BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Hans Reints op 20 February 2010, 16:59:22
-
Zo stonden ze er aan het begin van de week nog bij in Duitsland,
plaatje is geleend.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/dscf0295a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/dscf0295a.jpg)
en zo moet men vandaag (zaterdag) aan de bak om ze weer een beetje toonbaar te maken
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1619_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1619_3.jpg)
In de paar dagen dat het transport aan de Nederland/Duitsegrens heeft gestaan wisten onverlaten er dit van te maken. Ik kan het echt niet mooi vinden!!!-SK
-
Zucht.....is het nou zo moeilijk om met de vingers van andermans spullen af te blijven?..... :(
groeten,
Julien
-
Als je die verzuchting nou op een Duits graffitistenforuum zet komt het eerder over denk ik, probeer eens www.spritzdose.de en ga naar het forum of zo.
-
Gelukkig wordt er wel iets aan gedaan, al is het een druppel op een gloeiende plaat....
LEEUWARDEN -
Dankzij een oplettende beveiliger konden in de nacht van donderdag op vrijdag drie graffitispuiters worden opgepakt bij het Leeuwarder NS-station.
De beveiliger zag de mannen uit Hamburg (25), Heerenveen (29) en Rypstjerk (24) tussen de treinen, op het rangeerterrein. Agenten betrapten de mannen op heterdaad.
Het trio had natte verf op de schoenen. Er lagen lege spuitbussen bij de treinstellen, die ze hadden bespoten.
Bron leeuwardercourant.nl 19-02-10
-
waar gaan die railbussen heen dan ?
-
Nergens heen. Die blijven daar :)
-
Goed, en nu de grote vraag, wat gaat de SGB ermee doen ?
Erg Nederlands is het niet...
-
SGB breidt treindiensten uit
Motorwagens voor nieuwe treindiensten arriveren donderdag in Goes
Op donderdag 18 februari arriveert nieuw materieel bij de Stoomtrein Goes – Borsele (SGB). Het gaat om zogeheten diesel-motorwagens van Duitse origine, waarmee de SGB al in 2010 de museale treindiensten wil uitbreiden. Het materieel is nog in optie, maar komt alvast naar Goes zodat de vrijwilligers van de SGB-werkplaats kunnen inventariseren welke werkzaamheden nodig zijn om het rijvaardig te maken. De SGB heeft subsidies aangevraagd om de treinen definitief te kunnen verwerven.
Het nieuwe treintype zal op geselecteerde dagen tussen de stoomtreinen door gaan rijden. Bijzonder is dat de motorwagen niet alleen zal stoppen op de bekende stoomtreinstations Goes, Kwadendamme en Hoedekenskerke, maar ook op de stations die door de stoomtrein worden overgeslagen. Het gaat daarbij om de stations van ’s-Gravenpolder/’s-Heer Abtskerke, Nisse en Baarland.
Motorwagen
Een motorwagen is een soort bus op rails: een spoorrijtuig met eigen aandrijving en cabines voor de machinist. De motorwagen kan dus op eigen kracht rijden zonder hulp van een locomotief. Bij de opening van de spoorlijntjes door Zuid-Beveland in 1927 introduceerde de NS hier de motorwagen als modern en economisch alternatief voor de dure stoomtreinen. De SGB wil deze tijden laten herleven en zal daarom een replica bouwen van deze NS-motorwagens. De bouw hiervan zal enige jaren in beslag nemen en daarom wil de SGB eerst starten met de al genoemde Duitse motorwagens welke uit de jaren ’50 stammen. Dankzij deze zogeheten “Schienenbus” kan de motorwagendienst dit jaar reeds van start gaan.
Nieuwe oude stationnetjes
De SGB-lijn is het laatste restant van het Zuid-Bevelandse spoornet dat in 1927 in gebruik werd genomen. Langs deze lijntjes lagen talloze stationnetjes, en ook de SGB-lijn kent meerdere van deze oude NS-stationnetjes. Met de introductie van de motorwagendienst worden ook de tot nu toe ongebruikte stations weer in ere hersteld. Via het op de trein aansluitende fiets- en wandelnetwerk worden het landschap en de kleinschalige attracties in het Nationale Landschap de ‘Zak van Zuid-Beveland’ voor de toerist bereikbaar zonder dat dit leidt tot een toename van het autoverkeer.
Context
De motorwagendienst is onderdeel van het SGB-project Toeristische Hoofdas, waarin de museumtreinen worden gezien als verbindende schakel tussen de talrijke kleine en grotere attracties in de regio. Het moet de samenwerking tussen de diverse attracties versterken. De geplande dagen waarop de motorwagen zal gaan rijden in 2010 zijn daarom nog maar het begin. De bedoeling is dat het aantal rijdagen in de volgende jaren gestaag wordt uitgebreid. Het project Toeristische Hoofdas is op zijn beurt een belangrijk onderdeel van het SGB-beleidsplan dat in 2008 werd gepresenteerd.
De komst van de motorwagens is het eerste zichtbare onderdeel van de uitwerking van het project. Het project omvat echter ook infrastructurele werken, zoals de aanleg van nieuwe perrons en de verbetering van spoorlijn. De eerste werkzaamheden zullen reeds op korte termijn starten in de vorm van spoorvernieuwing op station Hoedekenskerke en de uitbreiding en vernieuwing van de sporen op station ’s-Gravenpolder/’s-Heer Abtskerke. Beide stations spelen een belangrijke rol in de nieuwe dienstregeling, omdat de motorwagens en de stoomtreinen elkaar hier zullen passeren.
Ondersteuning
Voor het project Toeristische Hoofdas is ondersteuning aangevraagd bij diverse landelijke en regionale overheden. Naast morele steun hoopt de SGB ook op financiële steun: De Rijksoverheid kan bijdragen via het ILG omdat het project uitgevoerd wordt in het Nationaal Landschap de ‘Zak van Zuid-Beveland’. Ook bij de gemeente Borsele en de provincie Zeeland zijn subsidies aangevraagd voor de realisatie van de motorwagendienst, het verbeteren van de spoorlijn en de aanleg van nieuwe perrons. Tenslotte is ook het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling kandidaat voor de financiële ondersteuning van het project.
-
Er worden retourritten mee gereden naar Baarland
Groeten Alexander
-
Info op Railhobby staat hier (http://www.railhobby.nl/spoornieuws/629-sgb-breidt-treindiensten-uit)
Ik ben bang dat de gemiddelde dagjestoerist liever op de stoomtrein wacht.
Het gaat de bezoeker toch vooral om het meerijden in een echte stoomtrein?
Maar als ik het goed begrijp rijden de railbussen een stukje door.
Zo iets dergelijks (http://www.szb-stoom.nl/images/artikel_szb/foto_1-4.jpg) heeft er echter wel ooit gereden.
Ik hoop dat ze er veel succes mee krijgen.
-
Dat gaan ze nu nabouwen (y)
-
Oh? :o dat is wel heel gaaf!
-
Maar de SGB had toch zo iest als een "masterplan" zo historisch mogelijk weergeven van een lokaallijn en/of hooftlijn in de jaren 30.
Waarom kopen ze dan Duitse jaren 50 railbussen?
Zijn ze dan van hun geloof gevallen? of is dit puur uit economisch oogpunt gedaan?
Bas
-
Ik denk het laatste. Het zal misschien wel gaan om een tussenoptie.
Overigens zijn de 113 en de 115 bij HIJSM afgelopen week ook weer eens slachtoffer geworden... :-X
-
Maar de SGB had toch zo iest als een "masterplan" zo historisch mogelijk weergeven van een lokaallijn en/of hooftlijn in de jaren 30.
Waarom kopen ze dan Duitse jaren 50 railbussen?
Zijn ze dan van hun geloof gevallen? of is dit puur uit economisch oogpunt gedaan?
Bas
Lezen is ook een kunst..
Bedoeling is om eerst de lijn te exploiteren met twee van die dingen, en twee andere te strippen van onderdelen en opnieuw op te bouwen als omC...
Dan maakt het niet meer uit dat basis vand ie omC uit de 50´er jaren was... ;)
-
De omC motorwagens hebben in de jaren twintig en dertig daar op de tramlijn in Zuid-Beveland echt gereden. Dus voor een goede uitbeelding van het railverkeer uit die tijd zou zo'n motorwagen niet verkeerd zijn. Probleem is echter ze allemaal gesloopt zijn. Nu gaat de SGB de dienst met motorwagens uitbeelden met een Duitse railbus en een railbusstel ombouwen tot een replica van een omC; de tweede wagen van het stel wordt een dummy-omC. Zo krijgt een toerist toch nog een beeld van het treinverkeer uit die tijd.
Zie ook dit draadje op het forum van nmld.nl (http://forum.locaalspoor.nl/viewtopic.php?t=2627)
-
Sorry hoor,
Maar dat ombouwen van duitse railbussen naar omc's las ik nergens terug in dit draadje (een replica ervan bouwen las ik wel), en echt logisch leek mij dat anders ook niet.
Daarom de vraag....
-
De stoomtreinen stoppen niet op alle stations, omdat dat te veel oponthoud oplevert.
De railbussen/motorwagens kunnen sneller accelereren en kunnen daarom wel op alle stations stoppen.
De bedoeling is om meer toeristische attracties in Zuid-Beveland per trein bereikbaar te maken.
Het komt er dus op neer dat de stoomtreinen de intercitydienst rijden, en de motorwagen zijn de stoptreinen
Overigens ben je niet gebonden aan de motorwagens. Het tariefsysteem is namelijk ook aangepast. In plaats van enkeltjes en retours zijn er het komende seizoen alleen maar dagkaarten te koop voor een bepaald traject. Op dat traject kun je dan op die dag net zoveel heen en weer rijden als de dienstregeling toestaat. En daarbij kun je naar wens wisselen tussen stoom en motorwagen. Je moet er alleen op letten als je op een stoptreinstation uitstapt, dat je dan alleen met de motorwagen weer terug komt. De stoomtrein kachelt daar gewoon door.
En voor de rest zou ik zeggen, kijk gewoon eens rond op de eigen website van de SGB (http://www.destoomtrein.nl/cms/index.php?show=PO0001LI)
Daar staat alles wat er over te zeggen valt.
-
Ik denk het laatste. Het zal misschien wel gaan om een tussenoptie.
Overigens zijn de 113 en de 115 bij HIJSM afgelopen week ook weer eens slachtoffer geworden... :-X
Wat is er dan gebeurdt met de 113 en 115?
-
Zullen we dat in een ander topic behandelen, dat heeft niks met de SGB te maken en ook niet met Railbussen...
-
Zal wel weer graffiti geweest zijn, maar dat gebeurd bijna elk weekend daar (het wordt door Haarlem min of meer gedoogd :'(.
Misschien wel dezelfde daders als bij de railbusjes :-X)
(het HIJSM gaffiti draadje zit op slot ::))
-
De Railbusjes zijn in pakweg Lünen (D) te grazen genomen, dat zijn vast niet dezelfde lui...