Doel:€250.00
Donaties:€82.50

Per saldo:€-167.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-05-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Nederdam, H0 1970 - 1990 door Pascal77
Vandaag om 19:54:28
Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan? door 1200blauw
Vandaag om 19:48:28
Roco Blokkendoos: welke stroomvoerende koppelingen? door MartinH0
Vandaag om 19:46:47
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Luc2000
Vandaag om 19:45:26
Oneindige Overslag 0e RC door EricZmS
Vandaag om 19:07:53
Een soort modules voor onder de bank door Klaas Zondervan
Vandaag om 19:04:59
Bruggen-IG: de Hef in N schaal... door MOVisser
Vandaag om 18:58:01
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 18:53:12
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Edde
Vandaag om 18:26:57
Waar is dit? door Hans Reints
Vandaag om 17:54:36
Brawa 2021 door Dave.......
Vandaag om 17:40:27
Een ouderwetsch bakkerijtje in H0 door jandcargo
Vandaag om 17:37:30
Raadplaatje door Cc72000
Vandaag om 17:35:42
Roco 63123: TEE RAm 4 bak, sounddecoder problemen. door wob
Vandaag om 17:35:06
Modelspoorbeurs in Houten 17 juli 2021 door Wim Vink
Vandaag om 17:04:28
Opschriften verwijderen van metalen lok. Met Cif? door VAM65
Vandaag om 17:00:52
Keerlus bij digitaal gebruik en de DR5000 door Remunj
Vandaag om 16:57:33
Van Swarzach naar Swarzburg door Rondje_HO
Vandaag om 16:46:18
De bouw van ''Industriepark'' NL in spoor N. door Chrissie
Vandaag om 16:00:00
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Frans
Vandaag om 15:41:24
De Hoekse Lijn nader bekeken. door tijgernootje
Vandaag om 14:29:51
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Peeweetm
Vandaag om 14:25:38
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door tijgernootje
Vandaag om 14:02:35
Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam door NS264
Vandaag om 13:48:01
Harzwald Hafen Bahn door tijgernootje
Vandaag om 12:48:06
Fleischmann Pendolino renoveren (N) versus chassis Tomytec. door NS264
Vandaag om 12:41:37
De bouw van een modulebaan met Nederlands landschap. door NS264
Vandaag om 12:31:14
Schorumdijk Gem. Vaagburg 1940-1960. (Jaren ‘40-‘60 baan met haventje) door tijgernootje
Vandaag om 12:18:53
Brauhofen 2020, modelbaan in h0. door MartOnTheWeb
Vandaag om 12:06:31
Frans loodsje et cetera door Noordernet
Vandaag om 12:04:06
  

Auteur Topic: Hoe spanning verlagen, na loc-decoder?  (gelezen 1003 keer)

Theovh

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Hoe spanning verlagen, na loc-decoder?
« Gepost op: 15 mei 2021, 16:18:37 »
Ik heb een Kuehn N45 ingebouwd in een Fleischmann 7000 met nog de originele motor.
Als ik de decoder instel met de Sprog rijdt de lok zonder problemen op het programmeerspoor.
Als ik de lok op mijn baan zet dan wordt hij alleen maar warm.
De baan wordt gevoed via een DR5000, voeding op 15V.
Fleischmann geeft zelf aan dat de lok geschikt is voor 4-14V DC.
Ik heb dus het vermoeden dat ik de spanning moet verlagen op de motor, dus na de decoder.
Zou het werken als ik een weerstand van bijv. 150 Ohm tussen de oranje of grijze draad en de motor zet?
Theo
« Laatst bewerkt op: 15 mei 2021, 17:09:33 door Bert van Gelder. Reden: Titel »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21040
    • Pagina van klaas
Re: hoe spanning verlagen na loc-decoder
« Reactie #1 Gepost op: 15 mei 2021, 16:22:47 »
Wie wordt er warm, de motor of de decoder?
En heb je de verbinding tussen locframe en een van de  koolborstels wel verbroken?

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3459
Re: hoe spanning verlagen na loc-decoder
« Reactie #2 Gepost op: 15 mei 2021, 16:26:58 »
Die weerstand helpt niet want als de loc "iets moet doen" heeft ie toch een bepaalde stroom nodig.
Misschien een spoeltje? Klaas gebruikt ze volgens mij bij zijn eigen systeem.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 1793
Re: hoe spanning verlagen na loc-decoder
« Reactie #3 Gepost op: 15 mei 2021, 16:32:39 »
Citaat
Fleischmann geeft zelf aan dat de lok geschikt is voor 4-14V DC.
De baanspanning bij DCC heeft eigenlijk niets met de opgave van de fabrikant bij DC te maken. Er zijn ook veel DC treinen die op 12V rijden.

De decoder zorgt immers voor een gepulseerde gelijkspanning en die laat het 12V of 14V motortje draaien. Maar beantwoord eerst de vraag van Klaas.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21040
    • Pagina van klaas
Re: hoe spanning verlagen na loc-decoder
« Reactie #4 Gepost op: 15 mei 2021, 16:36:06 »
Een weerstand is een slechte manier om de motorspanning te verlagen. Als de motor stroom gaat trekken omdat hij b.v. een zware sleep tegen de helling op moet trekken, dan verlies je veel spanning  over de weerstand waardoor er voor de motor te weinig overblijft.

Dat spoeltje wat ik gebruik (in mijn Permaloog systeem) is niet om de spanning te verlagen maar om de HF bij de motor weg te houden. Dat is nodig bij klokankermotoren.

Spanning verlagen tussen de decoderuitgang en de motor is zinloos, die moet het gewoon doen in de beschreven situatie. En zo niet, dan heb je iets verkeerd aangesloten.

Theovh

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: hoe spanning verlagen na loc-decoder
« Reactie #5 Gepost op: 15 mei 2021, 16:42:59 »
Hoi Klaas,
de loc rijdt uitstekend digitaal via de Sprog. ( met 12V voeding)
Op de baan wordt de motor warm , niet de decoder.
Andere locs rijden zonder problemen op de baan, vandaar de vraag omdat het nogal een oud locje is.
Theo

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3459
Re: hoe spanning verlagen na loc-decoder
« Reactie #6 Gepost op: 15 mei 2021, 16:44:58 »
Dat bedoelde ik ook met het spoeltje: de HF tegenhouden.

Maar de loc rijdt helemaal niet?:
Citaat
Als ik de lok op mijn baan zet dan wordt hij alleen maar warm.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 1793
Re: hoe spanning verlagen na loc-decoder
« Reactie #7 Gepost op: 15 mei 2021, 16:49:06 »
Hoi Theo,

Bij een oudere loc kan het zijn dat de pulserende spanning (PWM) inductie, en dus warmte, in de rotor van de motor opwekt. De Kuhn heeft echter een instelbare aanstuurfrequentie.

Citaat
Aanstuurfrequentie 16/32kHz of 120Hz

Je kan eens proberen een andere (lagere) frequentie te kiezen.
En elk motortje wordt warm....dus wat is te warm......

Gr. Frits
« Laatst bewerkt op: 15 mei 2021, 16:53:48 door Fritsprt »

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3459
Re: hoe spanning verlagen na loc-decoder
« Reactie #8 Gepost op: 15 mei 2021, 17:01:00 »
Rijdt ie wel?
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

Theovh

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Hoe spanning verlagen, na loc-decoder?
« Reactie #9 Gepost op: 15 mei 2021, 22:22:51 »
De lok rijdt niet op de baan, wel zonder enig probleem op het programmeerspoor.
Het enige verschil is dus de aangeleverde spanning.
Ik zal morgen nog eens kijken of bijv. een spoeltje evt verbetering brengt.
Anders stopt ik er wel een andere motor in.

Theovh

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Hoe spanning verlagen, na loc-decoder?
« Reactie #10 Gepost op: 15 mei 2021, 22:24:09 »
en de frequentie zal ik ook eens proberen.

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 1793
Re: Hoe spanning verlagen, na loc-decoder?
« Reactie #11 Gepost op: 15 mei 2021, 22:30:03 »
De lok rijdt niet op de baan, wel zonder enig probleem op het programmeerspoor.

Waarmee stuur je de loc aan op de baan? Ik neem aan niet met de Sprog maar met een ander systeem. Volgens mij moet je het probleem niet in de loc maar in de aansturing zoeken. Staat Motorola uit in de controlunit en in de decoder? Een spoeltje is al helemaal geen oplossing. De frequentie ook niet als de loc helemaal niet rijdt.
Heb je nog andere locomotieven en rijden die wel goed?

Gr. Frits
« Laatst bewerkt op: 15 mei 2021, 22:33:26 door Fritsprt »

Theovh

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Opgelost = Re: Hoe spanning verlagen, na loc-decoder?
« Reactie #12 Gepost op: 16 mei 2021, 12:41:20 »
Hallo Frits,
mede naar aanleiding van jouw reactie alles wat betreft aansturing nog een keer nagelopen.

Meest waarschijnlijke scenario een gelijktijdige hiccup in de DR5000 en iTrain.
iTrain gaf vanmorgen ineens aan dat ik met een demoversie werkte ipv onder een licentie. Gisteren werd er wat dat betreft nog niets gemeld.  ;-(
De DR5000 kwam vanmorgen ook een tikje problematisch op.
DR5000 maar even opnieuw geïnstalleerd en iTrain maar weer de licentiegegevens ingegeven.
Nu begrijpen we elkaar weer en komt ook de Lok7 in beweging. :)

In ieder geval dank aan een ieder die mede getracht heeft dit vreemde probleem op te lossen.!!
Theo

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 1793
Re: Hoe spanning verlagen, na loc-decoder?
« Reactie #13 Gepost op: 16 mei 2021, 13:01:11 »
Fijn dat het opgelost is Theo.

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1467
Re: hoe spanning verlagen na loc-decoder
« Reactie #14 Gepost op: 17 mei 2021, 19:12:24 »
Misschien een spoeltje?

Dat bedoelde ik ook met het spoeltje: de HF tegenhouden.

Dit is dus nog erger dan een weerstand. Onze decoders gebruiken frequenties boven de 20kHz = onze gehoorgrens, daarom horen we ze niet piepen. Een spoel zou zo'n hoge inductie hebben dat hij feitelijk geen stroom meer zou doorlaten naar de motor. Dan rijdt er helemaal niets meer.

Bas