BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: JvE op 20 June 2013, 16:09:35
-
Hallo allen,
Ik kwam nog een paar leuke baanplannen tegen in een boekje van Roco Line HO. Maar dit betreft weer Rocoline met bedding, dus weer anders als Geoline met bedding. Wist niet dat dit ook nog bestond, want ik dacht dat Rocoline alleen zonder bedding was.
Maar kan een baanplan (evt. iets gewijzigd of aangevuld) wel gebruiken in mijn eigen baanplan waar ik al een beetje mee bezig was. Stonden er twee in die mij wel leken, dus wellicht zijn deze beide te combineren wanneer ik voor de L of U vorm ga. Alleen nog een stuk spoor nodig om beide met elkaar te verbinden. En toeval: één van die baanplannen had ik zelf ook ongeveer zo bedacht, alleen dan met nog wat meer stationssporen als in het voorbeeld.
Probleempje; krijg hem niet geüpload. Het is gewoon een jpg.bestand, maar krijg steeds de melding "incorect type of file".
-
Gebruik de functie plaatje uploaden van dit forum anders is.
Staat rechts in de balk onder op bezoek bij.
Wel even zorgen dat het plaatje op je eigen pc staat ;)
-
Gisteravond nog even bezig geweest met m'n baanplan. Overigens nog steeds niet gelukt om het op het forum geplaatst te krijgen :'(.
Het is ook maar een voorlopige opzet, alleen nog station met sporen en een wisselstraat. Alleen dat neemt al behoorlijke lengte in beslag.
Het was de bedoeling om vanuit het station aan een kant in twee richtingen te kunnen rijden. Alleen om het allemaal passend te krijgen valt soms niet mee met beperkte ruimte. Ik heb de maten van de tafel al aangepast, had het iets te groot voor ogen... ::)
Ik ging uit van 5 meter in lengte, maar dat heb ik teruggebracht naar ong. 3 meter. Afhankelijk van de beschikbare ruimte die ik krijg, kan ik hem altijd nog groter of kleiner maken. Hopende dat een U-vorm haalbaar is, zodat een poot een wat meer Nederlands karakter krijgt en de andere poot Duits. Een stukje baanvak wat langs de Rijn loopt met een aftakkend (enkelspoor) naar boven naar een "berg" dorpje wat bijv. langs de Ahrthal-lijn zou kunnen liggen (bijv. Remagen naar Altenahr).
Misschien te groot gedacht voor een (her)beginner :o? Lees namelijk op dit forum ook over banen die maar nooit af willen komen...
-
Je zou met modules kunnen gaan werken, dat geeft veel motivatie en geeft ook bouw gemak :)
wel moet je je afvragen of je voor bouwen of voor rijden gaat.. Als je voor rijden gaat is het wel handig om een rijdbaar geheel te maken..
Voordeel van modulair bouwen is ook dat als je oorspronkelijke idee wat veranderd je de andere modules daar meer naar kunt vormen ;)
-
Bedankt,
Was al van plan om het min of meer in delen op te bouwen, mocht een U-vorm niet haalbaar zijn, dan kan ik het ook nog in L-vorm neerzetten, alleen m'n baanplan daarop aanpassen.
Wil uiteraard ook lekker kunnen rijden en de scenery in fases opbouwen. Een hele hoop huisjes en ander soort gebouwtjes heb ik nog van "vroeger". Ook nog een leuk stationsgebouw, maar die is meer passend voor de zijlijn en voor het Duitse gedeelte. Het grote stationsgebouw + overkapping zou ik dan nog moeten kopen. Denk aan (hoe raad je het) Bonn van Faller. Er zullen daar alleen dan ook Nederlandse treinen doorheen gaan rijden (komt dan op de grens Duitsland-Nederland te liggen). Misschien noem ik het wel Bonnhoven ;D
Dus met een beetje fantasie moet daar ook een Roco plan V kunnen stoppen (die z'n rondjes of pendeldienst gaat rijden op het Nederlandse gedeelte. In het laatste geval zou het Nederlandse deel ook niet zo heel breed hoeven te worden, aangezien die plan V ook een pendelfunctie heeft (zie draadje materieelbespreking). Ik heb de gele versie, digitaal met sound.
-
Denk er dan om dat je geen wissels op de rand van de modules plaatst, want daar de zaag in zetten is niet echt goed ;)
-
Ben er nog niet helemaal uit zoals je kunt lezen. Zit nog in de denk/ontwerpfase, maar is ook al leuk :D. Weet nog niet zeker of ik er ook een schaduwstation onder maak, of dat ik bij het grote station gewoon wat extra opstelsporen neerleg waar ik treinen kan "wegzetten", zoals ik het echt ook vaak gebeurt, wachtend op hun volgende inzet.
Aangezien ik voorlopig nog met de Multimause en/of smartphone wil gaan rijden (met Z21), dan houd ik beter het overzicht dan op een "ondergronds" schaduwstation.
-
Zouden bijv. ook nog de digitale Roco startssets 41275 met DB BR110 locomotief met D-zug (creme-blauw) of 41273 met DB locomotief E 10.3 ook met D-zug maar dan nog de periode III kleuren donkergroen (2e kl) en blauw (1ste kl) nog leverbaar zijn? Volgens de site van Roco niet meer, maar in de winkels misschien nog?
Het betreft ook de rijtuigen die digitaal zijn en waar de deurtjes van open en dicht gaan en met binnenverlichting.
Vraag twee; zo ja, hoe degelijk is dit (gaat dat niet snel stuk) of kan ik dit type rijtuigen beter zonder die opties kunnen kopen? (dus met dichte deuren, zijn dan wel goedkoper). Beide startsets kosten € 790.
Één van deze sets zou leuk zijn als Eurocity "Frans Hals" Amsterdam-Keulen, maar dan nog in de oude stijl (ik heb namelijk nog een mp3 file op mijn computer staan met een omroepbericht van een vertraagde Eurocity "Frans Hals" van Keulen naar Amsterdam ;D). Alleen wordt daar bijgezegd dat je een toeslagbiljet moet kopen om ermee binnen Nederland te reizen. Maar dit was toch begin jaren '80 nog niet zo?
Sorry, misschien zijn deze vragen een beetje off-fopic?
-
Ik heb van mn vaste spoor winkel vernomen dat de opengaande deuren nu wel beter zijnvwb funtioneren ,maar dat er op langeretijd toch haperingen zijn
en als de trein langs een perron onder de kap staan?
leuk idee maar beetje duur voor het gevoel deur open deur dicht
voor het verschil kan je een leuke uitbreiding aanschaffen ;)
-
Bedankt,
Zal er nog over denken. Had deze vraag net ook in het topic "materieelbespreking" gesteld. Kwam deze toevallig tegen waar deze set werd besproken.
En hoe zit het met de adressen. Hebben de rijtuigen (als ze uit de doos komen)hetzelfde adres als de locomotief? Ik wil bijv. bij het grensstation evt. de locomotief kunnen wisselen (de Duitse eraf en dan een Nederlandse ervoor die hem verder naar Utrecht en Amsterdam brengt en terug andersom, de Nederlandse eraf en de Duitse er weer voor). Of moet je dan met allerlei adressen en programmeringen gaan zitten knoeien? Ook als ik een andere locomtief ervoor zet moet het licht blijven branden en de deuren dicht gaan :P.
En ik wil misschien ook nog een Duitse diesellocomotief en dan met die groene twee-assige Umbau-rijtuigen. Weet nog niet welke locomtief. De V200 (met sound) of de BR215 (die ook nog van die "baangeluiden" maakt als hij door een boch of wisselstraat gaat).
Wat betreft die andere vraag in mijn vorig bericht over die toeslag, ik weet niet of dat in de jaren 80 ook al zo was of dat je toen nog zonder toeslag van bijv. Arnhem naar Utrecht kon reizen. Maar deze vraag hoort misschien ergens anders thuis.
Ga vanavond nog weer even aan mijn baanplan puzzelen.
-
zover ik weet hebben ze een eigen adres
maar dat moet(iig met koploper/Itrain) in tractie kunnen
dan krijgen de funties dezelfde aansturing als de master
-
Oké, maar voorlopig wordt het bij mij nog even de Multimause en/of smartphone (i.c.m. de Z21 centrale).
-
Dan kan je de decoders van de treinstellen vast een gezamenlijk adres geven en zo los van de loc aansturen met je dcc centrale
-
in de handleiding zal wel staan hoe je tractie rijd
-
Voor wat betreft dingen met geluid die over sporen razen.
Houd er rekening mee dat dit op den duur kan gaan vervelen/irriteren.
Zeker het laatste is nog al is het geval schijnbaar als er meerdere tegelijk rijden,dan schijn je op een bepaald moment helemaal gek te worden van de diverse herrie die gemaak wordt door en over elkaar heen.
(het is maar een tip/hint,voor t geval dat ;) )
Verder denk ik als ik dit topic zo is lees,dat je zelf nog niet echt weet wat je wil en wat je wil gaan maken en rijden.
Het lijkt me handig als je(1st) voor jezelf is gaat opschrijven wat je wil uitbeelden en wat voor evt tijdperk en schaal en wat voor materieel dat daar in past.
Dit draadje komt nu erg warrig over zonder dat er echt dingen concreet zijn vast gesteld,zo komen je berichten in elk geval over.
Je hebt geloof ik nog heel wat te lezen over vragen die je stelt zodat je zelf al bepaalde dingen kan uitvogelen.
Je bent nu b.v. al bezig over zaken zoals loc en rijtuig adressen terwijl je nog niet eens een meter spoor heb getekend/gelegt of weet waarmee je dingen wilt gaan laten rijden(en of dat uberhaupt al kan)
Beginnen bij het begin in de juiste volgorde,startend met lezen over:
Baanplan,thema,treinsoorten,schaal en methode om mee te rijden(analoog/digitaal/welke vorm van digitaal),hoe te beginnen met bouwen van de baan,vaste baan of losse modules.
En dan pas werkelijk dingen gaan maken zoals ongeveer in volgorde hierboven beschreven.
Maar dit alles is mijn persoonlijke idee.
-
dat is er de oorzaak van dat bij mij een deel materiaal niet meer echt past
ik rij alleen stoom en diesel
Dus een bepaald ??? gebied
dan met de treinen en wagens en wagons (trachten) te benaderen wat er reed
dan de rest verkopen of ruilen
goedkoper is idd eerst weten wat/waar /wanneer
-
Hallo,
Even nog als reactie op wat Floris schreef:
Ik heb de ideeën wel in mijn hoofd zitten, maar moet idd. nog even verder om dat op papier uit te werken. Ben ik ook al wel mee bezig. Ik probeerde alleen wat ideeën vast op het forum te ventileren.
Wat betreft het geluid van treinen; dit is toch ook dimbaar?
En wellicht begin ik even nog met een ander (klein en simpeler) ontwerp als testbaan om een en ander uit te proberen. Komende zaterdag hoop ik even met een goede vriendin van mij naar de beurs in Houten te gaan. Zij heeft trouwens zelf ook een baan (leuk dat vrouwen soms ook deze hobby uitoefenen :D) alleen heeft zij Märklin met het digitale station, dus we kunnen helaas geen treinstellen straks op elkaars baan laten rijden, omdat ik altijd al Roco had (twee-rail). Als ik een Roco Multimause 2e hands op de kop kan tikken (met alles wat daarbij hoort) dan is het nooit teveel weggegooid geld als ik later toch een andere digitale centrale (of lees uitgebreidere) nieuw aanschaf.
Sorry voor misschien wat de ontstane onduidelijkheid in dit draadje.
-
Hier de voorbeeldbaanplannen waar ik eventueel wel iets van kan gebruiken, hetzij als testbaan maar ook als later voor een vaste baan. Misschien in gewijzigde vorm.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_baanplan_2_uitwerking.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_baanplan_2_uitwerking.jpg)
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_1_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_1_9.jpg)
Of deze:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_baanplan_2_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_baanplan_2_3.jpg)
Ik wacht het commentaar wel af.
(uploaden ging nog niet helemaal zoals het moest, maar vooruit, ze staan er nu op :D).
-
wat zijn de hellingen die je moet hanteren om die 2 niveau baanplannen waar te kunnen maken?
-
Dat stond er helaas niet bij in dat voorbeeld.
Voor de duidelijkheid: de bovenste is een andere dan die eronder staat.
Omdat het met uploaden niet helemaal goed ging staat het een beetje door elkaar.
-
Hier de voorbeeldbaanplannen waar ik eventueel wel iets van kan gebruiken, hetzij als testbaan maar ook als later voor een vaste baan. Misschien in gewijzigde vorm.
http://(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_baanplan_2_uitwerking.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_baanplan_2_uitwerking.jpg)
Deze hoort bij:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_baanplan_2_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_baanplan_2_3.jpg)
-
Ik ben namelijk bang dat de hellingen te stijl zijn bij dat plan...
Wel een heel Leuke als hij niet te stijl is :)
-
Zeker. Ik zou hem (de onderplaat) bijv. langer kunnen maken dan de maten die erbij staan waardoor je de helling ook langer kunt maken. Bijv. al bij het station laten stijgen. Voor een klimspiraal lijkt me het oppervlakte van de plaat weer te klein. ::)
En wat betreft de keerlussen zou ik dat zelf waarschijnlijk ook anders doen. Dan kan ik bij het station beneden de sporen ook nog verbinden met wissels. En de keerlus op de bodemplaat doortrekken en weer bij het station uit laten komen. Ik zou dan in het niet zichtbare gedeelte een schaduwstation kunnen maken.
De bovenste keerlus zou ik ook kunnen veranderen in een kopspoor met klein kopstation.
Alleen moet ik dan nog bedenken hoe ik de Rijn wil maken (zie naam van mijn baanplan) en wil laten lopen.
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_1_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_1_9.jpg)
Bij dit eenvoudiger baanplan zou ik bij het station de twee wissels links willen vervangen door een dubbele Engelse wissel, zodat treinen van het buitenste spoor naar het rangeerspoor (of perronspoor zo je wilt) kunnen komen.
Wat is jullie mening?
En nog spannender zou het kunnen worden als ik beide baanplannen met elkaar verbind. Dan krijgt de dubbele ovaal een wat meer Nederlands karakter en de andere met de twee niveau's het Duitse karakter. Wat ik zelf al in Anyrail geprobeerd had leek al een beetje op dat ovaal, alleen dan nog met meer sporen door het station. En dan krijg je dus die U- of L-vorm waar ik het eerder in dit draadje over had.
-
Het dubbelovaal zou mooi als testbaantje kunnen dienen om eens te experimenteren met blokken en bezetmelders. En later pas die andere te bouwen en te verbinden met de eerste (mits de ruimte het toelaat) en zodoende in losse modules opbouwen.
Iemand nog suggesties hoe ik de blokken moet indelen en waar ik de bezetmelders moet monteren en hoeveel?
-
welk systeem wil/ga je gebruiken
-
Weet ik nog niet precies. Dit kwam uit een boekje van Rocoline met bedding. Maar ik dacht dat Rocoline juist zonder bedding was en Geoline met bedding. Zelf heb ik ook nog rails zonder bedding. Zowel van Roco als Fleischman.
-
Zelf heb ik ook nog rails zonder bedding. Zowel van Roco als Fleischman.
Als dat het geval is dan lijk t me,dat doorgaan met dat soort rails het handigste is ;)
Nou weet ik het niet zeker,maar volgens mij zitten in dat 1ste baanplan uit dat boek al iets van blokken/melders, ingetekend.
Ik zie tenminste om de zoveel sporen telkens smalle zwarte streepjes tussen de rails zitten :)
-
Als dat het geval is dan lijk t me,dat doorgaan met dat soort rails het handigste is ;)
Heb afgelopen zaterdag op de beurs in Houten nog lopen kijken voor zo'n Roco Multimause los. Helaas niet kunnen vinden, dus ga ik misschien toch voor een digitaal startset. Alleen zit daar meestal de Roco Geoline rails bijgeleverd.
-
https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_1_9.jpg
Deze is alleen leuk als je een scheiding maakt in het midden, zodat je niet naar de andere kant kunt kijken. Vermijd zichtbare cirkels... ;).
De hondebot is een bekende van Noch, kort gezegd stijgt de baan over het hele stuk, van waar je uit de lage keerlus komt tot aan waar je de hoge keerlus inrijdt. En dan heb je een scheef station.
Kortom, ik zou deze twee in de prullenbak gooien en een modulebaan bouwen. Just my two cents... ::) ;D
Mvg,
Matthijs
-
Weet ik nog niet precies. Dit kwam uit een boekje van Rocoline met bedding. Maar ik dacht dat Rocoline juist zonder bedding was en Geoline met bedding. Zelf heb ik ook nog rails zonder bedding. Zowel van Roco als Fleischman.
Enige jaren (ca 8-10?) geleden had Roco ipv Geoline, Rocoline met bedding. Die bedding mocht na de overname door ModeleisenbahnGmbH niet meer gemaakt worden. De losse rails, Rocoline (zonder bedding dus) nog wel. Er naast is toen Geoline gemaakt. De tekeningen kun je wel gebruiken, de nummers echter niet. Rocoline zonder bedding heeft wel dezelfde geometrie als Rocoline met bedding.
De Fleischmann rails waar jij aan refereert (en waarschijnlijk ook de Roco die je nu hebt) hebben een andere profielhoogte (code100; 2,5mm hoog) dan Rocoline en Geoline (code 83; 2,1mm hoog). Hoeft geen probleem te zijn. Houd het echter wel in je hoofd als je ze door elkaar wilt gebruiken.
Allie
-
De hondebot is een bekende van Noch, kort gezegd stijgt de baan over het hele stuk, van waar je uit de lage keerlus komt tot aan waar je de hoge keerlus inrijdt. En dan heb je een scheef station.
Kortom, ik zou deze twee in de prullenbak gooien en een modulebaan bouwen. Just my two cents... ::) ;D
Mvg,
Matthijs
Oké, tja, dat is zo op het eerste gezicht niet te zien als je de tekening ziet. Maar ik wilde de onderste keerlus er zowieso al uithalen en doortrekken naar een nog ander te ontwerpen deelbaan. De bovenste lus moet ik ook nog wellicht wat wijzigen, zodat ik m'n station toch vlak kan leggen. Maar ik wil de sporen in het station ook kunnen verbinden om meer rangeerbewegingen te kunnen krijgen (dus dan komt ook de keerlusmodule om de hoek kijken).
Heb ook nog aan een wat goedkopere "truc" zitten denken i.p.v. keerlusmodule. Bij de verbindende wissels het verbinddraadje verwijderen, waardoor het afbuigende deel stroomloos wordt wanneer de wissel op rechdoor staat en andersom. Kan dit, of maak ik dan een denkfout?
-
Voor een losse multimuis met een leuke prijs moet je even naar Hilversum.
Hij trekt hem zo uit een startset en dan krijg je puur wat je nodig hebt. (y)
http://mchminiatuurnieuws.punt.nl/ (http://mchminiatuurnieuws.punt.nl/)
Gr Harolda
-
Heb ook nog aan een wat goedkopere "truc" zitten denken i.p.v. keerlusmodule. Bij de verbindende wissels het verbinddraadje verwijderen, waardoor het afbuigende deel stroomloos wordt wanneer de wissel op rechdoor staat en andersom. Kan dit, of maak ik dan een denkfout? ???
-
Denk fout
je hebt dan de andere rail nog die sluiting (gaat0 maken
-
https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_1_9.jpg
Deze is alleen leuk als je een scheiding maakt in het midden, zodat je niet naar de andere kant kunt kijken. Vermijd zichtbare cirkels... ;).
De hondebot is een bekende van Noch, kort gezegd stijgt de baan over het hele stuk, van waar je uit de lage keerlus komt tot aan waar je de hoge keerlus inrijdt. En dan heb je een scheef station.
Kortom, ik zou deze twee in de prullenbak gooien en een modulebaan bouwen. Just my two cents... ::) ;D
Mvg,
Matthijs
Je hebt het hier ook over een modulebaan. Daar heb ik ook aan zitten denken. Dat kan zowel de kamer rond zijn, maar als de ruimte beperkt is zou stapelen ook nog een optie kunnen zijn. Heb dit idee ook ergens op dit forum gelezen.
Alleen hoe bouw je een dergelijke constructie? Je bouwt neem ik aan eerst de onderste en dan een "dak" erop. Daar zou ik dan de bovenste module weer op kunnen gaan bouwen. Aan het uiteinde zou dan een klimspiraal moeten komen zodat ik m'n treinen vanaf de onderste module naar de bovenste kan laten rijden. En hoe werk ik dan de bedrading (en printplaten) van de bovenste module weg? Je wilt ook niet als je naar de onderste module kijkt tegen de bedrading van de bovenste module aan zitten kijken. Daar moet dan op een of andere manier nog een "plafond" inkomen wat je er in geval van storing zo uit kunt schuiven.
-
Je zit dus te denken aan een schaduwstation. Dat kan inderdaad met een keerspiraal, maar het kan ook zo: http://www.floodland.nl/aim/pdf/lagezij.pdf, met een hellingbaan. Deze website, http://www.floodland.nl/aim/index.htm, van Huib Maaskant, is ook dé leidraad voor o.a. modulebouw (y).
Succes!
Matthijs
-
Je zit dus te denken aan een schaduwstation. Dat kan inderdaad met een keerspiraal, maar het kan ook zo: http://www.floodland.nl/aim/pdf/lagezij.pdf, met een hellingbaan. Deze website, http://www.floodland.nl/aim/index.htm, van Huib Maaskant, is ook dé leidraad voor o.a. modulebouw (y).
Succes!
Matthijs
Bedankt voor de tips. Bij mij zou het dan de bedoeling zijn om in de onderste modulebak een wat meer Nederlands landschap te maken en op de bovenste etage een Duits landschap (het Rijndal) en deze twee verdiepingen d.m.v. een klimspiraal met elkaar te verbinden. Op de bovenste module zou dan nog een zijlijn door een berg nog naar een "berg" dorpje kunnen gaan, waardoor je in feite nog een soort derde niveau krijgt.
Ga binnenkort weer eens even met Anyrail aan de gang.... ;)
-
Die derde laag kan dan mooi bovenop de klim spiraal ;)
-
Dit bedoel ik met een modulebaan met twee verdiepingen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_modulebak.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorbeeld_modulebak.jpg)
Hoop dat mijn tekeningetje duidelijk is. ;)
-
Ik heb nog niets gehoord op mijn laatste tekeningetje.
Nu geniet ik momenteel ook even van een heerlijke vakantie op Sicilië. ;D
-
Inmiddels weer terug uit het heerlijk warme Sicilië.
Als excursie daar de vulkaan Etna bezocht en bovenop de krater gestaan...
Ik heb ook wat van dat lavagruis meegenomen, zowel wat (kleine) steentjes als wat gruis. Hoewel ik niet met stoom ga rijden maar wel met diesellocomotieven kan ik er wellicht iets van gebruiken voor bij een locdepot (kan suggereren dat er wel in het verleden stoomlocomotieven gereden hebben en de nodige roetsporen hebben achtergelaten). ;)
Maar wat denken jullie van mijn suggestie (zie eerdere berichten) over het baanplan met twee verdiepingen boven elkaar? Ik had er even een tekeningetje van gemaakt hoe de constructie er uit zou kunnen zien. Beide banen aan een kant verbinden met een klimspiraal, zodat de internationale sneltrein vanuit het onderste Nederlandse landschap naar het bovenste Duitse landschap kan rijden.
-
dat is een goed idee :) was niet helemaal duidelijk waar je plaatje om ging
-
Dat is idd een idee als je niet genoeg ruimte hebt voor alles naast elkaar, maar óf het bovenste niveau is te hoog (voor staand) óf je moet gaan liggen voor het onderste niveau. Kijk misschien in dit draadje: juist ja, die kon ik dus niet meer vinden, zucht
Iemand anders weet het misschien wel; een baan in drie niveau's, NL-DE-CH.
Mvg,
Matthijs
-
dan denk ik dat je plankendam bedoelt :)
-
Als de temparatuur weer wat gaat dalen, ga ik weer eens puzzelen met m'n baanplannen.
Ben ook druk bezig met het zoeken naar een ander huis/appartement waar ik ook hopelijk de (voldoende) ruimte heb voor een mooi baantje. Maar in de huursector schiet het ook niet echt op helaas. :-\
Als het een bestaand topic is, zal ik is bij plankendam gaan kijken.
-
ja daar is al een topic van :)
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,43441.msg840839.html#msg840839 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,43441.msg840839.html#msg840839)
-
Juist, Auke, die bedoelde ik! (y)
Mvg,
Matthijs
-
He, he, eindelijk wat koeler...
Kan ik tenminste weer eens met Anyrail aan het stoeien. ;D
Dus nog even geduld voordat ik weer met een nieuw of aangepast baanplan kom.
Heb al wel een en ander in m'n hoofd zitten, alleen nu nog op "papier" zetten.
-
Net weer terug van een heerlijke vakantie op de Veluwe, veel gefietst en ook wel veel spoorlijnen gezien ;D (zowel Amersfoort-Zwolle als Amersfoort-Apeldoorn. Ook interressant voor mijn Nederlandse deel van het baanplan, een stuk door een bosgebied heen laten lopen.
Ik hoop nu gauw weer te beginnen met Anyrail (als mijn drukke agenda het toelaat...).
Groetjes, wordt vervolgd.
-
Door andere bezigheden ben ik er helaas nog niet aan toegekomen om met een baanplan verder te gaan, :'( al had ik al wel een leuke nieuwe opzet gemaakt in Anyrail, op basis van een eerder gemaakt baanplan. ;)
Ik hoop binnenkort wel op Eurospoor weer wat nieuwe inspiratie op te doen.
Wordt vervolgd
-
Op Eurospoor weer wat nieuwe inspriratie opgedaan. Er stond daar ook een baan waar zo'n stukje van zo'n traject was uitgebeeld: een baan die langs zo'n wijnhelling loopt. Hoe ik dat ik de praktijk moet gaan aankleden weet ik nog niet (waar maak je die wijnranken van of is daar ook kant en klaar spul voor te krijgen?). Zo'n muur is nog wel na te maken. Heb er gelukkig met m'n smartphone een paar mooie foto's van gemaakt...
-
zet maar neer die foto's :D
-
Deze bijv.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20131026_162456.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20131026_162456.jpg)
-
Het is al weer heel lang geleden dat ik een bericht onder dit topic heb geplaatst over mijn baanplan.
Door omstandigheden is het idee even in de ijskast beland, daar ik naarstig op zoek ben naar een andere woonruimte. Ik houdt met zoeken naar een geschikte woning al rekening met de mogelijkheid om er een treinenkamer te kunnen realiseren. Ga ook voor een betaalbaar 3-kamer-appartement. Als huren niet lukt dan maar eens kijken of met m'n bescheiden salaris misschien toch kopen er nog inzit, aangezien de huizenprijzen en rente nu laag zijn.
Dus... wordt vervolgd.
-
Heb na een tijd weer eens wat nieuwe post in dit forum doorgelezen. Dan kom je soms wel weer eens op goede ideeën.
Aangezien ik nog steeds geen huis heb en ik ook nog niet weet hoe lang dit gaat duren, ga ik me toch vast eens oriënteren op een modulebak om daar eventueel vast iets moois van te kunnen maken of er een (voorlopig) testbaantje op te kunnen maken. Ook op een vlakke modulebak van 1,5 m bij 90 cm. zou het moeten lukken om daar een tijdelijk ovaaltje op te leggen, nog even zonder scenery, zodat ik het weer makkelijk kan opbreken. Zo'n "kale" modulebak is ook makkelijk mee te verhuizen wanneer ik wel een eigen appartement kan betrekken.
Kan in zo'n modulebak natuurlijk wel gelijk proberen om het ovaaltje ook weg te werken door de verdwijntruc toe te passen (achtergrondplaat waar het spoor uit het zicht verdwijnt).
Ook het Rijndal is juist goed in een modulebak te maken, waar je aan het eind de trein in een berg laat verdwijnen, maar voor het gemak begin ik dan eerst met het "vlakke" Nederlandse gedeelte.
-
Hallo,
Een tijdje geleden heb ik in een ander "draadje" ook al eens gepleit voor het bouwen van modules i.p.v. een baan op een vaste tafel. Als je een eigen ruimte tot je beschikking hebt waar je iets naar je zin permanent kunt opbouwen dan is de verleiding groot om een vaste constructie als basis te kiezen, maar als je denkt (of hoopt) om toch nog eens te gaan verhuizen, dan is bij zo'n aard- en nagelvaste constructie veelal de consequentie dat dan alles weer moet worden afgebroken. Zo'n vaste tafel in delen uiteenzagen met alles er nog op en aan zit is onbegonnen werk. Het levert alleen maar schade op aan wat je al had opgebouwd.
Als je een baan bij je thuis hebt die gebaseerd is op modules dan kan je die modules ook weer uit elkaar nemen en elders later weer opbouwen. En laten we wel zijn als die modules voorshands semi-permanent in je huidige woonverblijf kunnen worden opgesteld kan je ze ook best wat hechter aan wanden bevestigen waardoor je dan in feite tóch een min of meer vaste treintafel hebt.
Wat ik je wel zou willen raden is de modules niet te lang (en daarmede transportabel) te maken, en voor de overgangen tussen de modules een in "moduleland" reeds gestandariseerd kopeinde te kiezen. Ook bij de aanleg van het hele technische/elektrische systeem zou ik je raden een reeds bij modules gestandariseerde methode te volgen. Dat heeft nog als bijkomstigheid, dat je dan jouw modules ook nog eens kunt inbrengen bij een manifestatie waarbij vele modulebouwers samen een grote baan in een hal opzetten.
Denk er maar eens over.
Gegroet,
Rob (die zélf overigens een "vaste" baan heeft in een ruimte waar hij niemand in de weg zit).
-
Dank je Rob voor de tips.
Voor een modulebaan aan de wand; maakt het dan nog uit of het een betonmuur is of aan een binnenmuur van gips of zandkalksteen, zoals je dat vaak in appartementen aantreft?
Beton lijkt me geen probleem, maar met zandkalksteen is het de vraag of dat het gewicht kan dragen van zo'n modulebak. Overigens komen er dan wel voorpoten onder en met de achterkant aan de muur bevestigd.
-
Kalkzandsteen heet het spul overigens... 8)
Anyway, kwestie van de juiste materialen gebruiken; scherpe boren, juiste maat schroeven en de daarbij behorende pluggen. Kalkzandsteen wordt ook gebruikt voor dragende muren in woningen en appartementencomplexen, sterkte zal geen probleem zijn. Ik zou het zelfs aandurven met gipswanden (metalstud, gipsplaat) als je maar weet wat je doet.
-
De modulebaan hoeft niet aan de wand, deze kan ook voor de wand geplaatst worden. I**A levert IVAR stellingen in de breedte 30 en 50 cm. En daar passen modulebakken (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,13971.msg742456.html#msg742456) prima op, zoals Karst hier demonstreert. En topzwaar? Welnee, gewoon de onderste planken vullen met treinenlectuur en het zwaartepunt zakt vanzelf ;)
Qua overgang van de ene naar de andere bak kan je ook dit forum even langsstruinen, er zijn diverse bouwers zelf aan de slag gegaan. Daarvoor hoef je het wiel niet zelf uit te vinden, maar om nu een gestandaardiseerd kopeinde daarvoor te nemen.... Dat is alleen handig als je ondeling de bakken wilt wisselen, of wilt rijden in kopverband. Zelf ben ik erg weg van het volgen van natuurlijke lijnen om de naad te verbergen (Flintfield, Vincent de Bode). Maar dat is geen makkelijke optie.
Groet,
michel
-
Overigens komen er dan wel voorpoten onder en met de achterkant aan de muur bevestigd.
Hallo,
Ik zou de modules op vier inklapbare poten zetten. Dan pas heb je goed transportabele modules die zonodig eventjes op eigen benen kunnen staan. Een losse module permanent op eigen poten laten staan lijkt mij een instabiele situatie zeker als de poten (wat meestal het geval is) loodrecht op de vloer staan. Met "vastzetten"dacht ik eerder aan bijvoorbeeld haakjes die in oogjes passen die in de muur zijn aangebracht (of andersom dat spreekt vanzelf). Als je dat goed strak doet zit de boel onbewegelijk en wordt het gewicht van de modulebak niettemin volledig opgevangen door de vier poten op de vloer. Die poten moeten wel zo zijn uitgevoerd dat onderop de vier poten voetsteunen zitten die door te draaien vanwege een schroefdraad de poten iets kunnen verlengen dan wel inkorten. Als je die voetsteunen dan goed instelt wiebelt er daarna ook niets. Bovendien kan je zo eneffenheden in de vloer neutraliseren waardoor modules heel precies op de gewenste gelijke hoogte op elkaar aansluiten.
Gegroet,
Rob
-
Ik heb inmiddels eindelijk een huis gevonden! Hoewel het (helaas) geen 3-kamer appartement is geworden maar 2 (woon- en slaapkamer), wil ik toch nog gaan nadenken wat er nog voor mogelijkheden zijn. Het is best een vrij grote woonkamer, dus daar zou achterin de hoek wel iets te maken moeten zijn. Kan ik daar ook mijn (nieuwe) baanplan op ontwerpen. Wel in 2 of 3 losse modules, zodat ik ze weg kan rijden wanneer ik er een tijdje niet aan werk. Heb ook een vrij grote berging waar al stellingen instaan (nog van vorige bewoner). Ik zal de breedte van de deuren even moeten opmeten zodat de modules daar wel in z'n geheel doorheen passen wanneer ik ze tijdelijk op wil bergen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Plattegrond_Elzenhorst.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Plattegrond_Elzenhorst.jpg)
Dit is de plattegrond van mijn nieuwe woning.
-
Je hebt geen voordeur ;D
-
Dagtutwel: ;D( als ik het goed zie/bekijk.....)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Plattegrond_Elzenhorst_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Plattegrond_Elzenhorst_2.jpg)
-
Klopt!
Ik had gedacht de baan achter in de kamer op te zetten (of in ieder geval ruimte over te laten) tegen de achterwand van de vaste kast (schuifdeurkast in slaapkamer).
-
Waarschijnlijk zal ik mijn originele baanplan wat betreft het Rijndaltraject dusdanig moeten aanpassen of verkleinen dat ik het thema moet veranderen of zelfs een heel nieuwe thema met baanplan moet gaan verzinnen. Om het Rijndal te kunnen bouwen heb je toch wat meer lengte nodig om het geloofwaardig te laten zijn, dat het er op lijkt, zeker als er nog een station (of halte) in het traject moet komen.
Of er moet hier op het forum nog iemand zijn met serieuze ideeën hoe het zou kunnen?
Anders kom ik terug op dit forum met een nieuw topic en sluit ik dit topic hierbij af.
-
Ligt er aan wat er langs de wanden komt
en je gaat voor losse modules
kan je toch dwarsover en of rond de kamer maken
en wat is die hoek boven de keuken langs de woonkamer
terras of de buren
-
en wat is die hoek boven de keuken langs de woonkamer
terras of de buren
Dat is de woonkamer van m'n buurman, die grenst aan mijn woonkamer.
In de rest van mijn kamer komen gewoon meubels te staan. Kan moeilijk m'n hele woonkamer vol gaan bouwen met treinen...
Maar ik zie hier op dit forum ook nog weleens andere baanplannen voorbij komen waar ik ook weer nieuwe inspiratie vandaan kan halen.
-
Dat zou er dan zo uit kunnen zien:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Plattegrond_Elzenhorst_met_modulebaan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Plattegrond_Elzenhorst_met_modulebaan.jpg)
-
Ik heb eens ergens een driehoekbaan geziendie in lagen opgebouwd was
Weet niet meer waar en heb m toen niet opgeslagen
Misschien ook een idee (driehoek)baan
-
Je zet je bed in de woonkamer (bedslaapbank) en gebruikt de slaapkamer voor je treinbaan :P ;D
-
tussenwand en kast woon en slaapkamer eruit, hoogslaper erin, en bouwen maar ;D
-
hangmat
boven de baan 's avonds en met spelen opbergen ;D
opklapbedje kan ook nog
hoogslaper en de baan eronderdoor
keuken naar de kastwand in de kamer
slaapkamer naar de keuken
slaapkamer voor de trein
anders buiten de deur eten of maaltijd aan huis (bij appie zaandam)
nog effe en je kan beter een woonhuis huren en deze voor de baan houden
of op dak in een tentje
-
Tijd geleden weer dat ik hier iets heb geplaatst. Ik moet helaas dit baanplan voorlopig uit m'n hoofd zetten omdat het teveel ruimte vraagt die ik in mijn huidige woning niet heb.
Ga een heel nieuw concept verzinnen. Wel in modules zodat ik het makkelijk kan opbergen.
Dus dit topic kan wat mij betreft gesloten worden.
-
Draadjes worden in het algemeen niet gesloten, misschien is het nog voor later interessant! :)
Wes
Team Forummoderators
-
Beste John,
Stoppen met dit project is, volgens mij, het beste wat je kunt doen. Wees reeel, waar ze in de echhie 2 landen voor nodig hebben wil jij in een nieuwbouwwoning proppen?
de gemiddelde modelbouwer heeft nauwelijks de ruimte om een dorpsstation te bouwen........
Kies een plan wat ook kans van slagen heeft zowel in tijd, geld en ruimte.
En niet in de laatste plaats in realiteitswaarde.
Succes bij een volgend reëel project
groeten jandcargo
-
Beste John,
Stoppen met dit project is, volgens mij, het beste wat je kunt doen. Wees reeel, waar ze in de echhie 2 landen voor nodig hebben wil jij in een nieuwbouwwoning proppen?
de gemiddelde modelbouwer heeft nauwelijks de ruimte om een dorpsstation te bouwen........
Kies een plan wat ook kans van slagen heeft zowel in tijd, geld en ruimte.
En niet in de laatste plaats in realiteitswaarde.
Succes bij een volgend reëel project
groeten jandcargo
Ben ik het helemaal mee eens. Heb inmiddels een nieuw topic geopend voor een kleiner en eenvoudiger baanplan, de grensstreek rond Arnhem/Nijmegen (Arnheim en Nimwegen) en Duitsland.
-
hallo John,
je zou het baanvak Nijmegen-Kleve nog eens kunnen bestuderen.
En dan de modus "zo had het best kunnen zijn".
Afhankelijk van de periode zijn er mogelijkheden met locaal/internationaal verkeer met goederen en personentreinen.
Deze lijn kent een gevarieerde geschiedenis.
Ook Kleve had een zeer gevarieerd materieelaanbod.
Railmagazine heeft 2 specials over deze lijn uitgebracht waaruit je veel inspiratie kunt opdoen.
En je mag daar natuurlijk altijd wel een treintje aan toevoegen toch?
groeten jandcargo