BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Noordpool op 19 January 2014, 13:09:47
-
Beste medehobbyisten,
Graag wil ik jullie ervaring vragen te delen met betrekking tot aankoop van tweedehands materiaal. Nu heb ik drie keer op een modelspoorbeurs materiaal gekocht, wat later bleek toch niet helemaal in de conditie was zoals het werd verkocht.
1/ Stoomlok waarvan het loopstel volledig scheef bleek. Er was geen bocht meer mee te maken. Uiteindelijk met verlies op markplaats verkocht.
2/ E-lok welke een tikkend geluid maak. Anders volledig goed.
3/ Een railbus welke als digitaal voorbereid werd verkocht. Na inpluggen van een Esu decoder maakte deze sluiting en een bevriende modelspoorder is er dagen mee bezig geweest om deze rijdend te krijgen. Hoewel ik ruime bochten op mijn baan heb, loopt deze er toch uit. Kortom ik kan er niets mee.
Voor mij een besluit geen tweede hands aangedreven materieel meer te kopen. En dat is toch wel jammer aan één kant.
Hoe zijn jullie ervaringen? Hou het aub wel netjes en noem geen namen van handelaren en winkeliers. Gewoon ervaring en waar moet je op letten. Dit ter lering voor allen.
-
Nu heb ik drie keer op een modelspoorbeurs materiaal gekocht, wat later bleek toch niet helemaal in de conditie was zoals het werd verkocht.
Op een modelspoorbeurs staan meestal wel (ovalen) testbanen van diverse mensen. Daar kan je je materieel testen voordat je naar huis gaat. Dat is een tip die ik je wil meegeven.
Het kan een keer slecht aflopen als je iets 2de hands koopt. Dat bepaalde modellen niet goed lopen kan voorkomen.
Trouwens van welk merk is de railbus en welke rails gebruik je? En wat zijn ruime bogen in jouw ogen? ;)
Groet Ronald.
-
Zelf koop ik eigenlijk nooit tweedehands spul. Dus ook geen slechte ervaringen 8)
Voor een volgende keer: op de meeste beurzen staat tegenwoordig wel een testbaantje (bij Beneluxspoor en/of Modelspoorwijzer) waar je na aankoop even snel kan alten testen of je gekochte waar doet wat er belooft wordt. Mocht er een probleem zijn kan je in ieder geval snel terug naar de verkoper.
Wel handig om dat met de verkoper af te spreken dat hij het terug neemt als er toch een probleem blijkt. Kan een hoop trammelant voorkomen.
-
Hallo,
Vertel je er ook even bij hoe vaak het wél goed gegaan is?
Op de meeste beurzen zijn er mogelijkheden modellen te testen. Bovendien zijn tweedehands modellen over het algemeen (veel) goedkoper dan nieuwe. Dat heeft een reden, oa dat je geen fabrieksgarantie hebt, en dat er een grotere kans is op storingen/ fouten.
Als je handig bent, kun je veel problemen zelf verhelpen, en zo goedkoop aan mooie modellen komen. Als je zelf niet in staat bent storingen te verhelpen, doe je er misschien verstandiger aan bij een winkel te kopen.
Groet,
Tjalling
-
Mijn eervaring met tweedehands materieel is prima, ik heb bijna niet anders! Bijna al het tweedehands spul kan geen kwaad om de boel (grondig) schoon te maken en opnieuw te smeren maar dat is gewoon de leeftijd. Koop je iets nieuw is het tegen die tijd ook wel een keertje verstandig hem deze behandeling te geven. Overigens bouw ik geen decoder in zonder de een loc volledig schoon te maken en te smeren tenzij hij hagelnieuw is.
Helaas kunnen problemen voorkomen. De meeste verkopers verkopen hun waar vol vertrouwen. Toch kan er wel eens een keertje wat over het hoofd gezien worden natuurlijk. (En ik sluit helaas niet uit dat er ook mensen zijn die dit soort spullen met opzet verkopen zonder dit te melden.)
Wat betreft een tikkend geluid, dat kinkt (letterlijk ;D) alsof het wel gefixt kan worden. Misschien is een (grote) schoonmaakbeurt al genoeg.
Timo
-
3/ Een railbus welke als digitaal voorbereid werd verkocht. Na inpluggen van een Esu decoder
Dan was ie inderdaad digitaal voorbereid, anders plug je er niet zo makkelijk een decoder in.
Ook ik heb wel eens een miskoop gedaan (in dit geval via internet) en dat is natuurlijk balen. Op beurzen is het bij gebruikt spul zaak de boel goed te bekijken en zo mogelijk te laten testen. Als de verkoper heeft aangegeven dat het een gebruikte lok is zonder garantie en de prijs is laag dan neem je een risicootje. Meestal zal het echter wel goed gaan, maar als de uiterlijke staat al een drama is en er komt spruitjeslucht vanaf vergroot het de kans dat het motorisch ook niet helemaal snor zit. En dat soort spul dient te worden aangeboden bij de dienst afvalrecycling, de markt is toch al verzadigd.
-
Hier en daar een kluit ingedroogd vet, maar dat kan je in een kwartiertje gemakkelijk oplossen.
Al het tweedehands materieel dat ik heb rijden (en dat is zo rond de 80-90% van mijn treinen) deed het goed vanaf het moment dat ik het had, of na een smeerbeurt.
En vergeet niet de wielen met wasbenzine schoon te maken, daar zit vaak een hele boel zwarte bagger op
-
Ik koop nauwelijks nog nieuw materieel.
Het scheelt heel veel Euro's, en meestal is 2e hands gewoon prima in orde, of op te knappen.
Nog nooit een miskoop gedaan, eigenlijk.
Wel ga ik er bij alles wat ik koop van uit, dat een servicebeurt (of erger...) nodig kan zijn.
Dan ben je in elk geval mentaal voorbereid wanneer je thuis komt. En in principe is bijna alles wel te fixen.
Dat een 2e hands loc open moet: so what?
Een nagelnieuwe loc maken de meesten ook meteen open om een decoder te plaatsen...
-
Ik heb ook bijna niet anders dan tweedehands materiaal. Nieuw is het me vaak te duur: als ik over een aantal jaar alsnog een plan T of zo van Roco wil, dan komt mijn kans nog wel.
Inderdaad, goed schoonmaken, dat is vaak het grootste 'probleem' bij tweedehands materieel.
Echte miskopen heb ik nog nooit gehad, maar dat ligt ook aan m'n knutseldrang: veel modellen worden toch tot iets anders verbouwd en dan is een motorisch probleempje of iets groots aan het uiterlijk nooit zo'n probleem.
Het meest gelachen heb ik met een Roco 215 die vermoedelijk uit een startset kwam en die ik eind vorig jaar op de beurs in Houten kocht voor iets meer dan 2 tientjes. Uiterlijk lekker naar de gallemiezen, maar dat maakte niet uit. Blijkbaar was er al eens aan gesleuteld door iemand, want het viel me op dat 'ie 2 verschillende overbrengingen had. Dat viel vanwege de verder prima schone wielen, eigenlijk niet op bij het testen: alles ging zonder gekke bijgeluiden netjes draaien.
Tot ik, in een poging een aanloopkat te vermaken, een paar meter rails neerlegde en een trafo pakte om dat ding heen en weer te laten rijden. Op volle kracht zat er amper vaart in, maar hij kwam wel redelijk vooruit.
Tot 'ie een centimeter of 80 gereden had... toen stopte de lok ineens, bleef even zoemend staan, om vervolgens spontaan langzaam om te keren.
De 2 aandrijvingen hadden voor een andere draaizin van de wielen gezorgd en die draaiden dus, afhankelijk van de stand van de trafo, tegen elkaar in, of van elkaar weg. Een van de assen had de antislipbandjes en die wonnen het na een aantal centimeter door (blijkbaar) wat oneffenheden in de rails.
Nog nooit zo gelachen ;)
-
Ik ben iemand die alles als eerste in handen moet hebben gehad. Nieuw dus. Kost wat, maar heb je ook wat en ik ben daarom ook nooit teleurgesteld. En als je een beetje geduld hebt, kun je bepaalde nieuwe modellen ook voor een prikkie kopen na een tijdje.
-
In het verleden regelmatig gebruikte locs of treinstellen gekocht, maar daar ben ik mee gestopt. In ongeveer de helft van de gevallen was er iets mis met m'n aankoop, zowel op Marktplaats en eBay als op beurzen. De ergernis werd me te groot en het voordeel te klein.
Wagons koop ik wel met een gerust hart tweedehands, hoewel daar ook wel eens iets aan mankeert.
Groet,
Ruud
-
Het ligt er natuurlijk maar net aan wat het voor iets is en van wie het af komt. Ik heb producten nieuw gekocht in een winkel waar meer mee was dan 2de hands spul. Verder heb je natuurlijk verschillende gradaties 2de hands. Je hebt nog niet eens uit de doos geweest, alleen in de vitrine gestaan, heel af en toe gereden, veel gereden enz. Dat maakt natuurlijk nog wel wat uit.
Persoonlijk kies ik er altijd voor om de dingen die ik echt per sé wil hebben gewoon te kopen nieuw en 2de hands koop ik dingen die leuk zijn voor erbij. Zo kon ik laatst een 1100 overnemen een loc waar ik kwa tijdperk enzo niet heel veel mee kan maar toch leuk is voor erbij.
-
Over het algemeen koop ik geen tweedehands locs op beurzen, maar voor wat er achter hangt, of rails (geen wissels) maak ik wel eens een uitzondering. Meestal ga ik voor wat er als "nieuw" wordt aangeboden. Vaak probeert men tweedehands spul als nieuw te verkopen, maar dat heb ik doorgaans wel in de gaten (denk ik ;)). Ik let daarbij vooral op de wielen (schoon graag) of afgebroken onderdelen en kijk ook op de kraam waar het tussen ligt. Ingeval van locs kijk ik naar de sleper, of er stof tussen de tandwielen zit en of de wielen kunnen bewegen (gaat helaas niet op voor cardanasoverbrenging). Of de verkoper er netjes uitziet is geen enkele garantie overigens. Eén maal konden de wielen niet bewegen terwijl het wèl tandwieloverbrenging was. Dat betekent dat de motor vast zit, dus heb ik een aardige korting bedongen. Thuis alles uit elkaar gehaald, ook het anker eruit, gereinigd met wasbenzine, opnieuw een drupje olie en hup, daar ging ´ie weer. Dat had ook fout kunnen gaan, dus zonder de korting had ik ´m niet gekocht - de prijs van het risico en het extra werk zeg maar. Met oudere Märklin-modellen durf ik die gok wel aan. Met het moderne spul laat ik die gok graag aan de èchte profi's en waaghalzen over.
De grootste "fout" die je denk ik kunt maken is dat je een model te graag wilt, hier en nu meteen! Zelf denk ik vaak dat een bepaald model altijd wel weer ergens opduikt, in betere staat of voor een betere prijs. Tot nu toe ben ik daarin nog niet teleurgesteld. Ik heb wèl vrij veel geduld moet ik erbij zeggen.
-
Ik rijd alleen nog maar met tweede hands materiaal, vaak van 20jaar en ouder. Voor de aanschaf kijk ik naar slijtage plekken op de wielen en controleer ik of de het drijfwerk van de stoomloc. functioneert.
Daarna overleg ik vooraf altijd even met de handelaar op een beurs dat ik het model wil zien rijden op een van de testbanen die aanwezig zijn. Dat is nooit een probleem, soms vooraf afrekenen en soms een rijbewijs achterlaten.
Slechts een keer heb ik van een handelaar op een beurs een verontwaardigde reactie gehad over het in twijfel trekken van de kwaliteit van het aangeboden materiaal.
Slechts een keer een waggelende tender door een uitgehard antislipbandje van een Br44 als ergste probleem gehad.
-
ongeveer alle tweedehands locs die ik kocht hadden wel afgebroken onderdelen >:( >:( >:(
de helft reed niet eens, en wat wel reed vaak heel slecht >:( >:( >:( >:(
ook ontbreekt het doosje meestal >:( >:( >:( >:( >:(
en als er een doosje bij zit vind ik t wel een duur doosje >:( >:( >:( >:( >:( >:(
En daar zocht ik ze dan ook zorgvuldig op uit. ;D
-
Het merendeel van de treinen die ik heb of heb gehad zijn/waren tweedehands. En om heel eerlijk te zijn heb ik eigenlijk nooit problemen mee gehad. 1 keer was ik bang dat ik een miskoop had gedaan toen een loc niet wilde rijden. Beetje duwen en hortend en stotend reed hij binnen 2 rondjes zoals hij nog nooit gereden had!
-
Locomotieven en treinstellen koop ik nieuw en dan wacht ik meestal een aanbieding af. En huisjes koop ik liever ongebouwd. Maar de rest van mijn spullen zoals rijtuigen, wagons auto's en scenerymateriaal koop ik vaak gebruikt al dan niet via internet.
Ik heb meerdere locs via internet gekocht die volgens de verkoper nieuw waren en tot nu toe is dat ook altijd goed gegaan. Gaat het om een kostbare loc dan ga ik naar de verkoper toe om het model eerst te bekijken.
Vroeger een reeks 6300 van Roco gekocht bij iemand thuis en de loc reed wel, maar waggelde een beetje...nou zeg maar behoorlijk. Na open maken bleek dat het draaistel met een metalen draagarm en een kunstof draagarm vastzat in plaats van met twee kunstof draagarmen. Ik heb de loc nog steeds, maar ooit zal deze wel vervangen worden door een van Biervliet uit dezelfde reeks. Dit was wel mijn laatste 2e hands model. I het verschil tussen gebruikt en nieuw een tientje of 6 meer heb ik liever nieuw met garantie....
Een goederenwagen met een paar lichte beschadigingen maak ik me niet zo druk over, dat valt na weatheren toch meestal niet meer op en bijvoorbeeld een afgebroken trappetje val wel te fixen.
Groeten Ruud B.
-
ik denk dat 98% van mijn materieel 2e hands is. Gezien mijn plannen is nieuw kopen financieel niet te behappen. ik denk dat gebruikt kopen wel inhoud dat je enige technische kennis en knutsel drang moet hebben omdat er soms wel eens iets moet worden gerepareerd. Een voorraadje onderdelen hebben liggen is vaak ook wel prettig. Als je gebruikt koopt en de verkoper vermeld problemen dan kun je ja of nee roepen. Waar ik wel een hekel aan heb is dat iemand een lok op stuurt die er op de foto goed uitziet en bij aan komst inderdaad op de foto zijde goed is maar de andere kant kompleet bagger. Dit is in mijn ogen dan oplichting!! Is mij eenmaal overkomen in de 6 jaar kopen op MP. Koop dus bij dit figuur geen boutje meer.
mvg aad
-
Daarom zou ik al niks kopen bij iemand die (in welke taal dan ook) bij zijn/haar advertenties aangeeft `what you see is wat you get`.
-
Dank voor de vele reacties. Het leeft dus wel! De één heeft geen vervelende ervaring de ander weer wel. Ik zelf heb twee keer wat via marktplaats gekocht en bij diegene thuis opgehaald. En dat is mij prima bevallen. Werd ter plekke even proef gereden en het leverde een gezellig hobby praatje op met de mede hobbyist. Dit had ik ook even moeten melden.
-
Daarom zou ik al niks kopen bij iemand die (in welke taal dan ook) bij zijn/haar advertenties aangeeft `what you see is wat you get`.
Wat een onzin. Ik zou dan vragen of hij/zij ook foto's van de andere kant zou willen maken. Zo niet, nou dan geen koop. Daarnaast denk ik juist dat als iemand zegt: "What you see is what you get" het gebodene ook echt van die persoon is en niet van internet gejatte plaatjes.
-
ik heb redelijk goede ervaring met het aanschaffen van tweede hands materiaal.
meestal heb ik een volle 9 volt batterij bij me. als ik de 2 kontakten dan tegen de wielen hou
en er komt geen beweging dan zoek ik weer vrolijk verder.
dit werkt niet bij de lima koploper. die van mij slijt zijn leven nu als muurbloempje.
bij marklin moet je wat anders verzinnen.
met rails en wissels moet je er vooral op letten dat alles nog goed in de bielzen vastzit.
het is goed te weten wat iets nieuw kost. en je moet altijd afdingen.
er zijn handelaren die voor een stuk rail van 30 jaar oud 50% van de tegenwoordige nieuwprijs vragen.
nog niet zo lang geleden was ik getuige van de verkoop van een fleischmann el wissel oud model dus
50 jaar oud voor 10 € voorwaar een "collectors item"
sukses met een volgende anschaf.
opa
-
Ook ik heb goede ervaringen met tweedehands kopen. Ik ben opnieuw aan het opstarten en dat betekent opstartkosten. Met tweedehands kopen kan ik de kosten laag houden. Even voor het idee een paar zaken die ik tweedehands heb gekocht:
- Multimaus + 50W voeding : 85 via marktplaats
- Roco br23: 85 op eurospoor. Rijdt prima, wel even schoonmaken en digitaliseren.
- Roco br80 eenvoudige versie maar wel digitaal: 70. Deze was uiteindelijk te duur voor wat ik ervoor kreeg. Heb de decoder uit moeten wisselen, bijvoorbeeld.
- Roco v100 diesellok: 40. Rijdt perfect, koopje. Ebay. Waarschijnlijk goedkoop omdat er een niet al te opvallende lijmvlek aan een kant zit.
- 3 roco umbau rijtuigen voor 42 totaal via marktplaats. Moet een paar buffers vervangen (wat keurig in de advertentie stond). Prima.
- Extra multimaus, setje wagons en 26 meter peco code 75 rails voor 120 via marktplaats. Bod gedaan op meerdere zaken tegelijkertijd met het aanbod het de volgende dag per fiets op te halen. Goed bod in combinatie met meerdere zaken in één keer kwijt en niet langs het postkantoor te hoeven gaan: aantrekkelijk voor de verkoper.
- Voorraadje peco code 75 wissels voor 30 Euro via marktplaats. Ook opgehaald, dus makkelijk voor de verkoper. Op foto was te zien dat ze niet helemaal schoon waren, dit bleken lijmresten te zijn. Bij aankoop bleken er veertjes te missen bij een paar wissels omdat ze met een aandrijving gebruikt waren. Geen probleem, dat ben ik ook van plan. Even schoonmaken enzo en dan is het een prima realistische prijs.
Volgens mij is de kern om regelmatig ebay en marktplaats in de gaten te houden. En om het zelf niet erg te vinden wat schoon te maken of te repareren. En om geduld te hebben, zoals iemand anders eerder ook al zei. Een mooie kans komt later ook wel weer langs. Voordeel nog als je regelmatig kijkt: je krijgt wat meer een gevoel voor de marktwaarde van zaken.
Pas qua prijzen ook op. Ik zit bijvoorbeeld naar een BR215/216 te kijken. Roco bij voorkeur. Voor 50-80 goed tweedehands te vinden. Maar als uitloopmodel zag ik hem voor 70/80 bij Lippe. En een nieuwe piko br215 is ook zoiets bij conrad. Dus... kijk ook naar dat soort prijzen. En uitverkoop bij reguliere winkels, bijvoorbeeld op modelspoorbeurzen.
Reinout
-
Ik heb tot nu toe alles tweedehands gekocht. Het meest op eBay. Eigenlijk maar êén slechte ervaring gehad: ik kocht een redelijk zeldzaam Märklin post rijtuig bij een Italiaan. Op de foto waren wel wat oppervlakki beschadigingen te zien, maar niet dat een deur ontbrak en een andere niet meer sloot. En tot slot dat de assen verbogen waren. Op de ontbrekende deur na niet erg, als het maar vermeld was.
Verder was het altijd top. Wat als Nieuw aan werd geboden, was het ook. En verder: gezond verstand. Er zijn ook lieden die spul van 50 jaar oud als zo goed als nieuw aanprijzen....met dito prijs...
-
Verkoop bij gelegenheid ook wel eens wat (gebruikt) materiaal op Marktplaats maar geef altijd de koper mijn volledige adresgegevens en vermeld (zo als het naar mijn idee hoort) de mededeling mee dat als de aankoop niet bevalt deze tegen volledige vergoeding van de koopprijs word teruggenomen.
En ja, soms koop ik ook wel eens wat brak materiaal maar dan net als Floris, met opzet.
Lekker goedkoop om veel verbouwprutsspul te vergaren. ;D
-
In de tijd dat ik nog aan N-spoor deed, zo'n 10 jaar geleden, heb ik alles tweedehands gekocht. Zeker 10 locs, rijtuigen, wagens, rails, ook wissels. Nergens problemen mee gehad.
Alles overigens op beurzen gekocht en uiteraard goed bekeken en geprobeerd.
-
Ik kan ook niet anders zeggen dan dat ik nog nooit rot ben weg gekomen met 2ehands aankopen.
Hier is het overgrote deel ook2e hands spul.
Van locs en rijtuigen tot aan rails aan toe.
(in het geval van de rails ging dat ook niet anders meer aangezien de Flm rails die ik heb niet echt meer nieuw wordt gemaakt en ook te duur is ;D )
Hier en daar wat dingen schoonmaken en op beurzen goed opletten en goed kijken naar hoe iets eruit ziet en wat men vraagt voor spullen.
En inderdaad,als de verkoper op een marktplaat of iets dergelijks weet dat zijn spullen goed zijn dan zal hij nooit weigeren om de aankoop ongedaan te maken als iets niet is wat het hoort te zijn,
In het geval van een beurs zal hij je nooit weigeren als je zegt dat je op een testbaantje een loc wilt zien rijden alvorens je m koopt.
Weigert de verkoper dit wel,dan kan je er vanuit gaan dat er iets niet klopt,anders zou hij voor het verkopen van zijn waar kiezen en dus voor het geld ;D
Mijn laatste loc aankoop op de beurs in Houten is een V160 in prachtige staat(als nieuw dus) voor nog geen 5 tientjes en ook hier werd door de verkoper ingestemd met een test rondje op een baantje in dezelfde hal(die wilde wel een soort borg hebben zodat hij wist dat ik terug zou komen,wat logisch is denk ik)
Dus na 15 minuten kom ik terug en wordt de deal gesloten,na inbouw van een decoder heb ik er dus voor weinig geld weer iets prachtigs bij (y)
Kortom ik heb met 2e hands kopen geen enkel probleem 8)
-
je kunt ook kopen bij bekende Tweede Hands zaken, zoals Wentink. Hier kun je altijd terug als er iets niet deugt.
-
Bij tweedehands zaken kopen op het www, is niet altijd een garantie dat er bij gebreken juist gehandeld wordt.
Met uitspraken zoals, wat had u verwacht voor die prijs wordt je dan afgescheept.
Voorbeeld, een loc gekocht welke in nieuwstaat verkeerde volgens verkoper alleen 1 trapje ontbrak .De realiteit loc had 2 verschillende types buffers rond en rechthoek, en liep slecht, doordat de as bandjes ontbraken.Ook de cardan liep los op de as.Dit netjes gemeld bij de verkoper.
Krijg een mail terug met de mededeling dat dit ook vermeld was, echter was dit niet het geval,
Ik heb uiteindelijk een deel van mijn geld terug mogen ontvangen(hij wilde de loc niet terug nemen).
Dus ik koop nog steeds tweedehands, maar niet meer bij deze zaak.En de loc heeft na het oplossen van de problemen de nodige kilometers gereden .
Dit voorval speelde 2 jaar geleden weet niet of hij als handelaar nog actief is..
-
Ik koop eigenlijk zelden iets nieuw. Mijn gezin vraagt een groot deel van het budget dus kies is bewust voor het risico met tweedehands koop. Daar pas ik mijn verwachtingen en criteria op aan en koop vrijwel alles op zicht, dus van een beurs of afhalen bij de verkoper; dan is bijna altijd een proefrit mogelijk.
-Heb je zelf geen verstand van de techniek of geen zin om te sleutelen, koop dan je spullen nieuw met garantie. Gebruikte treinen hebben bijna altijd wel onderhoud nodig voor ze in dienst genomen kunnen worden.
-Jaren oud maar nieuw in doos, of alleen in de vitrine gestaan? Reken dan op een goede servicebeurt om je loc weer gangbaar te maken, met name oude Roco locs kunnen behoorlijk vastzitten.
-Kijk altijd naar de slijtage op loopvlakken en stroomafnemers, die vertellen ook bij goed schoongemaakte locs hoeveel er echt gereden is.
-Koop alleen loc's die je mag testen of uit de verpakking mag nemen voor een goede controle.
-Kan de verkoper de goede werking van een loc niet garanderen, pas dan de prijs daarop aan; of neem het risico niet, dat is je eigen keuze. Soms kan het juist heel leuk uitpakken om een 'slopertje' zo op te knappen dat hij beter wordt dan de fabrikant hem ooit gemaakt heeft.
-
Ik koop de laatste tijd steeds meer 2e hands , dat komt dat vrienden van mij ´de koopjes ´in Houten halen .
Ben zelf niet iemand die even snel een onderhoudsbeurt aan een lokje doet , meestal laat ik dat doen bij een modelpoorvriend die daar echt voor gaat zitten.
Over het wel en niet van 2ehands kopen , ik was daar eerst niet happig op , bepaalde loks waren voor mij niet toereikend in nieuwe aanschaf ,vanwege het prijskaartje.
Omdat ik nu meer en meer naar Houten ga is voor een lokje of wagon nieuw kopen niet leuk meer en kies ik voor het 2e handse wetende dat er soms weleens iets mee is .
Wat Besselspoor en anderen zeggen , is vaak wel de realiteit , kan ook een mooie indicatie zijn voor wat je wilt aanschaffen.
Voorlopig blijf ik genieten van koopjes die ik doe, afgelopen zaterdag op de beurs in Houten een lokje voor E16.- , onderhoudsbeurtje gehad , en rijden maar.
2ehands kan leuk zijn , zolang je er maar zeker over bent, nieuw kopen kan altijd nog, daar is prijs ook naar.
-
Hallo,
Ik heb hele goede ervaringen met EBay.de.
Je moet namelijk feedback geven en EBay kijkt over de schouders mee.
Negatieve feedback is killing voor de verkoper en je kan een klacht deponeren bij EBay Pakken ze echt goed op.
Ik koop alleen nog maar defecte spullen en knap ze met verdeeld succes weer op.
Absolute aanrader en wat betreft modelspoorbeurzen: ik snap je helemaal.
Helaas ook een aantal keren in mijn beginjaren opgelicht...
Groet,
Marco
-
Hallo,
Ook ik heb goede ervaringen met 2e hands. Vaak op beurzen en laatst van een forumgenoot zelfs een intelibox 2.
Op beurzen kijk ik vaak eerst rond om te kijken wat er allemaal is 9ook ik kan mijn euro maar 1 maal uitgeven, hebben jullie daar nu ook zo'n last van ::)).
Vaak zien handelaren wel dat je interesse hebt en als je later terug komt herkennen ze je nog wel. Dan lopen de onderhandelingen ook wat vlotter en mag je vaak uitgebreid kijken.
Soms koop ik bewust opknappers en soms wat duurder als nieuw spul..
Ook heb ik veel wissels 2e hands, van de veertig wissels (van € 7,50 tot € 25 )maar 1 keer een misser.
Ronald
-
Dat is nooit een probleem, soms vooraf afrekenen en soms een rijbewijs achterlaten.
Rijbewijs of ID achterlaten nooit doen, identiteitsfraude komt vaker voor dan men denkt!
Groet Hans
-
Ik heb zelf de mat 46 van lima van marktplaats gehaald miste wel wat kleine onderdelen maar die weer aangevuld of zelf gemaakt en hij staat nu in de vitrine.
Ook de oude roco br 01 voor 60 euro met decoder (die gene had geprobeerd om hem digitaal temaken maar was hem niet gelukt ;D is mij wel gelukt hele tender gedemonteerd en motor geisoleerd.
Maar ook bij deze aankoop miste ik wat kleinen onderdelen aan de tender ladder achterop etc.
-
Ik koop veel 2e hands. N spoor overigens.
De wagens/rijtuigen over het algemeen geen probleem.
Locs: in 95% van de gevallen hebben ze een beurtje nodig.
Vaak te veel olie/vet. Vaak ook gebrek aan olie/vet.
Dus gaat alles volledig uit elkaar.
Dat kan ik zelf, en vind ik ook leuk om te doen.
In sommige gevallen toch een defect onderdeel, ondanks dat
de verkoper beweert dat alles 100% goed is.
Dat geld voor zowel de locs die je gezien als ongezien koopt.
Bijna altijd zijn de asb (bandjes) aan vervanging toe!
en ja, soms heb je echt een miskoop van de eeuw....
kan de beste gebeuren, maar de financiele schade valt dan
nog mee.......
Mijn 2 centen
-
ik kocht ook regelmatig tweedehands tp 3 ns materieel.
Eigenlijk nooit problemen mee gehad.
Nu ik ben overgegaan naar tijdperk 1 valt er bijna niets meer te vinden tweedehands.
Wat mij in Houten opvalt is dat er heel veel bagger tussen zit waarvoor toch behoorlijke prijzen gevraagd worden.
Die handelaren zie je dan ook jaren met de zelfde meuk zeulen, daar snap ik dus niks van.
gr Jan
-
Soms 2e hands, soms nieuw.
Ervaring 2e hands vind ik de (vraag)prijzen te hoog, kijk naar de 1600/1700 loks met zilver dak, durven ze 100,- voor te vragen, nieuw kan je de 1858/1842 etc voor 100 a 110 krijgen... en dat is een lok met een flinke update...(een aanbieding die al dik een jaar loopt maar toch)
Of Roco Plan T groen, durven ze nog 250 a 300 voor een analoog model te vragen... dat is de nieuwprijs zowat, en nog steeds verkrijgbaar.
Ook is Houten/Marktplaats behoorlijk vervuild, advertenties worden tig keren opnieuw aangeboden omdat ze het niet verkocht krijgen, in Houten slepen ze witte doosjes van de bekende M al jaren mee en krijgen ze niet verkocht.
Of heel oud spul (Lima plan E etc) dat ga je toch niet verkopen? dat geef je gewoon weg aan een kind bijv.
-
Ik kan alleen maar beamen wat betreft deze ervaringen, handelaren zijn duur, ze hebben gewoon te duur ingekocht in een tijd dat de gemiddelde prijzen hoger lagen, en veel particulieren denken dat ze "goud"in handen hebben; een Fleischmann standaard rangeerlokje uit een beginset wordt als "vintage"omschreven....... Ik ga er bij aankoop van een gebruikt exemplaar van uit dat er opknap/onderhoud aan vastzit en pas mijn limiet daar op aan. Het aanbod daalt ook en denk dat veel mensen hun zolder al leeg geruimd hebben de laatste jaren waardoor er weinig echt leuk spul tussen zit, kwestie van zoeken..., en geluk hebben.
-
Koop vaker via MP, maar het is goed zoeken en een beetje geluk hebben. Ik betaal zeker niet de hoofdprijs, maar zoek ook niet naar het onderste uit de kan. Ben laatst naar de beurs in Hoensbroek geweest, net als afgelopen jaar. Kocht daar twee stadshuizen voor €5,00 p/st, dat vind ik nog een leuke prijs. Er was veel aanbod van tweede hands, maar de prijzen leken de de toenmalige nieuwprijs vaak ver te overtreffen. Een fleischmann 1215 koste vroegahr fl146,00 en doet nu makkelijk €100,00. Als je dan naar de wielen kijkt, lijkt het wel of hij parijs-dakkar heeft gereden :(. Vaak kijk ik naar loks die er optisch niet te best uit zien, met de gedachte om ze om te spuiten. Het werk dat ik me daarmee op de hals haal is hobby, de prijs moet dan wel laag zijn. Verder zie je ook op MP veel handelaren die op eigen voornaam hun spul aanbieden en ook totaal niet reageren op biedingen. Ze omschrijven hun sullen vaak als "zo goed als nieuw", waarbij je dan al weet dat het gewoon "nieuw" is. Als ik al klik op "bekijk alle advertenties " en zie dat er niets anders als 4 pagina's treinen staan, weet ik al zeker dat het handelaar is.
Bij iemand die een enkel treintje tussen wat advertenties van gebruiksgoederen heeft staan, kun je vaak het leukste spul voor een redelijke prijs kopen.
Probeer maar eens op een 2200 cargo of Anneke te zoeken, dan huil je bij de prijzen. Dan zoek ik dus gewoon een oud baggel van een 2200 en maak hem dan maar zelf.
-
De Rivarossi 1300 is het enige wat ik nieuw gekocht heb in de laatste 15 jaar. En dat was ook alleen maar omdat hij in de aanbieding was.
Ik heb er gewoon het budget niet voor, het gezin is belangrijker.
Ik koop dus zo goed als alles 2e hands, via marktplaats of op beurzen. Vaak koop ik ook expres de kneusjes. Dan heb ik nog wat te hobbyen ;)
Soms is er wel wat meer mis dan was vermeld in de advertentie, en soms is het probleem in een minuut verholpen. You win some, you lose some. It's all in the game ;)
Vriendelijke groet,
Benno
-
Ik bestel al jaren via marktplaats. Ik hou van het zoeken, het is net alsof je aan het neuzen bent in een tweedehands winkel. Daarnaast is het leuk om nu net dat ene model te vinden voor een leuke prijs. Van alle keren dat ik op marktplaats iets kocht ben ik in de afgelopen + 10 jaren pas 2 keer tegen iets aangelopen wat niet klopte. Zo kocht ik een Hamo 1100 in nieuwstaat. Eenmaal bezorgd zat de loc los in een veel te grote doos en dreef 'ie inmiddels tussen de losse en kapotte onderdelen. Even gebeld en de loc kon retour en ik kreeg keurig het geld terug. De laatste keer was vorig jaar, ik kocht een Hamo BR 53 in nieuwstaat. De vent bleek een oplichter te zijn, want aan de loc was geknoeid, het ding reed niet en de tender was vernaggeld. Na aardig wat opknapwerk, nieuwe stroomafname en goede smering reed het ding uiteindelijk fantastisch, maar de tenderkap moest vernieuwd worden. Helaas kostte dat € 60,- en dat heb ik dan ook niet gedaan. De loc weer verkocht op marktplaats, maar nu duidelijk aangegeven dat hij gebruikt was, met goeie foto's erbij. In een maand tijd € 60,- verlies geleden op het ding. Voor wat betreft de verkoper, in geen velden of wegen meer te bekennen en de telefoon werd er systematisch op gegooid. Via via ben ik nog achter zijn adres gekomen, maar het was te ver rijden om even verhaal te halen (alhoewel ik zo kwaad was dat ik er wel aan gedacht heb om het ding door zijn raam naar binnen te smijten). Maar goed, iemand anders heeft nu voor een matsprijsje een uitstekend rijdende loc, met 2 rookgeneratoren als bonus en waar de mogelijkheid is om de tenderkap nog te vervangen. Ach ja, inderdaad, you win some, you lose some.
Dit zijn de enige 2 nare ervaringen, voor de rest zweer ik bij marktplaats, ik koop er bijna alles wat los en vast zit (zonnewering, verlichting, allerhande gadgets en accessoires, videocamera's, etc.) en ik kan je vertellen dat het enorm veel geld heeft bespaard...
-
Ik heb eigenlijk alleen maar goede ervaringen. Belangrijk is wel dat je de loc van tevoren eerst uitprobeert. Laat niet zo maar iets opsturen. Maar rij er even heen met een transformator en wat rails.
-
Mijn recente tweedehandsaankopen:
Roco 2400 in winkel gekocht (niet in de winkel getest, ja dom dom dom ...), thuisgekomen op de rails gezet: geen beweging.
Terug naar de winkelier. Bleek een ex-digitale loc te zijn geweest, waarvan de decoderoverbrugging was vergeten.
De winkelier heeft die overbrugging erin gezet, en natuurlijk getest: rijdt als een zonnetje. Ik tevreden. (y)
Set Roco VAM wagens in winkel gekocht.
Thuisgekomen op de rails gezet: ratel ratel ratel, en de koppelingen waren ook anders dan ik van Roco gewend was.
Terug naar winkelier. Bleken wisselstroomwielen onder te zitten. De winkelier wist dat ik een gelijkstromer ben, maar had er niet aan gedacht bij de verkoop.
Winkelier heeft er gelijkstroom wielen onder gezet.
Thuis nog eens goed bekeken: enkele wielen rolden niet, asjes te lang?
Terug naar winkelier. Andere wielen eronder gezet en gecontroleerd op rolvaardigheid.
Thuis op de rails gezet. Rolt prima. Loc ervoor, trafo open, geen beweging. Wagens van de rails gehaald. Loc rijdt als een zonnetje.
Wagens erachter: geen beweging. Eens goed kijken: bleken twee wagens elk nog een wisselstroomwiel te bevatten (waren bij de winkelier per ongeluk in het verkeerde bakje terecht gekomen).
Terug naar de winkelier: wielen gewisseld, op gelijkstroomtestbaan geprobeerd: geen probleem meer.
Thuis ook geen probleem. Ik tevreden. (y)
Het steeds teruggaan naar de winkelier had ik natuurlijk kunnen voorkomen door voor aanschaf in de winkel al te laten testen en proberen.
Nu heb ik het voordeel dat ik diverse winkeliers in de omgeving heb, waar ik makkelijk langs kan gaan (op zaterdag, of koopavond indien open).
Doordat het uiteindelijk allemaal weer goed gekomen is ben ik alweer tevreden.
Laatste tweedehands aankoop: Roco analoge startset met 2200 en goederenwagens zonder rails, zonder trafo. Geen mogelijkheid om ter plaatse te testen.
Wel het model goed kunnen bekijken, de aanvankelijk ontbrekende zwaailampjes bleken los in de doos te zitten. Verder zag het er goed uit.
Aangezien ik toch voornamelijk een vitrinespaarder ben en geen vaste baan heb (vooralsnog ook geen plannen daartoe), durfde ik de aankoop voor 60 euro wel aan.
Zelfs als de loc het niet meer zou doen had ik een mooi vitrinemodel voor een leuke prijs.
Thuis de loc op de rails (testbaantje op de vloer) gezet: rijdt als een zonnetje. Ik uitermate tevreden (y)
-
....Probeer maar eens op een 2200 cargo of Anneke te zoeken, dan huil je bij de prijzen....
Grappig dat je juist deze 2 noemt.
Die heb ik op dit moment beide onderhanden. Ook als "oud grijs/geel barrel" gekocht, voor elk een paar tientjes (maar wel puntgaaf en compleet). Verf en transfers bij Kleinspoor waren bij wijze van spreken net zo duur.
Het zijn allebei 2200'en uit een oudere serie van Roco, maar ze lopen uitstekend.
Dus voor weinig geld veel 2e hands lol, en 2 fraaie machines erbij op de baan.
-
@MarcNL: ;) daar ben ik dus ook mee bezich, en gelijk wat meer aanpassen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,58083.msg3221448733.html#msg3221448733) dan roco deed door hem alleen maar over te spuiten in het rood.
-
Ook hier geen problemen met 2e hands aanschaffen,niet op een beurs en niet via MP of een andere soortgelijke site.
Heb een tijdje terug via ebay wat rijtuigen aangeschaft en dat ging incl betaling keurig netjes,de wacht tijd tot je pakketj er is ,is wat langer maar jah of t nou uit Roosendaal moet komen of uit D,dat is nogal een verschil ;D
Ook locs aangeschaft via ebay,MP en de beurs en ook hier leuk spul voor leuke prijzen,hier en daar is praten over de prijs die wordt gevraagd en beide partijen zijn al snel happy (y)
De 1ste en laatste loc die ik op een beurs heb gekocht heb ik van te voren op een baantje laten testen omte zien of deze ook reed,dat deed deze prima dus 5 tientjes armer en een v160 rijker in perfecte staat rijker,brachten mij als een gelukkig mens weer terug thuis.
De enige "slechte" ervaring die ik heb gehad was de aankoop van een BR 64 van de DB,deze werd na inbouw van een decoder thuis op de baan gezet en toen bleek dat de oude motor in vrij slechte staat was en soms weigerde te werken,dus daar heb ik een andere motor in laten zetten,en nu is deze ook perfect (y)
Kortom met wat goed zoeken en wat wijsheid ga ik zeker niet zomaar meer het volle pond betalen voor een nieuwe loc,voorzover dat nog nodig is,want ik ben hier nu wel voorzien ;D
-
Ook hier zowat geen problemen met tweedehands kopen. Ik koop tweedehandse locomotieven en wagons in Houten/Marktplaats/treinenwinkels. oke, soms mankeert er wat aan. Ik repareer dat dan zelf. Tip: Koop niet gelijk het eerste model dat je ziet, wat je wilt hebben. Ergens anders op de beurs kan een zelfde model goedkoper of duurder liggen.
Slechte ervaringen zijn; een complete trein met versleten wielen, 24 nieuwe wielen eronder. Hamo loc, waarbij de diodes verkeerd om zaten. Met de soldeerbout snel verandert. Heeft in de vitrine gestaan, niet dus, in de doos wel, zijruitjes gebroken en pas 20 jaar door mij na de garantie periode ontdekt na aan koop.
Maak tweedehands locomotieven altijd open en helemaal schoon. Ook al heeft hij bij de verkoper, in de winkel of in Houten gereden, toch uit elkaar halen en schoonmaken.
Koolborstels bijna versleten, collector helemaal zwart en koolborstelstof in de gleuven, oude op gedroogde olie in de lagers, waardoor de locomotief stroef rijdt en kans op door branden van de motor. En is het niet zo, dan begint de locomotief anders wel een nieuw leven met verse smeerolie in de lagers of vet op de wormwielen. (y)
Haal de anti slipbanden eraf en controleer de dikte en soepelheid. Bij een locomotief was het rubber zo uit gedroogd, dat de anti slipbanden er in stukjes van het wiel afbraken. Ze zagen er nog gaaf uit, maar het waren meer keiharde slipbanden :-\, dan anti slipbanden.
Met de tegenwoordige "eenmalige exclusieve beperkte oplage op is op" strategie van de modelspoorfabrikanten kan ik vaak alleen tweedehands modellen kopen jaren later, maar dat vind ik niet erg, want nu is het verzamelen spannender en duurt het langer voordat ik mijn verzameling compleet heb.
Mijn nieuwste manier van zoeken op internet is met Google en dan op afbeeldingen klikken. Er verschijnen kleine fotootjes en als daarop klikt kan je kiezen, foto bekijken of webpagina bezoeken. Zeldzame wagons heb ik zo gevonden. (y)
Groetjes
Wil
-
Eigenlijk is de tip van Wil hierboven het beste advies wat tweedehands treinen betreft.
Netjes alle slepers en motor delen schoonmaken, nieuwe antislip erop, waar nodig koolborstels vervangen en rijden maar.
Heb recent nog een V60 opgeknapt op die manier en die rijdt nu weer netjes zijn rondjes.
-
Altijd uitkijken met vrij nieuw 2e hands spul, groene Plan T van Roco vragen ze op MP nog steeds 250,- voor (analoog)
Terwijl hij nieuw in de dump is voor 199,- ;D
Ik koop zelf alleen 2e hands als het wat langer niet meer (nieuw) verkrijgbaar is.
-
Zelf heb ik erg goede ervaringen met Marnan en als er iets mankeert krijg je zonder problemen je geld retour of je besteld iets anders om het te verrekenen. Al diverse spullen hier gekocht, ook rails, bovenleidingen, wagons en enkele loks en alles zonder problemen. Bij één bestelling kreeg ik een verstelbare rails in N en ik dacht het in H0 besteld te hebben, was mijn fout en toch zonder problemen en kosten omgeruild. Op Marktplaats zijn mijn ervaringen, zowel kopen als verkopen, niet zo positief en dat doe ik dus niet meer.
-
Hallo,
Ook ik probeer om puur financiële redenen zo mogelijk oudere modellen van tweedehands locs te kopen. Ik heb een analoge Märklinbaan dat maakt het allemaal wel een stuk eenvoudiger. Märklin en HAG loks die er uiterlijk goed uitzien koop ik - na gevoeld te hebben dat de wielen zonder krachtpatserijen bewegen - zelfs zonder te testen. En mocht er onder de kap van dergelijke locs toch nog "iets aan de hand zijn" dan zijn ze probleemloos tot op de laatste schroef uit elkaar te nemen. Dan vind je vanzelf wel wat er aan de hand is. Na alles grondig te hebben hebben schoongemaakt ( je zult niet weten hoe ernstig vervuild de meeste tweede hands modellen zijn!) vervang ik in een heel enkel geval het anker en plaats sowieso nieuwe koolborstels. Uiteraard gaat de mechanische rijrichtingschakelaar en/of alles wat te maken heeft met het "Delta"-systeem er subiet uit. De oudste Delta systemen "vreten" rijstroom waardoor de locs nogal traag lopen en ook de trekkracht zeer matig is. "Verse" antislipbandjes is ook wel een aanrader.
Wat kost het in het algemeen om zo'n wat oudere wisselstroom loc weer als "perfect" te kunnen beschouwen? Een digitale rijrichtingschakelaar kost op beurzen nog geen twee tientjes, en de kosten van koolborstels en antislipbandjes zijn ook nog wel te behappen. Alleen defecte slepers vervang ik, maar NOOIT door "fluisterslepers" die dingen zijn erg duur voor wat je er voor krijgt, veel te gevoelig en het contact met de puntcontacten neemt na korte tijd rapied af vanwege de veel te slappe aandrukveertjes. Aan slepers die alleen wat ingesleten zijn doe ik niets.
Veelal valt er aan tweedehands wisselstroomlocs niet veel meer te doen dan schooonmaken, maar als er een enkele keer iets méér om de hoek komt kijken belopen de vervangings/opknapkosten meestal zo'n € 30.--. Mijn ervaring is dat iedere Märklin- en HAG-lok waar niet ondeskundig aan geprutst is
altijd in onberispelijke technische staat kan worden teruggebracht (dat is bij gelijkstroomlocs beslist niet altijd het geval).
Veel goede tot perfect uitziende gebruikte vierassige analoge Märklin-locs kosten op beurzen tot omstreeks €85,--, locs met méér assen -met name stoomlocs- koop je voor maximaal € 120,-- (en ik betaal daarvoor dan ook geen cent meer!). Twee- en meerdelige locs zijn navenant duurder, dat lijkt me ook wel normaal.
Ik koop ook regelmatig tweedehands gelijkstroomlocs die ik zelf ombouw naar wisselstroomsysteem. Dat is een geheel ander verhaal! Breek me de bek niet open. :'(
Gegroet,
Rob
-
Mijn ervaring is dat iedere Märklin- en HAG-lok waar niet ondeskundig aan geprutst is
altijd in onberispelijke technische staat kan worden teruggebracht (dat is bij gelijkstroomlocs beslist niet altijd het geval).
Wat een vreemde bewering.
Ik ken genoeg Marklinloks die niet meer in een onberispelijke technische staat terug kunnen worden gebracht omdat er simpelweg de onderdelen niet meer voor zijn. En dat zijn soms zelfs jongere modellen.
(Geen wielen, panto's, afgebroken koppelingen, geen printplaten meer, lichtsets, schroefjes, enz enz) Bijvoorbeeld de Koploper waar nu al amper nog onderdelen voor te vinden zijn. Of de wielophanging van de laatste NS 1200 van Marklin.
Dus altijd is wat stellig. Misschien wel jou ervaring, maar zeker niet de werkelijkheid.
-
Het zal wel om de klassiek opgebouwde locs gaan. Maar ja, klassieke Fleischmann of Limalocs zaten al even eenvoudig in elkaar. Persoonlijk heb ik met Roco's een hoop ervaring en dus ook geen moeite. Het kan eigenlijk altijd.
Juist sommige moderne Märklinlocs hebben dusdanig geïntegreerde elektronica dat het lastig kan worden. Een C-sinus van 15 jaar terug moet echt de juiste stuurelectronica hebben en dan maar hopen dat die er nog is. Rocoaandrijvingen zijn in de basis al 40 jaar hetzelfde: motor, cardan, tandwielenkast, klaar. Daar is niks ingewikkelds of onvervangbaars aan. Roco heeft in de loop der jaren minder verschillende tandwielen gebruikt dan je zou denken en die zijn in het circuit goed te vinden. Wel worden ook bij aldus opgebouwde modellen de printplaten de laatste tijd ingewikkelder, maar de feitelijke aandijving kan als het erop aan komt nog steeds zonder al die poespas.
Gelukkig maar, want de onderdelenservice van alle merken wordt minder. Specifieke Koploperonderdelen zijn zelfs nooit leverbaar geweest. Bij Keutermans hebben ze uiteindelijk maar een paar exemplaren gekanabaliseerd. Een nieuw merk als LSmodels laat de onderdelenservice vrijwel helemaal achterwege. Hornby is niet veel beter. Dat wordt nog leuk als die modellen over een jaar of wat op wat grotere schaal defect beginnen te raken. Dat wordt een hoop creatief geknutsel naar eigen inzicht. Oh wacht, dat heet modelbouwen. ;D
En om terug te komen op de vraag. Het ene tweedehands is het andere niet. Ik heb al heel wat modellen overgenomen die niet van nieuw waren te onderscheiden en direct inzetbaar waren Je hoeft echt niet altijd uitgebreide onderhoudswerkzaamheden te beginnen.
-
Het is een kwestie van goed kijken. En als het kan altijd proberen op een testbaantje. Haal de desbetreffende trein altijd uit de doos. Vindt de eigenaar ervan dat allemaal niet goed, dan is er soms iets wat je niet mag zien.
-
Heb eigenlijk nooit echte problemen gehad met de aanschaf van tweede hands spoorzaken
wissels koop ik liever nieuw, maar normale rails en rollend materieel koop ik graag tweede hands.
Soms zit er echt iets leuks tussen voor weinig.
Ooit een fleischmann loc gekocht voor een paar tientjes die sluiting zou hebben.
Na openmaken bleek het ding nergens te zijn aaangesloten op de wielcontacten.
Moest er toch een decoder inzetten, dus alle draden eruit en decoder er in.
en aangesloten zoals het hoort.
Rijdt geweldig
Gr. Ron
-
(Geen wielen, panto's, afgebroken koppelingen, geen printplaten meer, lichtsets, schroefjes, enz enz)
Ja zeg, Chris,
"Iets" met ondeugdelijke wielen, krakkemikkige panto's en afgebroken koppelingen koop je toch niet? Dat is niet "tweedehands" dat is junk. Nou ja OK, voor een tientje dan vanwege de onderdelen waar je nog wel wat aan zou kunnen hebben. Ik heb dan ook niet geschreven dat mijn tweedehands aankopen "in de oorpronkelijke staat" worden teruggebracht maar "in een onberispelijke staat". 8) Het kan dan best zijn dat zo'n lok na een opknapbeurt er van binnen (heel) wat anders uitziet dan oorpronkelijk en een beter uitziend pantograafje van andere makelij kan er zonodig dan ook nog wel op. Maar in ieder geval functioneert zo'n loc even goed en meestal zelfs beter dan oorspronkelijk.
Nieuwere locomotieven hebben inderdaad meestal printplaten aan boord. Maar die digitale spullen wantrouw ik in principe hartgrondig en "gaan er altijd uit". Van de ellende daarmee staat ook dit forum boordevol. Mijn laatste illustratieve ervaring was een financieel hoogst aantrekkelijke aanbieding op een Belgische beurs van een set van twee spliksplinternieuwe Belgische digitale Märklin mfx-locomotieven van de reeks 23 voor € 135,- (dus € 67.50 per stuk!) Nou, dat kán dus niet, maar ik kocht ze wél, want naar een betaalbare blauwe/met gele strepen uitvoering van dat model was ik zonder succes al jarenlang op zoek. Inderdaad bleek de electronica - althans op mijn analoge baan -"gal". In plaats van dat "high tech" spul heb ik Uhlenbrock (toegegeven: digitale) rijrichtingomschakelaars aangebracht. Voor mij was dat eigenlijk alles wat nodig was, zij het dat ik dankzij die Uhlenbrockjes beide locs nu zondermeer kan omschakelen voor digitale inzet en daarna weer terug naar analoog. Al mijn locomotieven hebben die mogelijkheid inmiddels gekregen (je kén niet weten!) Wat wil een mens dan toch meer? O ja, stuurstandverlichting, omroepen van stationsnamen en meer van dat soort gewichtige zaken die eventjes leuk zijn en daarna al snel ontzettend gaan vervelen en zelfs tegenstaan.
Mijn adagium is: "wat er niet in zit kan ook niet kapot". Dus komt er niets in mijn locomotieven wat ik niet werkelijk nodig heb om lekker op mijn grote baan te rijden. Volkswagen adverteerde in dezelfde zin toen zijn Kever met luchtgekoelde motor op de markt kwam: : "lucht bevriest niet en kan niet koken!"
Hartelijk gegroet,
Rob
-
Het zal wel om de klassiek opgebouwde locs gaan
Veelal wel Henk, maar niet altijd.
Juist sommige moderne Märklinlocs hebben dusdanig geïntegreerde elektronica dat het lastig kan worden, maar de feitelijke aandijving kan als het erop aan komt nog steeds zonder al die poespas.
Goed gekozen woord Henk: poespas. Ik had eerst willen schrijven Schnickschnack maar liet dat achterwege.
Zie verder mijn reactie hiervoor aan Chris.
Het ene tweedehands is het andere niet. Ik heb al heel wat modellen overgenomen die niet van nieuw waren te onderscheiden en direct inzetbaar waren Je hoeft echt niet altijd uitgebreide onderhoudswerkzaamheden te beginnen.
Gelukkig wel, maar zelfs als locs direct inzetbaar zijn wil dat niet altijd zeggen dat ze dan ook bevredigend functioneren. Dan wil ik graag nog wel eens gaan kijken of het beter kan. En laat ik dat soort werkjes nou net een van de inspirerende aspecten van de liefhebberij vinden.
Eerlijk gezegd moet ik aan een locomotief "zo uit de doos op de baan" altijd eerst wennen. De toepasselijke Nederlandse spreuk daarbij is :"het hebben van het dier is het einde van't plezier". Pas als zo'n loc langer onder je handen is gaan "leven" wordt ie een deel van je hobby. Ik heb inmiddels locs die - uiterlijk nog steeds als nieuw - soms al veel meer dan veertig jaar in mijn bezit zijn, en elke keer dat ze vanuit de opbergkist op de baan verschijnen wordt het - feest der herkenning! - nog weer leuker ze te zien rijden.
Hartelijk gegroet,
Rob
-
Vandaag weer een wagon ontvangen dat ik via Ebay heb aangeschaft. Märklin, dus er moeten even andere wieltjes onder. Dit wist ik van te voren. Tot op heden heb ik eigenlijk geen rare dingen mogen ondervinden. Ik zoek vaak in de laagste prijsklasse, over het algemeen tref je daar meer junk aan. Maar dat is ook een kwestie van goed kijken, en evt extra foto's opvragen. Wordt daar niet aan voldaan, dan koop ik niet.
Ook goede ervaringen gehad op dit forum bij aankopen.
Groet,
Michel
-
Zeg Rob, als je me citeert, trek dan geen stukken tekst samen die niets met elkaar te maken hebben.
Juist sommige moderne Märklinlocs hebben dusdanig geïntegreerde elektronica dat het lastig kan worden, maar de feitelijke aandijving kan als het erop aan komt nog steeds zonder al die poespas.
De eerste helft van deze zin slaat op Märklin producten als de C-sinus die zonder de bijbehorende stuurelektronica echt niets doen.
De tweede helft van deze zin stond verderop in mijn post en gaat erover dat een model met rechtoe rechtaan cardanaandrijving nog heel goed los van welke elektronica dan ook kan rijden. Overigens heb ik niets tegen een functionele printplaat. Die zijn juist bijzonder handig, ook als het om herstel aankomt. Maar de printplaten worden steeds ingewikkelder, zonder dat het altijd veel extra functionaliteit oplevert. De print van de Electrorossi 1300 ziet eruit als een boordcomputer, maar facliliteert niet meer dan lichtwisseling en de plaatsing van een decoder. ??? Mätrix Koploper of Fleischmann Lint hetzelfde laken en pak. De printen van de Roco plan t/v zijn daarentegen in één oogopslag te snappen.
Wist je trouwens dat een ESU Lokpilot verreweg het beste 'omschakelrelais' voor analoog gebruik is dat je momenteel kan aanschaffen? Een aanrader voor je volgende ombouw van een tweerailer. Gewoon inprikken en de draadjes van de stroomafname omsolderen. Kan alle aandacht naar het plaatsen van de sleper.
-
Zeg Rob, als je me citeert, trek dan geen stukken tekst samen die niets met elkaar te maken hebben.
Sorry Henk,
dat had ik dus beter niet kunnen doen. Mijn handelwijze was ingegeven door herhaalde opmerkingen van de moderatoren om niet klakkeloos volledige teksten te citeren. Maar wellicht is mijn door jou bekritiseerde "citaat"(wat het dus niet was!) voor jou alsnog begrijpelijker als ik je het volgende excuus meld:
Zoals ik schreef sta ik zeer kritisch tegenover alles wat digitaal is in locomotieven, en als dat spul eruit kan dan doe ik dat ook. Iedereen heeft kunnen constateren dat electronica als gevolg van de voortschrijdende wetenschap economisch razendsnel veroudert , voor zover het al niet eerder technisch kapot is gegaan. Repareren van elektronica daar begin ik gewoonweg niet aan bij gebrek aan voldoende expertise. Locomotieven die zonder elektronica niet kunnen functioneren worden dan al snel wegwerpartikelen en spoorwegmodellen in de prullenbak gooien gaat meestal tegen mijn meest elementaire gevoelens in.
Locomotieven met sinusmotoren heb ik nog nooit tweedehands gekocht, en naar ik me herinner is alweer geruime tijd geleden door mijn "onachtzaamheid" slechts éénmaal een nieuw sinus-exemplaar in mijn verzameling terecht gekomen. Welke sinus-motor dat was (het nieuwere of het oorspronkelijke model) weet ik niet meer. Wat ik me wel herinner is dat die sinusmotor op mijn analoge baan niet prettig functioneerde. Ik heb vanwege een goede dienst die een mede-spoorwegliefhebber mij op geheel ander gebied had verleend die loc toen aan hem geschonken. Op zijn digitale baan heeft mijn geschenk het overigens maar kort uitgehouden.....Het gegeven paard had ik dus zelf niet eens in de bek gekeken.
Maar zit ik er nu zó naast als ik vermoed dat als je zo'n Märklinloc met sinusmotor volledig "stript" er geen andere electromotor in kan? Nou op grond van die veronderstelling verkortte ik mijn "citaat".
Maar, ik zal mijn leven beteren als het om aanhalingen gaat van andermans teksten n'en déplaise wat de moderatoren ervan denken.
Hartelijk gegroet,
Rob
-
Nou, de sinusmotor kwam in een ouder model vaak in de plaats van een klassieke draaistelmotor. Jn die gevallen kan er weer een klassieke motor in, maar dan wordt het wel gedoe.
Mijn reactie was in eerste instantie bedoeld om aan te geven dat ook tweerailmodellen in de regel prima zijn te herstellen, natuurlijk altijd afhankelijk van ervaring en expertise. Jij kent die klassieke Märklin aandrijvingen uit je hoofd, ik kan een Roco aandrijving met een blinddoek op uit elkaar halen. D
En die tip van de Lokpilot was oprecht. Als er toch electronica in moet (Uhlenbrock) dan is een decoder die je bij een ombouw gewoon inprikt, misschien wel zo handig. Als omschakelrelais werkt de Lokpilot uitstekend en is in die functie ook tamelijk onverwoestbaar.
-
Spullen 2e hands kopen zoals via marktplaats heb ik een paar keer gedaan, tot nu toe is alles wat ik heb laten bezorgen als 'bijna nieuw' geadverteerd en heb nog nooit problemen met deze treinen gehad.
Ik heb als enige echt oude trein een keer een Fleischmann Mat'64 via Marktplaats gekocht en omdat hij oud was moest ik hem dus eerst zien rijden (was toch in de volgende plaats dus niet ver rijden), hij reed bijna nog beter dan een nieuw treinstel dus helemaal goed. De verkoper had hem voordat hij hem ging adverteren ook nog eens een extra onderhoudsbeurt gegeven dus dit hoefde ik zelf ook niet te doen. (y)
Of het via marktplaats is of ergens anders, ik ga mijzelf nooit meer wagen om een 2e hands locomotief te kopen met drijfwerk. Ik heb 2x een mooie grote stoomlocomotief gekocht en beide keren heb alles goed gecontroleerd voor het kopen maar alsnog ging het drijfwerk kapot na zoveel dagen/weken. De rijkwaliteiten waren overigens wel goed.
-
Ik heb nooit problemen gehad met Tweede Hands kopen. Het meeste was echter van Fleischmann. Dat krijg je altijd wel aan de praat. Het blijft belangrijk de locs goed te inspecteren en te testen voordat je de boel aanschaft. Daarom haal ik de locs meestal persoonlijk op! Mijn laatste aanschaf was een Liliput ns7851. Ik weet dat deze locjes wellens problemen hebben met tandwielen die regelmatig breken. De loc zat in een doos die nog hagelnieuw was. Rijden deed het ding ook prima. Aan de krassen op de wielen kan je zien of het ding veel kilometers op de teller heeft. De loc was eigenlijk nauwelijks uit de doos geweest. Dus maar aangeschaft.
-
Zoals hier al geschreven staat, kan de aanschaf van 2e hands materieel geen kwaad. Vrijwel alles waar je op moet letten wordt al genoemd. Toch wil ik graag mijn ervaringen hiermee graag met jullie delen,
In een winkel in Duitsland, was ik opzoek om mijn stoomlokpark uit te breiden. Ik zag een groene Franse P8, mijn 1e goederentrein stoomlok. Testen kon niet omdat deze winkel niet over een N-spoor testbaan beschikte, maar omdat deze gloed nieuw was, kocht ik hem toch. Na thuiskomst meteen onbelast laten testrijden/inlopen (ik reed toen nog niet digitaal) maar helaas donderde na een half rondje het drijfwerk van de assen :o . Na een kleine herstelling, staat deze lok buiten dienst en heeft deze lok de eer het minst dienst te hebben gedaan. Inmiddels is hij wel ontdaan van bruikbare onderdelen zoals lampjes en koppelingen. Dus niet alleen 2e hands materieel kan defecten hebben, maar ook gloed nieuw materieel. Ik ben nooit meer bij die winkel terug geweest. Klinkt wel als het verhaal als van ''Sneeuwtrein''.
Op eurospoor zag ik een tijd geleden een Arnold S-bahntreinstel (BR 420). Het was al een oudje maar ja, dan ben ik ook ;D. Van buiten was deze in een prima staat, van binnen heb ik hem niet gekeken. Gelukkig wilde ik hem bij een bekende winkelier kopen en aangezien ik digitaal rij mocht die meteen daar blijven voor de ombouw. Na een klein weekje werd ik gebeld om te overleggen. Het treinstel moest van binnen helemaal gereviseerd worden en omdat dit dan nogal flink in de papieren zou gaan lopen heb ik van de koop afgezien.
Bij een winkel in Rotterdam heb ik helaas wel wat problemen gehad, met zowel gloed nieuw als met 2e hands materieel. O.a. had een Plan W (nieuw) rijtuig een gebogen dak. Hiervoor 3x terug geweest en dan pas was het ook echt goed. Een stoomlok (DR 53, nieuw) veroorzaakte kortsluiting. Hiervoor 2x terug geweest. Vrijwel elke lok moest flink inwendig gereinigd worden wegens de slechte rijeigenschappen, erna ging het beter. Dit was het geval bij zowel nieuw als 2e hands materieel. De service was wel goed en soms mocht ik iets uitzoeken als ''bedankje voor het vertrouwen''. Ondanks deze problemen komt er veel materieel vandaan.
Mijn ICM (ook 2e hands) komt uit de omgeving van Amsterdam en werd verkocht met een andere tussenbak. De kleurverschillen viel mij pas bij thuiskomst op maar het stoort mij niet heel erg.
3 andere treinen (een BR 23, een ET 403 en een mP (motorpost) zijn echt in een 2e hands winkel gekocht en hier is helemaal niets mis mee. Echter op de problemen met de motor van de oude Lima ET 403 na maar dat is een Lima kwaaltje ;) .
Kortom, 2e hands materieel kan geen kwaad zolang je maar blijft opletten en ook zeker weet dat je er geen spijt van gaat krijgen.
MVG, Hielke