BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Eric "den Belg" op 16 August 2007, 21:32:06
-
Hier kunnen we effe verder babbelen over de des betreffende bandjes.
@ rail4marcel
je vroeg in het draadje "Show hier je nieuwe aanwinsten"
"@eric. Bij welke loc's dan want bij mij hebben ze allemaal slipbandjes. (1708, 6703, 232, 2225) en die rijden allemaal super. En zonder problemen met stroomafname"
Ik heb bij de locs reeks 52, 53, 59 de wielassen vervangen zoals Henk dat gaat doen met zijn 1602. Dus geen enkel wiel heeft nog een bandje.
Daardoor hebben al de wielen perfecte stroomafname, zeker als je digitaal rijd is het een enorm voordeel.
Analoog viel het nauwelijks op maar een decoderke is toch wat gevoeliger voor storinkjes.
De NMBS reeks 62 enof ACTS 67 heeft hier zogoed als geen last van.
Wat iets in het nadeel is dan weer de trekkracht maar ik heb een zo goed als vlakke baan dus spelen die bandjes weinig rol.
-
Ok dan begrijp ik het. Ik rij niet digitaal. Maar ik zal het onthouden als ik digitaal ga rijden en ze doen het niet.
-
Maar ik zal het onthouden als ik digitaal ga rijden en ze doen het niet.
Zo erg was het nu ook weer niet dat ze niets meer deden ofzo, maar op wissels durfden ze wel eens haperen en als je dan met een loc met sound rijd hoor je het uitvallen en dat begon op mijn systeem te werken dus vandaar. Weg met die bandjes en ik wat rustiger.
-
Mochten er bij jullie enkele zijn die a.s. zaterdag naar
Houten gaan, kom dan even bij onze stand langs.
want ik heb nog wel wat wielassen liggen van b.v.
de NS 1600 en de DB 215 (oudere type's)
(neem wel een voorbeeld mee omdat Roco de tandwielen nog wel eens wisselt)
En je kunt de wielgroote vergelijken. (schuifmaat aanwezig)
Linkerzaal rij 18 in het midden naast Jan van Zuthem met zijn stand met Herpa modellen. (kan niet missen)
Erwin.
-
Iemand ervaring met het rijden zonder ASB'tjes en het beklimmen van een spiraal ?
-
De redenen waarom ik als het even kan asb'tjes verwijder zijn eigenlijk her en der al genoemd.
- Betere stroomafname.
- Vervuiling door asb'tjes.
- Gehobbel bij sommige modellen.
Maar het is een heel persoonlijke voorkeur. Ik verwijder de asb'tjes in ieder geval als dat gemakkelijk gaat. Bij Roco kun je meestal eenvoudig een wielstel omwisselen. Moeten er wielen van assen worden vervangen, dan doe ik het alleen als het echt nodig lijkt. Dus als er stroomafnameproblemen zijn of bij dubbeltractie. Ik heb ook de wielen voor de Trix 6400 binnen. Dat wordt niet heel gemakkelijk, maar bij rijden in dubbeltractie laten de loks hele halen aan asb-vuil achter.
Het heeft natuurlijk ook een nadeel en dat is dat de trekkacht minder wordt. Bij oude locs met de aandrijving op bijvoorbeeld twee assen is het meestal geen optie. Maar bij de moderne aandrijvingen op alle assen is dat minder vaak een probleem. Op mijn baan met ruime bogen en nauwelijks hellingen is het eigenlijk nooit een probleem.
Het is overigens een typisch Europese discussie. Daarbuiten doen ze niet aan asb'tjes.
-
Beste allemaal,
Zal ik mijn persoonlijke voorkeur ook maar eens geven. Ik laat het zoals het is. Dus met ASBtjes. Zeker bij stijgingen rijden de loc's slippend naar boven met een redelijke sleep (15 goederenwagens). Ik rij digitaal en heb zelfs met mijn digitale sik geen problemen op wissels of wat dan ook. Wel is elk stuk rail of wissel bij mijn baan voorzien van stroomdraden. Het is ook aan te raden om altijd een soort (roco) clean wagen in één van de treinen te plaatsen. Stof is er na een paar weken al.
MvG
Dave
-
Iemand ervaring met het rijden zonder ASB'tjes en het beklimmen van een spiraal ?
Hallo Geert,
Dat ik sterk afhankelijk van het stijgings percentage en de bochten die je gebruikt.
Zelf is mijn percentage 2% en gebruik ik R3 en R4 bochten.
Mijn zware Amerikaanse loc (SD60) met zes aangedreven wielen zonder ASB, trekt elke trein probleemloos omhoog.
Bij de Thalys met vier aangedreven wielen waarvan twee met ASB, heb ik één stel vervangen door gewone wielen.
Nu heb ik een betere stroom afname en trekt de Thalys de zes rijtuigen probleemloos omhoog.
Groet,
Rob
-
@Dave
Heeft jouw sik asb'tjes dan?
-
Beste,
Daarmee bedoelde ik dat de sik niet op de wissels bleef hangen. omdat andere betere afname willen krijgen door die ASB er af te halen. Het verhaaltje geeft meer weer wat de oorzaak is.
MvG
Dave
-
Ben het nu even kwijt: die ASB'tjes ,die zitten toch gewoon om de wielen heen, ik bedoel, als je deze kwijt wilt, dan snij ze der toch gewoon even af ipv wielen verwisselen ?
-
NIET doen!
Door het verwijderen van je ASB'tjes wordt de wielomtrek kleiner en dat is funest voor de loopeigenschappen van je loc/treinstel als geheel. Volgens mij zijn er zelfs merken waar de ASB'tjes in een soort groef zitten, waardoor ze zónder niet meer fatsoenlijk rijden.
-
Okay,snap ik
-
Ik vind anti-slipbandjes, na de altijd maar haperende kortkoppelingen, een groot probleem.
Die oude witte nylon slipbandjes van Fleischmann werden alleen maar nog gladder dan een metalen wiel als ze in contact waren gekomen met olie.
Rubberen bandjes zorgen vaak voor vuile rails, zeker als ze met olie in aanraking zijn geweest.
Ik rij daarom het liefst zonder die bandjes, maar bij sommige modellen kan dat haast niet!
Eigenlijk zouden fabrikanten bij locs wielen moeten bijleveren zonder dat rubber!
-
Volgens mij zijn er zelfs merken waar de ASB'tjes in een soort groef zitten, waardoor ze zónder niet meer fatsoenlijk rijden.
Dat is zelfs gebruikelijk. Heb het eigenlijk nooit anders gezien.
Het is dus altijd wielen vervangen geblazen.
-
Is inderdaad gebruikelijk. Denk dat de ASB's zonder groef er wel heel erg snel aflopen...
Koen (die geen problemen heert met ASB's)
-
Heb het niet zo op asb. Niet alleen omdat ze de baan wat vervuilen, simpelweg omdat het niet overeen komt met het 'grote voorbeeld'. Niet alle fabrikanten leggen ze in een zg groef. Heb twee 2400'en van het voormalige holland rail, na twee rondjes op de baan vond ik al een antislipbandje naast de rails. Inmiddels zijn ze er allemaal af zonder ingrijpen van mijn persoon. Heeft iemand anders ook deze ervaring?
Overigens kan ik me voorstellen dat in sommige situaties het wel handig is. Een spiraal bv waarover een trein met een behoorlijke lengte omhoog getrokken wordt. Maar in het echt werkt het niet, de Fransen hebben het ooit eens geprobeerd ...
-
Ik heb diverse loc's met ASB's en enkele loc's (af fabriek) zonder. Wanneer je met treinen van 6-10 1:87 rijtuigen (dus ca 30 cm) een helling probeert te nemen van 1,5% dan merk je snel het verschil tussen met en zonder. Het probleem zit in het adhesie gewicht van de loc. Wanneer we deze ook eens op de juiste schaal zouden brengen hadden we géén probleem (of het moet aan de baan onderbouw liggen ;D)
Ik laat de bandjes overigens altijd zitten. Ook ik rijdt digitaal en ook ik heb wissels zonder geleidend puntstuk en (gelukkig nagenoeg) géén probleem met de stroomopname. De eerdere opmerkingen ter harte nemend (schoon houden rails, extra voedingsdraden) zou ik het advies willen geven om ze vooral te laten zitten. De nadelen wegen niet echt op tegen de (vermeende) voordelen.
-
Ik laat ze altijd zitten en Roco gebruikt, bij al mijn modellen groeven in de wielen.
Af en toe vindt ik wel eens een bandje maar die zijn dan meestal versleten.
Ten aanzien van het gewicht van de lok
Het probleem zit in het adhesie gewicht van de loc. Wanneer we deze ook eens op de juiste schaal zouden brengen hadden we géén probleem (of het moet aan de baan onderbouw liggen ;D)
De juiste berekening in H0 is bijvoorbeeld bij een gewicht van 150 ton.
150.000 / 87 / 87 / 87 = 228 gram.
Het volume is namelijk lengte x breedte x hoogte.
-
Maar het is een heel persoonlijke voorkeur. Ik verwijder de asb'tjes in ieder geval als dat gemakkelijk gaat. Bij Roco kun je meestal eenvoudig een wielstel omwisselen. Moeten er wielen van assen worden vervangen, dan doe ik het alleen als het echt nodig lijkt. Dus als er stroomafnameproblemen zijn of bij dubbeltractie. Ik heb ook de wielen voor de Trix 6400 binnen. Dat wordt niet heel gemakkelijk, maar bij rijden in dubbeltractie laten de loks hele halen aan asb-vuil achter.
Vandaag de wielen bij de Trix 6494 vervangen.
Is niet zo leuk en niet eens zozeer omdat de wielen van de assen moeten worden verwijderd en nieuwe wielen op de assen moeten worden geperst. Daar bestaat heel handig gereedschap voor.
Maar eerst moet het draaistel los worden gemaakt en vervolgens uit elkaar worden genomen. Iedereen die dat wel eens heeft gedaan, weet dat de aandrijving van het model door een sadist is ontworpen. Wie dat nog nooit heeft gedaan, kan zich nauwelijks een voorstelling van die idiote aandrijving maken, ook niet met het geëxplodeerde plaatje in de hand. Uit elkaar gaat nog wel, maar het draaistel terugplaatsen. :o
Heb het vandaag dus maar bij één loc gelaten, maar het resultaat is er wel naar. Eindelijk rijden twee Trix 6400'en nu soepel in dubbeltractie zonder een spoor van asb-vuil achter te laten.
-
Ten aanzien van het gewicht van de lok
De juiste berekening in H0 is bijvoorbeeld bij een gewicht van 150 ton.
150.000 / 87 / 87 / 87 = 228 gram.
Het volume is namelijk lengte x breedte x hoogte.
Dan istie slecht op schaal >:(
De moleculen dienen ook 87 keer zo klein te zijn, en 87 keer dichter bij elkaar te zitten. Kom je mooi weer op 150 ton uit ;D ;D
Bart
-
Hallo iedereen,
Henk; rijd jij digitaal? zoniet dan begrijp ik het maar als je digitaal rijd met twee exact gelijke loks moet de onderlinge slip toch aardig te tunen zijn.
Ik rijd met 3 Roco2200 tripletraxi en daar heb ik de bandjes gewoon afgehaald, dat rijd prachtig.
Twee trixen 4600 rijden ook mooi samen, ik gebruik wel in alle loks dezelfde decoder, ik denk dat dat wel belangrijk is.
groet, Albert.
-
Dan istie slecht op schaal >:(
De moleculen dienen ook 87 keer zo klein te zijn, en 87 keer dichter bij elkaar te zitten. Kom je mooi weer op 150 ton uit ;D ;D
Juistem :D Vervolgens je snelheid op schaal nabootsen en ook de tijd nog door 87 delen, dan ben je pas echt realistisch bezig 8)
-
Albert, ik rijdt digitaal, de locs hebben hetzelfde type decoder en ze zijn gezamenlijk geprogrammeerd. Het rijdt dan ook best samen, maar een beetje wringen en dus een beetje slippen blijft onvermijdelijk. Slippende asb'tjes wrken elkaar tegen en laten rommel achter. Nu is er in ieder geval één loc waarvan de wielen probleemloos kunnen slippen. Bij de loc met asb zullen de wielen daardoor ook niet of nauwelijks meer slippen. Ik neem die loc nog wel eens onderhanden, wanneer ik daar zin in krijg, ooit. ;)
Ik kwam er trouwens achter dat de wielen van het betreffende draaistel aan één kant helemaal niet meer meededen bij de stroomafname, omdat het draadje in het draaistel geen contact meer maakte met de stroomafnemers. Die draadjes zitten niet al te best vast. Dus als er iemand grote stroomafnameproblemen met een Trix 6400 heeft, dan is het de moeite waard om te kijken of alle wielen elektrisch nog wel met de printplaat zijn verbonden. Zo niet, dan heb je dubbel pech, want dan moet het draaistel open. ;D
@Louis, de tijd moet je juist niet door 87 delen. ;)
-
@Louis, de tijd moet je juist niet door 87 delen. ;)
Oh? Ik dacht dat Wim Romijn me toch echt op een nieuw spoor had gezet. Ik begon me ook al af te vragen of ik mijn stijgingspercentages niet door 87 moest delen :D
-
Dat laatste moet je in ieder geval doen, want dan heb je zeker geen asb meer nodig.
Kun je stroom door 87 delen?
-
Ik heb alleen maar Amerikaanse modellen van Atlas, Kato en LifeLike/Proto2000 en geen van die modellen heeft nog antislip bandjes. Persoonlijk vind ik het ook iets van het verleden. De US-modellen wegen gemiddeld net zoveel als Europese modellen, maar rijden perfect, ook op Fleischmann Profi rails.
CKLX
-
Klopt. Op Amerikaanse en Engelse modellen zul je geen antislipbandjes vinden.
Antislipbandjes zijn een typisch Europees verschijnsel.
-
Je zou eigenlijk kunnen stellen 'een typisch speelgoedverschijnsel'. Een aanzienlijk deel van de clientèle van de modelspoorfabrikanten ziet modelspoor vooral nog als speelgoed en spijkert vrolijk een baantje in elkaar met veel te stijle hellingen en te krappe bogen. En tja, als daar dan nog een trein overheen moet met een sleep wagens dan gaat dat niet zonder de rubberhulpjes.
Als je een modelbaan bouwt - net de nadruk op model - heb je de rubberbandjes niet nodig en kun je ze beter achterwege laten. Je modellen rijden doorgaans beter zonder die dingen.
groeten,
Huib.
-
Weet iemand of er "pretpaketten" met ASBtje te koop zijn in Houten as weekend?
Hier gaat er ook wel eens ééntje stuk en ik heb geen zin om voor één bandje helemaal een loc mee te slepen naar een winkel.
(is de prijs van een 1:87 loc ook 87x lager of moet je die met 1:87 geld betalen.........)
Kees-Jan
-
je kunt toch gewoon bij je winkelier een sloot reserve-asb's kopen? In houten hebben ze dat vast ook wel...