BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Gerco van Beelen op 03 July 2024, 15:07:43
-
Een wissel omzetten met tuimelschakelaar die een servo aanstuurt. Maar wel digitaal zodat straks Itrain weet dat de wissel geschakeld is. Heeft hier iemand een schema voor?
-
Welke centrale heb je ?
-
En is het de bedoeling dat itrain weet hoe het wissel staat ( en dus alleen terugkoppeling )
of moet het ook door Itrain geschakeld kunnen worden. (maar hoe doe je dat dan naar je tuimelschakelaar terug koppelen )
-
Je hebt een invoer apparaat (terugmelder bijvoorbeeld) nodig waar je schakelaar op kan aansluiten, een centrale en een servo decoder (DCC).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-668563e5e4d48.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-668563e5e4d48.png)
Je invoer apparaat vertelt aan de centrale wat hij moet doen, de centrale vertaalt dit naar DCC en verstuurt het bericht naar de servo decoder die op zijn beurt de servo beweegt. Hierbij doet de centrale dit ook doorgeven aan de computer, zodat iTrain op de hoogte blijft. En iTrain kan op zijn beurt ook zelf instructies naar de centrale sturen die de servo laat bewegen.
Ik heb precies hiervoor een DIY project voor, werkt met zowel loconet als xpressnet. Je moet er wel even voor zitten, het is geen kant en klaar ding. Een vereiste van je centrale dat deze of loconet of Xpressnet (of beide) heeft. En needless to say, je centrale moet natuurlijk aan een computer kunnen hangen voor iTrain ::)
In het filmpje laat ik ook een servo bewegen.
https://train-science.com/panelx-diy-schakelpaneel/ (https://train-science.com/panelx-diy-schakelpaneel/)
Volgens mij kan je met iTrain altijd de wissels laten zetten, ongeacht hoe ze staan. Dan hoeft iTrain niet noodzakelijk te weten wat jij voor het laatst heb uitgespookt met je centrale. Dan heb je strikt gezien niet die terugkoppeling nodig.
Je kan bijvoorbeeld op een ESU servo switch pilot ook direct je schakelaars koppelen. De switch pilot luistert dan direct naar je schakelaar als naar iTrain.
Hetzelfde kan je ook doen met een DCCnext (https://www.arcomora.com/dccnext/)
Mvg,
Bas
-
Waarom moet Itrain weten hoe het wissel staat?
Lijkt mij niet zo belangrijk.
Als Itrain een rijstraat legt wordt het wissel toch meegenomen?
Mvg Johan
-
dat is wat ik zei, eigenlijk niet echt nodig. Het is een nice-to-have
-
Een intellibox
-
Waarom moet Itrain weten hoe het wissel staat?
Lijkt mij niet zo belangrijk.
Als Itrain een rijstraat legt wordt het wissel toch meegenomen?
Mvg Johan
Dat hangt er dus vanaf hoe je het computer programma wilt gebruiken, vandaar ook de vraag of het programma het ook moet kunnen omzetten.
Je zou itrain ook kunnen gebruiken om je baanplan te laten zien en de treinen aan te sturen, maar niet automatisch rijden, en dus itrain ook niet de wissels laten schakelen.
Niet meest aannemelijk, maar kan wel.
En weet niet hoe het bij Itrain zit, maar je kunt bij koploper instellen dat wissels alleen geschakeld worden als ze verkeerd staan. Als je dan buiten het programma om wissels omzet dan kan het programma de conclusie trekken om het wissel maar niet te schakelen, want hij staat volgens het programma nog goed.
Roelco
-
in koploper kan je tevens kiezen om wissels altijd te zetten.Dan staan ze zeker goed als koploper een weg kiest.
-
Even wachten op de nieuwe servodecoder van YaMoRC. Die kan dat en veel meer. Of als je niet wilt wachten de ESU 51832 Switchpilot Servo.
-
Enig idee wanneer die uitkomt
-
Waarom moet Itrain weten hoe het wissel staat?
Lijkt mij niet zo belangrijk.
Als Itrain een rijstraat legt wordt het wissel toch meegenomen?
Mvg Johan
Dat moet je wel zelf in iTrain instellen, standaard staat deze optie niet aan.
Groeten,
Bert
-
Enig idee wanneer die uitkomt
Prognose is eind september in de winkel.
-
Een wissel omzetten met tuimelschakelaar die een servo aanstuurt.
Voor mijn eigen juiste begrip: wat wordt hier bedoeld met de tuimelschakelaar ? Een schakelaar (zoals afgebeeld in de reactie van bask185) die terugkomt naar de neutrale middenstand, of eenzelfde schakelaar die blijft staan in de aangeschakelde stand ?
In dat laatste geval snap ik niet hoe een aansturing vanuit de centrale, die mogelijk tegenstrijdig is met de stand van de schakelaar, de servo in de juiste stand brengt zonder problemen te veroorzaken. Of is daar de elektronica op ingericht ?
Overigens: is het begrip "tuimelschakelaar" hierin gedefinieerd of heeft dat een toevoeging nodig zoals in catalogi van onderdelen wordt gegeven ?
Dat het in principe moet kunnen wordt aangetoond door de LW150 van Lenz. Daar kun je zowel drukknopjes als tuimelschakelaars (met vaste standen) op aansluiten. Maar ik denk niet dat dat hier de bedoeling is.
-
Ik snap weer weinig van wat je nu probeert te zeggen en je tovert niet bestaande problemen boven water.
Overigens: is het begrip "tuimelschakelaar" hierin gedefinieerd of heeft dat een toevoeging nodig zoals in catalogi van onderdelen wordt gegeven ?
Ik snap echt bij god niet wat je nou probeert te zeggen? Een tuimelschakelaar is dat ding uit m'n afbeelding, punt. We noemen ze ook wel tuimelschakelaar, MTS of toggle switch. Ik moet wel bekennen dat ik eigenlijk niet weet of MTS nu voor miniature toggle switch of manual transfer switch staat ::). Ik gebruik dat eerste omdat ik die duidelijker vind klinken.
snap ik niet hoe een aansturing vanuit de centrale, die mogelijk tegenstrijdig is met de stand van de schakelaar, de servo in de juiste stand brengt zonder problemen te veroorzaken.
Dit niet bestaande probleem is heel simpel op te lossen.
Dit "probleem" voorkom je door heel simpel niet je kop in je gat te steken ;D
Als jij zelf in iTrain automatisch bedrijf inschakelt met je eigen jatten en dan vervolgens met diezelfde jatten ook nog eens een wissel gaat omgooien op het moment dat iTrain jouw trein er overheen stuurt, dan heb je last van hoofd-zit-vast-in-gat-syndroom. En dan verdien je in mijn optiek ook wel een beetje de ontsporing en/of botsing die dan plaats zal vinden.
Een IBII heeft geen XpressNet dus een LW150 kan je niet zonder omweg aansluiten.
Bas
-
En nu verwacht ik weer een eindeloze haantjes oorlog.
-
niet van mij, ik nok :P
-
Welnee, we wachten gewoon tot er iemand met een werkende en geteste oplossing komt.
-
Een intellibox
Top, en heb je al een decoder welke de servo aanstuurt ?
Even wachten op de nieuwe servodecoder van YaMoRC. Die kan dat en veel meer. Of als je niet wilt wachten de ESU 51832 Switchpilot Servo.
Helaas Martin. Beide hebben ingangspinnen om een schakelaar aan te sluiten en dus zo de Servo te kunnen aansturen, maar daar krijgt iTrain dan niets van mee, omdat het lokaal in de decoder geregeld wordt.
Welnee, we wachten gewoon tot er iemand met een werkende en geteste oplossing komt.
Nog even wachten op een antwoord van Gerco, dan komt er hier een werkende en geteste oplossing :)
Grtzz,
Karst
-
Zo ingewikkeld is die schakeling niet.
Maak er een dubbelpolige tuimelschakelaar van. De ene pool om het wissel te schakelen via genoemde decoders b.v. de andere om via een terugmelder aan de computer de stand door te sturen.
Als dat dan een aan-uit-aan tuimelschakelaar is die terugveerd naar de 0 stand dan is het een korte puls die de stand terug kan geven. In het programma niet zo moeilijk om op basis van die terugmelding de stand van het wissel te regelen.
Als het een aan-aan tuimelschakelaar is dan is het een vaste waarde die teruggaat naar de computer voor de stand het wissel.
In dit tweede geval wordt het wat lastig om ook het wissel te sturen vanuit het computerprogramma. (maar wordt niet aangegegeven dat dat ook moet)
Bij de eerste is dat geen probleem.
Ja er zijn "mooiere" oplossingen, maar als we daar net zo lang op moeten wachten als op andere oplossingen hier aangeboden kan dit misschien een snelle tussen oplossing zijn.
Roelco
-
Dank, rjr, voor de geboden duidelijkheid.
Ik had me mogelijk moeten beperken tot een simpele vraag over een "tuimelschakelaar" zonder daarbij in te gaan op mogelijke gevolgen.
Duidelijk is me nu, dat je onder dezelfde benaming in ieder geval 2 typen hebt (mogelijk 3) : eentje die terugveert naar middenstand (0 stand) en eentje die in de stand blijft staan (aan-aan). Dat wilde ik maar duidelijk hebben.
Met de derde mogelijkheid doel ik op de standen aan - 0 - aan, die bestaan volgens mij ook.
Dus ter geruststelling: ik nok ook :) de vraag is beantwoord.
-
Top, en heb je al een decoder welke de servo aanstuurt ?
ik heb digikeys DR4024 decoder
-
Hier op mijn baan liep ik er ook tegenaan omdat er tussendoor gerangeerd word wist de computer niet in welke stand de wissel/seinen stond. ik heb toen de aan aan schakelaars op een Digikeijs 4088 GND aangesloten maar dat bleek niet te helpen daarna de tuimelschakelaars vervangen door een (aan)uit(aan) exemplaar. Het werkt nu prima alleen moet wel de automaat uitzetten in Rocrail/iTrain. En ik gebruik geen servo maar conrad en Cobalt wisselmotoren.
-
Dat narrowt down de keuzes naar of mijn DIY panelX project of de YD6016 LN GND. Verschillen zijn: zelf wat werk verrichten of iets meer geld neerleggen voor de k&k yd.
Wat volgens mij ook nog werkt zijn die oude Märklin keyboards. Kan je nog wel vinden op MPn of beurzen.
Mvg,
Bas
-
Als jij wilt dat met de hand schakelen van een wissel zicht baar is in de automatisering dan zul je het schakel commando digitaal moeten geven. Daar is Loconet geschikt voor.
Ik zelf heb paneel van Uhlenbrock Track Control voor handbediening (puur hand schakelen is niet geautomatiseerd)
Systeem werkt via Loconet en luistert vise versa mee. Zet ik met de hand om dan luistert Koploper mee, juiste stand wordt daar gegeven.
Schakelt Koploper dan luistert Track Control mee en wordt op het paneel de juiste wisselstand weergegeven.
Jij wilt het met schakelaars werken en dat kan.
Dan heb je Switch-Control 63400 van Uhlenbrock nodig. Werkt met Loconet en kun je precies het zelfde bewerkstelligen.
Jij hebt een IB dus ook Loconet voor handen dus de goede basis heb je al staan.
Mvg, Johan
-
Duidelijk is me nu, dat je onder dezelfde benaming in ieder geval 2 typen hebt (mogelijk 3)
Bij mijn laatste telling zijn het er 8. En dan hebben het we het alleen over de enkelpolige SPST en SPDT
(https://train-science.com/wp-content/uploads/2022/12/afbeelding-5.png?w=1024)
(https://train-science.com/wp-content/uploads/2022/12/afbeelding-6.png)
Ik heb er een stukje op mijn site over staan. Ook de getallen die je vaak ziet op aliexpress o.a. staan uitgelegd wat die betekenen.
https://train-science.com/elektronische-schakelingen/#toggle-switches (https://train-science.com/elektronische-schakelingen/#toggle-switches)
Mvg,
Bas
-
Enige duizeling overvalt me, maar toch dank voor de informatie.
-
Als jij wilt dat met de hand schakelen van een wissel zicht baar is in de automatisering dan zul je het schakel commando digitaal moeten geven. Daar is Loconet geschikt voor.
Nee hoor dat hoeft niet, je kunt gewoon een tuimelschakelaar nemen die terugveer, twee polig. Met de ene kun je het wissel schakelen, analoog, of digitaal via een decoder die dat aankan. De andere sluit je aan op een terugmelder naar GND, S88 b.v. die kan op de intellibox. Die terugmelding komt dan binnen in je programma, en die kun je dan wijs maken dat daarmee een wissel geschakeld is, of wordt. Afhankelijk van je instellingen kan het programma het commando dan ook laten sturen. Maar als de schakelaar dat ook al direct via de decoder doet, dan kun je ook rijden zonder dat de computer aanstaat.
Roelco
-
LocoNet heerscht. Ik meen dat onderstaand de bedoeling is van Gerco.
De schakelaar hang je aan een YaMoRC YD6016LN ground sensor: http://yamorc.de/products/?singleproduct=1244
Plaatjes van YaMoRC, wat je ziet is een schermprint van de YD6016 config, op ingang 3 in dit voorbeeld zit een schakelaar die naar "C" schakelt. De actie is (in plaats van een bezetmelding) een wisseladres genereren, in dit geval 58. Dat kan het wisseladres van een servo decoder zijn die het wissel omlegt. Tijden kun je aanpassen, type wisselactie ook en de actie kun je al of niet ïnverteren.
(https://imagizer.imageshack.com/v2/1024x768q70/922/2k6xC1.png) (https://imageshack.com/i/pm2k6xC1p)
In de handleiding van YaMorc vind je aansluitvoorbeelden. Het type schakelaar bepaal je zelf (Bas soms een aantal mogelijke typen op), het is maar net wat je wilt.
(https://imagizer.imageshack.com/v2/1024x768q70/922/sGVBD8.png) (https://imageshack.com/i/pmsGVBD8p)
Ik rij met Koploper, op m'n baanoverzicht zal ik bij het bedienen van de schakelaar het wissel om zien gaan. Dat zal bij iTrain toch ook het geval zijn hoewel ik het programma jaren geleden al in de ban heb gedaan.
Gr, Ben.
-
ik heb digikeys DR4024 decoder
Top !
Ik meen dat onderstaand de bedoeling is van Gerco.
De schakelaar hang je aan een YaMoRC YD6016LN ground sensor: http://yamorc.de/products/?singleproduct=1244
Dank Ben, ik denk dat ook.
Nog even wachten op een antwoord van Gerco, dan komt er hier een werkende en geteste oplossing :)
Daar istie dan de werkende, geteste en aanbevolen oplossing (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=111941.msg3222479926#msg3222479926). ;)
Oh... en dit werkt ook zonder computer ;) :D
Grtzz,
Karst
-
Heren dank u wel voor alle info. Ik ga hier mee aan de slag om te testen of ik met jullie info werkend krijg.
-
Dat narrowt down de keuzes naar of mijn DIY panelX project of de YD6016 LN GND. Verschillen zijn: zelf wat werk verrichten of iets meer geld neerleggen voor de k&k yd.
Wat volgens mij ook nog werkt zijn die oude Märklin keyboards. Kan je nog wel vinden op MPn of beurzen.
Mvg,
Bas
niet van mij, ik nok :P
Eh.... ;D 't is sterker dan jezelf? ;)
-
Het gaat ook prima met ESU spul, schakelaars aan ingangen van de ESU detector standard (50096), gekoppeld aan de Ecos via Ecoslink, Fahrstrasse aanmaken in de Ecos om een wissel om te zetten dat aan een willekeurige switchpilot (servo of normaal). Je Ecos weet dan altijd hoe het wissel ligt. Hetzelfde gaat ongetwijfeld ook met spul van Lenz, Digitrax of welke andere fabrikant dan ook. Er zijn dus maar weinig beperkingen qua spullen, maar het principe zal overal gelijk zijn. Schakelaar via terugmelder aan een centrale, die vervolgens met een wisseldecoder het wissel omlegt.
-
Gerco heeft een IB dus aan ECoS beschrijving heeft hij weinig aan.
Mvg Johan