BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: Anoniem op 14 February 2007, 15:26:56
-
Volgens diverse Franse media (Le Parisien, France 2, France Inter) is gisterochtend tijdens proefritten het wereldsnelheidsrecord op het spoor gebroken. Wat heet, verpulverd kan men wel stellen: er zou 553 km/h geklokt zijn in de totale anonimiteit, net als op 10 mei 1990 (510,6 km/h). Wellicht dat we over een week een "echt" nieuw record hebben, met alle mediaspektakel dat eromheen hangt.
-
Vervolgens wil Alsthom in april het rekord verbeteren tussen
550 km en 570 km volgens de mededeling van 1zu160.net
-
Ja, die officiële lezing van 'begin april' begint toch meer en meer te wankelen...zoals het zich op dit moment laat aanzien is de hele maand maart nodig voor proefritten uit te voeren door stel 4403, die proefritten hebben betrekking op van alles maar niet op ultrahoge snelheden...het gevolg lijkt te zijn dat er op de LGV in maart / april geen tijd en ruimte is voor de voorbereiding van ritten met de 4402. Bovendien is het niet logisch dat nu een recordsnelheid wordt gevestigd en men vervolgens nog anderhalve maand zou wachten. Het blijft natuurlijk wel het officiële verhaal, daarom is het nogal koffiedik kijken (al dan niet vergezeld van speculaas). We wachten af ;D.
-
als ze vleugels hadden waren ze bijna opgestegen ;)
-
Dat mag ook wel, met bijna 20.000 kW schoon aan de haak ;D.
-
als ze vleugels hadden waren ze bijna opgestegen ;)
Opstijgen doe je al bij een lagere snelheid, pakweg 300 km/hr ;D
Eerder iets nodig om naar beneden te duwen.
Gr
John
-
Dit komt al aardig in de buurt van het snelheidsrecord van een onbemande maglev.
- Peter
-
Opstijgen doe je al bij een lagere snelheid, pakweg 300 km/hr ;D
Heren,
[offtopic]
dagelijks trek ik mijn wielen van de baan met rond de 144 knopen, dat is dus zo'n 240 KM/Hr. Voor een aluminium cilindertje van max 120.000 amerikaanse ponden.
[ontopic]
greetz,
Patrick
-
19-02-2007: 556 km/h... en we blijven testen
-
Hoe hard willen ze uiteindelijk gaan?
mvg,
Sander
-
Warp? ;D
-
Goh Brussel- Parijs 1.15 minuten en komende uit de Thalys om 22.06 in Rotterdam pas om 00.00 in Arnhem met een ruime overstap in Utrecht.... onthaasten noem je dat. 2 uur over 140 kilometer. Wat een tijden. Overigens wel afgelopen jaar per fiets de TGV Est overgestoken (fraai om de lijn te zien liggen) en net de ombouw van het Gare de l'Est in Parijs bewonderd. Boeiend!
-
Ja ach, je bent vanuit Rotterdam even snel in Parijs als in Oost-Groningen, maar dat is natuurlijk de consequentie van op sommige plaatsen wel een HSL aanleggen en op andere niet ;D. Voor een dicht net als dat van de NS, met veel stopplaatsen, is een commercieel gemiddelde van 70 per uur niet eens bizar slecht te noemen. Het steekt natuurlijk schril af tegen het commercieel gemiddelde van de kampioenen op de lijn Paris-Marseille non-stop (710 km in exact drie uur = gemiddeld bijna 237 km/h), maar dat is dan ook appels met peren vergelijken
-
dagelijks trek ik mijn wielen van de baan met rond de 144 knopen, dat is dus zo'n 240 KM/Hr. Voor een aluminium cilindertje van max 120.000 amerikaanse ponden.
Ja, maar dat cilindertje heeft wel speciale voorzieningen juist om de lucht in te gaan, nietwaar Patrick? :)
Eerder iets nodig om naar beneden te duwen.
Klopt. Om die reden zijn racewagens dan ook voorzien van spoilers.
Ik vraag me ook af waar de grenzen liggen voor een railsvoertuig en het lijkt mij dat er bij nog hogere snelheden inderdaad voorzieningen moeten worden getroffen om een treinstel op de rails te houden.
Wellicht een aerodynamica-specialist onder de forumbezoeker die daar iets meer over kan zeggen?
mvg,
Gert
-
Ik denk dat dat niet zo'n probleem is (ben geen aërodynamica-specialist ;D) omdat de verhouding tussen de hoeveelheid lucht die zich onder de trein kan verzamelen - en dus de opwaartse kracht (lift) genereert - en de massa van de trein veel kleiner is. Met een kleinere verhouding lijkt mij dat de zwaartekracht het langer blijft winnen en een trein dus minder geneigd is weg te vliegen. Ook vertrouw ik er wel op dat ze dat bij Alstom, dat ook aan het project meedoet, uitgerekend hebben en een spoiler niet nodig geacht hebben...zo'n ding weegt ook weer iets ;D.
Conclusie: ik vermoed dat de "wegvlieggrens" bij een trein behoorlijk hoog ligt.
-
Ik vraag me ook af waar de grenzen liggen voor een railsvoertuig en het lijkt mij dat er bij nog hogere snelheden inderdaad voorzieningen moeten worden getroffen om een treinstel op de rails te houden.
Ik ben danwel geen aerodynamica specialist, maar ik denk dat spoilers op een trein niet echt essentieel zijn. Zolang de trein verwaarloosbaar kleine opwaartse krachten te verwerken krijgt, blijft de trein netjes in de rails. Een auto heeft spoilers op op de weg gedrukt te worden om bochten sneller te kunnen nemen en om op hoge snelheid genoeg druk op de wielen te krijgen om rechtdoor te gaan. Een auto heeft spoilers nodig omdat ze relatief licht gebouwd zijn, en toch een behoorlijke hoeveelheid lift 'genereren', de opwaarste kracht 'wint' het eerder van de zwaartekracht dan bij een trein.
Een trein blijft volgens mij veel makkelijker op de rails door het (relatief) hoge gewicht tov de opwaarste kracht. Kortom: Per kg trein is er minder opwaartse kracht dan op een auto.
Bovendien hoeft een trein geen scherpe bochten te maken; hogesnelheidslijnen zijn nagenoeg recht. Ik kan me nie tvoorstellen dat in een bocht het 'binnenste' wiel omhoog komt :)
Joeri
ps. Wesley was sneller ;D
-
Een trein is te zwaar, en de vorm doet er absoluut niet toe. De TGV, Thalys, ICE noem maar op, zien er 'snel' uit, maar het doet verder naast een esthetisch geen specifieke aerodynamische dienst. Bijvoorbeeld de pantograaf levert al aardig wat "parasite drag", zoals dat in de luchtvaart heet. (een vliegtuigvleugel levert dankzij lift ook "induced drag", maar dat is wel heel erg offtopic).
Een trein heeft gewoon teveel obstakels om het aerodynamisch interessant te maken.
Dé vergelijking die met een vliegtuig te maken valt, was het moment dat de TGV het oude snelheidsrecord van 555 km/h (Wesley, correct me if i'm wrong) maakte: bij een filmopname vanaf de brug waar die trein onderdoor jankte klonk het net als een vliegtuig, erg indrukwekkend!
Kleine zelfoverpeinzing, tenslotte: als ik het modelletje van m'n ICE bekijk, is de onderkant wel glad gemaakt, in tegenstelling tot een normaal rijtuig. Dit zou erop kunnen duiden dat ze wel iets van 'downforce' plannen.....maar veel lijkt het me niet.
J
-
ps. Wesley was sneller ;D
Héél toepasselijk in dit draadje! ;)
Bedankt voor jullie uitleg. Overigens ken ik nog wel een grens die dan waarschijnlijk eerder bereikt zal worden dan 'de wegvlieggrens' en dat is Mach 1.
Het lijkt me dat men daar niet overheen zal willen gaan. Ik heb geen idee of het overschrijden van de geluidsbarrière op land andere effecten zou hebben als in de lucht. Maar gevoelsmatig (ik weet het; die uitdrukking is weinig rationeel in dit verband) lijkt het me dat je dat niet moet proberen.
Ik heb altijd zitten vloeken van schrik als een straaljager dat geintje vroeger flikte (is het tegenwoordig verboden; het lijkt heel lang geleden dat ik het meemaakte), en op land lijkt het me nog minder prettig. Daarnaast vraag ik me af wat geluidsgolven in dit soort extreme omstandigheden gaan doen en wat de gevolgen ervan zijn op de infrastructuur en de directe omgeving.
Wellicht nog een geluidsexpert in 'de zaal'?
mvg,
Gert
-
Jeroni: 515 km/u (of 517, dat vergeet ik altijd).
Gert: Ze zijn al met een auto sneller gegaan dan Mach 1, ik denk dat het niet veel verschil maakt met in de lucht.
-
Het heeft eigenlijk niks met geluid te maken.
Ik denk dat het op een trein minder invloed heeft dan op een vliegtuig. Bij Mach 1, de geluidssnelheid (=1225 km/h op zeeniveau) haalt het object zijn eigen geluidsgolven in. Ik wil in een aerodynamica boek nog wel even een plaatje opzoeken morgen, want dat wordt lastig uitleggen. Kort gezegd wordt de lucht samengeperst bij het drukpunt op de vleugel, dat daarmee naar achter verschuift (het vliegtuig vliegt harder). Bij vliegen is dit een naar effect, aangezien de kist in balans blijft door aerodynamische drukpunten. Wanneer het waar de grootste lift (is een vector omhoog) zich naar achter begeeft, kun je je voorstellen (dmv hefboom-natuurkunde) dat de neus van het vliegtuig naar beneden duikt. Ook wel het "tuck-under" effect genoemd. Voordat dit gebeurt moet het vliegtuig dus door dat "scherm" heen, en dat kost heel veel weerstand. Een kritieke fase in de subsonische vlucht......daarom kunnen niet alle vliegtuigen supersoon gaan.
De Trein
Bij een trein lijkt me dit niet van toepassing, want een trein heeft ook geen vleugels. De drukgolf lijkt me niet handig in tunnels bijvoorbeeld. Ook geeft dit verschijnsel een behoorlijk knal, zoals Gert al aangeeft. Treinen zullen niet supersoon gaan rijden.
Dit alles baseer ik op de reportage over de Thrust SST, jeweetwel die "auto" waar ze 2 motoren van een F-4 Phantom straaljager op hebben gemonteerd, waarmee dit vehikel over de Utah (dacht ik) zoutvlakten over de Mach 1 reed.
-
Ken uw geschiedenis ;D.
28 en 29 maart 1955: 331 km/h, CC 7107 en BB 9004
26 februari 1981: 381 km/h, TGV SE 16
18 mei 1990: 515,3 km/h, TGV A 325
MagLev: 581 km/h, datum geen idee en geen zin om het op te zoeken: 't is toch geen trein 8) ;D. Een mooi doel voor de huidige ritten is derhalve 582 km/h (niet officieel natuurlijk).
Overigens heb ik tóch een spoiler gevonden ;D, en wel achterop de 325 in 1990.
(http://www.railfaneurope.net/tgv/jpg/TGV18.JPG)
Foto TGV-Web
(is het tegenwoordig verboden; het lijkt heel lang geleden dat ik het meemaakte)
Even off-topic: boven stedelijk gebied (en dat begrip moet je ruim zien) is het tegenwoordig inderdaad verboden om door 'de muur' te gaan, volgens mij vanuit Brussel gedirigeerd maar dat weet ik niet zeker.
-
Volgens mij is het zelfs omgekeerd en is het verboden met uitzondering van een paar aangewezen gebieden en dan vaak nog niet eens het hele jaar. Dat soort geintjes haalt de luchtmacht tegenwoordig maar in Canada uit. Heeft volgens mij ook niks met Brussel te maken.
-
Ik kwam een filmpje van het record tegen op Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=n6lBjd2Ij8I
...ZOEF... ;D
Zo te zien een compleet aangepaste samenstelling.
-
Zo te zien een compleet aangepaste samenstelling.
Ja dat zeg ik toch ;D. Stel 4402 heeft als belangrijkste aanpassingen meegekregen:
- grotere wielen
- één stroomafnemer verwijderd, gat opgevuld met stroomlijnbeplating
- een andere overbrenging
- een verkorte stam rijtuigen
- een aangedreven barrijtuig, waardoor van de hele trein maar 4 assen niet zijn aangedreven (en wel de draaistellen onder de rijtuigen aan de zijde van de motorwagen
-
Sorry Wesley!! ;D
Vond deze grote foto ook, hier zijn de aanpassingen heel duidelijk te zien:
(http://67.15.20.45/images/images2/0/0702191734_0083_Passavant_PK195_sensors_TGV_POS_4402_JM_Frybourg.jpg.77563.jpg)
3 duplex rijtuigen trouwens. Een aangedreven barrijtuig? koel!! ;D
Veel foto's hier! (http://www.railpictures.net/showphotos.php?locomotive=Alstom%20TGV%20POS%20specially%20prepared&PHPSESSID=22127568f7dcb5b9b84b290c87e200dd)
3!, zeg ik toch ;D
-
Nope, drie Duplexrijtuigen: twee eindwagens en de befaamde bar ;D.
Edit: een beetje je post gaan lopen aanpassen, dat kan natuurlijk niet :P ;D.
Uiteraard gaan de Duplexrijtuigen na het record terug naar waar ze vandaan komen (ik weet niet precies waar dat is) en wordt een reguliere POS-stam ingeschoven, uiteraard afkomstig van een TGV Réseau en gerenoveerd courtesy of Christian Lacroix.
-
Die combinatie van Duplex en motorrijtuigen ziet er niet uit ;D
-
Hoezo niet? Uiterlijk verschilt een POS-motorrijtuig nauwelijks van een D-motorrijtuig, dus een Duplex ziet er altijd zo uit (maar dan wat langer ;D). Wat de kleurstelling betreft: momenteel (voor de proefritten) is de kleurstelling niet aangepast, ik heb begrepen dat voor het snelheidsrecord een speciale bestickering zal komen.
-
De kleurstelling dus, en de ronding aan de bovenkant van de D-rijtuigen lijkt mij iets anders dan bij de motorrijtuigen waardoor ze niet echt aansluiten. Een gewone Duplex of POS ziet er mooier uit.
-
Wesley,
Ik dacht dat onze koplopers nog niet zo heel erg lang geleden ook enige spoiler aanpassingen hadden gekregen vanwege de ontsporingsgevoeligheden.
Groeten, Alexander
-
Alexander, de "spoiler" bij een Koploper is geen spoiler. Het is een baanschuiver. In de originele uitvoering van de kop van een Koploper kon deze bij een overwegbotsing makkelijk over de aangereden auto heen schuiven, met ontsporing tot gevolg. De baanschuiver schuift de auto opzij, zodat de trein op het spoor blijft.
Het heeft dus niets met aerodynamica te maken.
Voor de aangereden automobilist maakt het volgens mij weinig uit, die heeft in beide gevallen weinig kans.
-
de ronding aan de bovenkant van de D-rijtuigen lijkt mij iets anders dan bij de motorrijtuigen waardoor ze niet echt aansluiten.
Dat is niet het geval. En die kleurstelling, dat komt dus allemaal goed binnenkort ;D.
-
Gelukkig, want de Duplex is best mooi. :)
-
Had nog een filmpje gevonden van het monster :)
http://www.youtube.com/watch?v=x1Bel_LcjZg
-
"Normaal gesproken moet het record op 4 april plaatsvinden wanneer het weer het toelaat", aldus het eerste exacte bericht dat mij ter ore is gekomen. Mind you, dit is géén officiële aankondiging geweest en de datum KAN dus foutief zijn!
-
Intressant!!! (http://www.youtube.com/p.swf?video_id=LJb-oUgSwN8&eurl=&iurl=http%3A//sjl-static13.sjl.youtube.com/vi/LJb-oUgSwN8/2.jpg&t=OEgsToPDskKicwh3qAFmZgNpnBBNXMhY)
Groetjes,
Robbert
-
Had nog een filmpje gevonden van het monster :)
....
wow, ik vind het geluid erg bizar, alsof er een raket langskomt, daarbij is het
al op ruime afstand te horen .....
voor het geluid moet je dit filmpje maar eens kijken / luisteren:
http://www.youtube.com/watch?v=eG7Y1FSUwGg&mode=related&search= (http://www.youtube.com/watch?v=eG7Y1FSUwGg&mode=related&search=)
-
Volgens de aerodinamica vliegt een objekt niet doordat hij door de lucht gedragen wordt maar doordat er een vacuum aan de bovenkant van het objekt ontstaat.
Zo wordt een zeilboot ook niet vooruit geblazen maar ontstaat er aan de voorkant van het zeil een vacuum waardoor hij vooruit getrokken wordt.
Wil je dan ook dat een objekt niet gaat vliegen dan moet je de luchtstroom zo verplaatsen dat er gaan vacuum boven hem ontstaat.
Je kan bij een trein of auto er dan ook voor zorgen dat het vacuum aan de onderkant komt te zitten en heb je het probleem opgelost.
Mvtgr.
Wim Romijn.
-
Eerder luchtdrukverschil, een vacuum is wel heel optimistisch.
En inderdaad, door ook neerwaartse druk op te wekken, hef je de opwaartse kracht op en/of genereer je extra neerwaartse druk. Je verplaatst de luchtstroom niet, maar je maakt een 'nieuw' drukverschil wat een neerwaatste kracht levert. Nieuw tussen aanhalingstekens omdat je de aerodynamica door je toevoegingen toch wel verandert.
Joeri
-
Le Figaro rept van 3 april, maar ja, dat is natuurlijk wel Le Figaro... :-|
Tevens zal aanstaande maandag de 4402 gepresenteerd worden in zijn nieuwe (sticker-)jasje.
EDIT: In rap tempo concretiseert zich de datum van 3 april. De organisatoren van het "feestje" behouden zich echter uitdrukkelijk het recht voor om in geval van slechte weersomstandigheden de recordpoging te verplaatsen naar 4 april.
Mocht u geïnteresseerd zijn: Passavant-en-Argonne bevindt zich op 492 km van Utrecht, tussen Châlons-en-Champagne en Verdun in het kanton Ste-Ménéhould, afrit 29 van de A4 ;D.
-
Filmpje van de bestickering: http://jt.france2.fr/13h/ (http://jt.france2.fr/13h/) vanaf 1:04 (dubbelklikken op videootje voor volledig scherm). Ziet er bijzonder strak uit! Wat een eng monster ;D.
-
Ze zijn wel eerlijk bij de SNCF, je zou inderdaad kunnen zeggen dat het nieuwe record 'een klein beetje sneller' wordt ;D.
Ziet er erg mooi uit, apart design. Is weer eens wat anders dan de standaard stellen. Net zoals het IRIS stel, het heeft wel wat :D.
Wesley, heb je Franse contacten, of kom je er gewoon vaak? :)
Joeri
-
Ik kom er niet eens zo vaak...een keer of 4 per jaar maximaal ;D. Ongeveer de helft van al mijn reizen ;). "Franse contacten" heb ik niet echt, wel lees ik mee (en post ik af en toe) op Franse fora.
-
Nog een fotootje voor de mensen die te lui zijn om filmpjes te kijken ;D:
(http://wisup.net/File_1/Images1/070327/WIS_FR/et0001acJQD2703200713322251.jpg) (http://wisup.net/File_1/Images1/070327/WIS_FR/et0001acJQD2703200713322251.jpg)
Foto: "arnault75" op een Frans spoorforum.
-
Een goede morgend iedereen,
Morgen vindt de officiele recordpoging plaats, zou rond de 540 km per uur moeten zijn.
Op de lijn Straasburg-Parijs.
Zonet gehoord op het nieuws van een verantwoordelijke van de TGV diensten.
Zij hebben al lang de snelheid gehaald (naar het schijnt tot 560 km) maar morgen alles officieel.
Mvg
Olivier
-
Vandaag is de dag....
Kijk even op de officiele website:
http://www.record2007.com/
Joren
-
Op die site is ook een film te zien van de twee record ritten
in 1955. Te zien zijn de CC 7107 en BB 9004 op volle snelheid.
Mooi om te zien zijn de vonkenregens van de stroomafnemers
en de stofwolken die de treinen achter zich laten.
-
ik zag zojuist live op internet dat hij tot 574 km/hr kwam!! Wel met 2 motorwagens die in totaal 25000 pK geven, treingewicht slechts 68 ton, bovenleidingspanning opgevoerd tot 25000 kV en 4 ton gewicht aan de bovenleidingspanners ipv de standaard 2,4 ton! Wow, wat gaat dat hard!
Ja herstel, 25 kV of 25000 V, niet 25000 kV; maar dat is de normale spanning. Voor deze proef opgevoerd tot 32000 V. De snelheid was 574,8 km/hr om precies te zijn. Grotere wielen zaten er ook op!
-
hij ging wel erg HARD
zzzzzzzzzzzzzzooooooooooooooeeeeeeeeeeeeeffffffffffffffff
574 km
-
Wat een belevenis om het zo live te zien.
Zie je toch iets meer dan op een brug boven de rails op het traject.
Het is toch weer een top prestatie van alle betrokken bedrijven.
Alexander
-
Hoe krijgen ze het voorelkaar 574 km/per uur :o
-
.....bovenleidingspanning opgevoerd tot 25000 kV ......
25 miljoen volt, dat lijkt me een beetje te spannend. ;D
-
Hoe krijgen ze het voorelkaar 574 km/per uur :o
Gewoon gas geven ;D
-
25 miljoen volt, dat lijkt me een beetje te spannend. ;D
Was dan ook slechts 31000 Volt..... ;)
Dick
-
Op RTL nieuws ook een stukje over het wereldrecord.
-
In het filmpje staat er 19.6 KW op de bovenleiding.
en achter die 25000 staat ch ???
Gr Peter
-
574.8 km/u, zooooooooo VET, daar had ik heel graag in gezeten.
Groetjes Michiel
Ps; op naar de 600km/u ;)
-
Deze zal wel jaloers zijn ;D
(http://members.aol.com/lovelandrunners/graphics/roadrunner.jpg)
Dat zijn mooie record snelheden, maar praktische inzet no way...
Robert
-
...maar praktische inzet no way...
Dat zeiden ze vijftig jaar geleden ook over 300 km/u, en dat is nu dagelijkse praktijk.
-
En bij de eerste trein was 30 km/u al veels te snel ;D
Het was net op het NOS nieuws, mooi gezicht die TGV.
-
Mooi te zien hoe subtiel langzaam de mcn de recordtrein langs het perron stil zette ;D
-
Ik denk dat ik die 574.8km/u zelf maar eens ga proberen met MSTS, en misschien wel harder ;D ;D ;D ;D.
Groetjes Michiel
-
Voor de mensen die het gemist hebben of gewoon alles nog een keer willen zien.
zie hier (http://www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws/video/context/index.xml) het filmpje op de site van RTL 4.
Wat ik zelf wel een leuk detail vind, is dat ze tegenwoordig een trein niet meer volgen met een helikopter maar met een straalvliegtuig. ;D
Dat vliegtuig is namelijk te zien ongeveer halverwege het filmpje en te horen bijna aan het eind.
m.v.g.
Mark
-
Wat me ook opviel is dat het niet veel uitmaakt of je een bromvlieg raakt met 120 in je auto of (toen nog) 320 in een T.G.V :)
Dat ze de trein met een straalvliegtuig volgen lijkt me logisch. Er zijn niet veel helicopters die zo snel kunnen vliegen.
Harm
-
zie hier (http://www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws/video/context/index.xml) het filmpje op de site van RTL 4.
Zou iemand dit filmpje om kunnen zetten naar mpg, kan hem niet door een of ander javascript
-
Dat ze de trein met een straalvliegtuig volgen lijkt me logisch. Er zijn niet veel helicopters die zo snel kunnen vliegen.
Om precieser te zijn volgensmij staat het helicopter wereldrecort nog op 386km/u, logies dat je dan die TGV niet volgt.
Groetjes Michiel
-
Eerste reactie, schitterend, ik zou willen dat ik een van die drie mannekes voorin was. ;D
Wat is de begrenzing, de eindsnelheid in de toekomst?
Over 20 jaar ben ik 65 jaar en hoop vanuit Moskou richting St Petersburg e.v. te gaan met hopelijk nog een stoomlocomotief.
Arthur
-
Er zijn niet veel helicopters die zo snel kunnen vliegen.
1 woord: Airwolf ;D ;D
Heb de beelden op tv gezien, ziet er echt indrukwekkend uit. Zo zie je niks, zo zie je een stofwolk...
-
In het zuiden van Spanje heb ik niets gezien, bij mijn doorreis door Frankrijk op weg naar hier echter des te meer: op alle stations die een beetje iets voorstellen (en daar valt in dit geval zelfs de veredelde halte Lannemezan onder, naast Pau, Lourdes en Tarbes ;D) wordt uitgebreid gejubeld met posters, kartonnen zuilen en weet ik veel wat meer. Sic transit gloria mundi :D. Rendez-vous over een jaartje of 10 à 15 voor de 600 per uur, bijvoorbeeld op de LGV Poitiers-Limoges die ook lekker heuvelachtig kan worden.
Toch was het nog 8 km/h te weinig om de MagLev-mythe definitief te ontkrachten...
-
Toch was het nog 8 km/h te weinig om de MagLev-mythe definitief te ontkrachten...
Mythe? Als die maglevclub net zoveel tijd, energie en geld aan prestigieuze snelheidsprojecten zou besteden, dan had het ding al lang de geluidsbarrière doorbroken.
Maar zo slim zijn ze niet of ze zijn slim genoeg om te beseffen dat ze met die betonnen zooi toch aan een hopeloos project bezig zijn. ;D
-
Gelukkig doen ze dat niet, dat tijd, energie en geld besteden, zodat de conventionele rail-spoorstaaftechnologie de ruimte krijgt om te bewijzen dat het net zo hard kan gaan als de MagLev in de huidige status quo ;D. En inderdaad, MagLev = betonnen zooi = hopeloos project 8).