BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: WimC op 17 February 2011, 21:42:18

Titel: Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 17 February 2011, 21:42:18
Hallo,

Ik ben net weer begonnen met modelspoor en ben aan het tekenen voor een baan. Ik heb niet superveel ruimte tot mijn beschikking. Ik kan een baan in twee modules bouwen met een (totale) afmeting van 2,70 x 0,70. Spoor N. Ik vind het leuk om met wat langere treinen te rijden. Rangeren vind ik minder interessant. Ik ben voorlopig op een heel simpele baan uitgekomen: dubbelsporige lijn met een enkelsporige aftakking. En een schaduwstation met 5 sporen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Eenvoudige_met_zijlijn_v5_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Eenvoudige_met_zijlijn_v5_1.jpg)

Aan het einde van de zijlijn is er denk ik nog wel ruimte om het kopstation tweesporig maken, dat geeft net iets meer mogelijkheden.

Ik ben uitgegaan van Minitrix rails. Ik was eerst met Peco aan het tekenen, maar de wisselstraten nemen dan veel meer ruimte in beslag. Het kost 40 cm extra aan wisselstraten (20 aan elke zijde van het station) en dan hou ik amper perron over.

Ik was ook aan het tekenen met een schaduwstation en een helix. Dan kan ik wel meer treinen kwijt, maar heb ik maar weinig zichtbaar spoor. En financiën zijn ook een issue. Het leek mij zinniger om wat kleinschaliger te beginnen dan meteen met een groot project en dat het dan een jaar duurt voor ik kan rijden.

Suggesties zijn welkom.

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: Rob Bogers op 18 February 2011, 10:09:38
Een beperkte ruimte geeft ook beperkingen in de mogelijkheden maar je rijdt n-spoor en dat biedt juist op een kleine ruimte weer meer mogelijkheden. Ik kan wel wat suggesties aandragen maar jij wilt van alles. Bepaal eerst wat je nu eigenlijk wilt en bekijk daarin ook jouw beperkingen. Kies een thema, periode enzovoort dan ben je al een stapje op weg. Ga je met Nederlands, Duits, Zwitsers, Engels, Belgisch materieel rijden, want daarin zit nogal wat verschil. Zo maar wat spoor leggen biedt meestal na verloop van tijd niet het plezier wat je zoekt. Dus van ik denk dat dat wel kan en dan nog dat en dan nog dat. Je moet keuzes maken, wat wil je, wel of geen schaduwstation moet je bij het baantekenen al invullen (of niet). Achteraf kost meestal een hoop meer geld. Bij iedereen zijn financiën een item maar je budget bepaalt wat je kunt doen. Je kunt rails en rijdend materieel ook tweedehands aanschaffen. Ik koop al jaren alles op e-bay en heb daar nog nooit spijt van gehad. Zo kun je besparen en toch een leuke baan bouwen. Ik weet ook niet hoe je de treinen wilt gaan sturen, ga je analoog of digitaal. het is een beetje raden, dus een suggestie geven wordt een beetje moeilijk als je zelf nog niet weet hoe of wat.

Suggesties kun je krijgen maar bepaal eerst zelf wat je wilt en daarna komen de gerichte suggesties vanzelf, als je gerichte vragen stelt.

Succes Rob
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 18 February 2011, 13:34:28
Hoi Wim,

Rob heeft gelijk dat je nu al moet bepalen met wat voor systeem je gaat rijden, zodat je de daarbij behorende aanpassingen nu al kunt voorbereiden.
Ik zelf rij met treinen die ik leuk vind en ben dus niet afhankelijk van een land of periode maar dat is ieder zijn eigen smaak.
Ik heb je baanplan bekeken en je hebt de ruimte al aardig vol ge-AnyRaild, wanneer je nu vraagt om suggesties van derden, zal je moeten 'verbouwen'.
Als er een trein uit het schaduw station komt, zie je hem amper rijden of gaat alweer naar het schaduw gedeelte en stoppen bij het station is wel genieten maar niet rijdend genieten.
Ik ben zo vrij geweest om je baanplan iets aan te passen. Het idee hier achter is dat je het hele ovaal omhoog (naar achteren) schuift zodat je aan de onderkant (voorkant) nog een spoor kan aanleggen die vanaf de wissels A en B +/- 3,5cm stijgt, ook laat je de banen 1 en 2 ongeveer 2,5cm dalen (uiteraard de andere kant hetzelfde). Nu heb je genoeg ruimte om met een spoor over het schaduw gedeelte te rijden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Eenvoudige_met_zijlijn_v5_1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Eenvoudige_met_zijlijn_v5_1_1.jpg)

geniet en niet met mate

gr Leo
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 18 February 2011, 15:48:43
Hallo,

Bedankt voor jullie opmerkingen. Het is niet zo dat dit al een afgerond idee is, maar ik ben bezig met het ontwerp. En alle opmerkingen zijn welkom. Dat helpt me bij mijn ideevorming :)

Misschien is als aanvulling op mijn eerdere post ook wel handig te vermelden dat ik een jaar of 15 geleden al een modelspoorbaan (spoor N) heb gehad. Mijn ervaring daarmee was dat ik vooral het plannen, bouwen en zien rijden van treinen leuk vond. Rangeren minder.
Als de baan dreigde af te raken, bedacht ik meestal een nieuw projectje om aan de baan te versleutelen.

@Rob:

@Leo:

Het idee van mijn hoofdstation (voorkant) is trouwens dat het een wat kleiner station is. Hier takt een enkelsporige lijn af, maar het is een wat kleiner station, waar bijvoorbeeld niet alle intercitytreinen stoppen. Het is dus zowel paradevak als station.
Ik kan het station wat inkorten, dat geeft dan de indruk van wat meer landschap, maar de treinen blijven dan maar kort zichtbaar.

Een ander idee is misschien nog dat station helemaal te versimpelen (of zelfs weg te laten) en dan de dubbelsporige lijn alleen als paradevak te zien en het kopstation wat uitbreiden.

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 18 February 2011, 17:50:30
Hoi Wim,

IDD was het mijn idee om er een baan zichtbaar, naast het kopstation, bij te leggen.
Op de linker module verdwijnen alle sporen ondergronds en in mijn optiek paste daar nog wel een lijntje.
Zou je het kopstation nog gaan uitbreiden, kun je altijd nog overwegen om een extra spoor daar aan te leggen met eventueel berglandschap die de rails soms wat uit het zicht trekken.
Dat je het schaduw gedeelte al 2 cm lager had gepland, zaten we toch op een lijn om zodoende meer ruimte te creëren tussen de niveaus.
Ben benieuwd naar je verdere ontwikkelingen.

gr Leo
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 18 February 2011, 19:00:43
Hoi Leo,

Dan had ik dat inderdaad goed begrepen. Het kan wel zoals je zei, maar dan heb je weinig ruimte tussen het doorgaande bovengrondse spoor en het schaduwstation bij calamiteiten.

Intussen ben ik verder aan het tekenen geweest. Het doorgaande station geschrapt, het kopstation uitgebreid. Toen kwam ik met het probleem dat weinig treinen kunnen keren, daarom nog een keerlus toegevoegd aan het schaduwstation.

De bovengrondse sporen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_met_keerlus_bovengrondse_sporen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_met_keerlus_bovengrondse_sporen.jpg)
(de hoogtes staan erbij, maar op het forum net wat te klein om goed te lezen).

En de ondergrondse sporen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_met_keerlus_ondergrondse_sporen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_met_keerlus_ondergrondse_sporen.jpg)
In het schaduwstation wil ik liever geen engelse wissels leggen, want dat is waarschijnlijk storingsgevoeliger, dus voorlopig ben ik uitgegaan van een kruising. Het nadeel daarvan is dat er dan maar twee sporen in het schaduwstation bereikbaar zijn vanuit de binnenste ovaal. En één daarvan is dan ook nog onderdeel van de keerlus. Het vervangen van de kruising door een engels wissel biedt overigens niet veel soelaas. Dan zijn er wel drie sporen bereikbaar vanuit de binnenste ovaal, maar zijn er twee onderdeel van de keerlus.
Digitaal rijden met bezetmelders wordt haast wel een noodzaak op die manier. :P

Ow. Ik zie nu net dat ik het schaduwstation nuttiger kan maken als ik het punt waar de keerlus terugkomt op het doorgaande spoor een stuk verder naar rechts leg.

Het totaalplaatje ziet er zo uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_met_keerlus_totaalplaatje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_met_keerlus_totaalplaatje.jpg)

De keerlus heeft niet superveel ruimte onder het enkelspoor. Waar het enkelspoor er voor de eerste keer overheen gaat aan de linkerkant, is het nu 5,5 cm ruimte. Daarbij ben ik nog uitgegaan van alleen een stijging op de linkermodule. Als ik het enkelspoor eerder laat stijgen, dan kan ik op 7,5 cm komen. Voordeel is dan ook dat ik tussen kopstation en schaduwstation 10 cm ruimte heb. Hoewel die elkaar niet echt overlappen, geeft het wel wat meer lucht.

Waarschijnlijk ga ik het kopstation ook op een plaat maken die ik uit kan nemen. Er is immers maar één contactpunt met de rest van de baan, en daar is toch ook de module overgang.
Het is dan overigens alleen de bedoeling om die bij calamiteiten of grote werkzaamheden uit te nemen.

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 18 February 2011, 22:14:23
Ha Wim,

Die keerlus is een prima idee alleen als je met de klok mee rijdt, kun je niet op de keerlus komen om zo al rijdend een trein de andere kant uit te laten gaan.
Ik zag ook het woord digitaal voorbij komen en dan heb je bij een keerlus iets van: de lengte van de keerlus moet minimaal even lang zijn als de langste trein.
Ik zelf rij analoog en kan je hier niet mee helpen maar er zijn genoeg op dit forum die dit perfect kunnen uitleggen.
Ben nog even met je baanplan aan het tekenen gegaan, waarbij ik rekening heb gehouden met nog een keerlus en lange banen (voor het geval dit nodig mocht zijn als je digitaal gaat)

.(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_met_keerlus_totaalplaatje_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_met_keerlus_totaalplaatje_2.jpg)

De rails vd kruising zijn alleen rechtdoor met elkaar verbonden, zodat daar geen kortsluiting kan ontstaan.

gr Leo



Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 18 February 2011, 22:56:10
Het idee van de keerlus was ook vooral om ervoor te zorgen dat treinen die van het kopstation afkomen ook weer terug naar het binnenste spoor kunnen.
Stel een trein vertrekt vanuit het schaduwstation en gaat rechtsaf naar het kopstation. Daar kan de loc eventueel omlopen. Bij een treinstel is dat niet nodig. De trein vertrekt en komt dan weer op het hoofdspoor op het buitenste spoor. Door de keerlus kan 'ie ook weer (in de goede rijrichting) op het binnenste spoor komen.

Uitgaande van de lengte van de treinen van het kopstation, was de korte keerlus genoeg. Maar je hebt natuurlijk gelijk dat een langere keerlus meer mogelijkheden biedt. Die had ik zelf inmiddels al ingetekend ;). Ik kan er dan eventueel ook nog een opstelspoor naast leggen.

Een tweede keerlus zoals jij tekent heeft nog meer mogelijkheden, die moet ik dan wel aan de linkerkant aansluiten op het buitenste spoor, anders rijdt de trein de verkeerd kant op op het binnenste spoor. Of ik kan aan de rechtervoorkant natuurlijk twee wissels neerleggen, zodat 'ie daar van spoor kan veranderen.

Met een tweede keerlus krijg je zoiets:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlussen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlussen.jpg)

Zo langzamerhand wordt het schaduwstation al weer aardig ingewikkeld :P
Nou moet er eigenlijk dus nog een verbind aan de linkerkant zodat ik van de keerlus die net ingetekend is, nog weer van het binnenste spoor naar het buitenste spoor kan, zodat de trein niet aan de verkeerde kant rijdt. Waarschijnlijk is dit het meest praktisch te doen op het rechte stuk aan de voorkant. Dan zie je 'm wel een klein stukje de verkeerde kant op rijden, maar je kunt niet alles hebben.
Alternatief is een boogwissel in de tunnel. Is dat een betrouwbare oplossing?
De bocht daar is momenteel straal 29,5 en 26,2. Volgens mij zijn daar geen boogwissels voor  ???

Overigens is aan de rechterkant nu de ruimte tussen de keerlus en de zichtbare sporen wel minimaal. Ik vraag me af of daar nog ruimte is voor een muurtje. De ruimte van hart tot hart daar is ca. 4 cm en de straal van de keerlus is R2 (22,8).

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 19 February 2011, 00:06:28

Ik heb zelf ook boogwissels van minitrix en volgens mij is een binnenbocht radius 1 en ze zouden in de stijgende/dalende banen komen waardoor je, denk ik, om problemen vraagt. Ik gebruik ze niet meer i.v.m. ontsporingen maar ook omdat ze veel ruimte innemen.
Je hebt de kruising naar links boven geschoven (leuk nou, zo'n honden botje) en daar heb ik wat wissels en de wisselkruising iets naar rechts geschoven zodat je nu op de buitenste baan kan komen.
Om rechts op de lus te komen heb ik de wissel wat hoger gelegd zodat je sneller de bocht om kunt en dus meer ruimte hebt voor een muurtje, alhoewel ik niet weet hoeveel je met die lus naar voren komt. In ieder geval heb je nu wel meer banen die op de lussen aansluiten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlussen_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlussen_1.jpg)

gr Leo
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 19 February 2011, 09:39:08
Hoi Leo,

Op deze manier lijkt het inderdaad wel te kunnen. Ik heb de hoek linksboven al even op 1:1 uitgeprint, en zo te zien is er (net) voldoende ruimte voor een keermuurtje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlussen_peco_ondergronds.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlussen_peco_ondergronds.jpg)

Enig nadeel is dat er aan de linkerkant bij de ingang van het schaduwstation van het binnenste spoor je door de wissels wel een flinke S-constructie krijgt. Maar misschien kan ik de eerste rechtse wissel daar nog vervangen daar een linkse wissel. En dan de volgende linkse door een rechtse.

Met deze variant zou ik ook weer met Peco kunnen gaan werken. In ieder geval voor het dubbelsporige deel aan de voorkant. Voor het kopstation kom ik daar niet helemaal mee uit, want daar zitten een paar wissel boven het schaduwstation. En volgens mij kun je met Peco alleen ondergronds schakelen. Daarvoor is te weinig ruimte.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlussen_peco.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlussen_peco.jpg)

Ik heb aan de voorkant ook meteen maar de ruimste wisselhoek genomen, omdat daar toch voldoende ruimte voor is. Kopstation is ook met Peco ingetekend. De twee wissels rechts liggen boven het schaduwstation. Ook de meest rechtse wissel van de linkerkant ligt boven een verborgen spoor: dat van de rechterkeerlus. Die keerlus kan ik denk nog wat anders intekenen waardoor dat geen problemen op levert.

Ik heb begrepen dat Peco en Minitrix goed te combineren zijn, alleen weet ik niet of dat ook halverwege een station geldt.

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 19 February 2011, 18:23:50
Hoi Wim.

Nog even over het schaduw station aan de linker kant, ik ben van een kruiswissel uit gegaan, vandaar dat ik zei dat je vanaf meerdere banen op de lus kan komen en heb met die kruiswissel ook de verbinding gemaakt met de tweede baan van boven zodat je op het buitenste spoor kan komen.
Met een gewone kruising klopt mijn voorstel dus niet.
Ik gebruik geen peco rails (je hebt meerdere soorten hiervan) en kan je hier ook niet bij adviseren.
De eerste stelling dat het al aardig vol ge-anyraild was blijkt achteraf nog wel mee te vallen.

gr Leo
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 19 February 2011, 21:25:11
Hoi Leo,

Ik dacht gisteravond al toen ik het tekende dat het niet goed uitkwam. Toen ik vanmorgen het nog eens bekeek, leek het me wel te kloppen. Kennelijk was ik gisteren wakkerder dan vanochtend :P.

Het wordt dan denk ik toch maar één keerlus. Zoals ik al zei is die vooral bedoeld om de treinen van en naar het kopstation weer te kunnen keren.

Maar voorlopig heb ik nog genoeg tijd om na te denken. Vandaag in Houten wel rails ingeslagen, maar de treintafel moet nog gemaakt worden (en aangeschaft). Dus voordat ik daadwerkelijk rails kan gaan leggen, zijn we een paar weken verder.

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 19 February 2011, 22:05:43
Oké Wim, volg je vorderingen wel op dit forum.
Succes met de bouw vd baan en bij ieder ander probleem kun je ook een ander topic openen, zodat mede forumgenoten direct kunnen zien als ze met dat thema jou kunnen helpen.

gr Leo
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 19 February 2011, 22:33:28
Nog een vraagje: de kleinste radius die ik heb gebruikt is straal 2. Maximale helling 3%. Is dat te doen?
Dit zijn de volgende stukken:


Gr. Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 19 February 2011, 23:21:07
Als de bochten vlak liggen is radius 2 wel te doen met niet al te groot materiaal.
Algemeen wordt er van uit gegaan dat een stijgings percentage van 3% maximaal is en  met radius 2 wordt het wel zwaar trekken met de loc. Je zou even een opstellinkje met wat houtjes eronder kunnen maken zodat je proefondervindelijk kunt vast stellen wat mogelijk is.
De binnenbocht aan de rechterkant was toch een dalende baan? hier zul je dan weinig last hebben van de helling.

gr Leo
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 19 February 2011, 23:30:07
Ja, ik wil inderdaad een proefopstelling maken. Zodra ik voldoende rails daarvoor heb :P
En ik heb nog maar één loc (Br 110 van minitrix), dus ik weet niet of die een beetje representatief is.

De bocht rechts stijgt. Maar die kan ik nog wel hertekenen naar straal 3 van Roco. denk ik.

Gr.
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 19 February 2011, 23:41:25
Ik ben nog een belangrijk punt vergeten bij hellingen, nml. de aanloop.
Je kan niet plotseling beginnen/eindigen met een percentage van 3% want dan zou je een knik in de rails krijgen, ook deze aanloop moet je meenemen in de proef opstelling.
succes

gr Leo
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 20 February 2011, 11:05:59
Ik wil het begin en einde van de hellingen maken vanuit een vaste verbinding. Oftewel een plaat met het baanniveau en daaruit het eerste/laatste stuk van de helling zagen. Dan krijg je geen knik. Je hebt gelijk dat ik er met de proefopstelling ook rekening mee moet houden.

Ik heb het aan de rechterkant nu hertekend zodat daar nog één stuk van 30 graden met straal 2 in zit. De rest is 3 (van Roco: 26,2 cm) of groter. Dat laatste stuk kan er misschien ook nog wel uit, maar dan moet ik ook de buitenbocht hertekenen, dat probeer ik later nog wel.

De bocht in de helling van de enkelsporige lijn, kan ik denk ik gedeeltelijk ook in 26,2 aanleggen. Ik wil 'm namelijk vrij houden van het schaduwstation, zodat ik daar nog bij kan.
En ik kan misschien iets eerder beginnen met de helling. Die begint nu nadat het enkelspoor van de hoofdlijn aftakt. Ik kan de hoofdlijn al wat meer omhoog laten lopen. Dan liggen de wissels wel op een helling, maar die kan ik ook heel flauw maken. Bv. 1% of zo.
Nu heb ik daar trouwens hele ruime wissels van Peco getekend. Dat kan wat minder ruim, en daardoor win ik ook weer iets meer lengte voor de helling.

Het kopstation ligt nu 11 cm hoger dan het schaduwstation. Daar kan ook nog iets van af (maximaal een centimeter). Dit is allemaal iets om met de proefopstelling te proberen (behalve die wissels dan, want ik ga ze niet kopen om effe te proberen).

Ik ben nu toch weer aan de slag gegaan met engelse wissels:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlus_engelse_wissels_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_twee_keerlus_engelse_wissels_1.jpg)
Het derde spoor van boven en het onderste spoor (in het schaduwstation) zijn dan bedoeld voor de keerlussen.

Zijn engelse wissels betrouwbaar genoeg in een schaduwstation of loop ik dan het risico dat er regelmatig een trein ontspoord?

Weliswaar komt het op wieltjes te staan, en kan ik er dus redelijk makkelijk bij, maar toch is dat natuurlijk niet de bedoeling.

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 20 February 2011, 11:53:32
Als je een 180* helling maakt uit 1 stuk, zul je zien dat dat niet werkt, knip maar eens een stuk karton in die vorm en het wijst zich vanzelf waarom niet. (niet stiekem het karton buigen)
Wissels op een helling gaat goed, als ze maar plat liggen en er geen spanning van een andere rail (vooral bochten) op staat want dan gaat ie slecht 'om'.
Mijn ervaring met engelse wissels van minitrix (15*) zijn goed, geen problemen mee gehad.
Heb mijn vaste baan afgebroken en ben nu ook bezig met modules waarin ook kruiswissels van 30* komen te liggen maar denk zelf dat zich daar geen problemen voordoen. Rustig rijden is wel belangrijk.
Ben nog even met de vinger langs de keerlussen gegaan maar de lus rechts heeft, met deze opstelling, totaal geen functie meer als keerlus.

gr Leo
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 20 February 2011, 14:49:28

Ben nog even met de vinger langs de keerlussen gegaan maar de lus rechts heeft, met deze opstelling, totaal geen functie meer als keerlus.

gr Leo
Je hebt gelijk. Het probleem waar ik steeds op uitkom is dat ik op de doorgaande baan wat langere treinen wil laten rijden en dus in het schaduwstation de sporen zo lang mogelijk wil hebben. Dat combineert slecht met 2 keerlussen, want die gaan ten koste van de lengte van de sporen of van het aantal sporen die je voor opstelruimte kunt gebruiken.

Met twee keerlussen kom ik daar nog niet echt uit. Tenminste niet als ik die keerlussen ook wil kunnen gebruiken voor de langere treinen en die op het goede spoor het schaduwstation uit moeten komen. Ik krijg steeds zoiets, waarbij de ruimte linksonder tussen zichtbare en niet zichtbare sporen erg beperkt is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/13d_peco_kopstation_twee_keerlus_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/13d_peco_kopstation_twee_keerlus_1.jpg)

Misschien krijg ik wat meer lengte met het kruis wat je eerder al tekende, maar dan kom je weer op de scheiding van de modules met een spoor onder een hoek uit. Dat lijkt me ook minder wenselijk.

Anyway is die keerlus aan de rechterkant minder belangrijk en ook qua ruimte blijft het daar lastig. Het kan steeds net of net niet.

Misschien is het toch beter om uit te gaan van één keerlus. Het spoor met de keerlus (de derde van boven in het schaduwstation) is bedoeld voor de treinen vanuit het kopstation. Zoals ik het nu getekend heb, krijgen die nog wel weer de mogelijkheid om door te gaan op het hoofdspoor. (Vanuit het kopstation komen ze op het buitenste speer. Ze gaan dan naar het derde spoor in het schaduwstation waar je kunt kiezen of ze rechtdoor gaan of de keerlus op).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/12b_kopstation_1_keerlus.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/12b_kopstation_1_keerlus.jpg)

Hierbij krijg ik op het binnenste spoor twee sporen in het schaduwstation voor een trein van ca. 110 cm. Bij twee keerlussen wordt dat eentje van 100 cm en een van 80 cm.

Het is keuzes maken dus :P

groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 20 February 2011, 15:18:45
Je hebt nu zeker langere opstelsporen en je kan nu ook van twee kanten de keuze maken om door te rijden of te stallen en net wat je zegt; als ze van het kopstation komen heb je de linker keerlus nodig. Mij lijkt jouw laatste optie dan ook de meest praktische.
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 20 February 2011, 18:18:57
Dat lijkt mij inderdaad ook. De keerlus aan de rechterkant is handig als het haalbaar is, maar zonder die lus heb ik volgens mij ook voldoende mogelijkheden.

Ik heb die laatste 'even' uitgeprint op ware grootte (42 pagina's), zodat ik een wat beter gevoel van verhoudingen krijg. De rails die ik heb, heb ik erop gelegd. Ik heb nog flink wat rails te kopen :P.
 Het is natuurlijk nog wel tweedimensionaal, maar het lijkt toch goed te kunnen zo:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2324.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2324.jpg)

Een paar puntjes die ik zie:

De bocht in de zijlijn op de helling aan de linkerkant is nu voor de helft straal 2 en de helft straal 3 (Roco).

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 20 February 2011, 18:46:41
Nu ik er naar zit te kijken, denk ik dat het ook nog wel een idee is om het 3e spoor (van boven) in het schaduwstation aan de rechterkant ook te verbinden met de binnenbaan. Dan kan ik die ook nog gebruiken om trek/duwtreinen met stuurstand van de rijrichting te laten wisselen.
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: loclion op 20 February 2011, 20:49:12
Je wilde het kopstation op een aparte plaat maken en deze kun je natuurlijk iets groter houden dan de module, zodat je langere perron sporen kunt aanleggen en zodoende ook een langer omloop spoor kunt maken. Moet natuurlijk wel zo uitkomen dat de baan daar niet meer aan het stijgen is.
Als je twee plaatjes omhoog gaat, is die linker verbinding van het schaduw gedeelte misschien de oplossing voor het in de weg zitten van de wissel aandrijvingen.
Heb misschien nog een punt; kunnen twee wagons elkaar passeren op de twee linker banen die naar het schaduw gedeelte gaan? Het midden van een wagon op de buitenbaan zal iets naar de binnenkant oversteken en het uiteinde van een wagon op de binnenbaan zal naar buiten oversteken (snap je het nog? anders teken ik het ff)
Zou dit het geval zijn, dan moet de hele aansluiting links op de schaduwbaan op de schop.
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 20 February 2011, 21:18:46
Je wilde het kopstation op een aparte plaat maken en deze kun je natuurlijk iets groter houden dan de module, zodat je langere perron sporen kunt aanleggen en zodoende ook een langer omloop spoor kunt maken. Moet natuurlijk wel zo uitkomen dat de baan daar niet meer aan het stijgen is.
Dat zou kunnen. Alleen is het de bedoeling dat de boel als ik het niet gebruik in mijn inpandige berging wordt gereden. Die is 1,45 m breed. De rechtermodule moet over de breedte in de berging passen. Maar moet een kwartslag draaien om door de deur te kunnen. Ik moet 'm dus in de lengte erin rijden en dan moet 'ie in de berging een kwartslag draaien. Vandaar dat 'ie 1,40 breed is en de rechterhoek is afgerond. Bij het bouwen moet ik dit trouwens goed opmeten, zodat het ook daadwerkelijk past.

Het idee van de demonteerbare plaat voor het kopstation is dat ik daar voor werkzaamheden makkelijker bij het schaduwstation. Als er bijvoorbeeld na verloop van tijd iets niet meer werkt daar. Het is niet mijn bedoeling om 'm elke keer te demonteren als 'ie de berging in gaat. Dan moet ik 'm veel te vaak eraf halen. Bovendien kan ik 'm dan moeilijk kwijt in de berging. Die staat namelijk al best wel vol. Nou ja, hangt eigenlijk. Er hangt al veel aan de muur daar.
Ik heb al wat moeten verbouwen om überhaupt plaats te maken.

Citaat
Als je twee plaatjes omhoog gaat, is die linker verbinding van het schaduw gedeelte misschien de oplossing voor het in de weg zitten van de wissel aandrijvingen.
Dat is inderdaad een oplossing, maar maakt de opstelsporen van het binnenste spoor 10 cm korter. En die in het midden zijn al iets korter dan ik ze wilde hebben. Het bovenste spoor kan nog wel 5 cm af. Ik heb daar circa 150 cm effectieve opstelruimte. Van wissel tot wissel is het daar namelijk 180 cm.
Ik maak liever de bovenste twee sporen 5 cm korter dan de middelste sporen 10 cm korter.

Citaat
Heb misschien nog een punt; kunnen twee wagons elkaar passeren op de twee linker banen die naar het schaduw gedeelte gaan? Het midden van een wagon op de buitenbaan zal iets naar de binnenkant oversteken en het uiteinde van een wagon op de binnenbaan zal naar buiten oversteken (snap je het nog? anders teken ik het ff)
Zou dit het geval zijn, dan moet de hele aansluiting links op de schaduwbaan op de schop.

Ik heb de bogen met standaardbochten en standaardrailafstanden getekend, dus dat zou moeten kunnen. De foto is vertekend doordat ik die schuin heb genomen. Als ik naar de print kijk, dan is de afstand daar tussen de bochten zelfs meer dan de standaard afstand: bijna 4 cm (hart op hart).

Weer bedankt voor het meedenken  (y)

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 26 February 2011, 10:28:46
Hallo,

Ik ben nog wat verder aan het tekenen geweest.
Een paar sporen erbij in het schaduwstation, en de opmerkingen die ik hierboven maakte verwerkt.
Het wordt nu allemaal minitrix, want ik heb voor een leuke prijs een stapeltje wissels op de kop kunnen tikken.
De lange bochten zijn bijna allemaal radius 3 (Roco: 26,2) of groter. Alleen de keerlus en één stukje in de binnenste baan van het tweespoor is nog 22,8 (radius 2).
De hellingen zijn maximaal 3% en in de krappe bochten kan ik ze zoveel mogelijk vermijden. Van het dubbelspoor ligt aan de rechterkant maar een klein stukje van de bocht (binnenste spoor radius 29,5) in een helling. Aan de linkerkant iets meer dan een kwart cirkel (het binnenste spoor verloopt daar van radius 22,8 naar 32,9. De helling begint precies op het enige stukje met radius 22,8 wat in het dubbelspoor ligt :-[ Daar kan ik misschien nog wel wat shufflen om dat te voorkomen).

Het schaduwstation en de hoofdbaan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Eenvoudig_12e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Eenvoudig_12e.jpg)

De zijlijn:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Eenvoudig_12e_zichtbaar.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Eenvoudig_12e_zichtbaar.jpg)

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 23 March 2011, 21:06:12
Hallo,

De afgelopen weken ben ik doorgegaan met ontwerpen. Ook heb ik besloten dat ik de baan niet in mijn inpandige berging doe, maar in de woonkamer. Ik heb namelijk een hoek in de woonkamer waar ik verder niet veel mee kan. Daar stonden wat kasten, maar die heb ik verplaatst.
Effect is dat de baan iets langer kan worden: 2,90x0,75. En ik hoef 'm niet elke keer uit elkaar te halen :)

Inmiddels heb ik op de linkerhelft ook nog een spoor naar een 2e (klein) schaduwstation gelegd.

Het station Rothenburg wordt daardoor een belangrijker knooppunt. Fictief loopt de enkelsporige lijn ook door naar rechts. Misschien dat ik met de bouw daar nog een tunnelingang maak.

Voordeel van deze opzet is dat het relatief makkelijk is om in de toekomst de baan uit te breiden. Dat kan overigens niet waar ik nu woon, maar het is ook niet mijn planning om hier de rest van mijn leven te wonen.

Het zichtbare deel:
(http://members.casema.nl/w.cats/Huiskamerzichtbaar.jpg) (http://members.casema.nl/w.cats/Huiskamerzichtbaar.jpg)

Ik heb de Vollmer-catalogus al 'geplunderd' om voor mezelf een beeld te krijgen hoe het dorpje er uit kan zien.

Het bovenniveau met klein schaduwstation:
(http://members.casema.nl/w.cats/Huiskamersporenplan.jpg) (http://members.casema.nl/w.cats/Huiskamersporenplan.jpg)

En het grote schaduwstation:
(http://members.casema.nl/w.cats/Huiskamerschaduwstation.jpg) (http://members.casema.nl/w.cats/Huiskamerschaduwstation.jpg)

Het plan maakt gevarieerd treinverkeer mogelijk.
Ik vraag me alleen wel af of de opstelsporen in de keerlus ook inderdaad op deze manier kunnen met digitaal bedrijf. Als daar treinen staan opgesteld en er komt een trein de keerlus binnenrijden, levert dat dan problemen op?

Groeten,
Wim


Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: Johan Schalken op 24 March 2011, 07:56:35
Wanneer ik naar je schaduwstation kijk dan kan ik wel van de buitenste baan naar binnen toe maar niet meer van binnen naar buiten...
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: dvdbrander op 24 March 2011, 08:02:28
kan wel, als je aan de linkerkant binnenkomt en je blijft zo hoog mogelijk rijden kom je aan t eind 1 wissel naar links tegen en dan 2 van rechts.
Maar inderdaad treinen vanuit het schaduwstation moeten eerst een rondje baan doen voordat ze buiten kunnen komen.
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 24 March 2011, 08:12:02
Je kunt inderdaad niet van binnen naar buiten, maar da's niet erg.
De hoofdbaan is dubbelsporig, de bovenste 2 sporen in het schaduwstation zijn voor het buitenste spoor.
Het 3e spoor van boven gaat naar de keerlus, die bedoeld is voor de treinen vanuit het kopstation. Dit spoor wordt dus niet als opstelspoor gebruikt.
Dan nog 3 sporen voor het binnenste spoor van het dubbelspoor.

Als ik alle sporen voor beide kanten wil kunnen gebruiken, kost me dat 20-30 cm aan treinlengte.

Edit: ik ga er nog eens over nadenken of dat anders kan, ik zie nog wel mogelijkheden.

Gr., Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: dvdbrander op 24 March 2011, 08:57:35
he, maar zie je zelf wel dat als je links in de binnenbaan binnenkomt, en je links aan houd, je buiten uit komt?
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: Johan Schalken op 24 March 2011, 09:00:30
Je kan wel naar buiten maar dan rij je dezelfde kant op als op de binnenbaan..
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: dvdbrander op 24 March 2011, 09:01:26
erm, ja, en dat was juist niet de bedoeling blijkbaar? oke.
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 24 March 2011, 18:28:46
he, maar zie je zelf wel dat als je links in de binnenbaan binnenkomt, en je links aan houd, je buiten uit komt?
Het is ook niet de bedoeling dat je dan links aanhoudt. Voorlopig ga ik nog uit van een kruising op die plek, geen engels wissel. Alhoewel ik wel de mogelijkheid open hou om daar een engels wissel neer te leggen. I.v.m. mogelijke storingen (ontsporingen) plan ik nl. liever geen engels wissels in het schaduwstation.

Er wordt gewoon rechts gereden op de baan. Oftewel van het dubbelspoor wordt op het buitenste spoor tegen de klok in gereden. Op het binnenste spoor met de klok mee. Als een trein links zou houden, dan komt 'ie inderdaad op het buitenste spoor terecht, wat niet de bedoeling is. Ik ga dat ook niet doen.

Als een trein het schaduwstation binnenkomt, houdt 'ie niet links aan op de kruising/engels wissel, maar gaat 'ie rechtdoor. De trein komt dan dus op het 4e, 5e, 6e of 7e spoor op het schaduwstation binnen.

Het 3e spoor op het schaduwstation is onderdeel van de keerlus. Dat is bedoeld voor treinen die vanaf het kopstation komen en weer terug moeten. Die kunnen de keerlus in, komen weer op het binnenste spoor en kunnen de enkelsporige lijn weer op. Het is dus niet mijn bedoeling om dat spoor vanuit het binnenste spoor van linksaf in te rijden.

In het begin van het draadje kun je overigens zien dat ik oorspronkelijk het buitenste en het binnenste spoor in het schaduwstation helemaal niet verbonden had. Die verbinding is er alleen gekomen om de keerlus mogelijk te maken.

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 25 March 2011, 22:44:17
Hallo,

Ik heb nog wat gesleuteld aan het baanplan. Ik heb er nog over nagedacht om aan de linkerkant één doorgaande lijn te maken, zodat alle sporen (behalve de bovenste) voor beide sporen bereikbaar zijn. Dat kost echter lengte bij de sporen van de binnenbaan. En die zijn al wat korter als ik graag wil, dus dat doe ik maar niet.

Wel nog een extra spoor in het schaduwstation opgenomen, met een nuttige lengte van ca. 1,90 m. Daar kun je tenminste een trein op kwijt :). (Voor de nuttige lengte heb ik de lengte van de sporen van wissel tot wissel gemeten en daar 30 cm van afgetrokken voor profiel vrije ruimte en remzone).

Sowieso wel lekker lange sporen, met nuttige lengtes van 1,90; 1,60; 1,35; 1,10 (maar die is doorgaand); 1,30; 1,20; 1,00. En dan nog drie kortere in de keerlus voor treinen naar het kopstation.

(http://members.casema.nl/w.cats/Huiskamer7.jpg) (http://members.casema.nl/w.cats/Huiskamer7.jpg)

Groeten,
Wim
Titel: Re:Baanplanontwerp spoor N
Bericht door: WimC op 05 April 2011, 21:51:01
Hallo,

Aangepast baanplan in het schaduwstation ivm bereikbaarheid de opstelsporen in de keerlus anders gelegd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Huiskamer_7_2m90_met_2e_schaduw_andere_keerlus.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Huiskamer_7_2m90_met_2e_schaduw_andere_keerlus.jpg)

Groeten,
Wim