BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: ernstcramer op 04 April 2017, 21:12:05
-
Ik ben serieus op zoek naar modelbouwers om te kijken of je het nieuwe treinbeveiliginssysteem ERTMS in model kan realiseren. En dat gebruikmakend zoveel als mogelijk is van bestaande componenten.
Het helpt dus als je weet wat ERTMS kan en hoe het werkt. Maar nog leuker is het als je ook de link met de bestaande mogelijkheden kan leggen. Zelf heb ik daar al wel ideeën bij.
Een discussie hier is leuk; nog leuker als je een PB stuurt als je interesse hebt.
-
Ik neem aan dat je dan Level 3 wil gaan proberen. Want Level 2 zou je met Koploper kunnen doen ,waarbij je nog werkende seinen hebt. Bij Level 3 vervallen die.
Wil je dan ook met een RBC gaan werken en balises ?
Zal niet mee vallen.Bovendien heb je dan "glijdende "blokken. Geen idee wat je daarvan kan laten zien. Niet dus met Koploper nogmaals ,die werkt nog "ouderwets "met blokken.... ;D
Peter
-
Level 1 werkt met seinen, level 2 is cabinesignalering met buiten alleen nog de markeringsborden. Level 3 is inderdaad een glijdend systeem.
Bij level 1 word gebruik gemaakt van balises om de stand van zaken door te geven. Level 2 en 3 werken via radiocommunicatie, al word er bij level 2 ook nog gebruik gemaakt van balises.
-
Wat zal het worden ?
Mogelijkheden genoeg... ;D
Peter
-
Hallo,
Ik snap niet geheel de bedoeling.
Als modelbouwers maken we alles zo zodat het lijkt alsof...
Wil je gebruikmaken van ertms op de modelbaan kun je kiezen uit:
Level 1 met seinen. Goed vergelijkbaar met atb NG.Met bijvoorbeeld koploper als besturingsysteem goed te doen.
Kies je voor level 2 houd je hetzelfde idee alleen plaats je geen seinen maar SMB paaltjes (Stop Marker Bord).
Level 3 is in ontwikkeling en zal gebruikmaken van zwevende blokken.
In model kun je dit gebruiken met koploper en dan niks naast de baan plaatsen. Maar heel veel kleine korte blokken maken zodat de ruimte tussen 2 treinen kleiner wordt.
Zo ziet het eruit alsof...
Gr. Silvester
-
Je kunt het implementeren door 'loc-detectie' in te bouwen en de decoders van de trein daarop te laten reageren.
En elk baanvak segmenteren, zoals dat in de praktijk ook gedaan wordt: elke sectie tussen wissels als standaard blok. Want Als er gewerkt wordt en via ERTMS wordt een deel 'onveilig' gecodeerd, zal dat altijd tussen wissels vallen.
Twee treinen kunnen binnen deze blokken wel achter elkaar aan rijden, maar door de 'loc-detectie' op een bepaalde afstand van elkaar blijven. Het is software matig best te doen.
Groet,
Arbhin
-
Dank voor deze eerste reacties. Een paar opmerkingen van mijn kant:
1) het moet geen modelwereld worden: het moet echt werken.
2) ik ben vooral op zoek naar de componenten en hoe dat op te lossen: het moet gekoppeld gaan worden aan de echte techniek van de ertms besturing!
3) de modelbouw wordt altijd bezien met een knipoog naar de werkelijkheid: maar mijn doel is heel serieus!
Het wordt dus niet zomaar een look-alike van ERTMS.
Dus: vooral de vraag met welke componenten je aan de slag zou moeten om het mogelijk te maken.
Ik hoop dat dit wat duidelijkheid verschaft.
-
Voor wat betreft de diverse systemen ben ik niet heel bekend. Je zult een volgzaam systeem moeten hebben, die de treinen goed kan lokaliseren. Misschien een goed gecodeerde Arduino?
Als een trein op een bepaalde locatie is, moet dit digitaal aan geduid worden binnen het systeem op scherm.
Daarnaast moet er een sturing zijn automatisch voor de meest minimale afstand tussen twee locomotieven waardoor een volgende trein pas kan gaan rijden als de voorgaande op een bepaalde afstand is.
Ook als de eerste trein plotseling moet stoppen (derail, ongelukje, oid) moet automatisch de tweede trein stoppen. Hiervoor zal een nieuw systeem moeten worden opgestart. Misschien is het een idee dat ERMTS zelf met een model-systeem komt?
Groet,
Arbhin
-
Toch denk ik, dat je een heel eind komt met Koploper. Je kan heel korte blokken maken ,veel koter dan op een gewone modelbaan gebruikelijk is. Koploper is geen afgeleide NS achtige beveiliging! (Al zullen velen K.daar wel voor gebruiken )
Welk level wil je gaan gebruiken eigenlijk?
Peter
-
Welk level wil je gaan gebruiken eigenlijk?
Level 2
-
Is zoiets realistsich te voltooien in het model? Locs hebben dan een permanente radio verbinding nodig met een walstation. Je zult balises moete gebruiken, oa voor positiebepaling, maar ook om permanente opdrachten aan de loc door te geven zoals snelheidsverlagingen, al zul je de spanningswisselingen op de modelbaan niet tegenkomen ;)
Ik denk dat je door het gebruik zoals bijvoorbeeld koploper hetzelfde zij het misschien een beter resultaat cq nabootsing kunt krijgen
-
Positie bepaling doet Koploper door uit te rekenen waar de lok is aan de hand van de laatste bezetmelding en de snelheid van de lok,die K.heeft ingesteld op de lok. Je zou dan mss een reed contact als balise kunnen laten functioneren ,maar eigenlijk is dat dubbel werk. Ik weet trouwens niet ,of K. nog wel wat kan doen met een reedcontact ergens in een blok.
Het reed contact zou dan op een S88 ingang ,door de ontwerper van K, hardnekkig "bezetmelder " genoemd,maar je kan K . ook andere dingen laten doen als de "bezetmelder "geactiveerd wordt. ;D
Peter.
-
Ik begrijp het ook niet helemaal.
Wil je met RFID gaan werken en in de locomotief een eigen decoder bouwen die met een 'wal' computer communiceert? En RFID 'eurobalises'? Daar wordt al aan gewerkt door verschillende hobbyisten, onder andere op het RocRail forum. Wees je ervan bewust dat dit een heel andere denkwijze vraagt van de software en vrijwel alle bestaande pakketten er dus niet mee overweg kunnen (behalve dus Rocrail, omdat het door open source hobbyisten wordt gemaakt).
Of wil je echte ERTMS componenten gaan gebruiken? Dat kan natuurlijk niet, want dat past niet in de modelbouwlocomotief. En ERTMS componenten kun je niet zo "ff" kopen :).
Met vriendelijke groet,
Dennis
-
Nou, ik had gedacht dat meer mensen wel inhoudelijk weten wat ERTMS is, maar de meeste reacties kijken gelijk naar de software. En ik ben op zoek naar hoe ik zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid kan komen met bestaande componenten.
Ff proberen. Ik gebruik deze site even als informatiebron:
http://www.mermecgroup.com/protect/atpatc-systems/630/ertmsetcs-level-2.php (http://www.mermecgroup.com/protect/atpatc-systems/630/ertmsetcs-level-2.php)
En daarvan gebruik ik dit plaatje:
(http://www.mermecgroup.com/mermec-incorso/images/Image/Products/Protect/icab2.jpg)
De DMI kan ik overslaan: die wordt als echte simulator gebouwd.
Die communiceert ook echt met het RBC.
Voor de EVC (European Vital Computer) heb ik een decoder nodig: dat zou volgens mij een gewonde decoder kunnen zijn. Echter: de bevelen ontvangt deze niet uit de voedingsspanning, maar uit het radio signaal. Wat nou als je daar bijvoorbeeld de decoder van het Faller CAR system voor zou gebruiken. Dat gaat toch met een radio signaal?
Dan moet ik nog de Balise hebben. Daar zat ik te denken aan het gebruik van bv het Lissy systeem van Uhlenbrock. Dan zijn er volgens mij best nog hobbels te nemen, maar benader je het aardig dicht, dacht ik.
Volgende ronde?
-
Hallo Ernst,
Ik vind het leuk dat je dit allemaal wilt proberen.
Uit oogpunt van besturing is het leuk.
Voor de echte modelbaan denk ik niet dat het toegevoegde waarde heeft. Men wil immers voor het oog benaderen en dit wat jij wilt is niet voor het oog maar serieus bedoeld. Persoonlijk houd ik meer de charme van seinen en overwegen e.d.
Wellicht komt het ook omdat ik elke week wel met ERTMS in aanraking kom. Om nu te zeggen dat het een mooi systeem is gaat mij wat te ver maar dat is een andere vraag ;-)
Ik blijf je volgen!
-
Alle,
van 2002 – 2007 heb ik gewerkt aan ERTMS/ETCS en ook testritten meegemaakt in de cabine van treinen met dit systeem.
Het principe van het systeem is dat de trein steeds een bericht stuurt naar het controle centrum, als de trein aankomt bij een balise. Van het controle centrum krijgt de trein dan informatie over de verdere weg en de toegestane snelheid, tot ca 30 km vooruit. Ook wordt bij het aanrijden van een balise de treinapparatuur gekalibreerd: wanneer nodig worden parameters van de wegmeting aangepast. Zo worden fouten in de wegmeting door wielslijtage beperkt gehouden.
Bij level 2 en hoger is er cabinesignalering. Langs de baan hoeven dan geen snelheidseinen meer te staan. Echter op de plaatsen waar een trein moet stoppen als het systeem dat aangeeft, staan dan stop marker borden.
Voor zover ik weet wordt ETCS gebruikt op de vrije baan, maar niet op emplacementen. Op emplacementen is voor zover ik weet altijd een beveiliging gebaseerd op treindetectie door spoorbezetting en met snelheidseinen langs het spoor.
De meeste modelbanen hebben echter vrijwel geen vrije baan. En als er vrije baan is dan zijn de afstanden tussen de seinen / stop marker borden meestal niet veel meer dan 2-3 treinlengtes. Volgens mij is het daarom niet heel zinvol om op een modelbaan ETCS te implementeren.
Natuurlijk hebben we alle vrijheid om op onze modelbaan op de vrije baan de seinen te vervangen door stop marker borden en balises tussen de spoorstaven aan te brengen. Als je spoorbezetmelding handhaaft, dan moet je volgens mij ook dat deel van je baan kunnen bedienen met elk programma voor bediening van de digitale modelbaan.
En als je als spoorconstructie vaste baan aanlegt en 25 kV bovenleiding plaatst, dan heb je een modern tijdvak 6 tracé, zoals de HSL-Zuid.
In mijn treindienstleidingsprogramma voor de modelbaan heb ik ETCS geïmplementeerd. Ik gebruik het bezet worden van de bezetmeldingssectie bij het sein / stop marker bord als balisebericht van de trein. Bij ieder balisebericht (her)berekent het programma het snelheidsprofiel en stuurt de trein daarmee aan. Met basis spoorbezetmelding (as- of stroomdetectie) vertelt zo’n balisebericht niet welke trein bij het sein / stop marker bord is aangekomen. Dat haalt mijn programma uit TNV (trein nummer volging).
RailCom of Lissy kunnen (indirect) aangeven welke trein het is. Het lijkt me interessant om te gaan onderzoeken of dat extra mogelijkheden geeft.
Groet, Willem
-
Nou, ik had gedacht dat meer mensen wel inhoudelijk weten wat ERTMS is, maar de meeste reacties kijken gelijk naar de software. En ik ben op zoek naar hoe ik zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid kan komen met bestaande componenten.
Ik voel me niet aangesproken, want ik weet wel wat ERTMS is :).
Voor de EVC (European Vital Computer) heb ik een decoder nodig: dat zou volgens mij een gewonde decoder kunnen zijn. Echter: de bevelen ontvangt deze niet uit de voedingsspanning, maar uit het radio signaal. Wat nou als je daar bijvoorbeeld de decoder van het Faller CAR system voor zou gebruiken. Dat gaat toch met een radio signaal?
Een standaarddecoder gaat in ieder geval niet werken, want daar is het radiosignaal gecombineerd met de voeding. Dat is sowieso een probleem dat je moet oplossen. Ik heb ook al eens nagedacht over jouw probleemstelling en de oplossing hiervoor is zelf een decoder ontwerpen en bouwen. Dat is op zich wel te doen.
Dan moet ik nog de Balise hebben. Daar zat ik te denken aan het gebruik van bv het Lissy systeem van Uhlenbrock. Dan zijn er volgens mij best nog hobbels te nemen, maar benader je het aardig dicht, dacht ik.
Dit is volgens mij een heel andere implementatie. Kern van ERTMS is namelijk juist dat de intelligentie in de trein zit. Ik dacht ook dat dat is wat je wilde. Als ik het zo ff snel zie is Lissy intelligentie in de baan.
Kijk eens hiernaar: http://www.oli4.ch/zbus/
Het lastige is altijd nog de draadloze communicatie tussen locomotief en controller. Dat zul je zelf moeten maken. Ik dacht bijvoorbeeld dat het wel mogelijk zou moeten zijn om met BiDiB te gaan werken. Ik weet alleen niet of dat protocol goed geschikt is voor draadloos, omdat het tijdsafhankelijk is en draadloos een grotere latency heeft. Ik heb dat nooit uitgezocht, maar daar zou je naar kunnen kijken.
-
Er zijn ontwikkelingen met de blauwe tand.
Bijv: http://bluerailtrains.com/about-bluerail/
Mooiste feit is dan m.i. dit [quote van die pagina]
Bi-directional communication – One of the challenging issues in DCC is the lack of bi-directional communication. That is, DCC commands you send to your train are on a one-way trip. Your loco cannot speak back to you and give you feedback. This is very valuable for lots of reasons, including speed-matching and load/position management. With Bluetooth Smart, every loco is constantly in communication with the control app, and so, effectively in communication with each other, and can interact more effectively.
[/quote]
-
BiDiB is ook bi-directioneel. Probleem van die BlueRail lijkt te zijn dat er geen oplossing is bedacht voor detectie.
Zie trouwens ook hier: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,62685.0.html en de Roco startset NextGeneration (https://www.youtube.com/watch?v=WEm4bXZGVXI&app=desktop)
Met vriendelijke groet,
Dennis
-
Dank allen!
Ik zou graag de discussie over bluerail of BiDib erbuiten willen houden: het is serieus de bedoeling om te onderzoeken dat de baan aan het echte systeem gekoppeld gaat worden...
Ik ben dus, zoals ik eerder zei, vooral op zoek naar de hardware mogelijkheden.
...Ik heb ook al eens nagedacht over jouw probleemstelling en de oplossing hiervoor is zelf een decoder ontwerpen en bouwen. Dat is op zich wel te doen...
Dat lijkt me dus wel een ingewikkelde route, zelf een decoder maken...
...maar wat denk je dan van dat idee van de Faller decoders? Die communiceren nl via zo'n satelliet. En dat zou je kunnen beschouwen als de antenne van het RBC, toch?
...Als ik het zo ff snel zie is Lissy intelligentie in de baan...
Yep, ik snap dat je dat zegt. En misschien is het niet volledig gebruiken van die intelligentie dan ook wel een dure oplossing, maar je kan het voor dat deel wel toepassen. Want je systeem weet dan waar de trein is, precies wat de balise ook doet!
...Voor zover ik weet wordt ETCS gebruikt op de vrije baan, maar niet op emplacementen. Op emplacementen is voor zover ik weet altijd een beveiliging gebaseerd op treindetectie door spoorbezetting en met snelheidseinen langs het spoor...
Klopt Willem, tot nu toe. Er moet nu voor de uitrol van ERTMS wel degelijk een oplossing gevonden worden voor de emplacementen. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook nagedacht over Assentellers. En laat daar nu ook een oplossing in model voor te zijn... ;)
http://www.rail4you.ch/dokumente/AchsZaehler.pdf (http://www.rail4you.ch/dokumente/AchsZaehler.pdf)
Tot zover maar weer...
-
Misschien over de communicatie loc -> wal. Lopi 4 en andere moderne decoders kunnen hun eigen adres terugmelden via de rail. Ik had begrepen dat er ook nog wat extra informatie bij gezet kan worden. Volgens mij zit je dan al behoorlijk in de richting van een balise. Wat betreft een decoder volgens het faller car systeem heb je gelijk, maar de zendafstand is niet erg groot (ligt meer aan het vermogen van de zender).
Wat wil je bereiken op de lange duur. Een simulator voor het ERTMS systeem? Zoals eerder beschreven de originele apparatuur is niet simpel aan te schaffen.
Groet,
Gerard van der Sel.
-
Wil je mss een paar monitors voor je hebben staan,waarop je de gegevens ziet die een echte machinist ook ziet ?
Ik begrijp nog steeds niet ,wat je (allemaal ) wilt. ???
In zo'n geval kan je een trein besturen ,ofschoon men tegenwoordig denkt over het gaan rijden zonder machinst ,om helemaal actueel te zijn. ;D
Met Koploper kom je toch al een heel eind in de goede richting.
Groeten ,
Peter
-
Peter,
Ze zijn erachter wat wij in model allemaal flikken. Om het voor ons echter te maken halen ze machinist ook van de trein. Scheelt wat Preiser figuurtjes.
Groet,
Gerard van der Sel,
-
Dag Gerard ,
Dat scheelt weer in onze personeelskosten ,de Preisertjes worden ontslagen door toepassing van Koploper Level 3. :D
Groeten ,
Peter
-
...Wat wil je bereiken op de lange duur. Een simulator voor het ERTMS systeem?
Dank Gerard voor je inhoudelijke reactie.
Ik ben betrokken bij het programma voor de uitrol van ERTMS. Om de mogelijkheden van het huidige ATB systeem te laten zien heeft men in Amersfoort een baan gekoppeld aan de echte ATB apparatuur. Ze weten dat ik een middelbaar enthousiast ben en nu werd er mij gevraagd of je met de huidige techniek in model een koppeling aan de ERTMS apparatuur kan maken. En ik denk dus dat dat kan. En heb aangegeven dat ik op fora wel wilde gaan checken.
Er werd bij gezegd dat de universiteit van Dresden een ERTMS Koppeling heeft gerealiseerd, maar op hun site kan ik dat niet terug vinden. En dus op zoek hier. Zoals ik eerder al zei: de vraag is heel serieus....
Voor nu: Goede Paasdagen allemaal!
-
Ernst
Richard Kahl heeft hierover (de ERTMS Testanlage bij de TU Dresden) een interessant artikel geschreven in EI (Der Eisenbahn Ingenieur). De April uitgave ist een Sonderheft over Railtraining, en daar lees je over deze LGB baan met ERTMS. Het is echter een simulatie van het systeem, met veel aanpassingen.
Groeten uit Zwitserland
Bas
-
De baan in Amerfoort ken ik van mijn training seingeving. Vond de baan niet zo interressant, echter het relaisrek achter in de zaal was dat wel (Helaas in de pre mobiel tijd dus digitale foto's zijn er destijds niet gemaakt). Je krijgt als moderne mens toch wel respect voor je "voorgangers", die met deze relais een betrouwbaar systeem in elkaar hebben weten te zetten. Grappig is de standarisatie die in de naamgeving heeft plaatsgevonden. Deze ligt inmiddels ook onder mijn modelbaan (draad naamgeving), de relais HR, DR en alle anderen zijn bij mij vervangen door servo's, microcontrollers en PC's.
De communicatie decoder => wal is ook bekend onder de naam railcom.
Succes met de inventarisatie en mocht je hulp nodig hebben laat het weten.
Groet,
Gerard van der Sel.