Doel:€250.00
Donaties:€260.00

Per saldo:€10.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 26-11-2021

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Rangeerstukje Bas door roadster36
Vandaag om 01:04:39
Raadplaatje door HIJ
Vandaag om 00:38:34
Class 66, vraagje voor de kenner. door FritsT
05 december 2021, 23:47:35
Bouw Villefranche de Conflent in H0m en Train Jaune, le Canari door HuubvG
05 december 2021, 23:45:05
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
05 december 2021, 23:24:29
Toon hier je (model)TRAM foto's. door hrp
05 december 2021, 23:15:37
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door laurent
05 december 2021, 23:15:15
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door roadster36
05 december 2021, 22:56:20
Langstraatspoorlijn modulebaan door DJV
05 december 2021, 22:54:46
Zolderbaan in de Keistad, H0 door DJV
05 december 2021, 22:39:03
Roco MultiMaus geeft foutmelding: booster overload? door Fritsprt
05 december 2021, 22:32:42
Klein Hertogdom Moresnet in H0 door André 1976
05 december 2021, 22:30:20
LGB-treinen rijden niet.. door Piet Groot
05 december 2021, 22:19:22
Leuke NL baan! door MartinH0
05 december 2021, 22:19:17
LokSound 4 decoders, files verbeteren (voor Roco b.v. TEE RAm, NS2400, etc) door Biesje
05 december 2021, 22:11:33
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
05 december 2021, 22:10:23
Vannacht (04-12-2021) marathonuitzending Rail-away door Ronald Halma
05 december 2021, 21:56:40
Kleinbahn: het is voorbij door Karben
05 december 2021, 21:54:01
Bahnstrecke 5867 door Wim Vink
05 december 2021, 21:40:21
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door MiHe
05 december 2021, 21:40:07
Station Kassenberg in 1982 (Baanplan in N) door Mispoes
05 december 2021, 21:38:01
Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen? door Hans1963
05 december 2021, 21:29:45
Rondom Charlois door hrp
05 december 2021, 21:23:22
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Frank103
05 december 2021, 21:09:49
Een soort modules voor onder de bank door Ferdinand Bogman
05 december 2021, 20:57:55
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
05 december 2021, 20:45:44
OcCre BR 18 Bavarian Dream, schaal: G, in hout en metaal, zelfbouw. door Quintillius
05 december 2021, 20:24:34
Oude Jouef bruggen verbouwen door HuubvG
05 december 2021, 19:57:18
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
05 december 2021, 19:49:37
Ketelwagens, welke hebben jullie? door clickmaniac
05 december 2021, 19:30:37
  

Auteur Topic: Tams FD/ledfunctiedecoder programmeren.  (gelezen 556 keer)

Will

  • Offline Offline
  • Berichten: 71
Tams FD/ledfunctiedecoder programmeren.
« Gepost op: 26 juli 2021, 15:49:49 »
Ik heb in de rijtuigen van een stam  interieurverlichting aangebracht met 12V/ledstrips.
Deze interieurverlichting ga ik schakelen met een functiedecoder Tams FD/LED.
Om de functiedecoder te kunnen programmeren dien ik aan een van de versterkte uitgangen een minimale belasting van 100 mA te hangen.
Mijn vraag is nu hoe creëer ik die belasting.
Totaal zijn het vijf rijtuigen. ik gebruik alle twee de versterkte uitgangen t.w. 1 uitgang voor 3 rijtuigen en 1 uitgang voor 2 rijtuigen.
« Laatst bewerkt op: 26 juli 2021, 22:06:06 door Bert van Gelder »

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 2017
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: programmeren functiedecoder TAMS FD/led
« Reactie #1 Gepost op: 26 juli 2021, 16:02:16 »
Een weerstand van 1K Ohm geeft bij 12 V een stroom van 120 mA en bij 20 V (maximum spanning bij DCC?) een stroom van 200 mA.
Het verbruikte vermogen is dan maximaal 200 mA x 20 V = 400 mW. Dus je kunt een 1K Ohm weerstand van 1/2 W of 1 W nemen.

Of je kunt het proberen met een (standaard) 1k Ohm 1/4 W weerstand en als dat te warm wordt er 2 parallel zetten en dat dan weer 2 in serie, dus 4 in totaal.
Dat resulteert weer in een 1K Ohm weerstand van 1 W in totaal...
HansQ, RailClub Utrecht
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21760
    • Pagina van klaas
Re: programmeren functiedecoder TAMS FD/led
« Reactie #2 Gepost op: 26 juli 2021, 16:20:20 »
Die weerstand wordt steeds maar kort belast. Hij dient voor de terugmelding naar de centrale. Als je een waarde verandert wordt de uitgang kort ingeschakeld en de stroomstoot die daardoor ontstaat is voor de centrale het sein dat de wijziging is uitgevoerd. Ik denk dat een weerstand van 1/4 watt volstaat.

Will

  • Offline Offline
  • Berichten: 71
Re: programmeren functiedecoder TAMS FD/led
« Reactie #3 Gepost op: 26 juli 2021, 16:27:18 »
Bedankt voor jullie reacties.
Ik ga het uitproberen.

Jeroen Rood

  • Offline Offline
  • Berichten: 39
Re: programmeren functiedecoder TAMS FD/led
« Reactie #4 Gepost op: 26 juli 2021, 16:48:53 »
@HansQ

12V / 1000 Ohm = 12mA (Geen 120mA)

M.v.g. Jeroen.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 20095
Re: programmeren functiedecoder TAMS FD/led
« Reactie #5 Gepost op: 26 juli 2021, 16:54:34 »
Precies, daarom wordt eerder 100 ohm gebruikt.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Weerd

  • CharleszetOB
  • Offline Offline
  • Berichten: 1214
Re: programmeren functiedecoder TAMS FD/led
« Reactie #6 Gepost op: 26 juli 2021, 20:12:01 »
Ik hang daar tijdelijk een (Roco) gloeilampje aan.
Meestal is dat voldoende om de TAMS decoder tevreden te stellen.

Will

  • Offline Offline
  • Berichten: 71
Re: Tams FD/ledfunctiedecoder programmeren.
« Reactie #7 Gepost op: 27 juli 2021, 12:58:25 »
Ik heb aan beide versterkte uitgangen een weerstand van 100 Ohm gehangen.
Om de decoder te programmeren gebruik in Digikeijs DR5000 en programmeer via het programmeerspoor.
Wanneer ik CV1 wil uitlezen, licht de interieurverlichting knipperend op.
Echter wordt er aangegeven NOLOAD en geeft als waarde 0 (nul). Dit houdt in dat de decoder niet wordt uitgelezen. Ook bij andere CV's krijg ik de zelfde melding/
De programmeerspoor-stroom gaat tot maximaal 24 mA, maar geeft uiteindelijk 14 mA aan.
Wat kan ik nu nog doen?


« Laatst bewerkt op: 27 juli 2021, 16:52:25 door Will »

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 12658
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Tams FD/ledfunctiedecoder programmeren.
« Reactie #8 Gepost op: 27 juli 2021, 18:29:41 »
Krijg bij lenz ook meldingen als ik dit soort dingen programmeer... maar toch schrijft hij het weg maar laat de waarde niet zien (idem bij het uitlezen). Als je verlichting knippert heeft de decoder het signaal begrepen en weggeschreven, ondanks de melding. Probeer maar eens, de decoder zal hoogst waarschijnlijk gewoon op het ingestelde adres reageren.

Will

  • Offline Offline
  • Berichten: 71
Re: Tams FD/ledfunctiedecoder programmeren.
« Reactie #9 Gepost op: 29 juli 2021, 07:24:04 »
ik heb CV1 gewijzigd en hij reageert op het nieuw ingestelde adres.
Nu wil ik ook andere CV's aanpassen. Ik zal nagaan of dit dan ook werkt.
Helaas worden de nieuwe instellingen niet zichtbaar bij het uitlezen.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 12658
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Tams FD/ledfunctiedecoder programmeren.
« Reactie #10 Gepost op: 29 juli 2021, 08:06:19 »
En dat is op dezelfde wijze... hij pakt het wel maar laat het niet zien. Op dezze manier is het wat meer trial and error omdat je de ingegeven waarde niet bevestigd ziet.