BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Henk Kooiman op 15 May 2008, 15:55:59
-
hallo allen,
Mijn baan is opgedeeld in 2 stukken. Eén deel voor de IB en één deel voor de litfinsky booster.
Voortdurend krijg ik foutmeldingen bij de overgang van IB rail naar booster (littfinsky)rail. Komt voor bij 3 van de 6 overgangen en is reproduceerbaar. (te zien in de logfile van koploper)
Er zitten verschillende s88 ers in maar wel deelbaar door 16. De laatste is een viessmann (als enige zonder detectie)
Ik had vernomen dat bij de laatste een afsluitweerstand zou moeten. Maar tussen welke aansluitpennen zou dat dan zijn?
Misschien nog meer suggesties bij dit specifieke probleem?
mvg
Henk
-
Zomaar even een losse gooi.
Worden er geen bezetmelders gevoed zowel vanuit het IB gedeelte als uit het booster gedeelte die via 1 S88 lopen. Misschien dat dat een probleem geeft?
Gr.
Eric
-
De laatste is een viessmann (als enige zonder detectie)
Wat bedoel je daar mee, "zonder detectie"?
Wat voor railsysteem heb je, en hoe detecteer je treinen, via massadetectie of met stroomdetectie?
Kortom, vertel eens wat meer over de configuratie.
-
dag Eric,
Op dubbele aansluitingen/instellingen heb ik gecontroleerd maar niets kunnen vinden.
henk
-
hallo Klaas,
Die laatste Viessman is een 5217. Hier hangen wat losse stroomdetecties en wat reedcontactjes aan.
Railsysteem==> 2rail n schaal. Stroomdetectie. De overige S88ers met stroomdetectie zijn van Wim Ros. Diverse 8 en 16 voudige. Totaal 7 x 16.
Voorheen wel eens meer van die klachten gehad (toen de booster nog niet was aangesloten). Toen kwamen er willekeurige foutmeldingen. de oorzaak toen was dat door uitzetten een railstaaf (die was aangesloten op een melder) net wel/ net geen contact maakte met een andere rail (zeg maar de rode draad)
-
Henk,
Nu ik mijn berichtje nalees ben ik niet helemaal duidelijk geweest.
Ik bedoel eigenlijk dat er een aantal bezetmelders in het IB gedeelte van de baan liggen (bv 13 stuks) en de overige (3) in het booster gedeelte.
Dus niet dubbel aangesloten.
Eric
-
hoi Eric,
Dat ga ik zeker controleren. Het is n.l. weer een heel tijdje geleden dat ik die aansluitingen gemaakt heb. Zal wel morgen worden. Ik moet vanavond nog werken.
Henk
-
Ja de eindweerstand is 100k en zit tussen de + en de massa (zo'n weerstand kom je ook aan het "begin" tegen van bijv een Wim S88 unit!).
Je kunt ook een losse S88 aan het systeem als laatste hangen om de spookmeldingen te voorkomen ( dan is dat namelijk de eindweerstand).
Succes gegarandeerd
Kees-Jan
-
Kees Jan,
Ja de eindweerstand is 100k en zit tussen de + en de massa
Deze wijsheid kwam inderdaad bij jullie vandaan. Maar wat is de + en de massa bij die 5217? :-|
-
Een weerstand tussen plus en min, dus een ordinaire belasting van de voeding, zal niets oplossen, ook een lege S88 heeft geen nut, Wat hier het probleem denkelijk is, is gewoon het klassieke probleem met de common-ground.
Henk heb je de boosterrailspanning en de IB railspanning met enkelzijdig met elkaar verbonden?? (bruin).
Of heb je bij de trafo eenzijdig de wisselspanning die naar de IB gaat en naar de booster gaat ook de bruine aansluiting dus met elkaar verbonden?
Mvg
Wim.
-
Hallo Wim,
k moet nu aan het werk. Vanavond of morgen ga ik die kabels eens nakijken.
henk
-
De massa en de plus van de band kabel (van de S88)
Het werkt dus wel Wim.
Als ik er een losse Viessmann achter hang dan ben ik ook alle spookmeldingen kwijt.
Hoe het komt weet ik niet maar het werkt.
Kees-Jan
tot vanavond Henk dan laten Koos en ik het je zien.
-
Ja de eindweerstand is 100k en zit tussen de + en de massa (zo'n weerstand kom je ook aan het "begin" tegen van bijv een Wim S88 unit!).
Kees-Jan
Kees-Jan, in mijn standaard S88 unit zit zeker geen weerstand over de voedingsspanning, dus waar je deze wijsheid vandaan hebt is mij een raadsel.
De enigste 100k weerstand welke eventueel in aanmerking komt is die de datalijn met de massa verbind.
Mvg
Wim.
-
Kees-Jan bedoeld ook de weerstand tussen de datalijn en massa.
Koos Jabaaij.
-
goei morrige,
Op het moment ben ik de genoemde mogelijkheden aan het controleren.
Tja, er was wel eens de stelling: digitaal - 2 draadjes ???. Enfin, bij mijn gezoek loop ik tegen het volgende aan:
Van de booster de railspanning en de s88kabel afgekoppeld. Theoretisch moet dan toch het booster deel van de baan "geheel los" zijn van het IB deel?
Als ik nu één spoorstaaf (rode IBdraad) van het IB deel verbind met één spoorstaaf van het booster deel (domweg een schroevedraaier er tussen)gaan de treinen op het booster deel toch rijden.
Eric: Nog niets gevonden maar gezien het bovenstaande zoek ik nog verder.
Wim: zie ook bovenstaande. De IB krijgt zijn voeding uit een titan 16V AC 60VA. De rail voeding hieruit is (mi) los van de booster railvoeding. De booster krijgt de voeding uit een 16V AC / 70VA conrad trafo. Beide railvoedingen lopen naar het desbetreffende baandeel en zouden dus (nogmaals mi) geheel gescheiden moeten zijn.
-
Van de booster de railspanning en de s88kabel afgekoppeld.
Dit is een interessante opmerking. Waarom heb je een s88 kabel aan de booster zitten? Dat lijkt mij onlogisch.
-
Tjsa, 2 draadjes. Het klinkt zo mooi. Dat je vervolgens elke sectie van een eigen draadje verbindt voor detectie dat vertellen ze er niet bij. :( Wordt het toch weer een spaghetti brei.
Verder lijkt het toch ergens op een ongewenste verbinding te lijken. Zijn je IB en booster gedeelte volledig gescheiden (beide railstaven onderbroken) of is er maar een railstaaf onderbroken? In het tweede geval is het dan wel logisch dat de trein gaat rijden. Je maakt dan weer een stroomkring.
Anders lijkt het op een ongewenste verbinding ergens.
Succes met verder zoeken.
Gr.
Eric
-
Klaas: Oef, ik vreesde al voor een verkeerde benaming. In ieder geval is het de kabel vauit de IB boosteruitgang naar de booster.
Kees-Jan en Koos: Kunnen jullie ook nog aangeven welke pootjes van die Viessmann die data en massa zijn?
Eric: Op 5 van de 6 fronten weet ik zeker dat de beide railstaven gescheiden zijn. Eén rail vraagt nog wat extra aandacht. Maar daarvoor moet ik me als slangenmens gaan gedragen en mijn buikje doet dan niet leuk mee. Ben ik daar eenmaal aanbeland wordt het turen of het nu echt een zilverkleurige plastiek railschoen is of toch een ... >:(
-
Henk,
In dit vak zijn correcte benamingen belangrijk. Anders blijven we heen en weer kaatsen om er achter te komen wat iemand nou precies bedoelt.
Volgens mij is het niet eens zo belangrijk of de massa-railstaaf wel of niet geïsoleerd is.
De meest voor de hand liggende oorzaak van valse meldingen in een s88 systeem is een overtollige verbinding tussen de railmassa en de s88 massa. En voor de duidelijkheid: met de s88 massa bedoel ik de massa in de 6-aderige bandkabel die de s88 modules met elkaar en met de IB verbindt. Die mag dus nergens verbonden zijn met de massa-aansluiting aan de rails.
-
Klaas:
In dit vak zijn correcte benamingen belangrijk.
Dat klopt natuurlijk. Daarnaast blijft staan, dat de meeste treinenfans niet in het "vak" zitten.
Eric: 6de punt ook goed. En geen bezetmelders in het verkeerde baandeel.
Allen: Het blijkt de externe voeding van de wisseldecoders te zijn die voor de IB spanning op een railstaaf van het boosterdeel zorgde.
Voor beide baandelen gebruikte ik de zelfde externe voeding
Ik weet niet of dit de oorzaak is van de foutmeldingen maar ik wil het wel verhelpen. Hoe weet ik nog niet. Twee voedingen? Hoe doen jullie dat?
Het gaat over de wisseldecoders van Viessmann (5211) en die van Raf Brauns (WD8301 voor de peco's)
in ieder geval allen bedankt voor het meedenken tot nog toe.
Henk
-
Henk,
Het blijkt de externe voeding van de wisseldecoders te zijn die voor de IB spanning op een railstaaf van het boosterdeel zorgde
.
Heb je het dan wel goed aangesloten?
De wisseldecoders zitten aangesloten op een externe trafo. De wisseldecoders zelf zitten weer aan een eventuele ringleiding (centrale) om de commando's (adressen) voor het schakelen van de wissels op te pakken.
mvg,
Sander
-
hallo Sander,
Of het goed aangesloten is? Ik ga uit van niet. Anders was dit probleem er (waarschijnlijk) niet geweest.
Zonder booster heeft het toch wel een jaartje of 6 gedraaid. Met booster nu ook een jaartje.
Dankzij de draaischijven ben ik niet zoveel met mijn baan bezig geweest maar het draaide wel (met 20 loks op de baan).
Ik zou er niet raar van staan te kijken als de warmte er voor zorgde dat er zeer regelmatig "bezetmeldingen" in Koploper te zien waren. (voorheen sporadisch). Na controle in de logfile viel mij die reeks foute meldingen op als een lok van IB deel naar booster deel reed.
Bij dit zoeken liep ik tegen die "verbinding" van IB-deel met booster-deel op. Als ik de externe bekabeling van het booster deel los koppel is die "verbinding" over.
Zodra ik weer tijd heb zal ik nog verder zoeken, maar adviezen zijn natuurlijk nog steeds welkom.
Henk
-
Daarnaast blijft staan, dat de meeste treinenfans niet in het "vak" zitten.
Henk, met "het vak" bedoel ik niet perse de elektronica, maar meer in het algemeen de treinenhobby. Dus als je de stuurverbinding van de IB bedoelt, en je schrijft s88 kabel, dan ben je niet zorgvuldig genoeg. Het is dus gewoon een kwestie van als je iets opschrijft, dat je het nog even terugleest om je af te vragen: staat hier precies wat ik bedoel? Dat kan misverstanden voorkomen.
Verder constateer ik, maar dat is een verschijnsel wat niet alleen bij jou voorkomt, dat je wel het een en ander aan elkaar hebt verbonden, maar niet goed hebt gedocumenteerd wat en hoe. Daarom moet je nu in die dradenboel gaan zitten graaien om er achter te komen hoe het ook alweer zat. Het is altijd handig om op te tekenen hoe je dingen aan elkaar hebt verbonden. Zelf doe ik het nog anders, ik teken eerst uit hoe ik het aan elkaar ga verbinden, en daarna maak ik het vanaf mijn eigen tekening.
Maar goed, ik denk nog steeds dat je ergens een of meer foute verbindingen hebt, maar om dat te kunnen beoordelen moet je eigenlijk eerst met het aansluitschema op de proppen komen. En dat liefst zo concreet en compleet mogelijk.
-
Hallo Klaas,
Het is een goed advies, ongetwijfeld, maar of ik dat ook ga doen? Misschien als ik 3 dagen met een verstuikte voet moet zitten. :-|
En of het afdoende is? Een keer een storing gehad waarbij minstens 20x een wissel aandrijving affikte. Reden: een M*achtige wisseldecoder. (merk weet ik niet meer maar wel met het goede IC) Deze had het jaren goed gedaan. Bij uitbreiding met viessmannen en WD's kwam de klat erin. Het ding er uit gehaald en het was over.
Maar nogmaals, het is een goed advies en daar had ik om gevraagd.
Zodra ik weer tijd heb ga ik verder zoeken naar een foute verbinding. Persoonlijk sluit ik een "kapotte" S88 ook niet uit.
Henk
-
Henk, alles wijst in de richring van een verkeerde of anders gezegd een onjuiste aansluiting van het geheel. Valse meldingen worden niet veroorzaakt door een defecte S88 module.
Mvg
Wim.
-
Dank u Koos!
Ja die weerstand stond op een schema van rosoft?!?!?! waar we samen met henk naar gekenken hebben toch.
met vriendelijke groet,
Kees-Jan de treinen fan!
-
Reel Cees,
Die weerstand is een onderdeel van het standaard schema van de S88 terugmeld module. Het spijt me zeer maar die weerstand is ook bij Henk reeds aanwezig op zijn standaard S88 gedeelte van zijn printen. Dus die weerstand is niet relevant in dit geheel.
Mvg
Wim.
-
Wim:
Alles is mi volgens de regels der kunst aangesloten maar om dat die meldingen er nog zijn ben ik driftig op zoek naar de door jullie geopperde mogelijke "missers".
Mijn gedachte gang van een beschadigde S88 wordt die kant op gedreven omdat het overal goed gaat behalve bij de 3 (van de 6) overgangen van IBdeel naar boosterdeel. Zodra een lok deze scheiding overbrugd komen er een stuk of 3 valse meldingen. Veelal dezelfde (nummers).
Stel er komt een lok van het boosterdeel op de laatste bezetmelder voor het IBdeel. Deze wordt nog keurig gemeld. Zodra de rails van het IBdeel (vrije rail) aangeraakt wordt komen die meldingen. En juist na die 3 railsen in het IB deel zitten de bezetmelders op dezelfde kaart.
Bovendien begint er op dat vrije stuk een nummer (die ook op die bewuste kaart zit) als een razende te denderen.
Ik denk dus: misschien zit die verkeerde massa verbinding en/of wat er al meer geopperd is in de kaart zelf.
Maar voor alle duidelijkheid, deze stelling is niet onderbouwd. Het zijn wat gegevens die mij die kant doen uitdenken.
Kees-Jan:
Blijft mijn vraag, weet je welke van die 6 pootjes de data en de massa zijn bij die Viessmann? (dit is inderdaad de laatste)
mvg
Henk
-
Henk, kijk dan gewoon in het schema van de S88-bus, staat op mijn site, dan weet je welke de pinnen wat zijn. Maar van de S88 zal ik verder maar afblijven, dat is niet de oorzaak van je probleem.
Mvg
Wim.
-
oke,
eerst maar een nachtje slapen. morgen bijtijds eruit. Kan ik nog een tijdje naar het stoom gebeuren alhier.
Henk
-
Nog maar weer eens een keer hoe je een S88 module goed aansluit, en hoe het allemaal fout aangesloten kan worden.
(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/GoedFout.jpg)
En zo sluit je de stroomdetectie losse print aan op de S88 modules, dus ook op die van Viessmann
(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/AvDuin.jpg)
Mvg
Wim.
-
bedankt Wim, ga ik bestuderen.