BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: oudebiels op 07 January 2016, 11:40:41

Titel: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: oudebiels op 07 January 2016, 11:40:41
Hallo treinfans,

Ik was pas bij een tuinzaak waar ze overtollige kerstverlichting in de ban deden.
Er waren lichtjessnoeren met heeeeeeeeeeel veel pietkleine ledjes voor een aangename prijs.
Iets van 3 volt ledjes, de amperes stonden er ook bij maar heb ik niet zo voor ogen.
Is zoiets te gebruiken voor de treinbaan (losknippen uit snoer, lampje individueel (met voorschakelweerstand) voeden...)
Of wordt dat niks en kun je piepkleine (niet-smd) ledjes beter gewoon los (C* of Rei* of zo) aanschaffen?

Groet,
oudebiels
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Gert Arkema op 07 January 2016, 11:49:16
Ja hoor, gewoon bruikbaar. Aangezien ze goedkoop zijn kun je heel wat experimenteren voordat ze op zijn, maar begin eens met een weerstand van 1000 Ohm.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Basilicum op 07 January 2016, 12:01:10
Ik heb er al aardige resultaten mee bereikt, zoals je hier (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,15353.msg605716.html#msg605716) en daar (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,15353.msg3221509297.html#msg3221509297) kunt zien.

Groet,
Bas
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Klaas Zondervan op 07 January 2016, 13:25:26
Ik heb eens zo'n lichtsnoer gekocht voor de ledjes. Als je ziet hoe goedkoop die zijn, dan snap je niet waarom losse leds bij een elektronicaboer zo veel moeten kosten.
De leds heb ik gebruikt voor een display in het clublokaal. Daarop wordt de treinenloop op een knooppunt met looplichtjes weergegeven.
Het lastigste was nog om de leds uit hun krimpkous te bevrijden. Daar heb je een scherp mes voor nodig, en bij die operatie kun je de led maar beter met een tangetje vasthouden, en niet met je vingers.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: zuylen op 07 January 2016, 16:36:22
Heb er ook meerdere aangeschaft. (y) Kan je geen buil aan vallen.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Timo op 07 January 2016, 16:48:35
Eigenlijk gelden voor al die ledjes gewoon een maximale stroom van 20mA (wat vaak schijnwerperachtig is). Bij een (warm) witte led (of fel blauw, fel rood, fel oranje, paars) zal de forward voltage ergens tussen de 3,0 en 3,3V liggen, net als bij gewoon losse ledje, het zijn en blijven namelijk gewoon ledjes  ;D Dus stroomgestuurd dus vergeet de voorschakelweerstand niet ;)


Timo
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: michel-zeeland op 07 January 2016, 17:09:33
Dus stroomgestuurd dus vergeet de voorschakelweerstand niet ;)


auw! Dan bepaal je de stroom door de led dus met je aangelegde spanning over de weerstand en led: een spanningsbron dus. Een voorschakelweerstand is geen stroombron! Het enige wat je doet is de stroom op een erg grove manier "begrenzen". Een beetje meer spanning of een tolerantie van je weerstand, heeft grote invloed op de stroom door je led.

Ik vergeet voor het gemak maar even dat er ook nog ander parameters zijn, zoals dat je Forward voltage verschuift als de temperatuur op de junction van de led stijgt....

gr,
Michel

Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: michel-zeeland op 07 January 2016, 17:22:50
wat je nodig hebt is, zoals in onderstaande: een stroombronnetje dus. De aangelegde spanning is dan niet zo kritisch, de stroom door de led is in dit voorbeeld dan altijd in grote lijnen hetzelfde. R5 en C1 zijn een soort "anti knipper" voorziening.

(http://opendcc.de/elektronik/stromquelle/stromquelle_sch.jpg)

groet,
Michel
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Reinout van Rees op 07 January 2016, 17:30:55
Michel: ik geloof toch echt dat 99% van de modelbouwers "er even een weerstandje voorgooien" in plaats van jouw uitgebreide schakeling te gebruiken.

Zo raar is die weerstand-suggestie dan toch ook niet in een algemeen draadje over kerstverlichting-leds?

Reinout
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: TEE-RAM op 07 January 2016, 17:38:58
Theoretisch zal het schema van Michel wel kloppen, en ik zal vast wel iets verkeerd doen, maar met een enkele  weerstand van ongeveer 1K tot 2K2 branden de leds bij mij fantastisch. ;D ;D ;D
Wim
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Timo op 07 January 2016, 17:44:49
Nouwja, ik heb in mijn studie (Electrical Engineering op Utwente) eigenlijk altijd geleerd dat stroombronnen zijn. Hele slechte/grove maar een hele simpele.  ;D ;D En volgens Ohm zou dat ook wel ongeveer moeten kloppen. Want als je de spanning over de weerstand amper varieert (relatief met de nominale spanning) dan varieert de stroom ook amper, briljant!

En laat (in turn) de spanning over de LED met spanning weer niet zo hard variëren en je hebt een half redelijke stroombron. En ja, de boel kan varieren door temperatuur en weet ik al wat. Maar de variatie in stroom zal wel meevallen en de kans dat je dan opeens buiten de specificaties van de led zit (tenzij je eigenlijk al op de rand zit en dat wil je toch niet) is erg klein, ideaal!  ;D (y)

En ja, je kan mooie stroombronnen maken maar als de spanning redelijk stabiel is, of in ieder geval de maximale spanning bekent is, en dat is in de modelspoorwereld het geval) dan voldoet een weerstand prima. Jou schema is leuk maar die is aardig temperatuur gevoelig. Misschien nog wel meer dan met alleen een weerstand ;)


Timo
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Klaas Zondervan op 07 January 2016, 19:28:54
Ik denk dat het met de temperatuurgevoeligheid van de schakeling van Michel wel meevalt.
Zelf gebruik ik in mijn analoge locs ook stroombronnen, maar dan met 2 transistors. Te zien op mijn website bij Frontseinen. De leds beginnen dan bij 3 volt al op volle sterkte te branden, en dat blijft zo tot de volle spanning.
Maar als je leds aansluit op een weinig variërende spanning dan is zo'n stroombron wat overkill. Een weerstand is dan wel zo simpel.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Menno op 07 January 2016, 21:46:37
Ik heb eens zo'n lichtsnoer gekocht voor de ledjes. Als je ziet hoe goedkoop die zijn, dan snap je niet waarom losse leds bij een elektronicaboer zo veel moeten kosten.
Omdat de LEDs die in de gemiddelde kerstverlichting zitten waarschijnlijk afkeur zijn van gevestigde merken in het verre oosten: daar wordt een batch die niet aan de specificaties voldoet niet vernietigd (doodzonde van alle verbruikte energie en grondstoffen) maar als B of C keuze op de 'zwarte markt' aangeboden.

Wat er daarna mee gebeurt, is vaak moeilijk te herleiden.

Kort gezegd komt het erop neer dat:
De LEDs sterk kunnen variëren in kleur, ook al staat op de verpakking 'warmwit'.
De LEDs behoorlijk kunnen afwijken in helderheid.
De LEDs sterk kunnen variëren als het op de doorlaatspanning aankomt: de ene LED brandt al prima bij 2,5 Volt, de ander begint pas bij 3,5 Volt goed te geleiden.
De chip scheef 'gelijmd' is waardoor het licht niet recht uitstraalt.
De chip zelf of de bond-wires niet volgens specificaties zijn en eerder overlijden of vroegtijdig loslaten.

Omdat de LEDs vaak met velen in serie staan, vallen de doorlaatspannings-verschillen amper op en de helderheidsverschillen worden (indien aanwezig) voor lief genomen 'want het kost maar x,xx euro'. (hetzelfde geldt voor LEDs die vroegtijdig overlijden)
Test de losse LEDs uit dergelijke verlichting eens door er kort (30 seconden of zo) 25 mA doorheen te jagen en de kans is groot dat ze onmiddelijk tot 'heel snel' het loodje leggen. Een LED van een goed merk/goede productie, overleeft dat zonder zichtbare problemen.

Bij elektronicazaken worden (helaas) vaak erg dure LEDs ingekocht, maar speelt ook een commercie-regeltje mee: elke handeling op de kassa moet eigenlijk, om er niet bij in te schieten, een bepaald bedrag kosten. De meesten komen in een elektronicazaak niet om tientallen LEDs te kopen, nee, ze willen er slechts een paar. Als je die voor weinig geld gaat verkopen en het blijft ook bij die LEDs, schiet je er als verkoper bij in. Mede daarom worden het al snel vrij dure dingen, al ben ik met je eens dat ik me echt wel eens afvraag of de prijs op z'n minst halveren niet een beter idee is.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: oudebiels op 08 January 2016, 22:21:20
Nou heren spoorders,

Na deze meldingen op hoog niveau durf ik geen steker meer in een wandcontactdoos te proppen!
Niks geen electrische trein meer....   :'(
Heeft iemand nog een kolengestookte HO locomotief liggen?

Voor
oudebiels
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Rondje_HO op 09 January 2016, 01:04:25
Een hele gekke vraag (van iemand die zelf inderdaad nog net een stekker in het stopcontact kan steken  ;D ):

Ik zie staan 3V, zou je dus de ... uiteinden van zo'n ledje aan een draadje kunnen solderen en dan op twee AA-batterijen aan kunnen sluiten? En hoe lang zouden die batterijen het dan volhouden? (Niet precies natuurlijk maar van binnen 5 min. leeg of wel een paar uurtjes) En zou je ook 5 of 10 of 20 ledjes achter elkaar aan elkaar kunnen solderen en dan ook aansluiten op twee AA-tjes? Dat vroeg ik me dus af  :)
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: zuylen op 09 January 2016, 10:13:12
Bij sommige kerstverlichtingssnoeren zit een klein weerstandje tussen de batterijhouder en leds. Blijkbaar gedaan om de stroom te beperken. Ik zou de AA batterijen niet rechtstreeks parallel aansluiten. Kan natuurlijk wel goed gaan in eerste instantie, maar een weerstandje ertussen is beter. Zoals dat ook de kerstverlichtingproducent (exemplaren van mij) deed. ;)
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Timo op 09 January 2016, 10:44:16
Hoi Martijn,

Tja, dat antwoord is een beetje tweezijdig...

Ik veel kerst op batterijen heeft de ledjes direct aan de batterijen hangen. Maar zoals gezegd, LEDjes stuur je met stroom... Dus die 3V zegt niet zo veel of je wel of niet binnen de stroomgrenzen blijft. Deze setjes vertrouwen dan ook volledig op de interne weerstand van de batterij en die kan aardig verschillen. Omdat er vaak een stuk of 10 a 15 ledjes parallel aan de batterij gehangen worden (en de batterij dus aardig belast wordt) limiteert de interne weerstand de stroom voldoende. Maarja, parallel geschakelde ledjes probeer ik liever te voorkomen omdat de karakteristieken van de individuele ledjes kan verschillen (gevolg, sommige krijgen meer stroom voor de kiezen). Zolang het ledjes uit dezelfde goeie batch zijn valt het wel mee maar zoals gezegd kunnen ledjes in kerstverlichting (of China of überhaupt merkloze) nog wel eens b-keuze zijn.

Dus aan de ene kant, het werkt op zich wel, maar ik zou het niet aanraden. Ook niet met 1 weerstand in serie, de ledjes staan dan nog steeds parallel. Maar als je echt moet kan het wel. Maar moet je het willen op de modelspoorbaan? Naar mijn idee niet.

En hoe lang de ledjes dan branden is echt volledig afhankelijk van de gebruikte batterijen. Als een leek is een AA misschien een AA maar dat is niet zo  ;D


Timo
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Floris Dilz op 09 January 2016, 10:52:15
jarenlang kerstsnoer-ledjes in mn locs verwerkt, geen grotere problemen mee gehad dan met andere duurdere ledjes. koning keizer kannibaal op de plee stinken ze allemaal en als je dr 16 volt op gooit zegt elk ledje poef.... en inderdaad gewoon weerstand ervoor knallen niks geen moeilijke schakelingen das allemaal aanstellerij.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Menno op 09 January 2016, 12:54:52
Na deze meldingen op hoog niveau durf ik geen steker meer in een wandcontactdoos te proppen!
Niks geen electrische trein meer....   :'(
Heeft iemand nog een kolengestookte HO locomotief liggen?
Ik hoop dat je dit sarcastisch bedoelt, want deze reactie is nergens voor nodig.
Een hele gekke vraag (van iemand die zelf inderdaad nog net een stekker in het stopcontact kan steken  ;D ):

Ik zie staan 3V, zou je dus de ... uiteinden van zo'n ledje aan een draadje kunnen solderen en dan op twee AA-batterijen aan kunnen sluiten? En hoe lang zouden die batterijen het dan volhouden? (Niet precies natuurlijk maar van binnen 5 min. leeg of wel een paar uurtjes) En zou je ook 5 of 10 of 20 ledjes achter elkaar aan elkaar kunnen solderen en dan ook aansluiten op twee AA-tjes? Dat vroeg ik me dus af  :)
In de praktijk wordt dat ook wel gedaan ja. Een weerstandje van 10 ohm of iets dergelijks, beperkt de stroom en de LEDs staan parallel (in serie kan namelijk niet, dan is de doorlaatstroom doorlaatspanning onmiddelijk te hoog bij 2 LEDs)

Maar de LEDs krijgen in deze gevallen gemakkelijk te veel stroom voor hun kiezen en ik heb dit ook wel fout zien gaan met dergelijke setjes: zo'n beetje elk setje wat we verkochten, kwam onmiddelijk terug met opgeblazen LEDs of weerstand. De weerstand bleek steeds de juiste waarde te zijn, maar met 2 zeer nieuwe batterijen, die al snel een spanning van 1,6 Volt hebben, werd de stroom zodanig groot dat de LEDs vaak het loodje legden. Omdat dan vaak eerst 1 LED overleed, steeg de spanning iets voor de rest, de stroom werd groter en zodoende werd het een soort eenmalig stroboscoop-effect (dat werd ons door vrijwel elke klant verteld)

Enkele keren was de weerstand gewoon gebraden, niet opgewassen tegen de stroom erdoor.

Het is moeilijk te zeggen hoe lang de batterijen het uithouden, maar je kan er vrij zeker van zijn dat ze het niet al te lang doen, omdat de spanningsval dicht bij de maximale spanning van de 2 batterijen in serie ligt. Als de spanning, puur omdat de batterijen nu eenmaal leeglopen door gebruik, iets zakt, zullen de LEDs al snel in helderheid afnemen om uiteindelijk zacht te blijven gloeien. Dat laatste zullen ze dan weer, door de zeer kleine stroom, heel lang blijven doen ;) Kenmerkend is dat je dan waarschijnlijk ook zult zien dat meerdere LEDs echt helemaal niets meer doen (de voedingsspanning is te laag vergeleken met de doorlaatspanning) en enkele LEDs als laatste duidelijk zullen branden (hun doorlaatspanning ligt lager)

@ Zuylen: de batterijen zou ik ook zeker niet parallel, maar in serie aansluiten ;) Parallel aansluiten van de batterijen garandeert in ieder geval dat er geen LED zal branden.

@ Floris: de enige reden dat het bij ons over het algemeen goed gaat is het feit dat wij ze niet voor hun bakken licht gebruiken. Bij 15 tot 20 mA (waarbij het laatste echt op het randje is bij LEDs waarvan de specificaties onbekend zijn en onderling zo verschillen) geven vrijwel alle LEDs op deze aardbol zoveel licht, dat wij ze enorm 'knijpen'. Immers, zelfs bij 8 mA geven veel LEDs nog steeds veel te veel licht. Daarom gaat dat bij ons gewoon goed. Ga je echter voor de grootste hoeveelheid licht, ja, dan moet je niet gek opkijken dat er vroeg of laat LEDs uit gaan vallen.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: zuylen op 09 January 2016, 14:51:13
Ach ja, het spul is zo spotgoedkoop dat een gesprongen lichtset af en toe niet zo erg is. Eerder lastig omdat je weer naar de winkel moet. Daarna een grotere weerstand ervoor bakken en het probleem is opgelost. overigens heb ik nog nooit problemen met opgeblazen leds/weerstanden gehad. Bovendien heb ik een multimeter. (y) En meestal zoek ik de grenzen bij die dingen nooit op. En Menno parallel aansluiten doe ik niet. Maar wel in combinatie met de bijgeleverde weerstand! Zo werden die sets ook geleverd.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: klusser op 09 January 2016, 14:53:28
Hallo,

Het verbruik kan heel verschillend zijn inderdaad.
Hier heeft een kerstsnoer met 100 leds op een knippermodus het in ieder geval 22 dagen van 6 uur volgehouden is: 132 uur op 2x 1,5 volt batterijen van het merk...........sjips.....geen chineese tekens voorhanden. ;D en deze zijn nu nog niet leeg,wel branden de leds wat minder fel.

De ledjes die ik gebruik komen bijna altijd uit kapotte snoeren,een goede weerstand ervoor en ze gaan nog een tweede leven in.
Geen enkel probleem.

Groet Wim.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Rondje_HO op 09 January 2016, 21:37:38
Allemaal bedankt voor de antwoorden  (y) Als ik een snoer vind ga ik eens zitten prutsen
Titel: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: ReinBijlsma op 11 November 2021, 14:22:40
Bij de Intratuin kocht ik gisteren een snoer kerstledjes, lichtnetaansluiting, dimbaar, 40 lampjes. Ik had eigenlijk het idee die te gebruiken als verlichting voor mijn huisjes, waarbij ik een ringleiding onder de tafel maak en daar waar nodig de lampjes door de tafel omhoog prik. Lampjes die niet gebruikt worden verf ik zwart ( of ik plak ze af ). Lijkt me een stuk goedkoper ( €7,99 ) dan allemaal losse lampjes aan te sluiten, of zie ik dat verkeerd?
Titel: Re: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: RetroJack op 11 November 2021, 14:24:39
Goed idee wel.
En welkom op het forum.
Titel: Re: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: RetroJack op 11 November 2021, 14:38:21
Je hebt wel een "warmwhite" versie en niet een veelkleurige neem ik aan  :)
Blijft een en ander bereikbaar na inbouw?
Titel: Re: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: hrp op 11 November 2021, 15:49:44
 :)
Leuk idee, heb je ook een snoer gekocht voor als de eerste defect is geraakt? Dan heb je in elk geval gaten van dezelfde diameter.
Ik denk dat A.C. Tion ook een interessante leverancier kan zijn.
Succes.
Ronald
Titel: Re: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: phdirk op 11 November 2021, 16:59:29
Hallo Rein,

Dat werkt inderdaad prima. Ik heb ook een aantal huisjes met kerstverlichting op de baan gehad. Ze staan nu te wachten tot er op de nieuwe baan weer huizen worden gebouwd.
Titel: Re: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: BartvD op 11 November 2021, 17:36:16
Ik gebruik nu al weer een paar jaar led "kerstverlichting". Als voeding gebruik ik de goedkope trafo's die je bij bijna elke bouwmarkt kan kopen (regelbaar 3 V naar 12 V gelijkspanning, 500 mA).

Ik sluit de led's koud aan op de trafo's die ik instel op 3V (geen voorloop weerstand, hebben ze ook niet op de batterij voeding - en ja ik ken de theorie dat een led geen weerstand heeft maar alleen een spanningsval ..... bla bla!)

Ik weet niet welke je hebt gekocht maar de meeste van die goedkope led snoertjes zijn de leds paralel aan elkaar aangesloten. Je kunt ze dus knippen in de lengte die je nodig hebt.

Misschien wat overdreven maar een fotootje als voorbeeld. Behalve de straatlantaarns zijn alle andere leds van de "kerstverlichting". Voor binnen verlichting kun je het niet goedkoper krijgen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50687682966_3229b25f6a_4k.jpg" width="4032" height="2268" alt="0 scale &quot;the Factory&quot;"></a><script async src="//embedr.flickr.com/assets/client-code.js" charset="utf-8"></script>)
Titel: Re: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: 72sonett op 11 November 2021, 18:07:28
...geen voorloop weerstand, hebben ze ook niet op de batterij voeding ...
Goed kijken, in het batterijdoosje zit een weerstandje.

Ik gebruik ze ook, die met een batterijdoosje voor 3 batterijtjes, 4,5 V dus, maar ik sluit ze aan op de 5 V van een computervoeding.
Om te voorkomen dat ze weer uit de plaat vallen steek ik er een cocktailprikker onderdoor. Staat er geen huisje boven, dan laat ik ze los onder de plaat hangen, dan heb ik daar ook wat licht.
Titel: Re: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: ReinBijlsma op 12 November 2021, 13:39:58
Prachtige en sfeervolle foto trouwens. Gelijk ernstig jaloers. De output van de bijgeleverde trafo is 3V, maar volgens mij zijn ze serie geschakeld ( ik ben een absolute en totale leek op dat gebied ). Er zit een krimpkousje om elk ledje maar er gaan 2 draadjes in en twee draadjes uit.  Het gehele snoer heeft twee draadjes. Dus als ik er in ga knippen krijg ik denk ik een probleem                                                                                                                   
Titel: Re: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 November 2021, 13:44:13
Je beschrijving duidt er eerder op dat ze parallel staan.
En als je een absolute leek bent zou je  je eerst kunnen verdiepen in het verschil tussen serie en parallel.
Titel: Re: Kerstlampjes als verlichting voor huisjes e.d?
Bericht door: RetroJack op 12 November 2021, 14:22:44
Parallel ja. Laat het snoer anders maar gewoon intact, dan weet je zeker dat het werkt  :police:
De niet gebruikte onder de tafel.
Titel: Re: Led's uit kerstverlichting bruikbaar?
Bericht door: Bert van Gelder op 13 November 2021, 16:40:43
Beste allen,

2 draadjes over kerstverlichting (te gebruiken als binnenverlichting) samengevoegd.

Gr, Bert
Team moderatoren.