BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Treinsamenstellingen => Topic gestart door: wob op 07 February 2011, 19:53:07
-
Onlangs zag ik een foto van een 65-er die een trein met 3-assige Umbaurijtuigen duwde (schoorsteen vooruit, zijde Umbaurijtuigen). Volgens het bijschrift: een Wendezug (dus geen rangeermanoeuvre). Op weg naar Essen, ergens in de eerste helft van de 60-er jaren.
Wie weet wat voor stuurstandrijtuigen men voor zulke treinen gebruikte? Silberlinge? Donnerbuschse? Of zijn er nog andere mogelijkheden? Voor zover mij bekend waren er geen Umbaurijtuigen met stuurstand.
(N.B. Op de foto zie ik geen sluitseinen bij de 65-er. Reed men zonder?)
Groet, Bas
-
Hi,
Een Wendezug uit ombouw drie assers had of een Donnerbüchse als stuurstand of een Mitteleinstieg stuurstand, beide groen. Er is ooit een enkele ombouw 3 assige pakwagen mets tuurstand geweest, maar die heeft nooit met de 65 gereden. In Duitsland hoeft een trein alleen in het donker lichten te voeren (tot voor kort), dus inderdaad overdag geen lichten aan.
Dirkjan
-
Hallo Bas.
In de Jaren 60 zijn er ook loklantanens geweest.
Er zijn toen lampen geweest met een rode losse schijf deze konden ze dan in de lamp schuiven.
Deze waren op vele stoomloks terug te vinden.
Gr, Ernst.
-
Hoi!
Huib Maaskant heeft ooit een artikel voor Railhobby geschreven betreffende een stuurstand-donderbus. En daar ook een stuk op zijn website gezet: Donderbus Stuurstand (http://www.floodland.nl/aim/info_donderbus_1.htm). Daarnaast had of heeft Weinert (http://www.weinert-modellbau.de/) ombouwsets voor een donderbus. Anders is hier misschien nog een kant en klaar model te krijgen: Lokwerkstatt steuerwagen (http://www.lokwerkstatt-baum.de/steuerwagen.html)
Groeten Ronald.
-
Over verlichting op treinen: in ieder geval de donderbus-stuurstandrijtuigen en misschien ook andere stuurstandrijtuigen moesten wél altijd verlichting voeren. Dit omdat stuurstandrijtuigen toen een nieuw verschijnsel waren en wegwerkers etc. anders het idee konden hebben dat de trein van hen af reed in plaats van naar hen toe.
Dan nog wat vragen van mijn kant nu dit onderwerp toch leeft: tot wanneer zijn 3-assige Umbaurijtuigen in het trekduw-bedrijf gebruikt, zijn er ook Silberling-stuurstanden gebruikt in combinatie met 3-assige Umbaurijtuigen in het trekduw-bedrijf en zijn er ook diesellocomotieven (V100/211/212) gebruikt in combinatie met 3-assige Umbaurijtuigen in het trekduw-bedrijf? Als iemand ze kan beantwoorden, graag!
-
Hallo nog een keer.
heb een paar foto,s van een Drie asige umbau wagen deze is er maar een geweest.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/26_B3y_Steuerwagen_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/26_B3y_Steuerwagen_1.jpg).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/26_B3y_Steuerwagen_Zeichnung_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/26_B3y_Steuerwagen_Zeichnung_1.jpg)
Groeten Ernst.
[ www.mbsnederland.nl ].
-
Fleischmann heeft trouwens de donderbus stuurstand als neuheit aangekondigd. Scheelt Weinert frotten (ja, die ligt bij mij nog ergens half af)
En in Hamburg werd op het laatst met de stoomtractie (begin 70) met Silberling stuurstanden en 2 tot 4 ombouw drie assers gereden.
dirkjan
-
In Duitsland hoeft een trein alleen in het donker lichten te voeren (tot voor kort), dus inderdaad overdag geen lichten aan.
Dat is niet helemaal correct. Juist bij geduwde treinen was seinverlichting overdag wel verplicht. (hoewel ik nog even na moet gaan of dat alleen voor de frontseinen gold of ook voor de sluitseinen)
-
DB kende de verplichting voor front- en sluitseinen bij Wendezüge.
-
Interessante informatie, heren. Dank.
Ik heb een Lima Silberling met Karlsruher Kopf (zo heet dat toch?). Tijdperk IV, oranje waarschuwingsband aan het front en nog met zwarte onderzijde (dus geen oceaanblauw). Zou misschien nog net kunnen bij mijn 3-assers, helemaal begin van tijdperk IV.
Aan een Mitteleinstieg had ik nog niet gedacht. Ook een leuk idee.
De Donnerbüchs had ik ook al in de noviteitenfolder van Fleischmann zien staan. Scheelt inderdaad een hoop geknutsel.
Ook leuk om te vernemen dat 4-assige Umbau's ook in trek-duwbedrijf werden gereden. Zo zijn er heel wat leuke combinaties denkbaar.
Groet, Bas
-
Ik heb een Lima Silberling met Karlsruher Kopf (zo heet dat toch?). Tijdperk IV, oranje waarschuwingsband aan het front en nog met zwarte onderzijde (dus geen oceaanblauw). Zou misschien nog net kunnen bij mijn 3-assers, helemaal begin van tijdperk IV.
Ook leuk om te vernemen dat 4-assige Umbau's ook in trek-duwbedrijf werden gereden. Zo zijn er heel wat leuke combinaties denkbaar.
3 assige ombouwers waren al weg toen de silberling met Karlsruher kop werden gebouwd. Die passen echt niet bij elkaar
En ik lees hierboven nergens dat er 4 assige ombouwers werden ingezet in trek-duw, wat ook niet kan, want ze hadden de kabels er niet voor.
dirkjan
-
3 assige ombouwers waren al weg toen de silberling met Karlsruher kop werden gebouwd. Die passen echt niet bij elkaar
Duidelijk. (In zekere zin vind ik de oorspronkelijke stuurstanden ook mooier, zo zonder opsmuk. Maar dat terzijde)
En ik lees hierboven nergens dat er 4 assige ombouwers werden ingezet in trek-duw, wat ook niet kan, want ze hadden de kabels er niet voor.
Ik bij nader inzien ook niet. In eerste instantie dus te vluchtig gelezen.
Bas
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00723_4.jpg)
-
Ik vraag me af of deze combinatie in werkelijkheid gereden heeft. Niet dat het veel uitmaakt hoor, op de modelbaan kan veel en zo los je het keertreinprobleem met 3-assige umbauers wel op. Al ga ik wel het aangekondigde umbau-stuurstandrijtuig van Flm aanschaffen.
Groet,
Ruud
-
Heeft gereden, kijk hier maar.
http://germanrail.8.forumer.com/a/modelling-reisezge-db-epoche-iii-wendezug-in-187-ho_post4130.html (http://germanrail.8.forumer.com/a/modelling-reisezge-db-epoche-iii-wendezug-in-187-ho_post4130.html)
-
Heeft gereden, kijk hier maar.
ja, maarr, ombouwdrieassers reden altijd als setjes van twee, met de wc ramen aan de buitenkant van het setje (had met kabels te maken).
Dus als je de witte raampjes juist positioneert is het een typische 60er jaren Ruhrgebied of Frankfurter Raum set.
dirkjan
-
Dat is een overtuigend beeldargument! Mooie link trouwens.
Groet,
Ruud
-
Er hebben heel veel rare combinaties gereden met stuurstand. Interessant is dan deze Eisenbahn Journal: http://www.eisenbahn-journal.de/art/511004.html (april 2010)
Daarin zie je o.m. de donnerbuchsen met stuurtstand, Umbauers met Mitteneinsteig stuurstand. Maar ook geduwde treinen met een goederenwagon weer achter de lok gekoppeld. Of coupé rijtuigen met stuurstand, Natuurlijk ook aandacht voor de dubbeldekker van de LBE (Lübeck Büchener Eisenbahn), zelfstandig als duweenheid, maar ook met voorgekoppelde silberling stuurstand.
Mocht je meer willen weten dan is deze uitgave een aanrader.
Groet,
michel
-
Dank voor de verwijzing. Dat nummer ga ik zeker aanschaffen!
Groet,
Ruud
-
Graag gedaan,
Er zitten heel wat thema's in die goed passen bij jouw baan! (Tp III)
groet,
michel
-
Van werkelijkheid naar model ;D (ik kon het niet laten). Stuurstand middeninstap 4-assig, twee 3-assige umbauers en een BR 78:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010_21_4___kopie.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010_21_4___kopie.jpg)
Groet,
Ruud
-
Gaaf!
-
Wat een prachtige combinaties.
N.B.
Wat me opvalt is dat de stoomlocs alle met de schoorsteen aan de treinzijde gekoppeld zijn. Wat zou daarvan de reden zijn?
(Dat de stoker de linkerzijde in de gaten houdt lijkt mij geen argument omdat de machinist in de stuurstand zicht naar beide kanten heeft. Maar wat dan wel?)
Groet, Bas
-
tenderlocs als 65 en 78 reden in hoofdzaak met de schoorsteen naar de treinzijde. Alleen de wendezug-P8'en (die met Wannentender en gesloten machinistenhuis) reden ook wel met de tender gekoppeld aan de trein.
-
Mogelijk omdat het zicht iets beter is als de trein getrokken rijdt? En met een P8 gaat dat dan natuurlijk weer niet op, want tender voor = snelheidsbeperking...
-
met een kuiptender kan je ook tender-voor lekker doorkarren hoor...
-
Exact dezelfde snelheid als met schoorsteen voor? Ik ben totaal niet thuis in Duits stoom namelijk... maar als het bijvoorbeeld 20 km/h scheelt t.o.v. met de schoorsteen voor, dan is het dus nuttig om schoorsteen-voor te rijden...
-
Bij een BR23 lijkt me niet dat de machinist beter zicht heeft, toch stonden die ook meestal met de loc tegen de trek/duwtrein. Misschien het voordeel dat je bij trekken dan minder last van neerslaande rook heb. De schoorsteen bevind zich dan immers achter je.
Maar waarom dat bij de BR38 dan weer anders was?
Huub
-
Volgens mij had het met de besturing te maken. De machinist kon vanuit de stuurstand alleen remmen, maar geen tractie geven; dat deed de stoker. Deze moest dan wel aan een rechterzijde van de lok staan, want daar zit de regelaar. Dan is het wel fijn als daar ook de seinen staan, zodat die niet alleen naar de bel hoeft te luisteren, maar ook buiten kan zien wat de bedoeling is.
-
...ombouwdrieassers reden altijd als setjes van twee, met de wc ramen aan de buitenkant van het setje (had met kabels te maken).
Dus als je de witte raampjes juist positioneert is het een typische 60er jaren Ruhrgebied of Frankfurter Raum set.
dirkjan
Hoe zat het dan met de BD's (met bagageruimte dus)? Die hebben hun toilet bij het passagiersgedeelte. En ze zullen waarschijnlijk ook het met het passagiersgedeelte gekoppeld zijn aan een andere 3-asser. Anders vervalt namelijk de doorloopmogelijkheid door de trein. Dan zit het toilet hier dus niet aan de buitenkant van het setje??
Groet, Bas
-
Hoe zat het dan met de BD's . Dan zit het toilet hier dus niet aan de buitenkant van het setje??
yep, op elke regel een uitzondering ;)
dirkjan
-
Hoi, eventjes een oud topic omhoog schoppen, ik heb gister 2
nieuwe 3 umbauers van roco gekocht en heb deze nu samen
met een silberling (piko 57652) rijden.
Maar, zijn umbauers kwa breedte breder dan silberlingen? Het ziet
er van voren apart uit. Heeft. Iemand toevallig de mogelijkheid om
een roco 3 as umbauer en roco silberling te vergelijken?
Alvast bedankt!
Gr,
Robbert Jan.
-
Even over de front- en sluitseinen:
Signale Teil 2: Gleissperrsignale, Läutetafeln und sonstige Signale (MIBA Report 18) van Stefan Carstens. ©192 MIBA-Verlag Werner Weinstötter GmbH & Co., Nürnberg zegt daarover het volgende, en ik citeer:
"Regelspitzensignal
...-Kennzeichnung der Spitze von Zügen- ausgenommen bei der Fahrt auf falschem Gleis: Bei Tage kein besonderes Zeichen, bei Nacht zwei Lichter in gleicher Höhe bzw. seit 1959 drei weiße Lichter in Form eines "A". Bei ünsichtigem Wetter, bei Fahrten durch Tunnel und an Steuerwagen von Wendezügen muß das Spitzensignal auch tagsüber geführt werden."
"Schlußsignal
Im Gegensatz zu der Zugspitze, die bei Tag nicht besonders gekennzeichnet wird, muß am Zugschluß stets ein Signal angebracht sein."
Waarbij Carstens bij het laatste opmerkt: dat kunnen dus twee rode lampen zijn, maar ook twee zgn. Zugschlußscheiben. Bij donker moeten ook de laatste verlicht zijn, dan moeten dus de Zugschlußlaternen aangebracht worden (let wel, dit geldt dus voor reizigers- EN goederentreinen).
(http://www.modelleisenbahn.com/p/9/2231.jpg)Zugschlußscheibe
De onderste, ronde schijf is een vereenvoudigd sein, dat alleen in bepaalde situaties werd gebruikt. Bijvoorbeeld voor terugkerende opduwloks.
(http://www.fuessener-modellbaublaetter.com/Logo%20Zugschluss%202.jpg)Zugschlußlaterne
-
@Robbert Jan: Ik kan de rijtuigen niet voor je vergelijken, maar het zou heel goed kunnen dat de drieassers inderdaad breder zijn dan de Silberlingen. Omdat de drieassers relatief kort zijn, zullen ze in bogen minder naar binnenkomen dan langere rijtuigen en door de rijtuigen wat breder te maken, wordt het profiel van vrije ruimte beter benut. Ook de (tussen)rijtuigen van de Duitse VT11.5 (TEE) waren breder dan standaard. Blijft alleen de vraag of het verschil in model zo groot is dat het zichtbaar is...
-
De breedte van de 3yg-rijtuigen bedroeg 3090 mm. Ik kan zo gauw de specificaties van de zilverlingen niet vinden, maar ik denk dat die gelijk zijn aan de andere 26,4 m rijtuigen, dus 2825 mm. Verschil is dus 265 mm, in H0 is dat iets (te verwaarlozen weinig) meer dan 3 millimeter.
Ze werden overigens als paartje aan elkaar gekoppeld, onder een druk van meerdere tonnen. Dit om de rijeigenschappen te verbeteren. Mogelijke combi's: B3yg+B3yg, AB3yg+B3yg en B3yg+BD3yg. Elk 3yg-rijtuig beschikte over een toilet; de vensters bevonden zich altijd aan de kopeinden van de koppels, uitgezonderd de BD3yg, daar zat-ie in het midden.
Groeten,
Jan
-
In model scheelt het iets in de breedte en ook in de hoogte. Maar niet opvallend veel:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/040_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/040_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/043_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/043_7.jpg)
Groet,
Ruud
-
Ze werden overigens als paartje aan elkaar gekoppeld, onder een druk van meerdere tonnen. Dit om de rijeigenschappen te verbeteren. Mogelijke combi's: B3yg+B3yg, AB3yg+B3yg en B3yg+BD3yg.
Dat is niet helemaal volledig: AB3yg+AB3yg en AB3yg+BD3yg kwamen ook voor. Alleen BD3yg+BD3yg kwam niet voor. En door het vormen van vaste paartjes verbeterde niet alleen de rijeigenschappen, maar kon ook de maximumsnelheid verhoogd worden van 90 km/u naar 100 km/u.
-
Goed, na de foto's van Ruud te hebben gezien ben ik wel overtuigd dat het klopt.
Bedankt voor de informatie!
Gr.
Robbert Jan.
-
AB3yg+AB3yg en AB3yg+BD3yg kwamen ook voor
Dat klopt inderdaad, maar dergelijke combi's waren zeg maar zeldzaam. Ik Ja, ik weet het, modelspoorders gebruiken argumenten zoals deze graag als rechtvaardiging om tòch datgene wat ze nou eenmaal voorhanden hebben, 'goed te praten', zodat 3 van de 3 treinen "wel eens zo gereden hebben" en op zichzelf ben ik daar ook niet tegen, maar werk dan gewoon niet volgens voorbeeld en doe gewoon wat je leuk vindt. Een 103 heeft ook wel eens een goederentrein getrokken, maar het was nou niet echt schering en inslag. En ik vind, dus dat is mijn mening, dat hoe dan ook geen porem :-X
Rudolph, het is echt mijn bedoeling niet om je af te branden, ik doe alleen maar mijn snufje zout in de soep ;)
...verbeterde niet alleen de rijeigenschappen, maar kon ook de maximumsnelheid verhoogd worden...
Inderdaad! De maximum snelheid kon worden verhoogd omdat de rijeigenschappen verbeterd werden ;D
Met vriendelijke groeten,
Jan