BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Mispoes op 09 November 2007, 13:56:17
-
Thema’s voor een modelspoorbaan vloeien vaak voort uit het verlangen om een deel van je eigen herinneringen terug te halen. Ook teruggaan in de geschiedenis om dat stukje mee te maken in model dat je zelf (net) gemist hebt kan een keuze zijn voor een bepaald thema. Bij mij is het een combinatie van beide. Lang heb ik nagedacht hoe ik bepaalde onderdelen zou kunnen samenvoegen tot één thema. Ik ben nog lang niet zover dat ik de rails ga leggen of zelfs kan gaan plannen. Toch heb ik er voor gekozen om mijn plannen hier reeds te lanceren want ik zit over bepaalde zaken nog te twijfelen en ik ben benieuwd hoe anderen er tegen aan kijken. Daarnaast is het ook wel eens leuk om aan het “papier” toe te vertrouwen wat je gedachten zijn t.a.v. het thema.
In mijn thema wil ik de volgende zaken verwerkt zien:
-enkel dieseltractie
-klassieke beveiliging
-kopstation voor veel rangeerwerk
-tijdperk 4
verder moet het een speelplaats zijn voor mijn locs DB serie 220 en DE-stellen van de NS.
Uiteindelijk kwam ik uit op een thema waar alle bovenstaande wensen verenigbaar zijn.
Thema Kassenberg
Kassenberg is een fictieve plaats die gesitueerd is daar waar in het echt de luchthaven Twente ligt. De plaatsen Enschede en Oldenzaal bestaan in mijn situatie niet. Het station van Kassenberg is een kopstation met verkeer naar Hengelo via het (eveneens fictieve) plaatsje Boswinkel. Naar het oosten ligt de dubbelsporige lijn naar Bentheim in Duitsland. Vlak voor de grens takt de enkelsporige lijn naar Gronau af. Het speelt zich af rond 1974, van bovenleiding is (nog) geen sprake en dus kunnen de DB serie 220 (V200), DE-5, DE-4 (TEE) nog gewoon ingezet worden. Het jaar 1974 moet niet al te nauw worden genomen: enkele specialiteiten uit 1973 (rode plan U) en 1975 (blauw/beige 220) wil ik mij niet ontzeggen. De rest is aardig 1974-proof.
Het draait eigenlijk allemaal om de DB serie 220, deze brengen en halen de treinen naar/van Kassenberg. Nederlandse DE-locs hebben slechts een bijrol, serie 2200/2300 voor goederentreinen en de DE-TD met plan E. De serie 2400/2500, eveneens voor goederentreinen maar ook voor rangeerwerk. Iets anders ligt het bij de dieseltreinstellen van de NS. De Blauwe Engelen, plan U, en dieselvijven vervullen een belangrijke taak. Er komt zelfs 2x per dag een TEE-treinstel op bezoek. De treinstellen van de DB zijn weer wat minder prominent aanwezig, alleen de gasturbine 602 en het driewagenstel 624 laten zich in Kassenberg zien.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/220Odz_1.jpg)
220 met vertraagde Eilzug uit Hannover spoedt zich richting Kassenberg.
(in werkelijkheid: tr. 1526 vlak voor Oldenzaal, ca 1974. Foto: René Spaan)
Nabije toekomst
Er wordt gewerkt aan de elektrificatie Hengelo-Kassenberg-Bentheim. Locwisseling vindt nu nog plaats in Hengelo, na het voltooien van de elektrificatie zal de locwisseling verschuiven naar Kassenberg, het is immers een kopstation. Met ingang van 30 mei 1976 zal van Hengelo naar Bentheim elektrisch gereden kan worden. De oude klassieke beveiliging zal dan ook worden vervangen door een moderne beveiliging met lichtseinen. De enkelsporige lijn Hengelo-Boswinkel-Kassenberg zal dan ook verdubbeld zijn, daarmee verdwijnt weer een flessenhals uit het Nederlandse spoorwegnet. Kassenberg wordt dan tegelijk aangesloten op het InterCity-net. De lijn naar Gronau blijft ongewijzigd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/220067_2.jpg)
220 067-3 verlaat Hengelo met plan D-trein richting Kassenberg. Het traject tussen Hengelo en Boswinkel is al grotendeels dubbelsporig, er zijn reeds masten geplaatst.
(Geshopte foto van 220 067-3 met trein 1523 t.h.v. Hengelo Oost, 1975. Foto: René Spaan)
Stations
Gepland zijn de stations van Kassenberg en Boswinkel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG0473.jpg)
Kassenberg, waterstaat 4e klasse. Het stationsgebouw van Lochem stond hier model voor. Gebouwd uit 2 bouwdozen van station Goor, in 1995 door Martin vd Langenberg.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG0474.jpg)
Boswinkel, waterstaat 5e klasse. Het stationsgebouw van Laren-Almen stond hier model voor. Gebouwd uit o.a. onderdelen die overbleven uit bovengenoemde verbouwing van Lochem, in 1995 door Martin vd Langenberg. Gedurende de periode mei 2001-maart 2007 uitgeleend maar nu dus weer terug.
Verbindingen
Stoptreinen
Kassenberg-Zwolle, ieder uur via Boswinkel, Hengelo en Almelo naar Zwolle. Materieel: treinstellen plan U en één diesel TD met plan E.
Kassenberg-Zutphen, ieder uur via Boswinkel, Hengelo en Goor naar Zutphen. Materieel: DE-1 en DE-2.
Kassenberg-Münster, iedere 2 uur (op de even uren) via Gronau naar Münster. Materieel: DB 624 (driewagenstel) en DB 221 met 3-delige stam zilverlingen (wende).
Kassenberg-Osnabrück, iedere 2 uur (op de oneven uren) via Bentheim naar Osnabrück. Materieel: DB 220 met 4 Umbauwagens en DB 220 met 3-delige stam middeninstapwagens (wende).
Sneltreinen
Kassenberg-Arnhem, iedere 2 uur (op de even uren) een sneltrein naar Hengelo, Zutphen en Arnhem (wordt mogelijk doorgetrokken naar Nijmegen, Venlo en Roermond), stopt niet op tussengelegen stations. Materieel: DE-5.
Binnenkort ga ik verder met de bespreking van het thema, dan komen nog meer verbindingen aan de orde.
-
Hoi Frank,
erg leuk verhaal, heerlijk om zo je fantasie met de werkelijkheid te mengen en er een mooie modelbaan van te maken! Ik ben erg benieuwd naar het vervolg.... Ik zie in gedachte de DE-5 al langs denderen :D ;)
Veel plezier!
Jeroen
-
De vijven, daar heb ik iets leuks voor bedacht!
-
Wow :P
Dieselwalmen stijgen op uit dit draadje :)
Maar vertel: Waar ben ik voor aan het ontwerpen? Misschien brengt het nog wat extra motivatie ;D
Erg leuk thema, zit zelf met iets dergelijks in m'n hoofd rondom zwolle-marienberg(vroomshoop)-emmen... Maar dan in ca. 1969 (ik ben ook iets ouder ;) ) En neem een voorschot op de latere spoorverdubbeling en electrificatie...
Grtzz, ben heel erg benieuwd naar het vervolg,
Karst
-
Sneltreinen op trajecten uit vervlogen tijden Karst. In de jaren vijftig reden er vijven tussen Enschede en Roermond via Zutphen, Arnhem, Nijmegen en Venlo. Dit ga ik op één of andere wijze nieuw leven inblazen in 1974. Via Hengelo-Zutphen in elk geval naar Arnhem. Mogelijk doorgetrokken tot Nijmegen, Venlo of toch Roermond. Niet stoppen op de niet genoemde tussengelegen stations, zodat deze treinstellen eindelijk tot hun recht komen. Ik moet nog een omloop maken maar ik vrees dat ik al gauw op 4 vijven zit. Hoewel..... deze treinstellen konden toch 180 km/u halen? 8) Kan de ontwerper dit bevestigen? ;D
-
Yep, idd !
En nog wat... ze konden ook Internationaal !!!
-
Mooi zo! Dan gaan we 160 km/u dienstsnelheid rijden, bij vertraging 180! Nu alleen nog PrutsRail vragen of ze de baan geschikt willen maken voor de hogere snelheid.
Stond er in het begin geen opschrift "Nederland" op de mD? Het enige internationale wat de vijven hebben meegemaakt was de diefstal naar Duitsland tijdens de oorlog. De driedelige vakbroeders hebben wel een internationaal tintje aan hun carrière gehad: Roosendaal-Antwerpen v.v. totdat in 1957 de Beneluxstellen hun aflosten.
-
Ze waren er voor ontworpen en ingericht. Dankzij de oorlog is het er nooit van gekomen :(
Wat die snelheid betreft, het is verwonderlijk dat de overbrenging nooit is veranderd. Ook niet toen de stellen in de veredelde stopdienst terecht kwamen. Acceleratie was een heel zwak punt.
Opschriften ga ik nog allemaal uitzoeken. Ik denk eens een bezoekje brengen aan het Utrechts Archief binnenkort, zin om mee te gaan ?
Grtzz,
Karst
-
180 km/u? Tjonge, dat wist ik dus niet. Het leken me van die oude pruttelbakken. Wel mooie hoor. Dat heeft dan zeker te maken met die aparte motorwagen? Ben te jong (38) om me ze werkelijk te herinneren al moet ik ze als kind wel gezien hebben. Wat voor mij het dichste bijkomt en er het meeste op lijkt is de deII, en die reden niet zo hard.
-
De dieselvijven waren echt besteld voor de sneltreindiensten. Er is een keer een snelheidsproef genomen waarbij 183 km/u is genoteerd. Ik meen dat dat bij Hooghalen was maar dat weet ik niet zeker. De stellen hadden vanwege deze snelheden magneetremmen die rond 1950 weer zijn verwijderd. De tragiek van dit materieeltype is dat het bijna niet gebruikt is waar het voor besteld is: sneltreinen rijden. Een beetje in de buurt kwamen de treinen Nijmegen-Vlissingen, vanwege de lange afstand en de eerder genoemde verbinding Enschede-Roermond, waarbij Zutphen-Arnhem nonstop werd gereden. Daarna werden het (spits)boemels.
-
Hallo Frank,
Heb je al een idee hoe de modelspoorbaan er uit gaat zien?
groetjes,
Hans van de Burgt
-
Opschriften ga ik nog allemaal uitzoeken. Ik denk eens een bezoekje brengen aan het Utrechts Archief binnenkort, zin om mee te gaan ?
Lijkt mij geen slecht plan, volgens mij werkt daar een goede vriend van een goede vriend van mij. Zal eens informeren.
-
Heb je al een idee hoe de modelspoorbaan er uit gaat zien?
Status plan zit tussen vaag en ongeveer..... zal ik toch maar eens een schetsje maken?
-
Doe dat is, ben wel geinteresseerd ;D
-
OK! Gaan we doen.
Waar is mijn sjabloon? ;D
-
Erg leuk thema, zit zelf met iets dergelijks in m'n hoofd rondom zwolle-marienberg(vroomshoop)-emmen... Maar dan in ca. 1969 (ik ben ook iets ouder ;) ) En neem een voorschot op de latere spoorverdubbeling en electrificatie...
Mariënberg, man, dat is een prachtig thema!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/117Mrb.jpg)
117 Mariënberg, 30 april 1987
Diesel onder de draad kàn wel maar.....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/118Mrb.jpg)
118 Mariënberg, 24 mei 1985
ik zou het wel weten.....
Mariënberg anno 1969 biedt veel mogelijkheden: dieselvijven rood èn blauw, plan U geel èn rood op Zwolle-Emmen, olie- en andere goederentreinen. Almelo-Mariënberg met DE-1 en DE-2. Zelfs in 1969 reed er nog een blauwe DE-1, de 45 (met witte vignetten!).
Zelf ben ik geen liefhebber van bovenleiding. Wel ga ik een paar masten (zonder dwarsbalk) plaatsen. Symbool voor naderende ingrijpende verandering. Heb een paar spoorlijnen zien veranderen van diesel naar elektrisch: Oldenzaal-Bentheim (onbewust, was die grote rode Duitse locomotieven wel ineens kwijt), Zwolle-Emmen en de Ardennenlijn Luik-Luxemburg. Ik ervoer de omstelling naar elektrisch als tamelijk dramatisch..... De elektrificatie van Zaandam-Enkhuizen was dat helemaal: vanaf eind mei 1974 werd er elektrisch gereden, de dieselvijven gingen naar de sloop.
-
...
Kassenberg is een fictieve plaats die gesitueerd is daar waar in het echt de luchthaven Twente ligt. De plaatsen Enschede en Oldenzaal bestaan in mijn situatie niet. Het station van Kassenberg is een kopstation met verkeer naar Hengelo via het (eveneens fictieve) plaatsje Boswinkel. Naar het oosten ligt de dubbelsporige lijn naar Bentheim in Duitsland
....
En even verderop ligt het eveneens fictieve plaatsje Dieselstadt.
(http://www.richardkrol.nl/plaatjes/model/dieselstadt.jpg)
-
Waar ligt het precies? Misschien dat we een railverbinding aan kunnen leggen. ;D
-
Vanaf Bentheim ongeveer 30 km in oostelijke richting (hmm, ligt daar in het echt niet Rheine?).
Klik hier (http://www.richardkrol.nl/plaatjes/model/dieselstadt_kaart.jpg) voor een plattegrond.
-
Als het aan de lijn Bentheim-Osnabrück ligt dan moet het lukken: 1x per 2 uur gaat er een stoptrein vanuit Kassenberg naar Osnabrück.
-
Hallo Frank,
Heb je al een idee hoe de modelspoorbaan er uit gaat zien?
groetjes,
Hans van de Burgt
Stationsgebouwen waterstaat 4e en 5e klasse staan er nu op. Zal binnenkort eens een globale tekening maken van het verloop van de baan.
-
Wow, dat zijn stations die niet zomaar in de winkel te koop zijn.
Ben heel benieuwd hoe je die gaat maken. Bouwtekening? Straks voor iedereen beschikbaar?
groetjes,
Hans van de Burgt
-
Elsloo van Artitec is toch 5e klasse? Geen idee of die nog te koop is, maar een paar " Houtens" geleden zag ik ze nog liggen.
4e klasse is ooit uitgebracht als station Goor, door Holland Scale als ik me niet vergis.
-
Ik kan me vergissen, maar ik dacht dat beide niet meer te koop waren.
Ik hoop dus dat Frank niet in het bezit is van deze stations, zodat we met z'n allen kans hebben op wat nieuws. ;)
groetjes,
Hans van de Burgt
-
Ik ben wèl in het bezit van deze stations, al jaren! Het gebouw van Boswinkel (=Laren-Almen) is grotendeels zelfbouw.
-
...Ik heb voor mijn 'Droom thema' NOLS stations nodig...
@Hans: Raad eens hoe ik die denk te maken ;D ;D ;D
Grtzz,
Karst
-
Wij willen eerst vijven! ;D ;D ;D
PS wel een heel leuk idee Karst! (ook al aan het schattige Bergentheim gedacht?)
-
Idd Frank,
Immers het eerste staion na Marienberg in de richting Emmen ;) Ligt ook zo mooi in een flauwe boog... :P
-
Mooi initiatief Karst. Zo even uit het hoofd kun je er Dalfsen, Ommen, Mariënberg, Hardenberg en Nw Amsterdam mee maken, misschien nog wel meer.
-
Bijna goed ;)
Dalfsen: 1902, NOLS, type NOLS-1e klasse
Ommen: 1903, NOLS, type NOLS-1e klasse, bredere uitvoering dan de normale NOLS stations.
Mariënberg: 1903, NOLS, type NOLS-1e klasse
Hardenberg: 1905, NOLS, type NOLS-1e klasse
Gramsbergen: 1903, NOLS, type NOLS-2e klasse
Weerdinge: 1904, NOLS, type NOLS-halte
Valthe: 1904, NOLS, type NOLS-halte
Exloo: 1904, NOLS, type NOLS-halte
Hier (http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Zwolle_-_Stadskanaal) is meer info over deze lijn.
Misschien dat we Jeroen kunnen interesseren :P
Grtzz,
Karst
-
Das jammer Karst, ik had DSM station van coevorden al helemaal gevectoriseerd, maar helaas, die staat niet op je lijstje :)
-
Hmmm marty,
Da's niet erg ;) Daarom kan het nog wel gebouwd worden ;)
Het complete overzicht:
Zwolle - Stadskanaal :
Dalfsen: 1902, NOLS, type NOLS-1e klasse
Vilsteren: geen (haltegebouw gesloopt in 1980)
Ommen: 1903, NOLS, type NOLS-1e klasse, bredere uitvoering dan de normale NOLS stations.
Mariënberg: 1903, NOLS, type NOLS-1e klasse
Bergentheim: geen (haltegebouw gesloopt in 1993)
Hardenberg: 1905, NOLS, type NOLS-1e klasse
Gramsbergen: 1903, NOLS, type NOLS-2e klasse
Coevorden: 1976, NS, uniek ontwerp van Douma
Dalen: geen (gesloopt in 1970)
Dalerveen: geen (haltegebouw gesloopt in 1940)
Nieuw Amsterdam: geen (gesloopt in 1993)
Emmen Bargeres: geen
Emmen: 1965, NS, uniek ontwerp van Douma
Weerdinge: 1904, NOLS, type NOLS-halte
Valthe: 1904, NOLS, type NOLS-halte
Exloo: 1904, NOLS, type NOLS-halte
Buinen: geen (gesloopt in 1970)
Gasselternijveen: geen (gesloopt in 1966)
Stadskanaal: 1997, S.T.A.R., retrogebouw van Museumspoorlijn S.T.A.R.
Marienberg - Almelo:
Mariënberg: 1903, NOLS, type NOLS-1e klasse
Geerdijk: geen
Vroomshoop: 1905, NOLS, type NOLS-2e klasse
Daarlerveen: geen
Vriezenveen: geen (gesloopt in 1984)
Almelo: 1962, NS, uniek ontwerp van Van der Gaag
Voor de compleetheid:
Dalfsen: 1902, NOLS, type NOLS-1e klasse
Ommen: 1903, NOLS, type NOLS-1e klasse, bredere uitvoering dan de normale NOLS stations.
Mariënberg: 1903, NOLS, type NOLS-1e klasse
Hardenberg: 1905, NOLS, type NOLS-1e klasse
Gramsbergen: 1903, NOLS, type NOLS-2e klasse
Weerdinge: 1904, NOLS, type NOLS-halte
Valthe: 1904, NOLS, type NOLS-halte
Exloo: 1904, NOLS, type NOLS-halte
Aanvulling:
Vroomshoop: 1905, NOLS, type NOLS-2e klasse
Grtzz,
Karst
-
en voor de "nieuwe ontwerpen" van Douma en Van der Gaag stonden er ook NOLS stations 1e klasse.
-
Hallo Karst,
Als je toch van verlanglijstjes houdt: Doe dan maar Heeze-Leende uit 1913.
Maar ja, da's nou een heel andere lijn. ;)
groetjes,
Hans
-
Of bouw station Helmond, uit voor 1980 ;D
Foto:
(http://stationsweb.brinkster.net/helmond/afb10.jpg)
SS 4e klasse.
Willem
-
En hier de voorbeelden in het echt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/LA171086.jpg)
Laren-Almen, 17 oktober 1986
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lc271086.jpg)
Lochem, 27 oktober 1986
-
Met de komst afgelopen vrijdag van de geel/grijze 2400 is de verzameling NS diesellocs eigenlijk wel compleet. Natuurlijk staan een geel/grijze 2530 en 2900 wel heel erg mooi maar nodig heb ik ze niet. Over een Sik en Hippel wordt nagedacht maar wat ik daar mee moet?
3 weken geleden was er enkel nog de geel/grijze 2323 die jarenlang alleen heeft staan te wachten. Alle diesellocs moeten nog behandeld worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG0808.jpg)
bruine 2200 >> tijdperk 4 van maken
2323 moet opgeknapt worden
bruine 2400 wordt 2436 met vignetten
geelgrijze 2400 moet vernummerd worden en waarschijnlijk ontdaan worden van zwaailichten.
gebruik:
2x 2200 voor DE-TD met plan E
geelgrijze 2400 voor rangeerwerk
bruine 2400 voor goederentreinen
-
De hoofdvloot: 9 220'ers
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG0809.jpg)
2x Oldenburg (001, 060)
2x Braunschweig (066, 067)
5x Hannover (027, 031, 071, 073, 077)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG0810.jpg)
-
Boswinkel
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG0875.jpg)
-
Ik zat al te denken wat komt straks? Een punt? Maar die stond er al... Maar tis dus een stationnetje... Is dat op dezelfde plank genomen? Dan is die plank dieper dan ik dacht. Of de plan V is ineens n-spoor :o
-
Inspiratie:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img572.jpg)
139 als tr. 7254 (Es-Zp) te Laren/Almen, 9 februari 1991
Het is een plan U Lars. Dit is nu een plan U. ;D
-
En toch lijkt het verdomd veel op een Plan V, die heeft ook op één rijtuig geen pantograven, dus wat dat betreft had het gekund... Maar Sander en ik verheugen ons op je dia-middag. ;)
-
Oef! Er zit wel het nodige verschil tussen plan U en plan T/V, doe maar kijk:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img573.jpg)
137 en 528 te Hengelo, 25 maart 1999
Ik denk dat ik jou maar eens een pot groene zeep stuur. ;D
-
Die pot groene zeep mag je ook zo meegeven hoor, scheelt je weer verzendkosten ;D
Ik zie dat de koppeling veel lager hangt van die plan U. Wat zag Hengelo er 10 jaar geleden trouwens anders uit :o
-
Lars,
Enige wat een beetje evranderd is is het stationsgebied (vergelijkend uit mijn tijd, vroeger was het nog allemaal anders)
Je kijkt hier op de sporen, zon beetje tegenover het Rabotheater.
mvg,
Sander
-
En in mijn tijd..... ach dat zien jullie binnenkort wel.....
-
I know, maar de 3 torens stonden er toen nog niet, die nu tussen het busstation en velourstunnel staat. Ook het busstation zelf is veranderd en je kunt nog op het Pr. Bernhardplantsoen kijken wat heden ten dage niet meer mogelijk is.
-
Frank,
jou tijd is far away van die van ons.. ;D
mvg,
Sander
-
Ja, dat blijkt maar weer eens: was jij er al in april 1982 Sander?
Aan de andere kant is de situatie veel drastischer veranderd (en thans gaat het weer op de schop).
klikkerdeklik (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=7717.msg120247#msg120247) (onderste foto)
-
Frank,
ben van 1980...
mvg,
Sander
-
Sander je wordt oud ;D
Zie ik op die onderste foto nou een soort van perron?? Vroeger was het spoor veel mooier volgens mij dan nu met al die lelijke gebouwen die ze er neer kwakken.
-
Zo is het maar net Lars!
Zoooo, ben jij mij daar even oud zeg! Was toen nog niet eens echt met de hobby begonnen, jaar later pas!
Allereerste treinfoto:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img576.jpg)
Hondekoptwee te Oldenzaal op een grijze zondag , december 1981
-
Hulde, toen was ik drie:-)
Is er wel ruimte voor een DE5 op je baan Frank? Of heb ik ergens overheen gelezen... ;D
Grtz, Marcel
-
Gelukkig versta ik de kunst van het stapelen!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG0837_1.jpg)
-
Boswinkel
(http://i112.photobucket.com/albums/n177/spadejong/S6000502.jpg)
Nou mag ik een aap wezen maar het is vlgs. mij toch echt een plan V.
-
soep :)
-
Nou mag ik een aap wezen maar het is vlgs. mij toch echt een plan V.
Prutser,
spijtig maar dan ben je een aap vrees ik ;D
mvg,
Sander
-
Nou mag ik een aap wezen maar het is vlgs. mij toch echt een plan V.
Prutser!
Geen geel hadden we afgesproken! En als het er dan toch is dan heel stiekem in een hoekje weggemoffeld!
-
De groenen zijn niet te krijgen, die schijnt een of andere onverlaat allemaal te verzagen :P.
-
Het zou verboden moeten worden!
Goed dan, speciaal voor jou!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG0877.jpg)
-
Zo hee, dat playmobil poppetje is sterk! 8)
-
*kick* ;D
-
Nee hoor Stigmans, daar was het mij niet om te doen.....
-
Nee, maar dit draadje had zich stilletjes langs mij heen ontwikkeld. Ben nu benieuwd naar de afloop natuurlijk...
-
Klinkt misschien gek maar ik ben ook benieuwd naar de afloop. Ik zit namelijk erg dubio over het tijdperk: het is goed mogelijk dat ik sec de zomer van 1975 neem. Dat betekent dat de dieselvijven beperkt blijven tot één (185) of twee (185 en 183) en die gaan dan ook nog eens verstopt worden tussen de goederenwagens (terzijde dus). Dat zie ik beslist niet als nadeel omdat ik wel wat met die vergangkelijkheid heb.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img696.jpg)
185 terzijde te Zwolle Rangeer, augustus 1975 (foto: Otto Dijkstra)
De TEE gaat ook aan de kant maar wel bij het station, wordt om de haverklap gestart en kleine stukjes meegereden voor Denen, Grieken en Canadezen die de TEE's mogelijk willen kopen. De eerste gele DE-2, 88, komt vrolijk met blauwe dakkoelers uit Haarlem rijden.
Ik heb mijn overweging al aan 2 1974fans voorgelegd, dit tot hun -ik had niet anders verwacht- afgrijzen ;D. Maar ik ben er nog lang niet uit, de verschillende mogelijkheden op een rij:
-zomer 1975
-1974
-ongeveer 1974 maar met bijzonderheden uit 1973 en 1975
-1973-1976.
Maar ik heb nog wel even om er over na te denken.....
-
Je houd je dus wel strikt aan tijdperken.
-
Ik kan mij volledig verliezen in tijdperken.
-
Ik ook, dan worden ze alleen maar ruimer om zoveel mogelijk materiaal mee te kunnen pakken ;D
-
Bij mij beperkter, dan wil ik mij helemaal specialiseren in zo'n periode. Hitlijsten van die tijd nakijken, programma's Theater van het Sentiment afluisteren, foto's verzamelen. En gewone foto's bekijken uit het familiealbum..... ik was toen 7 in die tijd, voor mij is dat dus niet onmogelijk.....
-
Je begint nu wel erg sentimenteel te worden.
Toch had het wel iets die tijd. B.v de laatste stoomloc volgens de dienstregeling in Duitsland. Voor de gelegenheid reed er toen ook een door tot in Hengelo.
-
Ik sentimenteel aan het worden? Zo erg is het helemaal niet, het is véél erger: ik ben het altijd al geweest.
Bijna werkdagelijks werd ik 's-morgens (tot in 1975) gewekt door de aanzettende 042 die uit Odz vertrok naar Duitsland met de goederentrein.
[Meneer de Uilstem aan]
Ja lieve kijkbuiskinderen, Mispoes heeft feitelijk de reguliere stoomtractie in NL dus nog meegemaakt!
[/Meneer de Uilstem uit]
-
trus de mier stem aan
tuuttuuttuttut
trus de mier stem uit
en denk er om oogjes dicht en snaveltjes toe, slaap lekker ;D ;D ;D
eric
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG1009.jpg)
-
hahahahaha
die vent heeft echt ALLES in huis. ;)
eric
-
Dat heb je met nostalgische sentimentele oudjes ;D
Alhoewel ik best wel een beetje lebber van de ouwe foto's uit de voor mij ook bekende omgeving.
-
@ Eric: 8)
@René: ik denk dat de hang naar nostalgie goed is voor een flink deel van de omzet in de modelspoorwinkels
-
Helemaal waar. Zodra je de 35 gepasseerd bent, lijkt het wel of je de schellen van de ogen vallen en je vaker gaat kijken naar dat wat ooit was.
nostalgische groet,
Gert
-
Euhm...... Fijn vooruitzicht... :-|
-
Wees gerust: de genoemde 35 is slechts een gemiddelde. Bij mij begon het al op m'n 9e..... Bij iemand als jou Stig, die zo rustig door het leven gaat, dient die fase zich waarschijnlijk pas veel later aan.
Je zou het kunnen vergelijken met de sterrenreeks. De onstabiele zware sterren jagen binnen in weet ik wat voor gauwigheid hun energie er door heen.
-
Stig als Rode Dwerg*, wie had dat nog eens gedacht! ;D
Maar nu maar weer on topic verder over Kassenberg: een aanstaande modelspoorbaan van formaat!
mvg,
Gert
* Voor wie dit ontgaat: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_dwerg
-
Een bruine dwerg is nog koeler, Jupiter wordt wel eens een mislukte bruine dwerg genoemd. Veel te groot voor een planeet, veel te klein voor een ster.....
Wat het baanplan betreft: ik van plan ooit een volksterrenwacht aan de rand van Kassenberg neer te zetten naar voorbeeld van de oude sterrenwacht Denekamp. Lijkt mij erg leuk in model zoiets te bouwen, uiteraard met observatorium. Als het zover is houd ik o.a. lezingen over dit onderwerp!
-
Zover is weet ligt Kassenberg niet op Jupiter, dus back on topic please.
-
Excuseer (ook aan Gert). Met dit gebouwtje zijn we weer op aarde geland:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dkp.jpg)
Moppig ding toch? Het vraagt er om nagebouwd te worden.
-
Ja, zeker leuk om na te bouwen. Ik ben er ooit een keertje geweest. Heel aardig kleinschalig. Hoe toepasselijk!
mvg,
Gert
-
Zover is weet ligt Kassenberg niet op Jupiter, dus back on topic please.
En op de plaats waar het zou moeten liggen zag ik tot voor kort enkel andere middelen van vervoer (http://www.panoramio.com/photo/3684488).
Maar alle gekheid op een stokje. Hoe staat het met de vorderingen in 1:87?
-
De vorderingen bestaan tot nu toe alleen in het verzamelen van het benodigde materieel, verzinnen van leuke dingen. Van baanontwerp kan nog geen sprake zijn, darvoor zal ik eerst moeten verhuizen.....
En dus houd ik mij ook bezig met
schattige bushaltes:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img042.jpg)
bijbehorende bussen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img699.jpg)
en voor aan het toekomstige plafond:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Tw15091979.jpg)
KLu F27 Troopship vlb. Twente, 15-09-1979
-
Het zal nog wel even duren voordat de eerste spade in de grond gaat maar we kunnen beginnen met het maken van een sporenplan.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img207.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/img207.jpg)
Beschikbare ruimte is ongeveer 10 x 2 meter waarbij aan het begin circa 3,5 meter beschikbaar is. Ideale ruimte om een groot kopstation met behoorlijke tuin en stukje vrije baan na te bootsen.
-
Dat is serieuze oppervlakte heer Poes ;D Ik ben benieuwd!
Gr. Remco.
-
...Van baanontwerp kan nog geen sprake zijn, darvoor zal ik eerst moeten verhuizen.....
...maar we kunnen beginnen met het maken van een sporenplan....
Dus U is verhuisd heer Poes ? :D
Mooi stukje ruimte hoor ! Ik zou wel weten wat ik met 10m lengte zou doen ! ;D
En overigens, is de 3.5m aan de linkerkant ook niet verkeerd !
Grtzz en suc6,
Karst
-
Nee, nog niet. Ik sluit niet uit dat dat binnen een jaar gebeurt maar deze baan komt in het huis van een goede vriend te staan. Beide zijn wij DB/NS-liefhebber en dan vooral van de V200. Het thema van mij spreekt hem ook aan. Alleen moet er een enorme hoeveelheid troep van die kamer worden gehaald. Hem kennende duurt dat nog even. Als ergens in 2011 begonnen wordt noem ik mijzelf optimistisch. Geeft mij de tijd om eens lekker te werken aan het plan, dat kan sowieso niet in een al te hoog tempo vanwege de modelbouwerij (buffetwagens e.a. zaken). Af en toe zal ik eens wat berichten plaatsen en de adviezen van de experts met veel belangstelling lezen.
Wat het station betreft zou "Enkhuizen" mooi als Kassenberg kunnen dienen. Ik was dan ook verrast met deze keuze en hoop natuurlijk dat het doorgaat.
-
Wij zijn zeer benieuwd ;D
Gr. Remco.
-
Alleen moet er een enorme hoeveelheid troep van die kamer worden gehaald. Hem kennende duurt dat nog even. Als ergens in 2011 begonnen wordt noem ik mijzelf optimistisch.
Als je nog een verhuizer met verhuiswagen nodig hebt (y).
Ik ben wel benieuwd naar de uitwerking van je ideeen!!
Het is een heel erg leuk idee, met een geweldig thema(Zou bijna weer jaren`70 gaan verzamelen ::))
Grts,
Dennis
-
Als ergens in 2011 begonnen wordt noem ik mijzelf optimistisch.
Het is inmiddels bijna eind 2011, hoe staat het er mee?
-
MS heeft het geagendeerd, hoe leuk! :D
Optimistisch: 2011
Realistisch: 2016
Pessimistisch: 2032
-
Maakt niet uit joh... In 2012 vergaat de wereld toch *pessimistisch* ;)
-
Uh, Viktor. Je kijkt teveel naar films.... ::) ;D
-
Kassenberg est mort, vive Kassenberg!
Hier (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=100747.msg3222270431#msg3222270431) gaat de beschrijving van Kassenberg op kleinere schaal verder…