Doel:€250.00
Donaties:€352.00

Per saldo:€102.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 29-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door bigboynl
Vandaag om 02:44:34
Kabelbaan in grootte 0, fabrikant gezocht. door Jan-Peter
Vandaag om 00:02:57
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Dwergsein
26 februari 2021, 23:52:37
Baanbouw Bosje77 door Wim Vink
26 februari 2021, 23:40:11
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door laurent
26 februari 2021, 23:28:37
ESU LokSound 5 Micro; langzame start en stop instellen. door Sven
26 februari 2021, 22:46:51
Projekt 083-338 door 44
26 februari 2021, 22:42:04
De bouw van een modulebaan met Nederlands Landschap door AntonM
26 februari 2021, 22:27:33
BNLS-Module: Grasland - de keerlussen met schaduwbakken door Edsko Hekman
26 februari 2021, 22:24:33
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Robert E
26 februari 2021, 22:15:47
Hornby TTS sound decoder, CV 5 in te stellen? door Hans1963
26 februari 2021, 22:06:00
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door ruudns
26 februari 2021, 22:05:45
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
26 februari 2021, 21:54:33
Jaren ‘40-‘60 baan met haventje door Aford
26 februari 2021, 21:51:34
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door ingenium
26 februari 2021, 21:50:34
Haarsem aan Zee H0 door bask185
26 februari 2021, 21:48:27
Cubana door Sven
26 februari 2021, 21:47:02
Roco NS 2400, model 2020, materieelbespreking door Harold34
26 februari 2021, 21:38:29
Pfarrerwinkel bahn door Jelmer
26 februari 2021, 21:16:10
Modelspoorbaan Fleischmann door Rolando
26 februari 2021, 21:12:10
Brabantse betonnen bovenleiding Ho, wat heb je nodig voor een diorama van 175cm? door Klaas Zondervan
26 februari 2021, 20:51:40
SLT in H0 voor Kleindrecht door AdLoc
26 februari 2021, 20:38:17
Roco 43563 Capitole lok, digitaal maken door kisskriss
26 februari 2021, 20:38:04
Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
26 februari 2021, 20:22:45
Fleischmann lok digitaal lampen knipperen door henk
26 februari 2021, 20:22:06
Piko decoders in Piko Hondekop, hoe kun je lastregeling uitzetten? door bask185
26 februari 2021, 19:24:43
Ontstaan van module/ diorama baan De Lagerweij door jaco1988
26 februari 2021, 19:22:48
Baan 'begroenen', hoe, wat en waarmee? door NS1220
26 februari 2021, 18:54:06
Spooraccessoires in diverse schalen, 3D-geprint. door spoorfreak
26 februari 2021, 18:05:20
Flachdorf (430x100 cm) door wimk
26 februari 2021, 17:31:42
  

Auteur Topic: Diodeschakeling met stroomdetectie  (gelezen 2240 keer)

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20521
    • Pagina van klaas
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #15 Gepost op: 26 januari 2021, 12:42:52 »
Nou Ron, de meningen mogen dan verdeeld zijn, alle elektrotechnici zijn overtuigd van het nut van de diodeschakeling.
De reden daarvoor wordt in de encyclopedie duidelijk uitgelegd.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19609
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #16 Gepost op: 26 januari 2021, 12:43:58 »
Dan test je het toch een keer Ron.
Leg een paar meter rails met in het midden een gedetecteerde sectie en links en recht niet gedetecteerde secties. Sluit die laatsten aan zonder diodebrug en ga kijken wanneer een loc wordt gedetecteerd: bij het eerste wiel in de gedetecteerde sectie of pas als alle stroomafnemende wielen in die sectie staan. Ik denk het tweede en bij modellen waarbij de stroomafnemende wielen een beetje ver uit elkaar liggen (treinstel, rijtuig), is dat echt wel onhandig.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 608
  • Veroniek
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #17 Gepost op: 26 januari 2021, 13:16:00 »
Misschien een overbodige aanvulling in het voordeel van het gebruik van diodes in ongedetecteerde stukken:
ik heb nooit de diodes gebruikt, omdat ik er in de praktijk geen last van had binnen mijn opzet met Lenz BM2 en BM3.  Maar doordat de discussie kortgeleden weer in een ander draadje oplaaide, heb ik een test gedaan zoals hiervoor omschreven.  Uitslag, tot mijn stomme verbazing:  precies het effect van niet direct bezetmelden, of bij sommige treinstellen pas als ze geheel in het detectie stuk waren.  Ook met verlichte wagons heb je een probleem.
Dus ongeacht wel of niet nodig hebben (bij mij) zou ik toekomstige plannen altijd van diodes voorzien.

(PS  ter verduidelijking waarom ik er geen last van heb:  er zit een instelbare vertraging op de bezetmeldingen op mijn BM2 of BM3, ook afvallen gaat instelbaar vertraagd)
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ

spock

  • Offline Offline
  • Berichten: 362
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #18 Gepost op: 26 januari 2021, 21:10:44 »
Zonder gelijkrichtbrug tussen de motorshield en ongedetecteerde stukken:
In rust geen verschil, 0 Volt.
Met loc in gedetecteerde sectie: 0.7 Volt.
Half in en buiten gedetecteerde sectie: 0 Volt.
Ook nu geen verschil in snelheid tussen gedetecteerde en niet gedetecteerde stuk.

@RonK: Die waarde van 0.7V kan niet correct zijn. Ik laat even in het midden of het een foutmeting is of een fout in de okkie, maar er hoort een verschil van 1.2 a 1.4 volt te zijn. Zojuist voor de zekerheid op mijn baan gemeten en daar was het de te verwachtte 1.2 Volt verschil.

mvg spock


ron.kraaijkamp

  • Offline Offline
  • Berichten: 181
    • Mijn baan in opbouw op 2RSweb
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #19 Gepost op: 27 januari 2021, 08:17:11 »
@Spock,

Ja, ik denk dat ik het anders moet meten.
Misschien vanavond tijd. Laat ik mijn bevindingen weten.

fozziebear

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #20 Gepost op: 30 januari 2021, 14:41:59 »
Hier RonF:

Onderstaand de gemeten door mij gemeten waarden met belasting, d.w.z. met rijdende lok.

Zonder brug:
Op het detectiestuk een spanningsval van 12,1 naar 10,95 - op  het ongedetecteerde stuk 12,1

Met brug:
Op het detectiestuk een spanningsval van 12,1 naar 10,95 - op  het ongedetecteerde stuk 11,3

Resume, de spanningsval op het gedetecteerde stuk is met of zonder identiek. Dit was uiteraard te verwachten. Gebruikmakend van de diodeschakeling wordt de spanningsval op het gedetecteerde stuk kleiner, echter groter dan gewenst. Ik blijf met een verschil van ong 0.35V zitten.
Een mogelijke oplossing zou zijn het gebruik van de eerste poort van de OKKIE daar deze toch niet voor stroomdetectie kan worden ingezet. Je moet dan wel de aanvoer van een dr DCC draden aanvoeren aan de ingang van de AlLoco.Dit vergt echter weer wel wat extra bedrading, maar dan gebruik je wel dezelfde type diodes.

Met vriendelijke groet,
RonF 
Met vriendelijke groet,
Ron

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19609
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #21 Gepost op: 30 januari 2021, 15:01:18 »
Maar goed, heb je eigenlijk een detectieprobleem?
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

fozziebear

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #22 Gepost op: 31 januari 2021, 17:06:33 »
Beste Henk,

Het gaat er hier niet om of ik een detectie probleem heb. En alvast een antwoord op je vraag, nee dat heb ik niet. Eerlijkheidshalve moet ik er dan wel bij zeggen dat ik slechts een testbaantje heb. Ik wil eerst eventuele problemen zien te tackelen voordat ik de echte baan ga optakelen.
Verder was primair de vraag waarom ik dan toch een spanningsverschil had terwijl ik gebruik maakte van een diodeschakeling. Deze vraag is nu grotendeels beantwoord en opgelost daar ik een foutieve meting deed zonder belasting. Enige waar ik me nu nog over druk ga maken is het feit dat ik ondanks de diodeschakeling nog een verschil heb van ongeveer 0.35V. En eigenwijs als ik ben wil ik naar de "beloofde" 0V.

Met vriendelijke groet,
RonF
Met vriendelijke groet,
Ron

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20521
    • Pagina van klaas
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #23 Gepost op: 31 januari 2021, 17:10:25 »
Misschien kun je wat concreter aangeven wat je meet. M.a.w., op welke punten zet je de meetpennen?

fozziebear

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #24 Gepost op: 31 januari 2021, 19:06:33 »
Maar natuurlijk Klaas,

Zie het onderstaand plaatje. mocht het niet duidelijk, sorry maar ik had een 5 voor tekenen op school.



Met vriendelijke groet,
RonF

PS die verticale streepjes zijn de bielzen  ;D
Met vriendelijke groet,
Ron

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6854
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #25 Gepost op: 01 februari 2021, 15:26:54 »
In deze tekening ontbreekt de diodeschakeling  :angel:
Enige waar ik me nu nog over druk ga maken is het feit dat ik ondanks de diodeschakeling nog een verschil heb van ongeveer 0.35V. En eigenwijs als ik ben wil ik naar de "beloofde" 0V.
Waarom maak je je daar druk over? Als het werkt is het toch goed.
En wie heeft je 0V beloofd?
Het enige doel is het spanningsverschil zo klein mogelijk te maken. Echt 0V zal het nooit zijn. Geen enkele diode is hetzelfde dus je zal altijd wel iets meten.
Gr.
Eric

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20521
    • Pagina van klaas
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #26 Gepost op: 01 februari 2021, 16:19:17 »
Ik mis ook de diodeschakeling. En ik snap nog iets niet. Loopt de rijstroom nou door de Arloco?

fozziebear

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #27 Gepost op: 02 februari 2021, 20:29:44 »
Klaas, Remunj,

Beleefdheidshalve antwoord ik nu even. Ik kom a.s. weekend met een antwoord terug, maar op dit moment werk ik 14 uur per dag en heb even geen tijd en fut om een gedegen antwoord te geven. Wordt vervolgd.

Met vriendelijke groet,
RonF
Met vriendelijke groet,
Ron

fozziebear

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #28 Gepost op: 11 februari 2021, 14:44:37 »
@Remunj,

Inderdaad ontbreekt de diodeschakeling, maar de tekening is in de haast gemaakt en daarbij ben ik het ding volkomen vergeten. Uiteraard hoort deze er wel bij.
Dan de beloofde 0V. Dit was eigenlijk met een knipoog bedoeld maar kennelijk niet goed opgepakt. In de encyclopedie staat een tekening met uitleg waarbij er dan tussen gedetecteerd en ongedetecteerd een verschil van 0V zou zijn wanneer je gebruik maakt van de diodeschakeling. Beloofd moet je hier dus lezen met een dikke knipoog. Sorry voor de verwarring. Verder zie ik nergens vermeld dat het de bedoeling is om het verschil zo klein mogelijk te maken, de bedoeling is mijns inziens geen verschil. 0,35V Verschil vind ik in dit geval teveel, maar ieder zo zijn eigen mening hierover.

@Klaas,

Ja als ik iets fout doe, dan doe ik dat ook goed fout. Ik houd niet van half werk  ;D  De rijstroom loopt inderdaad niet door de ArLoco. Ik was met mijn hoofd even bij een andere opzet van de schakeling waarbij je ongedetecteerde stukken ook van spanning kan voorzien middels de eerste poort van de OKKIE welke je toch niet voor stroomdetectie kan gebruiken. Onderstaand een kleine tekeing ter illustratie. voor alle duidelijkheid, je kan uiteraad niet je hele baan via een OKKIE laten lopen daar de diodes maar 1A aankunnen. Je kan echter wel een paar secties  samenvoegen. Deze opstelling ga ik hoop ik komend weekend testen om te zien of ik de "beloofde" 0V kan realiseren.

Let op: de nummering is puur een voorbeeld dus niet de werkelijkheid!




En omwille van mijn en misschien wel jullie nieuwsgierigheid toch maar even snel naar boven gegaan en de aanpassing gedaan waarbij de rijstroomvoorziening voor de ongedetecteerde secties via de OKKIE loopt. YES! Zowel on- als gedetecteerd meet ik nu een spanning van 10,6V belast. Het getal is uiteraard niet van belang maar wel dat ik 0V verschil heb bij gelijke diodes. Waarschijnlijk zullen er verschillen zijn na het 1ste digit achter de komma, maar vooruit ik ben de rotste niet en kan hiermee leven.

Met vriendelijke groet,
Een blije RonF
 
« Laatst bewerkt op: 11 februari 2021, 16:10:15 door fozziebear »
Met vriendelijke groet,
Ron

ron.kraaijkamp

  • Offline Offline
  • Berichten: 181
    • Mijn baan in opbouw op 2RSweb
Re: Diodeschakeling met stroomdetectie
« Reactie #29 Gepost op: 25 februari 2021, 11:55:40 »
Duidelijk RonF,

Het verschil komt dus voort uit verschillende typen dioden bruggen.
En dat heb je voorkomen door de ongedetecteerde stukken ook via de OKKIE te laten lopen.

Ik ga er zelf nog even over nadenken. Ik heb het nu centraal geregeld met een 10A diodebrug.
Het voordeel van het gebruik van de OKKIE is, naast de 0 volt verschil spanning, dat je bedrading korter kan zijn.

Mvg, RonK
« Laatst bewerkt op: 25 februari 2021, 12:04:59 door ron.kraaijkamp »