BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: hoefhaan op 03 December 2009, 09:26:30
-
Leuk nieuwtje van Nu.nl
NS splitst herrie en stilte in trein
Uitgegeven: 3 december 2009 09:08
Laatst gewijzigd: 3 december 2009 09:08
AMSTERDAM - In dubbeldekkers van de NS moeten mensen voor een rustige plek binnenkort boven zijn en voor gezelligheid beneden. De NS gaat de treinen zo inrichten dat het onderscheid tussen stiltecoupés en plekken voor gesprekken en ontmoetingen duidelijk zichtbaar wordt.
Dat zegt een NS-woordvoerder donderdag in het AD. Het interieur van de dubbeldekkers wordt flink aangepast. In de 'praatcoupés' beneden komen loungebanken en meer vierzitters.
De langwerpige loungebanken die dwars in de cabine worden geplaatst moeten ontmoetingen en gesprekken bevorderen, is het idee. Bovendeks staan de stoelen achter elkaar voor privacy.
De NS heeft nu ook al stiltecoupés, maar die zijn minder duidelijk herkenbaar. Niet iedereen houdt zich aan het stiltegebod dat op stickers op ramen en deuren wordt aangehouden.
Zones
Wanneer de aanpassingen in de treinen worden gedaan is nog niet bekend. De details van de plannen voor de 'zone voor ontmoeten en gezelligheid' en de 'zone werken en rust' moeten nog worden uitgewerkt.
Hmmm, vraagt om andere ideetjes, bruine kroeg, loungeroom, snoezelruimte
Nog meer gezellige ideeen?
-
De NS moet zich niet bezig gaan houden met al die poespas. Zo snel mogelijk en comforttabel van A naar beter komen, dat is belangrijk. Niet of je kunt kletsen met je buurman. Het artikel gaat naar alle waarschijnlijkheid over de modernisering van de DD-AR, die straks DDZ gaat heten. Z van zones.
Voor impressies:klik (http://www.nsprocurement.nl/files/DDARm.Info-Modernization.080901.ppt)
-
Lijkt mij een strak plan.
Als ik naar Schiphol ga, dan pak ik mijn auto, ook al weet ik dat het incl. parkeren veel duurder is als met de trein. Ik doe dit enkel en alleen omdat ik niet meer in het g.o.h. van hele volksstammen wil zitten.
-
Still... it might not be a bad idea. Immers:
Zo snel mogelijk en comfortabel van A naar beter komen
, da's doorgaans met de auto vanwege de aanreis naar het vertrekstation en de vervolgreis vanaf het aankomststation. In mijn optiek moet je dus meer bieden dan alleen maar 'zo snel mogelijk' - dat verlies je vaak toch van de auto - en moet je het gebrek aan comfort dat ontstaat door eventueel overstappen, stukken moeten wandelen e.d. compenseren. Dat kan bijvoorbeeld met dergelijke initiatieven.
Ik zeg niet dat dit specifieke idee gaat werken, dat weet ik ook niet... maar het lijkt me niet zo dat deze zaken compleet irrelevant zijn.
-
Laten ze dan ook maar zorgen voor kofffie
en een rookruimte dan ga ik ook weer mee! ;D
gr Ed.
-
Ondanks dat ik ook een roker ben hoef het voor mij niet terug te komen in de trein hoor, ook geen rokersruimte.
Maar die koffie is "must" . Die mag/moet van mij ook weer terug in de trein. En dan niet die bucht die ze op het perron verkopen maar echte koffie!
-
Ik kies dus echt voor de stilte. Na mijn werk vol vergaderingen heb ik geen zin om nog meer onzin aan te moeten horen van wie dan ook. Ik verbaas me telkens weer over het type gesprek dat ik verplicht wordt om mee te luisteren. Ik ben daar wel klaar mee dus. Voor mij is de stilte coupe een uitkomst. Nu nog die tuthola's even er op wijzen dat er een stilte coupe is.
Indien er enige frustratie gelezen wordt, dat klopt! >:( Het wordt tijd dat mensen zich eens realiseren dat de stilte coupe bestaat en dat er mensen zijn die daar bewust voor kiezen.
Groeten,
Edsko
-
Het enigste wat voor mij belangrijk is, is BEENRUIMTE voor de rest maakt het me niet uit.
Daarom ben ik ook iets teleurgesteld dat de Plan T niet echt is verdwenen na september...
Als je lang bent dan moet je zijwaards zitten (als de 2 aan 2 zitplaatsen bezet zijn) en als klein bent lijkt het alsof je in een dwangbuis zit...
Maar stilteruimtes zijn er zowiezo niet voor stoptrein reizigers ::)
-
Hallo Edsko,
Het kan nog erger; enige tijd geleden ging ik in Utrecht in een nog lege trein in een stilte-coupé zitten. Vervolgens kwamen er 4 heren via de (eveneens lege) gewone afdeling (!) vrolijk binnenvallen en gingen gezellig zitten babbelen in een uitgelaten stemming. Nu maakt het mij niet zoveel uit, maar iemand anders sprak hen er op aan dat ze in een stilte-coupé zaten. Ja, dat wisten ze en vervolgens gingen ze gewoon door met hun gesprek. Even later vroeg de man nogmaals of ze stil wilden zijn en hij werd zo ongeveer uitgelachen. Daarop sprak ik hen aan dat zij ook gewoon in de nog lege gewone coupé konden kletsen zoveel ze wilden, dat zij de keuze hadden en wij niet. "Ga je me vertellen dat ik hier mijn bek moeten houden, dan?" was het commentaar. "Ja, dat is nou net de essentie van een stiltecoupé", was mijn antwoord. En toch bleven ze gewoon zitten, al was het volume al een stuk lager. Het waren geen hooligans o.i.d. maar "gewone" mensen, maar kennelijk niet in staat om begrip op te brengen voor het feit dat iemand anders geen prijs stelt op gekwetter, ringtones en ander opgedrongen geneuzel. Sterker nog, ik denk dat er "leuke" mensen straks de bovenverdieping gaan opzoeken om daar de boel wat op te vrolijken, al die saaie stille mensen daar..... Mensen zijn soms gewoon zóóó dom....
Frustratie, ook bij mij ::)?
grtz. Carlo
-
@Carlo,
heel bekend verhaal. Hoe vaak ik al niet ben uitgelachen, uitgescholden, belachelijk gemaakt, noem maar op. Ook door ouderen.
Toegegeven, de NS heeft het niet echt duidleijk gemaakt. Er zijn ook zat mensen die het domweg niet zien. Eenmaal erop gewezen zijn ze dan duidelijk teleurgesteld en het er niet mee eens. Afgelopen maandag kwam er nog schooljeugd binnen in de stilte coupe en die hadden gelijk door dat ze in "zo'n stilte ding" terecht gekomen waren. Ze zijn gewoon gaan zitten en hebben de hele reis zitten praten, ondanks mijn herhaalde verzoeken. Ik begrijp dat onbeschofte gedrag gewoon niet. Is het echt zo moeilijk om stil te zijn in een stilte coupe? Die dingen zijn er niet voor niets.Van de acht tot twaalf verdiepingen in een dubbeldekker, zijn er twee aangemerkt als stilte coupe... En toch....
Daarom ben ik ook erg blij met dit initiatief van de NS. De kleurverschillen zullen mensen hopenlijk doen beseffen dat er zoiets bestaat als een stiltecoupe. Nu maar hopen dat het werkt en dat mensen de stiltecoupe ook gaan accepteren.
Groeten,
Edsko
-
Zoiets werkt dus alleen als je er een strafmaatregel aan verbindt, EN een hoge "pakkans".
Zien jullie dat zitten en is het uitvoerbaar?
Nee dus, hooguit dat het na verloop van tijd langzaam een beetje ingeburgerd raakt.
En wat is een stilte coupe eigenlijk? Mag je helemaal niet meer praten, helemaal niet meer bellen? Staat nergens duidelijk aangegeven, dus blijft het onduidelijk. Die pictogrammen zijn niet voldoende.
Bert
-
Het is al gezegd, met de trein gaan mensen van heel verschillende pluimages mee; de één houdt van stilte en de ander van een goed gesprek, nog een ander houdt van dollen. Ik hou op z'n tijd van alle drie, al wordt het dollen met de leeftijd wat gematigder. Ik kan me wel aanpassen en schikken naar de omstandigheden.
Het kan nog gekker. Met mijn dochter een dagje op en neer naar moeder/oma geweest. Oude Pekela - Lisse VV. Op de heenweg vier en een half uur op reis geweest, op de terugweg waren we in een bomvolle intercity gestapt. Op zoek naar een plekje in de 1e klas, vonden we alle coupé's bomvol, op een na... het was een stiltecoupé voor zes personen, waar één mevrouw pontificaal middenin zat met een laptop op haar schoot. Toen wij aanstalten maakten om binnen te gaan, keek ze heel boos en dreigend onze kant op, en wij lieten ons daardoor intimideren en zaten even later in de tweede klas. De conducteur kwam langs en zei dat we recht hadden om in de 1e klas coupé te gaan zitten. Zo gezegd zo gedaan. De enige mogelijkheid was dus om bij die mevrouw te gaan zitten. Haar eerste reactie was: zeg kunnen jullie niet ergens anders gaan zitten? Ik ben hier aan het werk! We zullen heel stil zijn, beloofde ik en ik voelde me een klein jochie bij een boze juf in de klas. Bah, wat een verwaande trut, dacht ik. Egoïstische madam, ze wilde niet dat ik op de middelste stoel tegenover haar ging zitten, omdat ze anders niet haar voeten op de bank kon leggen om de laptop beter te kunnen steun geven. Ik ging wel tegenover haar zitten en zei dat ik de conducteur erbij wilde gaan halen. Daarna was het de rest van de rit pijnlijk stil, hoewel... de dame zat zo driftig op de toetsen van de laptop te tikken (net als ik op dit moment, nu ik er aan terugdenk...) zodat er eigenlijk helemaal geen sprake was van stilte. Mijn dochter en ik durfden geen enkel woord met elkaar te wisselen... We waren blij dat we aan het eind van de rit verlost waren van deze kwelling. Achteraf hadden we beter in de tweede klas kunnen zitten, daar was het domweg veel gezelliger. Ik wou maar zeggen dat er soms één persoon roet in het eten kan gooien en het voor de ander ongeriefleijk kan maken. De trein, ik blijf het een noodzakelijk kwaad vinden. Maar goed dat ze rijden, dat wel, en als je mee reist, verstand richting nul en blik op oneindig, dan kom je er wel.
-
De trein is een prima vervoermiddel, Huub, alleen die medepassagiers... ;D. Op de weg is het zeker zo erg, de ene middelvinger, bumperklever of andere aso-actie na de andere, dus dat is voor mij geen reden om de trein te mijden. Hoe (auto)mobieler hoe asocialer, denk ik wel eens.
De mevrouw met haar laptop, die ken ik ook. Mijn baas is zo vriendelijk mij 1e klas te laten reizen, maar het is geen pretje in de spits, met stropdassen en mantelpakjes die eerder van hun werk weggaan en dan vervolgens nog even kantoor houden in "hun" coupé. Liefst op een volume dat je doet vermoeden dat hun telefoonpartner slechthorend is.
Ik denk wel eens, zou een trein met 1-persoonscoupé's een oplossing zijn? Gewoon je eigen hokje, zonder medepassagiers?
grt. Carlo
-
Huub,
Helaas zijn er van die mensen.. Tijd dat eens iemand haar de waarheid zegt, gaat ze vanzelf weg, misschien wel naar de 2e klasse. Ze heeft één vervoersbewijs gekocht (en niet eens een zitplaats, want dat is het kaartje niet), dus evenals al die tassen op de bank in de spits, weg ermee.
Gr, Bert
-
Dat harde getik op toetsen borden is idd erg irritant. Dat er gewerkt wordt op een laptop is niks mis mee, maar sommigen maken er idd een sport van om dwars door dat toetsenbord heen te rammen. Geen idee wat de gedachte daarachter is. :) Als je zacht typt, werkt het ook. ;)
Ik kijk ook vaak boos als ik mensen pratend hoor binnenkomen. Het is het enige dat lijkt te werken. Ik doe het liever niet, want zo zit ik niet in elkaar. Helaas ben ik aardig goed geworden in het inschatten van welke types gaan praten en welke stil zullen zijn.
@Bert, in een stilte coupe mag je dus idd niet praten, bellen en ook geen muziek luisteren op een niveau dat anderen er last van hebben. Stilte is stilte. Ik heb het eens laten uitleggen aan medereizigers door een conducteur toen er dus echt niets gedaan werd met mijn verzoeken om stilte. De pictogrammen zijn toch wel duidelijk vind ik. Ok, die muziek staat er dan wel niet. Maar de regels staan nergens uitgelegd, dat ben ik helemaal met je eens. Dat zou bijvoorbeeld afgedrukt kunnen worden op de tafeltjes. (totdat er een scholier met een zwarte stift langs komt...) Ik heb slechts één keer een actie van de NS gezien om de stilte coupe onder de aandacht te brengen. Toen liepen er twee jonge studentes in de stiltecoupe om een papier aan de reizigers uit te delen met de spelregels van de stilte coupe. Symapthiek idee, maar het bereik is veel te klein. Ze hadden in de hele trein die pamfletten moeten uitdelen. Dan bereik je een groter publiek. En wellicht zelfs al op de perrons zelf. Nog beter. Maar ja, ik werk niet bij NS. :)
Een straf op lawaai maken in de trein? Hoe wil je dat vormgeven? Mij lijkt het niet nodig. Het is niet meer dan begrip opbrengen en rekening houden met elkaar. Per slot van rekening zijn alle reizigers de gasten van de NS en deze laatste bepaald de spelregels. Als gastheer mag de NS overigens wel wat beter omgaan met de stiltecoupe, want ik heb nog geen enkele conducteur gezien die reizigers die lawaai maken er uit zichzelf op wijzen dat ze zich in een stilte coupe bevinden. Dat zou NS wel sieren.
Groeten,
Edsko
-
Mijn dochter en ik durfden geen enkel woord met elkaar te wisselen...
Beste Huub, ondanks het afkeurenwaardige gedrag van de beschreven dame moet me toch 1 ding van het hart, als groot fan en dagelijkse gebruiker van 1e klas stiltecoupe's............het is niet een kwestie van niet durven te praten, het is een kwestie van niet mogen praten.............het is een STILTEcoupe
-
eeuhm, ik ben nog even aan het zoeken, maar volgens mij staat er ergens: "geen luidruchtig lawaai", en NIET "géén lawaai".
Maar nogmaals, ik ben nog even aan het zoeken...
-
Het is al gezegd, met de trein gaan mensen van heel verschillende pluimages mee; de één houdt van stilte en de ander van een goed gesprek, nog een ander houdt van dollen. Ik hou op z'n tijd van alle drie, al wordt het dollen met de leeftijd wat gematigder. Ik kan me wel aanpassen en schikken naar de omstandigheden.
Het kan nog gekker. Met mijn dochter een dagje op en neer naar moeder/oma geweest. Oude Pekela - Lisse VV. Op de heenweg vier en een half uur op reis geweest, op de terugweg waren we in een bomvolle intercity gestapt. Op zoek naar een plekje in de 1e klas, vonden we alle coupé's bomvol, op een na... het was een stiltecoupé voor zes personen, waar één mevrouw pontificaal middenin zat met een laptop op haar schoot. Toen wij aanstalten maakten om binnen te gaan, keek ze heel boos en dreigend onze kant op, en wij lieten ons daardoor intimideren en zaten even later in de tweede klas. De conducteur kwam langs en zei dat we recht hadden om in de 1e klas coupé te gaan zitten. Zo gezegd zo gedaan. De enige mogelijkheid was dus om bij die mevrouw te gaan zitten. Haar eerste reactie was: zeg kunnen jullie niet ergens anders gaan zitten? Ik ben hier aan het werk! We zullen heel stil zijn, beloofde ik en ik voelde me een klein jochie bij een boze juf in de klas. Bah, wat een verwaande trut, dacht ik. Egoïstische madam, ze wilde niet dat ik op de middelste stoel tegenover haar ging zitten, omdat ze anders niet haar voeten op de bank kon leggen om de laptop beter te kunnen steun geven. Ik ging wel tegenover haar zitten en zei dat ik de conducteur erbij wilde gaan halen. Daarna was het de rest van de rit pijnlijk stil, hoewel... de dame zat zo driftig op de toetsen van de laptop te tikken (net als ik op dit moment, nu ik er aan terugdenk...) zodat er eigenlijk helemaal geen sprake was van stilte. Mijn dochter en ik durfden geen enkel woord met elkaar te wisselen... We waren blij dat we aan het eind van de rit verlost waren van deze kwelling. Achteraf hadden we beter in de tweede klas kunnen zitten, daar was het domweg veel gezelliger. Ik wou maar zeggen dat er soms één persoon roet in het eten kan gooien en het voor de ander ongeriefleijk kan maken. De trein, ik blijf het een noodzakelijk kwaad vinden. Maar goed dat ze rijden, dat wel, en als je mee reist, verstand richting nul en blik op oneindig, dan kom je er wel.
De wereld op zijn kop, jullie zijn nog meegaand. Bij de eerste boze blik had ik al gewoon naar binnen gestapt en gaan zitten. Tikgeitje had dus een moeilijke aan mij. Je ziet het vaker in de trein. Maakt niet uit 1e of 2e klas. Zo heb ik een hekel als er een groep ouderen de trein inkomen (ik bedoel nu niet alle ouderen, niet boos worden) seconden voor vertrek en dan boos worden dat zij niet bij elkaar kunnen zitten. Tijdje terug redelijk drukke trein 2 ouderen kunnen bij elkaar zitten maar niet bij raam. Gaan ze daar tegen twee meisjes tekeer dat zij bij het raam willen zitten. De twee meisjes waren best bereid om te verschuiven. Maar meneer vond dat niet genoeg, want hij vond dat zij dat uit hun zelf moesten doen. De meisjes waren echt overdonderd. Heb toen maar ingegrepen en die man verteld zijn grote mond te houden tegen over de dames. Hij kon toch gewoon zitten, tja druk geen raam plaatsen dus tevreden zijn met waar je wel kan zitten. Stoppen of de conducteur erbij. Was niet nodig want die was al in de coupé. Ouwe klagen, maar haalde tot zijn woede bakzeil. Was daarna wel erg stil.
Stilte coupe's werken dan als het ook duidelijk is dat mensen zo'n coupé betreden. Want dat is nu niet het geval. Waardoor er verwarring ontstaan. Betere aanduiding van deze coupe's is noodzakelijk. Maar als ik het goed begrijp word daar aan gewerkt.
Gr. Ben.
-
Beste Huub, ondanks het afkeurenwaardige gedrag van de beschreven dame moet me toch 1 ding van het hart, als groot fan en dagelijkse gebruiker van 1e klas stiltecoupe's............het is niet een kwestie van niet durven te praten, het is een kwestie van niet mogen praten.............het is een STILTEcoupe
Je mag niet mobiel bellen. Maar je mag wel praten, maar op normale conversatie nivo. Je kan namelijk eenvoudig weg mensen niet verbieden om te praten. Grond wettelijk kan dat gewoon weg niet.
Gr. Ben.
-
Van NS.nl (vraag en antwoord)
Huisregels in Stiltezone
In de stiltezone reist u rustig, zonder dat u uw medereizigers stoort met geluidsoverlast. Fluisteren en naar muziek luisteren is natuurlijk toegestaan, zolang medepassagiers er geen last van hebben. Als iemand wegens te weinig zitplaatsen toch 'gedwongen' met een medereiziger in een stiltezone zit, dient hij vanzelfsprekend hiermee rekening te houden.
ps. de buitenkant van de ge-restylde DD-AR in de presentatie van Daan! (dia17) moet ik toch even aan wennen! Voor mijn gevoel zou het al meer kloppen als het dak grijs is...
-
@maasdam:fluisteren...........en dus niet praten op normaal conversatie niveau, nou snap ik hier de NS niet want er staat toch duidelijk "stilte/silence" en fluisteren hoort daar toch echt niet bij, sterker nog, het lokt weer allerlei onduidelijkheden, discussies en irritaties uit.........laat de regel gewoon zijn zoals het icoontje vermeldt en zoals de tekst op de ramen luidt: STILTE
@bert van gelder: geen luidruchtig lawaai geldt voor de gehele trein
-
@maasdam:fluisteren...........en dus niet praten op normaal conversatie niveau, nou snap ik hier de NS niet want er staat toch duidelijk "stilte/silence" en fluisteren hoort daar toch echt niet bij, sterker nog, het lokt weer allerlei onduidelijkheden, discussies en irritaties uit.........laat de regel gewoon zijn zoals het icoontje vermeldt en zoals de tekst op de ramen luidt: STILTE
@bert van gelder: geen luidruchtig lawaai geldt voor de gehele trein
Ja dat bedoel ik ook. SjoerdB is mij al voor had ook de regels opgezocht zat er iets naast.
Huisregels in Stiltezone
In de stiltezone reist u rustig, zonder dat u uw medereizigers stoort met geluidsoverlast. Fluisteren en naar muziek luisteren is natuurlijk toegestaan, zolang medepassagiers er geen last van hebben. Als iemand wegens te weinig zitplaatsen toch 'gedwongen' met een medereiziger in een stiltezone zit, dient hij vanzelfsprekend hiermee rekening te houden.
Gr. Ben.
-
Ben (maasdam): ik twijfel er niet aan dat de regels zijn zoals ze hier geciteerd worden, maar je zal het toch met me eens zijn dat dit grond geeft tot een gebed zonder eind, want definieer jij maar eens fluisteren.......en dan nog, dan ook nog zodanig fluisteren zodat de medepassagier er geen last van heeft...........zal jij net wat doof zijn en zal die medepassagier een heel scherp gehoor hebben plus snel uit zijn/haar concentratie zijn........gaat een eindeloze discussie worden
en de tekst "stilte/silence" kan je dan ook wel van de ramen afhalen, want fluisteren en muziek luisteren is toch echt niet gelijk aan stilte..........alsmede het icoontje waar toch duidelijk een persoon afgebeeld staat met een wijsvinger voor z'n mond........als mijn moeder vroeger naar mij dit gebaar maakte was het toch echt de bedoeling dat ik stil was en m'n mond hield
vraagje: mag ik nu dus ook fluisterend bellen in de stiltecoupe?
-
Als iemand wegens te weinig zitplaatsen toch 'gedwongen' met een medereiziger in een stiltezone zit, dient hij vanzelfsprekend hiermee rekening te houden.
Dit is ook een interessant punt: ik reis regelmatig per veewagon trein en krijg nu niet het idee dat er een overschot aan zitplaatsen is. Is NS stilletjes bezig om het X-jaarlijkse "materieelgat" te creëren of is er toch niet helemaal nagedacht over dit idee?
Daarnaast denk ik dat als het huidige concept “stiltecoupe” veel duidelijker weergegeven kan worden door bijvoorbeeld een andere kleurstelling van de gehele coupe in plaats van de huidige stickers op de ramen (die in veel gevallen gescheurd/"verdwenen" zijn).
Martin
-
Enfin, kennelijk denkt NS dus bij de herinrichting van de dubbeldekkers dat precies de helft van de reizigers behoefte heeft aan stilte en de helft niet. Da's knap. En hoe had NS gedacht dat te gaan handhaven ? Hoewel, je kunt natuurlijk de chip in de OV-chipkaart zodanig aanpassen dat het registreert of je gepraat hebt in een stilteruimte en bij het uitchecken er een boete aan verbinden. Zo kan ik ook wel een bonus bij elkaar bedenken. Mensen die slecht ter been zijn en liever niet de trap naar boven oplopen, worden overigens zo veroordeeld tot de lawaai-afdeling. De mensen die boven zitten moeten, gezien de beroerde ventilatie, 's zomers dus ook heel stilletjes voor zich uit puffen. En zo lust ik er nog wel een paar.
Zou hier nou een gedegen marktonderzoek aan ten grondslag liggen of denken ze in Utrecht nu al aan 1 april ?
-
Tinus, misschien erg flauw maar toch even vermeldt: het treinkaartje is een vervoersbewijs en geen zitplaatsreservering.
Logistiek is het m.i. nou eenmaal in de praktijk onmogelijk om in de spits iedereen een zitplaats in de trein te garanderen. Theoretisch kan het natuurlijk maar dan ga je het hele materiaalpark vergroten/afstemmen op 4 a 5 uurtjes bedrijfsvoering op een totaal van 19 uur bedrijfsvoering hetgeen niet rendabel te maken is zonder prijsverhogingen.
Dan heb ik het nog niet gehad over de beperkingen die het spoorwegennet en de stationsinfrastructuur opwerpen bij het exploiteren van (nog) langere treinen. Op Den haag CS in de spits rijden de intercities met 10 rijtuigen, langer kan niet want dan heb je een stuk perron tekort............en dan nog moeten er mensen staan.
Maar ik ga een beetje off-topic geloof ik.
-
Ik klaag ook niet, noem het maar een staat van lijdzaam afzien / pure berusting ;). Ik (en aan oa de reactie van Jojo te zien niet alleen) vraag me alleen hardop af of er serieus over dit idee nagedacht is of dat dit het zoveelste "concept" is.
Martin
-
Tinus, het idee an sich vind ik ook beroerd, er lijkt me geen behoefte aan 50% stiltecoupes. Wat Jojo aangeeft, dat mensen die slecht ter been zijn niet op het bovendek en dus niet bij de stiltecoupes kunnen komen is eigenlijk al realiteit.........de intercity dubbeldekkers hebben volgens mij alleen maar de stiltecoupe boven
-
Beste Huub, ondanks het afkeurenwaardige gedrag van de beschreven dame moet me toch 1 ding van het hart, als groot fan en dagelijkse gebruiker van 1e klas stiltecoupe's............het is niet een kwestie van niet durven te praten, het is een kwestie van niet mogen praten.............het is een STILTEcoupe
Jeepney, daar word ik wel even stil van. Eigenlijk waren we niet op onze plaats in die coupé, zoals gezegd. "We" waren met z'n tweeën en daar horen nu eenmaal wat gesproken woorden bij. Heb je deze al gelezen? Ja al drie keer! Jij nog een spoepje snoepje?* Nee dank je, ik lust helemaal niks meer! We voelden ons erg ongelukkig en doen dit nooit meer. Tenzij de kunst van de telepathische conversatie ons eigen wordt. Een stiltecoupé is voor mensen die alleen op reis zijn en in alle rust hun geruisloze dingen doen - of laten. We zouden eerste klas reizen. Maar er was alleen maar die stiltecoupé. Maar je hebt helemaal gelijk, stilte is stilte.
edit: *tikfoutje hersteld
-
Tinus, het idee an sich vind ik ook beroerd, er lijkt me geen behoefte aan 50% stiltecoupes. Wat Jojo aangeeft, dat mensen die slecht ter been zijn niet op het bovendek en dus niet bij de stiltecoupes kunnen komen is eigenlijk al realiteit.........de intercity dubbeldekkers hebben volgens mij alleen maar de stiltecoupe boven
Toch heb ik het idee dat als ze niet op het bovendek kunnen komen, ze ook moeite hebben met het benedendek. Zijn toch allebei alleen per trap bereikbaar.
-
Maar je hebt helemaal gelijk, stilte is stilte.
Huub, alle begrip voor jouw situatie, een situatie waar je niet zelf voor gekozen had, en zoals ik hier middels dit topic heb geleerd:stilte is toch niet altijd stilte.........fluisteren, muziek luisteren mag toch wel >:(
-
Wat is er mis met muziek luisteren, mits het niet hoorbaar is voor medereizigers? Het voordeel van een stiltecoupe is dat je muziek heel zacht kan staan omdat je geen (geluids)last van je medereizigers hebt. ;) scheelt ook weer batterij!
Het enige wat ik persoonlijk belangrijk vind is dat ik zelf luister of mijn muziek niet hoorbaar is voor anderen. Het nadeel van andermans muziek vind ik namelijk dat je niet de muziek hoort, maar enkel een zooi ritmische geluiden (de bas e.d.) Helaas doet dit niet iedereen, waardoor ik kan voorstellen dat het zien van iemand met oordopjes in al tot onvrede kan leiden.
-
Jij nog een spoepje? Nee dank je, ik lust helemaal niks meer!
.. :)
@ Jeepney, je hebt helemaal gelijk. Ik was even op zoek naar de echte NS-tekst van 'stiltecoupe'..
Laten ze dan gelijk pen en papier uitdelen, kun je toch communiceren met je medereiziger.. :)
Maar weer terug op het serieuze pad..: ik ga er vaak zitten omdat het er toch rustiger is als in een andere coupe. Lekker, na een 18-urige werkdag..
Gr, Bert
-
na een 18-urige werkdag mogen ze van mij een hele fanfare in de coupe zetten, want dan hoor ik toch niks meer ;)
-
Het idee is aardig, maar bedacht door iemand die niet met de trein reist: kinderen willen altijd boven zitten en dat zal altijd zo blijven! Het is nu al rustiger beneden dan boven, dus je hoeft niet zoveel te veranderen.
Het enige dat ze nooit hebben gedaan is bij vertrek door de intercom waarschuwen dat men niet mag bellen en luid praten in de stilte coupes. Ze zijn langzaam ingevoerd, waardoor mensen ze nooit echt serieus hebben genomen. Zegt de conducteur het door de intercom, nemen ze het toch serieuzer. Even wennen, dan accepteren ze het wel van authoriteit.
-
Intercom in de stiltecoupé ? Wat een herrie...
-
na een 18-urige werkdag mogen ze van mij een hele fanfare in de coupe zetten, want dan hoor ik toch niks meer ;)
Daar zeg je wat! Bij jou is het de vermoeidheid, maar als je je echt goed zou kunnen concentreren op bijvoorbeeld je boek, dan hoor je amper wat er om je heen gebeurt. Je kunt dat min of meer uitschakelen of filteren in je hoofd, dus ik zou zeggen de echte stilte zit in jezelf. :)
-
Dat is mooi gesproken Huub............ik ben er gewoon stil van ;)
-
Je mag niet mobiel bellen. Maar je mag wel praten, maar op normale conversatie nivo. Je kan namelijk eenvoudig weg mensen niet verbieden om te praten. Grond wettelijk kan dat gewoon weg niet.
Jawel hoor, heel simpel zelfs. In de algemene voorwaarden van NS staat dat als jij in een stiltecoupé zit, je niet mag praten. Met deze algemene voorwaarden ga je automatisch akkoord zodra je een trein betreed.
Laatst zat ik trouwens in een VIRM, onderweg naar school met een paar medestudenten, luid pratend. Tja, geen stikkers op de ramen meer. Totdat er werd geroepen dat het een stiltecoupe was. :-[ Even sorry gezegd en de rest van de reis mijn mond gehouden. Zichtbaarheid is ook nog steeds een kunst.
-
Enfin, kennelijk denkt NS dus bij de herinrichting van de dubbeldekkers dat precies de helft van de reizigers behoefte heeft aan stilte en de helft niet.
De bovenverdieping wordt ook niet volledig stiltezone, dat worden alleen de gedeeltes waar "passief + stilte" bij staat. Er komen eigenlijk drie zones: actief, passief en passief stilte. Actief is dus waar alle herrieschoppers horen te zitten. Bij passief is het gewoon lekker rustig, maar niet helemaal stil. Helemaal stil zijn hoeft dus alleen in de stiltezone en dat is slechts een klein deel van de trein.
-
Intercom in de stiltecoupé ? Wat een herrie...
Is dat een grapje? Bij vertrek, natuurlijk. Het zou wat zijn als de intercom niet in stilte coupés zou werken.
-
Een rokershok en koffie, dat is voor mij een extra zetje om weer wat vaker in de trein te stappen.
Rokershok gezellig maken met loungebanken is dan een top idee.
Loungemuziek draaien past daar weer bij (y)
Maar ja, dan denk ik weer alleen aan mijzelf (mag ook wel een keer ) ;D
-
Jawel hoor, heel simpel zelfs. In de algemene voorwaarden van NS staat dat als jij in een stiltecoupé zit, je niet mag praten. Met deze algemene voorwaarden ga je automatisch akkoord zodra je een trein betreed.
Kan zijn dat het er nu staat, maar je mag wel degelijk zachtjes praten (keer door een conducteur horen zeggen, nadat deze in de stiltecoupe een discussie had gehad over een kaartje, en een medereiziger grappig bedoeld vroeg of zo'n discussie wel mag in de stiltecoupe)
-
Zoiets is alleen een succes als er duidelijk onderscheid is en als mensen zich er echt aan houden.
Als ze dát waar kunnen maken ben ik zeker voorstander! Je maakt mede hierdoor het reizen met de trein aantrekkelijker omdat je zelf de sfeer van je omgeving kunt kiezen.
Alleen denk ik wel dat ze een probleem krijgen met de treinen in de spits. Dan zit die trein loei vol dus dan gaan drukte makers natuurlijk gewoon in de stilte ruimtes zitten, en terecht.
-
De oplossing voor het hanteren van stilte in de stiltecoupe's is vrij simpel: alleen toegankelijk voor mensen voorzien van een rode bal in de mond (zo'n ding dat normaal alleen in kinky kelders te zien is ;)). Zonder zo'n bal in de mond ben je in overtreding, plaatsbewijs of niet. Maar zover zal NS wel niet gaan denk ik ;)
-
(http://www.joostkoperdraat.nl/uploaded_images/clown-799939.jpg)
en met een rode neus op naar de gezelligheidszone ;D
-
[offtopic]
De oplossing voor het hanteren van stilte in de stiltecoupe's is vrij simpel: alleen toegankelijk voor mensen voorzien van een rode bal in de mond (zo'n ding dat normaal alleen in kinky kelders te zien is ;)). Zonder zo'n bal in de mond ben je in overtreding, plaatsbewijs of niet. Maar zover zal NS wel niet gaan denk ik ;)
je hebt er ervaring mee? hoe zit zon ding? :) ::)
[/offtopic]
Maar is het niet zo dat ze in sommige(dus niet alle) rijtuigen een stilte zone bovenin gaan (hebben) in(ge)voeren?
-
Jawel hoor, heel simpel zelfs. In de algemene voorwaarden van NS staat dat als jij in een stiltecoupé zit, je niet mag praten....
Natuurlijk de NS voorwaarden boven de grondwet.... duh
Maar even to the point ; als ik met de kleine in een stilte coupe zit omdat de rest vol zit lukt het mij niet die kleine daar ook van te overtuigen... Vind het zowieso flauwekul alsof je kunt kiezen welke coupe je neemt om 8:00
-
Nee Michael, de NS-voorwaarden als uitwerking op de grondwet. Iedereen heeft gelijke rechten, maar voor de een is dat een mogelijkheid om gezellig te kunnen kletsen, voor de ander om rust te hebben. Door de stiltecoupe probeert NS aan beide verlangens tegemoet te komen. En ja, dan hebben de "gezellige" mensen maar hun mond te houden als ze er toch voor kiezen om in een stiltecoupe te gaan zitten. (Tenzij de trein stampvol zit, en dan nog moet je je aanpassen. Wie als atheist tijdens een regenbui een kerk/moskee binnenvlucht, heeft zich ook aan de regels daar te houden). "The freedom to move your hands is limited by the distance to your neighbours nose"
grt, Carlo
-
Nee Michael, de NS-voorwaarden als uitwerking op de grondwet........
Gedeeltelijk wel met je eens maar een spreek verbod is toch niet mogelijk ???
Op de ns site staat :
In de stiltezone reist u rustig, zonder dat u uw medereizigers stoort met geluidsoverlast. Fluisteren en naar muziek luisteren is natuurlijk toegestaan, zolang medepassagiers er geen last van hebben. Als iemand wegens te weinig zitplaatsen toch 'gedwongen' met een medereiziger in een stiltezone zit, dient hij vanzelfsprekend hiermee rekening te houden.
Dit lijkt me ook logisch
-
En in Engeland is het verboden het signaal van een mobiele telefoon te blokkeren. Toch is er een vervoersbedrijf dat folie heeft aangebracht, waardoor een kooi van Faraday gecreëerd is. Motivatie: Door het gebruiken van onze treinen gaat men automatisch akkoord met de algemene voorwaarden, waarin staat dat het verboden is je mobiele telefoon te gebruiken in de trein en dat het signaal gehinderd wordt. Men het er niet mee eens? Dan reist u toch niet meer met onze treinen? ;)
Er is met behulp van algemene voorwaarden zoveel te doen voordat je ruzie krijgt met een inspectie dienst.
-
Geen enkel recht is absoluut. Ook al heb je de vrijheid van meningsuiting, dan nog moet je dat in stilte doen in een stiltecoupé. Ook al mag de pers aan vrije nieuwsgaring doen, dan nog mag een persfotograaf b.v. geen flitser gebruiken in gevallen waar dat gevaar op kan leveren (denk aan verblinding van machinisten, of foto-elektrische cellen bij een gevoelig productieproces). Je hebt nou eenmaal altijd rekening te houden met andermans belangen en als je er dan er voor kiest om je niks aan te trekken van een stiltegebod, terwijl/als je wel de mogelijkheid hebt om ergens anders te gaan zitten, dan ben je gewoon a-sociaal bezig en vindt je het recht van een ander minderwaardig (lees: je vindt jezelf belangrijker).
@Laurent; dat gaat inderdaad ver, maar als je op de balkons wel zou kunnen bellen, dan zou dat een prima alternatief zijn. Zie het als roken. Het is niet verboden om te roken, maar wel op die plekken waar je er anderen dan jezelf mee schaadt.
Carlo
-
De onverdraagzaamheid wordt steeds groter. Dat geldt zowel voor de stilte-liefhebbers als de niet-stilte liefhebbers.
-
Kortom: het worden dus maar liefst 3 zones! Het moet ook niet zotter worden. Weet je wat ? We geven ze een nummer. 1e Klas, 2e klas, 3e klas. Uitvinding van de eeuw. Is vast nog niet eerder gedaan. Nou nog een perronkaartje en we zijn weer compleet.
-
Jawel hoor, heel simpel zelfs. In de algemene voorwaarden van NS staat dat als jij in een stiltecoupé zit, je niet mag praten. Met deze algemene voorwaarden ga je automatisch akkoord zodra je een trein betreed.
??? Dit is dus heel vreemd, ik kwam erachter dat de NS 2 texten op internet heeft staan de onderste.
Huisregels in Stiltezone
In de stiltezone reist u rustig, zonder dat u uw medereizigers stoort met geluidsoverlast. Fluisteren en naar muziek luisteren is natuurlijk toegestaan, zolang medepassagiers er geen last van hebben. Als iemand wegens te weinig zitplaatsen toch 'gedwongen' met een medereiziger in een stiltezone zit, dient hij vanzelfsprekend hiermee rekening te houden.
Deze vindt je in de sectie service vraag het Eva,
http://www.ns.nl/zva/VraagEnAntwoordResult?query=Huisregels+in+Stiltezone&u=4336942 (http://www.ns.nl/zva/VraagEnAntwoordResult?query=Huisregels+in+Stiltezone&u=4336942)
En deze,
De stiltezones zijn bedoeld voor reizigers die in alle rust willen reizen. Stiltezones zijn stil. Willen reizigers bellen, luisteren naar muziek of praten, dan kunnen ze hiervoor terecht in de andere treincoupés. Daarnaast gelden in de stiltezones de standaard huisregels zoals die overal in de trein gelden. Houd rekening met medereizigers en hinder elkaar niet. Als iemand vanwege te weinig zitplaatsen toch 'gedwongen' met een medereiziger in een stiltezone zit, moet hij of zij vanzelfsprekend hiermee rekening houden. Onze klanten dragen hier ook een eigen verantwoordelijkheid. Laten we elkaar vriendelijk aanspreken als we elkaar tot last zijn. Uiteindelijk reizen we samen en moeten we met elkaar rekening houden.
http://www.ns.nl/cs/Satellite/reizigers/service/reisregels#onze-huisregels-id (http://www.ns.nl/cs/Satellite/reizigers/service/reisregels#onze-huisregels-id)
scroll naar beneden en klik op link huisregels stilte zones.
Dus de NS is zelf ook niet duidelijk.......
Gr. Ben.
-
Een half uurtje geleden gezien in de trein; poster met daarop in het kort de huisregels. Daaronder ook de regel dat het niet is toegestaan (NB, dit zijn de algemene regels en dus niet specifiek voor de stiltecoupé) medereizigers te storen met luide (telefoon)gesprekken of muziek. Als dit al geldt voor de trein in het algemeen, dan lijkt mij dat je in een stiltecoupé inderdaad ook echt stil moet zijn. De boodschap is duidelijk; je zit met zijn allen in hetzelfde schuitje/treintje, dus hou rekening met elkaar.
grt. Carlo
-
Iemand wel eens opgevallen dat uitgerekend passagierend NS-personeel de neiging heeft een paar decibellen harder te converseren dan noodzakelijk lijkt? Een soort territoriumplasje denk ik.