Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Diodeschakeling met stroomdetectie door henk
Vandaag om 12:43:58
Dubbelspoor tunnelportaal van gips. door Romavami
Vandaag om 12:43:11
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 12:34:12
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door Romavami
Vandaag om 12:31:08
Digitaal handbestuurd rijden: en de wissels dan? door VvKan
Vandaag om 12:24:22
Lopi V4 Piko hondekop interieur+cabineverlichting door 008200
Vandaag om 12:20:59
Mat '36, 445. Zelfbouw. door joepDE2
Vandaag om 12:20:46
B-Models 2021 door Duoblock
Vandaag om 12:20:33
Trein botst op scootmobiel bij spoorwegovergang Vierpaardjes door Reinout van Rees
Vandaag om 12:19:05
Bruggen-IG: de spoorbrug in Geldrop in N door janw
Vandaag om 11:40:37
Puzzel: schakelen verbindingsspoor met ompolen door VvKan
Vandaag om 11:33:05
NS 6100 van GM&S door Tomasso
Vandaag om 11:29:56
Fleischmann, minitrix, spare parts. Zijn die nog ergens te krijgen? door Twanvuurens
Vandaag om 11:23:03
Station Delft N spoor 1/160 zelfbouw door johnny
Vandaag om 11:12:02
Koppelen luchtslangen door Peter Kleton
Vandaag om 11:10:10
Cubana door Dave.......
Vandaag om 10:56:40
Artitec in NOS journaal: 'Naar China verzenden is makkelijker' door Mitchell
Vandaag om 10:44:05
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door Hirschsprung
Vandaag om 10:15:57
Lux, railslijpwagen maakt veel geluid. door bellejt
Vandaag om 10:03:59
Update: baan in de tropen door Wim Vink
Vandaag om 09:57:35
ESU Ecos 2 uit te breiden om meerdere treinen handbediend te laten rijden? door cbx
Vandaag om 09:45:52
Modelspoorbaan Fleischmann door Wim Vink
Vandaag om 09:28:00
Roco MultiMaus, hoe moet je CV programmeren van 3 cijfers? door bmwpiet
Vandaag om 09:22:00
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door bask185
Vandaag om 08:00:33
Modellbau Veit H0e 2021 door VFR
Vandaag om 07:57:43
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Rick
Vandaag om 07:56:11
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
Vandaag om 07:44:23
Roco 2021, nieuws van de fabrikant. door henk
Vandaag om 07:43:22
Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig? door Frycio82
Vandaag om 07:14:58
Cabineritten door Nederland en Duitsland. door Arjen-V
Vandaag om 06:17:25
  

Auteur Topic: Model rijdt niet op analoge baan.  (gelezen 1873 keer)

PietB

  • Offline Offline
  • Berichten: 529
  • Forum lid sinds December 2007
Model rijdt niet op analoge baan.
« Gepost op: 27 november 2020, 01:19:54 »
Ik heb een Kato N model van de Allegra ABe8/12, dat is door de leverancier gedigtaliseerd.
Door middel van een Kuehn 82310 in de motorwagen en een D&H FH05B-3 in de bijwagen.
Het model rijdt perfect en de lichtwisseling is ook OK.
Maar nu was ik vorige week bij een kennis met een analoge baan en daar deed het model niets, terwijl 2 van mijn andere modellen wel analoog bij hem reden.
Ik heb een Intellibox centrale dus kan zelf CV 29 instellen op 6(korte adressen)
Beide decoders hebben 25 als adres, kan ik ze beide in de baan zetten en met POM CV 29 veranderen?
Of moet ik ze afzonderlijk wijzigen?

grt Piet.
Ib-650 + loconet-Rosoft apparatuur.

john 56

  • Offline Offline
  • Berichten: 188
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #1 Gepost op: 27 november 2020, 09:12:37 »
Ik zou even kijken of bit 2 in cv 29  analoog aan staat
Groet john
Baan De Molenwerf 
HO Intellibox II
DCC
loconet
Lissy

knar46

  • Online Online
  • Berichten: 764
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #2 Gepost op: 27 november 2020, 09:34:49 »
Omdat 2 van je andere modellen wel op die baan rijden is het de vraag of het onderstaande een oplossing kan zijn. Op mijn digitale baan met Lenz centrale kan analoog worden gereden als de centrale op 0000 staat.
Gr
Knar46

PietB

  • Offline Offline
  • Berichten: 529
  • Forum lid sinds December 2007
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #3 Gepost op: 27 november 2020, 10:11:36 »
Knar46 en John, dank voor je reactie.
Maar mijn vraag was eigenlijk, kan ik het model in de baan zetten adres #25 selecteren en dan CV29 van beide decoders gelijktijdig veranderen, of moet ik de decoders ieder afzonderlijk programmeren.
Dit is nl mijn eerste model met 2 decoders, vandaar mijn vraag.

grt Piet.
Ib-650 + loconet-Rosoft apparatuur.

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 442
  • Veroniek
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #4 Gepost op: 27 november 2020, 10:22:18 »
Op mijn digitale baan met Lenz centrale kan analoog worden gereden als de centrale op 0000 staat.
Niet helemaal correct.  Op ADRES 0000 in je regelaar kun je een analoge loc besturen.  (Heeft niet met de centrale te maken)
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ

v140

  • Offline Offline
  • Berichten: 547
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #5 Gepost op: 27 november 2020, 10:55:46 »
Hoi

Hangt wel degelijk van de centrale af. De IB doet dit dus gewoon niet.
Elke analoge loc die je op de baan zet gaat er meteen met een noodgang vandoor en is gewoon niet te regelen, ook niet met adres 0000.
Extra check: de centrale pakt de invoer 0000 niet eens als adres.
« Laatst bewerkt op: 27 november 2020, 11:03:28 door v140 »
Gr. Ron

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 20359
    • Pagina van klaas
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #6 Gepost op: 27 november 2020, 11:43:00 »
Hier lopen 2 dingen door elkaar.

1.  een digitale loc kan op een analoge baan rijden, maar dat moet je in CV29 wel instellen.

2. een analoge loc (dus zonder decoder) kun je op een digitale baan apart besturen, onder bepaalde voorwaarden.
Het werkt alleen bij DCC, en dan ook nog alleen bij bepaalde merken. Bij Digitrax kan het, en waarschijnlijk ook bij Lenz.
Het DCC protocol is elektrisch symmetrisch, d.w.z. dat het aandeel positieve en negatieve impulsen gelijk is. Een analoge loc doet daar niks op. Maar DCC kent het systeem van zero-stretching. Daarbij worden de pulsen van de nul-bits eenzijdig verlengd, waardoor een gelijkspanningsaandeel ontstaat. De loc wordt dan bestuurd onder adres 0.

Als je dit toepast mag alleen het DCC protocol aan staan. Als je ook het Motorola protocol aan zet zal de loc er onbeheerst vandoor gaan omdat Mororola van zichzelf al asymmetrisch is. Er is dus altijd een gelijkspanningsaandeel.

Tenslotte, het wordt afgeraden deze mogelijkheid te gebruiken. Er staat nl. constant een wisselspanning op de baan waar sommige motoren niet tegen kunnen. Er zijn op deze manier al heel wat motortjes gesneuveld en daarom wordt deze optie door de fabrikanten niet meer gepropageerd.

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3574
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #7 Gepost op: 27 november 2020, 11:52:16 »
Het is niet aan te raden om twee locs tegelijk te programmeren. Overigens bij de DH05 is analoog bedrijf CV29 en dan +4 (inderdaad bit 2).

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 20359
    • Pagina van klaas
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #8 Gepost op: 27 november 2020, 12:06:10 »
Overigens bij de DH05 is analoog bedrijf CV29 en dan +4 (inderdaad bit 2).
Is bij alle DCC decoders zo. Als analoog bedrijf in te stellen is dan zit dat volgens de NMRA normen verplicht op CV29.

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3574
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #9 Gepost op: 27 november 2020, 12:19:36 »
DH05 is niet een echte DCC decoder, de decoder is van Droehler & Haase. Het is primair een Selectrix decoder. De decoder is echter multiprotocol en begrijpt SX1, SX2 en DCC.
Of deze fabrikant zich in dit geval ook aan de DCC standaard houdt is in dit geval wel zo.

Groet,

Gerard van der Sel
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

PietB

  • Offline Offline
  • Berichten: 529
  • Forum lid sinds December 2007
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #10 Gepost op: 27 november 2020, 15:34:35 »
Het is niet aan te raden om twee locs tegelijk te programmeren. Overigens bij de DH05 is analoog bedrijf CV29 en dan +4 (inderdaad bit 2).
Het is een 3 baks treinset, Gerard en het zijn geen 2 afzonderlijke loc's.
In de motorwagen zit Kuehn en in de stuurstand is de Doehler&Haas functie decoder geplaatst.
Vandaar mijn vraag kunnen ze beide op het programmeer spoor in één keer geprogrammeerd worden.

grt Piet.
Ib-650 + loconet-Rosoft apparatuur.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6810
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #11 Gepost op: 27 november 2020, 16:52:19 »
Piet, dat doet er niet toe. Je moet ze beiden apart programmeren.
Als een decoder een programmeer instructie ontvangt, geeft die een ack signaal terug naar de centrale ten teken dat de opdracht ontvangen is.
Met twee decoders die dat proberen wordt het rommel op de lijn en kan je centrale denken dat het niet gelukt is.

Dus in beide decoders even de analoog herkenning aanzetten en hij zou op een analoge baan moeten kunnen rijden.
Gr.
Eric

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19507
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #12 Gepost op: 27 november 2020, 17:22:34 »
Met twee decoders die dat proberen wordt het rommel op de lijn en kan je centrale denken dat het niet gelukt is.

En dan? Volgens mij zal cv29 in beide decoders in de regel toch echt zijn aangepast.
Het is meer de vraag of cv29 in beide deciders wel dezelfde waarde moet krijgen. Dat hangt ervan af hoe de verlichting is aangesloten.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11761
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #13 Gepost op: 27 november 2020, 17:35:36 »
Bij Digitrax kan het, en waarschijnlijk ook bij Lenz.

Nee, niet waarschijnlijk. Het kan gewoon op adres 0 :) Niet een echte aanrader maar het is mogelijk.

Terug naar Piet en ontopic  ;)

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 442
  • Veroniek
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #14 Gepost op: 27 november 2020, 21:11:34 »
Tenslotte, het wordt afgeraden deze mogelijkheid te gebruiken. Er staat nl. constant een wisselspanning op de baan waar sommige motoren niet tegen kunnen. Er zijn op deze manier al heel wat motortjes gesneuveld en daarom wordt deze optie door de fabrikanten niet meer gepropageerd.
Deze mogelijkheid is in DCC opgenomen om de overgang van Analoog gelijkstroom naar Digitaal wat gemakkelijker te maken. Dan hoefde men niet meteen alle loc's van een decoder te voorzien.
Faulhaber motoren en soortgelijken zijn notoire "uitbranders" op DCC zonder decoder.  Andere motoren kunnen er in principe beter tegen, maar het is niet verstandig om een loc lang te laten staan zoemen. Beter is om er mee te rijden , dan verdwijnt het zoemen vanzelf, of bij stilstand het betreffende baanvak spanningsloos te maken. Geen elegante oplossing, maar kan er mee door. 
Ik heb ook de indruk, dat de moderne motoren met verdraaiingen van de rotor (zeg ik dat goed ?)  er slechter tegen kunnen dan de oudere met recht toe recht aan motortjes.
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ