BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Thai-Bundesbahn op 28 May 2023, 09:26:23
-
Ik heb een vraag over het kalibreren/ijken van mijn lok's.
Ik heb een test-rail die ik wil gaan inrichten om te kunnen ijken in i-train. De test-rail is separaat op de baan aangebracht en heeft een totale lengte van 210 cm. Ik wil de metingen gaan doen met een centrale melder en 2 zij-melders en als ik de handleiding bekijk van Hobbymakers.nl dan zijn er in mijn geval 2 denkbare opties. Enig idee wat de verschillen zijn in de praktijk?
Zoals ik denk het te gaan aansluiten
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Screenshot-2023-05-28-at-14-09-58-647300e804de8.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Screenshot-2023-05-28-at-14-09-58-647300e804de8.png)
De uitleg van Hobbymakers.nl
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Screenshot-2023-05-28-at-10-50-17-6473014bc302d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Screenshot-2023-05-28-at-10-50-17-6473014bc302d.png)
-
Gebruik het zonder ongedetecteerde stukken, dus de onderste in jouw tekening.
Maak melder C niet te kort, voor H0 minstens tussen 1 meter en 1,5 meter ondanks dat er anderen zijn die vinden dat 50 cm lang genoeg is. Bij een langere melder C is de snelheidsmeting betrouwbaarder en stabieler.
Koos Jabaaij.
-
Dank voor je reactie Koos. Ik kan de totale lengte niet langer maken dan 210 cm en had inderdaad ook gelezen dat een lengte van 50 cm voor melder C voldoende zou moeten zijn. In mijn geval kan ik de lengte voor melder C wel langer maken maar dat gaat vanzelfsprekend ten koste van de lengte van melder 1 en 2. Dus stel dat ik 90 cm voor Melder C zou aanhouden dan blijft voor melder 1 en 2 ieder 60 cm over. Is dat niet te weinig?
-
Ed,
de lengte van melder 1 en 2 zijn minder belangrijk, die hoeven alleen maar per richting te zien dat de loc uit de middensectie komt. De meting begint als de middensectie bezet wordt en stopt als één van de zijmelders bezet wordt.
M.v.g. Koos Jabaaij.
-
Naarmate de snelheid toeneemt, heb je meer ruimte nodig om de lok uit te laten rollen. Hetzelfde geldt voor starten, de lok moet op snelheid zijn gekomen voordat ze de meetsectie binnenrijdt. Ik vrees dat er in jouw tekening niet zoveel ruimte is om uit te rollen en aan te lopen.
Hartelijke groet,
Joop
-
Ik gebruik hier 60 - 80 - 60, dus totaal 200 cm.
Zoals Joop al aangeef heb je in/uitrij ruimte nodig. Soms is die 60 cm net niet genoeg voor het uitrijden.
Zeker bij hogere snelheden/stappen, ik houd dan de loc handmatig tegen voordat hij het uiteinde haalt.
Het is me opgevallen dat dit enorm scheelt per loc en decoder. Onafhankelijk van de snelheid van het ding.
Voor langere samenstellingen, zoals een plan U, maak ik alles wat langer op een apart baantje dat ik dan op de vloer leg.
-
Ja kan de uitrijstrook ook onder een "op" helling leggen.
Dat remt ook behoorlijk.
Ronald Visser
-
Het is me opgevallen dat dit enorm scheelt per loc en decoder. Onafhankelijk van de snelheid van het ding.
Voor langere samenstellingen, zoals een plan U, maak ik alles wat langer op een apart baantje dat ik dan op de vloer leg.
Daarom is het raadzaam om CV3 en CV4 op 1 te zetten als je de trein door iTrain laat rijden.
V.w.b. de nieuwe Roco Plan U: Deze heeft een nieuw type Zimo decoder uit de MS serie. Dat is een draak om in te meten in iTrain met de standaard waarden van CV3 en CV4 vanaf fabriek. De waarde van CV4 moet ongeveer de helft zijn.
mvg spock
-
Dank voor jullie uitleg. Nog even een kleine toevoeging is het volgende. Op mijn baan zal de maximum snelheid circa 70 km/h zijn.
Zoals ik het heb begrepen wordt deze zogenaamde V-max eerst globaal ingeregeld alvorens te ijken. Correct?
Maar hoe zit het dan met de start en stop vertraging? Worden die voor of na het ijken ingeregeld? Ergens heb ik gelezen dat indien deze decoder-parameters veranderd worden er opnieuw geijkt moet worden.
-
Ed,
Tijdens de snelheidsmeting cv3 en cv4 op nul. Na de snelheidsmeting zet ik cv3 en cv4 op drie of vier.
Je meet eerst op stap 28 en bepaal dan met cv5 of de max. snelheid ongeveer 70 km is, zoniet dan cv5 aanpassen. Daarna van stap 28 naar nul ijken.
M.v.g. Koos Jabaaij.
-
Na het instellen van CV5 moet de instelling van CV2 gecontroleerd worden. -> Rijdt de loc nog wel in rijstand 1?
-
Koos en Martin bedankt. Deze info is meer dan welkom (y)
-
Maar hoe zit het dan met de start en stop vertraging? Worden die voor of na het ijken ingeregeld? Ergens heb ik gelezen dat indien deze decoder-parameters veranderd worden er opnieuw geijkt moet worden.
In het kort:
Het ijken van locs in iTrain bestaat uit 2 stappen
1) Snelheidsmeting
2) Reactievertraging
Als je de CV's voor de snelheid wijzigt (bv 2,5,6, of die van de snelheidsstappen) , dan dient de snelheidsmeting opnieuw uitgevoerd worden.
Als je CV's voor het rijgedrag gaat wijzigen (bv 3,4), dan mag je de reactievertraging opnieuw gaan inmeten.
mvg spock
-
a) Als je CV's voor het rijgedrag gaat wijzigen (bv 3,4),
b) dan mag je de reactievertraging opnieuw gaan inmeten.
a) Zorg dat de instellingen van CV3 en CV4 minder effect hebben dan de ingestelde Traagheidssimulatie bij respectievelijk Optrekken en Afremmen in iTrain.
b) De Reactievertraging is een afzonderlijke instelling in iTrain. Het is in feite een ander verhaal en staat (nagenoeg) los van punt a.
-
Hallo martin,
Als je op positie wilt rijden zal je zowel de snelheid als de reactievertraging moeten inmeten.
Ik ben het met je eens dat cv3 en 4 zo laag mogelijk moeten staan. Zoals eerder vermeld op 1 (niet op 0, want er schijnen decoders te zijn die waarde 0 niet als geen regeling interpreteren, maar als "standaard").
Echter, je komt er niet onderuit om de waarde van CV4 te verhogen als je het remgeluid wilt horen bij een sounddecoder.
Cv3 en cv4 hebben wel degelijk een relatie met de reactievertraging.
Tijdens het ijken van de snelheid en reactievertraging hoort de optrek en afrem simulatie uit te staan. Nadat de lok is geijkt en stopt op de correcte plek, dan wordt de simulatie weer aangezet.
Mvg spock
-
En wederom bedankt voor deze uiteenzetting heren. (y)
-
Koos, Martin en Spock. Bij deze nog eens hartelijk dank voor jullie uitleg. Zoals jullie wellicht in mijn draadje hebben kunnen lezen heb ik vandaag (en gisteren) de nodige uurtjes zonder enige problemen kunnen rijden. Treinen stoppen perfect op tijd en geen enkele "hick-up" tijdens het rijden. De info van jullie in mijn post waren dus zeer nuttig (y)
P.S.: het kalibratie spoor is ingericht als 80-50-80 cm. Geen enkel probleem met uitloop van de lok's.