met games wilden spelen ging dit laatste er steeds meer uit. Lego is gebleven en is zelfs erg uitgebreid geworden. (Op treinenbeurzen zie ook regelmatig Lego)
-
... Lego is gebleven en is zelfs erg uitgebreid geworden.
??? Het gaat nu anders slecht met Lego (https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/05/lego-ontslaat-1-400-werknemers-na-slechte-resultaten-a1572275);
Lego ontslaat 1.400 werknemers na slechte resultaten
Omgerekend zet de Deense speelgoedfabrikant 8 procent van alle werknemers de komende maanden op straat.
-
Oei. Ik loop ik alweer achter. (Tsja we leven in een tijd met nogal snelle veranderingen)
-
??? Het gaat nu anders slecht met Lego (https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/05/lego-ontslaat-1-400-werknemers-na-slechte-resultaten-a1572275);
Slecht is relatief... ze maakten iets minder winst, maar zijn nog steeds winstgevend.
-
En daarom ontslaan ze 1400 werknemers zodat ze weer iets meer winst maken ???
Overigens geloof ik dat belangstelling van de consument voor Lego nog wel heel groot is.
-
Het lego verhaal is niet meer dan elk beursgenoteerd bedrijf : aandeelhouders willen jaarlijks mnstens 8% winst zien tov het vorige jaar, indien het maar 7% is, gaat het slecht, en wordt er gereorganiseerd ( lees volk buiten gezwierd ), om de personeelskost naar beneden te brengen, waardoor er "opeens" terug voldoende winst is om aandeelhouders happy te houden.
Elke Jan met de pet snapt dat op een gegeven moment je niet meer winst kan maken dan dat je meerwaarde kan creeëren voor je producten.
Als gewoon je gewoon jaarlijks 5% winst maakt op je is niet voldoende, het moet elk jaar 5% meer zijn dan het voorgaande jaar, wat op een zeker moment gewoonweg niet meer kan. Je kan je klanten niet verplichten elk jaar 5% meer uit te geven aan jou producten.
Als jij dit jaar voor pak 1000 euro treinen koopt, dan kan je als leverancier niet verwachten dat diezelfde klant volgend jaar voor 1050 euro te kopen, en het jaar daarop voor 1160 euro, en daarop 1280 etc etc. Het zou eerder kunnen dat je opeens eens voor maar 800 euro zou kopen.
-
Wellicht enigzins off-topic, maar wat ik altijd van de situatie bij Lego heb begrepen, is dat ze 'ten onder gaan' aan hun eigen succes. Die steentjes zijn onverwoestbaar en gaan van generatie op generatie. Daarom wordt er steeds minder nieuwe Lego gekocht, simpelweg omdat mensen al dozen vol hebben staan thuis. Vandaar dat ze zich steeds meer richten op iets spannender producten, zoals technische Lego etc.
Om weer on-topic te komen: dat is bij modeltreintjes niet het geval. Na 20 jaar zijn die vaak wel aan vervanging toe, alleen al door de verbeterde mogelijkheden. Kijk maar naar de 1200 of de 2200 recent... Die hernieuwde uitgaves lijken me toch best succesvol.
-
Nou dat ik weet ik niet, misschien in kleinere oplage. Je hebt genoeg handige mensen die oudere modellen weer een opknapbeurtje geven. De tweedehands markt lijkt me, even baserend op Houten nog wel goed te gaan, maar daar hebben winkeliers met ieder jaar weer nieuwe modellen niet veel aan tenzij ze hun spullen ook op een beurs proberen te verkopen. Dat er verschil is tussen een webshop en winkel wil ik wel aannemen maar persoonlijk maakt het voor mij geen verschil. Een vader met kinderen die ook een modeltrein willen zou ik zelf eerder verwijzen naar bijvoorbeeld Eurospoor, Houten of een regionale beurs maar niet naar een winkel/webshop.
-
...Een vader met kinderen die ook een modeltrein willen zou ik zelf eerder verwijzen naar bijvoorbeeld Eurospoor, Houten of een regionale beurs maar niet naar een winkel/webshop.
Tenzij je in Rotterdam woont, dan ben je eigenlijk wel verplicht om eens een bezoek te brengen aan de oudste speelgoedwinkel van Rotterdam :angel:
-
Daar ben je de eigenaar van? (familie?/aandeelhouder?/vaste klant?/buurman?/toekomstige eigenaar?.....)
-
Je kan uiteraard altijd bellen. Maar als een webshop een voorraadindicatie geeft dan moet die wel kloppen.
Je kan ook met een stoplicht werken, en die dan van rood naar rood/oranje en dan yesss.
Product niet meer leverbaar , ja maar ik had voor besteld ......
Ik kan mijzelf na ondertussen 15 jaar internetshopper wel ervaringsdeskundige noemen. ::)
Dit uit noodzaak omdat er hier gewoon geen ene r.ck aan modelspoor winkels meer over was destijds.
Nu weer enigszins beter geworden omdat ik ook over de grens kijk, maar dat is dan wel over de grens, en laat ze daar nou net iets andere prijzen en modellen hebben...
Maar het gaat voorruit hier qua fysieke winkels, of moet ik zeggen het blijft stabiel?
Zonder reclame te maken, moet ik zeggen dat met fysieke winkel bijvoorbeeld van biervliet goed bezig is, alhoewel dat voor mij ook al een eindje rijden is,
Maar die hebben dan weer een waardeloze website en geen internetshop.
Verschooten Antwerpen, voor mij dichtbij , heel mooie winkel , geen webshop?
Modeltrein Paradise, waardeloze winkel redelijk goeie website /shop
Zelf bestel ik o.a. al 15 jaar bij een winkel in woerden, daar terecht gekomen omdat hier destijds dus niks was (met voorraad en webshop) en tot nu altijd heel netjes geholpen.
Dat blijft ook mijn eerste voorkeur , maar dat is zeeer persoonlijk!
Ik bestel ook al heel wat jaartjes speciale modellen (bijvoorbeeld de eigen uitgebrachte modellen) bij een winkel in Vlaardingen ,
Maar daar geld het stoplicht, zij kunnen hier niks aan doen het (stop)licht meer aan de fabrikanten (lsmodel , ree, brekina, enz.)
Tja , leuk verhaaltje Barry , maar wat is nu je punt?
Haha dat is een goeie ;)
Ik ben wel redelijk tevreden zo :P ;D
Vooral omdat de meeste fabrikanten tegenwoordig een up to date site hebben , en je dus weet wat je mag verwachten en ook waar je het kan bestellen...
-
Daar ben je de eigenaar van? (familie?/aandeelhouder?/vaste klant?/buurman?/toekomstige eigenaar?.....)
:D Nee hoor, maar ik kom daar al zo'n 30 jaar. Van de tijd dat ze nog in de kelder onder het "normale" speelgoed zaten, door de hoogtijdagen en nu terwijl de heren al op leeftijd zijn maar nog steeds stug volhouden. Zonder webshop maar met moderne techniek en verstand van zaken (y)
Edit: ..../vaste klant?/.... Oke, dit dus wel eigenlijk ;D
-
Niet mee eens. Ik ben er dolblij mee als ik in elektronicaland informatie kan vinden over een product of onderdeel dat al lang niet meer gemaakt of geleverd wordt, maar nog wel als 'discontinued' bij de fabrikant te vinden is op de website. Het uit de webshop verwijderen begrijp ik, maar laat het alsjeblieft ergens online staan.Niet zeuren, Google geeft ook alleen maar de resultaten neer waarvan zij denken dat jíj die wil zien. Grote kans dat de resultaten die je ziet betaalde resultaten zijn, dus dan krijg je dit soort dingen.
We hebben het over webshops. Niet over de site van de fabrikant. Ik vervloek Roco nog elke keer als ik een onderdeel zoek en weer eens geen hits krijg. En op pagina 10-15 krijg je geen betaalde resultaten meer, mag ik toch open. Overigens is het niet een typisch Nederlands probleem. Ook Duitse, Engelse, Zweedse, Zwitserse en andere webshops hebben er last van.
Dat vind ik ook. Pas moest ik bovenleiding hebben en de winkel die er 150+ op voorraad zou hebben bleek alleen een bak met restjes te hebben ::) Op de beurs in Houten heb ik echter bij verschillende handelaren alles bij elkaar kunnen zoeken. Tweedehands artikelen in webshops is een groot risico wat je krijgt.
Ligt eraan waarop je zoekt en met welke handelaar je te maken hebt. Maar als ik kijk naar mijn eigen winkelier, die heeft van de grote maten rails niet heel veel op voorraad, simpelweg omdat hij het niet slijt. R4 en R5, ik kocht op gegeven moment mijn eerste 3 stukken R4 ergens in februari. In mei van hetzelfde jaar nog eens 3 stukken gehaald. Kwamen uit hetzelfde doosje van 6.
Voor een stukje rails is dat niet zo belangrijk, maar rijdend materieel wil ik zelf altijd eerst gezien en gevoeld hebben.
Gaat voor Märklin C rails ook niet op door die slechte serie die er ooit geweest is. ::)