BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: freekvo op 10 February 2013, 12:17:15
-
Ik wil mijn Fleischmann 4470 sprinter ombouwen naar digitaal. Dat is uitvoerig beschreven in dit artikel http://www.hanulveen.nl/ombouwen/sprinter-ombouwen/sprinter-ombouwen.html (http://www.hanulveen.nl/ombouwen/sprinter-ombouwen/sprinter-ombouwen.html).
Nu werd mee aangegeven dat het treinstel zich door de koppeling uit de rails in R1 en R2 bochten en dat dat in de digitale uitvoering problemen zal geven. Ik kan dat niet uittesten omdat ik mijn baan al digitaal gemaakt heb.
Mij werd aangeraden om de koppeling van de sprinter aan te passen maar diegene had daar zelf geen ervaring mee.
De vraag is dus: wie heeft hier ervaring mee en is het aanpassen van de koppeling echt nodig?
-
Sprinter rijdt prima door R1 en R2. De koppelafstand is groot in overeenstemming met het grote voorbeeld, dus dat was bij dit model ook bepaald geen lastig punt. Geen idee wat er zou worden bedoeld en al helemaal niet wat het verband met digitaal is.
-
Verband met digitaal ontgaat me ook even, ik heb wel ervaring met r1 en de sprinter...
Dit is geen goede combinatie door r1 komt hij gewoon niet, door de koppeling wordt de bak lichtjes gekanteld waardoor de wielen los komen van de spoorstaaf.
Jeroen
-
Eerlijk? ???
Eigenaardig. Mijn eerste Sprinter kreeg ik in 1980 en toen had ik een baan met alleen maar R1 en R2 bogen. Nooit wat geks gemerkt.
Dan zou ik ook het verband met digitaal begrijpen, omdat digitaal net wat gevoeliger is voor een goede stroomafname en dat wordt niet beter als wielen los van de rails komen.
Maar goed, de enige Sprinter die ik nog heb, heeft kortkoppelmechanieken in verband met het plaatsen van vouwbalgen. Zou dit 'probleem' ook oplossen.
-
Mijn sprinter dateert uit 1993 of zo en bij mijn weten heb ik die indertijd ook altijd gereden met R1 en R2 bochten. Wat ik nog wel weet is dat hij door zijn lengte de bochten wel heel erg 'afsnijdt' dus je moet even oppassen wat je aan de binnenkant van de bocht neerzet.
Maar goed, ik had nog genoeg rails liggen dus even een analoog proefrondje opgezet met een R1 bocht. Wellicht dat degene die mij dit schreef een ander model heeft want mijn wielen blijven keurig op de rails. Geen gewring of wat dan ook in de bocht.
Ik voorzie dus eigenlijk geen problemen.
-
Ik wil mijn Fleischmann 4470 sprinter ombouwen naar digitaal. Dat is uitvoerig beschreven in dit artikel http://www.hanulveen.nl/ombouwen/sprinter-ombouwen/sprinter-ombouwen.html (http://www.hanulveen.nl/ombouwen/sprinter-ombouwen/sprinter-ombouwen.html).
Beste Freek,
Dat ombouwverslag is door mij geschreven.
Nergens zeg ik dat de koppeling aangepast moet worden. Sterker nog, de originele bedrading en koppeling worden gebruikt.
Hij loopt zoals gezegd prima door R1 en R2 bogen.
mvg,
Martijn.
-
zorg dat alle assen mee doen met de stroomafname (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,43338.msg690793.html#msg690793), dat werkt altijd beter.
-
Fijn om te lezen Martijn dat het verslag van jou is.
Als ik problemen tegen kom dan weet ik waar ik terecht kan :-)
-
Ja hoor, vragen of opmerkingen kunnen gewoon via de mail, het adres vind je bovenaan de pagina, of via de hoofdpagina van de site.
Als je wilt kunnen we het ook samen doen, maken we er een gezellige dag van en krijg je gelijk een berg tips en truuks mee.
Ik heb vaker mensen hier gehad voor een 'digitaliseer workshop' ;D.
mvg,
Martijn.
-
Beste Martijn,
Dank voor je aanbod maar we zitten 170 km bij elkaar vandaan dus ik ga het eerst zelf proberen. Jouw foto's en beschrijving zijn duidelijk genoeg volgens mij.
Als dit goed gaat, wil ik wellicht hierna mijn railbus 4400 digitaal maken. Wel een beschrijving gevonden http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,35717.0.html (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,35717.0.html) maar die is een stuk minder duidelijk. Maar ach, dat zie ik dan wel weer :)
Grt Freek
-
Dat is wel een beetje ver ja haha.
Veel plezier met het ombouwen.
Mvg,
Martijn.
-
Ik heb ook een sprinter gehad ,maar nooit problemen gehad dat die niet door een R1 bocht wou. Dat ging bij mij altijd goed.
Ik heb mijn sprinter verkocht en heb er toen een filmpje gemaakt. Hier gaat die door R2 bochten.
http://www.youtube.com/watch?v=3bPZ79rTnfw
M.v.g. Mark
-
Ik heb mij vandaag maar eens op het ombouwproject gestort. Ik zal niet alle stappen herhalen die al beschreven staan, maar hieronder toch een kort fotoverslag.
Alles ligt klaar om ingebouwd te worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0243_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0243_640x480.jpg)
'Even' schuren. Dat was toch lastiger dan ik dacht. Gelukkig heb ik een paar weken geleden een soort dremel gekocht bij de Lidl met kleine slijpschijfjes en daar lukte het gelukkig goed mee.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0245_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0245_640x480.jpg)
De eerste decoder is vastgeplakt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0246_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0246_640x480.jpg)
En de eerste draden zijn gesoldeerd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0248_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0248_640x480.jpg)
Het motorschild ontmanteld, geschuurd en weer teruggeplaatst.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0250_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0250_640x480.jpg)
Geen idee wat ik met dit blauwe draadje moest doen. Is de draad naar het wielcontact. Ben ik later wel achtergekomen aan de hand van de foto's.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0251_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0251_640x480.jpg)
En hier is alles gesoldeerd zoals het zou moeten zijn.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0253_640x480_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0253_640x480_1.jpg)
Klaar voor vertrek.......
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0257_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0257_640x480.jpg)
En oh wonder (met dank aan de duidelijke beschrijving) te sprinter reed meteen! Wel een probleempje maar dat kan aan mijn onkunde van de decoders liggen: het rijtuig zonder motor heeft geen verlichting. Ik heb beide decoders met mijn MM het adres 5 meegegeven maar de achterste decoder (LokPilot Basic) is wel een andere dan de voorste (LokPilot V4.0). Ik heb geen idee of ik die LokPilot Basis ook via de Locmode op de MM kan bedienen of dat dat anders moet.
De verlichting in het voorste rijtuig doet het prima met de LokPilot V4.0.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0262_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0262_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0261_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0261_640x480.jpg)
Ik zou ook nog graag willen weten hoe ik de rijrichting kan veranderen want als ik nu naar L draai, gaat de trein naar R en als ik naar R draai gaat de trein naar L. Ik dacht even simpel de aanvoerdraden omwisselen maar dat was toch te simpel gedacht 8)
-
Ik moet mezelf even corrigeren wat betreft de verlichting: rij ik naar links dan branden aan beide kanten de witte lichten; rij ik naar rechts dan branden aan beide kanten de rode lichten.
Dat zal niet het simpel verwisselen van twee draadjes zijn neem ik aan om dat beide kanten door een (aparte) decoder worden aangestuurd. Dus is programmeerachtigs?
-
Freek,
Op de decoder van de motorloze bak even de rijrichting omdraaien door middel van CV29, de eerste bit (zie handleiding decoder).
Voor de rest ziet het er prima uit. Goed bezig.
Mvg,
Martijn.
-
Of de witte en gele draad wisselen in de bak waar de verlichting nu tegengesteld aan de rijrichting brandt.
Verder heeft een digitale loc nu eenmaal geen vaste rijrichting die je in verband kan brengen met de L en de R op je regelaar. Draai het model om en hij doet opeens wel wat je wat wil. Maar weer niet aan de andere kant van een ovaal.
-
@Martijn: als de rijrichting omdraai op de decoder van de bak met motor, rijdt de trein dan ook de andere richting uit?
Want dan is het probleem van naar links draaien en naar rechts rijden ook gelijk opgelost. Ik heb alleen geen idee hoe ik die die decoder met mn MM omprogrammeer (ik heb alleen nog maar lokadressen gedaan) maar dat zoek ik nog wel uit.
-
Ja klopt.
Dan rijd hij de andere richting op.
Het programmeren werkt hetzelfde als voor loc adressen.
Welke decoder is het precies? Dan zal ik kijken of ik de juiste info aan je kan geven qua instelling van de rijrichting.
mvg,
Martijn.
-
Hmmmm... ik moet van CV29 bit 0 een andere waarde meegeven. Maar via mijn MM alleen de waarde van de CV zelf veranderen maar niet programmeren op bit-niveau.
Misschien wordt het nu dan al tijd voor iets anders: de ESU ECoS 2, maar ja..... de prijs...... Gelukkig begint mijn vrouw het nu ook leuk te vinden (de sprinter is speciaal van haar) dus ik zal haar eens heel voorzichtig gaan voorbereiden 8)
In de bak met motor zit een ESU LokPilot V4.0 (nr. 54613); in de bak zonder motor zit een ESU LokPilot Basic (nr. 52690; dat is een V1.0).
Volgens mij moet ik bij beide in CV29 bit 0 de waarde 1 meegeven om de rijrichting om te draaien (uiteraard óf bij de een óf bij de ander), maar zoals gezegd: ik kan geen bits programmeren met mijn MM.
-
Ik heb even gezocht voor het programmeren met je MultiMouse, en kwam het volgende tegen:
Je plaats de geselecteerde locomtief op de baan. (andere eraf!)
De "menu" toets ingedrukt houden.
Je komt dan in "LOC" druk op de pijltjes toetsen links.
Je komt dan in Program. druk op OKE.
dan op aanpassen.. nu kun je een hogere CV waarde veranderen ..(overzicht van CV waarden zitten in de handleiding van de decoders.)
(Bron: n-spoorforum.nl)
Wat de decoder (Lokpilot v4.0) btreft, is dit de gezochte CV en bit.
Om tot de juiste waarde te komen moet je alle bits die je aktief hebt bij elkaar optellen, zie onderstaande plaatje.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rijrichting.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rijrichting.jpg)
De complete handleiding van de decoder is hier (http://www.esu.eu/en/downloads/instruction-manuals/digital-decoders/) te vinden.
mvg,
Martijn.
-
De NL-handleidingen van MM en LokPilot V4.0 heb ik al binnen. Dat zijn altijd de eerste dingen die ik op zoek :)
De tabel had ik ook al gevonden, maar toen.....?
Jij schrijft: "Om tot de juiste waarde te komen moet je alle bits die je aktief hebt bij elkaar optellen, zie onderstaande plaatje.".
Wat is "actief"? Een waarde van "0" is niet-actief en een waarde van > 0 is wel actief?
Maar dan nog, ik moet de waarde van bit 0 veranderen; dat zou dan geen effect hebben op de totale waarde want 12 + 0 = 12.
CV 29 zal op de fabrieksinstelling staan, dus een waarde van 12. In welk getal zal ik dan de waarde van CV 29 veranderen om de rijrichting om te keren, denk je?
-
Wat is "actief"? Een waarde van "0" is niet-actief en een waarde van > 0 is wel actief?
Klopt.
Als hij nu op 12 staat, dan moet hij op 13 komen.
De eerste bit zet je van '0'naar '1'. 1 erbij tellen dus.
Zet je bijvoorbeeld de derde bit uit (op '0'), dan moet je er 4 van af trekken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rijrichting_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rijrichting_1.jpg)
mvg,
Martijn.
-
Perfect! Hij gaat nu de goede kant op. Hartstikke bedankt.
Ik heb dit ook gedaan bij mijn Fleischmann diesel DB V 100 1327. Die rijdt nu ook andersom. Aannemende dat de lange zijde voor de machinist de voorkant is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DB_V_100_1327.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DB_V_100_1327.jpg)
Ik heb nog een Roco diesel DB 290 193-2 (ongeveer hetzelfde als de Fleischmann) maar ik weet niet wat voor decoder daar in zit, dus daar blijf ik maar vanaf.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DB_290_193_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DB_290_193_2.jpg)
-
Haha, mooi zo. (y)
Veel plezier met je digitale Sprinter.
mvg,
Martijn.
-
Miss een idee om deze digitale wijsheid ook in een draadje bij digitaal ? tezetten als hulp voor anderen die dit probleem miss tegenkomen ?
(zulke handige tips,zijn zeker voor meer mensen interessant denk ik zo)
Fijn in elk geval dat de sprinter nu doet wat hij moet doen (y)
-
@Tijgernootje: ik zal daar zo wel een topic openen met een link naar deze.
@Martijn: mijn vrouw heeft ook nog een Lima TGV; die heeft ze (net als de sprinter) zon 20 jaar geleden gekregen toen ik nog een analoge baan had.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0265_640x480.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0265_640x480.jpg)
Denk je dat die ook te digitaliseren is? Niet dat ik mij zelf daar aan ga wagen, maar wellicht dat ik daaarvoor toch wel 170 km ga rijden ;D Of de pakketdienst daarvoor inschakel....
-
Beste Freek,
Die is zeker te digitaliseren hoor.
Ik verwacht dat deze in grote lijnen overeenkomt met de Koploper (http://www.hanulveen.nl/ombouwen/koploper-ombouwen/koploper.html).
Als je de Sprinter kan, dan kan je deze ook hoor. ;)
Maar mocht je het niet aandurven dan ben je van harte welkom, of per post kan ook.
mvg,
Martijn.
-
Hmmmm.... Dit ziet er dan toch weer anders uit dan die Koploper van jou.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0266_800x600.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0266_800x600.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0267_800x600.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0267_800x600.jpg)
Ik zie ook een verbrande weerstand in de draden die naar het lampje gaan.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0268_800x600.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0268_800x600.jpg)
En hoe doe ik dat met de verlichting in het achterste deel? Daar zal toch ook een aparte decoder in moeten zoals bij de Sprinter toch?
-
De uitvoering wijkt misschien iets af, de principes en de motor zijn hetzelfde als bij de Koploper.
Die weerstanden zien er erg zelf geknutseld uit moet ik zeggen, zo ken ik dat niet van Lima.
Om de stuurstand van front- en sluitseinen te voorzien is het het makkelijkst om er inderdaad een functiedecoder in te zetten.
Waarschijnlijk moet je daar de gehele lichtinstallatie nog in aanleggen, of heeft hij analoog wel licht?
Je zult tevens ook stroomafnemers moeten plaatsen op de assen/wielen van de stuurstand.
mvg,
Martijn.
-
Wat een verrassing! Ik maakte mijn railbus open om te kijken hoe die er van binnen uitziet en toen trof ik dus dit aan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0269_800x600.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0269_800x600.jpg)
Oftewel: digitaal voorbereid met aansluiting nem 651................ Daar word ik opeens heel blij van ;D
-
Wat een meevaller. (y)
-
Het wordt nu wel echt tijd voor een apart programmeerspoor, want dat wordt dan mn 5e digitale trein.
Ik wil daar 1 van mijn rangeersporen voor gaan gebruiken met een dubbelpolige aan-uit-aan schakelaar. De ene 'aan' is dan voeding op hoofdspoor + rangeerspoor; de andere 'aan' is alleen voeding op mn rangeerspoor.
Is dat een goed idee?
-
Dat is een optie die zal werken.
Maar weet je zeker dat je bij je MM blijft?!
Er zijn veel mooie centrales die veel meer mogelijkheden en gemak bieden, en ze kosten je echt niet allemaal de hoofdprijs.
Uiteraard heb je niet perse een ECoS-2 nodig, maar als je bijvoorbeeld een Intellibox I neemt, prima ding en heel veel mogelijkheden.
Ik had voorheen een TwinCenter (+/- gelijk aan de Intellibox I) en die beviel prima totdat de knopjes haperden.
Bij zo'n grotere centrale kan je je programmeer spoor (geïsoleerd) intrigeren in je hoofdbaan, dan schakelt hij zelf over van rij spanning naar programmeer spanning.
Tevens kan je met de moderne decoders ook POM (Programming On Main) oftewel, programmeren op een willekeurige plek op het hoofdspoor...temidden van je andere treinen.
mvg,
Martijn.
-
Ik heb toch nog even een vraag over de multimaus en de rijrichting (misschien een beetje off-topic maar we hebben het hierboven ook al over gehad). Stel ik heb deze baan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/plaatje_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/plaatje_8.jpg)
Als ik niets in de decoders van de treinen verander, dan is het nu zo dat als ik de treinen op het spoor aan de voorkant naar links wil laten rijden, ik de draaiknop op de MM naar rechts moet draaien. Dat lijkt een beetje onlogisch, maar aan de andere kant, als de treinen op het spoor aan de achterkant starten, is het weer wel logisch. Ik heb de rijrichting bij 3 van de 5 loks nu veranderd (via CV 29); bij 2 nog niet omdat ik niet weet wat voor decoder daar in zit.
Ik vraag me alleen af: waarom CV 29 veranderen? Misschien is het wel zo bedoeld en moet ik er gewoon aan wennen. Wat zouden jullie doen in dit geval?
-
Dat laatste.
Verder heeft een digitale loc nu eenmaal geen vaste rijrichting die je in verband kan brengen met de L en de R op je regelaar. Draai het model om en hij doet opeens wel wat je wat wil. Maar weer niet aan de andere kant van een ovaal.
-
De gedachtengang dat eigenlijk de richting van de draaiknop niet overeenkomt met de voorkant van je voorbeeld-baan kan ik volgen. Zoals je zelf ook al ziet, aan de achterkant klopt het wel. Jouw probleem ontstaat doordat je de rijrichting relateerd aan de baan. Bij digitale systemen is de manier van denken iets anders - de draaiknop komt overeen met de rijrichting van de loc. Dus bij het naar rechts draaien gaat de loc vooruit, naar links draaien gaat de loc achteruit. Zou je de loc omdraaien op de baan, dan nog is het zo dat naar rechts draaien overeen komt met vooruit rijden.
(Vooruit bij een stoomloc is makkelijk te zien - dat is de kant van de schoorsteen)
Als de bedrading in de loc correct is, dan hoef je eigenlijk nooit de rijrichting in CV29 om te keren - in feite zijn dan de motordraden verkeerd aangesloten.
CV29 regelt bij alle merken decoders de rijrichting op dezelfde manier. Het is dus niet belangrijk welk merk DCC decoder je gebruikt.
Sander
-
Ik denk nog een beetje teveel analoog (ik ben pas een paar weken gelden digitaal gegaan). Maar de uitleg: rechtsom = vooruit en linksom = achteruit is helder en duidelijk! Ik ga de gewijzigde CV29's weer terugzetten en mijzelf wennen aan deze gedachtegang ;D
Bedankt voor de uitleg!
-
Dit is ook weer relatief. Als je bijvoorbeeld een draaischijf op je baan hebt, de loc daarop laat keren en weer de hoofdbaan op stuurt, rijdt de loc in de tegengestelde richting dan die je normaal gewend bent. Als je loc normaal naar rechts rijdt als je de draaiknop naar rechts draait, rijdt hij nu naar links ;D.
Groet,
Ruud
-
Ook dat is weer relatief .
Bij een draaischijf wordt er veelal gebruik gemaakt van stoomlocs. Daar is de ketel de voorkant. Als je dan de knop naar rechts draait rijdt de loc vooruit. Of dat optisch nou naar rechts is of links maakt dan ook weer niet uit. Vooruit is vooruit. :)
Deze "discussie" duikt vaker op en ik blijf me daar over verbazen dat er vaak zo'n "probleem" van gemaakt wordt.
Ga nog even uit van het ovaaltje hier een paar posts boven. Staat de loc in het kortste stukje rechts en draai je de knop naar rechts. Gaat de trein naar voren of achteren. Ga je dan een kwart slag gedraaid staan om de knop maar in de juiste rijrichting te krijgen 8)
Ik niet. Vooruit is dan nog steeds vooruit ;D
Buiten dat, bij analoog hoeft rechtsom draaien ook niet te betekenen dat de loc naar rechts rijdt. Zitten de draadjes "verkeerd" om dan rijdt de loc net zo goed naar links.
Gr.
Eric
-
Ik zat gewoon even op een verkeerde 'denklijn'. Bij analoog speelt natuurlijk hetzelfde, maar dan is vooruit ook gewoon vooruit en achteruit gewoon achteruit. Als er op de draaiknop van mijn MM 'vooruit' had gestaan bij rechtsom (en 'achteruit' bij linksom) dan was het niet eens een punt voor me geweest, denk ik. Zal wel de leeftijd zijn 8)
Toch nog even iets anders. Met deze Fleischmann-lok heb ik wel een probleempje.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0279_800x600.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0279_800x600.jpg)
Want rij ik daarmee vooruit dan branden de lampjes niet; bij achteruitrijden wel (en ook goed, dus wit achter en rood voor). Dat was me eigenlijk nooit zo opgevallen omdat ik hem tot nu toe andersom gebruikte.
Lampjes zijn zo te zien wel aangesloten:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0277_800x600.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0277_800x600.jpg)
Dan zou het dus aan de decoder moeten liggen, alleen weet ik niet welke decoder daar in zit. Uitlezen met mijn MM gaat niet, maar misschien herkent iemand deze aan de hand van een foto?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0278_800x600.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0278_800x600.jpg)
-
Bij analoog speelt natuurlijk hetzelfde, maar dan is vooruit ook gewoon vooruit en achteruit gewoon achteruit. Als er op de draaiknop van mijn MM 'vooruit' had gestaan bij rechtsom (en 'achteruit' bij linksom) dan was het niet eens een punt voor me geweest, denk ik. Zal wel de leeftijd zijn 8)
Als een loc goed bedraad is dan is bij digitaal vooruit ook gewoon vooruit en idem dito voor achteruit. ;D
En ook voor een gewone analoge trafo. Op mijn Fleischmann trafo's staat ook niet vooruit/achteruit. Volgens mij op geen een trafo.
Zal dan wel mijn leeftijd zijn ;D
Gr.
Eric
-
Decoder lijkt me een ESU. Daar zie je die stikkers ook op zitten. Welke versie is zo niet te zien. Daar zul je hem voor uit moeten lezen.
Lijkt me verder een zelf omgebouwde loc.
Zitten de lampjes aan beide zijden wel aangesloten.
De witte draad van de decoder moet aan een kant naar de frontverlichting gaan en aan de andere kant naar de sluitverlichting. De gele draad net omgekeerd.
Zo werkt de front/sluitverlichting wisselnd met de rijrichting.
Gr.
Eric
-
Met mijn MM kan ik dus niet uitlezen. Ik ben op MP al aan het kijken naar de 2e-hands Uhlenbrock Intellibox maar een vraagprijs van 275 euro vind ik nog wel wat aan de hoge kant.
-
Het probleem zou wel eens simpeler kunnen zijn dan ik dacht. Van de lampjes aan de voorkant loopt een witte draad naar de lampjes aan de achterkant (ik kan alleen niet zien met welk lampje die verbonden is). Vervolgens loopt er van de achterkant een witte draad terug naar de decoder maar die is niet verbonden. Ook de witte draad van de decoder is nergens mee verbonden.
Zou het dan voldoende zijn om die twee witte draden aan elkaar te verbinden?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0280_800x404.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0280_800x404.jpg)
-
Teken voor de zekerheid eerst even alle bedrading zodat je weet wat waar mee verbonden zit voordat je draadjes gaat verbinden. Voorkomt dat je de decoder naar de eeuwige jachtvelden helpt 8)
Op je foto's is niet alles even duidelijk te zien hoe het aangesloten zit. Vooral voor de motor hangt nogal wat spaghetti waar ik niet helemaal uitkom.
Even met een multimeter doormeten wat aan wat zit kan al een hoop verhelderen.
Heb je geen multimeter? Dan weet je watje eerst volgende aanschaf wordt.
Enn goeie modelbouwert kan niet zonder een multimeter. Dat zeg ik ;D
Gr.
Eric
-
Ik heb wel een multimeter hoor. Maar de lampjes zijn ieniemienie en zo ingebouwd dat ik er heel slecht bij kan komen. Waar dient de witte draad van een decoder normaal gesproken voor?
Andere draad die naar de lampjes gaat is geel.
-
De witte draad voedt het lampje "vóór" van de loc of sprinter". De gele draad is voor het lampje "achter".
-
Misschien dat dit plaatje het duidelijk voor je maakt
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/decoderaansluitingen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/decoderaansluitingen.jpg)
De witte draad van de decoder moet aan een kant naar de frontverlichting (kant 1) gaan en aan de andere kant naar de sluitverlichting (kant 2). De gele draad gaat dan naar de sluitverlichting van kant 1 en de frontverlichting van kant 2.
Jij hebt een Fleischmann loc dus hoogstwaarschijnlijk zitten de lampjes ook nog aan het chassis (zoals in het plaatje) omdat ik die op jouw foto's niet zie. Dat is ok.
De grijze en oranje moeten naar de motor (EN NERGENS anders aan). Rood en zweart zijn de railaansluitingen (OOK NERGENS anders aan). Paars is een functieuitgang die zo te zien nergens heen gaat en afgeisoleerd is.
ALs je zeker weet dat er geen andere draden meer zijn dan heb je grote kans dat de witte draden met elkaar verbinden ervoor zorgt dat alle verlichting werkt.
Geheel op eigen risico ;D
Gr.
Eric
-
Het probleem zou wel eens simpeler kunnen zijn dan ik dacht. Van de lampjes aan de voorkant loopt een witte draad naar de lampjes aan de achterkant (ik kan alleen niet zien met welk lampje die verbonden is). Vervolgens loopt er van de achterkant een witte draad terug naar de decoder maar die is niet verbonden. Ook de witte draad van de decoder is nergens mee verbonden.
Zou het dan voldoende zijn om die twee witte draden aan elkaar te verbinden?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0280_800x404.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0280_800x404.jpg)
Dat klinkt in ieder geval logisch. De witte draad van de decoder moet zijn verbonden met de frontverlichting aan de ene kant en de sluitverlichting aan de andere kant. De gele draad andersom, dus zeg maar met de frontverlichting aan de andere kant en de sluitverlichting aan de ene kant. :)
-
Ik heb de twee witte draadjes aan elkaar gesoldeerd; stukje krimpkous om de las en inderdaad: zo simpel was het dus. De verlichting doet het nu in beide rijrichtingen weer prima.
Tot zover iedereen bedankt voor de tips en het meedenken.
Maar we zijn er nog niet. Ik heb ook problemen met deze Roco-lok:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DB_290_193_2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DB_290_193_2_1.jpg)
Daar doet de verlichting het helemaal niet van (terwijl ik me meen te herinneren dat die het wel gedaan heeft).
Van binnen ziet die er zo uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0281_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0281_7.jpg)
En nog wat meer in details (toch wel goede foto's met mn iPhone 4S):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0282_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0282_6.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0283_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0283_6.jpg)
Zoals je ziet gaan aan beide uiteinden twee zwarte draadjes naar beneden. Die gaan naar de wielen om contact te maken met de rails, neem ik aan. Ik heb het even doorgemeten met mijn multimeter en alle 4 de draadjes maken ook inderdaad contact met de rails.
De lampjes heb ik ook doorgemeten en die zijn niet kapot (tenzij er ergens kortsluiting wordt gemaakt). Ik zie ook geen losse draden en alle soldeerverbindingen zien er goed uit.
Dus toch iets softwarematigs? Maar volgens mij is er geen CV-code die de verlichting regelt (maar mijn kennis daarover is minimaal).
Wat zou het volgens jullie dan kunnen zijn?
-
Even een heel kort door de bocht antwoord. Je hebt toch wel de lichttoets (of F0) ingedrukt om het licht in te schakelen 8)
Andere mogelijkheid. Toevallig niet de stekker los gehad en verkeerd om ingeprikt? Want dan doet de verlichting het ook niet maar rijdt de loc wel.
Zo'n "foutje" komt regelmatig voor.
Gr.
Eric
-
In pm werd me aangeraden om CV 8 op 8 te zetten (reset) en daarna CV 1 weer op het juiste lokadres. Helaas had dit geen resultaat.....
@Eric: Je vragen zijn begrijpelijk maar ja, natuurlijk schakel ik met de lichttoets op mijn MM. Werkt prima bij de andere loks. En dit is de eerste keer dat ik deze lok open heb gemaakt dus ik heb niets aan de stekker veranderd. Overigens is mijn ervaring bij een andere lok dat bij het verkeerdom instekken van de decoderstekker het licht het juist wel doet maar de trein niet rijdt (dat was een 6-polige NEM651).
-
Weet je wat voor decoder het is? Bij de meeste decoders werkt de reset inderdaad met 8 in CV8 zetten maar er zijn fabrikanten die een andere waarde en/of CV gebruiken. Dus zonder het juiste merk/type decoder te weten kan het voor komen dat het niet werkt.
Rijdt de loc wel op een geselecteerd adres?
Binnenwerk ziet er goed uit. Zie niets wat op een probleem kan duiden.
Check voor de zekerheid toch nog de stekker. De oranje draad moet in pin 1. Soms stat er een 1 op de print, soms een sterretje of andere markering. Weet je in ieder geval zeker dat dat goed zit.
Bij de NEM 651 is het inderdaad zo dat de verlichting wel werkt en de motor niet als je de decoder verkeerd inprikt.
Kijk maar naar de pinning. 1+2 is motoraansluitingen, 3+4 zijn railaansluitingen, 5+6 zijn de verlichtingsaansluitingen. Foolproof dus 8)
Voor de NEM652 geldt mijn eerdere uitleg.
Gr.
Eric
-
Oranje draad zit bij duidelijk op pin 1 (idd gemarkeerd met een *).
Lokadres is 11; als ik een 8 in CV 8 zet, dan maakt de lok een klein 'sprongetje' vooruit en kan ik hem op adres 11 niet aansturen. Bij wijzigen van CV 1 naar 11 weer wel.
Ik kan met mijn MM geen decoder uitlezen. Het ziet eruit alsof alles standaard ingebouwd is, dus de vraag is dan: welke decoders bouwt Roco in?
-
...Het ziet eruit alsof alles standaard ingebouwd is...
Vind ik niet, de draden zijn opgevouwen, en de paarse draad is afgeknipt en niet geïsoleerd.
Mijn idee is dat iemand deze loc zelf gedigitaliseerd heeft.
Ik doe een gok en zeg dat het een Lenz decoder is...afgaande op de print lay-out en dikke zwarte stekker.
Roco gebruikt verschillende fabrikanten is zijn fabrieks digitale loc's. Waaronder ESU, Uhlenbrock en Lenz.
mvg,
Martijn.
-
Als je de decoder reset, dan is normaal gesproken het nieuwe adres: 3. Kijk na de reset eens of je hem op die manier kunt besturen en 'behandelen'.
Groet,
Ruud
-
Ik heb zelf even gegoogled en wellicht is het een Roco 10745 decoder. Toen vond ik dit in de handleiding:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipsel_17.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipsel_17.jpg)
Even wat geprobeerd met CV 113 (= 15). Dat was hem dus ook niet :)
Als het een Lenz-decoder zou zijn, dan zou ik voor een reset de waarde 33 in CV 8 moeten zetten. Dat ook even geprobeerd maar ook dit zonder resultaat. Het is op zich niet zo heel erg spannend, maar het intrigeert me natuurlijk wel 8)
-
@Ruud: ja, na een reset met 8 in CV 8 moet ik hem aansturen op adres 3.
-
Staat ie niet per ongeluk op 14 rijstappen ingesteld?
Dat wijzig je namelijk ook in CV29, en ik weet dat je deze loc ook onder handen wilde nemen, zie bericht #22.
Meestal resulteert dat in aan-uit knipperen van het licht op elke rijstap..maar niet gegokt is altijd mis.
mvg,
Martijn.
-
Martijn, je hebt weer eens de juiste oplossing aangedragen :)
Niet stap 14 in de decoder, maar wel stap 14 via mijn MM (voorgeprogrammeerde lok in de MM). Die heb ik gewijzigd in stap 28 en voila: de lichten doen het weer.
Wederom allemaal bedankt voor het meedenken en ik heb ook weer wat geleerd!
-
Vind ik niet, de draden zijn opgevouwen, en de paarse draad is afgeknipt en niet geïsoleerd.
Mijn idee is dat iemand deze loc zelf gedigitaliseerd heeft.
Martijn, dit is gewoon een digitaal voorbereide loc. Niks zelf gedigitaliseerd.
Is alleen door de (vorige) eigenaar een decoder ingeprikt. Is niks geks aan zo. Je moet de draden toch ergens laten.
Gr.
Eric
-
Zie daar. Weer een tevreden forummer (y).
Er is weer licht in de duisternis. ;D
...Niks zelf gedigitaliseerd.
Is alleen door de (vorige) eigenaar een decoder ingeprikt.
Een decoder inprikken is toch ook zelf digitaliseren?! ;)
mvg,
Martijn.
-
Niet stap 14 in de decoder, maar wel stap 14 via mijn MM (voorgeprogrammeerde lok in de MM). Die heb ik gewijzigd in stap 28 en voila: de lichten doen het weer.
Zo zie je maar dat een juiste probleemomschrijving heel belangrijk is.
Nu heb je ons op het verkeerde been gezet.
Als je met de loc gereden had, had je afwisselend per hogere rijstap wel of geen verlichting gehad. Als je dat als probleem gegeven had hadden we dat begin van de avond al opgelost. ;D Is een van die veel voorkomende "fouten" die verschillen in rijstapinstelling.
Gr.
Eric
-
Een 'fout' die hij niet meer maakt, omdat hij nu geleerd heeft dat dat kan gebeuren. 8)
-
Een decoder inprikken is toch ook zelf digitaliseren?! ;)
Bijna. Een loc ombouwen naar digitaal vindt ik digitaliseren.
Een decoder inprikken is voor watjes ;D
Gr.
Eric
-
In beide gevallen gaat de trein van analoog naar digitaal, en wordt ie dus gedigitaliseerd.
Maar ik ben het met je eens, zelf een trein ombouwen is leuker...al ben ik ook niet vies van een interface, is lekker makkelijk ;D
Dan maar een watje. :o
mvg,
Martijn.
-
Ik ben een complete beginner op digitaal gebied en ik weet eigenlijk nog niet waar die rijstapinstellingen voor dienen. Vandaar dat het ook helemaal niet bij me opgekomen is dat het probleem daar wel eens aan kon liggen. Ik ben nog maar een paar weken bezig en jullie misschien al maanden of jaren. Dus voor jullie is dit misschien nog minder dan basickennis; voor mij is alles nieuw en ja, dan zitten we op totaal verschillende denkniveaus...... ;)
Een een decoder inprikken was voor mij de eerste keer ook doodeng. En dat ging nog mis ook omdat de soldeerpunten van de decoder contact maakten met het chassis (maar dat is in een ander draadje opgelost). Die fout zal ik nu ook niet meer maken ;D
-
Geen verontschuldigingen nodig hoor Freek.
We hebben het allemaal moeten leren, en nu kunnen we het jou leren...en jij straks ook weer een ander.
"Voor Advies, Hulp en informatie" valt linksboven op de pagina te lezen, en dat is precies het doel dat dit forum dient. (y)
Ik help graag mensen op weg met de hobby, dus vraag maar raak.
mvg,
Martijn.
-
En verder was de probleemomschrijving natuurlijk prima. Licht deed het niet, klaar. Waarom zou je met de loc gaan rijden om te kijken of dat wat uitmaakt? :)
-
Ik ben een complete beginner op digitaal gebied en ik weet eigenlijk nog niet waar die rijstapinstellingen voor dienen. Vandaar dat het ook helemaal niet bij me opgekomen is dat het probleem daar wel eens aan kon liggen.
De rijstapinstelling dient voor het in stapjes regelen van de snelheid.
Hoe meer stappen je tot je beschikking hebt hoe vloeiender het rijgedrag zal zijn.
De simpelste instelling is uit/aan, oftewel stilstaan of volgas ;D
Bij decoders vindt je over het algemeen de volgende mogelijkheden (voor DCC, andere protocollen kunnen wat andere mogelijkheden) 14 of 28/128 (CV29 bit 1). Bij 14 rijstappen wordt het regelbereik opgedeeld in 14 stappen. Bij 28/128 in 28 stappen (intern verder verfijnd tot 128 stappen). Je zult begrijpen dat hoe meer rijstappen je hebt hoe mooier het rijgedrag is.
Dan vraag jii je natuurlijk af wat dat met het licht te maken heeft 8)
In het DCC protocol is vastgelegd dat 1 bit van het snelheidscommando het licht in/uitschakelt bij 14 rijstappen. Bij 28 rijstappen wordt dat apart geregeld. Daarom moeten decoder en centrale op hetzelfde aantal rijstappen staan omdat anders de data verkeerd beinterpreteerd kan worden. Met als bekend fenomeen dat het licht knippert (wisselend aan of uit bij verschillende rijstappen).
Daarom is het toch belangrijk om het probleem goed te onderkennen.
De omschrijving "het licht doet het niet" kan dus duiden op totaal niet werken of afwisseld wel/niet werken 8)
Het eerste kan van alles zijn. Het tweede op een verschil in snelheidsstappen.
Gr.
Eric
-
Eric, ik denk dat ik jou uitleg begrijp. Bij een regelbare (analoge) trafo varieert natuurlijk de spanning op de rails. Hoe meer spanning, hoe harder de trein zal rijden.
Digitaal staat er altijd dezelfde spanning op de rails en dan wordt de snelheid dus kennelijk via de 'rijstappen' geregeld.
Hoe dan ook, het licht van de lok deed het gewoon niet. Niet bij langzaam rijden en niet bij harder rijden. Het was dus niet afwisselend wel/niet; het was gewoon helemaal niet.
-
Freek,
Eigenlijk is 'digitaal' niet zo moeilijk te begrijpen. Je schrijf dat je snapt dat een analoge trein geregeld kan worden met een regelbare (analoge) trafo. Welnu, dat is bij een digitale loc precies hetzelfde : De motor in de loc krijgt gewoon een geregelde gelijkspanning toegevoerd.
Het essentiele verschil is dat bij de 'ouderwetse' analoge baan de geregelde spanning op de rails staat - dus alle locomotieven krijgen dezelfde spanning.
Bij digitaal heb je in iedere loc een decoder. Die decoder is niets anders dan een 'op afstand geregelde' voeding. De binnenkomende digitale spanning wordt omgezet in gelijkspanning en de decoder regelt, net als bij analoog, de spanning op de motor. In feite is de decoder dus een soort 'regelknop op afstand'.
Als jij op de multimaus een loc kiest en aan de grote knop draait, geeft de multimaus dat 'digitaal' door aan de decoder en de decoder in die loc 'draait' aan de denkbeeldige regelknop. En iedere loc heeft op die manier zijn eigen regelknop.
PS : Het verhaal van Eric over de knipperlichten bij 14/28 regelstappen klopt echt ! Niet twijfelen en niet proberen uit te leggen dat Eric ongelijk heeft.
Sander
-
Freek,
We zijn inemiddels al heel ver afgedreven van je oorspronkelijke vraag over de bochten maar als jij er van leert maakt mij dat niets uit ;D
Je snapt het verhaal al aardig.
Maar om het nog technischer te maken, de spanning die naar de motor gaat is geen zuivere gelijkspanning in de zin van stap 1 = 1V, stap 2 = 2V etc.
De motoruitgang van een decoder levert een PWM (puls width modulation) signaal. Google daar maar eens op.
Dat kan je als volgt zien. De spanning wisselt steeds van 0 tot max. spanning in een bepaald ritme. In stap 1 zie je een signaal wat 0V is met steeds een hele kleine piek tot maximale spanning. Met het toenemen van de rijstappen wordt de breedte van die puls steeds breder totdat bij de maximale rijstap je steeds een hele brede puls op maximale spanning ziet met daartussen een klein dipje naar 0.
Door de hoge frequentie waarmee dit gebeurd ziet de motor dit als een "gelijkspanning" die hoger wordt naarmate je de snelheid opvoert.
Ik heb daar thuis wel een plaatje van. Zal kijken of ik die van het weekend even kan scannen en plaatsen.
Gr.
Eric
-
We zijn toch al een hele poos off-topic bezig dus dit kan er ook wel weer bij: vandaag heb ik mij via MP een 2e-hands Intellibox (I) aangeschaft met een Viessmann 52 VA voeding.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipsel_18.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipsel_18.jpg)
Als het goed is, kan ik nu eindelijk:
- een apart geïsoleerd stuk spoor als programmeerrails instellen;
- de mij onbekende decoders uitlezen en aan de hand van CV 8 (?) kijken welke dat zijn;
- de wissels via het toetsenbord bedienen.
Ik moet hem nog aansluiten en dan zal ik vast wel weer een hoop te vragen hebben :)
-
Freek, mooie set heb je daar, goeie keuze. (y)
mvg,
Martijn.
-
Ik moet hem nog aansluiten en dan zal ik vast wel weer een hoop te vragen hebben :)
Die dan graag wel in een nieuw draadje stellen ;) (y)
Groeten Ronald.