BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Hans Mol op 30 December 2013, 11:06:45
-
Beste mensen,
Ik heb een Roco DCC set met Geolinerails. Ik heb zojuist bij Rosoft de s88SD16-n bezet/tugmelders besteld. Het plaatje dat Rosoft hierove uitgeeft begrijp ik wel. 1 zijde van de rails wordt voorzien van isolatiestukjes (reeds in bezit) waardoor ik de blokken, secties, bewaakt en onbewaakt kan maken.
Hierover heb ik de volgende vraag. In dit voorbeeld wordt slechts 1 zijde in secties verdeeld. Soms lees ik op de forums dat je beide zijden moet isoleren. Is dit wel nodig? Blijkt niet uit dee schets van Wim Ros.
De onbewaakte secties verbind ik via de diodeschakeling.
Mijn volgende vraag is ; wat doe je met de wissels? Moeten die ook aan gekoppeld worden aan de diodeschakeling. Heeft iemand een schema waarop een juiste verdeling incl. wissel zichtbaar is?
Alvast bedankt
Hans
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_1195.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_1195.jpg)
-
Bij stroomdetectie hoef je maar 1 rails te isoleren. De ander kan gewoon ononderbroken blijven.
Je hoeft die pas te onderbreken als je met meerdere boosters gaat werken. Elke boosterkring moet dan gescheiden zijn.
De (onbewaakte) wissels kan je ook op de diodeschakeling aansluiten. Die schakeling zorgt er nl. voor dat je geen potentiaalverschil krijgt waardoor de detectie niet werkt.
-
Dank je voor je antwoord. Als ik de baan aan de binnenzijde isoleer. En is heb wissels zoals onderstaand aangesloten. Waar isoleer ik dan de zijde in de binnenbaan bij A of B. Waar sluit ik bij de wissels de diodeschakeling aan?
Veel vragen maar misschien wordt het zo snel duidelijk.
Alvast bedankt!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_1196.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_1196.jpg)
-
Even voor de duidelijkheid: Je kan 1 rail ononderbroken laten. Maar het hoeft niet. De meest voorkomende is als volgt: 1 blok heeft meerdere secties. Het blok is aan beide zijde beide rails onderbroken. De secties onderling zijn dan aan 1 zijde onderbroken.
Bij wissel zoals op jouw tekening dien je allebeide rails te onderbreken. Anders heb je kortsluiting.
Neem anders ook een kijkje in de Encyclopedie: Digitale baanbesturing (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Digitale_baanbesturing)
Groeten Ronald.
-
Hoi Ronald,
Betekent dit dat ik dan de wissels afzonderlijk moet voeden aangezien ze aanbeide zijden geisoleerd worden?
Kan ik de gekoppelde wissels dan als 1 beschouwen of moeten deze afzonderlijk ook geisoleerd worden?
Kan jij hier iets meer over zeggen. Het deel blok en secties begrijp ik wel maar over het aansluiten van de wissels kan ik maar weinig terugvinden. Ook niet in de encyclopedie.
Je hulp zou welkom zijn.
Groeten
Hans
-
Voor mijn gevoel is Ronald iets te kwistig met isolatie's. Zoals Eric ook al aangaf heb je alleen maar isolatie's nodig op 1 rails - de 2e rails isoleren is uitsluitend nodig bij de overgang naar een booster.
Technisch gezien werkt een bezetmelder door te meten of er stroom wordt verbruikt. Daarom moet je dat stuk rails links en rechts isoleren op 1 railsstaaf. Dat stuk rails noemen we dan een sectie.
Een blok is een begrip dat wordt gehanteerd bij de treinbesturing. Fysiek kun je een blok helemaal niet zien op de baan - het is helemaal niet nodig om blokgrenzen op beide rails te isoleren.
Voor wissels hoef je helemaal geen extra isolatie's te maken. De Geoline wissels zullen nooit kortsluiting veroorzaken in jouw tekening. Als je de wissels niet wilt detecteren dan sluit je die gewoon aan alsof het ongedetecteerde stukken rails zijn.
Sander
-
Sander, ook even aan jou de vraag. Kijkend naar mijn tekening. Als ik in de buitenring de binnenrail isoleer voor de detectie (zie kruisjes) hoe werkt dat dan bij de binnenring. Moet ik daar de isolatie plaatsen bij A of B??
-
Hans,
Als je in de buitenring de binnenrail isoleert, dan moet je ook bij de binnenring de binnenrail isoleren. De kruisjes horen dus bij de A-rail geplaatst te worden.
Sander
-
Voor mijn gevoel is Ronald iets te kwistig met isolatie's. Zoals Eric ook al aangaf heb je alleen maar isolatie's nodig op 1 rails - de 2e rails isoleren is uitsluitend nodig bij de overgang naar een booster.
Dat kan best zo zijn :) maar... bij jullie methode moet je dus nu al bedenken of je een tweede versterker gaat gebruiken en op die plaats daar de 2 spoorstaven onderbreken. Dat kan maar vergt hele goede planning.
Soms weet je dat niet van te voren en dan is het makkelijker om een paar extra onderbrekingen te maken. Onder de baan zijn ze altijd aan elkaar te knopen. Dat kost geen moeite. Het kost pas moeite als je er achterkomt als alles af is. Dan ben verder van huis.
Voor wissels hoef je helemaal geen extra isolatie's te maken. De Geoline wissels zullen nooit kortsluiting veroorzaken in jouw tekening. Als je de wissels niet wilt detecteren dan sluit je die gewoon aan alsof het ongedetecteerde stukken rails zijn.
Goed, ik zou altijd de binnenring compleet scheiden van de buitenring, dit met oog op een extra versterker en het automatisch rijden. Ik heb op mijn baan (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg775408.html#msg775408) alle wissels van elkaar geisoleerd en gedetecteerd. Met de aantekening dat ik niet zo'n hele grote baan heb. Bij aanleg ziet dat er zo uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rk_nw_baan_253.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rk_nw_baan_253.jpg)
en aan de onderkant ziet het er dan zo uit: Een hele boel draadjes ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rk_nw_baan_276.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rk_nw_baan_276.jpg)
Je ziet dat bij aansluitingen twee draden: 1 voor de voeding en 1 voor de massa. Dat is bewust gedaan. Zo heb ik overal een goede stroomvoorziening. Een paar draadjes meer of minder solderen is niet echt erg.
Groet Ronald.
-
Ronald,
Deze toelichting maakt duidelijk waarom je zoveel extra isolatie's hebt gemaakt. Je wilt voorkomen dat je later één enkele isolatie moet gaan maken als je een booster wilt gaan gebruiken. Alleen had je dat niet geschreven in je eerdere bericht aan Hans.
.... Bij wissel zoals op jouw tekening dien je allebeide rails te onderbreken. Anders heb je kortsluiting ....
Dit stukje past niet echt in de toelichting van de extra isolatie's ..... Het heeft kennelijk niets te maken met kortsluiting.
Sander
-
Deze toelichting maakt duidelijk waarom je zoveel extra isolatie's hebt gemaakt. Je wilt voorkomen dat je later één enkele isolatie moet gaan maken als je een booster wilt gaan gebruiken. Alleen had je dat niet geschreven in je eerdere bericht aan Hans.
Ik heb ooit met een bekend forumgenoot op een beurs gestaan. We keken allebeide naar zijn baan en zaten te filosoferen over de werking van Koploper. Of we een patroon konden vinden. Daarnaast viel het mij op dat één van zijn perronsporen volledig bezet werden zodra er een enkele lok langs het perron stond. Hij gaf aan dat er nog wel twee scheidingen zaten. Onder de baan gekoppeld. Bij een volgende beurs was het aangepast. De treinopvolging was behoorlijk verbeterd. Losse lok met nog een trein langs het spoor. Dat kon toen.
Dit stukje past niet echt in de toelichting van de extra isolatie's ..... Het heeft kennelijk niets te maken met kortsluiting.
Uhm.... nee zeker ik nu weet dat het twee rondjes zijn. Dat was eerst niet duidelijk. Met een hondebot deel heb je wel sluiting. Dan moet je de boel anders oplossen ;)
Groet Ronald.
-
Heren, ik begrijp dat ik mogelijk wat verwarring zaai door onduidelijke tekeningen en misschien ook een onduidelijk vraagstelling. Daarom hierbij de baan zoals die nu ligt voorzien van wissels etc. In werkelijkheid liggen de wissels links van blok 1 en 3 verder naar links zodat blok 1 en 3 wat langer zijn geworden.
Ik weet niet of iemand genegen is om daarin aan te geven hoe ik de wissels daarin moet aansluiten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_1197.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_1197.jpg)
-
Hans,
De tekening en de vraagstelling zijn duidelijk. De blok-indeling in de tekening laat duidelijk zien wat de bedoeling is.
De aansluiting van de wissels is niet moeilijk. Alle wissels zijn ongedetecteerde stukken, dus die sluit je gewoon aan op de diode-schakeling - net als alle andere ongedetecteerde stukken. Links en rechts van de wissels beginnen blokken. Die blokken hebben detectie en dus isolatie's ten opzichte van de wissels.
Eigenlijk is me niet helemaal duidelijk wat voor jou niet duidelijk is bij de wissels - wellicht kun je omschrijven wat je niet snapt.
In jouw schets zou ik blok 2 opdelen in twee blokken. Op dit moment is blok 2 erg lang en daardoor belemmer je het soepele treinverloop een beetje.
De achterliggende redenen van Ronald's adviezen kan ik wel volgen, maar ze passen wat minder bij jouw 'beginnersvragen'. De reden varieert een beetje van blokken tweezijdig isoleren naar het inzetten van boosters en tenslotte het laten stoppen van meer treinen langs een heel lang perron. Hele valide adviezen, maar ik snap dat het daardoor wat verwarrend voor je wordt.
Sander
-
Beste Sander,
Ik begon mijn relaas met de vraag of je beide zijden moest isoleren of dat je kon volstaan met 1 zijde en hoe zich dat dan verhoudt met de binnenbaan. Hier heb je mij al antwoord op gegeven. Zoals gezegd dat is voor mij duidelijk v.w.b. de blokken. Waar ik onzeker over ben is wat ik dan nog moet aansluiten bij de wissels.
Ik ga gebruiks maken van een diodeschakeling. Ik weet alleen niet goed waar ik die moet vastzetten bij de wissels zoals getekend. Ik heb gekoppelde wissels, enkele wissels en een driewegwissel.
Kan je daar iets over zeggen?
-
Hans,
Een eenvoudige manier om de aansluitingen te begrijpen is om beide railsstaven een aparte kleur te geven.
Neem in gedachten een locomotief en ga op de buitenbaan met de klok mee rondjes rijden. De linker wielen rijden op een railsstaaf die nergens wordt onderbroken. Die railsstaaf ga je (in gedachten) blauw schilderen.
De volgende stap wordt dat je via de wissels naar de binnenbaan gaat - je blijft gewoon met de klok mee rijden. Nog steeds blijven de linker wielen over de niet onderbroken rails rijden. Dus ook daar wordt de linker rails blauw.
De laatste stap wordt dat je de slinger van blok 6 gaat binnenrijden. Nog steeds blijft het linker wiel op niet onderbroken rails rijden - dus ook blauw.
Na deze hele -denkbeeldige- oefening doe je het zelfde met de rechter wielen en rode verf. Dat is de de regelmatig onderbroken rails. Resultaat is dat je precies kunt zien welke railsstaaf moeten worden aangesloten op de bezetmelders / diodeschakeling.
Je hebt al blokken getekend. Ieder blok heeft aan het begin en einde een detectie-sectie. Wissels worden niet gedetecteerd. Alles wat niet gedetecteerd is wordt vanaf de rode rails aangesloten op de diodeschakeling.
Sander
-
Hoi Sander,
Geweldig hoe je dit weet uit te leggen. Zo simpel had ik het nog niet bedacht. Ik ga er mee aan de slag zodra ik de terug/bezetmelders van Rosoft binnen heb.
Bedankt voor de tijd die je hiervoor vrij gemaakt hebt.
Groeten,
Hans
-
Inderdaad Hans, met een beetje uitleg wordt het allemaal best wel simpel. Omdat je nu moet wachten tot je bestelling van Rosoft binnen komt, heb je mooi even tijd om alvast te gaan plannen hoe alles kan worden aangesloten.
Het meest belangrijke trefwoord is daarbij RINGLEIDING. Kijk maar eens rond op dit forum of in de encyclopedie. Maar let op : Ook dit kun je best wel simpel houden.
De -denkbeeldig- blauwe rails voorzie je op een aantal punten van blauwe draadjes. Die blauwe draadjes soldeer je aan een dikkere blauwe draad die naar de Roco versterker gaat.
Vanuit de versterker kom een andere dikke draad via de diode-schakeling naar de baan. Daarop sluit je allerlei rode draadjes aan op de niet-gedetecteerde stukken rails.
Een ander deel van de dikke draad uit de versterker loopt naar de bezetmelder-kaarten. En vandaar ga je bijvoorbeeld met groene draadjes naar de melder-secties.
Je hebt niet veel materiaal nodig, maar een rolletje rood-blauw-groen draad zal je helpen om het eenvoudige ontwerp voort te zetten in je bedrading.
Sander
-
Hoi Sander,
Je bent een man met ervaring. Over de ringleiding had ik ook al nagedacht. Nu had ik daarover nog een praktisch vraagje en vroeg mij af of iemand daar een handigheidje voor had. Wanneer de dikke draad onder de baan is aangebracht lijkt het mij niet makkelijk om dan een stukje draad bloot te leggen om de dunnere draden aan te solderen. Is daar een handigheidje voor of wordt het een kwestie van wegsnijden met een stanleymes?
Altijd handig om te weten toch?
-
Nu had ik daarover nog een praktisch vraagje en vroeg mij af of iemand daar een handigheidje voor had. Wanneer de dikke draad onder de baan is aangebracht lijkt het mij niet makkelijk om dan een stukje draad bloot te leggen om de dunnere draden aan te solderen. Is daar een handigheidje voor of wordt het een kwestie van wegsnijden met een stanleymes?
Dat hangt van de draadsoort af. Als je voor de ringleiding gewoon installatiedraad (= stug) van 1,5 mm2 (zwart) of 2,5 mm2 (blauw, bruin of groen/geel) neemt, dan is het een kwestie van met de striptang een inkerving rondom de draad te maken. Dat doe je dan op twee plaatsen die ca. 1 à 2 cm van elkaar liggen. Met een brede plattang knijp je dan (haaks op de draadrichting) even heel stevig op de draad. De tussen-isolatie zal dan uit elkaar vallen. Dat moesten wij als bedradingmonteurs in de 60er-jaren al toepassen bij liftpanelen waarbij we geen onderbrekingen in de leidingen mochten maken. Die bewuste (brede) plattang heb ik nog steeds voor dit soort situaties.
In tekening B van Santerdam (hieronder) werd het toegepast op de bovenste draad die in feite 2 keer aan de bovenkant in het kroonsteentje zit. We haalden er dan ca. 2 cm isolatie er tussenuit en bogen het gestripte deel in het midden 180 graden om. De doorgaande draad (van links naar rechts) was dan niet onderbroken.
-
In mijn archief heb ik nog een plaatje gevonden. Wellicht brengt dit je op een idee.
Naast kroonsteentjes kun je natuurlijk ook heel goed soldeerstrips gebruiken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ringleidingaftak.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ringleidingaftak.jpg)
Sander
-
Heren, en met name Sander,
Hartelijk dank voor jullie inbreng. Ik heb vandaag weer heel veel geleerd!
:) :)