BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Michel van den Hof op 24 April 2015, 13:15:07

Titel: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 24 April 2015, 13:15:07
Hallo,

Hierbij wil ik graag mijn Britse 00 baan South Hill voorstellen. Na vele omzwervingen en talloze plannen, moet dit dan (uit)eindelijk mijn (te bouwen) baan gaan worden.

De aanzet tot deze baan werd op woensdag 15-4-2014 gegeven door Leen (St00mboy), toen hij in het Britse Litter-bin topic een gooi deed naar een poging, om in navolging van de BNLS forum baan (met enkele Brits geörïenteerde deelnemers), te komen tot een BNLS BMB, Beneluxspoor Britse Module Baan. Dat idee leek me op zich wel interessant. Ik worstelde in al mijn plannen met de grootte en dan vooral de diepte er van, de kosten die er mee gemoeid gaan, de bouwtijd, de transporteerbaarheid i.v.m. met shows/beurzen, en er waren/zijn interesses te over, in verschillende schalen, uit verschillende landen, uit verschillende periodes en met verschillende modaliteiten. Mede daardoor ben ik te vaak van plan gewijzigd, gevolgd door ontwerpen, kopen, nieuw ander plan, verkopen, ontwerpen, kopen, nieuw andere plan, verkopen, etc .........

Mijn plan heb ik in slechts 1 middag in ruwe opzet bedacht en met wat adviezen en tips hier op het BNLS Forum in een week kunnen rijpen tot een goed definitief plan, dat een hoop van mijn interesses samenvoegt, in maatvoering ideaal is, ook geschikt is voor transport naar elders, qua kosten in etappes gebouwd kan worden en door de mogelijkheid tot aanleveren van bouwpakketten voor de diverse segmenten/bakken en dankzij deelname aan een groepsproces, me eindelijk makkelijk op gang moeten krijgen en op gang houden.

De zichtbare baan zal uit 4 aaneengesloten BNLS BMB modules bestaan. Deze modules kunnen tussen 2 bijbehorende BB'en ingevoegd worden in de BNLS BMB, maar i.p.v. de BB'en, m.b.v. 4 hoekmodules ook gekoppeld worden aan 4 achter de baan liggende FY modules, die de baan ook een geheel zelfstandige baan laten zijn.

Qua interesses is de keuze voor Brits voorbeeld nu dus verkozen, boven die uit eigen land en uit andere buitenlanden. De baan zal echter zowel een trein element (op module niveau 0, maar fysiek op een verhoogd niveau) bevatten, als ook een tram element (op een negatief module niveau, maar fysiek op straat niveau) bevatten. Dan heb ik daar mee dus het heen en weer hikken tussen trein (met ruime bogen) en tram (met de mogelijkheid tot krappe bogen) uitgebannen. Qua schaal ben ik er achter gekomen dat je met N op een oppervlakte wel veel kan, maar het is me persoonlijk toch allemaal wat te klein en te weinig gedetailleerd, danwel de baan detaillering is vaak grover.

Met deze baan houd en heb ik binding met BNLS, BNLS Litter-binners, BNLS BMB'ers, Nederlandse modeltrammers, Britse modeltrammers, Duitse modeltramners en mijn Britse treinvereniging DEMU. Vele vliegen in 1 klap.

De baan stelt een fictieve locatie voor in South Londen, tussen late 50'er jaren en late 60'er jaren. De naam South Hill is geïnspireerd door de stationsnamen Herne Hill, Tulse Hill en Streatham Hill, en het simpele feit dat het een fictieve locatie in South London betreft, grofweg in de buurt van die 3 echt bestaande stations. Het spoor loop hier geheel op een stenen viaduct. Op de middelste 2 bakken zullen de perrons van station South Hill komen te liggen, wat 2-sporig uitgevoerd is. Op de eerste en laatste module zullen de wisselstraten voor/na het station komen te liggen. Hier is ruimte voor 4 sporen naast elkaar, die ook als zodanig uit beeld zullen verdwijnen. Doet de baan mee in de BNLS BMB, dan is de hele baan een 2-sporige lijn, met links en rechts van het station en voor en achter de 2-sporige lijn, korte opstelsporen. Staat de baan op zichzelf, met eigen FY, dan is de baan links en rechts van het station een 4-sporige lijn, met de buitenste 2 sporen de zgn. Slow Lines en de binnenste 2 sporen de zgn. Fast lines. Door ruimtegebrek is het station slechts 2-sporig gebouwd en zijn de wisselstraten aan beide zijden van het station bedoeld om even van 4-sporige baan over te gaan in 2-sporige baan en daarna weer terug over naar 4-sporige baan. Treinen zullen de wat korte locals zijn die stoppen en de wat langere fasts/longdistances zjin, die niet stoppen. Een verdwaalde goederentrein zal voor variatie zorgen. Op straat niveau ligt er voor het station een dubbele tram halte, met vanuit beide rijrichtingen ook een keer-/wachtspoor. Er zullen dubbeldekstrams rijden, waarvan ik al zo'n 30 bouwpakketten heb liggen. Dat de trams in London in het echt maar tot 1952 reden, laat ik gemakshalve buiten beschouwing. Er zullen ook statische Routemaster dubbeldeckers aanwezig zijn. De tramlijn verdwijnt zowel naar links als naar rechts schuin onder het station door buiten beeld, met achter/onder de wisselstraten opstelsporen en op de BB'en/hoekmmodules een keerlus. Aansturing zal m.b.v. DCC en PC besturing zijn. De FY bevat per rijrichting 2 lange wachtsporen en ook 2 wachtsporen die bi-directioneel zijn. In 1 overgangsboog zal een spoor sectie als test/programmeer spoor inzetbaar zijn. Een los spoor met de zelfde functie komt te liggen onder het station.

Om kosten te spreiden en niet te lang met een niet inzetbare baan te worstelen, kan deze baan in verschillende etappes gebouwd worden. De 1e fase is het straatniveau met tram netwerk. Rustig op mijn gemak 4 modules bouwen en 2 BB'en en daarna het tram deel. Met zelfbouw rails op het zichtbare deel en op het niet zichtbare deel Peco code 75 of misschien ook daar wel zelfbouw. Gevolgd door aankleding van de baan, inclusief de buitenzijde van het spoorviaduct en perrons. Vanaf dat moment kan de baan met goed fatsoen, als standalone trambaan functioneren. De 2e fase is het aanbrengen van de sporen op de 4 modules en 2 BB'en, inclusief de bijbehorende besturing en aankleding. Als dat gereed is, kan de baan meedoen met de BNLS BMB of als standalone trambaan functioneren, met stationaire treinen op de baan. De 3e fase is het bouwen van de boogbakken en de FY bakken, compleet met spoor en aansturing. Als 4e fase hoef ik me dan pas druk te maken om het aanschaffen van eigen treinen.

Anyway ...... hier is het ontwerp. De 1e versie is zoals de baan in de 2 opstellingen te zien zal zijn. De 2e versie is met op de rondlopende variant alleen de zichtbare sporen ingetekend en op de BNLS BMB variant alleen de tramsporen ingetekend.

Naar rechts is richting The City of London, naar links naar het zuiden. Donker blauw = UP Fast, licht blauw = UP Slow, donker groen = DOWN Fast, licht groen = DOWN Slow, rood = Bi-directional, oranje = Test-/Programmeerspoor, paars = zichtbare (zelfbouw) tramsporen, roze = niet zichtbare tramsporen.

Mvg, Michel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill___BNLS_BMB___for_3D.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill___BNLS_BMB___for_3D.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill___BNLS_BMB___1_to_15_size_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill___BNLS_BMB___1_to_15_size_2.jpg)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 27 April 2015, 21:02:39
Allen,

Afgelopen zaterdag 25-4 heb ik op de beurs in Houten een erg goed oriënterend gesprek gehad met Martin Welberg (Milocomarty, Grasjes en zo ....), over door hem te leveren houten bouwpakketten, voor alle benodigde 14 modules die uiteindelijk benodigd zijn voor South Hill als deelnemer aan de BNLS-BMB Modulebaan, als ook standalone baan zonder (voor alleen rijdende trams) maar ook met eigen schaduwstation (voor zowel rijdende trams als ook rijdende treinen).

Door technische mogelijkheden maar ook onmogelijkheden en een aantal andere praktische zaken meenemende, is het ontwerp inmiddels op een aantal punten aangepast.
De belangrijkste zijn :
- 100 mm diepere scenic modules (voor een mooiere overgang naar de achtergrond).
- een schaduwstation (FY) met rechte sporen (i.p.v met een slinger er in).
- de tram keerlussen meer naar achteren op de baan en geen opstelsporen meer in de keerlussen (want de lussen zullen zelf als opstelspoor funcioneren, met doorschuivende trams).

Dat laatste is net zoals de diverse FY sporen van Mark's trambaan Rheinberger Straßenbahn Betriebe, waar trams ook doorschuiven.

Elke lus kan 8 trams bevatten, dus minstens 16 trams zullen inzetbaar zijn.
Ruim voldoende.

Dit ontwerp is inmiddels versie 2.1 en de definitieve?

Voor de liefhebbers zowel in de normale kijkrichting (dus gekrompen door het forum), maar ook 90 graden gedraaid (zodat het forum de afbeelding niet inkrimpt).

Mvg, Michel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill_v21___BNLS_BMB.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill_v21___BNLS_BMB.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill_v21___BNLS_BMB___90_graden_gedraaid.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill_v21___BNLS_BMB___90_graden_gedraaid.jpg)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 28 April 2015, 20:10:07
Versie V2.2 met een kleine toevoeging en wat anders in beeld gebracht.

Ik heb 2 modules toegevoegd van 600 x 250 mm, om optioneel links en rechts tussen de 2 hoekmodules van de FY te plaatsen.
Thuis zal de baan opgesteld staan zonder deze extra modules en totaal 1500 mm diep zijn.
Op shows, als standalone baan, zullen de extra modules worden ingevoegd en zal de baan totaal 2100 mm diep zijn, met voldoende vrije ruimte binnen in de baan.

Daarnaast heb ik alle lijnen op breedte 1 ingesteld i.p.v. 3 of 5.
Om die dunne lijnen beter zichtbaar te krijgen, heb ik het bestand opgeslagen zonder de 50 mm grid (raster) lijnen.

Ook heb ik de dubbele lagen geheel gesplitst getekend.
De delen met roze keerlussen moeten er dus elk 2x van komen, 2 voor in de BB'en en 2 voor onder de voorste hoekmodules.

Ik denk dat ik nu wel genoeg fijngeslepen heb.

Op naar Martin Welberg voor de berg hout ........  ;) ;D :o (y)

Mvg, Michel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill_v22___BNLS_BMB___no_grid.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill_v22___BNLS_BMB___no_grid.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill_v22___BNLS_BMB___no_grid___90_graden_gedraaid.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill_v22___BNLS_BMB___no_grid___90_graden_gedraaid.jpg)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 02 May 2015, 16:24:39
Ik moet met Martin Welberg nog wel een datum prikken voor de hout productie en montage, maar de prijs quote is in ieder geval al binnen.
Geen kattenpis, maar gezien mijn afwijkende wensen, de grootte van de baan en alle geleverde service, een alleszins nette prijs, en zeker waar voor mijn geld.

Ik heb een baan officieel baan logo gemaakt, gebaseerd op een Southern Region Station Totem.
Hiermee zal ik ook bovenaan de fries mijn baan presenteren.
Deze afbeelding toont het logo op 10% van de originele resolutie.

Mvg, Michel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill___Totem_logo___10perc_size.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/South_Hill___Totem_logo___10perc_size.jpg)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: JaJo op 02 May 2015, 16:44:52
Grootse plannen! (y)

Groet Jaap
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 02 May 2015, 17:00:47
Ach, ik heb er een huis met garage voor aangeschaft, in 2006 ........
Wordt hoog tijd dat er eindelijk eens een fatsoenlijke baan komt, waar ik even mee vooruit kan.
Zo groots vind ik het niet eens, maar bedankt voor de  (y)

Mvg, Michel
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 26 May 2015, 23:08:36
Al verder ontwerpend/plannend/puzzelend en verder denkend aan details van scenery en materieel, is naast wat beperkte ontwerpwijzigingen, de naam van de baan inmiddels ook veranderd.

De naam zal zijn :
Ironbridges Interchange

- Ironbridges Interchange is een lokaal station in South-London aan een secundaire spoorlijn die een verbinding vormt tussen 2 hoofdspoorlijnen.
- De op een brick-viaduct lopende lijn is 4-sporig, met 2 Fast lines en 2 Slow lines, maar t.h.v. het station slechts 2-sporig, vanwege de beperkt beschikbare ruimte.
- Aan beide zijdes van het station passeert de lijn een Ironbridge, allebei gebouwd als tribute aan (en een verkleinde copy van) de beroemde Ironbridge in Cheshire.
- Uiteraard ontleent het station hier een deel van zijn naam aan.
- Het andere deel van de naam duidt op een (lokaal) overstap station, in dit geval op zowel buslijnen alsook tramlijnen.
- Het is 1967, en London Transport heeft in South-London de trams dus niet in 1952 afgeschaft zoals elders in de stad, maar in beperkte mate gemoderniseerd.
- De tram is in South-London blijven bestaan als compensatie voor het gebrek aan Underground lijnen in dit deel van de stad.
- De tramlijnen volgen Ironbridges Road, met voor het station een vrijliggende halte, met links en rechts ervan 2 kleine busstations.
- Pal achter het station ligt London Transport - Ironbridges - Tram and Bus Depot.
- Trams zijn van de types Feltham en vooral omgebouwde/gemoderniseerde Cissie versies, voorzien van een pantograaf i.p.v. een trolley pole.
- Bussen zijn voornamelijk vrij nieuwe Routemasters van de types RM en RML.

- Over de Slow lines zien we lokale 2- en 4-delige treinen rijden die allen op het station stoppen, bestaand uit 2-EPB, 2-EPB+2-EPB of 4-VEP.
- Over de Fast lines zien we interregionale 4- en 8-delige treinen rijden, waarvan de 4-delige stoppen en de 8-delige passeren, bestaand uit 4-CEP of 4-CEP+4-CEP.
- De treinen op de Slow en Fast lines zullen elkaar in beide richtingen om en om afwisselen en een hoogfrequent treinen aanbod laten zien.
- Minder vaak komen via de Fast lines een loco getrokken boottrein (met Mk1 en Mk2 rijtuigen) en een milk goederentrein langs met 6-wheel milk tankers.

- Het materieel zal voor een deel nog BR (SR) Green zijn en voor een deel al BR Blue, allen (al) voorzien van SYP of FYP
- Locomotieven zullen zijn van de Classes 20, 33, 37, 71/74 en 73.

Dit is een verkleinde uitvoering van het ontwerp van de BR (SR) Station-Totem, die ik boven de baan zal gaan gebruiken.
Alleen de tekst in het bovenste deel is nog niet 100% definitief, de rest zal zo blijven.

Mvg, Michel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___temp_Totem___10perc_size.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___temp_Totem___10perc_size.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___1to15.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___1to15.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Visible_Sections___BNLS_BMB___25perc_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Visible_Sections___BNLS_BMB___25perc_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Visible_Sections___BNLS_BMB___25perc_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Visible_Sections___BNLS_BMB___25perc_2.jpg)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Hendrik Jan op 27 May 2015, 00:02:15
Nounou,
erg ambitieus allemaal.
Leveren die gebogen wissels geen problemen op?

cheers
Hendrik Jan
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Hans van de Burgt op 27 May 2015, 00:05:51
Terechte vraag... Ik heb daar ook al mijn neus aan gestoten.
De Hornby gebogen wissels geven gelukkig geen problemen.
Loc's gaan er in beide richtingen zonder problemen over heen.

Grzz, Hans
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 27 May 2015, 00:17:25
Ach ambitieus ...... Hoezo eigenlijk? Ik heb er in 2006 een groot huis voor gekocht met een garage die puur bedoeld is voor de baan. Dit wordt mijn enige baan, die toevallig ook met zijn zichtbare deel, deel kan nemen aan de BMB. En trein en tram, ach, trein en trein op 2 niveau's is heel normaal toch!?!?! Een zichtbare baan van 4,8 x 0,65 m en 1 schaduwstation, dat valt allemaal best mee toch?

Ik zou niet weten wat het probleem is met de bebogen wissels, ze zijn behoorlijk ruim. Als materieel hier niet mee overweg kan, zit het probleem eerder daar in.

Mvg, Michel
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Simplex op 27 May 2015, 17:30:02
Als materieel hier niet mee overweg kan, zit het probleem eerder daar in.

Correct me if i'm wrong..... but

Het donderblauwe en groene spoor zijn de sporen waar je mee aansluit op de BMB toch?
Dat betekent dat er dus materieel van anderen overheen rijd. En aangezien er al eens
een hoop gebakkelei is geweest over materieel wat niet wilde rijden op de bouwsels van een
ander. Zou ik je laatste opmerking even nuanceren... Ga eerst maar eens testen, er
zijn vast wel deelnemers die je een ontsporings gevoelige machine willen lenen.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 27 May 2015, 17:44:07
Ook al gaat het om materieel van anderen, dan nog maakt dat wissels niet incorrect. Bij goed gelegde rails ligt ontsporen in de regel aan verkeerde BTB of te weinig bewegingsvrijheid van bewegende delen en assen.
Maar uiteraard wil ik binnenkort best wel proef leggen en proef rijden met gevoelig materieel.
Het is echter een baan die ik thuis permanent wil kunnen gebruiken met eigen (of bezoekend) materieel, die als geheel ook naar shows kan EN waarvan het zichtbare deel kan deelnemen aan de BMB.

Michel
(via mobiel)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Simplex op 27 May 2015, 17:47:39
Lees even mijn stukje terug, het gaat niet om 'de wissels'. Maar om het
eventuele probleem wat het kan leveren als je met elkaar gaat rijden.

Beter een paar uurtjes investeren, dan kwaaie koppen aan de bak..
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 27 May 2015, 17:57:16
Waar gaat het dan precies om Steef?
Uiteraard is het streven probleemloos tevreden kunnen rijden.

Michel
(via mobiel)

Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Simplex op 27 May 2015, 18:41:26
Zie pb, beter dan in een draadje.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 27 May 2015, 18:45:34
En beantwoord.

Michel
(via mobiel)

Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Esufreak op 28 May 2015, 14:02:40
Hoi Michel,

Ik volg in stilte met bewondering.

Gr, Arie
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 28 May 2015, 14:24:17
Dank je Arie. Hopelijk kan ik spoedig gaan bouwen. Alle benodigde rails is al aanwezig of besteld.

Michel
(via mobiel)

Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Ronaldk op 28 May 2015, 21:11:21
Het blijft een ambiteus plan  ;) Omdat je meteen met twee lagen wil gaan werken. En een meter of 5 moet aankleden en vullen. Dat gaat even wat tijd in beslag nemen  ;D

Ik zou niet weten wat het probleem is met de bebogen wissels, ze zijn behoorlijk ruim. Als materieel hier niet mee overweg kan, zit het probleem eerder daar in.

En dat is juist het hele grote verschil tussen het bouwen voor jezelf en het bouwen voor een forumbaan. Waar ook andere mensen met hun materieel kunnen rijden. Dan zal je meer rekening moeten houden met dat ook ander materieel over je baan kan rijden.

Uiteraard is het streven probleemloos tevreden kunnen rijden.

Tja, ik kan nu al op voorhand aangeven dat de boogwissels in het hoofdspoor mogelijk niet de meest handige keuze voor het streven zijn. Ik denk dat daar bepaalde personen binnen de BMB-groep niet blij van worden. Denk dat je daar 6 juni maar eens uitgebreid over moet hebben met een paar personen die ervaring hebben met de forumbaan. Aangezien dat fase 4 is van je bouw zal dat nog wel een jaar of wat duren ;)

Over het plan zelf: Interessant. Het rondrijden en treinen laten rijden lijken hier de overhand te hebben. Een echt ovaaltje ;) Voor de trambaan zit er nog een uitdaging in voor de keerlussen die er nu inzitten. Daar zal je wat mee moeten.

Het is een leuk plan om iets te doen in de scenery. Zitten nog wel wat leuke dingen in hoe op te lossen. Ben benieuwd hoe dat gaat worden.  Het houd je in ieder geval de komende jaren je van de straat...  ;D

Succes!

Groet Ronald.
 

Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Hans van de Burgt op 29 May 2015, 00:06:10
@Michel,

Ronald heeft hier wel een punt. Zoals ik elders al heb opgemerkt, heb ik bepaald ervaring in het 'mislukte' gebruik van gebogen wissels. Natuurlijk speelt hier de gebruikte radius van de wissels een rol. Maar... De locs kunnen problemen krijgen wanneer ze in afbuigende richting bereden worden.

Nu heb ik van Sierd Jan geleerd dat de wissels in de UK doorgaans richting 'conversion' bereden worden. Wel, geen enkele van mijn locs heeft daar problemen mee.
Bij afbuigend rijden, kon de buitenboog ook steeds bereden worden.
Maar afbuigend door de binnenboog?
Nee, dus... De wielen van de bogies worden gewoon omhoog gedrukt, en de loc ontspoort.

Tot mijn verbazing gaan de Hornby stomers wel door de gebogen Hornby wissels.
In beide richtingen.

Een oplossing? Misschien...
Je zou - als je per se gebogen wissels wilt gebruiken, deze kunnen verplaatsen naar jouw boogdelen. Als je er dan voor zorgt dat de hoofdsporen (dus die, waar de treinen over de diverse bakken rijden) zonder wissels zijn, is het probleem opgelost.

Overigens - Weer de wijsheid van Sierd Jan - rijden Britse locs een wissel van een siding eerst voorbij om vervolgens achteruit afbuigend over de wissels te rijden en wagens af te leveren of op te halen.
Dat verstoort echter de doorloop van andere treinen. Ik zou derhalve het gebruik van wissels op het hoofdspoor op een BMB module zo veel mogelijk vermijden.

En rangeren dan? Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik geloof dat Leen op zijn bak het rangeer deel niet gekoppeld heeft aan het hoofdspoor.

Grzz, Hans
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: St00mboy op 29 May 2015, 10:22:32
Hans, heb jij dat met Peco Streamline code 75 SL-(E) 186 en 187 getest of met andere wissels?
Als het goed is wil Michel deze wissels gaan gebruiken en dus is het van belang dat we hiervan de rijeigenschappen leren kennen.

Het rangeerdeel op mijn bak is volledig los van de hoofdbaan, maar dat is natuurlijk een heel ander ontwerp.
Op zich is het hebben van wissels in de hoofdbaan toegestaan, mits je een voorziening maakt, bijv. een frog juicer o.i.d., dat ze geen kortsluiting veroorzaken.
Het is een waardevolle tip van Ronald en Steef die een onderzoek naar de rijeigenschappen van deze wissels rechtvaardigt.

Leen.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Hans van de Burgt op 29 May 2015, 10:37:22
@Leen,

Nee, ik met Piko A code 100... Maar toen ik er problemen mee had, heb ik diverse fora afgestruind om andere ervaringen te horen. En ook van de Peco gebogen wissels las ik dezelfde problemen. Zowel code 100 als code 75. Daarop heb ik Hornby gebeld en het probleem voorgelegd.
De door hen voorgeschreven minimum radi gelden ook voor hun gebogen wissels.
De locs gaan er daar dus wel goed overheen. :) In beide richtingen.
Maar ja, daar heeft Michel niet veel aan... Het is code 100.

Ik geef Ronald gelijk... Gewoon niet gebruiken op de BMB delen.

Grzz, Hans
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Geoffrey_ op 29 May 2015, 10:47:37
Om even op het boogwissel verhaal in te haken, ik heb er ook een paar in onze verenigingsbaan moeten gebruiken en dat functioneert echt zonder problemen. Let wel, we hebben het hier over een buitenboog van 1,5 meter! Ze zijn net zo stabiel als een SLE189, en met RP25 flenzen heb ik nog nooit problemen gehad op die wissels. De wissels liggen zowel in het station als op 2 plekken in de doorgaande sporen en worden gewoon continu gebruikt. Bij ons zagen de meeste mensen in eerste instantie het verschil helemaal niet tussen een SLE189 en een SLE187. Het is geen Fleischmann boogwissel met een R3/R4 radius.

Als men bang is voor de reacties van een lok wanneer ze over de afbuigende sporen rijden lijkt het me logisch dat je de norm niet op 550mm zet, maar op >1m. Het probleem van ontsporende locs in boogwissels komt in 95% van de gevallen door of een te krappe radius, of een hartstuk wat te groot is. Geen van beide is van toepassing met de code 75 wissels van Peco. 

Ik verwacht geen problemen, maar als je het zeker wilt weten leg je even een proefstukje neer en rijd je er op normaal tempo overheen.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: St00mboy op 29 May 2015, 11:03:57
Ja, dat lijkt me ook en je post is een geruststelling.
De bogen op deze Peco wissels zijn zoveel groter dan die van de meeste andere.

Op zoek naar issues kwam ik dit topic tegen over deze wissels. Let wel: het gaat hier over de normering van een modulebaan met minimaal 36"radius, terwijl de binnenbocht van de Peco wissels 30" is. Er wordt een aantal interessante oplossingen gegeven:
http://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/topic/89373-modular-and-curved-streamline-points/ (http://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/topic/89373-modular-and-curved-streamline-points/)

In post #59 staat een foto van en een link naar een baan met de gelaserde baseboards van Tim Horn. Ziet er trouwens goed uit hoor.

Het is zaak om de back-to-back van je wielen goed af te stellen en om vóór het leggen goed te kijken of het wissel exact vlak is. Norman Solomon haalt er niet voor niets eerst een vijl overheen.

Leen.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Hans van de Burgt op 29 May 2015, 11:11:48
@Leen,

Ik denk dat je dan onderscheid moet maken tussen de privé situatie en de BMB situatie.
Voor thuis kun je best je locs optimaal aanpassen.
Maar in BMB verband zou de baan geschikt moeten zijn voor alle locs.
En dan bedoel ik RTR locs.

Grzz, Hans
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Geoffrey_ op 29 May 2015, 11:24:41
Ik zie het punt wel dat het geschikt moet zijn voor "alle" locs, maar dat zorgt voor zo gigantisch veel beperkingen. Kijk naar de BNLS h0 baan, die is in de opzet ook niet geschikt voor alle locs echter de norm laat wel 95% toe. De vraag is of je rekening moet gaan houden met de "philo's" onder de modeltreinen.

Ik heb hier thuis een stoomloc liggen die wat problematisch rijdt, als ik die als norm ga gebruiken omdat alle locs over de baan moeten kunnen rijden kun je beter direct stoppen  ;D

Overigens is er iets "interessants" met de Peco wissels, ik heb zelf met een clubgenoot railstukken ontworpen in tekenprogramma's en wanneer je in de broncode kijkt zie je dat een Peco wissel niet vergelijkbaar is met een ander wissel. Wij hebben een test uitgehaald door de gegevens van peco (radius, wisselhoek, lengte etc.) in een nieuw wissel te stoppen, en dan kom je niet uit. Dat wissel leek in de verste verte niet op een Peco wissel en was veel krapper.

Wat je zou kunnen proberen met de opzet van Michel is het volgende:

De wisselstraten worden uitgelegd zoals in het plan staat, en je test of het geen problemen geeft. Geeft het wel problemen ( wat ik niet verwacht ), kun je het volgende doen

Je zou in de situatie kunnen komen dat tijdens een BMB tentoonstelling alleen in een vaste stand gereden kan worden, terwijl Michel in zijn thuissituatie gewoon de volledige functionaliteit kan gebruiken. Daarmee ondervang je vrijwel alle problemen die mogelijk kunnen ontstaan en functioneert de wisselstraat niet anders dan een stel vloeiende bogen.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Hans van de Burgt op 29 May 2015, 11:28:31
@Geoffrey,

Aan die oplossing heb ik ook gedacht.
Maar als je naar het huidige sporen verloop kijkt lukt dat volgens mij niet.

Grzz, Hans
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Geoffrey_ op 29 May 2015, 11:35:01
Klopt, ik zag het inderdaad. Maar het is niet zo lastig om gewoon wat straten uit te leggen en het te proberen.

Ik zou gewoon gaan bouwen, niet alles op papier al afschuiven (voor hetzelfde geld rijdt het als de spreekwoordelijke trein en was al deze paniek nergens voor nodig)  ;).

Volgens mij is de hele eerste insteek van het hele BNLS bakken principe opgestart om gewoon lekker te gaan bouwen..
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: St00mboy op 29 May 2015, 11:38:14
Van de norm voor B2B's wordt bij RTR loks soms behoorlijk afgeweken. Zo had Hornby nog niet zo lang geleden een standaard B2B van 13,9mm en dat kan gewoon ergens problemen veroorzaken. Je kan er dus niet zonder meer van uit gaan, dat die je maatstaf is en je moet er ook je baan niet op aanpassen, al moeten we problemen natuurlijk wel vermijden.

Ja, eerst bouwen, helemaal mee ens.

Leen.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Hans van de Burgt op 29 May 2015, 11:59:04
Hahaha, ik hoor dat vaker...
Maar ik vind 120,- euro 'leergeld' voor zes onbruikbare wissels toch wel een beetje veel.
Een beetje meer studie had dat kunnen voorkomen.

Grzz, Hans
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Geoffrey_ op 29 May 2015, 12:10:04
Hans,

Je gaat af op je eigen ervaring met een Piko wissel wat in de verste verte niet voldoet, te kleine radius en code 100. Vervolgens op basis van klachten op internet. Als ik 1 ding geleerd heb in mijn werkzame leven tot nu toe is dat eigenlijk alleen de klachten het internet halen. Ik beweer niet dat er geen probleem kan ontstaan, maar alles op papier kapot redeneren en afschieten is het andere uiterste. Je hebt pas echt een bruikbaar resultaat als je het gaat proberen.

Problemen vermijden is zeker verstandig, maar als iedereen valt over de binnenradius in dat wissel moet je wellicht de hele norm van de baan aanpassen naar minimaal 36 inch ( en ik ben benieuwd hoeveel mensen daaronder zitten op hun BB, de meeste slingers die daar gelegd worden halen geen 36" maar komen dichter bij de 550mm norm ). Die 36" norm zorgt er inderdaad voor dat geen boogwissels kunt gebruiken, maar let wel.. 90% van de rechte wissels valt dan ook af  ;)

Daarnaast is voor dit soort problemen juist een bouwdag, en kun je dingen in het echie proberen..
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: St00mboy op 29 May 2015, 12:16:42
Helemaal mee eens: "papieren" bezwaren zouden verboden moeten worden.

Leen.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Hans van de Burgt op 29 May 2015, 12:25:59
@Geoffrey,

Natuurlijk is de BMB situatie veel anders dan voor de thuisbaan. Maar in beide gevallen geldt dat je door meteen te bouwen (en zónder voorstudie) soms kosten maakt die te voorkomen hadden kunnen worden. Mijn 'gedoe' met de gebogen wissels is daar slechts een voorbeeld van.

Omdat bouwdagen schaars zijn, en ook niet altijd makkelijk te organiseren vanwege de geografische afstanden (Sierd Jan woont bijvoorbeeld in Oost Groningen), is het verstandig om lid te zijn van een vereniging. Daar kun je in ieder geval dingen uit proberen. Ik juich daarom ook het initiatief van BNLS toe om wat meer 'werk' te maken van de verenigingen. En vooral ook het bevorderen van het gebruik van BNLS modules.

Overigens vind ik het heel verstandig om vooral heel ruime normen te stellen aan de boogstralen.
Ik zelf zal op mijn BMB bak helemaal geen wissels gaan gebruiken.
Misschien laf... maar voorlopig heb ik een uitdaging genoeg aan het maken van een mooi landschapje.

Grzz, Hans

Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Edsko Hekman op 29 May 2015, 12:33:53
Is niet laf Hans, is eerst even proberen je zaken eigen te maken. Je zou het altijd nog op de manier van Leen kunnen proberen. Een los stukje om te rangeren. Kun je toch iets proberen.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: St00mboy op 29 May 2015, 12:39:08
Juist, proberen, daar gaat het om.
Als je denkt dat iets zou moeten kunnen werken, dan ben je er nog niet.
Het gaat erom dat je ook de juiste manier uitvindt om het goed te laten werken.
En daarom moet je het altijd eerst proberen.

Ik heb hier wel een of twee van die gebogen wissels liggen en ga het een keer op een bouwdag uitproberen.

Leen.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Edsko Hekman op 12 June 2015, 14:27:23
Hoe staat het hier mee?
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 12 June 2015, 18:08:51
Heel goed Edsko. Dank je voor de belangstelling.

Ik heb het design licht gewijzigd en ben het aan het fijnslijpen tot de exacte definitieve versie, ook i.v.m. het geheel laser gesneden gaan worden van alle baan modules.

De baan zal NIET meer deelnemen in de BMB. Om die reden heb ik ook besloten tot de wijzigingen.

De diepte van de zichtbare modules is nog wat groter geworden. Het station heeft 4 doorgaande sporen, want dat is realistischer. Er zijn i.p.v. 2 zijperrons nu 2 eilandperrons. De buitenste sporen zijn licht gebogen en geven een speelser beeld. De tramlijn loopt ook iets gebogen voorlangs. De spoorbruggen links en rechts bestaan ieder uit 3 bruggen naast elkaar. De buitenste sporen via een losse lichte constructie met er onder een copy van de beroemde Ironbridge in Cheshire. De middelste brug met de Fast lines is van een zwaardere en meer standaard constructie. Ironbridge Road verdwijnt onder de bruggen uit beeld. Naar links en rechts verdwijnen 2 wegen waarvan ik de naam nog moet bepalen. In de middenberm van beide wegen is eeb kort tram opstelspoor. Links en rechts hiervan liggen een paar bushaltes aan de zijkant van de weg.

Het schaduwstation wordt ook breder en zal i.p.v. 6 sporen er 9 bevatten. 3 voor de UP, 3 voor de DOWN en 3 BI-DIRECTIONAL.

Van de 3 die voor 1 richting zijn, is het buitenste spoor alleen voor de Slow line, het spoor er naast voor zowel Slow- als Fast line en het spoor daarnaast alleen voor de Fast line. De 2 FY Slow lines zijn bedoeld voor elk 2x 2-EPB (een Green SYP en een Blue FYP) en 1x 4-VEP (een Blue FYP). De 2 FY Fast lines voor elk 2x 4-CEP (een Green SYP en een Blue/Grey FYP). De gecombineerde Slow-/Fast lines zijn in principe leeg, maar laten wat variatie toe en uitbeelden van verstoringen, vertragingen en inhalen, door de UP en DOWN treinen in hun deel van de FY over de 3 sporen en scenic over de Slow- en Fast lines te variëren. Daar helpen de mogelijkheden van het 4-sporige station natuurlijk ook bij.

Van de 3 middelste BI-DIRECTIONAL sporen is er 1 voor de goederen trein, 1 voor de boottrein en 1 voor alle extra loc's. Totaal denk ik op termijn aan zo'n 6 tot 10 loc's. De treinen op deze sporen zullen dus ook in de UP en in de DOWN richting passeren. Als alleen de BI-DIRECTIONAL FY lines gebruikt worden, dan alleen over de scenic Fast lines, maar als ook de 2 lege UP and DOWN FY lines gebruikt worden, dan kunnen ze scenic ook via de Slow lines passeren.

Wisselen tussen Slow- en Fast lines kan in de FY maar ook in het scenic deel.

Als extra is er ook een kopmakende treinverbinding die zal worden uitgevoerd met Thumpers. Deze komen en gaan van rechts via de Slow lines en doen alleen de Fast UP line in het station aan. In de FY maken ze kop op het lagere niveau, net als de trams in het scenic deel.

Zodra het ontwerp helemaal af is, zal ik het hier tonen.

Helaas sta ik in een hele lange rij voor het laser snijden. Tim Horn doet zijn ontwerpen en laser snijden tegenwoordig all fulltime als enige inkomsten, maar tot het eind van het jaar zit hij helaas al mudvol.

Genoeg tijd dus om te sparen en meer nuttig voorbereidende werkzaamheden. Ik ga, in samenspraak met Tim, proberen de laser snij delen zelf te ontwerpen. Dat scheelt toch weer tijd en kosten.

De Totem heb ik al gewijzigd aan de nieuwe situatie. De koptekst luidt nu "Lambeth - South-London - 1967". De hoofdtekst blijft "Ironbridges Interchange". De voettekst luidt nu "Trams Courageously Soldiering On". Het font is aangepast van BritishRailLightNormal naar het voor die tijd correcte Gill Sans MT.

De topic titel zou ik gezien de ontwikkelingen graag gewijzigd zien in "Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams"

Kan 1 van de moderatoren dit voor mij doen a.u.b.?

Met vriendelijke groet,
Michel
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Ronaldk op 13 June 2015, 08:42:35
Hoi,

Weer wijziging in de plannen zo te lezen.  ;)

Helaas sta ik in een hele lange rij voor het laser snijden. Tim Horn doet zijn ontwerpen en laser snijden tegenwoordig all fulltime als enige inkomsten, maar tot het eind van het jaar zit hij helaas al mudvol.

Genoeg tijd dus om te sparen en meer nuttig voorbereidende werkzaamheden. Ik ga, in samenspraak met Tim, proberen de laser snij delen zelf te ontwerpen. Dat scheelt toch weer tijd en kosten.

Wie is Tim Horn?  Je gaat de delen laseren? Je zou toch bij Martin de bakken laten maken? Wat is het voordeel ten opzichte van het bestellen bij Martin? Martin maakt complete "bouwpakketten" alla het zweedse bouwpakkettenwoonwarenhuis. Gemakkelijk in elkaar te zetten.

Over de constructie van de gelaserde delen: Dat moet dan wel een zware laser zijn wil hij een beetje houtdikte (ligt aan het materiaal en kwaliteit van het hout) kunnen snijden. Ben benieuwd hoe dat gaat en is.

Succes met ontwerpen en bouwen!

Groet Ronald.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 13 June 2015, 13:36:18
Hoi Ronald,

Fijnslijpen van de plannen. Net als bij zo vele andere baan ontwerpen. Die fases gaat vrijwel iedereen (publiekelijk) door. Maar wat ik nu aan het tekenen ben, en zeer exact, is wel de definitieve versie.

Tim Horn is een mede clublid van DEMU (.org.uk) en hij heeft samen met 2 andere clubleden een gezamelijke FY gebouwd van 20 meter lengte en 36 sporen van 10m lang, verdeeld in 2 groepen sporen van 18 stuks achter elkaar, daarmee per richting een groep van 9 voor de Fast lines en een groep van 9 voor de Slow lines. De 3 bouwen allemaal hun eigen baan en delen de gezamelijke FY. Deze FY is super strak en nog conventioneel gebouwd, een aantal jaren geleden. De 1e baan is nagenoeg klaar en heeft al een aantal shows gedaan. Dat is Calcutta Sidings 2, gebaseerd op Burton-on-Trent. Tim gaat zelf Tring bouwen aan de West Coast Main Line en die wordt nog 4 of 5 meter langer, met dus meer FY boards er tussen. De 3e baan is Birmingham New Street Station 1987 en die wordt net zo lang als Tring. Oh ja, de banen zijn in P4, het Britse P87. De 3e baan heet ook P4 New Street. Op de gebogen FY boards gaat het met enorme lange zelfgebouwde gebogen wissels van 4 naar 18 sporen. Geweldig om te zien. En de treinen rijden er op volle schaalsnelheid doorheen. Ook de HST's.

Ik wilde oorspronkelijk mijn baandelen al laten laseren, maar als deelnemer aan de BMB werd Martin naar voren geschoven als optie. Niet laser gesneden is echter wel duidelijk mijn 2e keus. Nu ik niet meer deel neem aan de BMB, de maatvoering er ook niets mee van doen zal hebben en Martin heeft aangegeven om te komen in het werk en BMB orders alleen via Leen te willen uitvoeren, val ik weer terug op mijn 1e keuze van laser gesneden.

Tim's ontwerpen en laser gesneden producten hebben werkelijk een vlucht genomen in de Brtitse modelbouw wereld. Hij doet dit werk aan huis nu binnen 6 tot 12 maanden na de start al geheel fulltime, op een beest van een reusachtige machine die hele 4'×8' (125×250) sheets kan laseren.

Hij werkt bij de meeste boards met 6 mm dikte, maar alles kan dikker en diverse materialen zijn mogelijk. Hij werkt alleen met kwaliteits hout.

Kijk eens op www.timhorn.co.uk om wat voorbeelden te zien. Of zoek hem op, op Flickr en Facebook.

Mogelijk ga ik zelf alles ontwerpen/tekenen t.b.v. laser snijden. En ik kan altijd nog andere laser snij opties opsporen i.p.v. Tim, want nog een half jaar moeten wachten is wel erg lang.

Michel
(via mobiel)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Ben op 13 June 2015, 14:05:52

Mogelijk ga ik zelf alles ontwerpen/tekenen t.b.v. laser snijden. En ik kan altijd nog andere laser snij opties opsporen i.p.v. Tim, want nog een half jaar moeten wachten is wel erg lang.


Waar is dat allemaal goed voor vraag ik me dan af. Stap even bij een houthandel op de hoek binnen, laat wat spul op maat zagen en zet het in elkaar zou ik zeggen. De kosten van wat hout, lijm en schroeven valt echt in het niet bij de kosten van elektronica, materieel, scenery etc.

Gr, Ben.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Ronaldk op 13 June 2015, 14:26:32
Hoi,

Tim's ontwerpen en laser gesneden producten hebben werkelijk een vlucht genomen in de Brtitse modelbouw wereld. Hij doet dit werk aan huis nu binnen 6 tot 12 maanden na de start al geheel fulltime, op een beest van een reusachtige machine die hele 4'×8' (125×250) sheets kan laseren.

Even gekeken. Ziet er aardig uit. Maar je gaat dus complete bakken in Engeland laten laseren en hier naar Nederland brengen / halen? Is dat goedkoper dan de boel laten zagen in Nederland? Dat zou mij verbazen.

Mogelijk ga ik zelf alles ontwerpen/tekenen t.b.v. laser snijden. En ik kan altijd nog andere laser snij opties opsporen i.p.v. Tim, want nog een half jaar moeten wachten is wel erg lang.

Ik weet het niet. Ik zou niet zo heel snel je bakken laten laseren. Dit omdat je voor het schilderen veel meer schuurwerk hebt aan de snijranden. Je ziet het ook duidelijk op de foto's van Tim Horn. Daar zie je dat je behoorlijk wat moet schuren wil je dat netjes krijgen. Dan lijkt zagen toch een gemakkelijker en goedkopere oplossing. Je zal altijd een paar schroeven of nietjes in het hout moeten doen :)

Ik zie de plaatjes van je baanplan en mogelijke bouw wel verschijnen! Succes!

Groet Ronald.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Martin Welberg op 13 June 2015, 14:36:22
48,50 euro voor een bakkie van 30 bij 90...knappe prijs..

En lezen is voor veel mensen niet het sterke punt hier op het forum. Heb gezegd dat aangaande nieuwe bestellingen in verband met de BMB of BNLS forrum baan de coördinatie via Leen of Edsko gaat..
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Eelco Storm op 13 June 2015, 14:46:15
Plannen maken en lekker uitzoeken hoe je een en ander zou kunnen laten gaan doen is leuk. Maar het is duidelijk dat zodra er een verleidelijke en relatief nieuwe (en daarmee 'interessantere) optie voorbij komt, er een soort tunnelvisie optreedt. Nu is het heel verleidelijk te blijven hangen in het planmatige stadium en je te richten op allerhande details, terwijl het volgens mij absoluut geen kwaad kan (of zelfs aan te raden is) om inderdaad hier naar een bouwmarkt te gaan, een zooi hout op maat te laten zagen en daadwerkelijk concreet te worden qua uitvoering. Ja, dat is een spannende stap, en ja, de kans is groot dat je dingen opnieuw moet doen omdat je later niet tevreden bent met het resultaat. Maar dat is juist modelbouw. Het hoeft (en kan) echt niet in een keer goed  ;)

Neem dit aan van iemand die ook van onafgemaakt plan naar onafgemaakt plan hobbelde in de afgelopen jaren ;-)

Eelco
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Simplex op 13 June 2015, 15:05:16
De laser is leuk voor een bouwplaatje. Voor bakken ga je naar
Walberg. Zelf hout laten zagen bij de bouwmarkt is nog duurder.
Kan goedkoper uiteraard, maar dan krijg je het geknoei waarin
zovelen je al in voor zijn gegaan. Wil eerst wel eens zien of je
uberhaupt bakken gaat maken. Ik voel een afstel aankomen..
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Joop_L op 13 June 2015, 16:25:30
@Steef. De motivatie van Michel:
Citaat
Nu ik niet meer deel neem aan de BMB, de maatvoering er ook niets mee van doen zal hebben en Martin heeft aangegeven om te komen in het werk en BMB orders alleen via Leen te willen uitvoeren, val ik weer terug op mijn 1e keuze van laser gesneden.
De optie om dus naar Walberg te gaan is er om diverse redenen niet (meer) ;)
Wil eerst wel eens zien of je uberhaupt bakken gaat maken. Ik voel een afstel aankomen..
Gezien de vele plannen, welke zeer ambitieus en enthousiast werden gestart en helaas snel daarna weer dood bloede, heb ik dat gevoel ook.  :-\
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Simplex op 13 June 2015, 16:45:33
Joop, al wil je een bak in de vorm van een driehoek met 8 niveau's.
Martin maakt wat "jij" vraagt. Dat heeft niks met de BMB bakken te maken.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Martin Welberg op 13 June 2015, 17:04:31
Wat je zegt Steef, heb nergens gezegd dat ik niets meer maak. Alleen dat bestellingen van de standaard module via Leen of Edsko gecoördineerd worden, dit heeft 2 voordelen. Neemt mij wat werk uit handen en BNLS weet hoeveel potentiële deelnemers er zijn. Voor maatwerk kan men nog altijd rechtstreeks naar me toestappen. In het geval van Michel vind ik het jammer dat hij het zo gelezen heeft. Ook al was het geen BMB deelname meer. Ik heb hem een aanbieding gedaan op basis van zijn baanplan en niet op basis van de BMB modules..nu het zij zo..
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Joop_L op 13 June 2015, 20:08:23
Joop, al wil je een bak in de vorm van een driehoek met 8 niveau's.
Martin maakt wat "jij" vraagt. Dat heeft niks met de BMB bakken te maken.
Ik had wat specifieker moeten zijn. "komt om in het werk". Maar goed, Martin z'n reactie inmiddels ook gelezen. Lijkt meer op een misverstand, niet goed gelezen/begrepen. ;)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 20 June 2015, 10:56:58
Het ontwerp van Ironbridges Interchange is nu helemaal af.

- De baan is in z'n geheel iets breder en dieper geworden, het zichtbare deel ook iets dieper.
- De spoorlijn is nu geheel doorgaand 4-sporig, met de buitenste sporen de Slow Lines en de binnenste sporen de Fast Lines.
- Treinen van de Fast Lines en van de Slow Lines kunnen in hun rijrichting beide perronsporen gebruiken.
- De FY is gegroeid van 6 naar 9 sporen.
- Er komen 2 gewone stalen 2-sporige bruggen en 4 (Cheshire) "Ironbridge" tribute replica stalen 1-sporige bruggen.
- Er komt ook een FY die lager ligt, alleen voor pendelende Thumper dieseltreinstellen, die kop zullen maken in Ironbridges Interchange.

Treinsporen legenda
- light groen = UP Slow
- neon groen = UP Slow/Fast
- donker groen = UP Fast
- rood = Bi-Directional Fast
- donker blauw = DOWN Fast
- neon blauw = DOWN Slow/Fast
- licht blauw = DOWN Slow
- oranje (links) = DOWN Slow/Programmeerspoor
- oranje (rechts) = FY voor alleen de Thumper dieseltreinstellen

Tramsporen legenda
- paars = Geplaveid spoor
- roze = Standaard spoor
- oranje = Standaard spoor/Programmeerspoor
- rood = Geplaveide spoorsecties met DCC auto-reverser (in het geval ik ga rijden met 2-rail toevoer i.p.v. stroomvoerende bovenleiding)



Op alle discussie zal ik binnenkort ook nog even reageren.
Nu eerst maar even gezellig naar het NOM in Arnhem voor Volgende Halte.



Mvg, Michel


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_TOP___1_to_1___33perc_size.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_TOP___1_to_1___33perc_size.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_BOTTOM___1_to_1___33perc_size.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_BOTTOM___1_to_1___33perc_size.jpg)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Ronald Halma op 20 June 2015, 14:47:24
De laser is leuk voor een bouwplaatje. Voor bakken ga je naar
Walberg.

Welberg? ;D

Wil eerst wel eens zien of je
uberhaupt bakken gaat maken. Ik voel een afstel aankomen..

Alle goede bedoelingen ten spijt; je kunt overal moeilijke oplossingen voor bedenken terwijl de gemakkelijke voor je neus liggen.... Kwestie van beginnen, maar in deze denk ik dat TS meer hobby heeft in het ontwerpen dan in het bouwen ;)

Michel, gewoon Martin bellen en hij maakt wat jij besteld tegen alleszins redelijke prijzen en het is ook nog eens kwaliteit en geen rotzooi :) Daar hoef je echt niet voor naar Engeland.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 09 July 2015, 00:57:53
Ik heb toch nog diverse wijzigingen aangebracht in het ontwerp.

- Links van het station geen dubbele overloop wissels.
- Overgangen naar schaduwstation d.m.v. tunnels in heuvels.
- Links twee 2-sporige tunnels, vooraan de Fast lines (die wat omlaag lopen), achteraan de Slow lines (die wat omhoog lopen).
- Rechts in het midden een 2-sporige tunnel met de Fast lines (die horizontaal lopen) en daar buiten twee enkelsporige tunnels met de Slow lines (die wat omlaag lopen).
- UP Slow kruist dus met UP Fast en DOWN Fast.
- Een opstel-/keerspoor voor de kopmakende Thumpers.
- Links buiten beeld richting het schaduwstation een flyover situatie, om het in beeld kruisen van de lijnen weer te compenseren, zodat het geen zooitje wordt in het schaduwstation.
- Elke type trein heeft n.l. zijn eigen plek in het schaduwstation.
- Trams komen niet meer op de hoekmodules, maar keren verstopt onder de heuvels.

Op Volgende Halte in het NOM ben ik voorgesteld aan de maker van Anyrail.
Zeer aardige en behulpzame man.
Ik heb in ieder geval e.e.a. bijgeleerd en op gestoken v.w.b. de mogelijkheden in Anyrail.

Het ontwerp is nog niet af, want ik ben met die extra kennis nog dingen aan het verbeteren.
Dat zal ook gaan helpen met het uittekenen van alle hout delen, die ik wil gaan lasersnijden.

Hier de huidige stand van zaken.

Mvg, Michel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_v5_1to15size.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_v5_1to15size.jpg)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 21 August 2015, 23:42:14
Ik ben de afgelopen weken bezig geweest e.e.a. bij te slijpen.

In de FY heb ik de sporenlengte gemaximaliseerd, door de rechtse achter hoekbak maximaal in te korten en de bak met de rechtse wisselstraat daarmee wat langer te maken en de wissels allemaal mee naar rechts op te schuiven. Op het langste rode spoor is nu plaats voor de Golden Arrow met 10 Pullman rijtuigen en aan beide zijdes er van een Battle of Britain/West Country Class 4-6-0 Pacific stoomlocomotief in unrebuilt uitvoering (pull/pull zonder omlopen), want 1967 is net op het randje van Steam on the Southern ......

De twee 2-sporige lijnen naar links zijn duidelijker 2 aparte lijnen geworden, en niet 4 sporen 2 aan 2 iets van elkaar af. De positie van de tunnelportalen is ook bepaald. Daarnaast heb ik met Britse hulp de seinen vast gesteld en geplaatst, inclusief aan aantal op gantries. Een schematisch zichtbaar sporenplan heb ik in Anyrail ook getekend.

Het dak van het depot is ingetekend en het spoorviaduct is langs de randen ook voorzien van een verhoogde veiligheidsmuur. Voor alle duidelijkheid is de rijrichting van de diverse sporen ook aangegeven. De ondergrond van de sporen varieert ook in kleur. De basis kleur voor de standaard hoogte, lichter van kleur als het hoger ligt en donker als het lager ligt, inclusief de bijbehorende hellingen.

Het basis ontwerp is nu wel zo'n beetje afgerond. Volgende fase is elke aparte bak uit gaan tekenen, zodat de houtproductie er voor ook in beeld gaat komen.

Alle te gebruiken rails is Peco code 75. Van de zichtbare rails ga ik de bielzen afstand aanpassen omdat die op de afstand van 1:87 ligt, terwijl de modellen en baan 1:76 zijn. Helemaal op schaal staat echter ook niet mooi, want dan zou de spoorbreedte 18,83 mm moeten worden en niet de gebruikte 16,5 mm. Daarom is het zaak een compromis bielsafstand te gebruiken die groter is als bij H0, maar minder dan op schaal bij 1:76 zou moeten zijn. De hart op hart van de bielzen zal 8 of 9 mm worden. Een laser gesneden bielzen kammetje hiervoor heeft Werner o.a. voor mij gemaakt. Waarvoor mijn hartelijke dank. De bielzen van het gewone spoor is een kwestie van van elkaar los snijden en opschuiven. Bij de wissels zal de biels met de tongscharnieren op de plek blijven en alle andere bielzen zullen stap voor stap vervangen worden door nieuwe vast te solderen bielzen. Ik moet 13 wissels doen, en gelukkig maar 2 types, de lange rechte en de gebogen. Met behulp van Templot zal ik hiervoor templates gebruiken.

Hier onder het baanplan en schema, zoals ze nu gevorderd zijn.

Mvg, Michel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Train_tracks___for_BNLS_Forum.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Train_tracks___for_BNLS_Forum.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Tram_tracks___for_BNLS_Forum.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Tram_tracks___for_BNLS_Forum.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Track_Diagram___for_BNLS_Forum.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange___Track_Diagram___for_BNLS_Forum.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_leftthandside_signals___1to2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_leftthandside_signals___1to2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_left_side_station_signals___1to2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_left_side_station_signals___1to2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_right_side_station_signals___1to2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_right_side_station_signals___1to2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_righthandside_signals___1to2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ironbridges_Interchange_righthandside_signals___1to2.jpg)
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Martin Welberg op 21 August 2015, 23:49:06
Als je nu die plaatjes eens draait en verkleint dan leest het wat makkelijker..
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 21 August 2015, 23:59:18
Ik heb ze juist gedraaid, omdat de breedte altijd maximaal 800 pixels is op dit forum en dan blijft er van de leesbaarheid juist niets over.
Nu is de breedte dus eigenlijk de hoogte van 800 pixels en de hoogte de eigenlijke breedte, die daardoor veel meer kan zijn.
Afbeelding opslaan, draaien en bekijken is het enige advies dat ik kan geven.
Alle afbeeldingen 90 graden links om draaien en dan maar 800 pixels breed, dan blijft er van details en tekst nauwelijks iets over.
Als het forum nou eens 1600 pixels of liever nog Full HD 1920 pixel breedte toe zou staan.
Wat ook irritant is, is dat plaatjes van minder dan 800 pixels breed worden weergegeven worden als 800 pixels breed.
Die worden dus iets vergroot en daardoor verliezen ze scherpte.

Maar goed, terug naar het baan ontwerp.
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Martin Welberg op 22 August 2015, 02:18:57
Als je ze nu eens gewoon naar Flickr upload, kun je ze vol laten zien zonder maf te draaien...ik vind het niet leesbaar en om er extra handelingen voor te moeten doen, nee dank je de koekoek..
Titel: Re: Ironbridges Interchange - Lambeth - South-London - 1967 - 00 trains and trams
Bericht door: Michel van den Hof op 22 August 2015, 11:13:46
Goede Tip Martin, ga ik maar eens doen.  (y)

Mvg, Michel