Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 20-05-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Heen, En en Weer: de tram. door eemstede
Vandaag om 07:23:49
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Frank 123
Vandaag om 07:22:31
Raadplaatje door HIJ
Vandaag om 07:13:37
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 06:41:50
Dat overkomt mij niet. door Duikeend
Vandaag om 02:01:51
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door sneek
Vandaag om 00:27:43
Frans loodsje et cetera door DJV
Vandaag om 00:23:45
Bestaat er een 189 DB Cargo in H0? door Blausee-Mitholz
28 mei 2022, 23:53:37
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door DJV
28 mei 2022, 23:49:44
Rondom Charlois door Alewijn
28 mei 2022, 23:48:44
Spoorwegmuseum dienstvaardig, kan er meer rijvaardig gemaakt worden? door Rick
28 mei 2022, 23:42:11
De Wadlander, een eilandbaan. door DJV
28 mei 2022, 23:37:51
Artitec Hondekop IC-uitvoering, model 2020, materieelbespreking. door Spoor010
28 mei 2022, 23:17:15
Diorama door EricZmS
28 mei 2022, 22:47:58
Bahnstrecke 5867 door DJV
28 mei 2022, 22:24:26
Ermehuizen anno 1974 door Edwin2121992
28 mei 2022, 22:08:02
Foto's gezocht van personeelverblijfswagen door Thom
28 mei 2022, 21:50:56
BNLS modulebaan Werkspoor-Kathedraal hervat. door NS264
28 mei 2022, 21:12:32
Roco br 10 002 - 62192 door Bahn-AG
28 mei 2022, 20:39:19
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door BartvD
28 mei 2022, 20:37:40
IJmc oftewel IJmuiden Casembrootstraat door Spoorrelais
28 mei 2022, 20:13:41
Ovaalramer in messing. Schaal 0 door FritsT
28 mei 2022, 19:48:54
Vragen over (Brawa) Rheingold. door Dave.......
28 mei 2022, 19:25:55
Handleiding/documentatie gezocht Pola-Maxi ? BR89 door bellejt
28 mei 2022, 19:20:14
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
28 mei 2022, 19:18:29
decoders reageren niet op signaal van DR5000 door Klaas Zondervan
28 mei 2022, 19:04:37
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
28 mei 2022, 18:16:10
Roco 1600, versie 2022 door arjang
28 mei 2022, 17:38:17
Harzwald Hafen Bahn (spoor 0) door tijgernootje
28 mei 2022, 17:18:41
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door Dave.......
28 mei 2022, 17:14:47
  

Auteur Topic: Waar detectie aan te brengen op een wisselstraat?  (gelezen 661 keer)

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5896
  • ***
Waar detectie aan te brengen op een wisselstraat?
« Gepost op: 13 maart 2022, 12:20:35 »
Mijn baan wordt aangestuurd mbv Koploper. Ik ben nu begonnen met de sporen op de rijtafel zelf.
De stationsporen moeten natuurlijk detectie krijgen. Hoe krijg je het beste treinverloop? Ik had er het volgende voor bedacht. Heeft het zin om de wissels bij Punt A apart te detecteren  (gele markeringen)? De rode cijfers zijn de bedachte detectie stukken.



De vier ingaande sporen komen uiteindelijk van 2 sporen binnen. Het spoortje bij punt 11 gaat naar een driewegwissel richting lokloods.
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 2147
Re: Waar detectie aan te brengen op een wisselstraat?
« Reactie #1 Gepost op: 13 maart 2022, 12:27:54 »
Ik weet alleen van de iTrain 'religie' dat wissels niet bij blokken horen. Als de secties om de wissels heen gedetecteerd zijn, heb je feitelijk geen of weinig profijt van het detecteren van treinen op wissels.

Het volstaat om de sporen langs de perrons te voorzien van een 2 melders, 1 aan elk uiteinde. Je kan dat ook nog kiezen om het spoor tussen de melders te detecteren, maar dat is alleen handig bij 3-rail om achter gelaten wagons te detecteren. ( wat je natuurlijk oplost door geen wagons achter te laten in de eerste plaats  ;D )

Wissels zou ik zelf alleen detecteren als ik zonder computer programma een interlock systeem zou wil maken die de wissels elektrisch blokkeert wanneer er een trein over rijdt. Iets soortgelijks had je vroeger ook in het NX systeem en ongetwijfeld zal tegenwoordig elk emplacement een dergelijke beveiliging hebben. Jouw beveiliging is hier koploper.

Mvg,

Bas

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 4456
Re: Waar detectie aan te brengen op een wisselstraat?
« Reactie #2 Gepost op: 13 maart 2022, 12:40:56 »
Ruud,

Door detectie aan te brengen op wissels kun je delen van een wisselstraat eerder vrijgeven in plaats van de hele straat tegelijk. Dat kan handig zijn. Of dat ook voor jou geldt moet je zelf bepalen.

Verder kun je een sein eerder af laten vallen als de trein op het eerste wissel met detectie aan komt. Dit in plaats van op de eerste melder van het volgend blok.

Gr, Ben.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5896
  • ***
Re: Waar detectie aan te brengen op een wisselstraat?
« Reactie #3 Gepost op: 13 maart 2022, 13:20:46 »
@Ben:  (y) dus de wissels bij A detecteren.
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1620
Re: Waar detectie aan te brengen op een wisselstraat?
« Reactie #4 Gepost op: 13 maart 2022, 17:20:20 »
Hallo Ruud,

Dat is wel handig om die wissels in Koploper eerder vrij te geven, zodat de wisselstraat ook weer sneller beschikbaar is. De eenvoudigste manier is dan ook om de bezetmelders van de wissels op te nemen in de te verwachten bezetmelders van blok naar blok. Ze verschijnen dan ook in het overzicht bij het vrijgeven van de wissels in een wisselstraat, zodat je kunt gebruiken om de wisselstraat weer sneller beschikbaar te hebben. Ik voorzie al mijn wissels van bezetmelders, ook om de bezetmelding mee te kunnen volgen en, zoals Ben ook aangeeft, seinen weer eerder op onveilig te krijgen.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5896
  • ***
Re: Waar detectie aan te brengen op een wisselstraat?
« Reactie #5 Gepost op: 13 maart 2022, 19:45:51 »
 (y) gaan we de wissels voorzien van bezetmelder in het station. Na het aansluiten maar eens uitzoeken hoe dat in Koploper geregeld moet worden ;).
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1609
Re: Waar detectie aan te brengen op een wisselstraat?
« Reactie #6 Gepost op: 13 maart 2022, 20:25:51 »
Dat is heel makkelijk. In baanontwerp kies je voor wisselstraten. Daar definieer je de mogelijke wisselstraten door de betrokken wissels in de correcte stand te zetten en te selecteren. Daarna kun je voor iedere gedefinieerde wisselstraat de bezetmelder selecteren die de straat vrijgeeft. Let op dat kan op twee manieren, ten eerste wanneer een bezetmelder opkomt. Als tweede mogelijkheid kun je ook op het afvallen van een bezetmelder een straat vrijgeven. Die laatste gebruik je als je de wissels hun eigen bezetmelder hebt gegeven. Dus soms moet ieder wissel zijn eigen bezetmelder krijgen, dat hangt van de mogelijk rijpaden over de wisselstraten af.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5896
  • ***
Re: Waar detectie aan te brengen op een wisselstraat?
« Reactie #7 Gepost op: 13 maart 2022, 21:23:20 »
 (y) eens goed bedenken dan wat de rijwegen gaan worden.
Eerst maar eens verder bouwen dan. Doordat het eigenlijk een baan is met één doorlopend spoor door twee etages met een schaduwstation en ik boven op de rijtafel toch wil rondrijden zonder naar beneden te moeten en ook nog gedeeltelijk dubbelspoor op de rijtafel wil hebben geeft dat toch wat problemen ;D ::). We gaan rustig verder.....
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).