Doel:€250.00
Donaties:€42.50

Per saldo:€-207.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 10-05-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Toon hier je (model)TRAM foto's. door hrp
Vandaag om 07:26:01
Exact Train, echte NS Gs en geelbanders Gs-t, verwacht 2021 door Sicco Dierdorp
Vandaag om 07:18:24
Line-up foto's van modellen door arnout
Vandaag om 07:02:16
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Hans van de Burgt
Vandaag om 06:15:23
Falkenheim door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 06:13:47
Reacties via de achterdeur door Remunj
Vandaag om 06:10:36
Dönsdorfer Bauberichte door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 06:10:22
La vie...Sud-Est; zolderbaan met thema zuidoost Frankrijk door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 06:07:37
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 06:05:54
Alt Wutachbahn - Sau-Schwänzle-bahn Weizen - Zollhaus - Blumberg door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 06:00:48
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 02:32:02
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Duplex
Vandaag om 01:58:02
25 jaar geleden door Dwergsein
Vandaag om 00:54:33
Toon hier je (model)treinfoto's door prutser
11 mei 2021, 23:20:14
Projekt 083-338 door Freek Jonkers
11 mei 2021, 23:11:17
NS 6100 van GM&S door prutser
11 mei 2021, 22:58:12
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door bosje77
11 mei 2021, 22:49:13
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Roy van Dijk
11 mei 2021, 22:32:52
BNLS Werkspoor - Mesu models NS 2000 door WimM
11 mei 2021, 22:18:02
Virginia City in Noord Nevada door Dash 8
11 mei 2021, 22:15:23
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Frycio82
11 mei 2021, 22:06:49
Märklin 2021 H0, nieuws van de fabrikant. door Bahn-AG
11 mei 2021, 22:05:50
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
11 mei 2021, 22:04:06
Rechthoekig tegelmotief door MarcNL
11 mei 2021, 22:01:08
Oneindige Overslag 0e RC door EricZmS
11 mei 2021, 21:30:35
Roco sik toplicht en detaillering door Priegelman
11 mei 2021, 21:24:52
De bouw van een modulebaan met Nederlands landschap. door AntonM
11 mei 2021, 20:56:10
Transport / vitrine kokers door Rob Ellerman
11 mei 2021, 20:07:23
Spooraccessoires in diverse schalen, 3D-geprint. door spoorfreak
11 mei 2021, 20:02:36
Heen, En en Weer: de tram. door hrp
11 mei 2021, 19:52:28
  

Auteur Topic: Omschakelen Märklin wissel door contactrail  (gelezen 1077 keer)

ns2011

  • Offline Offline
  • Berichten: 51
Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Gepost op: 10 september 2020, 10:18:25 »
Op mijn analoge  Marklin baan schakel ik met een contact rail  bv een wissel om of een sein.
Wanneer ik een - 1 -  wissel wil omschakelen geeft dat nooit een probleem , maar wanneer ik bv twee wissels en een sein wil omschakelen lukt dat niet
het lijkt of er  "te weinig stroom  " is .
Hoe kan ik dat oplossen

groet

Wouter

« Laatst bewerkt op: 10 september 2020, 21:49:51 door Bert van Gelder »

Jelmer

  • Offline Offline
  • Berichten: 1527
Re: omschakelen wissel door contact rail
« Reactie #1 Gepost op: 10 september 2020, 11:21:27 »
Hoi Wouter,

Ik denk dat er heel veel electronische hulpschakelingen mogelijk zijn om de spanning/stroom dusdanig te maken dat er wel 2 wissels tegelijk geschakeld kunnen worden.

Maar simpel gedacht, kun je niet met 2 stukken contact rail werken vlak achter elkaar om hetzelfde te bewerkstelligen?

Welke soort rails gebruik je? Als het M-rail is moet ik nog wel ergens wat contact-rail hebben, zou je eventueel mogen overnemen.

Groeten,
Jelmer
Pfarrerwinkel de bouw:
Pfarrerwinkel

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1850
    • El Carrilet
Re: omschakelen wissel door contact rail
« Reactie #2 Gepost op: 10 september 2020, 11:23:11 »
CDU gebruiken.

Jan-Peter

  • Offline Offline
  • Berichten: 2029
  • Bnlx treinendokter.
Re: omschakelen wissel door contact rail
« Reactie #3 Gepost op: 10 september 2020, 20:39:54 »
Hoi Wouter,

Of je gebruikt een universeel relais en wissels met afschakeling. Het relais geeft de keus (recht/krom) en de wissels volgen aan de geschakelde continue aarding. In de eindstand zet de wissel zich zelf uit.

Jan-Peter.
(Die zelf een gruwelijke hekel aan de zelf-uitschakelende wissels heeft. Maar dit is een van de scenarios waar er een logica achter zit)
10* Dig. HO 3Rail ,HOe DB/OBB IV/V, Maritieme thema's.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20901
    • Pagina van klaas
Re: omschakelen wissel door contact rail
« Reactie #4 Gepost op: 10 september 2020, 20:59:35 »
....aan de geschakelde continue aarding.
??? ???

Wim Hesselink

  • Offline Offline
  • Berichten: 818
    • Altwied im Westerwald
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #5 Gepost op: 10 september 2020, 23:24:27 »
Hoe voed je de wissels en seinen? Met een aparte trafo? En wat is het vermogen daarvan?
Ik schakelde vroeger mijn baan met m rail ook zo. Geen problemen gehad met 2 of 3 wissels of seinen. Ik gebruikte wel een 30 W trafo.
Groet, Wim
Altwied im Westerwald, zijlijn Westerwald, Ep IV, schaal N
http://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=9256

ns2011

  • Offline Offline
  • Berichten: 51
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #6 Gepost op: 16 september 2020, 11:08:52 »
dank voor jullie reactie
sorry dat ik wat laat reageer maar mijn wissels  krijgen de spanning van een witte marklin transformer met 32 VA
ik gebruik de M rail daar heb ik nog voldoende van

Jan-Peter

  • Offline Offline
  • Berichten: 2029
  • Bnlx treinendokter.
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #7 Gepost op: 16 september 2020, 12:19:52 »
Aarding was natuurlijk het foute woord. Moet natuurlijk massa zijn.  :angel: Wissels worden naar de massa geschakeld (Bruin).

Sorry voor de verwarring.
Jan-Peter
10* Dig. HO 3Rail ,HOe DB/OBB IV/V, Maritieme thema's.

Olav

  • Offline Offline
  • Berichten: 667
    • Project Althofen
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #8 Gepost op: 16 september 2020, 14:09:32 »
Het is niet aan te raden meerdere wissels te schakelen met een contactrail. De stroom door de wielen wordt best wel groot. Je kan er beter een geschikt relais tussen zetten die de wissels schakelt. Dan kan je de wissels ook door een andere voeding laten schakelen.
Groeten

Olav

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1850
    • El Carrilet
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #9 Gepost op: 16 september 2020, 14:10:20 »
Citaat
Sorry voor de verwarring
De verwarring wordt alleen maar groter...
De wisselspoelen hebben één gemeenschappelijke draad die bij gelijkspanning doorgaans aan de nul (-, massa, gnd) zit. De andere draden worden aan de plus geschakeld, maar andersom kan ook.
Als je een trafo gebruikt, dus met wisselspanning, is er geen + of -.

ikbenerevenniet

  • Offline Offline
  • Berichten: 376
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #10 Gepost op: 16 september 2020, 14:21:08 »
De wisselspoelen hebben één gemeenschappelijke draad die bij gelijkspanning doorgaans aan de nul (-, massa, gnd) zit
Bij Märklin analoge wissels en seinen is dat net andersom: de gemeenschappelijke (gele) draad is verbonden met 16V AC, de spoelen worden geschakeld met massa.

Wim Hesselink

  • Offline Offline
  • Berichten: 818
    • Altwied im Westerwald
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #11 Gepost op: 16 september 2020, 21:29:30 »
Ik realiseer me nu pas dat je een contactrail gebruikt. Ik had een schakelrail in gedachten. Die gebruikte ik destijds.
Maar hoe dan ook, 32 W zou genoeg moeten zijn om 3 electromagnetische artikelen tegelijk om te zetten. Tenzij de spoelen van de wissel/sein aandrijvingen sinds 30 geleden zijn veranderd en nu meer stroom vreten.
Maar goed, hoe dan ook, als 3 tegelijk een probleem geven, zul je ze 1 voor 1 moeten omzetten, dus 3 x een schakel/contact rail gebruiken. Of een CDU aan iedere aandrijving koppelen.
Groet, Wim
Altwied im Westerwald, zijlijn Westerwald, Ep IV, schaal N
http://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=9256

ikbenerevenniet

  • Offline Offline
  • Berichten: 376
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #12 Gepost op: 16 september 2020, 22:15:44 »
Of een Arduino toepassen: die zou na één impuls op de input achtereenvolgens een aantal outputs kunnen bedienen. En als je er dan ook nog een wachttijd in programmeert kan het er uitzien alsof de wissels (en seinen!) door een echte seinhuiswachter omgelegd worden; die kan nl. ook maar één ding tegelijk. ;-)