Vraag en antwoord > Modeltreinproblemen en -vragen

Horten en stoten BR218 Roco locomotief

<< < (5/5)

ronaldvd2000:
Hi Martijn,

Yep...  Ik ben bij Robert (biesje) geweest en die heeft laten zien hoe het mechanisme werkt. Schroevendraaier in de rechter gleuf, naar links (zachtjes) bewegen en het hele draaistel komt los. Fantastische hulp gehad.

Ik dacht dat alleen de middelste plastic van het draaistel loskwam en had bij het proberen losmaken het draaistel ook vastgehouden, dus geen beweging in te krijgen.

Truc was dus het gehele draaistel komt los..  :-)  En inderdaad er zat nog meer vuiligheid tussen de wielen en stroomopnemers.. 

Problem fixed, weer erbij geleerd hoe het moet en Bosche Bollen brengen dus......

Benelux795:

--- Citaat van: ronaldvd2000 op 29 augustus 2021, 14:36:24 ---Het stoppen van de loc op hoge snelheid heeft vaste plaats op het spoor dat het gebeurt.

... De baan ligt op die plaats niet helemaal gelijk en is 5 cm voor een wissel. Baan heeft daar 1 - 2 mm hoogte verschil / speling  moet ik eerlijk zeggen

Als ik naar het poetsen dat horten en stoten even kwijt ben  laat ik de BR218 stapvoets linksom laat rijden 2 - 3 cm per seconde). Dan is er een vaste plaats op het spoor dat de loc stopt.  De baan ligt op die plaats niet helemaal gelijk en is 5 cm voor een wissel. Baan heeft daar 1 - 2 mm hoogte verschil / speling  moet ik eerlijk zeggen maar tja de andere loks hebben er geen last van maar de br218 wel dus. 

--- Einde van citaat ---

Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat poetsen de oplossing is voor herhaaldelijk stoppen op een vast punt op de baan... ??? Draaistel ziet er mijns inziens op de foto's ook schoon uit.. Die 1 - 2 mm over 5cm is best veel. Is dat 5cm voor de wisseltongen, of voor het hartstuk? Maar kan zo snel niet verzinnen wat het euvel kan zijn. Wilde therorie; combinatie van een losse cardankogel en lok blijft op dat punt hangen op wissel, met koppeling? En de andere richting op wordt de cardan wel meegenomen. Dat zou alleen ook niet zo consequent optreden..  ??? Fascinerend..

Aan de andere kant: als het nu is opgelost, is dit een gevalletje theorie die de praktijk volgt...  ;D

Biesje:
Er zat inderdaad veel vettigheid en troep nog op de stroomafnemers en wielen. In combinatie met wat vuil op dat plekje op de rails is de kans groter dat ie daar blijft staan. Niks gemerkt van losse cardankogels bij testrijden. Loc reed best wel erg prima verder.

Mvg,

Robert

Benelux795:
Maar als de lok vuil is, verklaart dat mijns inziens niet het zeeer consequente gedrag op de baan.. En zeker als de lok overal verder prima rijdt en andere loks op dat punt ook geen problemen hebben.  Waar was nou de 5cm voor de wissel; voor puntstuk, of voor tongen? Op een las?  Bovendien is het horten en stoten "op hoge snelheid en de loc stopt dan ook"; slecht contact is juist bij hoge snelheid minder kritisch... Wellicht is het contact naar 1 draaistel slecht? En dat hij een kort stukje rails, wat onbedoeld zonder stroom staat, niet kan overbruggen? Maar dan is dat contact alleen slecht bij hoge snelheid  ??? Zoals gezegd: fascinerend.

En zoals ook gezegd: als het nu is opgelost, is dit een gevalletje theorie die de praktijk volgt...  ;D

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie