Doel:€250.00
Donaties:€122.50

Per saldo:€-127.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-04-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
Vandaag om 23:30:39
PWM, kun je pulsen afvlakken? door NS1220
Vandaag om 23:08:43
De bouw van een modulebaan met Nederlands landschap. door AntonM
Vandaag om 22:58:05
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
Vandaag om 22:41:00
Artitec: Plan E, serie 2020, materieelbespreking door damngrazy
Vandaag om 22:39:23
Rivarossi IRM: defecte kruiskoppeling door System-M
Vandaag om 22:28:58
Rivarossi onderdelen bestellen door phdirk
Vandaag om 22:25:03
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 22:24:32
Verlichting ruimte door Menno
Vandaag om 22:03:47
Piko Hondekop geschikt maken voor Permaloog door Klaas Zondervan
Vandaag om 22:00:58
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door bosje77
Vandaag om 21:57:00
Ostmühle, rangeerbaan in spoor 0 door Marc tramt
Vandaag om 21:54:16
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door ingenium secundus
Vandaag om 21:40:07
Raadplaatje door eemstede
Vandaag om 21:36:53
Toon hier je (model)treinfoto's door eemstede
Vandaag om 21:23:08
Allereerste (voorzichtige) stapjes in scratchbuild door Pascal77
Vandaag om 21:21:30
Zelf bouwen. door St00mboy
Vandaag om 21:15:07
Toon hier je (model)TRAM foto's. door eemstede
Vandaag om 21:02:36
K40 Chinese lasersnijder 300x200 door Marcel112
Vandaag om 20:49:19
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door Hans1963
Vandaag om 20:46:50
Heen, En en Weer door Huup
Vandaag om 20:42:31
Opschrift verwijderen, hoe? door VAM65
Vandaag om 20:40:31
Spooraccessoires in diverse schalen, 3D-geprint. door spoorzeven
Vandaag om 20:30:37
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 20:28:21
3D/RM IG: Anycubic Photon en Resin printers voor modelbouw, gebruikservaringen door Gerco van Beelen
Vandaag om 20:25:18
Werkplaats - (Baanplan H0) door martijnhaman
Vandaag om 20:01:35
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
Vandaag om 19:55:08
Vrije vertaling van station Arnhem jaren 80 door Niels B
Vandaag om 19:46:53
DK50018 - Nieuwe Digikeijs wisseldecoder te programmeren via Bluetooth App door KoosDeJong
Vandaag om 19:34:02
Bouw "Bahnhofsvorfeld" door charp
Vandaag om 19:12:16
  

Auteur Topic: PWM, kun je pulsen afvlakken?  (gelezen 1536 keer)

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #15 Gepost op: 10 april 2021, 20:20:53 »
Dat VAmetertje gaat ook raar doen met PWM, voel ik al aankomen  :)

de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2921
    • Mijn van-alles website
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #16 Gepost op: 10 april 2021, 21:25:29 »
Ik heb het volgende op eBay gekocht:
[...]
Ik ga je nu al waarschuwen voor die laptop-voeding. Grote kans dat dat een exemplaar is dat elke veiligheids-eis ontbeert en dus gewoon een levensgevaarlijk ding is. 7,80 is gewoon te mooi om waar te zijn. Koop voor iets meer geld een Mean Well of iets dergelijks.
Dank je, Robert  (y)
Moet ik ook nog een condensator plaatsen?
Hoogstwaarschijnlijk wel ja. Alleen een spoel gaat het niet worden (praktisch elke schakelende voeding heeft een LC-filter als uitgang).
Hoe groot die moet zijn hangt af van de frequentie en het stroomverbruik. Meer stroom = grotere condensator, maar een hogere frequentie maakt dat die condensator weer kleiner kan zijn, maar wél weer aan meer eisen moet voldoen (géén Ebay spul, maar goed spul van Panasonic, Rubycon, Nippon-Chemicon, dat soort merken, gebruiken: de puls-stromen die ze te verwerken krijgen zijn gewoon moordend voor een huis-tuin-en-keuken elco)

Of dat VA-metertje raar gaat doen, hangt af van het VA-metertje. Een goed exemplaar (haha... Ebay, wat verwacht je voor 1,50) is zodanig gefilterd dat het geen probleem is. Hou er overigens rekening mee dat ze vaak een galvanisch gescheiden voeding nodig hebben ten opzichte van de spanning die ze meten.

Ik snap persoonlijk de hype in het toepassen van die dingen niet. Wat denk je ermee te voorkomen/bereiken?

Robert E

  • Offline Offline
  • Berichten: 881
    • Robert’s Modelspoor Pagina
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #17 Gepost op: 10 april 2021, 22:02:15 »
Citaat
Dank je, Robert  (y)
Moet ik ook nog een condensator plaatsen?

Nope, als de belasting soort van weerstand is gaat dat wel werken, maar een motor is twijfelachtig (inductief).
Keer proberen zou ik zeggen...

Citaat
Ik snap persoonlijk de hype in het toepassen van die dingen niet.

a) Leuk voor de heb...
b) Kan ook enig inzicht geven wat spanning en stroom doen onder (flinke) belasting... Dus bij 6 loks tegelijk tijden, decoders die wissel om laten gaan op baanspanning, lampen die via decoder aan booster aan/uit worden gezet  enz...

Maar krijg ook zoiets van wil je nu precies :)

Mvg

Robert
MDRRC-II (Lite) goedkope DIY centrale voor DCC en MM.
Heb je een vraag, stuur me dan een mail via mijn site ipv persoonlijk bericht...

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #18 Gepost op: 10 april 2021, 23:39:56 »
Citaat
...Ik ga je nu al waarschuwen voor die laptop-voeding. Grote kans dat dat een exemplaar is dat elke veiligheids-eis ontbeert en dus gewoon een levensgevaarlijk ding is...
Ik weet wat je bedoelt, Menno: Geen CE keurmerk maar die van China Export, het label staat vol met spelfouten  :)

Citaat
...Of dat VA-metertje raar gaat doen, hangt af van het VA-metertje...wat verwacht je voor 1,50...
Al zoveel metertjes in de oriënt gekocht en nooit problemen.

Citaat
...Hou er overigens rekening mee dat ze vaak een galvanisch gescheiden voeding nodig hebben ten opzichte van de spanning die ze meten...
Deze kan beide: aparte voeding of 4~30V van de te meten spanning.

Citaat
...Ik snap persoonlijk de hype in het toepassen van die dingen niet. Wat denk je ermee te voorkomen/bereiken?...
Oh, is dat een hype joh? Nah, ben ik ook es modern  :)
Voor mij een beetje extra info, wist jij dat zo'n oude Roco BR215 wel 1A lust bij een beetje inspanning?
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #19 Gepost op: 10 april 2021, 23:48:06 »
...Maar krijg ook zoiets van wil je nu precies :) ...
Nou mijn voornoemde zelfgebouwde voeding deed het prima maar ik kan hem niet weervinden  ::)
Ik heb sneller wat gebouwd dan dat ik dat ding weer heb  :)
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #20 Gepost op: 12 april 2021, 18:03:16 »
Ik denk aan een Π type low pass filter:


De C's moeten niet te groot zijn, anders krijg ik instant optrek~ en remvertraging  :)
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #21 Gepost op: 12 april 2021, 19:10:14 »
Een test met een simpel locje (geen vliegwiel) gaf het volgende resultaat:
Bij 8V rijspanning ineens uitschakelen stond het direct stil.
Op een 4700μF condensator liep het nog 25cm door; niet dramatisch dus.
Daar hoef ik mij geen zorgen over te maken; een vliegwiel doet ook zoiets.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #22 Gepost op: 12 april 2021, 19:39:48 »
Ik wacht nog op de PWM, daarna kan ik er mee aan de gang.
De dingen voor het filter heb ik wel.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #23 Gepost op: 19 april 2021, 23:44:30 »
En ik wacht nog steeds op mijn PWM  ::)
De andere dingen waren er wel vrij snel.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #24 Gepost op: 06 mei 2021, 19:42:46 »
De PWM zat in de bus  (y)
Nu kan ik beginnen te experimenteren.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #25 Gepost op: Vandaag om 15:34:35 »
De plaatjes moeten later maar want mijn computer wil niet meer opstarten.
Hoe ik hier toch ben? Met mijn tablet :) maar uploaden is te veel gedoe.

De PWM idie ik van de eBayChinees mocht ontvangen is van prima kwaliteit  (y)
De print is netjes, de regelweerstand degelijk en (ook belangrijk) hij werkt!

De vraag van dit topic kan ik nu ook beantwoorden: nee; met een condensator erover is de motor niet goed meer te regelen...
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20887
    • Pagina van klaas
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #26 Gepost op: Vandaag om 16:11:45 »
Hoe gedraagt de motor zich als je er gewoon PWM op zet?
Het ging je om een verliesarme regeling, die heb je toch met PWM?
Gezien de gevraagde stroom gaat het niet om de motor in een modeltrein.

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #27 Gepost op: Vandaag om 18:39:13 »
Dat was  een losse motor om te testen. Ik heb ook een loc geprobeerd en met gewone PWM gaat het prima: goed regelbaar, geen bromtoon.
De PWMfrekwentie is 3kHz volgens opgave; dat is niet schadelijk voor normale motoren.
De afvlakking vind ik niet meer zo nodig.
Ik gebruikte mijn labvoeding op 12V 1.5A voor deze eerste test.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 3319
Re: PWM, kun je pulsen afvlakken?
« Reactie #28 Gepost op: Vandaag om 23:08:43 »
Met nog een spoeltje erbij is het nu wel te regelen.
Alleen een condensator aan de uitgangszijde.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0