Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Gaatje te groot geboord – wat nu? door Klaas Zondervan
Vandaag om 13:25:31
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door NS264
Vandaag om 13:20:54
Minitrix BR185 Rail4chem hapert door VvKan
Vandaag om 13:18:18
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 13:05:39
NS 6100 van GM&S door Ivo tB
Vandaag om 13:05:39
Hoogte locloods 6476 door saskia
Vandaag om 12:59:22
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door arentjan
Vandaag om 12:57:27
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door Duikeend
Vandaag om 12:52:26
ExactTrain 2021 door HaHoHo
Vandaag om 12:46:07
Nieuwe bome, verse nieuwe bome!!! door jan47
Vandaag om 12:35:09
Artitec 2021, HO en N. Nieuws van de fabrikant door VAM65
Vandaag om 12:29:13
Mail MK Modelbouwstudio door Mar-Cas
Vandaag om 12:25:55
VERPLAATST: Hackers door Bert van Gelder
Vandaag om 12:23:30
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door sncf231e
Vandaag om 12:06:35
Falkenheim door Falcon10
Vandaag om 12:04:33
Roco versterker 10761 opgeblazen, te repareren? door Pauldg
Vandaag om 11:57:42
ABC en stroomdetectie combineren. door VvKan
Vandaag om 11:42:13
De Wadlander, een eilandbaan. door VFR
Vandaag om 11:29:41
Modelspoorbaan Fleischmann door Wim Vink
Vandaag om 11:16:15
Klompentrein door Martijn de Kuiper
Vandaag om 11:15:03
Vragen over keerlus, en benodigde digitale onderdelen. door BertOK
Vandaag om 11:14:27
Artitec in NOS journaal: 'Naar China verzenden is makkelijker' door H0eGenaamd
Vandaag om 10:47:33
Welk karton voor een perron ? door Peter Kleton
Vandaag om 10:26:07
DCC++ basisstation geen baanspanning, wel oplichtende LED's op motorshield door Jan Jansen
Vandaag om 10:16:23
Spoorboekje Staatsspoor 1914 - Voornaamste buitenlandsche verbindingen Emmerik door ingenium secundus
Vandaag om 09:37:24
Uhlenbrock 65600 klemstekker door lokmuis
Vandaag om 09:28:59
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door spoorijzer
Vandaag om 08:42:59
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door BartvD
Vandaag om 08:12:58
Van Biervliet/B Models 2019, nieuws van de fabrikant door Sicco Dierdorp
Vandaag om 08:06:16
kwaliteit B-Models door Arjan6511
Vandaag om 07:38:26
  

Auteur Topic: Seinen en wissel koppelen in DR4018  (gelezen 2398 keer)

RBlok

  • Offline Offline
  • Berichten: 160
  • Canada-H0-2rail-Peco-Ecos-Digikeijs-Xtreme-MP6
Re: Seinen en wissel koppelen
« Reactie #15 Gepost op: 23 november 2020, 22:23:38 »
De Ecos heeft de eigen (meegeleverde) voeding. De extra trafo is voor schakelmodules, keerlusmodules, wisselmotoren en verlichting.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1569
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Seinen en wissel koppelen
« Reactie #16 Gepost op: 23 november 2020, 22:54:14 »
Oké, dan heb ik dat verkeerd begrepen.

Het voltage van 15V DC aan de POWER van de DR4018 is voldoende om de DR4018 zelf te laten functioneren.

Een andere vraag: welke protocollen zijn geactiveerd op jouw ESU ECoS?

De DR4018 (en DR4024) functioneren niet goed in een "multiprotocol omgeving" en hebben een "voorkeur" voor het DCC-protocol. Bij het programmeren is het beter om alleen het DCC-protocol actief te hebben, wanneer er meerdere protocollen actief zijn kan dit de programmering verstoren.

Wanneer je alleen het DCC protocol gebruikt, kun je beter alle andere protocollen op de ESU ECoS uitschakelen.
« Laatst bewerkt op: 23 november 2020, 23:05:07 door Bert_Apd »

RBlok

  • Offline Offline
  • Berichten: 160
  • Canada-H0-2rail-Peco-Ecos-Digikeijs-Xtreme-MP6
Re: Seinen en wissel koppelen
« Reactie #17 Gepost op: 24 november 2020, 08:33:28 »
Oh ja, bij een Ecos wisselstraat is het principe zo dat je met 1 druk op de knop alle standen goed zet. Alle aspecten, wachttijden en volgorde voer je daarbij in. Dit werkt dan voor wisselstraten A -> B. Andersom zul je een tweede straat moeten aanmaken voor de situatie B -> A

Daar was ik al bang voor bij mijn test. Op zich geen probleem, maar in het mooie grafische banenplan dat de Ecos biedt is de presentatie van twee rijwegen wat vreemd. In de "wissels en seinen" modus wordt de bediening van twee rijwegen in plaats van één wissel (bij 20 wissels) ook minder intuïtief. Ik zoek nog verder, eventueel met workaround binnen de Ecos.

RBlok

  • Offline Offline
  • Berichten: 160
  • Canada-H0-2rail-Peco-Ecos-Digikeijs-Xtreme-MP6
Re: Seinen en wissel koppelen
« Reactie #18 Gepost op: 24 november 2020, 08:58:13 »
Maar:  is deze wissel het einde van de al eerder besproken "keerlus" ?   
Zo ja, is mijn vraag:   en als er dan een trein van de andere kant komt en de keerlus in wil ? Dan moet het sein toch op rood blijven staan ?
Zo nee, heb ik niks gezegd, dus eigen keus.
De inrijden van de keerlus gaat in mijn baanplan altijd via de wisselstand afbuigend. De besproken "bezetmelding --> omzetten wissel" (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=95046.msg3222163314#msg3222163314) zet de in- en uitrijwissels in een bepaalde fase in de rechtdoor stand. Ik plaats zoals gezegd eenvoudige rood/groen seinen voor het cosmetische; het is dus geen exacte nabootsing van de werkelijkheid. Daarom ook geen seinen aan 3 zijden de wissels. Ik hoop niet dat ik hiermee veel puristen pijn ga doen ;)
Of bedoel je iets anders Veroniek? 

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 456
  • Veroniek
Re: Seinen en wissel koppelen
« Reactie #19 Gepost op: 24 november 2020, 09:58:18 »
Ja, ik bedoel iets anders.
Je tekening geeft aan, dat dit alleen seinen zijn voor het uitrijden van je keerlus. Dat kan prima, zolang als er van de andere kant geen trein de keerlus in wil (afgebogen stand = uitrijden EN inrijden.  Dus als er een trein de lus in wil, staat het sein voor uitrijden op groen.  Dat kan natuurlijk niet samengaan met een binnenkomende trein.  En niet omdat ik een purist ben, want dat ben ik niet.  Maar deze situatie is wel erg niet - werkelijkheidsgetrouw. Heb je groen, komt er van de andere kant een trein.
Hetzelfde geldt trouwens ook voor de stand rechtdoor.
Maar nogmaals: het zou kunnen dat die situatie bij jou niet voorkomt, vanwege railplan of dienstregeling.
« Laatst bewerkt op: 24 november 2020, 10:03:32 door VvKan. Reden: toevoeging »
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ

RBlok

  • Offline Offline
  • Berichten: 160
  • Canada-H0-2rail-Peco-Ecos-Digikeijs-Xtreme-MP6
Re: Seinen en wissel koppelen
« Reactie #20 Gepost op: 24 november 2020, 17:33:22 »

Dat is idd niet logisch; daar hoef je geen purist voor te zijn  ;). In mijn tekening is het bovenste sein voor het spoor in de keerlus. Het andere sein staat langs de 'hoofdbaan'. Komt er een trein uit tegenoverstelde richting dan staat het sein zowel bij inrijden van de keerlus als bij rijden rechtdoor idd op groen. Daar ga ik nog over nadenken, fase 2 zullen we maar zeggen. Lijkt met overigens niet eenvoudig want dat betekent ingrijpen in een met moeite gerealiseerde koppeling van wissel-seinen. En een derde sein plaatsen. Wordt vervolgd...
« Laatst bewerkt op: 24 november 2020, 22:18:17 door Bert van Gelder. Reden: Citaat verwijderd. Graag REAGEER-knop gebruiken, NIET de CITAAT-knop »

RBlok

  • Offline Offline
  • Berichten: 160
  • Canada-H0-2rail-Peco-Ecos-Digikeijs-Xtreme-MP6
Re: Seinen en wissel koppelen
« Reactie #21 Gepost op: 24 november 2020, 18:11:16 »
Het is gelukt om de oplossing te vinden in de DR4018. Mede op advies van Bert (in een PB) heb ik de volgende CV's ingevoerd:
- CV47=0 (basis presetwaarde)
- CV111 = 1 (fade snelheid, deze staat default op waarde 3)
wissel op adres 1
- OUT1 [1] CV113 = 15 (waarde bij gebruik van MP6 wisselmotor)
- OUT1 [2] CV114 = 15 (waarde bij gebruik van MP6 wisselmotor)
seinen op adres 2
- OUT2 [3] CV115 = 19 (LED lichtsein met aangepaste sterkte (bit 0,1) en fading (bit 4))
- OUT2 [4] CV116 = 19 (LED lichtsein met aangepaste sterkte (bit 0,1) en fading (bit 4))
- Functionmapping [adres1,rood]  CV141 = 1+4 = 5  (uitgang [1] en [3] activeren)
- Functionmapping [adres1,groen] CV144 = 2+8 = 10 (uitgang [2] en [4] activeren)
- Functionmapping [adres2,rood]  CV147 = 0 (geen uitgang activeren, waarde was 4)
- Functionmapping [adres2,groen] CV150 = 0 (geen uitgang activeren, waarde was 8 )
Deze instelling heeft tot gevolg dat via het eerste wisseladres zowel het wissel als de twee seinen omschakelen, het tweede adres is gedeactiveerd omdat dit anders de seinstanden zou beïnvloeden.

De invoer van de CV's in de DR4018 via de Ecos centrale blijft voor mij moeizaam, ondanks de toepassing van de suggesties in de posts #11, #12 en #16. De Ecos blijft bij iedere invoer (via POM) van een CV waarde een foutmelding geven, maar ik had al eerder gelezen dat je dat kunt negeren. Ik heb het idee dat je na iedere CV invoer even moet wachten met een volgende invoer of zelfs tweemaal achter elkaar moet schrijven om een nieuwe CV waarde vastgelegd te kunnen krijgen. Ik heb daar geen logica in kunnen ontdekken; mogelijk heeft iemand anders daar een speciale 'Ecos' methodiek voor?
« Laatst bewerkt op: 24 november 2020, 18:54:23 door RBlok »

Jelmer

  • Offline Offline
  • Berichten: 1275
Re: Seinen en wissel koppelen in DR4018
« Reactie #22 Gepost op: 24 november 2020, 20:07:09 »
Zou het kunnen dat je toch de geschreven waarde laat checken (vinkje op het Ecos scherm)?

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Pfarrerwinkel de bouw:
Pfarrerwinkel

RBlok

  • Offline Offline
  • Berichten: 160
  • Canada-H0-2rail-Peco-Ecos-Digikeijs-Xtreme-MP6
Re: Seinen en wissel koppelen in DR4018
« Reactie #23 Gepost op: 24 november 2020, 22:03:59 »
Klopt, "geschreven waarde nazien" heb ik aangevinkt bij POM programmeren.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1569
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Seinen en wissel koppelen in DR4018
« Reactie #24 Gepost op: 24 november 2020, 22:13:42 »
Een CV uitlezen via POM werkt alleen wanneer de "decoder" RailCom ondersteunt, en dat heeft de DR4018 (evenals de DR4024) niet. Dus werkt via POM het ter controle uitlezen niet, vandaar de foutmelding... ;)
« Laatst bewerkt op: 24 november 2020, 22:19:09 door Bert_Apd »

RBlok

  • Offline Offline
  • Berichten: 160
  • Canada-H0-2rail-Peco-Ecos-Digikeijs-Xtreme-MP6
Re: Seinen en wissel koppelen in DR4018
« Reactie #25 Gepost op: 24 november 2020, 22:51:26 »
OK. Bedankt Jelmer en Bert. Maar dat vinkje aan heeft geen nadelige invloed op de invoer?
« Laatst bewerkt op: 25 november 2020, 05:40:47 door RBlok »

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 456
  • Veroniek
Re: Seinen en wissel koppelen
« Reactie #26 Gepost op: 25 november 2020, 10:25:28 »
fase 2 zullen we maar zeggen. Lijkt met overigens niet eenvoudig want dat betekent ingrijpen in een met moeite gerealiseerde koppeling van wissel-seinen. En een derde sein plaatsen. Wordt vervolgd...
Condities om over na te denken en later te verwerken.
Het 3e sein is vrij makkelijk.  Afhankelijk van wisselstand keerlus of rechtdoor en de respectievelijk daar achter liggende baanvakken.  Betreffende baanvak bezet:  rood.  Betreffende baanvak vrij: groen.  Dat lijkt me niet zo moeilijk.
De andere 2 seinen in principe soortgelijk:  gemeenschappelijk baanvak na de wissel bezet:  altijd rood voor beide seinen.  Afhankelijk van de wisselstand en baanvak vrij: de ene groen en de andere rood.
Lijkt mij in de Ecos en/of combinatie met de bezetmelders te realiseren door de condities in te voeren.
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1569
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Seinen en wissel koppelen in DR4018
« Reactie #27 Gepost op: 25 november 2020, 10:38:14 »
OK. Bedankt Jelmer en Bert. Maar dat vinkje aan heeft geen nadelige invloed op de invoer?
Het schrijven van CV waardes via POM zou gewoon moeten werken. Maar wees je ervan bewust dat schrijven via POM (zonder RailCom altijd al zonder bevestiging geweest) geen garantie biedt dat de wijziging ook daadwerkelijk aangebracht is, dit blijft bij loc-decoders afhankelijk van het contact met de rails ter plekke. Voor vast aangesloten wisseldecoders hoef je je geen zorgen te maken... 😉
« Laatst bewerkt op: 25 november 2020, 10:40:55 door Bert_Apd »

RBlok

  • Offline Offline
  • Berichten: 160
  • Canada-H0-2rail-Peco-Ecos-Digikeijs-Xtreme-MP6
Re: Seinen en wissel koppelen
« Reactie #28 Gepost op: 26 november 2020, 19:27:47 »
Condities om over na te denken en later te verwerken.
Het 3e sein is vrij makkelijk.  Afhankelijk van wisselstand keerlus of rechtdoor en de respectievelijk daar achter liggende baanvakken.  Betreffende baanvak bezet:  rood.  Betreffende baanvak vrij: groen.  Dat lijkt me niet zo moeilijk.
De andere 2 seinen in principe soortgelijk:  gemeenschappelijk baanvak na de wissel bezet:  altijd rood voor beide seinen.  Afhankelijk van de wisselstand en baanvak vrij: de ene groen en de andere rood.
Lijkt mij in de Ecos en/of combinatie met de bezetmelders te realiseren door de condities in te voeren.
Ik heb de 2 seinen op één adres van de DR4018 aangesloten. Wisselen dus in paar van kleur. Oplossing is ieder sein een eigen adres te geven. Maar dan weet ik niet of er een koppeling tussen wissels en twee andere adressen binnen de DR4018 is te maken.

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 456
  • Veroniek
Re: Seinen en wissel koppelen in DR4018
« Reactie #29 Gepost op: 26 november 2020, 19:58:00 »
Waarom in de DR4018 ?  Je kunt de zaak toch eerst in de Ecos organiseren en de 4018 alleen als uiteindelijke uitsturing gebruiken ? Neem ik aan.
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ