Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mehano Blue Tiger DCC, loopt slecht. Decoder defect? door ceuleer
Vandaag om 06:02:42
Programmering Dr4018 door Technodirk
Vandaag om 05:54:03
DR5000 gekocht, ICE-2 wil niet rijden. Lampen werken wel? door Pmfrl
Vandaag om 05:16:17
DR5000 met WLAN-maus. door Marcel112
Vandaag om 02:03:52
Roco NS 2400, model 2020, materieelbespreking door Duoblock
Vandaag om 01:58:51
Cranicher Altbahn door Joost O
Vandaag om 01:13:56
Waar is kurkplaat te koop ? door Butselboy
Vandaag om 00:29:57
Raadplaatje door dennie
Vandaag om 00:22:07
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 00:06:34
Intellibox 1 met Digikeijs 5033 door hein frunt
Vandaag om 00:00:48
Heen, En en Weer: de tram. door Huup
20 januari 2021, 23:54:52
Frans loodsje et cetera door Noordernet
20 januari 2021, 23:50:33
Draadloos Mobile Station? door KNed
20 januari 2021, 23:46:05
Mat '36, 445. Zelfbouw. door Rob Bennis
20 januari 2021, 23:34:22
Van Swarzach naar Swarzburg door MOVisser
20 januari 2021, 23:28:02
Deutsche Gründlichkeit ;-) door Duoblock
20 januari 2021, 23:22:54
Heris 2021, nieuws van de fabrikant door Chris
20 januari 2021, 23:21:15
Roco NS 200/300 Sik, model 2019 door Duoblock
20 januari 2021, 23:07:38
Stoomtrein Goes Borsele: Wat zijn we aan het bouwen door Reinier Z.
20 januari 2021, 23:02:35
Ontstaan van module/ diorama baan De Lagerweij door jaco1988
20 januari 2021, 22:54:00
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
20 januari 2021, 22:51:12
Albert's fantasie in schaal 0e door Noordernet
20 januari 2021, 22:50:27
Projekt 083-338 door Noordernet
20 januari 2021, 22:44:25
Verlichtingsprinten voor H0 NS lokomotieven door Rob Ellerman
20 januari 2021, 22:31:00
Werkend diorama: een steenfabriek in 0e door Tjalling
20 januari 2021, 22:14:37
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Dave.......
20 januari 2021, 21:37:58
Update: baan in de tropen door Arjen52
20 januari 2021, 21:37:47
Lofzang op een Fleischmann BR 01 door Reinout van Rees
20 januari 2021, 21:34:18
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
20 januari 2021, 21:15:27
MSG Drechtsteden: Wie zijn wij en wat doen wij. door Remystoom
20 januari 2021, 21:12:22
  

Auteur Topic: Model rijdt niet op analoge baan.  (gelezen 1847 keer)

PietB

  • Offline Offline
  • Berichten: 529
  • Forum lid sinds December 2007
Model rijdt niet op analoge baan.
« Gepost op: 27 november 2020, 01:19:54 »
Ik heb een Kato N model van de Allegra ABe8/12, dat is door de leverancier gedigtaliseerd.
Door middel van een Kuehn 82310 in de motorwagen en een D&H FH05B-3 in de bijwagen.
Het model rijdt perfect en de lichtwisseling is ook OK.
Maar nu was ik vorige week bij een kennis met een analoge baan en daar deed het model niets, terwijl 2 van mijn andere modellen wel analoog bij hem reden.
Ik heb een Intellibox centrale dus kan zelf CV 29 instellen op 6(korte adressen)
Beide decoders hebben 25 als adres, kan ik ze beide in de baan zetten en met POM CV 29 veranderen?
Of moet ik ze afzonderlijk wijzigen?

grt Piet.
Ib-650 + loconet-Rosoft apparatuur.

john 56

  • Offline Offline
  • Berichten: 188
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #1 Gepost op: 27 november 2020, 09:12:37 »
Ik zou even kijken of bit 2 in cv 29  analoog aan staat
Groet john
Baan De Molenwerf 
HO Intellibox II
DCC
loconet
Lissy

knar46

  • Offline Offline
  • Berichten: 763
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #2 Gepost op: 27 november 2020, 09:34:49 »
Omdat 2 van je andere modellen wel op die baan rijden is het de vraag of het onderstaande een oplossing kan zijn. Op mijn digitale baan met Lenz centrale kan analoog worden gereden als de centrale op 0000 staat.
Gr
Knar46

PietB

  • Offline Offline
  • Berichten: 529
  • Forum lid sinds December 2007
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #3 Gepost op: 27 november 2020, 10:11:36 »
Knar46 en John, dank voor je reactie.
Maar mijn vraag was eigenlijk, kan ik het model in de baan zetten adres #25 selecteren en dan CV29 van beide decoders gelijktijdig veranderen, of moet ik de decoders ieder afzonderlijk programmeren.
Dit is nl mijn eerste model met 2 decoders, vandaar mijn vraag.

grt Piet.
Ib-650 + loconet-Rosoft apparatuur.

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 422
  • Veroniek
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #4 Gepost op: 27 november 2020, 10:22:18 »
Op mijn digitale baan met Lenz centrale kan analoog worden gereden als de centrale op 0000 staat.
Niet helemaal correct.  Op ADRES 0000 in je regelaar kun je een analoge loc besturen.  (Heeft niet met de centrale te maken)
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ

v140

  • Offline Offline
  • Berichten: 546
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #5 Gepost op: 27 november 2020, 10:55:46 »
Hoi

Hangt wel degelijk van de centrale af. De IB doet dit dus gewoon niet.
Elke analoge loc die je op de baan zet gaat er meteen met een noodgang vandoor en is gewoon niet te regelen, ook niet met adres 0000.
Extra check: de centrale pakt de invoer 0000 niet eens als adres.
« Laatst bewerkt op: 27 november 2020, 11:03:28 door v140 »
Gr. Ron

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20317
    • Pagina van klaas
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #6 Gepost op: 27 november 2020, 11:43:00 »
Hier lopen 2 dingen door elkaar.

1.  een digitale loc kan op een analoge baan rijden, maar dat moet je in CV29 wel instellen.

2. een analoge loc (dus zonder decoder) kun je op een digitale baan apart besturen, onder bepaalde voorwaarden.
Het werkt alleen bij DCC, en dan ook nog alleen bij bepaalde merken. Bij Digitrax kan het, en waarschijnlijk ook bij Lenz.
Het DCC protocol is elektrisch symmetrisch, d.w.z. dat het aandeel positieve en negatieve impulsen gelijk is. Een analoge loc doet daar niks op. Maar DCC kent het systeem van zero-stretching. Daarbij worden de pulsen van de nul-bits eenzijdig verlengd, waardoor een gelijkspanningsaandeel ontstaat. De loc wordt dan bestuurd onder adres 0.

Als je dit toepast mag alleen het DCC protocol aan staan. Als je ook het Motorola protocol aan zet zal de loc er onbeheerst vandoor gaan omdat Mororola van zichzelf al asymmetrisch is. Er is dus altijd een gelijkspanningsaandeel.

Tenslotte, het wordt afgeraden deze mogelijkheid te gebruiken. Er staat nl. constant een wisselspanning op de baan waar sommige motoren niet tegen kunnen. Er zijn op deze manier al heel wat motortjes gesneuveld en daarom wordt deze optie door de fabrikanten niet meer gepropageerd.

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3574
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #7 Gepost op: 27 november 2020, 11:52:16 »
Het is niet aan te raden om twee locs tegelijk te programmeren. Overigens bij de DH05 is analoog bedrijf CV29 en dan +4 (inderdaad bit 2).

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20317
    • Pagina van klaas
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #8 Gepost op: 27 november 2020, 12:06:10 »
Overigens bij de DH05 is analoog bedrijf CV29 en dan +4 (inderdaad bit 2).
Is bij alle DCC decoders zo. Als analoog bedrijf in te stellen is dan zit dat volgens de NMRA normen verplicht op CV29.

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3574
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #9 Gepost op: 27 november 2020, 12:19:36 »
DH05 is niet een echte DCC decoder, de decoder is van Droehler & Haase. Het is primair een Selectrix decoder. De decoder is echter multiprotocol en begrijpt SX1, SX2 en DCC.
Of deze fabrikant zich in dit geval ook aan de DCC standaard houdt is in dit geval wel zo.

Groet,

Gerard van der Sel
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

PietB

  • Offline Offline
  • Berichten: 529
  • Forum lid sinds December 2007
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #10 Gepost op: 27 november 2020, 15:34:35 »
Het is niet aan te raden om twee locs tegelijk te programmeren. Overigens bij de DH05 is analoog bedrijf CV29 en dan +4 (inderdaad bit 2).
Het is een 3 baks treinset, Gerard en het zijn geen 2 afzonderlijke loc's.
In de motorwagen zit Kuehn en in de stuurstand is de Doehler&Haas functie decoder geplaatst.
Vandaar mijn vraag kunnen ze beide op het programmeer spoor in één keer geprogrammeerd worden.

grt Piet.
Ib-650 + loconet-Rosoft apparatuur.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6804
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #11 Gepost op: 27 november 2020, 16:52:19 »
Piet, dat doet er niet toe. Je moet ze beiden apart programmeren.
Als een decoder een programmeer instructie ontvangt, geeft die een ack signaal terug naar de centrale ten teken dat de opdracht ontvangen is.
Met twee decoders die dat proberen wordt het rommel op de lijn en kan je centrale denken dat het niet gelukt is.

Dus in beide decoders even de analoog herkenning aanzetten en hij zou op een analoge baan moeten kunnen rijden.
Gr.
Eric

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19483
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #12 Gepost op: 27 november 2020, 17:22:34 »
Met twee decoders die dat proberen wordt het rommel op de lijn en kan je centrale denken dat het niet gelukt is.

En dan? Volgens mij zal cv29 in beide decoders in de regel toch echt zijn aangepast.
Het is meer de vraag of cv29 in beide deciders wel dezelfde waarde moet krijgen. Dat hangt ervan af hoe de verlichting is aangesloten.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11756
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #13 Gepost op: 27 november 2020, 17:35:36 »
Bij Digitrax kan het, en waarschijnlijk ook bij Lenz.

Nee, niet waarschijnlijk. Het kan gewoon op adres 0 :) Niet een echte aanrader maar het is mogelijk.

Terug naar Piet en ontopic  ;)

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 422
  • Veroniek
Re: Model rijdt niet op analoge baan.
« Reactie #14 Gepost op: 27 november 2020, 21:11:34 »
Tenslotte, het wordt afgeraden deze mogelijkheid te gebruiken. Er staat nl. constant een wisselspanning op de baan waar sommige motoren niet tegen kunnen. Er zijn op deze manier al heel wat motortjes gesneuveld en daarom wordt deze optie door de fabrikanten niet meer gepropageerd.
Deze mogelijkheid is in DCC opgenomen om de overgang van Analoog gelijkstroom naar Digitaal wat gemakkelijker te maken. Dan hoefde men niet meteen alle loc's van een decoder te voorzien.
Faulhaber motoren en soortgelijken zijn notoire "uitbranders" op DCC zonder decoder.  Andere motoren kunnen er in principe beter tegen, maar het is niet verstandig om een loc lang te laten staan zoemen. Beter is om er mee te rijden , dan verdwijnt het zoemen vanzelf, of bij stilstand het betreffende baanvak spanningsloos te maken. Geen elegante oplossing, maar kan er mee door. 
Ik heb ook de indruk, dat de moderne motoren met verdraaiingen van de rotor (zeg ik dat goed ?)  er slechter tegen kunnen dan de oudere met recht toe recht aan motortjes.
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ