BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Al het andere! => Topic gestart door: peterha op 19 November 2023, 11:15:18
-
Bij het rijden van een stoomloc beweegt de zuigerstang heen en weer in de cilinder en is een stoomstoot te horen (Engels: chuff).
Ik heb een stoomloc met binnen- en buitenliggende cilinders en via de aangedreven as is d.m.v. magneetjes en een HALL sensor de stoomstoot 4x per omwenteling te horen.
Maar bij welke stand van de zuigerstang is stoomstoot te horen?
Ik wil (gewoon voor de lol) proberen of ik de wielen zo kan monteren/afstellen dat het geluid overeenkomt met de stand van de zuigerstang net als in werkelijkheid.
-
Deze moet volgens mij voor of achter in de cilinder staan.
Is de dame een 4 cilinder verbund of 4 cilinder full dampf, als het een 4 cilinder verbund is zal deze idd 4 hoorbare slagen maken.
Als de dame een 4 cilinder full dampf is, zullen het er 8 zijn.
Aangezien op dat moment de schuif open gaat voor het vrijlaten van de gebruikte stoom richting de schoorsteen.
Toch zal er iets vertraging zijn omdat de stoom eerst nog door de buis richting de schoorsteen moet gaan en dan
nog de schoorsteen moet gaan verlaten.
Dit zal dan ook nog bij verschillende locomotieven verschillend zijn, dit komt door de lengte van de pijp naar de schoorsteen en de afstelling
van de cilinder schuif.
Zo kan het zijn dat een Br 44 op gehoor on een parig loopt en het geluid van de uitslagen verschillend van toon zijn.
De middelste cilinder zit tenslotte dichter bij de schoorsteen dan de buitenste cilinders en dus is de uitstroom buis korter.
Of het menselijk gehoor dit waarneemt is dan ook weer de vraag ? ;)
Luister hier maar eens naar:
https://www.youtube.com/watch?v=cuNdtcOc6WE
Ik wens je veel succes met je project. (y)
Kees.
-
Bij een twee cilinder lok kloppen die 4 slagen, en wel vlak na beide uiterste standen, zijn nl dubbelwerkend. Bij een 3 cilinder vziw 6 slagen, dus dat lukt sowieso al niet. Hoe het met een 4 cilinder zit durf ik niet te zeggen.
grtz rob
-
Tja, hangt van het type loc af . .
Een 4-Cylinder kent nl 2 uitvoeringen:
- Een 4-Cylinder voldruk, in dat geval heb je 8 zg exhaust slagen, voorbeeld NS 3700
- Een 4-Cylinder compound, waarbij de stoom eerst door de hogedruk cylinder wordt gebruikt en vervolgens in de lagedruk cylinder wordt geperst en pas dan naar buiten gaat, in welk geval je maar 4 exhaust slagen hebt, voorbeeld Bayerische S3/6
Bij een 3-Cylinder loc zoals de 01-10 heb je 6 slagen.
Wanneer:
Tja, het betreft het leegpersen van de cylinder en dat begint al zodra de zuiger door het dode punt is en eindigt vlak ervoor.
Want hoe eerder die stoom weg is, hoe beter ander zit die alleen maar in de weg.
-
Misschien helpt dit een beetje? Als je digitaal rijdt.
https://www.marks-trains.co.uk/information/chuff-rate-calculator/#:~:text=A%202%20cylinder%20and%204,chuff%204%20times%20a%20revolution. (https://www.marks-trains.co.uk/information/chuff-rate-calculator/#:~:text=A%202%20cylinder%20and%204,chuff%204%20times%20a%20revolution.)
-
Maar bij welke stand van de zuigerstang is stoomstoot te horen?
Dat is ook afhankelijk van de afstand die je tot de loc hebt. Was vroeger bij de les Natuurkunde iets met het verschil tussen de snelheid van het licht en de snelheid van het geluid.
Dus als je op afstand van de loc staat zie je de zuigerstang op het moment van de stoomstoot in een andere (verdere) positie dan wanneer je er naast staat.
En om het nog een beetje ingewikkelder te maken: licht en geluid hebben in 1:87 dezelfde snelheid als in 1:1. Dus als je op 2 meter van je model staat, moet je de het verschil tussen de zichtbare stand van de zuigerstang en de hoorbare stoomstoot berekenen alsof de afstand 174 meter is.
Ik wil (gewoon voor de lol) proberen of ik de wielen zo kan monteren/afstellen dat het geluid overeenkomt met de stand van de zuigerstang net als in werkelijkheid.
Misschien kan je hier beter het woord "ongeveer" tussen plakken ;D
Grtz, Ton
-
Bedankt voor de reacties zover.
Deze moet volgens mij voor of achter in de cilinder staan.
Ik had zelf zoiets ook al theoretisch 'berekend'. Het lijkt mij dat voor de ene kant het geluid bij slag 1 en 3 komt en voor de andere kant bij 2 en 4. Maar ja, dat ik (mijn) theorie, ik wilde het graag horen van praktijkmensen.
En of je het gaat zien en/of horen, zeker in model, is nog maar de vraag. Waarschijnlijk let niemand daarop, maar vond het wel grappig om het te weten.
Tja, hangt van het type loc af . .
De loc in kwestie is een Franse compound loc met 2 binnen- en 2 buitenliggende cilinders, de SNCF 241P.
En de site van de link ga ik eens rustig bestuderen.
Misschien kan je hier beter het woord "ongeveer" tussen plakken ;D
Helaas, met de fenomenen licht en tijd ga ik geen rekening houden :D, maar zoals ik al aangaf ik wilde het eigenlijk gewoon voor mezelf weten wanneer 'ongeveer' het geluid gemaakt wordt.
-
Bij een 4-cylinder loc zijn meestal de binnen en buitencylinders aan elkaar gekoppeld door het schuifmechaniek. De 3700 zal dus tegelijk een binnen-en een buitencylinder openen naar de schoorsteen. Bij een 3-cylinder is dat verschillend. Bij een 4-cylinder compound wordt meestal de stoom van de hoge naar de lagedruk cylinder gestuurd, hij werkt dus als een 2-cylinder.
Afhankelijk van de uitvoering kan bij het optrekken van de compound locomotief vaak de hoge druk cylinder ook exhausten naar de schoorsteen, hangt van de uitvoering af.
Mvrgr
-
Het geluid van de "exhaust (stoomstoot)" heeft meer te maken met de stand van de schuiven dan met de cilinders. natuurlijk lopen die synchroon, maar als je naar een bewegende lok kijkt kan je zien wanneer de schuif de exhaust-poort opent en dan zal de stoom met een harde puf naar buiten komen. Je moet dan wel weten wat voor een schuiven het zijn (binnen- of buitenladend; volgens mij bij de 241P binnenladend.
Groet
Fred
-
Waarom zou er verschil zijn tussen binnen- of buitenladend?
-
Vanochtend zat ik een mooi filmpje te kijken, gemaakt door Edde, van het 01Treff in Maarn. Daar vertrok net deze stomer uit de werkplaats:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/014E8DD3-6882-4132-BE20-9C660DEF0F5C-655b27ddeda3a.jpg) (https://youtu.be/pgKovKjzd9A?feature=shared&t=264)
(Klik op de afbeelding voor de video.)
Toen bedacht ik dat we het hier regelmatig hebben over “kwarteren”. Daarmee wordt bedoeld dat de stand van de wielen links en rechts een kwartslag verschilt, in plaats van een halve slag, wat je in eerste instantie zou denken. Want dan zouden beide cilinders tegelijk op een dood punt zitten.
Dat betekent dat ook de slag van de cilinders een kwartslag na elkaar komt. In muzikale termen van een vierkwartsmaat, hoor je dus niet:
- Slag (links) - 2 - slag (rechts) - 4 - enz.
Maar
- Slag (links) - slag (rechts) - 3 - 4 - enz.
(De cijfers staan voor een tel waarop je geen “muziek” hoort)
Moet dat dan niet ook aan de puf te horen zijn? Ik kan het me niet herinneren van het geluid van stoomlocomotieven in het ect en in video’s.
-
De puffen van de cilinders komen wel een kwart slag na elkaar, maar elke cilinder puft 2 keer per omwenteling.
En daardoor wordt het toch puf-puf-puf-puf-puf, zonder pauzes.
-
Inderdaad, ik maak een denkfout. Als je de wielen niet zou kwarteren maar “halveren”, dan zouden beide cilinders tegelijk “puffen”.
-
Waarom zou er verschil zijn tussen binnen- of buitenladend?
Niemand die natuurlijk hierin verder geintereseerd is, maar toch:
Ter verduidelijking tekeningen uit Van Dort/Oegema:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/P1100981-655bcc3d97946.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/P1100981-655bcc3d97946.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Afbeelding1-655bcc3d883b9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Afbeelding1-655bcc3d883b9.jpg)
VS = verse stoom (inlaat)
AS = afgewerkte stoom (uitlaat (die de puf geeft).
Je ziet dat de binnenladende schuif naar achteren moet bewegen en de buitenladende naar voren om de stoom aan de vóórkant van de cilinder te laten ontsnappen.
Groet
Fred
-
Aha, ik snap het misverstand. Jij relateert het aan de beweging van de schuif. Ik ging uit van de beweging van de cilinder.
-
Je had mijn post waarop je reageerde dus niet gelezen? Lekker ;)
Groet
Fred
-
Ik had hem wel gelezen, maar niet goed genoeg.
Je bent nu toch niet boos? ;D
PS: ik heb er nog even over nagedacht, en nu snap ik het verschil nog steeds niet.
De puf komt steeds 2 keer in een complete slag van de schuif, een keer als hij naar voren beweegt en een keer als hij naar achteren beweegt. Dat is zowel bij de binnenladende als bij de buitenladende zo.
Dus, waaraan zou dat verschil dan zichtbaar moeten zijn?
-
Nee hoor ;)
Wel teleurgesteld dat de oorspronkelijke vraagsteller Peter niet geinteresseerd is in hoe een stoomlocomotief werkt ;D.
Groet
Fred
-
Zie toevoeging aan mijn vorige bericht.
-
Wel teleurgesteld dat de oorspronkelijke vraagsteller Peter niet geinteresseerd is in hoe een stoomlocomotief werkt.
Hoe kom je daar nu bij? Ik ben juist wel geïnteresseerd, anders had ik de vraag niet gesteld.
Daarbij vind ik het hartstikke leuk dat op zo'n schijnbaar simpele vraag zoveel en ook leuke en leerzame reacties komen.
Maar als het erg technisch wordt, dan heb ik daar minder verstand van, wat niet wil zeggen dat ik dus niet geïnteresseerd ben.
En ik hoef toch niet op elke reactie een antwoord of tegenreactie te geven? Als jij en Klaas samen aan het discussieren zijn, hoef ik me daar niet in te mengen.
Heb nog een tijdje het filmpje en de beweging van de zuigerstang en de bijbehorende pufs zitten bekijken en ik begrijp nu -denk ik- hoe dat werkt.
Bij de hele beweging van de zuigerstang aan de linkerkant hoor je 3 pufs; 1 aan het begin, 1 in het midden en 1 aan het eind. Bij de teruggaande beweging idem. Puf 1 en 3 zijn dan de begin- en eindslag van de linker cilinder (omdat je tegen de linkerkant aankijkt) en bij de achteruitgaande beweging is puf 2 in het midden de eindpuf van de rechterkant en (terug) de puf in het midden de beginpuf (4) van de rechterkant. Of andersom al naar gelang de wielen gekwarteerd zijn.
-
De vraag van Peter was "Maar bij welke stand van de zuigerstang is stoomstoot te horen?" .
Ik geef aan dat het met de stand van de schuifstang te maken heeft. Bij een binnenladende schuif hoor de je puf als de schuifstang ongeveer een kwart-lengte naar achteren is gegaan en vervolgens als hij een kwart naar voren is geggan. Bij een buitenladende schuif als de schuifstang drie-kwart naar voren is geaan en vervolgens als hij driekwart naar achteren is gegaan. Dus andere positie van de schuifstang in de complete beweging.
Dat er bij een twee cilinder (of 4 cilinder compound zoals de 241P) machine per slag per cilinder 2 pufs zijn (dus 4 per slag (pannenkoeken)), zijn we eens.
-
Hoe kom je daar nu bij? Ik ben juist wel geïnteresseerd, anders had ik de vraag niet gesteld.
Sorry Peter,
Dat was een flauwe, verkeerde opmerking van mij.
Groet
Fred
-
Wie googled op "stoomlocotief" krijgt bijv. bij Wikipedia een simulatie van de Walschaerts schuifbeweging te zien. Aanbevolen!
Mvrgr
-
Sorry Peter,
Oké, geen probleem 👍
... een simulatie van de Walschaerts schuifbeweging...
Ja, die ken ik. Aangezien ik een paar (ook buitenlandse) stoomlocs gebouwd heb c.q. aan het bouwen ben, heb ik die Walschaerts schaarbeweging zelfs in meerdere talen op mijn laptop staan. Het nadeel daarvan is dat de stoomgeluiden (pufs) niet te horen zijn :P
En dus heb ik de vraag hier op het forum gesteld.
-
Vreemde vraag misschien maar;
Wordt er nog iets met de aflatende stoom gedaan?
Hier zit nog wel enige energie in toch?
Bijvoorbeeld ketel water voor verwarmd?
-
Het belangrijkste wat de afgewerkte stoom doet, doordat het met grote snelheid de schoorsteen verlaat, is het verhogen van de trek op het vuur. En het mooie van de stoom locomotief is: hoe harder zij rijdt en hoemeer zij moet trekken, hoe sneller de afgewerkte stoom uit de schoorsteen komt en hoe meer het vuur weer wordt aangewakkerd.
Groet
Fred
-
En Mallett locs, Fred?
-
Ook bij een Mallet loc zorgt de afgewerkte stoom voor trek op het vuur.
Een Mallet loc is (volgens de definitie) een compound locomotief, dus de afgewerkte stoom van de hoge druk cilinders gaat naar de lage druk cilinders en de afgwerkte stoom van de lage druk cilinders gaat door de schoorsteen naar buiten. Bij compound locomotieven is de overgebleven energie in de afgewerkte stoom kleiner, dus daar moet in het ontwerp rekening mee worden gehouden. De Big Boy, die soms een Mallet wordt genoemd, is een voldruk machine met vier cilinders op de werkdruk. De afgewerkte stoom daarvan moet een heel groot vuur aanwakkeren.
Groet
Fred
-
Het is ook niet voor niks dat het rendement van een stoomloc zo laag is...
-
Waren een voorverwarmer (https://de.wikipedia.org/wiki/Oberflächenvorwärmer) en de Franco-Crosti ketel (https://en.wikipedia.org/wiki/Franco-Crosti_boiler) niet meer of minder geslaagde pogingen om warmte uit de afgewerkte stoom terug te winnen?
(Ik dacht ook aan de condenstender (https://wiki.3rail.nl/index.php/Bouwserie_52#Ontwikkeling_en_Bedrijf), maar die is bedoeld om het water uit de stoom terug te winnen, niet de warmte.)
-
Hier nog een stukje over de verschillende type van stoom voorziening in de cilinders.
https://de.wikipedia.org/wiki/Steuerung_(Dampfmaschine)
Kees.
-
Het belangrijkste wat de afgewerkte stoom doet, doordat het met grote snelheid de schoorsteen verlaat, is het verhogen van de trek op het vuur. En het mooie van de stoom locomotief is: hoe harder zij rijdt en hoemeer zij moet trekken, hoe sneller de afgewerkte stoom uit de schoorsteen komt en hoe meer het vuur weer wordt aangewakkerd.
Groet
Fred
Dat waag ik te betwijfelen, bij het harder rijden wordt de vulling van de cylinders verminderd en gaat er dus minder stoom naar de schoorsteen. Een kleinere hoeveelheid stoom die
vaker door de exhaust wordt geperst hoeft niet tot een grotere snelheid in de schoorsteen te leiden.
Mvrgr
-
Nog even en je hebt een perpetuum mobile uitgevonden ;)
Als de locomotief harder rijdt wordt er hoe dan ook meer stoom gebruikt (met minder stoom harder gaan kan natuurlijk niet) dus is er meer afgewerkte stoom en dus meer vacuum in de rookkast en dus meer trek op het vuur. De vermindering van de vulling bij sneller rijden leidt door het grotere aantal slagen van de cilinder niet tot minder stoomgebruik.
Groet
Fred
-
Het gaat over de massastroom en de impuls daarvan. De impuls is massa maal snelheid zodat een grotere stoommassa met een zelfde snelheid ook een grotere hoeveelheid rookgas kan meenemen. Er bestaan exhaust uitvoeringen, lifting orifice, waarbij bij een groter stoomverbruik de exhaustoppervlakte wordt vergroot
Mvrgr
-
Ik vind het nog steeds interessanter worden.
Zou het misschien kunnen..
Is het mogelijk om met een op waterstof gestookte stoomketel een loc te laten rijden?
Dan is er geen mega groot stroom netwerk nodig, kunnen we de huidige bovenleiding gebruiken voor het voorzien van stroom van woonwijken.
-
Technisch zal het vast kunnen, maar ik vermoed dat het efficiënter is om met waterstof stroom op te wekken, en daarmee de elektromotoren van een locomotief aan te drijven.
Experimenten daarmee zijn hier al twee keer eerder gemeld - en uitgebreid gesproken:
- Waterstof als alternatief voor diesel (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=92342.0)
- De ontwikkeling van de waterstoftrein komt op stoom (nu.nl) (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=104235.0)
-
Leuk idee barry, maar zo heb ik ook nog een. Waarom eerst water warmstoken ? Waterstof de cilinder inspuiten, wat zuurstof er bij, een vonkje en knallen maar :D
Eerst even terug naar de vraagsteller. Ik denk wel dat je begrepen hebt, dat er geen eenduidig antwoord mogelijk is, hooguit een voor jou aanvaardbare instelling. Wat ik me afvraag is, waarom je iets aan de kwartering/wielen/beweging zou willen veranderen. Je hebt die sensor toch ? Is die niet makkelijker te verplaatsen ?
Dan over het geluid zelf. Op de eerste plaats is geen enkele slag van de uitstoot hetzelfde, dus in jouw geval zou je eigenlijk 4 verschillende slagen moeten kunnen horen. Misschien kleine verschillen, maar toch. Dat wordt duidelijk als je de specifieke geluiden van diverse loc's hoort, zoals op sommige platen (CD's ?) te horen is.
En verder: een loc op snelheid met gesloten regulateur zul je geen enkele slag horen maken, hooguit wat gesis is te horen. En als je een goede geluidsdecoder hebt, dan zul je dat ook goed horen. Je trekt op, met vol geluid, dan laat je de loc wat uitlopen op gelijke snelheid en je hoort bijna niks meer.
En dan wat gedachten over de meldingen van koopmans en sncf. Ik denk, dat er eigenlijk wel hetzelfde bedoeld wordt, maar de gebruikte woorden verschillen nogal. Vooral over het stoomverbruik gekoppeld aan lagere / hogere snelheid. Zeker geen perpetuum mobile, en toch een lager stoomverbruik.
Een stoomloc trekt op, met een behoorlijke last, laten we zeggen tot 20km/u. Want hij moet nog wat wisselstraten door. Wat doet de machinist ? Ganghendel op vol vooruit en de regulateur open. Maar niet vol open, want dan slaan de wielen door. Geluid: zware slagen tot 20 km/u.
Dan wordt de regulateur bijna dicht gedraaid, maar voldoende on op de juiste snelheid te blijven rijden. Geluid: zwakke slagen of zelfs licht gesis.
Dan doortrekken naar laten we zeggen 50 km/u. Ganghendel staat nog op vol vooruit. Regulateur gaat open, maar weer niet vol, anders slaan de wielen weer door. Geluid: zware slagen, uiteraard in oplopend tempo.
Bij 50 wordt de regulateur weer wat dichtgedraaid. Geluid: lichte, in ieder geval lichtere slagen.
Dan de volle baan op. Regulateur vol open (wielen slaan niet meer door), zware slagen, aanhoudend tot de gewenste snelheid (100 km/u). Want we willen natuurlijk wel op tijd op het volgende station aankomen.
En dan komen we aan de woordenwisseling. We bereiken de snelheid van 100. Wat doet de machinist ?
De regulateur wordt wat dichter gedraaid, want anders zou de trein sneller gaan rijden. Dus de snelheid blijft constant honderd. Maar de ganghendel stond nog op vol vooruit. Een goede machinist gaat nu een spel spelen met de ganghendel en de regulateur. Hij zal de ganghendel steeds een beetje terugdraaien, zodat de stoomschuif minder gaat bewegen.
En dat laatste dient er alleen voor om stoom uit te sparen, dus het verbruik terug te dringen.
Dus: het stoomverbruik is LAGER bij gelijke snelheid. Maar natuurlijk HOGER dan wanneer er 80 km/u. gereden zou worden.
Dus de bewering, dat bij hogere snelheid meer stoom verbruikt wordt en meer trek ontstaat houdt geen stand. Die extra stoomopwekking is nergens voor nodig. En met minder stoom harder gaan kan wel, maar zoals gezegd moet je dat in het juiste perspectief zien. Want: harder dan wat, meer dan wat ? Dus ik wil geen appels met peren gaan vergelijken.
En oje, daar komt ook nog een helling te bedwingen. Veel stoom nodig. Kolen erop en vol gas, ganghendel vol vooruit en regulateur vol open. :D
En nu een echte machinist aan het woord laten, lijkt me verstandig.
-
Mij is altijd geleerd dat de regulateur altijd vol open moet en er met de ganghandel gespeeld moet worden.
Het gaat er om dat in de schuifkast de hoogste druk moet heersen en niet eentje die door de regulateur is verminderd.
Beide praktijken zijn overigens in het verleden vergeleken en nog eens door S.O. Ell in het V.K. nog eens gerapporteerd.
Vwb de opmerking dat sncf en ik hetzelfde zouden bedoelen, daar neem ik afstand van. De snelheid van de stoom
is helemaal niet leidinggevend. Ik heb de "lifting orifice" al genoemd maar met een bijv een meervoudige exhaustmond
als de Kylchap of de Giesl is met een veel grotere exhaust oppervlakte, dus een lagere snelheid, een prima vacuum
te bereiken. De exhaust werking zit wat anders in elkaar!!!
Mvrgr
-
Hoewel de hele technische verhandelingen wel interessant zijn, is voor de nabootsing op de modelbaan deze nog het meest relevant naar mijn idee.
Dat is ook afhankelijk van de afstand die je tot de loc hebt. Was vroeger bij de les Natuurkunde iets met het verschil tussen de snelheid van het licht en de snelheid van het geluid.
Dus als je op afstand van de loc staat zie je de zuigerstang op het moment van de stoomstoot in een andere (verdere) positie dan wanneer je er naast staat.
En om het nog een beetje ingewikkelder te maken: licht en geluid hebben in 1:87 dezelfde snelheid als in 1:1. Dus als je op 2 meter van je model staat, moet je de het verschil tussen de zichtbare stand van de zuigerstang en de hoorbare stoomstoot berekenen alsof de afstand 174 meter is.
Misschien kan je hier beter het woord "ongeveer" tussen plakken ;D
Grtz, Ton
En dan maakt het uiteindelijk niet uit hoe het technisch precies in elkaar zit, want je krijgt het toch niet goed, omdat het geluid zich als 1:1 gedraagt, en dus als je op 2 meter afstand van je model staat, het hetzelfde effect geeft als wanneer je op 2 meter afstand van de zuiger staat, terwijl het zich zou moeten gedragen alsof je op 174 meter afstand staat. En aangezien het model zich over de baan beweegt, en de afstand zal varieren, krijg je het dus nooit precies goed.
-
Toevallig weet ik dat het gaat om spoor 0. En ik denk dat Peter graag met zijn neus op zijn model zit, om van het geluid te genieten:
(https://live.staticflickr.com/65535/51842064328_35f9be5084_c.jpg) (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99223.msg3222286369#msg3222286369)
(Foto peterha)
-
Leuk dit soort technische discussies maar v.w.b. antwoord op mijn oorspronkelijke vraag, heb ik inmiddels wel voldoende informatie. (y)
Of een stoomloc moet worden aangedreven door waterstof of spelen met de stand van de ganghendel, laat ik graag aan experts over. ;D
Wat ik me afvraag is, waarom je iets aan de kwartering/wielen/beweging zou willen veranderen. Je hebt die sensor toch ? Is die niet makkelijker te verplaatsen ?
De staat van mijn loc is nu dat die 'alleen nog maar' in elkaar gezet moet worden. Daarbij zijn 3 wielassen al in het frame gemonteerd behalve de wielen die aangedreven worden door de motor.
In de aandrijfunit zit de HALL sensor, het tandwiel van de riemaandrijving en een kunststof ring waarin de 4 magneetjes zitten. Die worden uiteindelijk middels een schroefje in een vaste stand op de as vastgezet; dus daaraan kan ik niets veranderen.
De uiteinden van as en het gat in de wielen is rond en niet vierkant zoals die van bv. Slaters. De laatste fase van montage is de motor in het frame inbrengen, de as in het tandwiel schuiven en de wielen op de as fixeren. Hierbij kan ik de wielen dus op elke stand zetten die ik wil en dit zie ik dus als mogelijkheid om de wielen zodanig te fixeren dat de stand van de koppelstang, zuigerstang e.d. ongeveer overeenkomt met de pufs van het geluid.
... ik denk dat Peter graag met zijn neus op zijn model zit, om van het geluid te genieten...
Klopt helemaal. Nu heb ik maar een beperkte ruimte en is mijn baan alleen maar een smalle pendelbaan aan de wand, dus ik zit vrij dicht op mijn modellen.
-
Dan heb je ook geen last van een snel rijdende loc ;D (y)