BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Kassenbarg op 09 May 2011, 10:49:19
-
Wat zijn momenteel de populaire loc-decoders?
ESU en Zimo timmeren behoorlijk aan de weg maar van bijvoorbeeld Uhlenbrock hoor ik niet meer zoveel.
-
Het kan maar zo zijn, dat populaire decoders niet voor iedereen populair zijn.
Veel mensen kiezen voor decoders op basis van een bepaalde ervaring. In veel gevallen zal dat een populaire keus zijn, maar dat hoeft niet...
Klein voorbeeld: De ESU LokPilot V4.0 is momenteel erg in trek. Niet bij mij, want ik kan de hoge CV's niet programmeren met m'n Multimaus.
Een populaire decoder is dus niet altijd de eerste keus... ;)
Groet,
Ronald
-
Ik vraag het ook een beetje om wat wegwijs te worden in het woud van decoders dat tegenwoordig aangeboden wordt. Ik zoek niet zozeer decoders om ook geluiden weer te geven maar dan nog blijven er veel merken en modellen over.
-
Bij ons is de Kuehn serie de populairte serie op dit moment.
-
Als je Selectrix rijdt en dat ook wilt kunnen combineren met DCC en analoog rijden, zijn de nieuwe familie decoders van Doehler & Haass interessant: De DHP160, DHP240, DHP250 en DHP260.
Deze nieuwe familie spreekt behalve het oude Selectrix-1 protocol ook Selectrix-2 (SX of SX1 en SX2) en NMRA-DCC, schakelt automatisch over op analoog indien nodig en er zijn varianten met SUSI ondersteuning voor bijvoorbeeld geluid.
Nog mooier is dat ze compatible zijn met de oudere types zoals de DHL160 (ook bekend als de SLX870, Viessmann 5251 en de Trix 66838), er nu ook versies zijn met 21-polige aansluiting en bovendien goedkoper zijn dan de oudere versies!
-
Hoi,
Ik heb een aantal locs rijden met Lenz Gold, ESU Lokpilot 3.0 en Lokpilot 4.0. Over deze decoders ben ik erg positief. De ESU decoders bevallen me het best, omdat ze heel veel mogelijkheden hebben en erg robuust zijn. Met mijn TwinCenter zijn ze ook prima te programmeren. Een Lokprogrammer staat nog op mijn verlanglijst. In één van mijn Fleischmann locs zit een Fleischmanndecoder, die de laatste tijd last begint te krijgen van geheugenverlies. Zo één keer per maand is hij zijn adres kwijt en dat moet dan opnieuw worden geprogrammeerd. Meestal blijven de andere instellingen wel goed. Ik ga er binnenkort maar eens eens een ESU Loksound 4.0 inbouwen.
Ik heb ook loks gehad met Uhlenbrock decoders. Hoewel Uhlenbrock hele mooie dingen bouwt, vind ik hun decoders een afrader. Bij mij gaven ze heel veel storing, waardoor bijvoorbeeld de hele baan (inclusief Koploper) in de war raakte en ik vond ze ook niet zo robuust. Sommige waren ook niet te programmeren.
Conclusie. Voorlopig staat ESU bij mij op 1.
-
Wordt Zimo nog veel gebruikt in den lande?
-
IK rij al enkele jaren met DIGITRAX
heb er een prima ervaring mee
Groet wim
-
Hoi Gerrit e.a.,
Ik denk dat Ronald81 het bij het juiste eind heeft:
Veel mensen kiezen voor decoders op basis van een bepaalde ervaring.
Voor mij geldt dat ik, na wat telleurstellende ervaringen met (voor 2000) Uhlenbrock en Keuhn, ben overgestapt op Esu decoders.
Ik heb nu redelijk wat ervaring met het inbouwen van Esu decoders, zodat ik de handleiding meestal achterwege kan laten. Door het grotere aantal Esu decoders werd het intressant om een Lokprogrammer aan te schaffen. En je raad het al, dat leidt dus tot meer Lokpilots (V3 & V4) en Loksound Decoders.
Voor mij dus Esu decoders.
Maar....
Tijdens beursen heb ik voor bezoekers geregeld loks omgebouwd. De mensen wenste een 'goedkopere' oplossing dan mijn standaard recept (5polige motor + Lokpilot), en dan komt voor 3-rail loks met de al-stroom motor de 'nieuwe' Uhlenbrock 76200 in beeld. En ik moet zeggen dat het stiekem best een aardige decoder is, met redelijk to goede rijeigenschappen. t' Voordeel is dat je de motor hoeft om tebouwen.
En dan heb je nog de ombouw kitjes die Esu voor marklin maakt, een Hamo magneet en Lokpilot in een doosje met de benodigde extra onderdeeltjes. En die leveren ook een leuke prestatie.
Een paar jaar geleden een speciale zimo decoder gekocht om een C-sinus mee aan te sturen. En het is gelukt ook deze lok rijdt nog, echter moest ik wel wennen aan de summiere handleiding...
Van keuhn een prima decoder gekocht, echter ik was gewend aan decoders in celofaan, met als resultaat dat de decoder in de lok na een wat onzachte kennis making met de vloer, iets te dicht tegen de lok behuizing aanzat: ergo, een malig rook verschijnsel en ... andere decoder dan maar.
Als Fleischmann rijder heb je met een aantal zaken hierboven niks te maken, maar het is wel een voorbeeld waarom mensen een 'voorkeur' hebben voor de ene dan wel andere decoder familie.
Vriendelijke groet,
Jan-Peter
-
ga over op digitrax decoders ;D
werken perfect
momenteel zeeeeer voordelig in amerika te kopen
vanaf 15 dollar voor een DZ123 VOOR Z OF N SPOOR...
http://www.yankeedabbler.com/.sc/ms/cat/Z-245--104
-
Zoals eerder opgemerkt, het gaat om de ervaring die je hebt opgebouwd met een bepaald merk. Toen ik destijds begon met digitaal rijden in 2003 raadde mijn winkelier me de Lokpilot aan. Dus mijn 1e loc kreeg zo'n Lopi. Ik heb daarna in andere locs nog wel andere decoders ingebouwd (Tams, Lenz, Kuehn/Viessmann, Digirails), maar daar was/ben ik lang niet zo tevreden over.
Tegenwoordig dus bij mij standaard Lopi's. En als ik een decoder met meer functieuitgangen of van een iets kleiner formaat zoek, kies ik voor Zimo's. Ook hele fijne decoders, maar ik vind ze persoonlijk net iets minder fijn om te programmeren. Neem bijv. het functiemappen dat m.i. bij de Lopi toch net gemakkelijker gaat. Daarnaast zijn Zimo's minder 'mainstream' dan Lopi's, en dus lastiger te verkrijgen.
grt
Marc
-
Als Sx rijder met CC2000 systeem ben ik erg gebonden aan een bepaalde groep decoders. Ik heb vooral DHL-100/160 decoders of equivalenten daarvan. Werken prima. Met de vernieuwde DHP decoder heb ik nog geen ervaring op gedaan, maar het is wel een logische stap.
Ik heb wel eens gedacht om andere decoders aan te schaffen, maar om een of andere reden trekken die niet zo, mede doordat je ze of niet kan programmeren onder Sx-protocol (en de betreffende centrale beperkt DCC bruikbaar is waardoor de LoPi's van ESU niet zo handig zijn) of omdat ze gewoon niet zo goed staan aangeschreven, zoals de Huilenbrock-multiprotocol-decoders. Bij soundecoders loop je tegen vergelijkbare problemen aan (ESU's kan ik zelf niets aan programmeren, Zimo en andere beheersen geen Sx).
Robert
-
LoPi's zijn ook mijn favoriet. Met de standaard instellingen werken ze bijna perfect met alle nieuwe loks, en voor Fleischmannloks zijn ze zeer goed in te stellen. Dat ik nu niet meer aan Functiemapping kan doen (vanwege hoge CV's) is zeer vervelend. De Uhlenbrock of Lenz werken gewoon niet lekker met Fl*, en Zimo is lastig verkrijgbaar. Bovendien heb ik met Z* geen ervaring.
By the way : Ziet het erna uit dat R* nog iets gaat doen aan het niet kunnen programmeren van hoge CV's ? (Update) ?
-
Ik weet dat het hier over lok decoders gaat maar voor treinstellen(de andere helft waar geen motor in zit) heb ik laatst een mini functie decoder gekocht van Digirails en die bevalt ook prima.
Klein en goedkoop en volop mogelijkheden om verlichting in te stellen.
-
Voor locs gebruik ik in hoofdzaak ZIMO MX630 decoders. Deze geven een prima rijgedrag en je kan lekker stoeien met de vele schakelfuncties om attributen in de loc aan te sturen.
Gerard
-
Tja, toen ESU in 2000 met de LokPilot kwam, was ik verkocht. De eerste met hogere frequenties voor de motorsturing en dus opeens zijdezacht rijden met zo'n Roco 1600.
Dus in mijn lokpark: LP1, LP2, LP3 en LP4. ;D
Zimo MX630 inmiddels ook geprobeerd en uitstekend bevonden, maar ja waarom zou een mens zich nog een keer verdiepen in al die CV's?
Verder nog wat verdwaalde Kühn decoders, omdat die beter met de Trix 6400 overweg bleken te kunnen dan de LP1. Verder niet reuze enthousiast over Kühn.
-
Door het grotere aantal Esu decoders werd het intressant om een Lokprogrammer aan te schaffen.
Programmeren kun je toch ook met een centrale, en een apart railtje of is dat de ingewikkelde weg?
-
Als je Selectrix rijdt en dat ook wilt kunnen combineren met DCC en analoog rijden, zijn de nieuwe familie decoders van Doehler & Haass interessant: De DHP160, DHP240, DHP250 en DHP260.
Heb eens ergens gelezen op het forum (of toch misschien elders) dat qua basisopzet Selectrix een mooier systeem is dan het DCC-protocol.
Maar ik kan me zo voorstellen dat door het massieve doorontwikkelen van DCC in de laatste tien jaar het Selectrix-systeem misschien achterop geraakt is? Of stoot ik nu iemand heel hard voor het hoofd? :)
-
Het Selectrix systeem zorgt voor een veel hogere frequentie en het continue doorsturen van commando's naar de loks dan DCC, waardoor de loks veel beter reageren, vooral bij grote banen en in geval van storing zoals interferentie en vuil op de rails. Daarom wordt Selextrix nogal wel toegepast op banen waar een hogere betrouwbaarheid wordt gevraagd zoals bij tentoonstellingen of waar veel loks rijden.
In principe is het SX1 protocol achterhaald in de zin dat het maar 103 adressen kan aansturen en weinig extra functies toelaat. Het SX2 protocol lost die problemen op, maar neemt daarbij eigenschappen over van DCC die que betrouwbaarheid minder wenselijk kunnen zijn.
Vroeger was SX ook populairder bij Z en N rijders omdat de decoders veel kleiner waren dan hun DCC tegenhangers, maar dat is intussen ook niet meer zo.
Kortom, als je voor je hobby met maar een klein aantal loks gaat rijden is DCC tegenwoordig een betere keuze vanwege het veel grotere aanbod en ondersteuning (helaas)...
-
Programmeren kun je toch ook met een centrale, en een apart railtje of is dat de ingewikkelde weg?
Ik kocht dat ding voor sound updates, maar programmeren met een lokprogrammer is erg makkelijk.
en dan is een Ecos die ik als centrale heb, ook geen straf om mee te werken.
neem zoiets simpels als een lang adres, ik tik gewoon het lange adres in. Op een centrale moet je echt even rekenen om te weten wat je in moet tikken.
functie mappen is ook zoiets, gewoon een beetje aan vinken.
-
Toch heb ik wel een zwak voor Selectrix: merken zoals Rautenhaus die stug hun best blijven doen kunnen wel op mijn sympathie rekenen.
Als ik de voorgaande berichten lees, dan hoeft ESU niet over marktaandeel te klagen!
-
Hallo Gerrit, e.a.
De lokprogrammer heeft twee grote voordelen ten opzichte van de standaard centrales en een programeerrail.
1. Met een fabrieksnieuwe decoder uit geruste lok, kan ik eerst in één ruk alle (adhoc) settingen en vooral functiemapping aanpassen en dan in één keer naar de decoder laden.
2. Van elke lok met een Esu (of de voormalige Marklin decoder) heb ik een backup (project) bestand. De decoders probeer ik namelijk zo in teregellen dat ze ongeveer 110% van de werkelijke maxium snelheid halen of min 60kmh (welk van de twee hoger is). Als ik dan een vergelijkbaar model heb kan ik het projectbestand opennen, en in de nieuwe lok pompen. Dat scheelt veel probeer werk.
Daarnaast is het tijdens beurzen ook makkelijk, als de Railclub Utrecht massaal koplopers hebben gekocht, die analoog 'te langzaam' rijden, dan kan ik na de eerste koploper alle volgende hetzelfde project uploaden. Daar blije gezichten en ik weer wat meer rust ;D
Overigens, de Ecos begint op punt 1 aardig aan de extra functionaliteit van de lokprogrammer te knagen. Het is daar nu ook mogelijk om eerst alle wijzigingen door te voeren, en daarna alles in één keer te uploaden.
Vriendlijke groet,
Jan-Peter.
PS De intellibox 1 had (firmware 1.5) al een lange adressen menu (lezen en schrijven), dus dat is bij bepaalde centrales misschien een 'uitdaging' maar niet bij de intellibox en klonen.
-
daar ik gemixt rij met selectrix en dcc ..
heb ik de FCC centrale van MTTM aangeschaft...
werkt perfect en is multi protocol... SE1/SE2 /DCC alle formaten /Marklin Moterola
dus nagenoeg elke decoder kan ik plaatsen in de lok's...
tevens ideaal om de mobile station van trix te updaten...
http://www.mttm.de/
-
Tja, maar met een centrale die gemixed DCC, Selectrix en misschien ook nog Motorola en MFX uitstuurt, doe je de meeste voordelen van Selectrix teniet.
Tenzij je natuurlijk Selectrix als primair protocol instelt en maar met 1 of 2 anderssoortige protocol loks rijdt...
-
Maar goed: ESU staat op kop, dan komt er een tijd niets en dan volgen Kuehn, Tams en misschien nog Lenz.
Gek dat Lenz zijn hele voorsprong en naam die het een vijf à tien jaar geleden had, heeft laten lopen.
-
Het zou zomaar kunnen dat ESU zijn koppositie ook kwijtraakt i.v.m. de wisselende ervaringen met de Lokpilot 4.0. Ik ga weer eens een Kuehn proberen in m'n volgende loc.
Groet,
Ruud
-
wisselende ervaringen met de Lokpilot 4.0.
Dat heb ik dan niet meegekregen. Wat speelt er zoal met de Lokpilot 4?
-
Kijk maar eens even in dit draadje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,32336.0.html).
Groet,
Ruud
-
Gek dat Lenz zijn hele voorsprong en naam die het een vijf à tien jaar geleden had, heeft laten lopen.
Ik ben 8 jaar uit de modelspoor geweest... Vertel eens, wat is er aan de hand met Lenz?
mvg,
Martijn.
-
Voor zover ik weet is Lenz een voorloper geweest met het DCC-protocol. Zo'n vijf jaar terug stonden de decoders van Lenz (bijvoorbeeld de Gold-serie) goed aangeschreven.
Maar hedentendage hoor ik niet zoveel meer van Lenz. Op decodergebied komt er niet zoveel nieuws en de centrales van Lenz zijn qua uiterlijk en bediening onderhand wel gedateerd.
-
O gelukkig, niks slechts over het produkt. :)
Ik ben zelf goed te spreken over de Lenz standard+ decoders, die worden door mijn LHS verkocht als zijnde de opvolgers van de Lenz 1025, die ik 'vroeger' altijd inbouwde.
Prijs - kwaliteit prima naar mijn mening.
Ik heb ook een paar Lokpilot V 4,0 decoders, gekocht toen de Lenzen bij LHS even op waren, maar ik moet nog steeds een beetje aan de Lopi's wennen...
mvg,
Martijn.
-
Kwaliteit zal gelukkig ook wel goed zijn, maar ik heb het gevoel dat Lenz niet veel meer ontwikkelt.
-
Gek dat Lenz zijn hele voorsprong en naam die het een vijf à tien jaar geleden had, heeft laten lopen.
Niet zo gek met de importeur van die tijd. Heb ik (en Lenz) nog steeds last van.
Maar defecte decoders worden tot op heden nog steeds gratis gerepareerd of vervangen, niet alleen de garantiegevallen.
Maarten
-
Met RailCom+ hebben ze samen met Esu weer iets in handen waardoor ze weer wat voorsprong hebben. Jammer dat het ABC gedeelte nooit helemaal goed van de grond is gekomen.
Groeten Ronald.
-
ABC wordt steeds meer ontdekt door bouwers/rijders, die wel een beveiliging/bloksysteem willen hebben, maar niet via de computer willen rijden.
Is dus prima als een soort "stand-alone" systeem te gebruiken.
In combinatie met wat recht toe recht aan relaistechniek zijn heel leuke dingen te maken.
Maarten.
-
Voor zover ik weet is Lenz een voorloper geweest met het DCC-protocol. Zo'n vijf jaar terug stonden de decoders van Lenz (bijvoorbeeld de Gold-serie) goed aangeschreven.
Maar hedentendage hoor ik niet zoveel meer van Lenz. Op decodergebied komt er niet zoveel nieuws en de centrales van Lenz zijn qua uiterlijk en bediening onderhand wel gedateerd.
Is al veel eerder gebeurd. Ruim 10 jaar geleden kwamen de eerste decoders met hogere frequenties voor de motorsturing op de markt. Lenz nam dat eerst niet serieus en daarna heeft het nog lang geduurd voordat ze dat kunstje ook onder de knie hadden. De achterstand in de kwaliteit van de motorregeling op bijvoorbeeld ESU en Zimo heeft Lenz nooit helemaal kunnen inlopen. Bij de ontwikkeling van function mapping, idem dito. Bij de geluiddecoders hebben ze de boot zelfs totaal gemist.
ABC en Railcom zijn leuke dingen, maar voorlopig geen doorslaggevende verkoopargumenten.
En het lijkt me sterk dat een NL importeur erg veel invloed heeft op het innovatieve vermogen van Lenz. Daar is ook weinig mis mee, maar ze steken de energie tegenwoordig liever in schaal 0 dan in de moordende concurrentie van het digitale gebeuren.