BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: HansQ op 23 April 2016, 21:40:20
-
Ik heb al een paar manieren uitgeprobeerd om een zogenaamde electrostaat te bouwen, ook wel bekend als "GrassMaster" voor het statisch strooien van grasvezels, met wisselend succes.
Nu ben ik recentelijk op de Chinese mega-webwinkel AliExpress een "high voltage generator" tegengekomen die 400KV (!) generereert, volgens mij gebaseerd op een "Gauss Coil".
Ik heb vandaag met zo'n miniatuur Gauss coil een nieuwe electrostaat gebouwd (totale kosten een tientje) en het ding lijkt enorm goed te werken!
Naast de "high voltage generator" heb ik ook een paar andere onderdelen van AliExpress gebruikt, met name een goedkope zeef, schakelaar en batterijhouder voor 3 AA batterijen.
Het eindresultaat ziet er zo uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1-GaussGrasser-overzicht-klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1-GaussGrasser-overzicht-klein.jpg)
De bedrading aan de binnenkant aan de ingang van de coil zit als volgt in elkaar (ingebouwd in de welbekende "halfschaal kastjes"):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/5-GaussGrasser-schakelaar.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/5-GaussGrasser-schakelaar.jpg)
Aan de uitgang heb ik twee 1M weerstanden gebruikt voor de veiligheid. Waarschijnlijk is 10M beter. Twee lagen krimpkous zorgen voor de broodnodige isolatie...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3-GaussGrasser-weerstanden.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3-GaussGrasser-weerstanden.jpg)
Je kunt met het eindresultaat vonken trekken van bijna twee centimeter. Een test maakte de vezels zo statisch dat ze zelfs zonder lijm rechtop bleven staan!
Ik heb geen verschil in werking gevonden als je de polariteit van aan de uitgang verwisselt... Ik ga nog wat meer testen en als alles goed gaat maak ik een bouwhandleiding.
-
Dat ziet er uit als een erg mooi resultaat. Mooi apparaat! En de sprietjes? Oogt ook niet bijster moeilijk om zelf te bouwen. Een bouwhandleiding zal ongetwijfeld zeer gewaardeerd worden door de knutselaars (y)
Groet, Rens
-
Je kunt met het eindresultaat vonken trekken van bijna twee centimeter.
Dat is nog lang geen 400kV. Zal ergens tussen 20 en 50kV liggen.
-
Een cm per 10kV is veel voorkomend inderdaad! Met een Noch grassmaster haal je ook wel een centimeter of 1,5 / 2.
-
Aha, dan zal het vast minder dan 400KV zijn, dus onze Chinese vrienden overdrijven de specs.... als het maar werkt al "GaussGrasser"! :)
-
Mooi knutselwerk, hoe verhoudt zich jouw bouwwerk tot de bekende omgebouwde vliegenmepper qua vermogen?
-
Een soortgelijke wordt hier gemaakt , volgens mij met dezelfde ingredienten als die van jou. Die van jou spreekt mij voor het fijnere werk meer aan.
https://www.youtube.com/watch?v=v5o2l5EaeNE (https://www.youtube.com/watch?v=v5o2l5EaeNE)
-
Zijn er ook al afbeeldingen van het resultaat (gras)?
Erg interessant ook al ben ik nog steeds erg te vrede over mijn vliegenmepper.
gr
Martijn
-
Dat is nog lang geen 400kV. Zal ergens tussen 20 en 50kV liggen.
Gooi het maar tussen de 15 en 20..en met een open zeef war spanning op staat zou ik stevig oppassen en dat ding meters uit de buurt van kinderen houden..
-
Of juist niet uit de buurt van kinderen houden. Klinkt alsof het een uitstekende wekker is! ;D
Reinout
-
Ik ben even met dezelfde "high voltage generator" aan de gang gegaan en heb 'm samen met een cacao strooier in een stukje pijp geplaatst met dit als resultaat"
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/electrostaat.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/electrostaat.jpg)
vonken trekken gaat prima (y), vanavond even kijken wat íe met grasvezels doet
groeten Erwin
-
ziet er alles leuk uit en heel wat betaalbaarder dan het dure " merk" spul.
Blijf dit met belangstelling volgen.
Peter
-
Nou, ook maar eens besteld. Dan heb ik over enige tijd weer wat te klussen :-)
-
Zoals beloofd even getest en vergeleken met de RTS Greenkeeper:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016-06-09_20.08.16.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016-06-09_20.08.16.jpg)
Grasjes staan netjes recht maar zoals je kunt zien is het niet zo dicht qua begroeiing. Het wordt er ook minder hard ingeschoten. Wellicht komt dit door de fijne opening van het zeefje
Gr. Erwin
-
Het leukste aan de test van Erwin was toch wel het schok effect. :laugh:
Dus een tip... hou je vingers bij een proefstukje weg van de lijm ;D
-
Jaja Wouter weet het...
Tweede test gedaan net het zeefje van de RTS en dit ging een stuk beter (y)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016-06-09_20.22.37_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016-06-09_20.22.37_1.jpg)
Rechts is van de RTS
Eerste aanpassing wordt dus zeefje vervangen
Gr. Erwin
-
Dat ziet er verdomde goed uit! (y) Zowel te apparaat als het resultaat ;D
Timo
-
Nu ben ik recentelijk op de Chinese mega-webwinkel AliExpress een "high voltage generator" tegengekomen die 400KV (!) generereert, volgens mij gebaseerd op een "Gauss Coil".
Ah, de welbekende Chinese korrel zout. Bij een kiloVolt of 20 houdt het wel op. De Gauss coil is waarschijnlijk gewoon een solid state tesla coil. Gezien het formaat zou ik opletten met duurgebruik.
Aan de uitgang heb ik twee 1M weerstanden gebruikt voor de veiligheid. Waarschijnlijk is 10M beter. Twee lagen krimpkous zorgen voor de broodnodige isolatie...
Let op! Die weerstanden zijn absoluut ongeschikt voor deze spanningen (en, als je pech hebt) ook de frequentie. Neem op z'n minst 1/2 Watt (nog beter zijn 1 Watters) weerstanden en neem er 10 of 20 van 1 M en schakel ze in serie. Op deze manier spreid je de dissipatie, maar veel belangrijker: de spanning. Elke weerstand ziet nu een kiloVolt of 10 en dat gaat vroeg of laat fout: wat er dan met je gras gebeurt durf ik niet te zeggen, maar een danige stroom dat de boel meteen vlamvat zou me niets verbazen.
Ik heb geen verschil in werking gevonden als je de polariteit van aan de uitgang verwisselt... Ik ga nog wat meer testen en als alles goed gaat maak ik een bouwhandleiding.
Nog een waarschuwing: Bij deze spanningen is het, zonder aarde, niet ondenkbaar dat beide uitgangen aan het 'zweven' gaan. Dat betekent dat de 0 van de transformator niet meer echt de 0 is, maar bijvoorbeeld -1 kiloVolt zou kunnen zijn. Afhankelijk van de frequentie kan je daar een gevoelige tik van krijgen als je per ongeluk een goed geaard object raakt.
Ben zelf overigens ook bezig met zoiets zelf te bouwen, moet er alleen nog wat onderdelen voor hebben...
-
Ben het met Menno eens dat meerdere weerstanden van lagere waarden gebruiken beter is om de spanning te spreiden. De lengte van een weerstand zit al in dezelfde range als de afstand die de vonken kunnen trekken laat staan binnenin. Voor de dissipatie zelf ben ik alleen niet zo bang, de kracht die er achter zit is niet zo hoog. Natuurlijk nog steeds hoog genoeg voor een leuke tik. De "wat het met je gras doet" ben ik ook niet zo bang. je zou het kunnen testen maar denk niet dat er kracht genoeg achter zit om veel meer te doen dan wat schroeiplekken. Maar testen is weten. Meten is weten zou ik hier zeker niet doen, dat blaast de gemiddelde meter gelijk naar de eeuwige jachtvelden ;D
Timo
-
De dissipatie is dan ook alleen een 'dingetje' als de frequentie hoog blijkt. De meeste weerstanden die ik ken kunnen daar niet tegen en gaan snel in rook op omdat ze enorm opwarmen (de zelf-inductie van de weerstand zorgt daarvoor)
De topicstarter heeft het over vonken trekken: zoals dat gezegd wordt duidt dat op wisselspanning. Bij DC zijn het 'knappende' vonken, die tikkend overslaan. Bij AC is het, afhankelijk van de frequentie een brom, knetter of onhoorbaar gesis, waarbij alleen de lucht-opwarming hoorbaar wordt.
Dat wat het met het gras doet is mede frequentie-afhankelijk: Bij hoogfrequente wisselspanning zijn gewone stukjes materiaal ineens al een aardige geleider. Menig vonkentrekker is al eens verrast door de veranderende eigenschappen van bijvoorbeeld hout, waarvan gedacht werd dat het veilig genoeg was om die lijntrafo uit een TV op te monteren om mee te klooien.
-
Ik heb met de 400 kV (korreltje zout) een statische grasser in elkaar geknutseld.
Howel het ding nog niet geheel klaar is kan ik melden dat het eerste resultaat met gras van 2,5 mm OK is.
Ik heb geen ander gras (langer) in huis dus ik kan niet zeggen of en hoe dat werkt.
Nabouw is geen probleem, maar ik aanvaard geen enkele aansprakelijkheid.
Houd 'm uit de buurt van mensen die niet niet vakbekwaan of niet voldoende onderricht zijn; hij trekt een boog bij een afstand van 1 - 2 cm.
Onderdelen:
- 3 batterijen (3,5 euro)
- batterijhouder (knutseldoos)
- zeefje van de Xenos (2,5 euro)
- oude yoghurt-beker
- hoogspanningsding uit China (2,5 euro, inclusief verzenden)
- luidsprekersnoer
- krokodilklem
Verschil met eerder beschreven toestel: ik heb er geen weerstand in gezet.
Uit de mangelhafte beschrijving van de hoogspanningsgenerator blijkt dat het ding niet geschikt is om langer dan één minuut achter elkaar te gebruiken. Ook niet geschikt om tegen een open belasting te werken.
alle onderdelen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0570_1.jpg)
alle onderdelen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0571_4.jpg)
resultaat
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0574_4.jpg)
Groet Jeroen
-
Ik heb met de 400 kV (korreltje zout) een statische grasser in elkaar geknutseld.
Komma vergeten ???
-
@Juroen, mooi gedaan! (y) Scheelt, ergste dat kan gebeuren is dat hij door brand en niet meer werkt. Dat is dan een schadepost van €2,- ;D
Komma vergeten ???
Hij zegt toch, korreltje zout? ::) 400kV is nu eenmaal hoe de Chinezen dat ding aanprijzen. En zoals alles uit China zitten ze er minimaal een factor naast ;D
Timo
-
Ik zou nog een neonlampje (met serieweerstand) uit een spanningzoeker op de HV uitgang aansluiten, die zorgt dan voor overspanningsbeveiliging en je ziet dat er hoogspanning op staat.
-
Zeg 72sonnet, kun je aub wat toelichten over je suggestie? Vermoedelijk stelt de hoogspanning wat eisen aan het neonlampje en de weerstand.
Bij voorbaat dank,
Groet,
Jeroen.
-
In een 220-250 V spanningzoeker (zo een schroevendraaierding) zit ook een neonlampje met een voorschakelweerstand. Ik heb er hier een liggen met een weerstandje er in van 820 k (grijs rood geel), dat is blijkbaar voldoende veilig voor 250 V.
Als de spanning van jouw begrasser 10 kV is, is dat 10.000/250 = 40 keer zo hoog, als je dan een weerstandje van 40 x 820 k = 32800 k = afgerond 33 M neemt zit je goed.
Dit is hetzelfde principe als een schrikdraadtester:
(https://witway.nl/slir/w349-h320/uploads/webshop/2ada3bc04367688a788b4e010bf71c60.jpg)
Het neonlampje fungeert behalve als indicator ook als spanningsbegrenzer.
-
Maar bedenk wel dat 10kV over één weerstand wel een heeeeeeeele grote kans heeft om gewoon kei hard door te slaan en dan was de weerstand zinloos...
Timo
-
Dat is inderdaad een punt ... :o
In de schrikdraadtester zit ook maar één weerstandje, maar daar duurt de puls slechts ca. 2 ms en is dan weer 1 seconde weg. In de begrasser staat er een constante 10 kV op.
Probeer het uit...
-
Verschil met eerder beschreven toestel: ik heb er geen weerstand in gezet.
Let hier mee op: het volledige vermogen is beschikbaar en gezien de resultaten van gras dat in slierten blijft hangen én vonken van 2 centimeter lang (je zegt het zelf al) geeft het aan dat er toch het nodige beschikbaar is, met de risico's voor je gras. Ook voor jezelf is een weerstand een veilig idee: bij een per ongeluk beroeren van de zeef in ingeschakelde toestand loop je dan kans nog met alleen een 'auw...' verder te gaan, terwijl je nu best kans loopt het ding van schrik en pijn even weg te smijten, omdat de schok nogal hevig is.
Uit de mangelhafte beschrijving van de hoogspanningsgenerator blijkt dat het ding niet geschikt is om langer dan één minuut achter elkaar te gebruiken. Ook niet geschikt om tegen een open belasting te werken.
En dat dacht ik dus al ;)
Goed opletten dus tijdens gebruik, anders gaat het ding in rook op.
@72sonett: een weerstandje en neonlampje gaat hier helemaal niets doen. Het neonlampje in de spanningszoeker werkt door de minieme stroom die een menselijk lichaam inloopt als het dopje aangeraakt wordt.
Een neonlampje ontsteekt bij zo'n 90 Volt en trekt amper stroom. Een weerstand van 33 mega-ohm zal waarschijnlijk ogenblikkelijk doorslaan, omdat de aansluitingen van het neonlampje zelf ook veel te dicht bij elkaar zitten en de weerstand niet gebouwd is op de veel hogere spanning.
De weerstand in een schrikdraadtester is van een geheel ander kaliber én is hoogstwaarschijnlijk bestand tegen puls-ontladingen. Puls-ontladingen zijn veel destructiever dan constante wisselspanning of gelijkspanning. Daarnaast wordt een dergelijk apparaat waarschijnlijk professioneel in de markt gebracht: verwondingen door slechte onderdelen in een dergelijk apparaat zijn dan voor rekening van de leverancier, die daar echt niet op zit te wachten.
Nog een punt is dat schrikdraad niet 'zwevend' werkt. De puls wordt ten opzichte van aarde opgewekt, een reden dat er ook een pin in de grond gestoken moet worden.
-
Ik heb zo een electronische vliegenmepper gekocht en opengemaakt. Dit printje zit er in:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foetsiegrasserpcb.jpg)
en dit is het schema:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foetsiegrasser.jpg)
Op de uitgang meet ik 690 V. Als ik een neonlampje + weerstand op de uitgang zet, gaat het lampje niet aan en de spanning zakt naar 0 V... dat werkt dus niet... :(
Het zou mogelijk moeten zijn om er nog een paar verdubbeltrappen achter te maken, dan wordt de spanning een veelvoud van 690 V:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/FoetsiegrasserHV.jpg)
De schrikdraadtester heeft inderdaad een pen om in de grond te steken, maar als je de pen los laat hangen, brandt het neonlampje ook al bij iedere puls. Ik zal de tester eens openmaken om te kijken wat voor weerstand er in zit.
-
Nog even en je hebt een hoogspanningsvoeding voor een elektrostatische luidspreker....
-
Deze week maar eens begonnen om aan de hand van dit topic zelf iets te construeren.
Met een bakje en een zeef van de Xenos, aangevuld met wat PVC-materiaal van de karwei.
Het begin is er. Nu nog wachten op de bestellingen uit China.
Het verhaal achter de weerstanden de weerstanden is mij alleen nog niet duidelijk.
Neem ik er nu een aantal van 1M/1W in serie of is een exemplaar van 10M (of minder) ook voldoende ?
(http://)
-
Beter een paar van 1M in serie om de spanning per weerstand te verlagen. Maarja, om volledig in de specificatie van de weerstand te blijven zou je er 16 a 20 in serie moeten zetten ::) Maar in ieder geval een paar in serie en dan het geheel in een krimpkous stoppen geeft in ieder geval al wat meer zekerheid.
Timo
-
Timo bedankt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0266_10.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0265_8.jpg)