Doel:€250.00
Donaties:€82.50

Per saldo:€-167.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-05-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NS 1600-1700-1800 infodraadje. door laurent
Vandaag om 20:56:52
NS-stations krijgen nieuwe stem door zuylen
Vandaag om 20:56:18
Ontstaan van module/ diorama baan De Lagerweij door jaco1988
Vandaag om 20:50:56
Strooisel door eriks1805
Vandaag om 20:50:33
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Edgy
Vandaag om 20:46:58
LS Models / Models World 2021 door Rondje_HO
Vandaag om 20:40:35
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Aford
Vandaag om 20:37:15
Modeltrein Express Slps II, afval container draagwagens. VAM, Essent door Fritsprt
Vandaag om 20:36:57
Welk merk rails aanschaffen? HO. door DaStig
Vandaag om 20:36:05
Anicubic advies nodig door Aford
Vandaag om 20:16:24
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 20:01:15
Modelspoorbaan Fleischmann door Wim Vink
Vandaag om 19:54:55
Line-up foto's van modellen door Groefrail
Vandaag om 19:22:21
Update: baan in de tropen door Rolando
Vandaag om 19:14:43
Werkplaats - (Baanplan H0) door martijnhaman
Vandaag om 19:06:16
Harzwald Hafen Bahn door tijgernootje
Vandaag om 19:03:52
De fabriek - Spoor 0 door BartvD
Vandaag om 19:02:54
Nederlands station (Groningen) in model. Wie heeft interesse? door roco
Vandaag om 18:42:51
[BNLS-actie] Tolhuisje in 0, H0 en N door Fritsprt
Vandaag om 18:20:51
Ardennen-express 1139/1138 door de jaren heen door Wim1969
Vandaag om 17:49:33
Fotodijkje van NS1220 door NS1220
Vandaag om 17:23:55
Herbeginner zoekt baanplan voor 2,44m x 1,22m door eriks1805
Vandaag om 17:00:05
Pimp my Fleischmann BR01 164 ==> Lofzang op een Fleischmann BR 01 door jerrytrein
Vandaag om 16:39:07
Roco 63123: TEE RAm 4 bak, sounddecoder problemen. door Sander Fondse
Vandaag om 15:56:01
ACME loc, instellen verlichting dmv. functiemapping werkt niet goed. door Martijn de Kuiper
Vandaag om 15:31:49
NS 1600-1700-1800 fotodraadje door Thom
Vandaag om 14:54:50
Taxatie Märklin H0 verzameling door Martin Welberg
Vandaag om 14:03:18
MARDEC, de Multifunctionele ARduino dcc DECoder. door Ardin
Vandaag om 13:43:34
Update bouw - Trainz030 modelbaan door Daan001
Vandaag om 12:00:45
Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan? door AlbertG
Vandaag om 11:17:41
  

Auteur Topic: Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale?  (gelezen 687 keer)

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1471
Beste mensen,

Eerder heb ik ingewikkelde dingen gevraagd over de can bus van marklins central station, maar vandaag heb ik een hopelijk wat simpelere vraag.
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98198.0

Vandaag zei een clublid per ongeluk iets ontzettend slims. Hij zei dat iTrain bekend is met het Xpressnet protocol. Dat is natuurlijk niks nieuws. Maar het deed me wel denken aan een andere manier om Xpressnet aan ons systeem te koppelen. Ik wil nu simpelweg de marklin laag bypassen door dit ding in de iTrain computer te steken.


Het is een USB naar Rs485 omzetter. Xpressnet werkt ook met Rs485 dus elektrisch is het geen probleem.

Ik wil dus de iTrain computer die met de CS3 is verbonden voorzien van X-net zodat we en multimausen kunnen gebruiken en zodat we X-net schakelpanelen kunnen maken om wissels mee te schakelen.

Ik heb zelf 0,0 ervaring met iTrain. Ik heb begrepen dat iTrain 'best veel kan'. Kan iemand mij vertellen of dit mogelijk is en me misschien een duwtje in de goede richting geven?

Bij voorbaat dank,

Bas

Hasenwald

  • Offline Offline
  • Berichten: 439
    • Mijn andere hobby; een vijver webshop
Re: Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale?
« Reactie #1 Gepost op: 18 april 2021, 02:25:12 »
Waarom vraag je dit niet op het iTrain forum, of wil je dat ik het er op gooi?  Xander, de maker van iTrain zal wel reageren denk ik.
Groet, Enrico

Hasenwald  |  Epoche III-IV-V  | H0 Roco-Line 2.1  |  BMD16N-SD  |  Digikeijs 4018  |  IB II  |  Power 4  |  iTrain Plus

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1471
Re: Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale?
« Reactie #2 Gepost op: 18 april 2021, 07:40:15 »
Dat ben ik ook zeker van plan maar ik heb gister pas een account gemaakt daar en die hebben ze nog niet geactiveerd  ::

Ik dacht misschien weet iemand het hier ook.

Mvg,

Bas

Hennik

  • Offline Offline
  • Berichten: 153
Re: Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale?
« Reactie #3 Gepost op: 18 april 2021, 10:08:21 »
Zou top zijn als dat zou kunnen werken, maar dan zou je verwachten dat Lenz de LI100 en verwanten ook simpeler had kunnen uitvoeren?

Dit lees ik in paragraaf 1.5 van dit document

Citaat
Since the structure of XpressNet requires precise timing of the network participants and the transmission
of data does not correspond to the usual PC style of communications, an interface is needed between the
PC and XpressNet.

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1471
Re: Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale?
« Reactie #4 Gepost op: 18 april 2021, 11:38:50 »
Ok ik zie het euvel. Je hebt een vertaalslag nodig die de timing van de Xpressnet bus regelt. En de Lenz Li100 die ik nog niet kende doet precies dat.

Ik kan waarschijnlijk hetzelfde doen met een arduino aTmega32u4 omdat die 2 seriele porten heeft. Maar dan moet ik nog steeds die arduino met iTrain laten babbelen. Dat vraag ik tzt wel op het iTrain forum.

Citaat
maar dan zou je verwachten dat Lenz de LI100 en verwanten ook simpeler had kunnen uitvoeren
Bedoel je dat je raar vindt dat er een best wel grote kast omheen is gebouwd? Je hebt immers maar 1 geschikte uController en een tweetal IC'tjes nodig.

Het heeft natuurlijk mijn voorkeur om ipv zelf te spelen, om een Lenz Li100 te kopen maar ik zie dat die niet meer te verkrijgen is. Toen ben ik maar eens de manual voor iTrain gaan bekijken en uiteindelijk kwam ik op de s88XPressNetLI uit. Ik dacht het eerst altijd dat dat slechts een S88 bus uitlas en de data via Xpressnet naar een centrale pompte, maar niets is minder waar. Dit apparaat stelt men in staat om zowel een S88 interface als Xpressnet interface toe te voegen aan een iTrain computer.

Dus ik denk dat ik de Rosoft mensen maar eens een bericht ga sturen.

Mvg,

Bas



Hennik

  • Offline Offline
  • Berichten: 153
Re: Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale?
« Reactie #5 Gepost op: 18 april 2021, 11:53:32 »
Bas, ik vermoed dat je deze site al wel kent, toch?
http://pgahtow.de/wiki/index.php?title=XpressNet

Ik heb het niet in detail bestudeerd, maar er worden zoveel verschillende interfaces met XpressNet beschreven, dat jouw doel hier wellicht ook wel uit te destilleren valt.

Jij hebt de XpressNet Master variant nodig denk ik?
« Laatst bewerkt op: 18 april 2021, 12:03:26 door Hennik »

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1471
Re: Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale?
« Reactie #6 Gepost op: 18 april 2021, 12:57:26 »
Jazeker  (y). Die library heb ik idd al. Ik heb hem ook al getest met mijn z21 en dat werkt prima  (y). Het was trouwens nog makkelijk ook. Nadat de hardware af was, kon ik binnen 5 minuten een van de example programma's wijzigen om een loc elke 5s een andere kant op te laten rijden. Deze libary wil ik ook gaan gebruiken voor de schakelpanelen.

Ik heb van de S88XpressNetLi begrepen dat het geen Xpressnet master is maar een Client. Ik zou dus dat ding kunnen kopen voor 40 euro en dan een arduino als Xpressnet master toevoegen zoals je net benoemde. Of aangezien we toch ook wel een maus willen, dat we permanent een multimaus als een Xpressnet centrale gebruiken.

Ik heb alleen zelf liever dat de arduino zelf direct met iTrain praat zodat we dus niet 40€ aan die S88XpressNetLi kwijt zijn. Ik gok er op dat dat niet bijzonder moeilijk moet zijn. Maar dat is een leuk vraagstuk voor het iTrain forum  ;)

Mvg,

Bas


Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 8168
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale?
« Reactie #7 Gepost op: 18 april 2021, 17:10:44 »
@Bas: Kijk even iets verder op de Webzijde van Pgahtow. Zie ook de Z21 mobile. Over het inzetten van de arduino als een z21 emulator. Dus eigenlijk een complete DCC-centrale. Denk dat dat een oplossing voor je is.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1471
Re: Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale?
« Reactie #8 Gepost op: 18 april 2021, 18:30:06 »
Damn Ronald, goede tip.

Kannonen die man heeft te veel vrije tijd gehad  :o. Hij heeft zelfs nog Railcom ingebouwd. Hij heeft wel mooie deelschema's gemaakt in Eagle, maar hij heeft dan weer geen pcb ontwerp gemaakt  ::)   Maarja je kan niet alles hebben.

Dat wordt, denk ik, PCB'tje ontwerpen of eentje in elkaar solderen. Er hoeft eigenlijk alleen maar een schakelende voeding, max485 module en Rj12 connector op te komen.

Maar voordat ik een pcb bestel, wil ik eerst mijn eigen z21 proberen op de club. Eerst even kijken of ik mijn arduino prototype een wissel kan laten schakelen en of ik iets kan laten rijden met d'n lokmaus.

Mvg,

Bas