BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: RalphL op 19 March 2012, 17:27:36
-
Hallo,
I heb een PIKO digitaal systeem om mijn treinen te testen.
Nu doet ie het niet dus dacht effe meten of het aan de trein ligt of aan het systeem.
Multimeter op de rails gezet: 0 Volt
Nu vraag ik me af of dat normaal is of dat er altijd 18 volt op moet staan?
G,
Ralph
-
Probeer het eens als je bijvoorbeeld loc-adres drie opdracht geeft om met volle snelheid te rijden.
Als je dan nog 0 Volt ziet, dan lijkt mij dat wel vreemd.
Bleek onzin. Sorry!
Spanning hoort er dus sowieso te zijn.
mvg,
Gert
-
Hallo heren,
Dat je met die multimeter niets meet kan wel kloppen, je moet er een schakelingetje voor zetten, dan meet je wel een spanning, zie: Encyclopedie (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E16.04.03_-_Digitale_spanning_meten)
(tenzij de centrale defect is)
En het hoeft niet precies 18 Volt te zijn, dat is afhankelijk van je centrale.
mvg, Fred
-
Die spanning is wel meetbaar. Maar je moet dan een scoop gebruiken.
Er is een methode om toch je multimeter te kunnen gebruiken.
Dat is een dubbelfasige gelijkrichter: de diodebrug.
Dat zijn 4 diodes apart of in een kant en klaar behuizing te koop.
Dan zal je iets van 18VDC meten, in geval van geen fout dan.
Groet,
Collin
-
Dat je met die multimeter niets meet kan wel kloppen,
mvg, Fred
Nou... ik heb het net geprobeerd en meet gewoon een wisselspanning met de multimeter. Dus om snel te kijken of er een digitale spanning op staat kan zeker wel.
-
Je kan wel degelijk met de multimeter zien of er spanning op staat. Alleen moet je wel de kabels op de multimeter goed aansluiten.
Er zitten 3 uitgangen op zo'n ding en voor wisselstroom gebruik je andere uitgangen dan bij gelijkstroom.
En digitaal werkt nu eenmaal op wisselstroom.
Grtz,
Ton
-
Nou ik weet het niet hoor... ik heb toch heel wat multimeters in m'n handen gehad, maar allen hadden ze 1 bus voor SPANNING (AC/DC) weerstand (ohm) en diodetest.
Pas voor STROOM moet je de meetpennen omprikken naar een mA of A bus op de multimeter en even voor de duidelijkheid: Die moet je dus NIET gebruiken als je de spanning op de rails wil meten!
-
gewoon multimeter op wisselspanning zetten, dan moet hij " gewoon" ongeveer 18 volt aangeven.
Zo controleren wij ook op de baan of het goed aangesloten is..
Als je hem op Ampere gezet hebt, en volt probeert te meten, is er een grote kans, dat er een zekering in je (hopelijk) meter gesprongen is, je maakt gan een kortsluiting met je meter, met als gevolg dat je misschien helemaal niets meer kunt meten...... (hoe zou ik dat nu weten ???)
Edwin
-
Hoi Ronald,
Ik was er in mijn antwoord domweg van uitgegaan dat hij een multimeter had met alleen een DC bereik, omdat hij niet aangaf dat hij het op het DC én AC-bereik getest had.
Normaliter is er op het AC-bereik een spanning te meten, maar wil je exacte(re) spanningswaarden, dan dien je er een diodeschakelingetje met een kleine condensator voor te zetten, of, (zoals Collin aangeeft) een brugcel met een kleine condensator en op het DC-bereik te meten.
Wanneer vraagsteller wél op het AC-bereik gemeten heeft, is overduidelijk zijn centrale niet goed (of de aansluiting naar de rails is onderbroken) want anders had hij wel een spanning kunnen meten.
@Ton, Wat die digitale spanning betreft, dat is geen wisselstroom, maar een in stukjes gehakte gelijkspanning. En die stukjes signaal bevatten samen de digitale code. Het lijkt heel veel op een pulsbreedtemodulatiesignaal. Vergelijk het met een barcode. Vandaar dat je op het AC-bereik een spanning kunt meten (zie ook de site (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/digispan.html#dcc) van Klaas Zondervan, daar wordt het digitale signaal nader uitgelegd).
Ik heb hier vier multimeters (waarvan 1 analoog), die allemaal met twee ingangskabels werken en via een draaischakelaar kan ik kiezen tussen DC, AC, Ohms, Diodetest e.d.
Het bestaan van multimeters met aparte ingangen voor AC en DC was mij (nog) niet bekend.
mvg, Fred.
-
Menno, Fred,
Ik heb er ook niet veel verstand van. Onder het motto: "Meten is Weten" heb ik naar mijn multimeter zitten staren en zag dat bij één bus 10A DC stond en bij een andere 300V het symbool voor wisselspanning. Ik heb de zwarte kabel toen in de laatste geplugd, de rode in de derde - gezamenlijke bus, de draaiknop op V AC gezet en gezien dat het ding op die manier een digitale spanning vaststelt.
De boodschap aan Ralph is dus: Kijk goed of het ding op de instellingen voor wisselspanning staat.
Grtz,
Ton
-
In de wisselstroomstand meet je iets, hoewel zeker niet de exacte spanning, maar dat hoeft misschien ook niet om te zien of de centrale überhaupt werkt. In de gelijkstroomstand meet je bij een DCC centrale ongeveer 0 volt, omdat bij een zuiver DCC signaal de positieve en negatieve pulsen precies even lang zjjn. Dat heft elkaar op. Een brugcel richt de hele boel gelijk, zodat je daarachter vrij nauwkeurig de spanning meet.
@Gert, even opnieuw denken.
-
@Henk: Voor zover ik weet (want het is lang geleden dat ik er me in heb verdiept worden er toch twee signalen op de rails gezet? De ene is het gecodeerde commando-signaal en het andere is de volledige spanning.
Of bedoel je dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt of je een rijopdracht geeft omdat die spanning er sowieso hoort te zijn?
mvg,
Gert
-
@Gert,
Als ik een rijtuig met binnenverlichting op de baan zet en ik zet de digitale centrale aan, dan gaat de verlichting branden.
Dat betekent toch dat er een spanning op de baan staat, ook als er geen rijopdracht wordt gegeven?
Grtz,
Ton
-
gewoon multimeter op wisselspanning zetten, dan moet hij " gewoon" ongeveer 18 volt aangeven.
Zo controleren wij ook op de baan of het goed aangesloten is..
Precies. Bij een Piko Digi1 rond de 19V (bij de Lenz niet geprobeerd maar die zal vergelijkbaar zijn). Uiteraard moet je multimeter wel wisselspanning kunnen meten maar ik dacht dat de meesten dat wel kunnen.
-
Of bedoel je dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt of je een rijopdracht geeft omdat die spanning er sowieso hoort te zijn?
mvg,
Gert
Ja Gert, dat bedoel ik. Aan de digitale spanning merk je niets als er opdrachten worden verzonden. Die kun je alleen op een scoop zien.
-
Oke. Duidelijk.
mvg,
Gert
-
En voor mij nu ook.
Wisselspanning dus.
Dat had ik niet geprobeerd.
Ik heb een meter die beide aan kan. Hoef alleen maar de knop de andere kant op te zetten. Dat ga ik nu dus doen.
Thx,
Ralph
-
Hallo
Ik ben het niet met Fred eens. Als digtale spanning een gelijkspanning is dan hadden we deze discussie niet hoeven doen. Dan meet je met een multimeter op gelijkspanning -tja- spanning. Als je het artikel van Klaas goed leest dan heeft hij het op zijn side over een positieve puls gevolgt door een even lange negatieve puls. Dus wisselspanning. De decoder kijkt welliswaar alleen naar de positieve puls.
Jaap
-
Ik heb er nog wel één; een proefje dat ik heb gedaan;
Zet een weerstand (1k) en een LED in serie. De beide polen van deze combinatie sluit je ieder aan op één rail. Digitale centrale aan en de LED gaat branden. Draai vervolgens de polen om en de LED gaat weer branden. Als er gelijkspanning op de baan zou staan - al dan niet in stukjes gehakt - zou de LED in één van de twee standen niet branden. Een LED heeft immers éénrichtingverkeer voor elektronen.
Doordat hij in beide standen brandt, moet het zo zijn dat de elektronen (afwisselend) in beide richtingen door de LED hollen. Wisselstroom dus.
@Ton, Wat die digitale spanning betreft, dat is geen wisselstroom, maar een in stukjes gehakte gelijkspanning.
Deze bewering is dus onjuist.
Grtz,
Ton
-
Wat dachten jullie van een blokspanning. Een puls geeft een bepaalde tijd een bepaalde spanning en daarna is alles nul.
Een wisselspanning heeft een sinus en dat 50 keer(Hz).
Digitale spanning is het beste weer te geven met de al eerder genoemde scoop
M.v.g erik
-
Wat dachten jullie van een blokspanning. Een puls geeft een bepaalde tijd een bepaalde spanning en daarna is alles nul.
Een wisselspanning heeft een sinus en dat 50 keer(Hz).
Digitale spanning is het beste weer te geven met de al eerder genoemde scoop
M.v.g erik
Erik,
Het door mij uitgevoerde proefje toont aan dat de spanning niet varieert tussen een puls en nul, maar afwisselend positief en negatief is.
Of dat nu een sinus is of geblokt, c.q. afwisselend positieve en negatieve pulsen, is om het even. Het blijft wisselspanning.
Overigens: Wisselspanning heeft niet per definitie een frequentie van 50Hz.
Grtz,
Ton
-
De spanning wisselt van polariteit, maar het is geen echte wisselspanning. Het wisselen van polariteit is afhankelijk van het gebruikte protocol. Bij DCC wordt er na iedere puls gewisseld, maar bij sommige andere protocollen zijn er rustig meerdere positieve of negatieve pulsen na elkaar omdat het wisselen van polariteit zelf betekenis heeft. In sommige protocollen bestaan zelfs taktpauzes ofwel korte onderbrekingen van de stroom. Dat heeft allemaal niets met de gebruikelijke sinusvormige gelijk- of wisselspanning te maken.
Wat je meet is ook afhankelijk van het protocol. In de gelijkstroominstelling meet je bij DCC 0 volt, maar bij Motorola een negatieve spanning van ongeveer 8 volt. Ook in de wisselstroominstelling is de spanning die je meet verschillend. Wat je meet aan een multiprotocolcentrale is al helemaal toeval.
Exact meten gaat alleen met een scoop, benaderen gaat het beste door de digitale spanning volledig gelijk te richten. Als je alleen wil weten of de centrale stroom afgeeft kun je de wisselstroominstelling van de meter gebruiken. Maar denk dan niet dat je de juiste spanning meet.
-
Hallo
Als je googelt op wisselspaning krijg je verschillende definities. De ene zegt dat W.S. alleen W.S. is als deze een sinusvorm heeft. Anderen zeggen dat als de polariteit wisselt dan is het een wisselspanning. Ongeacht de frequentie of vorm.
Dus wat is wijsheid?
Jaap
-
Tja, zo redenerend staat er op een tweerail analoog baan ook wisselspanning omdat de spanning bij tiijd en wijle wordt omgepoold.
In de elektrotechniek bedoelt men met een wisselspanning bij mijn weten wel degelijk een nette sinus. De frequentie kan verschillen, maar die staat er dan ook keurig bij. Menig apparaat dat is ontworpen voor wisselspanning zou rare dingen gaan doen als er opeens een digitale spanning zou worden aangelegd.
-
Wisselspanning is een spanning die wisselt van polariteit.
Onze meters zijn gemaakt voor het meten van wisselspanningen van 50 Hz en sinusvormig.
Digitalespanningen voldoen niet aan deze voorwaarden. Het zijn weliswaar wisselende spanningen, maar frequentie en vorm zijn alles behalve 50 HZ en sinusvormig. Hierdoor zal een normale meter niet de juiste waarde geven van de spanning op de rails, maar wel een indicatie of er spanning is of niet. Overigens is een digitale spanning in tegenstelling tot een gelijkspanning zeer goed voelbaar.
En er nog een leukigheid aan digitalespanning: in veel centrales ligt geen van beide railstaven aan de 0 (of ground) en wisselt de spanning niet echt van positief naar negatief, maar wordt de spanning omgepoold.
Groet,
Gerard van der Sel.
-
Hallo
M.b.v. voorgaande wil ik graag een vraag, een buiten topic stellen.
Wat is gevaarlijker bij aanraking: 220 V gelijkspanning, dus geen pulserende, of 220 V wisselspanning?
Ik denk dan aan het feit dat de topspanning van 220 V wisselspanning gelijk is aan 330 V.
Jaap
-
Jaap, dat heeft toch helemaal niets met de originele vraag te maken?? ::)
-
Hallo
M.b.v. voorgaande wil ik graag een vraag, een buiten topic stellen.
Wat is gevaarlijker bij aanraking: 220 V gelijkspanning, dus geen pulserende, of 220 V wisselspanning?
Ik denk dan aan het feit dat de topspanning van 220 V wisselspanning gelijk is aan 330 V.
Jaap
Dat moet je niet aanraken. is allebij gevaarlijk
-
Hallo
Citaat Gerard van der Sel: "Overigens is een digitale spanning in tegenstelling tot een gelijkspanning zeer goed voelbaar."
Vandaar mijn vraag.
Jaap
-
Topspanning is niet het enige dat telt. Hoe reageert je lichaam op welke frequentie? Wat is het effect van de wisselende stroomrichting in je lichaam? Welke weg bewandeld de stroom? Wat is de stroomsterkte?
Kortom, er is geen goed antwoord mogelijk op de vraag.
Iets beter voelen wil nog niet zeggen dat het gevaarlijker is.
-
De NRMA DCC standaard, met tekening van de blokgolf (http://www.nmra.org/standards/DCC/standards_rps/S-91-2004-07.pdf)
en alle NMRA DCC standaarden (http://www.nmra.org/standards/DCC/standards_rps/DCCStds.html)
-
Wat is gevaarlijker bij aanraking: 220 V gelijkspanning, dus geen pulserende, of 220 V wisselspanning?
Ik denk dan aan het feit dat de topspanning van 220 V wisselspanning gelijk is aan 330 V.
Wat is gevaarlijker. Gelijkspanning veroorzaakt brandwonden, terwijl wisselspanning brandwonden en beinvloed het hart.
Ik zou beide bij 220V toch echt niet aanraken. De digitale spanning is echter rond de 20 V (max) en daarmee ongevaarlijker.
Groet,
Gerard van der Sel.