BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: hoefhaan op 04 December 2009, 18:07:57
-
BRON: NU.NL
NS twijfelt over nieuwe Sprinters
Uitgegeven: 4 december 2009 17:59
Laatst gewijzigd: 4 december 2009 17:59
UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) bekijken op dit moment wanneer ze verdergaan met het afnemen van treinen van een consortium van Siemens en Bombardier. Dat zei een woordvoerder van de NS vrijdag.
Het gaat om zogenoemde Sprinters die in de Randstad rijden. De NS heeft daar in 2007 honderd stuks van besteld, de order had een waarde van 650 miljoen euro.
Nadat de eerste treinen geleverd waren en ze dit jaar gingen rijden, vertoonden de computergestuurde treinen ''kuren''.
De NS heeft de leveringen in juni stopgezet om de leveranciers de kans te geven de problemen te verhelpen. Sinds september rijdt een aantal Sprinters weer rond Gouda.
Kinderziektes
''De kinderziektes lijken er nu vrijwel uit te zijn, maar we moeten nog beslissen wanneer we de leveringen van de rest van de treinen hervatten'', aldus de woordvoerder.
De reiziger ondervindt geen last van de problemen met de treinen. ''Maar we lopen nu wel een half jaar achter op het leveringsschema'', stelt de NS.
Dan toch maar door met de oudjes? Of even een computerexpert erop...
-
Volgens Nu.nl zijn er dus kennelijk 100 besteld, volgens het NOS-journaal 99. Is de rest van de berichtgeving net zo onbetrouwbaar ?
-
100 of 99, zijn toch slechts 6,5 miljoenen ...
-
De titel en eerste alinea kloppen niet met elkaar.
Ze zullen heus wel in dienst komen, het duurt alleen iets langer.
-
Ze zijn deels al in dienst, vraag is denk ik of het meer gaan worden ;D
-
Op De Telegraaf staat een artikel over deze nieuwe sprinters.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5496471/__Nieuwe_Sprinter_staat_te_vaak_stil__.html?p=11,2
Zoals ik al in een ander draadje vermelde. Ik vind de oude sprinters mooier en degelijker!
(een plan V mistaat mij ook niet)
-
Ze zijn deels al in dienst, vraag is denk ik of het meer gaan worden ;D
Ze zijn nog steeds niet door NS afgenomen.
-
Maar worden wel al gebruikt om de mensen te vervoeren ;)
-
Maar worden wel al gebruikt om de mensen te vervoeren ;)
Juist, en dat is dus in proefbedrijf, dat is iets anders dan dat ze volledig in dienst zijn en afgenomen...
-
''De kinderziektes lijken er nu vrijwel uit te zijn, maar we moeten nog beslissen wanneer we de leveringen van de rest van de treinen hervatten''
Wat denken we van NU!
Het blijkt te werken, dan ga natuurlijk vooral overwegen om nieuwe treinstellen aan te schaffen, die eerst gebouwd moeten worden en daarna waarschijnlijk ook weer eens kinderziekten bevatten... Hoeveel jaar zijn we dan verder... Dit soort gedrag snap ik dus echt niet.
-
Als NSR besluit de treinstellen af te nemen, dan betekend dat dat er 8,5 kilometer aan SLT op de Nederlandse sporen staat. Daar moet wel ruimte voor zijn en er moet voor betaald worden. Uit NSR perspectief bekeken is het dan wel fijn wanneer het spul storingsvrij de dienst in kan en ouder materieel van het spoor verdwijnt.
mvg
Sander.
-
NSR kan die stellen zo in dienst nemen als ze werken, simpelweg gaat er daarvoor een partij plan V aan de kant wat nu nog rijdt ipv SLT.
Echter is het zo dat als de reeds afgenomen stellen nog steeds niet naar wens werken, je de rest wel af kun nemen die allemaal nog aangepast moeten worden om identiek te zijn aan het storingsvrije stel.
Als jij 5 auto´s koopt, en de dealer zegt dat er 3 van nog wat storingenv ertonen, haal jij die ook niet op tot dat opgelost is...
-
Het is jammer dat de NS niet een proefserie heeft afgenomen, zoals ze in het verleden veel hebben gedaan. Kijk naar de ICM-0, de DM90 (of DH90, ik gooi ze altijd door elkaar). Dan heb je de tijd om een serie goed te leren kennen, aanpassingen te doen en dan pas een grote serie te bestellen. Het is niet de ultieme oplossing, en maakt het zeker duur, maar alle verborgen kosten die met de aanschaf gepaard gaan van dit SLT zal inmiddels ook wel aardig opgelopen zijn.
Bert
-
de DM90 (of DH90, ik gooi ze altijd door elkaar).
Nou ja volgens mij als je het één keer goed weet, is er weinig door elkaar te halen :D
DH90 bestaat als term niet, al mag je DM90 wel dieselhydraulisch. De proefserie die je noemt is SM90 (stoptrein materieel) en de dieselstellen is DM90 (met de D van..... juist, een makkelijker ezelsbruggetje is er niet lijkt me).
-
Heeft Arriva ook zoveel problemen gehad bij het afnemen en in dienst nemen van hun Stadler GTW's?
Groet,
Marco
-
Sicco,
Ik wist het, gelukkig iemand die er iets meer verstand van heeft! Dat bedoelde ik, de SM90. (y)
@Marco: ik weet het antwoord niet, maar die Stadlers reden er toch al, bij een ander bedrijf. Terwijl de NS Duitse treinstellen aangepast heeft naar eigen NS-wens, dus eigenlijk weer 'storingen' inbouwt omdat het deels nieuw is. Maar..., nu moet ik toegeven dat deze info uit diverse bladen komt, en het best wel eens iets anders in elkaar zou kunnen zitten, dus ik laat me graag verbeteren.
Gr, Bert
-
Dat vermoed ik dus ook, dat de problemen komen doordat NS het product van Siemens verregaand heeft laten aanpassen aan hun eigen wensen. Waarom koopt NS niet gewoon iets van de plank? Ook die Duitse treinstellen waren toch wel geschikt voor het het personenvervoer per spoor? Nu loopt men tegen veel hogere kosten aan en negatieve publiciteit. Ik kan mij niet voorstellen dat voordelen van de aanpassingen daar tegen opwegen.
Groeten,
Marco
-
Omdat Duitsland Nederland niet is, de SLT's zijn bijna "van de plank" maar er zijn altijd aanpassingen nodig, denk maar aan b.v. de 2200en die naar Belgie verkocht werden, die zijn ook aangepast.
-
Hallo
@ Bert , Marco
Er zijn al wereldwijd ruim 400 GTW's gebouwd , oa voor Arriva en Veolia . Deze maatschappijen hebben de laatste uitvoering in bedrijf . Bij Arriva geplaagd door veel storingen .
Jos
-
was het destijds met de 6400 diesels ook niet zo,dat er zo veel gewijzigd was tov. van de oorspronkelijke MAK?
Daar waren meen ik in het begin ook nogal wat kinderziektes.
Overigens is het van alle tijden hoor...,Zie de 2600 diesels en de 2801,SM 90 en ga maar door.
-
Wat denken we van NU!
Het blijkt te werken, dan ga natuurlijk vooral overwegen om nieuwe treinstellen aan te schaffen, die eerst gebouwd moeten worden en daarna waarschijnlijk ook weer eens kinderziekten bevatten... Hoeveel jaar zijn we dan verder... Dit soort gedrag snap ik dus echt niet.
Het blijkt dus juist nog niet goed te werken, als dat wel zo is begint de levering weer. De rest van je bericht snap ik niet helemaal, heb je het nu over de SLT of niet?
-
Heeft Arriva ook zoveel problemen gehad bij het afnemen en in dienst nemen van hun Stadler GTW's?
Groet,
Marco
De elektrische GTW's van Arriva zijn de eerste die gebouwd zij voor 1500V en de typische eisen van het Nederlandse spoorwegnet (zoals stoorstromen).
De toelating, afname en indienststelling is nagenoeg vlekkeloos verlopen.
NS, Siemens en Bombardier kunnen hier een puntje aan zuigen.
-
Dit soort problemen komt vaker voor. Ook NMBS heeft problemen met de afname van de nieuwe reeks 18 locomotieven. En dat zijn eigenlijk gewoon 3e generatie Eurosprinters (na Taurus en 189) waar er ook al vele honderden van rondrijden.
-
En niet alleen de Reeks 18, ook de reeks 13 kampte ook met de nodige kinderziektes.
Jos.
-
Alstom lukt het momenteel ook niet om de Lirex/BR 440 bij de DB aan de praat te krijgen. Bombardiers TalentII / BR 442 gaat ook al helemaal niet goed.
Dat een product ergens anders al rijdt, dat duidt precies het probleem: ergens anders, andere systemen, andere omstandigheden, andere maatvoeringen, andere eisen, andere politiek. En dan krijgt de industrie ook steeds minder tijd om de producten uit te ontwikkelingen....
-
Als dagelijks gebruiker cq slachtoffer van de nieuwe Sprinter heb ik al menig uurtje in de trein of op het perron verspeeld, nadat deze Sprinter afgelopen november een herkansing kregen in de dienstregeling Den Haag CS-Gouda Goverwelle en Rotterdam CS-Utrecht CS.
Los van nog wat resterend klein leed, zoals slecht werkende verwarming in de 1e klasse i.c.m. een iets te sterke luchtverversing, zijn de grootste problemen met de software verholpen, m.n. het uit- en inschuivende treeplankje gaf vaak reden tot storing.
Het is nu wachten totdat de treinstellen ook gekoppeld kunnen gaan rijden, maar dat zal naar verwachting op korte termijn ook storingsvrij mogelijk zijn.
-
Vandaag was het weer feest bij Voorburg.... IC drie kwartier vertraging.
-
Ja, Er stond vanmorgen (09:20) een SLT zo'n 70 meter voor t begin van Station Voorburg. Alle lichten uit.
Achter de SLT had zich op dat moment al een stoet van vier andere treinen, in de voorgaande blokken opgesteld. Vanaf de A4 (uit richting Rijswijk/ Den Haag Zuid) heb je even een zeer aaardig overzicht over t stuk spoor tussen Zoetermeer en Voorburg.
Meestal rijden de treinen daar sneller dan de auto's rond die tijd. Echter vanochtend had NSR een file na een eerder technisch mankement...
Wel erg sneu voor de mensen in de SLT en de treinen er achter. Gezien de moeite (http://www.youtube.com/watch?v=7UXJgCD5ohc) die NSR doet om ons en voornaamlijk de forens in de trein te krijgen, is dat extra wrang.
Vriendelijke groeten,
Jan-Peter
-
klinkt bijna dat het beter is om nieuw materieel op minder drukke baanvakken te testen...
-
klinkt bijna dat het beter is om nieuw materieel op minder drukke baanvakken te testen...
's nachts, zonder reizigers, op een baanvak zonder goederentreinen.
-
Wel erg sneu voor de mensen in de SLT en de treinen er achter. Gezien de moeite (http://www.youtube.com/watch?v=7UXJgCD5ohc) die NSR doet om ons en voornaamlijk de forens in de trein te krijgen, is dat extra wrang.
Volgens mij is dit filmpje dus misleidende reclame. Heb daarover al een discussie gestart op 3-railforum. Maar daar blijkt men toch vrij mild over NS te oordelen.
-
Maar daar blijkt men toch vrij mild over NS te oordelen.
Als je in de ochtendspits op het traject Gouda-Den Haag CS de SLT, ondanks al zijn vertragingen, vergelijkt met de auto en zijn dagelijkse file's, dan is het zeer terecht dat men vrij mild over de NS oordeelt.
-
's nachts, zonder reizigers, op een baanvak zonder goederentreinen.
Het stadium testen zonder reizigers heeft men ook allang gedaan en men test ze juist nu in de reizigersdienst.
Simpel omdat je dat op een gegeven moment moet doen omdat die reizigers ook invloed hebben op een stel zijn gedrag...
-
Het stadium testen zonder reizigers heeft men ook allang gedaan en men test ze juist nu in de reizigersdienst.
Simpel omdat je dat op een gegeven moment moet doen omdat die reizigers ook invloed hebben op een stel zijn gedrag...
Maar niet op de software. En daar zijn nu juist de problemen mee.
-
Dat betwijfel ik. Als jij maar vaak genoeg op verschillende knopjes gaat drukken (SOS, deur openen, invalide, etc etc) dan krijg jij de boordcomputer vast wel overstuur.
EDIT: Alleen of dit echt softwarematig is of dat het gewoon met de hardware te maken heeft weet ik niet...
-
Maar niet op de software. En daar zijn nu juist de problemen mee.
Mja, problemen zijn er onderandere dus met de ATB software die bij SLT reageert op een bepaalde storingssituatie in de baan.
Een situatie die je op een ander alleen s´nachts en zonder goederentreinen bereden baanvak nooit gevonden had...
Testen is meer dan alleen simpelweg de fouten eruit halen, dat is ook de fouten oplossen en die oplossingen weer beproeven. Daar gaat mening meer wek in zitten dan soms weleens gedacht wordt.
Bedoel, als het allemaal zo simpel was als hier gedacht wordt, waarom steken de gespecialiseerde mensen van Bombardier er dan zo veel tijd in, terwijl hun dat bakken met geld kost... ???
-
Beste stuurlui staan aan wal?
Ben eigenlijk wel benieuwd of het bij die softwareontwikkeling net zo is gegaan als ons (werktuigbouwkunde studenten) tijdens een project gezamelijk met elektro zo gedrilled wordt. Voldoende overleggen (minimaal wekelijks!), herhalen, herhalen, herhalen en duidelijke afspraken die je iedere vergadering herhaalt. Hierbij mag je voor de E Bombardier neerzetten en voor de W Siemens. :P Kan me niet voorstellen dat er daar niet aan goed overleg wordt gedaan, maar toch...
-
Mja, problemen zijn er onderandere dus met de ATB software die bij SLT reageert op een bepaalde storingssituatie in de baan.
Een situatie die je op een ander alleen s´nachts en zonder goederentreinen bereden baanvak nooit gevonden had...
Testen is meer dan alleen simpelweg de fouten eruit halen, dat is ook de fouten oplossen en die oplossingen weer beproeven. Daar gaat mening meer wek in zitten dan soms weleens gedacht wordt.
Bedoel, als het allemaal zo simpel was als hier gedacht wordt, waarom steken de gespecialiseerde mensen van Bombardier er dan zo veel tijd in, terwijl hun dat bakken met geld kost... ???
Dan ga je die situatie dus 's nachts nabootsen, desnoods met een test goederentrein, testreizigers, etcetera.
Ik weet heel goed dat dat geen garantie is dat de storing dan ook optreedt. Heb ook wel eens spookstoringen gehad, die niet bleken te reproduceren. Uiteindelijk zijn toch alle oorzaken gevonden. Een daarvan was het nieuwe VIRM.