Doel:€250.00
Donaties:€122.50

Per saldo:€-127.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-04-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Artitec Mat '54, materieelbespreking. door brutus1
Vandaag om 11:24:18
Italiaanse autotransportwagen in Nederland door fissy
Vandaag om 11:20:35
De IJmuider spoorlijn - korte geschiedenis en plaatjes door henk
Vandaag om 11:17:21
Toon hier je (model)TRAM foto's. door Dwergsein
Vandaag om 11:15:49
DR4018 werkt niet goed door Bert_Apd
Vandaag om 11:15:16
BNLS-Werkspoor - Class 58 door fissy
Vandaag om 11:12:43
Rijtuigverlichting permanent laten branden, Trix analoog door FLinn
Vandaag om 11:09:49
La vie...Sud-Est; zolderbaan met thema zuidoost Frankrijk door mdjr78
Vandaag om 11:05:54
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door wob
Vandaag om 11:05:41
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 11:00:39
Roco NS 200/300 Sik groen, model 2020, bedrijfsnummer 288 door Fritsprt
Vandaag om 10:57:35
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Vroeger
Vandaag om 10:36:42
Modelspoorbaan Fleischmann door Rolando
Vandaag om 10:27:59
Werkplaats - (Baanplan H0) door AB 7216
Vandaag om 10:27:18
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 10:22:24
Thema gezocht voor een schaal 0 baan van 3 bij 4,5 meter . door rhberk
Vandaag om 10:21:17
Toon hier je (model)treinfoto's door ingenium secundus
Vandaag om 10:18:29
The Summer of 69 door Rolando
Vandaag om 10:17:20
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland 2e wereldoorlog door Rolando
Vandaag om 10:12:42
SLT in H0 voor Kleindrecht door DBCargo
Vandaag om 10:09:36
Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale? door Hennik
Vandaag om 10:08:21
Lofzang op een Fleischmann BR 01 door Karst Drenth
Vandaag om 10:01:53
Schorumdijk Gem. Vaagburg 1940-1960. (Jaren ‘40-‘60 baan met haventje) door Aford
Vandaag om 09:57:49
N-rijder in spe. 2,80 mtr x 60 cm. door nkob
Vandaag om 09:30:26
LDT RS8 nieuwe uitvoering met oranje sticker door Arnold
Vandaag om 09:26:38
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door 1200blauw
Vandaag om 09:05:14
Baan in Los Angeles door Misha
Vandaag om 08:51:26
BNLS-Werkspoor - Pimp my LimaRossi Mat '46 Muizeneus door henk
Vandaag om 08:36:07
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door V200-G2000
Vandaag om 08:35:18
LS Models CIWL Restauratie (van rond 1986) door Arnold van Heyst
Vandaag om 08:15:33
  

Auteur Topic: Sein en wissel tegelijk schakelen met één schakelaar, analoog.  (gelezen 1379 keer)

Rdpvdn

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 8
Sein en wissel tegelijk schakelen met één schakelaar, analoog.
« Gepost op: 01 maart 2021, 18:28:32 »
Hoi

Ik ben al enige tijd bezig met mijn baan opnieuw op te bouwen.
Ik rijdt op fleischmann rail analoog
en doe alles handmatig bedienen.

Nu heb ik het volgende probleem
ik gebruik voor mijn wissels viessmann 5549 schakelkasten met terug meldfunctie.
dat gaat helemaal top

NU wil ik blokseinen en dwergseinen aansluiten zodat ze automatisch meewisselen van kleur aan de hand van stand van de wissel
Dit is niet zoals het hoort , maar ik gebruik ze puur voor verfraaing van mijn baan,in het echt staan ze ook namelijk .

ik begrijp dat het niet zomaar kan aansluiten zodat ze blijven branden  met deze schakels

ik ben een hele erge leek in techniek en begrijp er geen snars van.
ik heb op het forum en het net zitten zoeken wat te doen ,maar kom er niet uit.
vak termen zeggen mij ook niks

wie wil mij hiermee helpen ,zodat ik met 1 knop wissel en sein kan bedienen.
Nogmaals ik gebruik ze puur als verfraaing


ik gebruik rails van fleischmann(piko),
schakels van viessman 5549

aansturing analoog
stroom voorziening dc- gelijkstroom
schaal h0
« Laatst bewerkt op: 02 maart 2021, 19:50:19 door Bert van Gelder »

Reinier Z.

  • Offline Offline
  • Berichten: 3171
Re: hoe aan te sluiten seinen op schakelaars
« Reactie #1 Gepost op: 01 maart 2021, 19:32:32 »
Je kunt een bi-stabiel relais laten meeschakelen. Die sluit je, net als een wissel, met 3 draadjes aan. Gewoon op dezelfde aansluitingen als waarop het bijbehorende wissel zit aangesloten.

Het bi-stabiele relais schakelt één of meerdere contacten om, waarmee je het sein kan schakelen. 
Reinier

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1850
    • El Carrilet
Re: hoe aan te sluiten seinen op schakelaars
« Reactie #2 Gepost op: 01 maart 2021, 19:47:23 »
ik ben een hele erge leek in techniek en begrijp er geen snars van.
ik heb op het forum en het net zitten zoeken wat te doen, maar kom er niet uit.
vaktermen zeggen mij ook niks
Dan wordt het wel moeilijk, maar je kunt eens kijken naar het schakelpaneel in het draadje van "Baan in de tropen" en ook op de bonte verzameling van Klaas Z.

hans1958

  • Gast
Re: hoe aan te sluiten seinen op schakelaars
« Reactie #3 Gepost op: 01 maart 2021, 20:26:18 »
hier een klein krabbeltje hoe het zou kunnen


heb dit even snel getekend niet zo netjes maar werkt wel.
1 weerstand 560 ohm ,
2 diodes 1n4001
1 led groen
1 led rood
1 bi stabiel relais 12 volt
« Laatst bewerkt op: 02 maart 2021, 10:20:09 door hans1958 »

Rdpvdn

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 8
Re: hoe aan te sluiten seinen op schakelaars
« Reactie #4 Gepost op: 02 maart 2021, 18:38:20 »
fijn dat jullie me willen helpen

is er iets van een kant en klaar systeem voor ??

Reinier Z.

  • Offline Offline
  • Berichten: 3171
Re: hoe aan te sluiten seinen op schakelaars
« Reactie #5 Gepost op: 02 maart 2021, 18:56:03 »
Wat beschreven is, is al tamelijk kant-en-klaar. Het schema ziet er misschien uit als abacadabra, maar het zijn in feite alleen een wisselschakelaar, een wissel, een sein en een bistabiel relais die met draadjes aan elkaar verbonden zijn.

Het makkelijkste is een bistabiel relais kopen bij een modeltreinfabrikant. Dan krijg je een keurig kastje waar het relais inzit, met aansluitklemmetjes voor de draadjes. Het is ook meteen een schandalig dure oplossing, zoals dit relais van Fleischmann: https://www.fleischmann.de/en/product/11862-0-0-0-0-0-0-004006-0/products.html

Iets gunstiger is deze van Viessmann, waar je er twee in een kastje krijgt voor minder geld: https://viessmann-modell.com/sortiment/elektronik/elektronik-mechanik/245/elektronisches-relais-2-x-2um

Het kan nog veel goedkoper door er bijvoorbeeld eentje bij Conrad te kopen, maar dan moet je wel draadjes solderen en vaak moeten die dingen dan perse met gelijkspanning aangestuurd worden.
Reinier

Rdpvdn

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 8
Re: hoe aan te sluiten seinen op schakelaars
« Reactie #6 Gepost op: 02 maart 2021, 19:10:45 »
dan denk ik dat ik voor het viessmann systeem ga, ik ga me erin verdiepen.

nogmaals enorm bedankt


Rdpvdn

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 8
Re: hoe aan te sluiten seinen op schakelaars
« Reactie #7 Gepost op: 02 maart 2021, 19:11:26 »
iedereen enorm bedankt voor jullie tijd en de moeite om mij te helpen. :) :) :) :)

hans1958

  • Gast
Re: hoe aan te sluiten seinen op schakelaars
« Reactie #8 Gepost op: 02 maart 2021, 19:14:43 »
zelf bouwen is veel leuker en zeker veel goedkoper voor ong 5 e per wissel ben je dan klaar

Reinier Z.

  • Offline Offline
  • Berichten: 3171
Re: Sein en wissel tegelijk schakelen met één schakelaar, analoog.
« Reactie #9 Gepost op: 02 maart 2021, 21:16:14 »
Reinier

hans1958

  • Gast
Re: Sein en wissel tegelijk schakelen met één schakelaar, analoog.
« Reactie #10 Gepost op: 02 maart 2021, 22:45:48 »
volgens mij gaat dit niet werken immers de wissel spoelen zijn ac en de seinen meestal led dus dc, leuk om leds op te blazen en volgens mij is dit ook geen bi stabiel relais.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20792
    • Pagina van klaas
Re: Sein en wissel tegelijk schakelen met één schakelaar, analoog.
« Reactie #11 Gepost op: 02 maart 2021, 22:56:10 »
Het is wel degelijk een bi-stabiel relais en als dat sein van Viessmann is dan zit er een beschermingsdiode in de gemeenschappelijke draad. Dus geen enkel probleem om er wisselspanning op te zetten.

hans1958

  • Gast
Re: Sein en wissel tegelijk schakelen met één schakelaar, analoog.
« Reactie #12 Gepost op: 02 maart 2021, 22:58:59 »
nee maar op de led seinen dus wel een probleem die krijgen in dit schema ac aangeboden en een veel te hoge spanning

Reinier Z.

  • Offline Offline
  • Berichten: 3171
Re: Sein en wissel tegelijk schakelen met één schakelaar, analoog.
« Reactie #13 Gepost op: 02 maart 2021, 22:59:40 »
En dat kunnen ze dus ook prima hebben, dankzij die diode.
Reinier

hans1958

  • Gast
Re: Sein en wissel tegelijk schakelen met één schakelaar, analoog.
« Reactie #14 Gepost op: 02 maart 2021, 23:01:00 »
waar is die diode dan? onvindbaar in dit schema als ook de weerstand