BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Marnix van Lit op 28 September 2007, 16:19:04
-
Momenteel ben ik bezig een nieuwe semi-modulebaan te bouwen. Dit topic is bedoeld om jullie mee te laten kijken bij de bouw van deze nieuwe modelbaan.
Hieronder het baanplan:
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/ModelbaanOverzicht.jpg)
Het stationsgebied is gebaseerd op het station van Zetten-Andelst. Ook op deze modulebaan wordt gebruik gemaakt van het bekende stationsmodel van Zetten-Andelst. De uit te beelden periode zal rond 1960 à 1970 liggen.
De modules zijn opgebouwd uit MDF-panelen en zijn 100 cm lang en 55 cm breed (diep). De hoogte van de modules bedraagt 10 cm. De modules worden geplaatst op een houten constructie voorzien van achtergrondplaten. Over specifieke verlichting wordt nog nagedacht (nu is alleen algemene TL-verlichting aangebracht).
Voor de techniek ga ik gebruik maken van de Roco MultiMaus, aangevuld met de computerbesturing van Rocomotion.
Hieronder de vorderingen van de onderbouw:
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Modulebaan%20onderbouw/DSC00829b.jpg)
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Modulebaan%20onderbouw/DSC00826b.jpg)
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Modulebaan%20onderbouw/DSC00822b.jpg)
Groeten, Marnix
-
Marnix,
Ziet er goed uit (val alleen niet over de CV buizen).
Kun je niet ergens een schaduwstation er tussen bouwen. Zelf heb ik ook zo'n soort banenplan maar rondjes rijden vind ik al niet meer leuk (pers. mening hoor).
Kees-Jan
-
In het plan zijn nu alleen een aantal opstelsporen opgenomen om wat materieel te kunnen plaatsen. Dit is in eerste instantie wel voldoende (het bouwen vindt toch in 2 fasen plaats). Als er daarna behoefte is aan een schaduwstation zal op de plaats van de opstelsporen achter de schotten een weg naar beneden worden gevormd waarna een schaduwstation zal worden gecreëerd. In die mogelijkheid is al wel voorzien, maar hier is alleen nog geen gebruik van gemaakt in eerste instantie.
Groeten, Marnix
-
Komt er ook stuk van de Betuweroute in?
Ziet er verder goed uit.
Mvgr Jan Wiebrand
-
Komt er ook stuk van de Betuweroute in?
Denk dat in de jaren '60 / '70 de projectleiders van de Betuweroute, nog ik de katoenenluiers rondliepen ;)
Zetten-Andelst, heeft ook een paar plan U's voorbij zien komen, maar in jouw periode worden dat blauwe engelen, we gaan je volgen!
Groet,
Ries
-
we gaan je volgen!
Ik ben ook heel benieuwd hoe dat er uit gaat zien. De start is in elk geval helemaal ok.
Groet Jaap
-
Oo ik heb het tijdperk over het hoofd gezien. :o Tja de jaren 60 en 70 is ver voor de Betuweroute.
Nou ja vergissing ;D
Mvgr Jan Wiebrand
-
Leuke opzet, maar let op; de binnenzijde van de dakplanken ziet er een beetje vochtig en vuil uit, als daar nog steeds oude dakpannen opliggen kun je nog wat beleven. Als het straks winter is, er ligt sneeuw op het dak wat smelt en er komt een beetje wind bij, staat het water op het MDF :o. En dat is een van de weinige zaken waar MDF niet tegen kan.
-
das realistisch. t zou niet de eerste keer zijn dat de betuwe onderliep (hoewel t als ik het wel heb sinds 1926 niet meer gebeurd is maar toch...)
-
@gert,
ik heb vooraf eerst wel bekeken of de zolder helemaal droog is, en ik heb daar nog geen problemen mee gehad. Ik ga de modules wel afdekken met folie als ik hier niet aan werk, om stof en vuil zoveel mogelijk te kunnen vermijden.
Groeten, Marnix
-
Dat zul je zeker moeten doen. Ik woon nu in een 107 jaar oud huis en de vliering (=berging) is nog net zo als op jouw foto. Je wilt niet weten hoeveel van die pikzwarte stof tussen de naden doorkomt. Vocht valt wel mee. Wel koud in de Winter en bloedheet in de zomer (zwarte pannen)
In mijn eigen huis, hey da;s toevallig, die is ook 107 jaar oud, heb ik de zolder geisoleerd en dat is eigenlijk de enige goede methode om het leefbaar te maken.
Het is ff wat moeite, maar dan heb je ook wat.
Alternatief is hardboard platen ertegen zetten en de naden afkitten. Dan is het dicht (voor zolang het goed blijft)
-
Daar ben ik het mee eens , maar dan moet je het wel nu gelijk doen , want straks ( misschien nu al ) kom je er haast niet meer bij .
ronald
-
Dat zwarte stof heb ik inderdaad ook erg veel last van. Vandaar dat me afdekken ook een goede optie leek. Als ik het ga isoleren, ben ik bang dat er misschien toch meer vocht zich daar gaat vormen, aangezien je nu eigenlijk natuurlijke ventilatie hebt om alles droog te laten worden. De zolder waar ik mijn baan bouw heeft ook geen enkel raam, dus dat is wat minder fijn. De kou heb ik niet zo'n last van, aangezien de verwarmingsbuizen (ook te zien op de foto's) over de vloer van de zolder heen lopen, dus dat is weer een gelukje.
Overigens is mijn huis tussen de 100 en 102 jaar oud.
Groeten, Marnix
-
Marnix, dat zag ik a(de leeftijd van je huis) ;) Vandaar mijn raad. Leg het gerust naast je neer, maar NU kan het nog. Straks heb je spijt. Dat van vocht doordat het geisoleerd is valt echt wel mee hoor. Bovendien, dan maak je een ventilatie pijpje met ventilator op het dak. Soort badkamer afzuiging. Maar is het geen idee om een klein Velux dakraampje, liefst 2 in je dak te zetten, die kun je ook continue op de ventilatiestand laten staan. Ik heb 4 enorme joekels en een berg licht ervoor terug gekregen. De installatie is ook een eitje, vooral die kleintjes, die kun je in je eentje doen. Je zult er geen spijt van krijgen. Ze zijn voor weinig te vinden op marktplaats, van verkopers die een grotere in hun nieuwbouwhuis willen, of een dakkapel maken. Nogmaals, het is jouw ding/keuze, maar denk er nog even goed over na.
Ik heb de zolder boven de garage ook geisoleerd en een velux erin gezet, heerlijk.
Doe op zijn minst iets aan het stofprobleem, want je baan elke keer afdekken is ook niet leuk en als je de afdekking eraf haalt gaat er toch weer bergen stof dwarrelen.
Hier spreekt een ervaringsdeskundige... ;)
-
Om nog even door te gaan op de kapconstructie en isoleren:
Bij goed isoleren is vocht zeker geen probleem. Belangrijk is om een dampremmende laag aan de warme zijde van de isolatie aan te brengen zodat er geen vocht in de constructie kan komen. Zo'n dampremmende laag is bij isolatiedekens vaak in de vorm van aluminiumfolie al aanwezig. Verder is het maken van een (kleine) ventilatie mogelijkheid aan te raden.
Ongeïsoleerde verwarmingsleidingen op een ongeïsoleerde zolder noemen noemen ze bij ons thuis "Stoken voor de K.L.M.".
-
Ik ben het helemaal met jullie reacties eens en zal daarom eens gaan kijken naar de mogelijkheden. Een klein probleempje, vooral met de velux-oplossing, zou kunnen zijn dat het huis niet van mij is, maar dat ik het huis huur (vandaar ook een modulaire baan), maar ik zal zeker eens gaan kijken naar de mogelijkheden. Bedankt.
Groeten, Marnix
-
.... warme zijde van de isolatie aan te brengen zodat er geen vocht in de constructie kan komen. .........
mmmmm, bouwkundig onderlegd, Marc?
Nou Marnix, dan hoor je het van 2 bouwkundigen en nog een deeltijds-idem (stig)
Blij dat je er iets aan gaat doen, bijdragen in de rubriek " dat overkomt mij niet' voorkom ik graag. Kromme tenen enzo... Verder, als je in een huurhuis woont, zou ikalleen voor de vrij korte termijn zulke investeringen niet doen. Als je nu al weet dat je er volgend jaar uit bent heeft het geen zin. Maar je hobby 5 jaar opzouten alleen omdat je in een huurhuis woont en er dus niks aan zou mogen veranderen. Neuh. Tegenwoordig moet je de woning ' in nette staat' achterlaten, tegen vroeger; ' in oorspronkelijke staat'. Dat scheelt nogal. Mijn laatste huurhuis heb ik achtergelaten met een beetje mislukte spachtelputz door het hele trappenhuis. Inspecteur van de woningbouwvereniging vond het er prima uitzien en de volgende bewoner had er geen probleem mee.
-
Het ligt in dat geval geheel aan jouw plannen Marnix. Als je zoals Gert zegt van plan bent nog 5 jaar daar te blijven, zou ik het doen. Daarintegen als de situatie onzeker is, doe dan het minste, dus houd het stof tegen op welke manier dan ook. Dus hardboard ertegen moet kunnen.
Als je velux dakramen wilt plaatsen, zou je toestemming moeten vragen aan de verhuurder. Ik weet het fijne er niet van, maar ik denk niet dat het handig is de eigenaar te vragen het te doen, omdat je het dan in je huurprijs gaat terug zien. ;) De investering valt mee, je moet er vooral tijd in steken.
Doe in iedergeval iets aan het stofprobleem!
Succes en we staan klaar met raad (helaas geen daad, daar ik zelf nog zat te verbouwen heb.) ;)
-
Hallo Marnix
Ik ben wel benieuwd naar de stand van zaken rond de baan van jou, dus zijn er nog vorderingen...... ?
M.v.g. Bram van Veen
-
Beste Bram,
vorderingen zijn er zeker. Helaas door tijdgebrek heb ik nog niets kunnen plaatsen. Afgelopen weekend even stug doorgebouwd en de onderbouw is nu nagenoeg compleet. De achtergrond is nu geheel gesloten en de benodigde poten zijn neergezet. Ik ben nu bezig met module 9 waarbij de breedte van 55 cm teruggaat naar 20 cm (in verband met de vlizo-trap). Hierna moeten alleen nog de 2 laatste hoekmodules worden gebouwd. Deze bouw ik als laatste om de lengte hiervan zo nauwkeurig mogelijk uit te kunnen meten. Dit is inmiddels gedaan en hiermee zal aankomende week mee worden begonnen. Ik heb gisteren een aantal foto's gemaakt van de vorderingen. Ik zal kijken of ik deze vanavond kan plaatsen.
Groeten, Marnix
-
Door tijdgebrek amper vooruit gekomen de laatste dagen, maar hier dan toch een foto-update:
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Modulebaan%20onderbouw/DSC01051b.jpg)
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Modulebaan%20onderbouw/DSC01052b.jpg)
Zoals je ziet is er met de bakken nogal wat vooruitgang geboekt sinds het plaatsen van het eerste bericht. Nu zijn alle bakken, op de laatste twee geheel in elkaar gezet. Deze laatste twee zijn afgelopen weekend afgetekend en zullen als alles volgens plan verloopt eind deze week in elkaar worden geplakt. Dan kan alles worden gekoppeld en kunnen de hoogten van de poten worden ingesteld. Hierna kan (eindelijk) worden begonnen een paar proefsporen te leggen om het baanplan definitief vast te stellen (het schuin of recht leggen van het station met de bijbehorende sporen). Zodra de laatste bakken klaar zijn zal weer een nieuwe update worden geplaatst.
Groeten, Marnix
-
ziet er goed uit marnix!
dan voor de laatste keer over de kap ;D Toen ik mijn huis kocht trof ik tegen het dakbeschot karton aan(gewone bruine platen). Wellicht is dat een idee tegen het zwarte stof en kieren. zat vast met nieten.
-
Hoe heb je die modules gebouwd??? ziet er goed uit namelijk, ik ben van plan om ook een modulebaantje te bouwen en zoek nog naar manieren om de modules te maken.
mvg,
Matthijs
-
Mooi strak hoor Marnix. Maar zie ik nou dat er een open trapgat onder je baan ligt?.....
Groet Jaap
-
Bedankt voor de complimenten en de tips.
dan voor de laatste keer over de kap ;D Toen ik mijn huis kocht trof ik tegen het dakbeschot karton aan(gewone bruine platen). Wellicht is dat een idee tegen het zwarte stof en kieren. zat vast met nieten.
Bedankt voor de tip. Ik zal ook dit meenemen in de aanloop naar een definitieve oplossing.
Hoe heb je die modules gebouwd??? ziet er goed uit namelijk, ik ben van plan om ook een modulebaantje te bouwen en zoek nog naar manieren om de modules te maken.
De modules zijn nu zodanig opgebouwd dat er allereerst een rand wordt gelijmd waarbinnen een plaat wordt bevestigd. De houten delen ter plaatse van de moduleovergangen zijn per 2 stuks geboord om de bakken onderling recht en strak te kunnen verbinden. Op enkele kleine foutjes na ben ik hier toch aardig in geslaagd. Aan de voorzijde is de rand langer gemaakt om de constructie van vuren latten te verbergen. Ik zal een en ander vanavond nog wel eens op tekening proberen te zetten, dat is net iets duidelijker.
Maar zie ik nou dat er een open trapgat onder je baan ligt?.....
Er zit inderdaad een trapgat half onder mijn baan. Dit trapgat is aan de linker onderzijde van het baanplan gesitueerd. Op die plaats is de baan ook smaller om zo een goede doorgang te creëren. Als ik dan boven ben komt er ter beveiliging nog een houten plaat van voldoende dikte te liggen om tegen te gaan dat er ongelukken gebeuren.
Groeten, Marnix
-
Zoals beloofd een 2-tal tekeningetjes hoe de modules in elkaar zitten. Ik hoop dat dit een en ander iets duidelijker maakt.
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/Module_1b.jpg)
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/Module_2b.jpg)
Groeten, Marnix
-
Afgelopen week heb ik de laatste module in elkaar gezet, dus vond ik het vandaag tijd eens te kijken hoe alles zou staan. Helaas werd dit "feestje" ruw verstoord omdat de laatste bak net niet paste. Helaas wordt dit dus een stukje inkorten een kopse kant opnieuw lijmen. Wordt vervolgd...
Groeten, Marnix
-
Het is al weer even geleden dat ik iets heb laten horen. Er hebben inmiddels een klein beetje meer vorderingen plaatsgevonden. De laatste bak die net niet pas was is inmiddels ingekort en de baan staat. Als een huis mag ik wel zeggen. Ben nu op zoek naar de juiste materialen om de poten op de juiste hoogte vast te kunnen zetten en zo nog extra stevigheid te kunnen bereiken. Daarnaast is deze week de benodigde rails besteld zodat ik over een aantal weken flink aan het rails leggen kan beginnen. Komende weken worden daarom benut met het uittekenen van het gehele baanplan op de verschillende modules. Het baanplan is ook lichtelijk veranderd, en ziet er nu zo uit:
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/Over%20Hollandse%20Sporen/Sporenplan/Sporenplanoverzicht.jpg)
Groeten, Marnix
-
Mooi baanplan 8)
-
Mooi baanplan :) Lekker veel ruimte heb je ;)
Peter H
-
Bedankt :) De ruimte is inderdaad geen probleem. De verwachting is dat er treinen tot 1,5 meter kunnen rijden. Door de modulaire opbouw is het zelfs mogelijk om in de toekomst een extra verdieping aan te brengen en dan door middel van een klimspiraal de rails naar beneden te brengen. Dit is voorlopig nog toekomstmuziek en ga ik eerst maar eens een poging doen de huidige modules te voorzien van rails. Nog een 2-tal weken en dan kan het rails leggen beginnen.
Het is nu ongeveer 3 jaar geleden dat ik voor het laatst een eigen baan heb gehad. Ondertussen wel materieel verzameld, scenery gebouwd en op de baan van mijn vader gereden, maar ik kijk toch wel uit naar het moment dat de eerste loc(s) op de sporen gaan rijden.
Tot de rails zijn gearriveerd worden de modulebakken voorzien van grondverf om het uitzetten van het MDF tijdens het leggen van de ballast te voorkomen. Tevens worden de voorkanten van de modules geschilderd in een donkere kleur om de spoorbaan beter uit te laten komen. Heeft iemand tips welke kleur dit het beste kan zijn?
Groeten, Marnix
-
Ik gebruik groen, terwijl zwart ook heel goed kan werken..
Willem
-
Grijs staat ook prima ;D
-
Bedankt voor de antwoorden. Zat zelf ook te twijfelen tussen (donker-)grijs en antraciet (iets minder besmettelijk dan zwart). Waarschijnlijk zal het dan toch antraciet worden, maar ik ga hier nog een nachtje of wat over slapen.
Inmiddels zijn de rails aangekomen en kan het bouwen gaan beginnen. Natuurlijk heb ik nog steeds geen tijd gehad om het baanplan uit te tekenen op de modules, maar komend weekend heb ik dan toch echt vrij gemaakt en moet het toch maar gaan gebeuren. Meer nieuws volgt zodra ik dat heb.
Groeten, Marnix
-
De twijfel heeft toegeslagen. Het ging als volgt. Ik heb een tekening gemaakt met daarop de maten van het baanplan en dit overgenomen op de modules. Het gehele baanplan uitgetekend, maar toch was ik nog niet tevreden. Ik ga de hoogteverschillen op mijn modules opbouwen in lagen kurk. Om te voorkomen dat ik later in mijn modules moet gaan zagen bij het aanleggen van sloten is het dus makkelijk om vooraf al een laag kurk te plakken zodat de sloten hier achteraf uitgesneden kunnen worden. Ik ken mezelf en als de rails eenmaal ligt en goed is afgesteld komt het er nadien niet meer van om de kurk neer te leggen. Ik heb dus mijzelf er nog maar eens overheen gezet en ben kurk gaan plakken op alle modules. inmiddels is dit nu bijna gereed en heb ik wat foto's gemaakt van het proces.
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto1.jpg)
Een aanzicht van de korte zijde van de modules. Zoals je ziet is de voorzijde nu compleet en ontstaat er een mooi geheel. Uiteindelijk gaat dat ook geschilderd worden, maar omdat ik nu eindelijk wel eens wil gaan rijden ben ik daar nog niet mee begonnen.
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto2.jpg)
Een overzicht van de korte zijde aan de kant van de trap (het minst diepe gedeelte).
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto3.jpg)
Het frame waar de modules op worden geplaatst. Dit is het gedeelte waar de opstelplaats is gepland.
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto4.jpg)
Het netjes monteren van de voorzijde van de modules is nog een hele klus. Omdat er allemaal 45 graden hoeken worden gebruikt geeft dat nogal wat pas en meetwerk. Uiteindelijk ziet het er dan wel verzorgd uit, zoals op foto 1.
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto5.jpg)
Om de kurk goed te laten hechten drogen de modules op zijn kop. Hierdoor wordt gebruik gemaakt van het gewicht van de modules, eventueel nog aangevuld met extra zware dozen o.i.d.
Als de kork overal is gelegd en de modules weer met elkaar zijn verbonden, wordt het sporenplan opnieuw uitgetekend en kan het plaatsen van de ophoging voor het ballastbed en het leggen van de sporen eindelijk beginnen. Hopelijk kan ik dan ook iets meer updates plaatsen.
Groeten, Marnix
-
De bouw heeft even stil gelegen, maar er is weer nieuws. De eerste sporen zijn gelegd. Ook is een begin gemaakt met het maken van hoogteverschillen door middel van kurk. Zie hieronder de foto's:
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto1-1.jpg)
De eerste vier rangeersporen zijn gelegd.
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto2-1.jpg)
De railstukken is vastgelegd met schroeven die door de kurken ondergrond in het hout van de modulebak worden geschroefd. Dit zorgt er nu voor dat wanneer een loc of wagon hier overheen rijdt de modulebak als klankkast gaat werken. Als later de ballast is gestrooid en is vastgelegd worden de schroeven weggehaald en is het effect verdwenen.
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto3-1.jpg)
Om de ruimte tussen de twee beddingen op te vullen wordt gebruik gemaakt van kurk-placemats van Ikea. Deze zijn precies 3mm dik. Door een extra plaatje kurk hier weer op te lijmen wordt de juiste hoogte (5mm) bereikt.
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto4-1.jpg)
Om de kurkbedding op een juiste hoogte te brengen wordt een tweede plaatje kurk van 2mm op het eerste plaatje gelijmd. Dit brengt het tussenliggende deel mooi op hoogte.
(http://i117.photobucket.com/albums/o62/marnixvanlit/BeneluxSpoor/Foto5-1.jpg)
Op de ondergrond van kurk wordt nauwkeurig de plaats aangegeven waar een sparing moet komen voor de wisselaandrijving.
Groeten, Marnix
-
Begint er al goed uit te zien :D Ziet er goed uit met die kurk, ga ik denk ik ook maar gebruiken voor mijn eigen modulebaan 8)
mvg,
Matthijs
-
Dank je :) Kurk werkt ook erg fijn. Heb de tip gekregen van Filip Sleurink. Hij heeft deze techniek ook gebruikt voor zijn modelbaan Poldermodel. Over het algemeen vind ik de kwaliteit van de rollen kurk beter dan de placemats van Ikea. Deze placemats zijn lastiger te snijden en scheuren snel in.
Groeten, Marnix
-
Hoe is het trouwens verder met deze baan? Vond het begin er leuk en goed uitzien. maar al een hele tijd geen update meer helaas. Dus mijn vraag is: komt die nog?
MVG,
Leander
-
ziet er leuk uit ben benieuwd hoe het gaat worden.
Gr. Maikel
-
Ik ben ook benieuwd hoe het verder gaat worden. Je bent iig al verder dan ik, ik zit nog met de onderbouw te stoeien 8)