BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Bob R. op 25 August 2010, 08:24:46
-
Vanmorgen werd de DDM1 Rotterdam Haarlem vervangen door de nieuwe SLT (2stuks).
Dat werd dus staan voor veel passagiers :P
Ik denk dat als de NS DDM's laat vervangen door Sprinters er toch aardig wat klanten weer gaan kiezen voor de file :-\
-
Kun je ook lekker zitten, hoeft men ook niet te staan.
Gr Bruce
-
Dat bedoel ik... :-\
-
Het is ook gewoon de strategie van NS: stoptreinen zitten reizigers maximaal 15 minuten in, dus geen wc's en meer staplaatsen. En vervolgens zetten we met alle gemak dat materieel in op lijnen waar mensen tussen de drie kwartier en een uur (of soms nog langer) in die meuk moeten zitten / staan. Het is echt een schande, onbegrijpelijk dat die klojo's in Den Haag dit niet snappen >:( >:( >:(.
Het wordt echt eens tijd dat ze bij NSR ook eens inzien dat reizigers die veroordeeld zijn tot stoptreinen ook in de spits graag willen zitten en hun krantje willen lezen. Maar nee, die klanten zijn niet inetressant, alleen die lange-afstandreizigers zijn rendabel!
Jeroen
-
Ik dacht eigenlijk dat die 'klojo's' in Utrecht zitten.
-
Maar nee, die klanten zijn niet inetressant, alleen die lange-afstandreizigers zijn rendabel!
Waaruit maar weer blijkt dat de privatisering van het personenvervoer per spoor een heel erg slecht idee was.
De 'klojo's' die dat bedacht hebben zitten/zaten wel degelijk in Den Haag.
Zo rond 2025 verwacht ik dat de boel wel weer genationaliseerd zal zijn...
mvg,
Gert
-
Maar ondertussen is nou net het idee dat die klojo's in Den Haag zich niet al te veel bemoeien met de manier waarop die klojo's in Utrecht de forenzenklojo's van A naar B denken te brengen en hopelijk weer terug, omdat anders de thuisklojo's met de aardappelen zitten te wachten.
-
Maar ondertussen is nou net het idee dat die klojo's in Den Haag zich niet al te veel bemoeien ........
En degene die met dat idee gekomen is, is een wel heel grote klojo!
Gert, ik mag hopen dat het in 2025 weer genationaliseerd is. Ik geloof er alleen geen biet van, ook al zou ik het heel graag willen.
Jeroen
-
Voor wat betreft reizigersverkeer mag de overheid weer best gaan inspelen, maar wat betreft goederenverkeer is de privatisering zeer goed uitgevallen. Bij goederenverkeer is het concurrentie OP het spoor, bij reizigersverkeer is het concurrentie OM het spoor en dat gaat niet lekker.
-
Voor wat betreft het goederenvervoer heb ik helemaal geen probleem met de privatisering. Voor wat betreft het personenvervoer ben ik het volledig met Jeroen eens.
mvg,
Gert
-
Cuncurrentie OP het spoor in de reizigersdienst gaat ook niet werken in mijn optiek. Dat zal betekenen dat de dienstregeling er niet optiumaler op wordt, want het spoorwegnet kent nu eenmaal zijn beperkingen (lees: de grens is bereikt). Nu probeert NSR een dienstregeling in elkaar te draaien waarin zoveel mogelijk treinen aansluiting op elkaar geven (aansluitingen die voor reizigers logisch zijn natuurlijk). Als concurrenten tussen de NSR treinen door gaan rijden, dan wordt de dienstregeling nog meer versnipperd dan nu al het geval is met de aanbesteding van de regionale spoorlijnen.
Het goederenvervoer is inderdaad een heel ander verhaal. Maar daar hebben we het nu ook niet over.... Alhoewel ik me heel erg afvraag of deze concurrentie wel zoveel goedkoper is dan zoals het vroeger ging......
Jeroen
-
De NS wil al heel lang van de stoptreinreiziger af, of ze laten het over aan de provincies (nog meer belastinggeld naar de NS) of ze laten het over aan andere openbaar vervoerbedrijven..die er dan meestal wel weer aan blijken te verdienen (y)
-
En dat is dan ook het enige vorodeel van de bemoeienis vanuit Den Haag. Alle stoptreinen in het kernnet, zal NS moeten blijven bedienen, willen zij met IC's kunnen blijven rijden.
Inderdaad merk je dat bijna alle regionale lijnen afgestoten worden.
Jeroen
-
Concurrentie op het spoor kan prima werken, mits er maar aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zoals het hele net ter beschikking stellen aan andere vervoerders. De NS heeft nog steeds een monopoliepositie waar maar weinig beweging in te krijgen is. Verder is het van belang dat de verschillende maatschappijen goed op elkaar aansluiten, zodat je niet de pesterijen uit het einde van de 19e eeuw gaat krijgen. Waarbij vooral SS en HIJSM treinen bewust slecht lieten aansluiten.
En voor wat betreft staan in de trein: zeker in de Randstad is het toch al een veredeld metronetwerk. Een kwartiertje.half uurtje staan kan best als je een beetje gezond bent. Koffie en krantje gewoon lekker bewaren voor in de baas zn tijd... ;D
-
Straks gaan alle dubbeldekkers DDM over van stoptrein naar sneltrein/intercity diensten na een grote revisie.
Hopelijk worden zoveel mogelijk stoptreindiensten betiteld als sneltrein of intercity ;D
Nu kan ik in Hoofddorp naar Amsterdam met een "Intercity" die vervolgens overal stopt ???
Een kwartiertje.half uurtje staan kan best als je een beetje gezond bent.
Je zegt het goed, als je gezond bent!
En vergeet niet, sommige kiezen dan weer gewoon voor de file...
-
"Concurrentie" zet ik altijd tussen héle grote aanhalingstekens. Volgens mij ben ik de klant die een kaartje koopt en wat valt er voor mij te kiezen? Hamaneggs! Dat doen een stelletje ambtenaren die blijkbaar precies weten wat de reiziger de komende 15 jaar wil. Van concurrentie is pas sprake als ik op Rotterdam Centraal kan kiezen tussen NS en Veolia voor een retourtje Amsterdam. In het goederenvervoer werkt dat wel zo, bij reizigers blijft het gekunsteld.
De inzet van Spinter-achtigen vind ik prima, in het buitenland worden al járen dit soort treinstellen ingezet in het forensenvervoer. Dat er toiletten ontbreken vind ik niet zo gek. Ik ben ook nog nooit een streekbus met toilet tegen gekomen en ik denk dat de reistijd daar vaak langer is dan 15 minuten. Dat soort voorzieningen zou ik wel graag op elk station zien.
-
die er dan meestal wel weer aan blijken te verdienen (y)
Helaas kreeg NS geen subsidie voor die lijnen waardoor ze verlies draaiden terwijl de vervoerders die er nu op draaien, geld verdienen op het totaalplaatje: Kaartverkoop + Subsidie = Winst ;)
-
"Concurrentie" zet ik altijd tussen héle grote aanhalingstekens. Volgens mij ben ik de klant die een kaartje koopt en wat valt er voor mij te kiezen? Hamaneggs!
Concurrentie is meer dan de mogelijkheid tot kiezen. Bij goede concurrentie daalt de prijs van je kaartje, dat is wat de klant vaak merkt van concurrentie.
-
Dalende prijzen in het openbaar vervoer???
-
Bij goede concurrentie .....
Definieer dat eens.
Want ik denk dat je dan veel meer maatschappijen moet toelaten op het spoor en die moeten dan ook overal in Nederland kunnen rijden. Dus niet alleen op die trajectjes waar ze nu op rijden.
Overigens denk ik dat je niet alleen moet kijken naar Den Haag of Utrecht maar ook Brussel (de EU heeft ook een boel bekonkelt en niet altijd in de gaten dat dit slecht uitpakt.)
Nog even een aanvulling: Is het nou echt zo dat het goed gaat met de concurrentie in het goederenvervoer? Er zijn wel veel maatschappijen maar vaak maken deze deel uit van enkele grote conglomeraten van bedrijven, Kijk maar eens wat allemaal van de DB Schenker is.
-
@Marc ;D
Die nieuwe concurrenten laten vaak de treinen frequenter rijden, en dat zorgt dat meer klanten de trein als serieus alternatief zien op ander vervoersmogelijkheden.
Volgens mij is ieder kaartje gesubsidieerd.
De NSR kan natuurlijk zelf ook meedingen op aanbestedingen van lijnen.
-
Definieer dat eens.
Want ik denk dat je dan veel meer maatschappijen moet toelaten op het spoor en die moeten dan ook overal in Nederland kunnen rijden. Dus niet alleen op die trajectjes waar ze nu op rijden.
Zie voor een antwoord daarop mijn eerste bijdrage in dit draadje.
Dalende prijzen in het openbaar vervoer???
Als het concurrentiebeginsel goed wordt toegepast. En het hoeven niet eens dalende prijzen te zijn, het kan ook zijn dat de normale prijsverhoging een stuk lager uitvalt.
-
Concurrentie op het spoor kan prima werken, mits er maar aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zoals het hele net ter beschikking stellen aan andere vervoerders. De NS heeft nog steeds een monopoliepositie waar maar weinig beweging in te krijgen is. Verder is het van belang dat de verschillende maatschappijen goed op elkaar aansluiten [..]
En hoe stel je je dat eigenlijk voor?
Voorbeeldje. Ik heb nu vier verbindingen per uur en ik ben daar eigenlijk heel tevreden over. Als op hetzelfde traject bijvoorbeeld vier maatschappijen gaan rijden, dan kan ik dus nog maar één keer per uur reizen met de maatschappij waarbij ik dan een abonnement heb. Zal wel niet de bedoeling zijn, maar wat dan wel? Verschillende hoofdlijnen aanbesteden? Nee dat is leuk, hoe vechten die afzonderlijke maatschappijen dan eigenlijk uit wat goed aansluiten betekent en wie daarvoor waar moet inschikken?
Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind eigenlijk dat NSR een prima prestatie levert. Ik zie in ieder geval niet hoe dat met meer concurrentie beter voor mij wordt.
-
Ik vind ook dat NSR een prima prestatie levert, maar ik maak me bij datzelfde NSR wel grote zorgen over de stoptreindiensten. Als DD-AR straks echt niet meer in de stoptreindiensten gaat rijden, dan zijn er simpelweg een aantal baanvakken die voor problemen gaan zorgen bij de verwerking van het aantal reizigers, met name in de spits. Voorbeeld de treinserie 5600, stoptrein Zwolle-Utrecht. In de spits twee gekoppelde stammen DD-AR en die zitten vol! Hoe wil je dat gaan oplossen met SLT?
Jeroen
-
Had je de SLT moeten zien tussen Hoofddorp en Amsterdam Zuid.
Dat was een goede test (2x zoveel passagiers vanwege herstelwerkzaamheden in de Schipholtunnel voor 2 maanden (y))
-
Prima prestatie? Zie ik toch anders. Ik reis regelmatig tussen Heerenveen en Utrecht, Intercity dus. En ook ik moet regelmatig op de terugweg staan, een enkele keer zelfs tot aan Zwolle, en dat met een OV-kaart van 6443,50 euro >:(.
-
..het kan ook zijn dat de normale prijsverhoging een stuk lager uitvalt.
Ik ga de kranten in de gaten houden ;)
-
en dat met een OV-kaart van 6443,50 euro >:(.
je kan ook elke dag een los kaartje kopen...
-
Kan je beter de ov chipkaart gebruiken. ;D
NS is de enige vervoerder die met gebruik van de OV chipkaart niet stiekem de prijzen heeft verhoogt (betalen voor het omrijden zoals bij de bus >:().
Maar dat is een hele andere discussie (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,26727.msg419059.html#msg419059)
-
Het is ook gewoon de strategie van NS: stoptreinen zitten reizigers maximaal 15 minuten in, dus geen wc's en meer staplaatsen. En vervolgens zetten we met alle gemak dat materieel in op lijnen waar mensen tussen de drie kwartier en een uur (of soms nog langer) in die meuk moeten zitten / staan.
Je zou denken dat er op die afstanden ook een IC rijdt, ik kan me in ieder geval geen lijn indenken waar je alleen maar met een stoptrein kan.
Prima prestatie? Zie ik toch anders. Ik reis regelmatig tussen Heerenveen en Utrecht, Intercity dus. En ook ik moet regelmatig op de terugweg staan, een enkele keer zelfs tot aan Zwolle, en dat met een OV-kaart van 6443,50 euro >:(.
Ja en? Je koopt een vervoersbewijs, geen plaatsbewijs.
-
@Rick: Die lijnen zijn er zat. Als ik vanuit Den Haag naar Barendrecht reis zit ik 3 kwartier in een stoptrein en tegenwoordig dus zo een eseltee. Ik kan uiteraard deels een intercity nemen maar dan sta ik, zeker in de winter, onderweg nog ergens een kwartier uit te waaien. NS routeplanner geeft ook gewoon de stoptrein aan.
-
Eentje is niet zat. ;) Maar je hebt daar dus ook keus uit een IC met wc*, 't duurt alleen langer. Niet dat ik het handig vind om treinen zonder wc te hebben maar dat ter zijde.
*eigenlijk niet waar, met overstap zit je nog langer in een stoptrein :P
-
Ja en? Je koopt een vervoersbewijs, geen plaatsbewijs.
Dat zal waar zijn. Maar wel eens die reclames gezien over rustig verder werken in de trein al/niet met laptop? Beetje misleidend hé?
Overigens sta ik liever een uurtje dan dat ik in de spits met de auto vanuit Utrecht centrum terug moet naar Groningen.
-
Hadden we het over te weinig zitplaatsen?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Volle_trein.jpg)
Bron: Curious, Funny Photos/Pictures. (http://curiousphotos.blogspot.com/2008/11/unusual-train-journey-in-pakistan.html)
Mvg,
Henk
-
Hadden we het over te weinig zitplaatsen?
Mvg,
Henk
Staat dit niet in het Guiness book of records? meeste passagiers ofzo ;D ;D ;D
-
Man die mcn weet volgens mij niet waar hij moet stoppen want hij ziet geen hand voor ogen :)
-
Hij ziet denk ik genoeg handen voor zijn ogen ::)
-
Ja, daar kun je op wachten. Ik wilde hem net zelf maken ;D
-
Ja en? Je koopt een vervoersbewijs, geen plaatsbewijs.
Zo kan ik wel alles rechttrekken.
Tussen Sittard en Eindhoven kun je in de Spits ook vaak gaan staan, en vaak kun je blijven staan tot den Bosch of Utrecht.
Dan sta je bijna 1 uur en 3 kwartier in een onhandige VIRM, want fatsoenlijk staan kun je alleen maar op de balkons, en die staan dan ook nog eens bomvol.
Jos.
-
Zo kan ik wel alles rechttrekken.
Dat is geen rechttrekken, dat is een feit. Je kaartje geeft geen recht op een zitplek, alleen recht op vervoer.
-
Welke spits reis jij dan Jos?
Ik reis dagelijks in de spits van Roermond naar Eindhoven v.v. maar ik hoef eigenlijk nooit te staan. Ik kan gewoon een plekje uitzoeken en dan blijft de stoel naast me vaak ook nog leeg.
De uitzonderingen zijn die keren dat ze een te korte trein inzetten. Dan wordt het wel eens proppen.
Reis je vanaf Eindhoven verder naar het noorden/westen dan is de kans op staan wel groter maar ook daar is het me zelden voorgekomen dat ik moet staan.
Gr.
Eric
-
mensen versperren Jos gewoon de weg, alleen heeft dat zelf niet door ;)
-
Sorry, heb een foutje gemaakt.
Ik gooide wat door elkaar. ::)
Ik bedoelde eigenlijk de afgelopen maand, met die spoordeelboekjes, en de zomertoer door elkaar.
En eigenlijk is dat geen spits meer. :-[ :-[
Want dat was rond een uur of 9 / half 10.
Jos.
-
Ja dat was inderdaad een briljante actie van NS. :-X
Moesten op een doordeweekse dag voor familiebezoek naar Delft. Denk je, mooi zo'n 2-1 kaartje, lekker rustig reizen.
Jammer dan. De rest van Nederland had hetzelfde idee om dat kaartje dan ook te gebruiken.
En dan ik combinatie met een te korte trein. :'(
Gr.
Eric
-
Je zou denken dat er op die afstanden ook een IC rijdt, ik kan me in ieder geval geen lijn indenken waar je alleen maar met een stoptrein kan.
Ja en? Je koopt een vervoersbewijs, geen plaatsbewijs.
Wel mooi dat iedereen zegt dat NSR het niet zo best doet want in de spits plannen ze dater mensen moeten staan..
Ohh aah ! :o
Het kan aan mij liggen, maar geloven jullie nou daadwerkelijk dat als ineens DB, Cxx, Arriva, Veolia of weet-ik-wie het kernnet zouden gaan rijden in de spits die wél iedereen een zitplaats beloven in de spits... ???
Laat me niet lachen... ;D
-
Een andere aanbieder zal dezelfde problemen tegenkomen in meer of mindere mate. Voorbeeldje: de stoptreinen Leeuwarde-Zwolle vv. worden gereden met ICM en ICMm. Regelmatig meegemaakt dat deze trein te kort was en bomvol. Ook de conducteurs klaagden hierover (tegen mij tenminste).
Laatste tijd wordt deze stoptrein in de spits gereden met 3xICMm-3. Wat blijkt? Minder aanbod, zit ik in een (bijna lege) 1e klas. Kijk, dat is dan weer fijn, maar voor NSR minder rendabel.
-
Dat zal waar zijn. Maar wel eens die reclames gezien over rustig verder werken in de trein al/niet met laptop? Beetje misleidend hé?
Dat zijn alle reclames toch?
@Thom: Reageer je nou op mij of niet?