BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Mischa op 15 June 2013, 22:46:31
-
Nieuws over de 220 902?!
http://m.flickr.com/#/photos/spoorhaar/9044248114/
-
Zo te lezen komt 'ie naar stichting Hondekop!(Ofwel de stichting Mat'54)
De vier achter de naam gaat er nu af. Hopelijk word 'ie rijvaardig!
Grtjes Remy
-
Als je de berichten er onder moet geloven is de staat niet zo slecht als je zou denken bij de foto's die wel eens getoond zijn.
Zou wel een aanwinst zijn!
-
Dat zou toch wel leuk zijn zeg als het ding nog eens goed bewaard kon worden...
Sent from my Diemaco C7 using Tapastalk HD ;D
-
Op zich goed nieuws. (y)
Alleen komt er wel een hoop werk bij voor de stichting (die haar handen al vol heeft met de restauratie van hun viertje).
-
Misschien hoeft het niet perse allebei tegelijk af...
Sent from my Diemaco C7 using Tapastalk HD ;D
-
Dat is (als het waar is) goed nieuws (y)
En als het idd droog gestald kan worden dan maakt wat jaren wachten ook niet meer uit op de tijd dat dit stel al niet meer heeft gereden.
Het belangrijkste is dat men het red en dat het bewaard blijft ;)
-
Waar kan ik dit nieuws lezen ?
-
Op de link klikken in het eerste bericht ;)
-
Dan krijg ik alleen de inlog pagina van Flickr in beeld
-
Hmm, heel fijn (y)
En zélfs nog internationaal ook
*Gaat de nog steeds niet afgemaakte LiMastica BNL opduikelen en toch maar eens afmaken voor achter de NS 750*
-
De link in het eerste bericht verwijst naar de mobiele versie. Deze werkt beter op gewone computers:
http://www.flickr.com/photos/spoorhaar/9044248114/
Groetjes,
Emiel
-
Benelux Hondekop moet uit Leuven weg, want die loods moet half juli leeg zijn. TSP heeft bijna al het materieel al overgebracht.
Benelux Hondekop gaat inderdaad richting Amersfoort om te worden toegevoegd aan de Stichting Hondekop (en inderdaad, het gaat géén Stichting Hondekop Vier meer heten). Datum van transport heb ik nog niet, maar of dit per spoor gaat is allerminst zeker ...
Bedoeling is om dit treinstel ook rijvaardig te maken.
-
De link in het eerste bericht verwijst naar de mobiele versie. Deze werkt beter op gewone computers:
http://www.flickr.com/photos/spoorhaar/9044248114/
Groetjes,
Emiel
Dank je Emiel ,
Weer wat wijzer geworden .
-
ja, hoor rijvaardig, met die grote JH wals en zo, dat ding was al een soort specialisme toen ie nog reed, laat staan dat daar nog mensen zijn die ze dan nog rijvaardig kunnen maken, wil niet echt negatief zijn, maar ik denk dat ze zichzelf gaan verslikken in dat ding, hij is totaal anders als een hondekop......(heb er zelf ooit nog aan gewerkt, keuken uitbouw)
-
Ja, En als je een nieuwe JH wals moest plaatsen en je deed het niet goed dan kon je wel wat problemen verwachten.
Maar er zullen nog zat belgische museummedewerkers zijn die een handje willen helpen.
Het is een fraai stel,de intentie is er om te gaan rijden ermee maar eerst de toelatingen nog.
Dit zal misschien nog onder "Grandfather rights" kunnen gebeuren in NL maar wat de belgen zullen beslissen is maar de vraag.
-
Ach, zelfs al zou het ding alleen maar rolvaardig worden geconserveerd, dan zou het al prachtig zijn. Is een door een HK-4 gesleepte Benelux-twee ook niet volgens hoe het vroeger wel eens ging? ;)
Groeten, Geoffrey
-
My thoughts exactly (y) (y)
-
(y)
Is ombouw naar een 'gewone' HK qua elektrische uitrusting mogelijk?
-
Eerst wordt het treinstel optisch hersteld. En in een erg ver stadium zal er naar technische details gekeken worden.
-
Marc, als je ergens de complete installatie van een tweetje vandaan weet te toveren... maar dan moet je volgens mij tot en met de draaistellen compleet gaan vervangen...
-
zeg maar zo uiterlijk hondekop, techniek totaal anders.....en inderdaad tot in de draaistellen aan toe...
-
geweldig nieuws (y) en loopt de JH-wals al niet soepel dan bonkt ie straks lekker op de koppelingen :P
Nu de 375 nog terughalen uit dat feesthok van het Verkeerspark en dan krijg je een leuke samenstelling ;D
Plaatje heb ik geschoten in een nog kale omgeving te Sloterdijk in 1987 toen ze in de binnenlandse dienst Amsterdam-Vlissingen werden ingezet.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image_13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image_13.jpg)
grtz,
Wim
-
ja, hoor rijvaardig, met die grote JH wals en zo, dat ding was al een soort specialisme toen ie nog reed, laat staan dat daar nog mensen zijn die ze dan nog rijvaardig kunnen maken, wil niet echt negatief zijn, maar ik denk dat ze zichzelf gaan verslikken in dat ding, hij is totaal anders als een hondekop......(heb er zelf ooit nog aan gewerkt, keuken uitbouw)
Het voordeel is dat het maar om 1 treinstel gaat, en je er als vrijwilligers een stuk makkelijker op toe kunnen leggen en concentreren.
Desondanks sta ik er persoonlijk wel een beetje sceptisch tegenover, immers schiet de 766 nou ook niet bepaald op. Anders sinds kan het BNL stel er ook niet slechter op worden.
Verder ben ik ook weleens benieuwd naar een officiële bron, bedoel, een fotocommentaar vind ik nou niet altijd betrouwbaar en als het inderdaad helemaal rond zou zijn, zou daar wel een officieel schrijven van zijn zo onderhand.
-
Het blijft een fraai gezicht:
http://farm4.static.flickr.com/3214/2663022143_db6fda7187_b.jpg
of:
http://farm4.static.flickr.com/3043/2663020551_8a6be70169_b.jpg
-
Thom heeft ook gelijk, het gaat om 1 treinstel en een aantal mensen die hier voor zorgen. Dat is heel anders als werk in een werkplaats waar ze gemiddeld 1 keer in de 3 weken kwamen. De kans dat je er dan als monteur aan moset wwerken was ook nog eens klein zodat parate kennis maar beperkt aanwezig was. De JH wals is geen moeilijk ding, je moet hem alleen even doorhebben. Maar dat was ook zo bij Mat'40 met zijn volgordewals ( de vijfjes) of zijn "pokkewals" ( de tweetjes).
-
Wie weet, kan Piko worden overgehaald om op promotionele basis een bijdrage aan de feestvreugde te leveren... geeft het origineel meer kans en hun H0 stellen meer aandacht. Ik vind het in elk geval een goede zaak dat dit stel uit het stof gehaald wordt, ik heb ze vroeger dagelijks zien rijden tussen Leiden en Amsterdam.
-
Tsss,daar werd al jaren door velen op gehoopt en over gespeculeerd,en dan ineens is het bericht daar,geweldig!!!
En dan komt ie nog snel deze kant op ook.
Er zal gerust het nodige werk aan het stel zitten,maar ik heb eens een hoop foto's gezien van het stel in Leuven,en zo op het oog viel het allemaal erg mee.
Van buiten zag ie er niet uit,maar hele rotte stukken leken er niet in te zitten,en van binnen was ie helemaal nog prachtig.
En technisch,tsja,hij is zo uit de dienst aan de kant gezet,dus je zou zeggen,goed nalopen en vooral de bedrading controleren (hadden deze stellen nog bedrading met stof-isolatie??) en hij zou in ieder geval technisch weer wat moeten doen (dienstvaardig en toegelaten is een heel ander verhaal).
Hebben ze wel een overdekte stalling voor het stel ?? (lees,een plaatsje in de loods van die stichting waar destijds over geschreven werd,maar ben de naam even kwijt) Anders zal ie wel heel hard achteruit hollen.
-
Een rijvaardige BeNeLux (y)
Ik heb inderdaad ook genoeg 'griezelige' plaatjes gezien van die buitenkant, maar daar moet je "doorheen kijken" (pun not intended): zéker is het ding roestig en bladdert de lak eraf, maar de trucks en de bak schijnen nog wel in fatsoenlijke conditie te zijn (en inderdaad schijnt het interieur nog vrijwel in tact (y) )
Daarbij is er tegenwoordig voor al die museumclubs en vrijwilligers méér gehoor, dan toen dat ding in Leuven in een loods werd geschoven, van dat historische spul worden de specs niet meer als Bedrijfsgeheim (of zelfs Staatsgeheim ;) ) bewaakt: alle technische gegevens van deze treinstellen zijn er waarschijnlijk nog (lief en netjes vragen bij Wph Haarlem?) en een geheide kans, dat je zelfs nog een vroegere onderhoudsmonteur kunt vinden, die er wel bij komt zitten, om dat orgel (en zéker die JH-wals) weer bedrijfsvaardig te krijgen. Ik geef Henk Boshuyzen dan ook helemaal gelijk!
Frans die heel prematuur hoopt, dat er tenminste een zandgele bies op komt 8)
-
vreest dat ze zelfs zover gaan om de derde pit te verwijderen ;)
-
@ Ascona,
Blerick bedoel je ;)
-
Verder ben ik ook weleens benieuwd naar een officiële bron, bedoel, een fotocommentaar vind ik nou niet altijd betrouwbaar en als het inderdaad helemaal rond zou zijn, zou daar wel een officieel schrijven van zijn zo onderhand.
Soms kan je niet andere bronnen prijs geven, maar hier zijn er al diverse mensen langer mee bezig. Als jij het niet gelooft of vertrouwt, dan toch niet?
-
vreest dat ze zelfs zover gaan om de derde pit te verwijderen ;)
;) Zolang het een zandgele bies wordt mag van mij die "derde pit" blijven (want dat kan toch?) Maar inderdaad zou ik het liefste een origineel neusje zien...
Voorlopig ben ik al blij, dat een Mat'57 nog bestaat met vooral die essentieel zo heerlijk afwijkende electrische installatie (niet boos worden, dat ik al die andere verschillen buiten beschouwing laat). Bij mijn weten is dit het enige materieel van NS met een JH-wals; een stuk techniek, dat 'den Ollander' nog niet kende, maar wel compatibel was met die geweldige oerdegelijke heerlijk rijdende Mat'54-spullen...
Toen NS, Lijnwerkplaatsen en Hoofdwerkplaats de détails van die JH-wals doorgrondden, RÉÉD dit spul!
(En als het "Ombouwen" al eens niet lukte ging zo'n ding gekoppeld, dus wél beremd, maar zonder tractie te leveren mee in het binnenlands verkeer... En dat kon een HK-4 zondermeer aan...
Ik ben bereid te komen helpen ontroesten, plamuren, schuren en schilderen (van de techniek weet ik helaas 'niets'(oftewel veel te weinig)
Frans
-
@Thom,inderdaad,Blerick was het. De stichting had daar natuurlijk al ruimte bestemd voor de 766,dus t zou mooi zijn als de BNL ook naar binnen kon.Er zal toch eerst een lekkere laag verf op moeten voor je m aan de elementen wilt blootstellen.
-
Zolang dat ding nog vol asbest zit (ongetwijfeld) zou ik nog maar niet te snel optimistisch worden over rijvaardig maken.
-
Ik vraag me af of, indien d'r nog asbest in zit, het ding überhaupt de grens over mag ???
-
Zolang dat ding nog vol asbest zit (ongetwijfeld)
Is dat wel zo? Ik dacht dat de hoeveelheid asbest in deze stellen heel wat minder was dan hun puur binnenlandse collega's van dezelfde generatie (321-365, 711-757). Neus en verwarmingskoffers en dat zou het dan geweest moeten zijn maar ik kan het mis hebben...
-
Of de overgang asbest - glaswol nu ergens in de series hondekoppen (en dus Benelux) zat of ergens in de series Plan V-T ben ik even kwijt ???
-
Dat staat hierboven, Paul :) ter aanvulling, de glaswolstellen mat'54 waren de 371-393 en de 761-786
Overigens is er nog tientallen jaren asbest gebruikt, maar dan bv. in pakkingen en schakelaars.
-
Zijn er fotos van deze hondekop ?
Ben benieuwd hoe hij eruit ziet momenteel, jaren terug een foto gezien in een loods helemaal verbleekt en roestig.
-
En zo ziet ie er nog precies zo uit.
-
Erger dan het op het eerste gezicht lijkt, de roestplekken zijn door de Belgen behandeld met zwarte roestwerende menie.
-
Soms kan je niet andere bronnen prijs geven, maar hier zijn er al diverse mensen langer mee bezig. Als jij het niet gelooft of vertrouwt, dan toch niet?
Ik denk zowieso wel na over wat ik zelf wel en niet geloof, zit daar maar niet over in ;)
Maar zulk groot nieuws ga je als vereninging op een goede manier brengen, met de eventueel nodige aandacht en niet via een bijschrift in een foto op Flicker ergens....
-
Het is ook niet alleen op flickr bekend gemaakt, Eric de Zwart heeft het bekend gemaakt op de opening van die tentoonstelling in Amersfoort, maar inderdaad er is nog geen officieel pers bericht, maar die zal ongetwijfeld komen.
@Frans: Als je die werkzaamheden graag wil uitvoeren, raad ik je aan elke zaterdag te komen helpen bij de 766, hoe eerder die af is, hoe eerder we tijd hebben voor het benelux stel ;)
Groeten Edwin.
-
Of de overgang asbest - glaswol nu ergens in de series hondekoppen (en dus Benelux) zat of ergens in de series Plan V-T ben ik even kwijt ???
Het valt mee. De wanden zijn bespoten met kurk, het interieur is dus redelijk veilig.
Mvg,
Robin
-
Wat een geweldig nieuws dat deze trein gered gaat worden!! Prachtding! Moet je eens voorstellen, een setup met de groene hondekop, geel/blauwe hondekop en benelux hondekop naast elkaar :o
-
Inderdaad goed nieuws,ik wist dat hij nog bestond en daar in leuven stond weg te kwijnen.
Hopelijk zit de wind in de rug voor stichting hondekop om dit prachtige stel hierheen te krijgen!
Is er al een datum bekend van eventuele overbrenging?
En met welk materieel zal hij worden overgebracht?
Mvg jamie diks
-
En met welk materieel zal hij worden overgebracht?
Mvg jamie diks
Gewoon panto's oplaten en rijden met die hap,hij is rijdend stilgezet dus hij zal t vast nog wel doen,immers wat is nou 25 jaar stilstand??? ;D
ALs ie nog rolvaardig is,dan is de 386 van het Spm michien een leuke trekkracht (vanaf de NL grens)
-
Om verdere hype vorming te laten zorgen dat de transfer wordt afgeketst om welke reden dan ook.
Laten we 1st is afwachten tot men het officieel maakt.
Rust en ruimte kan men bij zulke zaken zeker wel gebruiken,het zal niet de 1ste keer zijn dat om wat voor reden ook men de stekker erop het laatste moment uit trekt.
Om dan nog maar te zwijgen over wanneer en met welke tractie men het stel ergens heen gaat brengen,want een stal plaats is volgens mij ook nog niet officieel bekend.
(of zie ik t nou krom/verkeerd ??? )
Als het de stichting lukt zou dat geweldig zijn en zal men t vast wel "officieel" melden,daarna zien/horen we wel verder wat er gaat gebeuren.
Op naar een geslaagde transactie en een "nieuw" fraai treinstel uit de NL historie (y)
-
en dat het een nmbs stel is,is alleen maar een nummerkwestie,toch?
De NS en NMBS stellen waren indentiek,toch
-
Ja. En is juist leuk toch; een Belgisch stel met Nederlandse roots?
-
Erger dan het op het eerste gezicht lijkt, de roestplekken zijn door de Belgen behandeld met zwarte roestwerende menie.
Owatrol, zou ik zeggen, een roestbinder / fixeerder
-
Om verdere hype vorming te laten zorgen dat de transfer wordt afgeketst om welke reden dan ook.
Laten we 1st is afwachten tot men het officieel maakt.
Rust en ruimte kan men bij zulke zaken zeker wel gebruiken,het zal niet de 1ste keer zijn dat om wat voor reden ook men de stekker erop het laatste moment uit trekt.
Om dan nog maar te zwijgen over wanneer en met welke tractie men het stel ergens heen gaat brengen,want een stal plaats is volgens mij ook nog niet officieel bekend.
(of zie ik t nou krom/verkeerd ??? )
Als het de stichting lukt zou dat geweldig zijn en zal men t vast wel "officieel" melden,daarna zien/horen we wel verder wat er gaat gebeuren.
Op naar een geslaagde transactie en een "nieuw" fraai treinstel uit de NL historie (y)
Ach, laat mensen enthousiast zijn en hun fantasie de vrije loop laten ;) Als er niemand geinteresseerd zou zijn zou zo'n stichting geen draagvlak hebben. Die zijn denk ik alleen maar blij met zulk enthousiasme.
-
Tuurlijk is enthousiasme goed.
Zolang die enthousiasme verblijft tot hier en daar op een forum wat praten is er niks mis mee.
Maar ik heb begrepen dat in vroegere pogingen tot dingen aanschaffen van particulieren of bedrijven men wel is massaal ging navragen bij ofwel de stichting ofwel de andere zijde over wat hoe en waar en wanneer.
En dat dan veelvuldig door een hoop mensen.
Dat heeft schijnbaar al is geresulteerd in einde "transactie " en dat is erg jammer denk ik.
Als men bepaalde afspraken heeft over bv anoniem blijven of dat het onder bepaalde voorwaarden kan worden geregeld,en er komen ineens een hoop personen "graven/kamervragen stellen" aldaar dan werkt dat dus averechts.
Ik zou het erg zonde vinden als men dit treinstel moet laten staan waar het nu staat door dat er personen ineens dingen gaan doen zoals hierboven beschreven,vandaar dat ik dat verhaaltje typte ;)
Dat men later als alles is geregeld enthousiast wil gaan helpen om dat stel te restaureren,dat is dan natuurlijk alleen maar (y)
-
Ik denk niet dat overenthousiasme in dit verhaal er voor gaat zorgen dat het Beneluxstel niet naar Nederland komt. Als ik me niet vergis wil men in België van dit stel af omdat er en flinke opschoning plaats vindt van het museummaterieel ivm de bouw van een heus spoorwegmuseum in België. Andere delen van de collectie zijn bijvoorbeeld al overgedaan aan diverse Belgische museumspoorlijnen (zie ook OdR 2013-4, waar staat dat NMBS-holding niet uitsluit dat sommige museumstukken naar Nederland vertrekken).
Overenthousiasme is wel iets om rekening mee te houden bij het bewaren/veiligstellen van oude rijtuigbakken die nog in gebruik zijn als woning en waarvan de eigenaar wellicht heel voorzichtig gemasseerd moet worden om de bak(ken) tzt af te staan aan een museumorganisatie. Denk bijvoorbeeld aan de recent door de SGB verworven HSM-bak. Ik weet dat men indertijd niet blij was dat deze bak opeens opdook in het boek over de HIJSM op de lijst met bewaard gebleven HSM materieel...
Eelco
-
Denk bijvoorbeeld aan de recent door de SGB verworven HSM-bak. Ik weet dat men indertijd niet blij was dat deze bak opeens opdook in het boek over de HIJSM op de lijst met bewaard gebleven HSM materieel...
Eelco
Hoi Eelco,
Dit laatste is niet waar. De schrijver van dit deel van het boek is ook degene dit mede verantwoordelijk is voor het redden van dit rijtuig. Het vermelden was een bewuste keuze.
Waar de clubs niet gelukkig mee zijn, is het melden van nog niet bekende rijtuigen op fora's.
Dit heeft in het verleden problemen opgeleverd, door de vele "bezoekers" die nog even onderdelen kwamen "redden". Dit heeft schade aan de rijtuigen opgeleverd. En vooral ook veel onwil bij de eigenaren, omdat sommige "bezoekers" wel heel erg lomp waren.
Het is beter om dit soort info rechtstreeks te melden bij de desbetreffende clubs.
Groeten Arjen
-
Dit laatste is niet waar. De schrijver van dit deel van het boek is ook degene dit mede verantwoordelijk is voor het redden van dit rijtuig. Het vermelden was een bewuste keuze.
Okay, dat kan. Wat ik schreef is alleen wat ik heb gehoord van een andere (betrouwbare) bron.
Eelco
-
Het officiële bericht:
http://www.treinreiziger.nl/actueel/binnenland/oude_benelux-hondekop_weer_naar_nederland-147104
-
(y).
Erik.
-
(y)
-
Goed nieuws! Het stel mag trouwens wel eens flink afgestoft worden, hij wordt nu aangeboden als 'schuurvondst' zo te zien, net als diverse andere oldtimers ;D
-
(y) Toppie. Hopelijk mag het stel ook grensoverschrijdend rijden ::)
-
Super nieuws. Mooiste Hondekop serie. Op naar een goede toekomst samen met de 766.
Michel
(via mobiel)
-
Goed nieuws zeg (y)
-
Top! :D (y) :D
-
Toppie
-
Gefeliciteerd, we kunnen hem gaan halen met de (SHM) LTM 26. We weten nu hoe het moet ;D
-
;D ;D ;D!
-
;D (y)
-
Kost wat tijd maar dan heb je ook wat. Mooie ontwikkeling!
-
Dat klopt.
QRail, SM54 en Stichting Holland Spoor-Roestrijden.nl zijn ruim vijf jaar in onderhandeling met de NMBS geweest.
Één van de mijlpalen hierin was de oprichting van STichting Onderdak RailErfgoed (STORE) zodat de loods in Blerick gebruikt kon gaan worden als onderdak.
Groet,
Jeroen Mooij
SHS-RR.nl
-
Ik heb vernomen dat het interieur zich nog in een goede staat bevindt en dat na bijna 30 jaar. Het is natuurlijk jammer dat de keuken eruit is gehaald, maar extra zitplaatsen kunnen natuurlijk geen kwaad. En de keuken van de 766 is er al.
-
Dat is een zeer goede aanwinst
Een keuken hoort er wel in ,mischien is zo,n keuken wel na te maken door handige mensen
Hoop wel dat na jaren restauratie de BNL Hondekop samen gekoppeld aan de 766 samen door het land kunnen.
Cor
-
IC Amsterdam - Vlissingen met de Benelux op kop, daarachter de hondekop 4 en 2, een PEC en de mat 46? En dan de Benelux door naar Antwerpen ofzo? Gewoon, omdat het kan. ;D
-
En als de Belgen niet meewerken: De Beneluxen reden in hun nadagen ook IC-diensten naar Vs (y).
Gr. Erik.
-
Wat ik vernomen heb is dat al het materieel voor België in januari 2016 van ertms level 1 moet zijn voorzien.o
Daar ligt dus een hele uitdaging in het verschiet ;)
-
IC Amsterdam - Vlissingen met de Benelux op kop, daarachter de hondekop 4 en 2, een PEC en de mat 46? En dan de Benelux door naar Antwerpen ofzo? Gewoon, omdat het kan. ;D
Wat een mooi tijdsbeeld!
Heb jij aandelen Pampers? (Ik loop namelijk redelijk leeg, bij het idee dat nog eens te zien...) ;D :P
(Waar splitsten ze dan? Dordrecht of Rotterdam?)
Frans
-
Roosendaal. Het voormalige PTT-gebouw staat er nog. Het is een ROC geworden.
Gr. Erik.
-
IC Amsterdam - Vlissingen met de Benelux op kop, daarachter de hondekop 4 en 2, een PEC en de mat 46? En dan de Benelux door naar Antwerpen ofzo? Gewoon, omdat het kan. ;D
Dan hoop ik wel dat de Hondekop twee van het Spoorwegmuseum de zelfde kleur groen kan krijgen als de 766 straks. De huidige kleur groen is geen gezicht...
Grtz, Rob
-
(y)
Michel
-
Wat ik vernomen heb is dat al het materieel voor België in januari 2016 van ertms level 1 moet zijn voorzien.o
Daar ligt dus een hele uitdaging in het verschiet ;)
Precies! Tevens zal het treinstel opnieuw moeten worden toegelaten, iets wat een hoop geld kost. Laten ze hem eerst maar eens aan de buitenkant opknappen, de rest komt later wel. En laten ze eerst maar de 766 afmaken!
-
Dan hoop ik wel dat de Hondekop twee van het Spoorwegmuseum de zelfde kleur groen kan krijgen als de 766 straks. De huidige kleur groen is geen gezicht...
Geen gezicht of niet, de kleur van de hondekop 2 van het NSM is er niet "zomaar opgekwast". Even ter nuancering (maar weer eens) het volgende:
In railmagazine 226 is Door Arjo van Dalen en Huub van Soest het volgende geschreven over de kleuren van de 386 (Artikel “One day Fly”)
“Bij het uitzoek van de kleuren van de 386, is de Werkgroep niet over een nacht ijs gegaan. Zo zijn we begonnen met de zoektocht door verschillende mensen te benaderen die mee hebben gewerkt aan projecten waarbij Hondekoppen groen werden geschilderd. Denk hierbij aan de 321 door de NVBS, de 381 alias 348 door Werkgroep 1501, maar ook de 766. Er werd specifiek gevraagd naar verfnummer, fabrikant en hoe tot die kleur verf gekomen is. Parallel hieraan is een ordnertje van NS geraadpleegd, daterend uit 1955, getiteld de standaard kleuren van het Rollend Materieel. Er zijn 15 kleurstalen genummerd en deze nummers worden gebruikt in de schilder- en opschriftentekeningen van het materieel:
- Rijtuigen en elektrische locomotieven, Blauw no. 10, Geel no. 6
- Diesel-Elektrische treinstellen, Blauw no. 11, Rood no. 3
- Elektrische trieinstellen, Groen no. 12, Geel no.6
Aangezien de oorspronkelijke kleurenstaal groen no. 12 ontbrak, is er een oproep geplaatst in het HOV, van maart 2005. Gelukkig was er wel een groen no. 12 kleurenstaal van het voormalig CTO aanwezig. Een eerste kleurbepaling vond plaats in Blerick, waar grasgroen op 3 verschillende objecten aanwezig was.
- Op de tussenwand van de 386 zelf. Deze zijn nooit geel geweest.
- De Pec 1902
- Reservecabinedeur Mat’46
Vervolgens zijn alle kleurstalen door het laboratorium van SIkkens (Akzo-Nobel) gemeten en zijn er passende kleurcodes bij gezocht. (…)
Natuurlijk heeft de kleurenstaal uit 1955 te maken met een (lichte) verkleuring, maar is altijd bewaard onder goede condities. Dat kun je niet zeggen van de tussenwanden van de 386, Pec 1902 en de reservedeuren Mat’46. Echter de kleur van deze drie objecten was dezelfde als kleurenstaal groen no. 12. Dit gaf ons voldoende vertrouwen dat deze kleuren, groen en zandgeel, zo waarheidsgetrouw gekozen zijn.”
Etienne
-
IC Amsterdam - Vlissingen met de Benelux op kop, daarachter de hondekop 4 en 2, een PEC en de mat 46? En dan de Benelux door naar Antwerpen ofzo? Gewoon, omdat het kan. ;D
De 252 is tegen die tijd toch ook rijvaardig? Gewoon omdat het kan. ;)
-
13 bakken stroomlijnmaterieel :o
Wordt dan een flinke trein :D
-
Als jullie 13 bakken stroomlijnmaterieel willen zien rijden, dan denk ik dat de betreffende stichtingen en musea graag wat extra donaties en handjes kunnen gebruiken. De 252 van het Spoorwegmuseum wordt pas rijvaardig als er voldoende geld voor binnen is. De Hondekopclub zal ook wel wat handen kunnen gebruiken.
-
Geen gezicht of niet, de kleur van de hondekop 2 van het NSM is er niet "zomaar opgekwast". Even ter nuancering (maar weer eens) het volgende:
In railmagazine 226 is Door Arjo van Dalen en Huub van Soest het volgende geschreven over de kleuren van de 386 (Artikel “One day Fly”)
“Bij het uitzoek van de kleuren van de 386, is de Werkgroep niet over een nacht ijs gegaan. Zo zijn we begonnen met de zoektocht door verschillende mensen te benaderen die mee hebben gewerkt aan projecten waarbij Hondekoppen groen werden geschilderd. Denk hierbij aan de 321 door de NVBS, de 381 alias 348 door Werkgroep 1501, maar ook de 766. Er werd specifiek gevraagd naar verfnummer, fabrikant en hoe tot die kleur verf gekomen is. Parallel hieraan is een ordnertje van NS geraadpleegd, daterend uit 1955, getiteld de standaard kleuren van het Rollend Materieel. Er zijn 15 kleurstalen genummerd en deze nummers worden gebruikt in de schilder- en opschriftentekeningen van het materieel:
- Rijtuigen en elektrische locomotieven, Blauw no. 10, Geel no. 6
- Diesel-Elektrische treinstellen, Blauw no. 11, Rood no. 3
- Elektrische trieinstellen, Groen no. 12, Geel no.6
Aangezien de oorspronkelijke kleurenstaal groen no. 12 ontbrak, is er een oproep geplaatst in het HOV, van maart 2005. Gelukkig was er wel een groen no. 12 kleurenstaal van het voormalig CTO aanwezig. Een eerste kleurbepaling vond plaats in Blerick, waar grasgroen op 3 verschillende objecten aanwezig was.
- Op de tussenwand van de 386 zelf. Deze zijn nooit geel geweest.
- De Pec 1902
- Reservecabinedeur Mat’46
Vervolgens zijn alle kleurstalen door het laboratorium van SIkkens (Akzo-Nobel) gemeten en zijn er passende kleurcodes bij gezocht. (…)
Natuurlijk heeft de kleurenstaal uit 1955 te maken met een (lichte) verkleuring, maar is altijd bewaard onder goede condities. Dat kun je niet zeggen van de tussenwanden van de 386, Pec 1902 en de reservedeuren Mat’46. Echter de kleur van deze drie objecten was dezelfde als kleurenstaal groen no. 12. Dit gaf ons voldoende vertrouwen dat deze kleuren, groen en zandgeel, zo waarheidsgetrouw gekozen zijn.”
Etienne
Hi Etienne,
Dank je voor je uitgebreide uiteenzetting. Goed dat we allemaal kunnen lezen hoeveel moeite men zich troost om alles in een historisch verantwoorde kleur te laten rijden. Alleen: in mijn 'kleurherinnering' (ik dateer ook nog van de groene periode) en ook op voorhanden zijnde foto's in boeken e.d. kan ik nergens een of meerdere stellen vinden die in deze kleur groen (die van de huidige 386) hebben gereden, laat staan twee of meer gekoppelde stellen in die 'lentegrasgroene' kleur. Vandaar mijn opmerking.
Grtz,
Rob
-
Over die te lichte tint (gras)groen heeft vrijwel iedereen het.\
Zoals de 766 nu is, zo herinner ik me ze, en zeker niet zoals de 386 er uit ziet.
Ook samen met een donkergroen stel is het verschil tussen de 2 groenen veel meer als dat het op welke foto van vroeger dan ook is.
Mvg,
Michel
-
Dan kan het ook interessant zijn om te lezen hoe de club van de 766 tot hun kleurbepaling is gekomen.
-
Bij de 386 is het of er een hele rare blauwe glans in zweemt. Geen idee wat het is, maar het komt mij niet realistich over.
-
Blijft leuk zo'n kleurendiscussie...of het nou turquoise, groen of blauw is. Op een of andere manier vind ik de kleur van de 766 ook "beter" dan die van de 386. Geen idee waar dat precies aan ligt. De 386 glimt wel behoorlijk. Wellicht heeft dat er mee te maken? In mijn herinnering glom het groen niet zo. Maar goed, ook mijn herinneringen zijn gekleurd :)
Ik wilde maar aangeven dat de vrijwilligers van het NSM niet zomaar de eerste de beste groene pot met verf hebben gepakt, maar dat er wel geprobeerd is te zoeken naar de juiste kleur.
Of dat gelukt is, blijft een punt van discussie. Bijna jammer dat de NS in het verleden niet voor zwart/rood heeft gekozen zoals bij de stomers van de DB. Had een boel discussie gescheeld ;D
Etienne
-
Er gaat ook geheid een discussie komen over de juiste kleur BeNeLux blauw en die van de gele band ;D
-
In mijn herinnering glom het groen niet zo.
Volgens mij werd er in jou herinnering(tijd) ook met oxaalzuur gewassen, daar krijg je die glans gauw genoeg op het herinneringsniveau ;D
-
Haha, dat zou kunnen natuurlijk. In mijn herinneringstijd was het groen overigens op zijn retour en kwam het geel/grijs in zwang. Dat zal ook niet hebben bijgedragen aan de glans van het groen.......
Etienne
-
In het dagelijks bedrijf, met de verf van toen, was het natuurlijk ook vrij snel verweerd en verkleurd. Een halfjaar in de buitenlucht met vuil, bagger, oxaal, regen en zonlicht doet je kleur al drie tinten donkerder worden, bij wijze van spreken... de 386 is dus teruggebracht zoals 'ie de fabriek of de werkplaats verliet. Dat mag iedereen mooi of lelijk vinden, maar het is zoals het is ;)
-
en natuurlijk welke kleur bies komt er op de oorspronkelijke of de donker gele ;D
-
Bij het demonteren van de vouwbalgen werden er stukjes groen gevonden die nooit onder invloed zijn geweest van het weer.
Na het schoonmaken van die stukjes werd dit vergeleken met het groen wat al op een rijtuig van de 766 is geschilderd. Het resultaat: nagenoeg geen kleurverschil.
Wat ik heb begrepen krijgt de Benelux het uiterlijk zoals hij/zij* buitendienst is gesteld. Dus met de NS-gele band en biezen.
*doorhalen wat niet van toepassing is :)
Groet Fermon Bosman
vrijwilliger Stichting Hondekop
-
kijk eens aan! klinkt niet verkeerd :D
-
Bij het demonteren van de vouwbalgen werden er stukjes groen gevonden die nooit onder invloed zijn geweest van het weer.
Na het schoonmaken van die stukjes werd dit vergeleken met het groen wat al op een rijtuig van de 766 is geschilderd. Het resultaat: nagenoeg geen kleurverschil.
Wat ik heb begrepen krijgt de Benelux het uiterlijk zoals hij/zij* buitendienst is gesteld. Dus met de NS-gele band en biezen.
*doorhalen wat niet van toepassing is :)
Groet Fermon Bosman
vrijwilliger Stichting Hondekop
Vergis je niet in de opmerking dat een kleur ergens achter verborgen mooi bewaard is.
Oplosmiddelhoudende verven hebben namelijk de eigenschap om te vergelen en verdonkeren wanneer de verflaag weinig tot geen daglicht ziet, en de verven uit die tijd stonden nog veel stijver van de oplosmiddel dan heden ten dage nog toegestaan is.
Daarom zijn alle gevonden grasgroene objecten bij het NSM onderzocht door de kleur specialisten van Akzo-Nobel.
Het effect is waarschijnlijk dat de 386 de afleverkleur benaderd, en de 766 de kleur later in de actieve dienst.
-
Waarom zou het groen van 1956 gelijk zijn geweest aan dat van de jaren zeventig?
Hoeveel tinten geel zijn er nu wel niet in omloop?
In mijn herinnering (bouwjaar 1949) is de 386 te licht maar de 766 te donker. Toch zullen beide kleuren wel "juist" zijn.
Ik wil alleen maar wijzen op de spaarzame kleurenfoto's/dia's van "grasgroene" Blokkendoosrijtuigen van omstreeks 1955-56.
Er waren er maar een paar van, want de blauwe kleur haalde het lichte groen al snel in na 1956.
Op die foto's zijn die rijtuigen eerder "386-groen" dan "766-groen".
Mijn jaren 60 herinneringen zijn van een lichter groen dan de 766, waarmee ik nogmaals niet wil zeggen dat die kleur fout is.
Dirk
-
In mijn herinnering is de kleur op de ooit door NS uitgegeven poster met de 786 ook lichter als de 766. Stellen die na een grote revisie weer in de werkplaats kwamen toonden meer het groen richting 386, na een aantal oxaal wabeurten ging het weer merr nar het 766 groen. Maar het blijft allemaalsuggestief omdat het geheugen altijd een persoonlijke tint heeft.
-
Dus eigenlijk heeft de 386 nog een paar oxaalwasbeurten te gaan? ;D
-
Uh, ja, maar of het daar beter van wordt mag je zelf beantwoorden ;)
-
Misschien dat de kleur dan beter zou worden, alleen mag oxaalzeep niet meer gebruikt worden en is er geen wasmachine meer die met oxaal kan werken momenteel
-
Stuur maar even naar Lelystad opstel, daar wassen we geregeld ernstig vieze treinen gewoon met oxaal.
-
Ik wist niet dat die Benelux-Hondekoppen groen waren? Of raken we een beetje off-topic? ;D
-
Nee joh, dat is gewoon al dat natuurgroen wat over de jaren op de trein is gaan groeien. ;D
-
Er is nieuws over de Benelux Hondekop 220902: http://mat54.nl/parser.php?languagekey=nl
-
Goed nieuws zelfs !
Als alles volgens planning gaat komt hij eind van de volgende week naar RSD!
http://www.bndestem.nl/roosendaal/spoorfanaten-redden-laatste-benelux-hondekop~ac123eb6/ (http://www.bndestem.nl/roosendaal/spoorfanaten-redden-laatste-benelux-hondekop~ac123eb6/)