BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Timo de Porto op 06 October 2008, 16:36:27

Titel: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 06 October 2008, 16:36:27
ik heb nu een paar van die prachtige seinen voor m'n baan klaarstaan, en daar wil ik de juiste decoder bij gaan zoeken, decodershop verkoopt vast iets. omdat mijn baan maar 3 blokken en een handbestuurd schaduwstation heeft blijft het allemaal vrij eenvoudig, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de treintjes alsnog op elkaar klappen, dus hoe maak je nou een bloksysteem, met digitaal bestuurde seinen. ik gebruik geen computer met koploper, wel een multimuis met een hele grote draaiknop en een stopknop, is al ingewikkeld genoeg voor me.

wat ik me ook afvraag, kun je met een seindecoder ook de lok's mooi rustig laten stoppen, zonder dat ze het sein voorbij rijden (oke, kwestie van op de juiste plek beginnen met afremmen, maar hoe?) op m'n analoge baantje ging dat allemaal prima met het grote fleischmann banenbouw boek erbij, maar dat heeft niet zo veel info over het digitale systeem.

het zal vast kunnen, maar waar moet ik kijken, wie heeft dit spul, of zit dat al standaard op een bepaalde decoder, dus een bloksysteem en kalm afremmen?

of kan het helemaal niet zonder competuter, dan gaan de seinen er namelijk handbediend en voor de sier op, ik wil nl niet met de computer treinen laten rijden, vindt dat ik nu al ingewikkeld genoeg bezig ben!

Timo
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Wim Ros op 06 October 2008, 18:11:30
Er bestaan geen seindecoders welke je trein netjes kunnen laten stoppen.
Er is wel een remmodule die je op een rembooster aansluit. En dan kun je met seinen en relais de indruk wekken dat het sein de baan beinvloed.
De eenvoudigste en goedkoopste manier is het inzetten van een computer en een computer programma.

Mvg
Wim.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Anne W op 06 October 2008, 22:05:46
Beste Timo,

Wat schrikt je af met de computer, het beeld op het scherm met een zekere mate van ingewikkeldheid of denk je het programmeren van de baan zelf?

Drie blokken is op zich niks, kwartiertje werk, schaduwstation ook geen probleem, alleen er moeten terugmelders zijn en natuurlijk wissel/sein decoders.

Deze opmerking geldt voor computerprogramma's als je het basic houdt en zo wie zo voor de enige centrale met ingebouwde software, Raptor.

Groet, Anne W

Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Wim Ros op 06 October 2008, 22:19:36
Timo,

Je hebt een perfecte basis voor computersturing. Dus laat je geen rare insecten aanpraten. Dus vergeet die raptor en concentreer je op wat je hebt.

Anne W die weer een bericht plaatst met het doel om reclame te maken. Kun je ook berichten schrijven zonder dat? Of wordt dat wel heel erg moeilijk?

Mvg
Wim
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Esperopt op 06 October 2008, 23:14:20
Mmm, is een raptor niet één of ander pre-histories, gevaarlijk, dier ?  ;D

Ik heb even op www gekeken. Zie nergens dat het apparaat compatible is met de multi-mouse.

Gerard.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Dave van der Locht op 06 October 2008, 23:24:59
Helemaal met Wim eens...  ;)

En het beeld op een scherm zekere mate van ingewikkeldheid? Valt ook nog wel mee hoor... Een handleiding lezen doet wonderen. Verder is een scherm waarop je kunt zien waar je treinen zich bevinden e.d. ideaal, het wordt pas ingewikkeld als er zich een probleem voordoet en je niet m.b.v. het scherm ziet wat er fout is gegaan.

Overigens is er bij mijn weten geen enkele digitale centrale ZONDER ingebouwde software...  :P

Even terugkomend op de opmerkingen van Wim:
Het inzetten van een PC voor dergelijk besturings-taken is ideaal. Ook gezien het feit je semi-automatisch of handmatig rijden/rangeren tussen het automatisch bedrijf door, erg mooi kunt integreren. Een vlekkeloos en schitterend werkend bloksysteem zonder aanschaf van extra modules zoals rembooster(s), remmodules, relais e.d. Een PC waar dergelijk software op kan draaien hoeft ook niet veel te kosten. Voor de kosten van zo'n rembooster koop je een 2e-hands PC met monitor waar de software op kan draaien.

Ook de veelzijdige mogelijkheden en al dan niet eenvoudig aan te passen 'dingen', spreken mij persoonlijk enorm aan. Vele handelingen/dingen die je wilt toepassen, kun je al dan niet eenvoudig implementeren. In 90% van de gevallen stukken eenvoudiger en/of sneller dan een hardware-oplossing bedenken en toepassen.

Groetjes,
Dave
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Klaas Zondervan op 07 October 2008, 13:39:36
En overigens is het niet stroomloos zetten maar spanningsloos.
Is er in dit geval een betekenisvol verschil tussen die twee? Als je het spanningsloos zet wordt het automatisch stroomloos. ;)
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Han Zijlstra op 07 October 2008, 13:44:45

Ja Klaas dat is er : Spanningsloos wil zeggen dat het ook stroomloos is
Stroomloos wil niet zeggen dat het spanningsloos is.
Nog nooit in je jonge jaren je tongpuntje tegen een batterijtje gehouden om te testen of t batterijtje nog wat leven in zich had? ;D
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: henk op 07 October 2008, 14:06:02
Misschien nog even aan de vragensteller uitleggen waar de discussie over ging.
Praktisch ging de discussie denk ik over de vraag of er in de spannings- dan wel stroomvrije zone nog energie is om de loc met de ingestelde vertraging te laten afremmen/uitrijden. Is dat zo?
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 07 October 2008, 14:12:10
geen ruzie maken en lief doen voor elkaar, 't is een hobby he!

ik begrijp dus eigenlijk dat 't wel mogelijk is, maar zeker niet makkelijk.

ik wilde eigenlijk liever niet de baan gaan besturen met de PC, omdat ik treintjes wil rijden, en niet computeren, maar ik heb eens wat zitten lezen, en ik had er dus duidelijk een niet kloppend vooroordeel over, ik begrijp dat je met bijvoorbeeld koploper kunt gebruiken om alleen de baan te beveiligen, en verder zelf aan de grote harder en zachter draaiknop kunt zitten? ik dacht namelijk dat je dan ALLES via de PC ging doen, en dat wilde ik niet, maar als je natuurlijk alleen je wissels en je seinen kunt besturen met koploper, met het grote voordeel van goed werkende bezetmelders in het schaduwstation tov een spiegel nu, dan wordt het toch intressant...

ik ga maar weer verder bouwen, voordat ik straks weer de hele middag achter de PC zit om vanalles uit te zoeken...

Timo
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Klaas Zondervan op 07 October 2008, 14:18:24
Nog nooit in je jonge jaren je tongpuntje tegen een batterijtje gehouden om te testen of t batterijtje nog wat leven in zich had? ;D
Jazeker, maar wat wil je daar mee bewijzen? Je hoeft niet te antwoorden, want je krijgt van mij toch geen gelijk.  8)
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Wim Ros op 07 October 2008, 14:40:56
Praktisch ging de discussie denk ik over de vraag of er in de spannings- dan wel stroomvrije zone nog energie is om de loc met de ingestelde vertraging te laten afremmen/uitrijden. Is dat zo?

Nee op dat uitgeschakelde deel staat geen voldoende energie meer om de lok decoders netjes te laten afremmen, zoals Han in een vorig bericht suggereerde. Door het instellen van de afremvertraging.

In de handleiding van de ZBM staat dat je een afrem/optrek schakeling kunt aansluiten om je trein dan netjes te kunnen laten afremmen. De bekende afremmodule van Märklin bijvoorbeeld.

De handleiding is trouwens helemaal toegespist op het gebruik van Märklin decoders, want alleen daarbij is een overbruggingsweerstand nodig als er gebruik gemaakt wordt van Motorola format I decoders. Bij het gebruik van Motorola format II decoders en of decoder voor een ander digital format is dit nodig.

Dus alles bij elkaar zal dit een leuke kassa vuller zijn, met een zeer matig resultaat voor de eindgebruiker.

Mvg
Wim.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: maartenvanderburgt op 07 October 2008, 15:59:24
Timo, in antwoord op je vraag:
heb je al eens naar de Lenz BM2 en BM3 modules gekeken?
Stand Alone bruikbaar, geen komsputter nodig, sein op aan te sluiten (BM3) of als toestandinvoer te gebruiken (BM2), bezetmelding op een uitgang (moet wel nog een eenvoudig schakelingetje achter) of met een LED aanduiding, en eventueel nog in te passen in een completer digitaal systeem, zonodig komsputter.

Dus laat de heren hiervoor verder doen en kijk of mijn voorstel aan je verwachtingen zou kunnen voldoen.
Ik heb geen aandelen in Lenz of welke komsputterfabrikant dan ook, wel ervaring met deze kant-en-klare componenten.

Maarten
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Sander op 07 October 2008, 17:26:19
Laten we ons bezighouden met het vraagstuk van Timo en niet met de verdienste van elkaar.

Wat ik verdien krijg ik toch niet.

Heren ontopic dus!

mvg,
 Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 07 October 2008, 17:28:12
Maarten, de lenz bm2 en bm3, daar ga ik eens naar kijken, heb jij info / voorbeelden over hoe je die kunt toepassen? de data sheet lezen is een, maar ervaringen van een gebruiker is twee, en dat is zeker niet verkeerd, 't mag wel via PB, zodat er in ieder geval geen commentaar op gegeven wordt ;D

ik lees elders dat er een oplossing wordt gesuggereerd met het spanningsloos maken van een stukje rails, maar hoe, of met welke aansturing kan ik dat oplossen? ik zie namelijk alleen een marklin iets staan in de text, en dat gaat meestal niet zo best samen met roco, en ik snap ook nog niet helemaal hoe het kan dat de decoder nog pcies genoeg stroom krijgt dat ie nog wel ff de afremvertraging regelt, ik dacht dat een decoder alleen deed wat em via een signaal opgedragen werdt? zit daar weer de een of andere high tech oplossing achter, of zie ik beren die er helemaal niet zijn?
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: GerritM op 07 October 2008, 18:38:48

Nog nooit in je jonge jaren je tongpuntje tegen een batterijtje gehouden om te testen of t batterijtje nog wat leven in zich had? ;D


En waardoor merk je dan dat de batterij niet leeg is?
Juist doordat er een stroompje door je tong gaat lopen!

Er kan ergens gewoon spanning op staan maar er zal alleen een stroom lopen als daar een belasting op aangesloten wordt.
In dit voorbeeld van jou dus je tong (voorbeeld slaat dus nergens op).

Groet Gerrit



Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Anne W op 07 October 2008, 22:20:41
Beste Timo,

Wat jij met mijn reactie doet is natuurlijk aan jou, jij neemt de beslissingen, gebaseerd op ALLE beschikbare informatie en het enige wat ik doe is jouw informatie meer compleet proberen te maken.

N.B. stroomloze stukken rails zijn nuttig, maar niet meer nodig, heb je weer schakeldecoders, of andere elektronika, voor nodig.

Wat de ander heren er van zeggen zal me worst zijn, ik ben daar na 1,5 jaar al wel aan gewend.

Groet, Anne W
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Sander op 07 October 2008, 22:27:10
Heren,

Mag ik jullie er nogmaals op wijzen dat het hier een vraag betreft die iemand graag beantwoord wil zien.

Onderlinge relatie perikelen mag men prive uitvechten.

mvg,
 Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Chris op 08 October 2008, 07:21:34
Goed,

Als Sander zijn opmerking dan compleet genegeerd worden, en men vrolijk doorgaat elkaar zwarte pieten door te geven, is er dus drastisch geveegd.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen maar verpruts ze niet door weer in elkaars haren te vliegen want dan gaat ze op slot en kan Timo fluiten naar zijn antwoord.
En dat lijkt me niet de bedoeling.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 08 October 2008, 09:21:36
om het rijtje weer even netjes af te maken:

AnneW: het werken met de computer schrikt me niet af hoor, daar gaat het niet om, maar ik wil graag zelf treinen besturen, en niet dat de computer het doet. nu (in tegenstelling tot gisteren!) weet ik beter en begrijp ik dat je de computer ook alleen kunt gebruiken om je wissels mee te stellen, je beveiliging te regelen, en om het een en ander aan bezetmelders te kunnen gebruiken. als ik de link PC-trein zag, dan moet ik altijd nog terugdenken aan een demo baan ooit eens op eurospoor waar de trein ook daadwerkelijk met de PC werd bestuurd, en dat vindt ik nou net niet leuk.

@ het forum management:
Misschien sorry dat ik wat uit m'n slof schoot, maar ik was er nogal gebokt over, dus vandaar mijn reactie, die ondertussen is aangepast, wat niet meer geld of van toepassing is is weg, ik ben blaid dat het weer rustig is zo.

Zijn er nog meer mensen die ervaringen hebben opgedaan met de lens bm2 en bm3 modules? ik lees namelijk op de site van lenz dat het systeem eigenlijk alleen werkt met decoders die compatibel zijn met het ABC systeem, en ik weet niet of m'n ESU, fleischmann en trix decoders dat wel zijn, ik heb in het ESU boekje zitten bladeren, maar ik lees er niets over, en om nou alle decoders eruit te halen en te wisselen voor lenz gold is me net ff te gek eigenlijk!

Timo
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Dirk J op 08 October 2008, 09:33:43
ik lees namelijk op de site van lenz dat het systeem eigenlijk alleen werkt met decoders die compatibel zijn met het ABC systeem, en ik weet niet of m'n ESU, fleischmann en trix decoders dat wel zijn,

Even de zoekfunctie op het forum gebruiken levert bijvoorbeeld dit bericht  (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=5674.msg84375#msg84375) op, en dit bericht (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=5674.msg84415#msg84415), en dit draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=4266.msg61322#msg61322).
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: henk op 08 October 2008, 09:43:47
Timo. ik begrijp uit je eerste bericht dat je een soort analoge beveiliging op je baan hebt of had? Een bloksysteem met relais? Is wel handig om te weten wat dat is.

Kijk, de fabrikanten hebben in het verleden wel nagedacht hoe bestaande analoge beveiligingen gemakkelijk kunnen worden omgezet naar een digitale beveiliging, waarbij de locs dan ook nog keurig afremmen. Helaas zijn daar verschillende oplossingen voor bedacht.
Analoog wordt een stopblok meestal gewoon stroomloos gezet. Moet de trein verder, dan wordt de analoge spanning weer aangesloten. Dat stroomloos zetten en weer stroom aanvoeren, gebeurt bijvoorbeeld door een relais.

Märklin had een eenvoudige oplossing voor digitaal bedacht. Moest een trein in een stopblk stoppen, dan werd gelijkstroom aangesloten. Als de decoders gelijkstroom te verwerken kregen, dan remden ze keurig met de ingebouwde vertraging af. Werd het stopblok weer met digitale spanning gevoed, dan trokken ze netjes op. Daar heb je als DCC-rijder natuurlijk niets aan, maar het voorbeeld legt zo gemakkelijk uit.

Het ABC-systeem van Lenz is net zoiets, maar werkt niet met alle decoders.

Het meest universele systeem voor DCC is bij mijn weten de remgenerator. Die verkoopt Roco ook voor het maussysteem. Een stopblok wordt niet stroomloos gezet, krijgt geen geljkspanning of zoiets, maar wordt aangesloten op de remgenerator als een trein moet stoppen. Alle DCC-decoders reageren daar naar behoren op. Moet de trein verder, dan wordt de gewone digitale stroom weer op het blok aangesloten en de trein rijdt verder.

Wat je wil, kan dus zeker en vergt niet meer dan de aanschaf van een,remgenerator.  
Hierbij een plaatje uit een Roco handleiding.
Komt uit dit draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=12629.msg194038#msg194038) waaruit, na wat onduidelijkheid (zijn we hier sterk in  :)), op den duur toch wel blijkt hoe de generator werkt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/aansluit_remgenerator.jpg)

Blijft de vraag of dit nou echt de handigste oplossingen zijn. Ik zou in ieder geval even bestuderen hoe het nou precies met een computer werkt. Het is niet ingewikkelder dan bovenstaande manieren, maar vergt een net andere aanpak. Uiteindelijk zijn we veel mooiere resultaten te bereiken.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 October 2008, 10:01:42
Om even de discussie weer op het rechte spoor te krijgen zal ik eens wat algemeenheden inbrengen over de manieren waarop je de treinen kunt beïnvloeden:

Rijden met Koploper (of een soortgelijk programma)
Een belangrijk onderdeel van Koploper is iets wat ik maar even het "administratiekantoor" noem. Daarin wordt bijgehouden wat de toestand op de spoorbaan is. Onder andere volgt Koploper de positie van alle treinen op de baan. Dus als een trein een sectie binnen rijdt dan weet Koploper niet alleen dat er een trein is, maar ook welke trein dat is. Zo kan de rem/stopopdracht gericht aan die trein gegeven worden.

Als je geen besturingsprogramma gebruikt dan mis je dus de informatie uit het administratiekantoor. Als dan een trein een rem/stopsectie inrijdt, dan weet je op grond van de detectie wel dat er een trein is, maar je weet niet welke. Dus kun je de stopopdracht niet digitaal aan de trein doorgeven , maar moet je iets regelen op het niveau van de stopsectie.
Daarvoor zijn diverse mogelijkheden.

1. dit noem ik maar even de Märklin methode. Daarbij kun je een trein laten remmen/stoppen door in plaats van de digitale spanning een gelijkspanning toe te voeren. Deze methode staat o.a. beschreven op de site van Huib Maaskant.

2. de remgenerator. Dit is een methode die specifiek bij DCC wordt toegepast. DCC kent nl. de mogelijkheid van een "broadcast", een speciaal adres dat iedere decoder herkent als een stopbevel. Als een trein moet stoppen, dan wordt de stopsectie omgeschakeld naar de remgenerator die dit bericht uitzendt.

De oplossingen 1 en 2 hebben een nadeel, de spanning is anders dan de normale digitale spanning die op de baan staat. Die verschillende spanningen mogen niet gekoppeld worden door de trein, want dan ontstaat er kortsluiting. Dat betekent dat er een schakeling nodig is die de remsectie pas op de gelijkspanning, resp. remgenerator omschakelt, als de trein in zijn geheel in de sectie is.

3. De ABC methode. Hierbij wordt door het tussenschakelen van diodes de digitale spanning aan één zijde verlaagd. De positieve en de negatieve pulsen krijgen een verschillend spanningsniveau, en de decoder herkent dit als rem/stopopdracht.
Het voordeel van deze methode is dat het geen probleem is als de scheiding tussen de normale spanning en de remsectiespanning wordt overbrugd door de trein. Er ontstaat dan geen kortsluiting, dus de schakeling is eenvoudiger.
Een nadeel van de ABC methode is dat dit nog niet door alle decoders wordt ondersteund. Voor zover ik weet hebben alleen Lenz en Zimo decoders die ABC snappen. Bovendien begrijp ik uit forumdiscussies dat het bij Lenz ook niet altijd vlekkeloos werkt.

Tot zover de algemeenheden. Nu mogen de ervaringsdeskundigen de details verder invullen.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: br194 op 08 October 2008, 10:09:51
Märklin had een eenvoudige oplossing voor digitaal bedacht. Moest een trein in een stopblk stoppen, dan werd gelijkstroom aangesloten. Als de decoders gelijkstroom te verwerken kregen, dan remden ze keurig met de ingebouwde vertraging af. Werd het stopblok weer met digitale spanning gevoed, dan trokken ze netjes op. Daar heb je als DCC-rijder natuurlijk niets aan, maar het voorbeeld legt zo gemakkelijk uit.

Ook dit is bij nagenoeg alle DCC decoders in te stellen, is een combinatie van CV29 en CV 50 bij bijvoorbeeld een Le1024 van Lenz.
Hoe dan ook je zult in zo'n bloksysteem altijd een voorziening moeten inbouwen dat het spoor wordt omgeschakeld van digitale spanning naar gelijkspanning (of digitale spanning die uit een rembooster komt).
Het grote voordeel bij het gebruik van een PC is natuurlijk de flexibiliteit die in blokken kunnen worden toegepast.
Hierbij is een "hardware matige" ingreep meestal niet nodig.


Willem
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: henk op 08 October 2008, 10:31:06
Ik ben het helemaal met je eens Willem. Niet voor niets vroeg ik of de de baan van Timo al een bloksysteem heeft. De genoemde technieken vind ik hooguit interessant om een bestaand analoog bloksysteem om te bouwen naar een digitaal bloksysteem. Daar zullen de benodigde schakelaars of relais meestal wel aanwezig zijn.

Persoonlijk heb ik sowieso een voorkeur voor computerbesturing, maar daar vroeg Timo nu eenmaal niet naar.
Mogelijk heeft hij inmiddels wel in de gaten dat computerbesturing niet ingewikkelder is dan een beveiligingssysteem zonder computer.  ;)
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 08 October 2008, 15:57:50
ik begin zelfs te denken dat een besturing zonder computer ingewikkelder is als eentje met.

ik snap het verhaaltje over de remgenerator, die zou je op een blok moeten zetten en dan is het "klaar", maar is de rest van het bloksysteem het gewone oude relais systeem? werkt opzich leuk, maar ik ben het nog niet helemaal eens met de manier van detecteren, oftewel ik heb een hekel aan reedcontacten, dat krijg ik nooit helemaal failsafe.

ik begrijp uit de andere posts dat een hoop van mijn decoders in principe waarschijnlijk niet zouden gaan meewerken aan het abc systeem, dus lenz valt met zijn mooie systeem eigenlijk af.

dan ga ik toch maar eens mezelf inlezen over computersturing. het spul wat roco verkoopt om de multimuis aan de computer te verbinden, werkt dat betrouwbaar en eenvoudig?

de rest van de vragen die ongetwijfeld bij me op komen borrelen over computersturing zien jullie vanzelf wel eens verschijnen, eerst maar eens goed gaan lezen hoe en wat, wat voor computer enzo!

Timo
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 October 2008, 16:06:08
het spul wat roco verkoopt om de multimuis aan de computer te verbinden, werkt dat betrouwbaar en eenvoudig?
Dat "spul" werkt, maar er is inmiddels een goedlkopere oplossing, uitgedokterd door een paar forumleden.
dit draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=12150.0)
Het is inmiddels een heel verhaal geworden, maar misschien dat een van de uitvinders je persoonlijk op weg wil helpen.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Wim Ros op 08 October 2008, 16:19:01
Timo,

Je kunt ook het verslagje van de ontwikkeling ervan en het uiteindelijke product hier bekijken  (http://www.sleutelspoor.nl/technieken/s88XPressNetLI.htm)en erover lezen. Is denk ik duidelijk dan het hele draadje doorspitten.

Mvg
Wim.

Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 08 October 2008, 17:47:22
oke, intressant artikel, toch een vraagje.

de module met de s88 dinges, ik begreep dat je daar dan dus 16 stroomdetectie uuhm op kan aansluiten? je zou dus eigenlijk 16 blokken kunnen maken, en deze kun je via het koppelprintje aan de computer hangen? de groene netwerkkabel koppelt het printje en de S88 aan elkaar, en aan het printje zit een aansluiting (com meen ik te zien?) om het aan de PC te koppelen, EN een aansluiting voor de multimuis of een vergelijkende besturing?

het contact wat dan overblijft is bedoeld voor een lenz systeem, maar op de S88 zit ook nog een "extra" contactstop, waar is die dan voor?

als laatste voor vandaag, met de starterskit, en een old skool pc (welke windows is nodig?), en een handvol met isolatortjes ben ik klaar, of zijn er nog aanpassingen nodig aan m'n materieel? ik heb ooit wel eens wat zitten lezen over weerstandjes tussen de wieltjes, maar ik rijdt voornamelijk met spaakwieltjes, is daar een oplossing voor?

Timo
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 08 October 2008, 17:50:54
Mits je locs decoders hebben ben je idd met starterskit, een digitaal setje met multimuis en pc wel klaar ja om te beginnen.

Ik heb zo'n zelfde combinatie om mijn kleine baan/groot uitgevallen diorama aan te sturen.

Gr. Remco.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 08 October 2008, 18:16:00
Timo, even een kleine correctie voor een juist gebruik van termen :

"... je zou dus eigenlijk 16 blokken kunnen maken ..."

Dit moet zijn, dat je 16 sectie's kunt maken. En die sectie's kunnen dan blokken vormen. Bij gebruik van Koploper heb je (geadviseerd) twee sectie's in één blok.


Die ' "extra" contactstop' op de S88XpressNetLI is inderdaad gewoon een extra aansluiting, waar je bijvoorbeeld een tweede MultiMaus op kunt aansluiten.

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Wim Ros op 08 October 2008, 18:46:40
Timo, als het geheel is aangesloten op de meest  eenvoudige manier, dan heb je 2 aansluitconnectoren onbezet.

Dat is een RJ12 XPressnet aansluiting.
En een aansluiting voor de S88SD16-N
Daarbij heb je twee aansluitmogelijkheden, 1 via de RJ45 (Patchkabel) aansluiting, dan blijft de 6 pins header vrij.

Of via de 6 pins header en via de standaard S88 kabel, dan blijft de RJ45 aansluiting vrij. Voor de S88 aansluiting geldt dat er altijd 1 van de 2 ongebruikt blijft.

De vrije RJ12 XPressnet aansluiting kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een extra Multi-Maus.

Mvg
Wim.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Anne W op 08 October 2008, 22:30:12
Beste Timo,

Je kennis neemt snel toe, let op kennis alleen is niet voldoende, ervaring is ook nodig, dus zul je in de praktijk nog wel tegen een paar ervaringen oplopen waar je de juiste kennins op moet leggen of nog moet zoeken en daar is dit forum goed in.

En ter geruststelling, je kunt met de computer (en ook R*) ook helemaal op de hand rijden, of als machinist de instructies van de treindienstleider (lees de seinstanden) opvolgen.

Ik trek me terug, mijn kennis over DCC schiet zwaar tekort, ik ben een Motorola rijder.

Groet, Anne W
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 09 October 2008, 00:46:51
Remco, check en check, en nope, enkel de PC en de startkit ontbreken nog.

Sander (zit ik trouwens net te bedenken bij wijze van flauwe grap, die ik had moeten bedenken toen ik nog op school zat... ga jij eens ff lekker schuren, sander... ::)  ) waarom kun je met 16 secties 8 "blokken" maken, gaat het om een "detectiezone" en een afremzone?

Wim, dan had ik het dus wel redelijk goed zitten bedenken.

Anne, misschien eens leuk om 't mee te blijven lezen, nieuwe dingen leren is altijd leuk, en zeker zoals dit, waarbij toch blijkt dat 't allemaal heel anders kan als dat ik dacht...

nog een theorievraagje, hoe werkt de detectie nou, want ik heb dus het een en ander gelezen over weerstandjes tussen de wielen en noem maar op, maar is het een soort module die aan de hand van een "meting" ziet dat er op een bepaald stuk vermogen wordt afgenomen, of zie ik dat verkeerd? bij een weerstandje is het natuurlijk ook het geval, er wordt ergens energie verbruikt, en dat wordt gemeten?

en tuurlijk zal ik nog wel eens op m'n bek gaan met stomme en voorkoombare foutjes, maar ik heb sinds kort een collega die kwa computers en printjes repareren alles weet en kan, dus das mooi makkelijk, want dat kan ik niet!

Timo
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 09 October 2008, 00:59:01
Timo,

Koploper werkt met 2 gedetecteerde sectie's in een blok. Inderdaad een "inrij sectie" en een "stop sectie". Daartussen zit nog een derde sectie, die niet gedetecteerd wordt.

Het spelletje is als volgt : Je komt een blok binnen, de inrij-sectie 'ziet' dat je er bent. Koploper kan dan opdracht geven om langszaam te gaan afremmen. Dat kan langszaam omdat er een relatief lange niet gedetecteerde sectie in het midden volgt. Tenslotte kom je -langszaam- aan in de stop-sectie en Koploper geeft opdracht de snelheid naar nul te brengen.

Je grap komt niet helemaal over, dat zal wel aan mij liggen.

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 09 October 2008, 01:05:33
Timo,

De bezetmelder meet dat een loc stroom verbruikt en concludeert daaruit dat de sectie bezet is. (Ook bij stilstaan verbruikt de loc nog steeds een klein beetje stroom).

Het verhaal met de weerstandjes zou ik nog maar even vergeten. Dat is een beetje HKK - Hogere Koploper Kunde. En als je flink op weg bent in het werken met de PC en Koploper kun je het beste in de handleiding gaan lezen over de detectie van losgeraakte wagons.

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 09 October 2008, 15:48:25
oke, en die secties, die kun je gewoon maken door een stuk rails te isoleren op 3 plaatsen? oftewel, als ik 4 blokken wil maken, dan heb je 12 stukken geisoleerde rails nodig, waar er dus 3 bij elkaar horen.

vanaf deze rails lopen er per sectie 2 draden naar de S88 module? ik zie daar namelijk zo'n aanschroef ding zitten, maar 't is net alsof er daar niet zo veel schroefjes opzitten?

ik ga ervanuit dat dit natuurlijk ook in een gebruiksaanwijzing valt te vinden, staat die ergens online, of heb ik daar gewoon overheen gelezen?

sander-> schuren in het engels, to sand, een schuurder, sander, dus ga jij es ff lekker schuren sander...

't is wat vergezocht, maar kijk ook naar de tijd natuurlijk!

ik ga me nog meer info inwinnen, maar niet voordat ik de rest van de dag op de bank heb gelegen!

Timo
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Klaas Zondervan op 09 October 2008, 16:09:40
ik ga ervanuit dat dit natuurlijk ook in een gebruiksaanwijzing valt te vinden, staat die ergens online, of heb ik daar gewoon overheen gelezen?
Zoek op de site van Viessmann eens naar de handleiding van de 5233. Dat is een terugmeldmodule met ingebouwde stroomdetectors. Het is maar 1 voorbeeld, er zijn meerdere fabrikanten die zoiets maken. Maar het principe van aansluiten en secties maken is voor allemaal hetzelfde. De handleiding is in meerdere talen beschikbaar, ook in het Nederlands.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Wim Ros op 09 October 2008, 17:32:48
Timo, dat denk ik denkelijk wel dat je daarover heen gelezen hebt. Via sleutelspoor is er een link hier heen http://people.zeelandnet.nl/rosoft/S88SD16BS.htm
Mvg
Wim.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Anne W op 09 October 2008, 23:08:20
Beste Timo,

Ik leer elke dag weer bij, afgelopen weekend een ESU Lokpilot in een oude lok laten bouwen, bij het rijden bleek de decoder erg gevoelig te zijn voor stroomstoringen, na wat commentaar op het ander forum bleek ik een decoder te hebben gekregen versie 1.0 en nu is het al een paar versies hoger, en zonder veel gevoeligheid meer voor stroomstoringen.

Leerpunt: vertrouw op je eigen kennis vergaring en check dat bij anderen.

Voor de goede orde, er zijn twee S88 "hoofd" systemen:

voor 3 rail: contacten naar aarde (je isoleert een stuk railstaaf van de rest en zodra er een ongeïsoleerd wielstel, standaard voor 3 rail, op dat stuk railstaaf is, ligt dat stuk aan aarde)

voor 2 rail: stroomdetectie.

voor een lok heb je geen weerstandjes nodig, voor detectie van wagons zonder verlichting wel, er moet immers wat stroomgebruik zijn om te kunnen detecteren.

Kijk, ik weet wel wat van DCC en 2 rail.

Groetjes, Anne W
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Wim Ros op 09 October 2008, 23:25:58
Anne W in een eerder bericht wordt nu juist gezegd dat het niet nodig is de wagons van weerstandjes te voorzien, en dat is ook een goed en juist advies in dit stadium van de leercurve.
Het is voldoende dat alleen de lok stroomafneemt.

En verder is er maar 1 S88 systeem.

Er zijn 2 groepen van bezetmelding. En dat zijn 1: Massadetectie en 2: Stroomdetectie.

De schakeling die de stroomdetectie voor zijn rekening neemt zet deze om in massadetectie zodat de terugmelder de S88 dus, er iets mee kan.


Mvg
Wim.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 09 October 2008, 23:27:47
Volgens mij bestaan er geen twee S88 "hoofd" systemen.

Het stroomdetectie systeem bestaat uit twee zaken. (1) een 'gewone' S88 melder en (2) aparte stroomdetectoren (die voor het gemak/prijsvoordeel op hetzelfde printje zijn gesoldeerd).

Het S88 deel is in beide gevallen identiek.

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 10 October 2008, 08:18:17
naja, zoals ik begrijp snapt anne hoe het werkt, maar zit er ergens een kinkje in de kabel, en de verbetering is al aangereikt.

hoe meer ik erover lees, hoe meer het erop lijkt dat het eigenlijk gewoon de oplossing is,zo'n startset in combinatie met een computer en koploper, en, omdat ik een vrij eenvoudige baan heb moet dat eigenlijk geen problemen opleveren.

toch een beer op de rails, ik heb een 8 sporig schaduwstation, daar zou ik dan dus al een complete S88 module op moeten zetten? er is 1 doorgaand spoor, met daaraan vast 8 rangeersporen, hoe los je dat op? hier geeft het natuurlijk niet dat de loks zomaar ineens stilstaan, dat zie je niet, en hoe sneller ze stilstaan, hoe effectiever je de lengte kunt gebruiken, dus, hoe los ik zoiets op, of is dat meer een koploper vraagje?

Timo
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 10 October 2008, 08:56:22
Timo, je begint het inderdaad te snappen !

- Het kinkje van Anne laten we even voor wat het is.

- Gewoon een eenvoudige baan van zo'n startset met een computer en Koploper zal geen probleem opleveren.

- Als je nu nog beren ziet, moet je die gewoon terug naar huis sturen.

- Als je 8 sporen hebt (=8 blokken) dan zijn dat 16 sectie's. Nou niet moeilijk doen, 16 sectie's is gewoon 16 bezetmelders - niet zeuren en niet complex doen. Als beginner moet je onmiddeloos ophouden met het moeilijk maken - je snapt immers je eigen verhalen niet eens.

- Jouw oplossing is hier niet meer verder te vragen, ook niet om bij Koploper verder te gaan vragen, maar gewoon ZELF een testbaantje aan te leggen ! Gewoon ervaring opdoen, waardoor je ZELF snapt hoe het werkt !!!

- Het MOTTO is : Ophouden met vragen maar gewoon ZELF doen !

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Sander op 10 October 2008, 17:03:44
Citaat
ik heb een 8 sporig schaduwstation

Dat hoeven geen 16 melders te zijn.
Je kan dit eenvoudig oplossen echter zou je hiervoor even de handleiding van Koploper moeten lezen.

Timo ik wil je het advies geven om inderdaad zoals mijn naamgenoot ook al aangeeft (en Koploper trouwens ook) eerst een testovaal maken en wat proberen.

10 bezetmelders, 1 terugmelder, (of een combi-print van deze waarbij je 16 punten tegelijk hebt)
Een aanstuurunit (IB, TC, enz enz), een pc.
En dan een ovaaltje ala beschreven in en op de Koploper website/handleiding.

Wanneer je dit doet, zul je je vragen gerichter kunnen stellen omdat je de materie beter begrijpt.
Ik spreek uit ervaring, ik was ook zo eigenwijs  ;D ;)

mvg,
 Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Wim Ros op 10 October 2008, 17:24:53
Wanneer je dit doet, zul je je vragen gerichter kunnen stellen omdat je de materie beter begrijpt.


Sander ik denk dat je hier een stelfoutje maakt.
Ik spreek uit ervaring, ik was ben ook zo eigenwijs  ;D ;)

Is denk ik een betere.
Verder niet op reageren, is niet serieus.

Mvg
Wim.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Anne W op 10 October 2008, 22:32:08
Beste Timo,

Definities zijn zaken waar veel door de mensheid over gestreden wordt omdat onlosmakelijk met het woord definitie verbonden is het woord "interpretatie", bedenk maar: wetten (zijn definities) zijn interpreteerbaar en om dat weer éénduidig te doen hebben we een grote rechterlijke macht nodig.

Jij weet nu dat je, als je bij de winkel komt, S88 terugmelders moet hebben voor stroomdetectie.

Ik ga er van uit dat Koploper net zo werkt als mijn "apparaat", als een lok op de "stop" melder komt, geeft Koploper gelijk een snelheidsinstructie "0" aan de lok.

Je kunt het dus doen met 1 melder per blok, echter die moet ver genoeg van het sein/de wisselstraat afliggen omdat de lok niet gelijk stil staat, dat wordt bepaald door de mechnische uitloop en de eventueel in de lokdecoder geprogrammeerde elektronische uitloop.

Maar ik sluit me geheel aan bij de vorige sprekers, maak een test baantje en ga experimenteren, zoals ik net ook schreef aan één van de nieuwe R* gebruikers.

Groet, Anne W

Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: henk op 10 October 2008, 22:46:34
Gewoon lekker gaan proberen Timo. Ik heb intertijd zelf dikke pret beleeft aan mijn testbaantje.
Eén ding is nog wel goed om te weten. De methode die Sander beschrijft werkt alleen als de betreffende sporen slechts in één richting worden bereden. Wil je een opstelspoor van twee kanten kunnen binnenrijden, dan gewoon aan het begin en aan het eind een meldpunt. Bij mij liggen die op 20 cm van het wissel, maar dat kan alleen als je zeker weet dat de eerste as van al je treinen stroom afneemt. Doe maar 30 cm.  ;D
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 10 October 2008, 22:47:29
Anne begint met "Ik ga er van uit dat Koploper net zo werkt als ....". Die aanname is niet helemaal juist.
De daarop volgende conclusie "geeft Koploper gelijk een snelheidsinstructie "0" aan de lok" is eveneens niet juist.

De aanname "Je kunt het dus doen met 1 melder per blok" is ook niet juist, de handleiding van Koploper is daar heel duidelijk over. Wat daarna verder door Anne wordt uitgelegd over "niet gelijk stil staat" en de uitloop kun je beter vergeten als je met Koploper gaat werken.

Eerlijk gezegd geeft Anne's reactie overduidelijk weer, dat hij niet op de hoogte is van de werking van Koploper. Dat is op zich niet erg, maar het is daarom verstandig adviezen als "het dus doen met 1 melder per blok" niet op te volgen.

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Sander op 10 October 2008, 22:50:06
Citaat
Jij weet nu dat je, als je bij de winkel komt, S88 terugmelders moet hebben voor stroomdetectie.

Een terugmelder is wat anders dan een bezetmelder. Je gooit hier duidelijk 2 termen door elkaar wat het erg verwarrend maakt.

Citaat
dat wordt bepaald door de mechnische uitloop en de eventueel in de lokdecoder geprogrammeerde elektronische uitloop.

Helaas is die per decoder en per loc verschillend en dus in mijn ogen absoluut niet betrouwbaar wat de nog te rijdende afstand betreft.
1 melder zou ik dus nooit doen.

mvg,
 Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Dave van der Locht op 10 October 2008, 22:55:03
Ik ga er van uit dat Koploper net zo werkt als mijn "apparaat", als een lok op de "stop" melder komt, geeft Koploper gelijk een snelheidsinstructie "0" aan de lok.

Je kunt het dus doen met 1 melder per blok, echter die moet ver genoeg van het sein/de wisselstraat afliggen omdat de lok niet gelijk stil staat, dat wordt bepaald door de mechnische uitloop en de eventueel in de lokdecoder geprogrammeerde elektronische uitloop.

Als Timo met Koploper wil gaan beginnen, en gewoon doet wat in de handleiding staat (min. 2 bezetmelders per blok dus) dan komt het wel goed. 1 melder per blok gebruiken gaat je geheid problemen opleveren in Koploper, dus je kunt het NIET doen met 1 melder per blok.

Koploper zal op de 1e melder beginnen met afremmen tot min. snelheid, bij het bereiken van de stopmelder remt deze zelf netjes af naar 0. Alleen als de lok te hard de stopmelder in komt rijden stuurt Koploper een snelheidsstap 0. Echter zul je bij gebruik van 1 melder NOOIT een mooi en realistisch rij- en remgedrag kunnen creëren in Koploper. Ook gezien het feit Koploper het remgedrag / de remweg automatisch leert en bijstelt.

En Anne, w.b.t. die 'sluikreclame' van dat prehistorisch dier, dat had je niet persé hoeven toe te voegen.
Begint ook hier een beetje te irriteren om dat in bijna al je berichtjes te lezen.  :-X ::)

Groetjes,
Dave
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Esperopt op 11 October 2008, 00:51:40
Yep, dat is 'm, uitgestorven en wel  ;D.

Interessant draadje. Aangezien ik binnenkort wil gaan bouwen (lees kerstvakantie van 3 weken) volg ik alles met grote belangstelling. Keuze voor een systeem eigenlijk al gemaakt. niet voor niets twee multi-mousen aangeschaft.

Gerard.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Wim Ros op 11 October 2008, 00:55:43
Dat was hem ja, de veegmachine is langs geweest, nu is hij echt uitgestorven.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Timo de Porto op 11 October 2008, 16:51:42
ik heb al bijna een keuze gemaakt, ik wil er nog even goed over nadenken en dergelijke, komt volgens mij gewoon helemaal goed als ik rond de kerstvakantie eens een start knoop de multimuis aan de computer-startsetje koop en eens leuk ga spelen met m'n programmeer spoor ovaaltje MET wissel (ik heb een deluxe programmeer spoor, met wisseldecoder en al!)

eerst nog even een een zootje van die geisoleerde raillasjes halen, want ik heb ze, maar WAAR???

Timo
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 11 October 2008, 17:14:01
Natuurlijk moet je het rustig aan doen. Denk er over na en kom rond Kerstmis nog eens even terug. Ondanks de mondiale krediet-krisis zal de MulitiMaus nog wel bestaan.

Maar toch heb  ik een heel klein vraagje ....... Wat heeft dit nog te maken met je eerste vraag in de eerste post van dit draadje ?

Mis ik nou de hele essentie of zeuren we hier over een paar stukjes plasic die Timo niet terug kan vinden in zijn eigen wanorde !!!!

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Anne W op 12 October 2008, 13:18:08
Heren,

Zeg niet dat ik het topic vervuil, jullie lokken hetzelf uit:

van bescholden worden is niemand ooit dood gegaan
schelden vertelt meer over de "schelder" als over de "bescholdene"
ze kunnen beter over je fiets l.ll.n, als over je l.l fietsen
negative publiciteit is ook publiciteit (een hele bekende onder de BN-ers)

Ik ben slechts een simpele modelspoorder, deze markt is te klein en ook nog veel te verdeeld, om mijn boterham (+beleg) te kunnen betalen, dus ik heb geen financiële belangen bij R*. (zie http://forum.3rail.nl/index.php?topic=6647.0)

Terug naar de vraag van Timo, kan ik een schaduwstation doen met slechts één melder per blok?:

in een schaduwstation is "netjes" remmen niet interessant want niemand ziet het.

Dave en Sander spreken elkaar tegen over Koploper, dus heren deskundigen, even éénduidig de vraag van Timo beantwoorden:

"kan ik in een schaduwstation werken met slechts één terugmelder per blok?"

Groet, Anne W
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 12 October 2008, 13:21:08

"kan ik in een schaduwstation werken met slechts één terugmelder per blok?"

Groet, Anne W


Technisch kan dat alleen als de rail van 1 kant bereden wordt maar dan is de bezetmelder het teken om te stoppen, geen mooi remgedrag dus. Praktisch gezien kan het met Koploper niet, deze vereist/verwacht 2 BM's per baanvak.

Veel simpeler kan ik het geloof ik niet maken ( Mits ik geen fouten gemaakt heb ;D )

Gr. Remco.

Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Paul Haagsma op 12 October 2008, 13:27:30
Remco,

Helaas mis. Koploper kan ook met 1 bezetmelder werken; echter zelf zou ik dit niet doen, maar dat is een tweede....

Misschien ook verstanding om echte Koploper vragen op het Koploperforum te stellen; daar zit zeker de kennis.

Mvg,
Paul.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 12 October 2008, 13:29:15
Hoi Paul,

Nou ja dat bedoel ik dus ;D ik kan het ook mis hebben, nou ja het kan dus wel maar de vader van Koploper zegt niet doen, heb je toch nog een antwoord ;D

Gr. Remco.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 12 October 2008, 13:37:42
Anne W, in de beschrijving van Koploper kun je lezen dat er meerdere manieren zijn om een schaduwstation op te zetten.

Ondermeer een methode met een beperkt aantal melders. Uitgaande van
éénrichtingsverkeer hoeft dat niet slechts één terugmelder per blok te zijn. Je kunt ook werken met één melder voor een aantal blokken samen.

Of je een topic vervuild, zal ik niet beoordelen - dat mag ieder voor zich doen. Het valt me wel op dat je duidelijk maakt niet veel te weten van beschikbare system. En als gevolg daarvan heb je een ietwat eenzijdige kijk op het geheel. Als je alleen maar een hamer kent, lijken alle schroeven ineens op spijkers.

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 12 October 2008, 13:55:31
Remco,

Helaas mis. Koploper kan ook met 1 bezetmelder werken; echter zelf zou ik dit niet doen, maar dat is een tweede....

Misschien ook verstanding om echte Koploper vragen op het Koploperforum te stellen; daar zit zeker de kennis.

Mvg,
Paul.

Paul,

Ik heb nog eens de handleiding, hoofdstuk Beschrijving aansluiten van de blokken doorgelezen.

Hier staat:

Citaat
Bezetmeldpunten

Koploper moet weten waar een trein zich bevindt om hem automatisch te kunnen besturen. Hiervoor moeten in de
baan bezetmeldpunten worden ingebouwd, die in feite de 'ogen' van het programma zijn. Koploper heeft in principe
genoeg aan 2 bezetmelders per blok. De 'oude' methode van 3 bezetmelders per blok wordt natuurlijk nog gewoon
ondersteund. Je kunt hier meer over lezen in een apart hoofdstuk »Page 254.

Op basis van deze tekst concludeer ik dat er dus minimaal 2 BM's nodig zijn. Op basis
daarvan zullen velen met mij datzelfde concluderen denk ik :)

En op je voorstel om vragen op het KL forum te stellen, op zich niets mis mee, maar het risico bestaat dat een discussie verwatert over 2 of meer fora.

En het voordeel van BNLS is naar mijn idee dat het hier niet uitmaakt wat je gebruikt of je nu 2-rail, 3-rail, analoog, digitaal, Dinamo, Koploper, beginner, gevorderde, expert, N of H0 etc etc bent/is/rijdt, je bent welkom om je probleem te delen en samen te werken aan een oplossing ;D

Gr. Remco.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 12 October 2008, 14:06:53
Remco, duik maar even in de Koploper handleiding vanaf bladzijde 257. Het verhaal over de dynamische blokken.

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Sander op 12 October 2008, 14:08:09
Citaat
Op basis van deze tekst concludeer ik dat er dus minimaal 2 BM's nodig zijn. Op basis daarvan zullen velen met mij datzelfde concluderen denk ik


Geheel juiste gedachte, ik zie het namelijk precies zo.

Citaat
het voordeel van BNLS is dat het hier niet uitmaakt wat je gebruikt of je nu 2-rail, 3-rail, analoog, digitaal, Dinamo, Koploper, beginner, gevorderde, expert, N of H0 etc etc bent/is/rijdt, je bent welkom om je probleem te delen en samen te werken aan een oplossing


Als er zulke grote tegels zouden zijn dan zouden we deze tekst erop afdrukken...Mooier kan ik het niet samenvatten.

mvg,
Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Sander op 12 October 2008, 14:12:02
Citaat
duik maar even in de Koploper handleiding vanaf bladzijde 257. Het verhaal over de dynamische blokken.


Nog altijd 2 melders per blok nodig. (niet geheel juist, want met 2 melders, lees: lichtsluisen, zijn meerdere sporen aan te sluiten)
1 aan het begin van het blok, 1 aan het eind.

mvg,
 Sander

Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 12 October 2008, 14:21:16
Juist Sander, daar doelde ik op. En dan met name in de situatie dat je met 2 melders een reeks sporen aankunt.

Volgens mij hoeft het overigens niet beperkt te blijven tot lichtsluizen. Bij volledige detectie (dus bv weerstandslak op wagons) kan het -denk ik- ook met stroomdetectie.

Sander (Dam)
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 12 October 2008, 14:26:17
Ja technisch kan het volgens mij wel. Administratief wordt het wel wat complexer denk ik maar niet onmogelijk.

Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: henk op 12 October 2008, 14:27:59
in een schaduwstation is "netjes" remmen niet interessant want niemand ziet het.

Dave en Sander spreken elkaar tegen over Koploper, dus heren deskundigen, even éénduidig de vraag van Timo beantwoorden:

"kan ik in een schaduwstation werken met slechts één terugmelder per blok?"

Groet, Anne W


Dat ben ik niet met je eens. Hoe netter en zorgvuldiger een trein afremt, hoe optimaler er van de lengte van een opstelspoor gebruik kan worden gemaakt. Zoals gezegd liggen mijn stopmelders op slechts 20 centimeter van het daaropvolgende wissel. Dat kan alleen met gebruik van twee terugmelders en het 'leren remmen' principe uit Koploper en sommige andere programma's. Ziet er niet alleen heel fraai uit, maar is juist in een schaduwstation, waar iedere centimeter opstelruimte telt,  dus ook nog heel praktisch.

Kan Koploper toe met één melder per blok? Dat kan zelfs op twee manieren.

1. De domme manier. Trein rijdt blok in en komt bij het bereiken van die ene stopmelder tot stilstand. Ziet er niet alleen slordig uit, maar kost ook opstelruimte om de reden die je eerder zelf al noemde: niet alle treinen zullen daar even snel stoppen.

2. Sander doelde eerder op een gemeenschappelijk meldpunt voor meerdere blokken. Dat punt ligt dan voor de wisselstraat naar de opstelsporen en dient in feite als eerste melder voor alle blokken. Aan het einde van ieder opstelspoor ligt dan nog een stopmeldpunt. Dan remmen de treinen desnoods al op de wisselstraat en verder in het blok weer netjes af en kunnen tot op de centimeter op de juiste plek stoppen.

Beide methoden werken natuurlijk alleen als het schaduwstation maar in één richting wordt bereden.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 12 October 2008, 14:47:53

[Hardop denken]

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/treinplan_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/treinplan_1.jpg)

De BM 2 en 3 zijn aangesloten op dezelfde BM en 4 en 5 ook samen op 1 BM.

Zodra een trein geparkeerd het bovenste spoor in rijdt vanaf 1 zal eerst 2/3 bezet geven en de trein afremmen. Vervolgens zal 4/5 bezet geven en de trein stoppen. Nu moet de trein dus de beweging maken zoals bij een lichtsluis dus achteruit tot de bezetmelder niet meer bezet geeft. Koploper weet wel dat de trein in dat blok staat, dus het blok is bezet.

Als nu trein 2 komt vanaf 6 naar het onderste spoor zal eerst 4/5 een BM geven en de trein afremmen. Vervolgens zal 2/3 een BM geven en de trein stoppen.
Nu dus weer een achterwaartse beweging en de trein staat in het blok zonder een BM. Koploper weet dat het blok bezet is.

Volgens mij moet dit toch werken ? En ook voor meer dan 2 blokken. Hierbij is het blok dus zelfs van 2 kanten te berijden.

[/Hardop denken]

Denk vooral mee ;D

Gr. Remco.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 12 October 2008, 14:48:27
Henk, naast een gemeenschappelijk meldpunt aan het begin, kun je ook een gemeenschappelijk meldpunt aan het einde van de stationssporen gebruiken.

In het kort : Je kunt die melder maken met een lichtsluis (lichtstraalje over alle sporen). Zodra het lichtstraaltje onderbroken wordt is de trein bij het einde van het spoor aangekomen. De trein stopt en rijdt een klein stukje terug tot de lichtstraal niet meer onderbroken is.

Essentie is wel dat je op ieder tijdstip met slechts 1 trein kunt rijden in het schaduwstation.

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: henk op 12 October 2008, 14:57:09
Mja, maar dat vind ik wat veel gedoe voor een paar terugmeldpunten besparen. Is dat stukje terugkarren in Koploper of een ander programma geïmplementeerd?
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 12 October 2008, 15:00:47
Henk,

Volgens mij kan koploper dat, in ieder geval met lichtsluizen. Of het in 1 keer met BM's kan is even de vraag maar ik zou niet weten waarom niet.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 12 October 2008, 15:12:27
@Henk, Koploper kan het allemaaal voor je doen - handleiding bladzijde 257.

@Remco, m'n eerste reactie is dat jouw plan met 'n enkele bezetmelder over meerdere sectie's kan werken. Je verlaat echter 'n essentieel deel van de gedachte van dynamische blokken in Koploper.
In de door Paul beschreven oplossing wordt nagestreefd dat op 1 spoor twee treinen kunnen worden geparkeerd. De eerste rijdt door tot het einde (minus 'n klein stukje) en de tweede rijdt door tot het kontje net voorbij de eerste melder is gekomen. Op basis van treinlengte parkeer je dan twee treinen op lange sporen.

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 12 October 2008, 15:20:30
Ja dat is waar, maar je hebt dus 2 keuzes denk ik dan, net wat je zelf wilt. Dus of zoals het origineel bedoeld is met de beperking 1 richting met 2 treinen of 2-richting maar met 1 trein.

Dan kan je dus het aanpakken zoals voor je zelf ( lees: je baan ) het gunstigst is. Iemand die alleen met lange IC treinen rijd zal misschien voor de 2 richting optie gaan en iemand die kleine TPIII/II treintjes rijdt zal voor de 2 trein optie gaan.

Dan komt gelijk de vraag bij me op, het combineren van deze 2 opties ;D Dat zou ideaal zijn.

Ik ga trouwens sowieso eens kijken naar het dynamische blok met BM's daar kan ik misschien wel wat mee.

Gr. Remco.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 12 October 2008, 15:38:53
Het is inderdaad leuk om eens te proberen of jouw plannetje werkt om met 2 bezetmelders (over meerdere sectie's) een schaduwstation in te richten. Als je maar wel in je achterhoofd houdt dat je nog wat moet toevoegen om te zorgen dat niet 2 treinen op het zelfde moment rijden (1 die binnenkomt van links en 1 die binnenkomt van rechts). Dan zou het wel eens fout kunnen gaan.

Combineren met de oorspronkelijk bedachte oplossing zal niet gaan, tenzij je alles detecteerd (dus weerstandslak op alle wagons). Je moet dan namelijk 'het kontje' van de trein over de meldergrens kunnen zien.

Sander

Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 12 October 2008, 15:42:33
Ja de weerstandslak was ik inderdaad even vergeten. Je zou dan voor je de beweging maakt ook het andere inrijspoor moeten claimen. Daarmee blokkeer je dan de beweging.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: santerdam op 12 October 2008, 15:53:02
Dit lijkt me best een mooi moment om jouw plan (2 bezetmelders en meerdere sectie's) eens op te zetten op 'n testbaan. Kijkend naar de foto's van jouw baan zou dat wellicht kunnen aan de muurkant van 'Amerpoort'. Daar heb je 3 sporen. Maar ik heb geen idee of je het eenvoudig kunt inrichten voor een proefje.

(Op mijn testbaan heb niet genoeg lengte op de overloopsporen om het uit te proberen)

Sander
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Remco. op 12 October 2008, 16:06:17
Ik ben even aan het kijken, maar ik zal blokken met dynamische lengte moeten toevoegen, het schermpje getoond op blz 86 in de handleiding, kan ik wel bij. Maar instellen kan ik niet dus ik moet even kijken wat ik fout doe.

Gr. Remco.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Anne W op 12 October 2008, 22:03:26
Beste Timo,

Jouw vraag of je een schaduwstation met één melder per blok kunt doen is inmiddels weer "ondergesneeuwd" in allerlei andere opties, maar het defintieve antwoord is van Paul, de "maker" van Koploper: "ja het kan, maar het heeft wat haken en ogen" (in mijn egen woorden)

Andere Heren,

Als er iemand OP BASIS VAN ARGUMENTEN wil discussiëren over Raptor dan graag een apart draadje openen.

Groet, Anne W
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Paul Haagsma op 12 October 2008, 22:16:17
Anne,

Qua Koploper heeft het geen haken en ogen zoals jij vermeld. Alleen vind ik zelf het rijgedrag niet acceptabel. Misschien ook eens verdiepen in software voordat je er iets over zegt. Kan je ook geen mensen op het verkeerde spoor zetten.
Ik zal daarom nooit uitspraken doen over andere software pakketten en ook niet over de Raptor.

Mvg,
Paul.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Anne W op 13 October 2008, 21:50:20
Beste Paul,

Ik heb gezegd: "ik ga er van uit dat" en dat is wat anders als: "K* werkt identiek als R*", ik heb niet bedoeld dat K* haken en ogen heeft, maar het bedrijf, zoals een noodremming met een lengte afhankelijk van de mechanische uitloop van de lok en elektronische uitloop van de lok ingesteld in de lokdecoder, graag de hele tekst lezen.

Ik heb er geen bezwaar tegen als je wat over R*  zou zeggen, je krijgt dan een netjes en eerlijk antwoord, R* is alleen maar een concurrent van K* te noemen als mensen willen automatiseren en geen PC willen.

Groet, Anne W
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Paul Haagsma op 13 October 2008, 22:02:24
Beste Timo,

Jouw vraag of je een schaduwstation met één melder per blok kunt doen is inmiddels weer "ondergesneeuwd" in allerlei andere opties, maar het defintieve antwoord is van Paul, de "maker" van Koploper: "ja het kan, maar het heeft wat haken en ogen" (in mijn egen woorden)

Andere Heren,

Als er iemand OP BASIS VAN ARGUMENTEN wil discussiëren over Raptor dan graag een apart draadje openen.

Groet, Anne W
Anne,

Sorry hoor maar jij weet alles in jouw richting te draaien. Wat jij zegt van "ik ga er van uit dat" lees ik echt niet uit het bovenstaande. Onvoorstelbaar.... (voor mij einde discussie; dit heeft echt geen zin om op deze manier verder te praten).
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Anne W op 13 October 2008, 23:03:47
Beste Paul,

Zie mijn bijdrage op blad 4, 10 oktober.

Groet, Anne W
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: henk op 13 October 2008, 23:16:32
Beste Timo,

Jouw vraag of je een schaduwstation met één melder per blok kunt doen is inmiddels weer "ondergesneeuwd" in allerlei andere opties, maar het defintieve antwoord is van Paul, de "maker" van Koploper: "ja het kan, maar het heeft wat haken en ogen" (in mijn egen woorden)

Dat gaat over wat ik eerder de 'domme' manier om met één melder per blok te werken noemde.
Die andere opties gaan over slimmere manieren om in een schaduwstation met één melder per blok te werken of zelfs met twee meldpunten een heel schaduwstation te bedienen en ook nog netjes te remmen. Zit allemaal in Koploper.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Esperopt op 13 October 2008, 23:25:13
Die andere opties gaan over slimmere manieren om in een schaduwstation met één melder per blok te werken of zelfs met twee meldpunten een heel schaduwstation te bedienen en ook nog netjes te remmen. Zit allemaal in Koploper.

Dit zal wel voor gevorderden zijn, begrijp het nl niet helemaal. Bedoel je dat er dan aan het begin en einde van het complete schaduw station een meldpunt zit? Dan ziet koploper dit hele station toch als bezet? Of kun je het aantal sporen binnen dit 'blok' opgeven?

Misschien moet ik me als beginner maar niet in de discussie mengen. Overigens steek ik er hier en daar wel iets van op, waarvoor mijn dank. Heb inmiddels een oude laptop ... nu nog een baanplan.

Gerard.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Ben op 14 October 2008, 08:34:11
Dit zal wel voor gevorderden zijn, begrijp het nl niet helemaal. Bedoel je dat er dan aan het begin en einde van het complete schaduw station een meldpunt zit? Dan ziet koploper dit hele station toch als bezet? Of kun je het aantal sporen binnen dit 'blok' opgeven?
Dit staat allemaal keurig beschreven in de handleiding van Koploper en in de helpfile. Komt er op neer dat je met 2 melders het hele schaduwstation kunt besturen, eventueel gebruik makend van dynamische bloklengte, met een mogelijkheid om 2 treinen op één spoor te parkeren zodoende optimaal de ruimte te benutten.

Gr, Ben.
Titel: Re: seinbestuur vraagje...
Bericht door: Sander op 14 October 2008, 17:27:25
Gerard (Esperopt),

In de Koploper handleiding bladzijde 257, te downloaden op de website www.pahasoft.nl (http://www.pahasoft.nl), staat keurig omschreven hoe dat in zijn werk gaat.
Heb je misschien een paar reacties eerder gemist? Want daarin stond ook een verwijzing naar dit hoofdstuk.
Mocht je het nog niet begrijpen stuur me dan even een pm dan probeer ik je het omschreven principe uit te leggen.

mvg,
 Sander