BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: dimo1_dimo1 op 17 June 2013, 23:05:24

Titel: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 17 June 2013, 23:05:24
ik ben inmiddels wat aan het prutsen gegaan met de DCC monitor library (http://www.mynabay.com/arduino/14-arduino/dcc-monitor/14-arduino-dcc-monitor) en heb hierbij de 28 stappen die je met een 28 stappen decoder kunt instellen met de multimaus gedecodeerd.
nu zag ik in de monitor ook een langer pakket binnen komen en dacht: huh?
ik keek in de instellingen en zag dat ik voor die lok een 128 stappen had ingesteld..
maar nu rest mijn vraag.. hoe ziet dat pakket er dan uit?
ik op zoek op de site van de NMRA maar kan niet zo`n duidelijk document vinden als wat ik van de 28 stappen had gevonden(pagina 2) (http://www.nmra.org/standards/DCC/standards_rps/S-92-2004-07.pdf)
nu vraag ik me dus af hoe ik de verschillende stappen kan achterhalen in de pakketten.
weet iemand van jullie dat?
Titel: Re:Arduino DCC decoder
Bericht door: Karst Drenth op 17 June 2013, 23:42:07
Hoi,

Je moet dit document (http://www.nmra.org/standards/sandrp/pdf/S-9.2.1_2012_07.pdf) hebben.

Grtzz & suc6,

Karst
Titel: Re:Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 18 June 2013, 09:04:52
Zal er even naar kijken, bedankt!
Dacht al dat jij met het antwoord zou komen :)
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 05 July 2013, 12:53:15
het is gelukt.. kan nu servo`s aansturen als wissels en een stappenmotor als trein aansturen.. dit alles gewoon met dcc(dus rechtstreeks vanaf de multimaus), hier een filmpje(hopelijk is het duidelijk):
http://www.youtube.com/watch?v=AxgOGyvKrrw
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 24 February 2014, 23:04:44
Hallo Auke,

Zou je zo vriendelijk willen zijn en uitleggen hoe je e.e.a. gedaan hebt. Ik zit al een tijdje te stoeien met de DCC Monitor maar met mijn beperkte programmeer kennis krijg ik het niet voor elkaar. De DCC monitor doet het prima, ik kan de data pakketten lezen. Nu wil ik de stap maken om m.b.v. de DCC_decoder library DCC pakketten te lezen en indien het juiste pakket langskomt een actie uit te voeren. Bijvoorbeeld zoals in jouw geval het aansturen van servo's. Je zou mij (en ik denk vele anderen) erg helpen als je zou vertellen hoe jij het hebt aangepakt.
Alvast bedankt voor de moeite.

gr. Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: andrelag op 28 February 2014, 08:42:34
Dag spoorders,

Ook ik heb sinds kort kennis gemaakt met arduino, geen ervaring ermee dus heb me een starterskitje van uno aangeschaft en ben aan het experimenteren geslagen. Voor het spoor wil ik beginnen met een servo wisselbesturing aansturen met dcc
Om kennis te maken met dcc dacht ik de dcc monitor te installeren om te kijken wat er allemaal gebeurt.
Echter bij het uploaden naar de uno gaat het al fout, er komen foutmeldingen van " DCC. Not declared in this scope" ???
Ik zou zeggen dat de dcc library niet beschikbaar is, maar of dat juist is weet ik niet.
Kan iemand mij op weg helpen? ::)

Groet André

Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Timo op 28 February 2014, 08:57:04
Basis voor iedere goede vraag, wat heb je precies gedaan? Met andere woorden, wat is je code? Heb je de library gedownload? Waar heb je deze gelaten? Heb je al wat anders gedaan met de Arduino?

Als het antwoord op de laatste vraag nee is zou ik je toch willen verzoeken eerst eens wat simpeler te proberen. Een blink-a-led, een servo naar vooraf ingestelde plekken laten bewegen enz.


Timo
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Karst Drenth op 28 February 2014, 09:33:52
Yep,

eerst leren lopen, dan pas de 100meter sprint gaan doen ;) :P
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: andrelag op 28 February 2014, 12:27:32
Hallo,
Dank voor jullie reactie

Als ik jullie zo beluister loop ik mogelijk te hard van stapel.
Ik heb de meeste projectjes gedaan die beschreven staan in het meegeleverde boekje, heb daarin hier en daar de code veranderd om te kijken wat de invloed is.
Heb van mynabay de DCC_Decoder library version 4 gedownload, uitgepakt en in de map C:/program files/arduino/Libraries geplaats, daar waar de meegeleverde library' s ook staan. in de IDE via importeren library, add library de library toegevoegd.
example sketch opgehaald DCC Monitor ingelezen en vervolgens een poging tot uploaden naar arduino.
Dat is wat ik heb gedaan tot nu toe.
 :-\   
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Timo op 28 February 2014, 13:44:27
Dat is niet de "juiste" locatie voor de library. Deze moet je in de map 'libraries' in je sketchbook zetten. Anders ben je ze kwijt als je een andere versie van Arduino IDE laad.

Als je de library hebt dan heb je ook de examples, deze zouden zonder probleem moeten lopen. Vanaf daar kan je verder bouwen. Bekijk ook de header file (.h) van de library om te zien welke functies erin zitten. Je hebt wel enige kennis van DCC nodig om verder te gaan.


Timo
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: andrelag op 28 February 2014, 17:29:05
Timo,

Je hebt me de goede kant op gestuurd, ik heb op arduino.cc de uitleg voor het importeren van 3de party libraries gevolgd, heb dus volgens die richtlijnen geimporteerd en nu wordt het gewoon gecompileerd en geupload, dus dat werkt.
Wat ik fout heb gedaan kan zo 123 niet zeggen.
Rest mij nog 1 vraag: in de sketch komt je diverse laat ik maar zeggen commando's tegen die mijns inziens specifiek des DCC's zijn, hiervoor is de library nodig denk ik.
b.v. DCC.SetRawPacketHandler(RawPacket_Handler)
Waar kan ik de beschrijving c.q. uitleg vinden wat dit doet in een sketch?

André
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 01 March 2014, 11:37:36
@anderlag:
DCC is in die zin de library van de dccmonitor..
SetRawPacketHandler.. de naam van de methode zegt het al, is de rauwe pakket afhandel methode van je programma.. hierin worden dus de pakketjes als 1tjes en 0etjes verwerkt
een beschrijving is er niet, omdat als je kunt programmeren de code duidelijk genoeg is..
de melding DCC not declared in this scope geeft aan dat je het object genaamd DCC nog niet hebt gedeclareerd in dat deel van de code.. hierbij zal waarschijnlijk ook een regelnummer staan..
het lijkt er dus op dat je bepaalde dingen probeert aan te passen op plaatsen waar dat niet kan..
misschien is het dus handig dat je eerst wat andere dingen gaat uitproberen met de arduino en zo wat bekent raakt in het schrijven van de code..
start met de basics.. een ledje op pin 13(zit op het bordje al gemonteerd) aan en uit laten gaan, probeer dan wat naar de seriele poort te schrijven en te bekijken via de seriele monitor.. probeer dan eens iets in te lezen via serieel.. probeer dan eens iets met een schakelaar.. ga dan eens iets proberen met een servo of iets anders met een simpele library en probeer daarna de dcc monitor eens aan de praat te krijgen
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 01 March 2014, 11:53:10
@Frits:
als basis heb ik de dcc_basic_acc_decoder hierin worden in de configure decoder allemaal decoder adressen aangemaakt.. deze adressen kloppen echter niet voor de multimuis.. deze wijken volgens mij 4 af, dus hierbij is bij mij de onduidelijkheid gestart..

nu heb je de methode BasicAccDecoderPacket_Handler hierin worden de pakketten afgehandeld nadat ze binnen zijn gekomen.. daarbij heeft address de waarde van het adres van het aangekomen pakket.. dus die if statement die daarin zit moet je mee werken als je de data wilt uitlezen van de binnengekomen pakketten.. en de for loop daarboven zorgt ervoor dat alle in de array met decoders staande decoders worden gecontroleerd.. mocht je net als mij servo`s willen aansturen en het wiel niet opnieuw moeten uitvinden dan zou je me ook een mailtje kunnen sturen met het verzoek mijn programma te krijgen, dan kan je die aanpassen naar eigen wens
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 01 March 2014, 12:02:54
Hallo Auke,

Bedankt voor je info. Je hebt me op het goede spoor gezet. Ik ga weer verder hobbyen. Als het niet lukt zal ik je mailen. Bedankt voor je hulp.

gr. Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 01 March 2014, 12:08:07
graag gedaan (y)
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: andrelag op 02 March 2014, 15:06:56
Auke,
Dank je voor je uitleg, zal idd nog wat meer basics gaan uitvlooien.
wil te snel denk ik,
Groet
André (y)
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 11 March 2014, 22:20:07
Het werkt!
Het was even stoeien voor ik door had dat mijn Twincenter niet verder gaat dan adres 500 en dat de dcc decoder op 714 geprogrammeerd staat. Inmiddels het programma aangepast zodat de Arduino samen met een16 kanaals servodecoder van Ebay communiceert.
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 12 March 2014, 08:24:43
Super!
Ik ben momenteel bezig met een dcc centrale op basis van 2 arduino 's ..
1 voor de communicatie naar de rails en een die daar draadloos mee verbind en dus een draadloze aansturing vormt, soort van draadloze multimaus
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 12 March 2014, 09:11:24
Het werkt!
Het was even stoeien voor ik door had dat mijn Twincenter niet verder gaat dan adres 500 en dat de dcc decoder op 714 geprogrammeerd staat. Inmiddels het programma aangepast zodat de Arduino samen met een16 kanaals servodecoder van Ebay communiceert.

Hallo,

welke 16 kanaals servodecoder ga je gebruiken? Ik heb zelf nu een Arduino Mega aangeschaft en een sensor shield v5, waarmee ik hopelijk direct servomotortjes kan aansturen (Micro Servo's zo'n 2 Euro per stuk vanuit China). Ik wist eigenlijk niet dat er zo iets als een 16 kanaals servodecoder al te koop was in combinatie met een Arduino.

Ik heb trouwens ook nog wat relais printjes aangeschaft die in combinatie met een ARduino te gebruiken zijn als hartstuk polarisatie.

Nu nog 'even' het programma'tje schrijven .....

mvg,

Thomas
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 12 March 2014, 09:30:04
bedoeling is dus om een extra printje te maken met daarin het 'binnennemen' van het DCC signaal dat dan via een optocoupler aan de ingangen van de Arduino wordt verbonden.

Ik denk hiervoor dezelfde schakeling te gebruiken als:

http://www.franksworkshop.com.au/ModelRail/DCCServoDecoder/DCCServoSchematic.pdf

alternatief (misschien wel gebaseerd op hetzelfde principe?):

http://www.wedis-basteleck.de/41002.html
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 12 March 2014, 16:17:30
Hallo Thomas,

Dan willen we zo'n beetje hetzelfde doen alleen op een iets andere manier.
Ik heb 2 van deze 16 kanaals servocontrollers gekocht bij onze vrienden in China.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Servo_controller.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Servo_controller.jpg)

Om de servo's aan te sturen moet je een textstring naar de controller sturen. Ik heb mijn Arduino nu zo ver dat als ik bijvoorbeeld DCC accessoireadres 1 aanstuur dan stuurt de Arduino via de TX uitgang bijvoorbeeld de volgende textstring:
#1P500S150T100/n. #1 is servo nr.1, P500 is position 0,5 ms (mag max 2,5ms (2500) zijn, 1,5ms (1500) is de middenpositie). S is de speed en T is de time. /n is nieuwe regel, ivm de volgende string die er aan komt.

Om het DCC signaal in te lezen gebruik ik deze schakeling:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Optocoupler_DCC_zw.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Optocoupler_DCC_zw.jpg)

De schakelingen waarnaar jij verwijst zijn iets gecompliceerder omdat daar ook een optocoupler is toegepast om een signaal van de decoder naar de centrale terug te sturen (Railcom). Als je die functie niet nodig hebt zou ik deze schakeling gebruiken. De weerstand R1 zou ik echter wel minimaal 1k5 maken. 2k2 werkt waarschijnlijk ook nog goed.

gr. Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 12 March 2014, 18:58:51
@Auke, waarom met 2,
Citaat
Ik ben momenteel bezig met een dcc centrale op basis van 2 arduino 's
kan het niet met 1 Arduino?

gr. Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Papierbouwer op 12 March 2014, 19:02:44
Hij gebruikt er een als centrale. En nog een als afstandsbediening.

Verstuurd vanaf mijn ST25i met Tapatalk

Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 12 March 2014, 19:05:51
 :( een kwestie van goed lezen........ ;D
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 12 March 2014, 20:30:19
Hallo Thomas,

Dan willen we zo'n beetje hetzelfde doen alleen op een iets andere manier.
Ik heb 2 van deze 16 kanaals servocontrollers gekocht bij onze vrienden in China.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Servo_controller.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Servo_controller.jpg)



Frits,

interessant!

Wat is precies het voordeel van zo'n 16 kanaalsservodecoder in vergelijking met het direct aansluiten van Servo's op een Arduino Uno (of Mega) met een shield ? Qua prijs is het verschil dacht ik niet zo groot (Arduino Mega + sensor shield kost ook niet veel meer dan 25 EURO voor meer dan 16 kanalen), op beide zit dacht ik een Atmel processor. Is het wellicht minder programmeerwerk om de servo aansturing via de 16 kanaalsdecoder te doen?

groeten,

Thomas
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 12 March 2014, 20:36:13
Waarom niet gewoon draadjes solderen zodat je alles rechtstreeks kan aansluiten op de arduino..
Een shield is niets meer dan de aansluitingen op een printplaat..
Volgens mij is die servo decoder ook een arduino achtig ding die je ook kan programmeren.. Als je wilt
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 12 March 2014, 20:46:29
Waarom niet gewoon draadjes solderen zodat je alles rechtstreeks kan aansluiten op de arduino..
Een shield is niets meer dan de aansluitingen op een printplaat..
Volgens mij is die servo decoder ook een arduino achtig ding die je ook kan programmeren.. Als je wilt

klopt! Zo'n shield kost echter slechts 4 US$ of zoiets, de connectoren zitten daarop al zodanig dat je direct servo kabels kunt aansluiten......

Eigenlijk wil ik de Arduino met shield vooral gebruiken als soort test platform om eerste stapjes uit te testen; als het werkt, dan zelf een printplaatje maken met de servo connectoren; een Arduino is dan niet eens nodig maar natuurlijk wel een Atmel processor.

groeten
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Bert Mengerink op 12 March 2014, 22:26:47
Ik dacht zelf aan de controller van Pololu (24 servo's op 1 printje) voor 35 euro.
Zie http://www.pololu.com/product/1356 (http://www.pololu.com/product/1356). Hierbij moet nog wel C-code geschreven worden.

Groetjes,
Bert
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 13 March 2014, 08:19:03
Leuk ding, volgens mij hoef je niet persee c code te schrijven, hij werkt ook zonder dat jr hem ooit aan de computer hebt gehad.. Tenminste dat staat in de getting started guide
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 13 March 2014, 10:53:44
nog eentje gevonden; 32 kanalen en net geen 40 US$.

http://www.ebay.com/itm/Emartee-Mini-Servo-Motor-Drive-Shield-/270679579306?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f05c29aaa

http://www.emartee.com/Attachment.php?name=42071.pdf

Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 13 March 2014, 14:38:56
Citaat
Wat is precies het voordeel van zo'n 16 kanaalsservodecoder in vergelijking met het direct aansluiten van Servo's op een Arduino
@Thomas. Ik heb deze gekocht toen ik de Arduino nog niet kende, gewoon om eens mee te experimenteren. M.b.v. de bijgeleverde software zou je deze servocontroller met de PC moeten kunnen bedienen. Echter met de chinese software en handleiding kreeg ik het niet voor elkaar. Uiteindelijk de gehele Chinese handleiding door Google Translate gehaald en toen lukte het me in ieder geval om om met een terminalprogramma textstrings naar de controller te sturen en het werkte zowaar. Het moet mogelijk zijn om het apparaat voor te programmeren met servobewegingen. Dit wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld een robot te laten lopen/bewegen. Dit soort boards komt ook uit de robotica-hobby-hoek.

Vervolgens begon ik met Arduino's te stoeien en kreeg ik het idee om met de Arduino DCC te decoderen en de textstring naar de controller te sturen. Het grootste voordeel is dat dit werkt en dat ik naast het bewegen van maar liefst 16 servo's ook nog eens 16 digitale uitgangen hebben waarmee ik de puntstukken kan polariseren (m.b.v. een relaisplatine die ook voordelig op Ebay gekocht kan worden).

Voor € 1,90 per Servo stuur ik nu 16 servo's aan (zonder puntstukpolarisatie) en 3,15 incl. puntstukpolarisatie.

Maar je kan natuurlijk ook een Arduino Mega nemen (lekker veel uitgangen en ook 16 servo's aansturen en 16 relais aansturen voor de puntstukpolarisatie.

Citaat
Volgens mij is die servo decoder ook een arduino achtig ding die je ook kan programmeren.. Als je wilt
@Auke: Ja dat klopt. Er zit een Atmel in. Dus indien de Int0 of Int1 ingang niet gebruikt wordt kan je hem zelf programmeren en geschikt maken. Dan is het eigenlijk niet meer dan een mooi printontwerp met alle stekkers er al op  ;D
Ik laat het toch voorlopig zoals het nu is.

Auke (of iemand anders) weet jij hoe je met het Arduino programma DCC_Decoder loc adressen en data kan lezen?
Kan je DCC_Acc_Decoder aanpassen zodat hij geen accessoire-adressen maar Loc-adressen leest?

gr. Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 13 March 2014, 17:11:50
Frits,

heb je hier al eens naar gekeken:

http://railstars.com/software/cmdrarduino/

https://github.com/Railstars/CmdrArduino

als je dit gaat analyseren kom je hopelijk wat verder. Kost waarschijnlijk wel veel tijd, ben er zelf nog niet aan toegekomen.

groeten en succes
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 13 March 2014, 17:22:04
http://sourceforge.net/projects/mrrwa/files/latest/download?source=files

Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 13 March 2014, 17:22:41
Hallo Thomas,

Ja die ken ik. De hier beschreven software is om een CommandStation te maken of om een decoder te programmeren op basis van de Opendcc protocollen van Wolfgang Kufer.

Ik zoek software voor de locdecoder. Dus vergelijkbaar met de accessoiredecoder van Mynabay maar dan voor loc adressen.
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 13 March 2014, 17:25:33
als je de DCC standaarden doorgenomen hebt en je kunt DCC packets lezen, dan moet het toch kunnen om zelf wat te schrijven?
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 13 March 2014, 17:39:03


Auke (of iemand anders) weet jij hoe je met het Arduino programma DCC_Decoder loc adressen en data kan lezen?
Kan je DCC_Acc_Decoder aanpassen zodat hij geen accessoire-adressen maar Loc-adressen leest?

gr. Frits

Frits,

Dus je wilt de Arduino als het ware laten gedragen als een lokdecoder? Waarom zou je dat willen? Welke toepassing heb je in gedachten?

groeten
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 13 March 2014, 18:14:07
Ik wist dat je dat ging vragen. Ik wil de Arduino Pro Mini inzetten als DCCar decoder. Deze is klein genoeg om in een vrachtwagen te stoppen en zo mijn Faller Car System auto's te gaan besturen.
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 13 March 2014, 20:00:27
Citaat
http://sourceforge.net/projects/mrrwa/files/latest/download?source=files

Thomas, kan jij NmraDccExample_1 compileren?

Ik krijg een hele rij errors
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 13 March 2014, 20:04:35
Ik heb een stappen motor op kanaal 50 in mijn code..  Kan je wel een mail sturen met mijn code, als je die wilt
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 13 March 2014, 20:06:57
Hallo Auke,

Dat zou top zijn! Graag.

gr. Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 13 March 2014, 20:08:24
Kan je mij dan een mail sturen via het forum, dan kan ik daar op reageren
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 13 March 2014, 21:17:42
Thomas, kan jij NmraDccExample_1 compileren?

Ik krijg een hele rij errors

Je moet eerst de library importeren via menu item "sketch" -> "Import library" -> "add library", en dan de hele NmraDCC directory openen. Dan krijg je geen fouten meer.

mvg
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 13 March 2014, 22:15:26
Zo doe ik het...... :-[
Gebruik jij ook een Uno?
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 13 March 2014, 22:54:28
Zo doe ik het...... :-[
Gebruik jij ook een Uno?

ik gebruik een mega, maar het compileren ging bij mij eerst ook met veel fouten voordat ik de library had geimporteerd, allerlei variabelen etc waren niet gedeclareerd. Na de library geimporteerd te hebben ging het compileren zonder fouten. Het uploaden naar de Mega heb ik nog niet gedaan.

als ik een ander board type kies (bijv. de UNO ipv de 2560 Mega), dan compileert de example ook prima, dus daar ligt het denk ik niet aan dat je nog errors krijgt.

groeten
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Timo op 14 March 2014, 12:49:07
Grappig om te zien dat er opeens zo veel mensen mee bezig zijn :) Zelf ontgaat mij het nut van een een 40 kanaals servo decoder mij, moet je wel heel veel wissels bij elkaar hebben. En hem centraal ophangen levert wel heel veel draden op  ::) Zou ik eerder een mega pakken en een 16 kanaals maken, is nog goedkoper ook. (wat wil je als je weer een uC gebruikt om alleen servo signalen te maken...) Ook kan je de PWM stoppen als de wisselstand bereikt is, iets waarvan ik niet weet of kan met die servo controllers.

@Frits, als het lukt om de DCC pakketten goed in te lezen en je kan al een accessoire aansturen moet het, als je de DCC standaard doorneemt, niet zo lastig zijn om een loc adress uit te lezen. Dit is juist de uitdaging als je zelf gaat programmeren. De voorbeeldcode voor de accessoire decoder kan dan mooi dienen als voorbeeld voor hoe de pakketten te gebruiken.

Nu lees ik ook veel over het willen schakelen van puntstukken. Hoe willen jullie dit gaan doen? Zelf ook wel eens zitten denken maar het grootste "probleem" is dat de decoder niet weet ik welke stand de wissel staat bij het inschakelen.  Je zou natuurlijk een bi stabiel relais kunnen gebruiken maar deze zijn veeeeeel duurder dan twee mono stabiel relaisjes. Zet je de wissel bij inschakelen in een vaste positie? En uberhaupt, waar ga je vanuit waar de wissel staat bij het inschakelen, die is van belang hoe je het PWM signaal laat zijn bij het inschakelen. Of laten jullie hem in 1 keer naar de start positie knallen? (In 1 keer de duty cycle waar je hem wilt hebben, resultaat, servo gaat daar met maximale snelheid en kracht heen.)

Verder blijf ik erbij dat een Arduino een leuke test omgeving is maar als je iets permanent wilt dat je beter een print kunt maken waar alle dingen op zitten. Nog goedkoper ook. Wel extra werk maar zo heb je wel een compleet product ipv losse modules die een decoder vormen met draadjes die makkelijk los kunnen...

Misschien kunnen mensen hun code delen? Dit moet geen probleem zijn met Google drive, Sky drive of Dropbox :)


Succes allemaal!

Timo
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 14 March 2014, 13:35:27

Nu lees ik ook veel over het willen schakelen van puntstukken. Hoe willen jullie dit gaan doen? Zelf ook wel eens zitten denken maar het grootste "probleem" is dat de decoder niet weet ik welke stand de wissel staat bij het inschakelen.  Je zou natuurlijk een bi stabiel relais kunnen gebruiken maar deze zijn veeeeeel duurder dan twee mono stabiel relaisjes. Zet je de wissel bij inschakelen in een vaste positie? En uberhaupt, waar ga je vanuit waar de wissel staat bij het inschakelen, die is van belang hoe je het PWM signaal laat zijn bij het inschakelen. Of laten jullie hem in 1 keer naar de start positie knallen? (In 1 keer de duty cycle waar je hem wilt hebben, resultaat, servo gaat daar met maximale snelheid en kracht heen.)


dat is inderdaad een probleem; maar hoe lost de Digirails servo decoder dat dan op? I.e. die heeft ook schakeluitgangen om hiermee met behulp van extra relais schakeling (die dus aangestuurd wordt door de Digirails) de hartstukpolarisatie te wijzigen.

Wellicht zou je bij het inschakelen (opstarten) van het geheel alle wissels in een bepaalde positie laten zetten, welke dan kan worden uitgelezen door de centrale; zodat je altijd zeg maar een initialisatie doet bij het opstarten van de installatie? -> dat is eigenlijk wat jij ook min of meer bedoelt denk ik. Hoe dan te programmeren weet ik nog niet (i.e. 'knallen' naar 1 positie); wellicht kwestie van gewoon uitproberen wat er gebeurt?

Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 14 March 2014, 13:39:34
Hallo Timo,

Of het zinvol is om 40 wissels aan te sturen moet ieder voor zich weten. Op de meeste banen zullen er niet zo veel zijn. Persoonlijk denk ik dat het ook handiger is om het in groepjes op te delen. Bijvoorbeeld 8 wissels op één decoder zodat de draden naar de servo's niet verlengd hoeven te worden.

De servo controller (maar ook een Arduino of AVR) stel je gewoon in op de gewenste standen. Daarnaast moet je de servo d.m.v. verenstaal met de wissel verbinden. Daarmee is zekergesteld dat de wissel altijd netjes in de gewenste eindstand staat met enige veerdruk en kan ook nog opengereden worden hoewel dat niet aan te bevelen is als je het puntstuk polariseert.

Ik kan een beetje programmeren in C maar als je die DCC programma's ziet dan kom je ineens allemaal opdrachten tegen die je nooit geleerd hebt. Ik kan je zeggen dat het dan niet meevalt om een bestaand programma even aan te passen. Maar het is wel een leuke puzzel/hobby (vind ik) om het uit te zoeken.

Volgens mij komt de stand van het wissel (van de servo dus) altijd overeen met de relaisuitgang van het puntstuk. Het is wel zo dat bij inschakelen de servo naar zijn beginstand loopt. Ik zal het voor de zekerheid eens gaan controleren.

De Arduino is inderdaad als testomgeving bedoeld hoewel m.b.v. een universele shield kan je er een betrouwbare schakeling van maken. En voor de prijs van een kloon kan je bijna niet zelf een print gaan maken.
Maar dat is volgens mij ook het leuke van de hobby, dat iedereen de dingen op zijn eigen manier kan doen!
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 14 March 2014, 13:42:01
Citaat
Wellicht zou je bij het inschakelen (opstarten) van het geheel alle wissels in een bepaalde positie laten zetten, welke dan kan worden uitgelezen door de centrale; zodat je altijd zeg maar een initialisatie doet bij het opstarten van de installatie?

Dat is volgens mij makkelijk te doen. dan begin je dus altijd met een uitgangspositie. Volgens mij is het altijd een probleem met computergestuurde banen. Waar staan de treinen na het inschakelen? Wat is de stand van de wissels?
Volgens mij raken we nu offtopic................ ;)
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 14 March 2014, 13:48:37
ik heb ook pas geleden zo'n digirails met 4 servo'tjes gekocht; ik vond dat nog best prijzig, vooral omdat die servo's uit China (volgens mij exact dezelfde) 2 euro kosten. Enfin, ik had het idee om het gedrag van die digirails dmv een Arduino min of meer na te bootsen; het gedrag is universeel derhalve niet een probleem qua copyrights of zo.

Ik denk er al veel over na, maar moet gewoon eens beginnen met echt testen en programmeren, daar ben ik nog niet aan toe gekomen.
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 14 March 2014, 13:52:45
Pas maar op!
Als je begint is het verslavend....... ;D
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Timo op 14 March 2014, 14:54:02
Maar terug laten lezen door de centrale klinkt makkelijk, maar hoe wilde je dit doen ;)

Ik snap dat je hem met veerstaal aan de wissel maakt, maar dat verandert niet dat je niet weet hoe hij staat als je de boel aan zet. Stel dat de wissel afbuigend staat en het relais moet dan bekrachtigd zijn om het puntstuk van spanning te voorzien. Stuur je bij aan gaan geen signaal naar de servo en je laat de servo onbekrachtigd dan heb je sluiting op je puntstuk. Stuur je in het begin ook een signaal naar de servo voor rechtdoor dan gaat de servo met een behoorlijke klap naar de andere kant, iets waar ik niet zo blij mee zou zijn. En het probleem van even kortsluiting blijft. De Digirails (Whaa, Digikeijs, raaaare naam  ::) ) kent ook geen uitgang voor een puntstuk. Wel hebben ze een extra schakel uitgang waar ze spreken dat je er een puntstuk relais op aan kunt sluiten. Maar ook hier vraag ik me af wat deze decoders doen met inschakelen...

Een optie zou zijn om bij het inschakelen alle servo's direct het signaal van de middenstand te geven, de servo's "knallen" hier dan heen om vervolgens naar de ingestelde positie te gaan. Maar of dit snel genoeg is... Ook hou je een abrupte servo beweging met inschakelen.

Zelf ben ik daarom wel fan van een micro schakelaar voor het puntstuk. Geen geklooi met elektronica en schakel problemen. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Alleen even afstellen.

Blijf je met het probleem zitten dat je niet weet vanuit welke stand je begint met de servo te sturen, met een "knal" naar de eerst gestuurde positie tot gevolg. Je zou dit natuurlijk naar EEPROM kunnen schrijven maar of die blij wordt van alle schrijf acties  ;D Wat mij een mooie oplossing lijkt is een extra buffer condensator voor de uC te plaatsen die alleen de uC kan voeden en een interrupt aan de ingang van de voedingsspanning. Kan je een shut down/power out detecteren en toch nog even snel de standen weg schrijven naar EEPROM  8) Een schrijf actie per shut down is nog wel te overleven.


Timo
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 14 March 2014, 19:47:17
Nadeel van eeprom is dat het een maximum aantal keer schrijven heeft, dus naar verloop van tijd moet je je microcontroller vervangen dan of een losse eeprom eraan
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: memen op 14 March 2014, 20:05:53
Als je het alleen bij afsluiten doet...

Een miljoen keer afsluiten krijg je in een leven niet voor elkaar denk ik.

Groeten,

Rauke

Verstuurd van mijn GT-S7500 met Tapatalk

Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 14 March 2014, 20:39:36
Citaat
Je moet eerst de library importeren via menu item "sketch" -> "Import library" -> "add library",

Op deze wijze installeren werkte dus niet. Alles verwijderd en gewoon met de hand alle bestanden in de library gezet.........en het werkt   (y)
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Timo op 17 March 2014, 09:59:49
Daarom is mijn idee dit alleen bij afsluiten te doen, dan moet het EEPROM het wel een tijd overleven. Nu heeft een Arduino een EEPROM die helaas een factor 10 keer zo weinig schrijf bewerkingen kan hebben als een PIC (pic16f828a => 1.000.000)). Maar je kan bij Arduino dus minimaal 100.000 keer schrijven. Stel dat je 10 keer per dag je baan uit zet en ook echt iedere dag rijdt. Dan kun je 100.000 schrijven / 10 keer schrijven per dag = 10.000 dagen = ruim 27 jaar voor het EEPROM stuk gaat. lijkt me meer dan voldoende :) Je kan zelfs nog in je code kunnen checken of de stand überhaupt anders is bij het uitschakelen dan bij het inschakelen en alleen dan schrijven. Scheelt weer grofweg de helft van het aantal keer schrijven. 50 jaar meer rijden :D De info in het EEPROM is dan te gebruiken bij het inschakelen voor de stand van het relais en je weet ook vanaf welke duty cycle / positie je de servo moet aansturen.

Let op bij Arduino Library, zet gedownloade / zelf geschreven libraries in de library map in je sketchbook en niet van de map waar de arduino.exe staat. Zo heb je geen probleem / hoef je niets te doen als je een nieuwe versie van de Arduino IDE gaat gebruiken.

Om kortsluiting met de wissel te voorkomen zou je natuurlijk de zijkant van de tongen gewoon kunnen schilderen. Zo kan de tong, ookal is hij verkeerd gepoolt, geen kortsluiting maken.


Timo
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: gvandersel op 17 March 2014, 16:12:03
Na inmiddels een jaartje hun werk gedaan te hebben:
Na inschakeen servos in de middepositie zetten en zorgen dat puntstuk spanningsloos blijft (kan pas spanning op komen als er voeding is en als de micro er een commando voor geeft). Hierna de servo naar een van de standen (ik heb gekozen voor rechtdoor) en na aankomst daar puntstuk inschakelen. Hierna mag iets of iemand het wissel goed leggen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: RocoMarcel op 17 March 2014, 17:51:13
Hallo Timo,

Of het zinvol is om 40 wissels aan te sturen moet ieder voor zich weten. Op de meeste banen zullen er niet zo veel zijn. Persoonlijk denk ik dat het ook handiger is om het in groepjes op te delen. Bijvoorbeeld 8 wissels op één decoder zodat de draden naar de servo's niet verlengd hoeven te worden.


(Mogelijk alternatief antwoord... :-)

Ik ben bezig om dit op lossen via KaKu draadloze communicatie. Ik wil uiteindelijk op de baan alleen maar de "voedingsspanning" voor de rails en 5V voor de Arduino's, Servo's, Leds... (ringleiding van 4 draden)
a) Bespaart me een enorme brij aan spaghetti (Kabels); ja, je kan ze mooi bundelen maar bij iedere wijziging zit je daar weer aan te "rommelen".
b) Onderdelen van de scenery kan je "clusteren"; m.a.w., iedere speciale aankleding van de baan (bijv. een hijskraan), bedien je draadloos. Overal maar 4 draadjes naar toe (en dat is dan een ringleiding)
c) Kabels zijn beslist niet goedkoop! Zeker niet in de hoeveelheid die wij nodig hebben :-)
d) bijna alle functies die we nodig hebben kunnen "eenvoudig" geprogrammeerd worden.
e) er bestaan "mini" versies van de Arduino (bijv. ATTiny die je makkelijk kan inbouwen in een grote loc of wagon)
f) als het niet helemaal naar je zin is, dan kan je via het programma (uhh... moet je wel zelf schrijven) eenvoudig wijzigen.
g) het kost bijna helemaal nix....
h) je hebt automatisch een backup van alle instellingen en programma's op de computer :-)

Etc...

Maar boven alles... Het is zo leuk!!! (Eigenlijk voor mij de enige echte rechtvaardiging :-))

Bezetmelding met: Utrasoon... (als ik 5 cm meet dan rijdt de trein rechtsom, als ik 1 m meet, dan dus linksom :-)
Capacitatief detecteren van een loc, of wagon..
Atmel85 chip (Arduino compatible) een IR-Led laten aansturen in loc; de ontvanger in de baan weet dan welke loc het is.. etc..

Etc

Groet,

Marcel
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Timo op 17 March 2014, 20:45:56
Draden scheelt het zeker, maar daarom is er dus al DCC, gaat de info via die draden... Maar jij gaat dus voor een eigen standaard. Zelf ben ik geen fan van draadloos. Dit omdat de lucht al erg vol zit en de kans op storing groot is enz. Trek ik liever een extra kabel. Wil je een eigen protocol en stabiel over lange afstanden is protocol (http://nl.wikipedia.org/wiki/RS-485RS485) ideaal. Kan over een simpele netwerkkabel. En ik weet zeker dat het goedkoper en betrouwbaarder is dan alles draadloos te doen.

Ook zeg je twee ringleidingen te willen gebruiken. Let op drie dingen:
1) Let op de vermogens. Soms kan het handig zijn deze over meerdere kleinere voedingen te verspreiden. Heb je geen "single point of failure" (http://en.wikipedia.org/wiki/Single_point_of_failure) en doordat je per sectie minder vermogen laat lopen kan je af met dunnere kabels en dat kan idd flink schelen! Per deel van de baan hoeft maar 1 van de meerdere kleine voedings ringleidingen er te zijn dus kwa draadlengte ga je er niet op achteruit. (Okay, misschien voor de 230V naar de trafo's, maar een stukje 1mm2 voor de trafo's kost minder dan een ringleiding van 4mm2 of meer om het vermogen aan te kunnen.  ::) Je spreekt over een grote baan dus ga even uit van het ergste :p
2) Let op de ground. Wordt deze in de systemen gedeeld? Met andere woorden, deel je de arduino massa met de stuur massa? Waarschijnlijk wel. Je kan dan af met 1 massa draad. Scheelt een kabel en je hebt geen (vervelende!) aardlus. Veel vermogen zullen de arduino's niet gebruiken maar als je daar wel bang voor bent zou je deze ene massa draad een slagje dikker kunnen nemen.
3) Je hebt het over een ringleiding van 5V voor de Arduino's. Ik kan je vertellen, dat is vragen om problemen. Dit omdat je altijd wat fluctuatie op zo'n lijn hebt en deze komt dan direct bij de voeding van de Arduino terrecht. Beter is dus om de spanningsregelaar van de Arduino zijn werk te laten doen en de Arduino's te voeden met 9V of 12V. Op deze manier vangt de spanningsregelaar op de Arduino mogelijke fluctuatie op en blijft de boel stabieler. Eventueel zou je zelfs alles uit 1 leiding kunnen voeden, scheelt je weer een ringleiding ;) Weet alleen niet welk voltage je voor aansturing wilt gebruiken want je moet natuurlijk wel binnen de grenzen van de Arduino spanningsregelaar blijven.


Timo
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Robert E op 17 March 2014, 20:58:49
Hoi,

Las ergens wat over teruglezen en zo...
Is Loconet is oplossing? Blijkbaar ook voor de Arduino...

http://embeddedloconet.sourceforge.net/

Of de lib werkt geen idee ....

Mvg,

Robert
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 18 March 2014, 21:46:35
Inmiddels heb ik op basis van de DCC_Monitor van Mynabay een locdecoder werkend die de snelheid kan inlezen en die reageert op F0, F1-F4. Ik heb vergeefs geprobeerd om ook F5-F12 te detecteren. De DCC_Monitor ziet de data voor F5-F12 echter niet.
Ter verduidelijking: Speeddata begint altijd met 01DCS3S2S1S0. Functiondata begint altijd met 10** ****. Functiondata voor F0-F4 begint met 1 0 0* ****. Functiondata voor F5-F12 begint met 1 0 1* ****.
Bit5 wordt in geval bit 7 en bit 6 met 1 0 begint echter niet 1 zodat het niet mogelijk is om F5-F12 te detecteren.
Iemand enig idee hoe ik de DCC_monitor kan aanpassen zodat bijvoorbeeld ook databyte 1011 0001 (F5) en 1010 0001 (F9) kan worden gedetecteerd?

gr. Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: dimo1_dimo1 op 18 March 2014, 23:27:46
Ik kan komend weekend wel even voor je kijken, tenzij iemand anders het sneller weet..
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 19 March 2014, 09:13:26
Hallo Auke,

Dat zou super zijn. Dankzij jouw voorzet ben ik inmiddels al heel ver gekomen!! ;D
Zelf zal ik de logic analyser eens aan het Twin Center hangen om te zien of daar iets vreemds gebeurd.
Als ik aanvullende info heb zal ik het hier posten.

gr. Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: schillet op 19 March 2014, 14:30:10
Inmiddels heb ik op basis van de DCC_Monitor van Mynabay een locdecoder werkend die de snelheid kan inlezen en die reageert op F0, F1-F4. Ik heb vergeefs geprobeerd om ook F5-F12 te detecteren. De DCC_Monitor ziet de data voor F5-F12 echter niet.
Ter verduidelijking: Speeddata begint altijd met 01DCS3S2S1S0. Functiondata begint altijd met 10** ****. Functiondata voor F0-F4 begint met 1 0 0* ****. Functiondata voor F5-F12 begint met 1 0 1* ****.
Bit5 wordt in geval bit 7 en bit 6 met 1 0 begint echter niet 1 zodat het niet mogelijk is om F5-F12 te detecteren.
Iemand enig idee hoe ik de DCC_monitor kan aanpassen zodat bijvoorbeeld ook databyte 1011 0001 (F5) en 1010 0001 (F9) kan worden gedetecteerd?

gr. Frits

Frits, je moet iets aanpassen dan waarschijnlijk in de DCC_Decoder.cpp file, die kan je bewerken met bijv. een tekst editor,

mvg
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 19 March 2014, 18:22:53
Vandaag de logic analyzer eens aan het Twin Center gehangen. Blijkt dat F5-F8 niet werkt.
Vervolgens de ESU loc programmer aangesloten en blijkt dat de DCC-decoder/Arduino perfect werkt.

Bij deze dus een nieuwe vraag: Weet iemand waarom het Twin Center F5-F8 niet uitzendt? (en ik weet dat ik eerst loc# en dan F1-F4 moet drukken. Het display geeft ook aan dat F5=1 is gekozen)

gr. Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: memen op 19 March 2014, 23:22:20
Lijkt me een andere vraag, misschien deze vraag stellen in nieuw draadje?

Groeten,

Rauke

Verstuurd van mijn GT-S7500 met Tapatalk

Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 21 March 2014, 21:30:32
@Rauke, daar heb je eigenlijk gelijk in.

Ben er maar even ingedoken en het blijkt dat de Intellibox en Twin Centre de F5-F8 code maar één keer uitzenden gelijk na het drukken van de knop. De DCC_Monitor (of ik  :-[) zag deze over het hoofd.

Inmiddels gedraagt mijn Arduino zich al een beetje als een DCcar decoder. De motor draait op 28 stappen en de verlichting, richtingaanwijzers en zwaailichten laten zich middels de functietoetsen bedienen.
De originele DCcar decoders zijn ook middels functiebouwstenen aan te sturen. Na een analyse met de logic analyzer blijkt dat deze bouwstenen de DCC pulslengte gebruiken echter volgens een afwijkend protocol. Zo is "stop" volgens DCcar protocol 0001 1111 terwijl in (NMRA) DCC dat juist step 28 is. Er is dus nog wat werk te doen.
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Harry H. Arends op 24 March 2014, 15:29:17
Ook ik wil eens met de Arduino aan het werk na het lezen van dit draadje.
Alleen is de hoop gelijk de bodem ingeslagen door een foutmelding bij het compileren van NmraDccExample_1.
Ik krijg deze fout:
Citaat
Arduino: 1.5.6-r2 (Windows 8), Board: "Arduino Uno"

Using library NmraDcc in folder: D:\Gebruikers\harends\Arduino\libraries\NmraDcc (legacy)

NmraDccExample_1.pde: In function 'void setup()':
NmraDccExample_1.pde:91: error: 'FLAGS_ENABLE_INT0_PULL_UP' was not declared in this scope

Iemand de oplossing voor dit?

Harry
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 24 March 2014, 17:37:33
Hallo Harry,

Ik had hetzelfde probleem (zie pag 3).
Op de normale wijze installeren van de NmraDccExample geeft problemen. De zip file uitpakken en vervolgens alle bestanden met de hand in de library zetten lost het probleem op.
Succes.

Frits
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Harry H. Arends op 25 March 2014, 13:37:59
Hoi Frits,

Dat heb ik gedaan en de lijst met fouten wordt alleen maar groter.
De datum van de cpp en h files zijn van 27-12-2010, is dit de juiste datum?

Vroeger heeft het ooit wel gewerkt met deze bestanden. Ik werk met een IDE > 1.00

Harry
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 25 March 2014, 13:43:53
Ik zal vanavond thuis even kijken. Het is wel zaak dat je de  map de juiste naam geeft en dat alle bestanden en example map er in zitten.
Het is sowieso aan te bevelen om Arduino 1.0.5 te downloaden. http://arduino.cc/en/Main/Software (http://arduino.cc/en/Main/Software)
 
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Fritsprt op 25 March 2014, 13:48:57
Ik had ze toevallig in mijn dropbox folder staan en ze zijn van 31-10-2012.......
Op internet moet je dus nieuwere kunnen vinden. Zo niet moet je even een mail sturen dan zal ik ze mailen.
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Harry H. Arends op 25 March 2014, 16:33:06
Opgelost via de link http://mrrwa.org/2012/06/15/refactored-nmradcc-library-multi-mpu-support/ (http://mrrwa.org/2012/06/15/refactored-nmradcc-library-multi-mpu-support/) kwam ik op de juiste plaats terecht.
Daarna eerst alles wat met de dcc decoder te maken had verwijderdt van mijn systeem en dan alles weer op de juiste plaats gezet.
De IDE die ik nu gebruik is 1.5.6 beta. Hij compileerd nu goed.
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: RocoMarcel op 25 March 2014, 19:08:09
Draden scheelt het zeker, maar daarom is er dus al DCC, gaat de info via die draden... Maar jij gaat dus voor een eigen standaard.

Uhhh... niet helemaal ....

 Zelf ben ik geen fan van draadloos. Dit omdat de lucht al erg vol zit en de kans op storing groot is enz. Trek ik liever een extra kabel. Wil je een eigen protocol en stabiel over lange afstanden is protocol (http://nl.wikipedia.org/wiki/RS-485RS485) ideaal. Kan over een simpele netwerkkabel. En ik weet zeker dat het goedkoper en betrouwbaarder is dan alles draadloos te doen.

Je hebt eigenlijk wel helemaal gelijk... Alleen....Via de Arduino's met KaKu protocol (een is braaf aan het zenden en de anderen (meervoud) aan het ontvangen via een standaard (X10?) oftewel standaard protocol ... Monkey proof! Andeers zou iedereen zijn draadloze afstandsbedieningen voor het licht weggooien!

Ook zeg je twee ringleidingen te willen gebruiken. Let op drie dingen:
1) Let op de vermogens. Soms kan het handig zijn deze over meerdere kleinere voedingen te verspreiden. Heb je geen "single point of failure" (http://en.wikipedia.org/wiki/Single_point_of_failure) en doordat je per sectie minder vermogen laat lopen kan je af met dunnere kabels en dat kan idd flink schelen! Per deel van de baan hoeft maar 1 van de meerdere kleine voedings ringleidingen er te zijn dus kwa draadlengte ga je er niet op achteruit.

ook hier heb je weer helemaal gelijk!

Ik denk dan dus ook aan:

a) voedingsspanning voor de baan met boosters...
b) secundaire voeding op ringleiding die ik eenvoudig maar "5 V" genoemd heb....

(Okay, misschien voor de 230V naar de trafo's, maar een stukje 1mm2 voor de trafo's kost minder dan een ringleiding van 4mm2 of meer om het vermogen aan te kunnen.  ::) Je spreekt over een grote baan dus ga even uit van het ergste :p

Ook hier heb je gelijk.

2) Let op de ground. Wordt deze in de systemen gedeeld? Met andere woorden, deel je de arduino massa met de stuur massa? Waarschijnlijk wel. Je kan dan af met 1 massa draad. Scheelt een kabel en je hebt geen (vervelende!) aardlus. Veel vermogen zullen de arduino's niet gebruiken maar als je daar wel bang voor bent zou je deze ene massa draad een slagje dikker kunnen nemen.


Is een goed idee! Dank je wel!

3) Je hebt het over een ringleiding van 5V voor de Arduino's. Ik kan je vertellen, dat is vragen om problemen. Dit omdat je altijd wat fluctuatie op zo'n lijn hebt en deze komt dan direct bij de voeding van de Arduino terrecht. Beter is dus om de spanningsregelaar van de Arduino zijn werk te laten doen en de Arduino's te voeden met 9V of 12V. Op deze manier vangt de spanningsregelaar op de Arduino mogelijke fluctuatie op en blijft de boel stabieler. Eventueel zou je zelfs alles uit 1 leiding kunnen voeden, scheelt je weer een ringleiding

Heb ik idd over gedacht, maar ..
1) je kan Aduino's voeden met verschillende voltages...
2) de max. voedingsspanning voor sommige types ligt wel heel "dicht" tegen wat de Arduino "lekker" vindt...

;) Weet alleen niet welk voltage je voor aansturing wilt gebruiken want je moet natuurlijk wel binnen de grenzen van de Arduino spanningsregelaar blijven.

Ja, dat heb je goed gezien.... (ach... servo's e.d liggen tegen 5 volt aan). Mijn idee van deze aanpak is eigenlijk:

1) sceneries zijn 4 draads.
2) aansturing via Arduino's met KaKu protocol.. Arduino interpreteert de "start" ... en daarna de "eigen" logica.. simpel...
3) dat de lampen bij mijn buren dan aan- en uit gaan..... (heb het gechecked... kunnen ze mee leven (zeggen ze vandaag... :-))
4) ok kan "vaste" sceneries maken... en verplaatsen .. alle logica in een compacte unit.... dus als ik de baan wijzig.. hoef ik alleen maar de aansluiting van de 4 draden van de ringleiding te verplaatsen


Marcel


Titel: Re:Arduino DCC decoder
Bericht door: JevanHa op 21 September 2016, 22:43:22
Hoi,

Je moet dit document (http://www.nmra.org/standards/sandrp/pdf/S-9.2.1_2012_07.pdf) hebben.

Grtzz & suc6,

Karst

Dit document staat niet meer op deze locatie, want ik krijg de berucht 404 of tewel page not found error. Hier is het heel leuk opgevangen. Je zou er bijna voor je plezier een paar keer op willen drukken.
Maar kan dit document op de een of andere manier nog terug gezet worden ?
Bvd voor de moeite.
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: Harry H. Arends op 22 September 2016, 08:57:50
Even googlen op document naam en voila hier staat die :http://www.nmra.org/sites/default/files/s-9.2.1_2012_07.pdf (http://www.nmra.org/sites/default/files/s-9.2.1_2012_07.pdf)

Harry
Titel: Re: Arduino DCC decoder
Bericht door: JevanHa op 23 September 2016, 09:04:08
Even googlen op document naam en voila hier staat die :http://www.nmra.org/sites/default/files/s-9.2.1_2012_07.pdf (http://www.nmra.org/sites/default/files/s-9.2.1_2012_07.pdf)

Harry

Daar wordt ik weer blij van. Dank je wel. Zal de hint goed onthouden  ;D