BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Laurens op 29 November 2006, 15:23:32
-
Spoorwegbeheerder ProRail gaat op circa 1000 plekken op het spoor een nieuw, beveiligingssysteem aanleggen.
Rood licht
Dat zorgt ervoor dat treinen minder snel door rood licht rijden, zegt topman Klerk in de Volkskrant. Zo zouden ongelukken voorkomen kunnen worden. Het zijn 300 tot 400 seinen op buitensporen, bijvoorbeeld op plekken waar een langzaam rijdende stoptrein op de hoofdbaan komt waar een trein met 140 kilometer per uur komt aanrazen", zegt Klerk.
Botsingen
De overige vernieuwingen komen bij zogeheten spoorwegemplacementen zoals stations. De afgelopen tijd gebeurden er diverse ongelukken waarbij treinen op elkaar botsten. "We onderzoeken nog, maar alles wijst erop dat er treinen door rode seinen zijn gereden", aldus Klerk. Het duurt nog twee jaar voordat het systeem aangelegd is.
-
Oke en worden het ook nieuwe seinen?
Groetjes,
Robbert
-
geheel of ten dele nieuw maken => renoveren
Bovenstaande komt uit de van Dale - het zal wel goed zijn als alles gewoon wordt vernieuwd. Doe ik ook wel eens op de baan (heb alleen geen seinen :D)
-
In de Volkskrant is sprake van 1000 riskante plekken. 300-400 plekken waar langzame stoptreinen op hetzelfde spoor komen als intercity's en 600-700 seinen op spoorwegemplacementen.
Op deze plekken wordt ATB++ geïnstalleerd.
"Wat the f** is ATB++ ?", hoor ik u vragen... Even wikipedia-en:
http://nl.wikipedia.org/wiki/ATB-plus
-
De seinen worden opzich niet vernieuwd. Er komt alleen een aanpassing in de ATB en die moet voorkomen dat er door rood sein wordt gereden.
-
Ik heb uit een draadje ergens anders vandaan van een klein jaar geleden begrepen, dat in dit geval ATB++ wordt geinstalleerd ter voorkoming van STS en er een kabel langs de rechterrail wordt gelegd ca 50m ervoor,tot bij het sein.
De code die daarop gezet wordt bij een rood sein, wordt door de oppikspoelen van de ATB EG aan de treinapparutuur doorgegeven en zal er geremd worden.
(Werkt niet bij gladde rails) >:(
-Peter
-
Werkt wél bij gladderails, trein zal dat signaal altijd oppikken of ie eroverheen rijdt, remt of glijdt.
Effect is alleen dat bij gladde rails ding waarschijnlijk gaat glijden door het remmen, maar eveneens remt het ding en zal een ABI gewoon zijn werk doen.
-
Dan is er nog hoop,dat de zaak toch voor het gevaarpunt tot stilstand komt,ook als het glad is. :D
Bij het invoeren van de lichtseinen hoopte men,dat doorschieten veel minder zou voorkomen door de sterk verbeterde zichtbaarheid van de seinen,helaas heeft men toen ook de doorschietlengte veel korter gemaakt,(wss wegens ruimtegebrek?)
Bij de DB is er minder aan die doorschietlengte getornd toen er lichtseinen kwamen.
-Peter
-
Waar zijn de ontspoortongen en schutwissels gebleven? Ik ben niet zeker of schutwissel de juiste term is; in het duits is het Schutzweichen. Een schutwissel is een wissel dat naar een kort doodlopend spoortje leidt. Als de machinist per ongeluk door rood sein reed, dan kwam hij op dit spoor terecht. Aan het einde van dit spoortje was een stootjuk of een berg zand voor het geval dat. Uit kostenbesparing zijn deze schutwissels verwijderd. Juist deze wissels waren belangrijk voor doorschietende treinen. Deze wissels kwam je tegen op typische gevaarpunten waar een hoog botsingsrisico bestond.
-
Ontspoortongen en schutwissels, zoals jij ze noemt, kwamen vooral op aansluitingen van raccordementen voor en dan ook nog in de klassieke beveiliging. Op grote stations zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en ga zo maar door is het tegenwoordig woekeren met de ruimte. Daar is dus al helemaal geen ruimte meer voor dat soort voorzieningen.
-
Moddemeier bedoelt zgn "Veiligheidskopjes", die hele korte kopspoortjes.
Voor "Schutzweiche "is geen ander woord. (Denk ik )
En die zijn ,zoals Spoorrelais al zegt allemaal uit de klassieke mechanische beveiliging.
-Peter
-
Ook nu nog zijn er een aantal situatie's waarvan ik weet dat er nog ontspoortongen en veiligheidskopjes aanwezig zijn. Ben pas voor het "werk" nog in Veendam geweest om een overweg te bouwen. Bij de RCS aansluiting is nog steeds zo's situatie. Moet er nog ergens foto's van hebben. Zeker op mij PC op het werk. Als ik de foto gevonden heb plaats ik hem wel.
-
Voordat Barendrecht verbouwd werd,had je daar ook b.v. in de jaren 60 70veiligheidskopjes.Die zijn weggehaald,want het bespaart natuurlijk een wissel,nog voordat de grote verbouwing begon.
Ik heb daar eens een ploegbaas en zij n mensen van W enW zien tobben,om een verbogen stootjuk weer recht te krijgen.De veiligheidskopjes hadden dus hun nut. 8)
-Peter
-
Ik dacht dat die veiligheidskopjes alleen bedoelt waren om wagens die op de een of andere manier aan het rollen waren gegaan op te vangen, zodat ze niet op het hoofdspoor zouden komen.
Een trein die een rood sein mist heeft een erg lang kopspoortje nodig om zonder schade tot stilstand te komen.
Ik kan me foto's herhinderen van een 1100 die in Venlo in de Maas lag.
Ik heb er geen foto van op mn pc helaas.
Groeten, Alexander
-
Het nieuwe opstelterrein in Utrecht (Cartesiusweg) heeft wel van die mooie korte spoortjes met juk gekregen, ze zijn duidelijk aanwezig richting CS.........
Groeten Marco
-
Dat veiligheidskopjes helpen moge duidelijk zijn. Vooral de recente ongelukken hebben één ding gemeen; het zijn allemaal lage snelheidsongelukken. Een trein naast het spoor in het weiland of tegen de dijk geeft ook een ravage, maar dit is minder erg dan een frontale botsing.
Een ander hoofdstuk wat ik al eens eerder heb aangesneden is flankbescherming. Typisch ook een oplossing van de klassieke beveiliging die ook zijn nut heeft bij de moderne beveiliging. Alle "ongebruikte" wissel die het hoofdspoor flankeren, worden in een dusdanige stand gelegd dat een eventueel doorschietende trein niet het hoofdspoor kruist.
-
Alle "ongebruikte" wissel die het hoofdspoor flankeren, worden in een dusdanige stand gelegd dat een eventueel doorschietende trein niet het hoofdspoor kruist.
Dat gebeurt toch al automatisch? Alle wisselverbindingen tussen twee parallelle sporen bestaan uit wisselparen die gelijk gestuurd worden. Ze liggen dus allebei "recht" of allebei "krom".
-
Klopt helemaal. Daarnaast zijn er ook situaties dat wissels in de nabijheid van een rijweg in een afleidende stand worden gestuurd én gecontroleerd of ze in die stand zijn terecht gekomen. De zogenaamde "eis" wissels.